Gerard Francis Claude Basset (f. 1957) er verdens nok mest berømte sommelier. Han er født og opvokset i Frankrig, hvor han som ung begyndte i kokkelære. Kokke-drømmene blev dog erstattet med en uddannelse som sommelier, da han flyttede til Storbritannien i 1980’erne.
  I 1989 blev han Master Sommelier, og i 1998 afsluttede han sin Master of Wine. Derudover har han i dag også en MBA i vin og er dermed den eneste i verden, som er indehaver af samtlige af de tre fornemme vintitler.
  I 1994 åbnede han sammen med Robin Hutson hotellet Hotel du Vin - der i løbet af de næste ti år voksede sig til en kæde med seks hoteller, som makkerparret valgte at sælge i 2004.
  Tre år senere åbnede Gerard Basset Hotel TerraVina sammen med sin kone, Nina, og det er i dette prisbelønnede hotel, ægteparret i dag har deres faste base.
  I 2010 opnåede han - efter hele seks forsøg - at vinde World’s Best Sommelier Competition og dermed blive kåret som verdens bedste sommelier.
  Ud over at drive sit hotel er han også direktør for Academy of Food and Wine Service (AFWS) og vicepræsident hos Court of Master Sommeliers. Flere bøger om vin og vinsmagning er det også blevet til gennem årene.
  Og så har Gerard Basset ikke mindst virket som forbillede og mentor for utallige unge sommelierer, der ligesom læremesteren selv har skabt sig en glorværdig karriere som både sommelierer og forretningsfolk.
  I 2011 blev han udnævnt til Officer of the Order of the British Empire (OBE) på grund af sin store indsats inden for hotel- og serviceindustrien i Storbritannien.
  Senest, i 2013, blev han desuden udnævnt til Man of the Year af det britiske vinmagasin Decanter.
  Adresse: Hotel TerraVina, 174 Woodlands Road, Woodlands, Netley Marsh, New Forest, Southampton SO40 7GL, tlf.: (+44) (0)23 8029 3784, e-mail: info@hotelterravina.co.uk, www.hotelterravina.co.uk.