Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

B

B

Bacchus, det romerske navn på vinens gud. Hans følgesvende var bakkanter og bakkantinder (på dansk drikkebrødre og -søstre), der deltog i ret “kraftige” fester - bakkanaler. På græsk hedder vinguden Dionysos (s.d.). I øvrigt er der også en tysk drue, der hedder Bacchus.

Baden, tysk Anbaugebiet over for Alsace på den anden side af Rhinen. Endvidere omfatter distriktet et par små områder nede ved Bodensee. Fra Baden kommer tørre og halvtørre hvidvine, fortrinsvis på druesorten Mülller-Thur-gau.

Badia (it), kloster. Flere gamle klostre i Italien producerer vin.

Bairrada, portugisisk distrikt med kraftige rødvine, hvide samt mousserende.

Balthazar (fr), en stor flaske til 12 liter vin (16 normale flasker), især til champagne - men den ses sjældent. Opkaldt enten efter en babylonisk konge i Det gamle Testamente eller måske efter en af de hellige tre konger.

Banderole, en mærket, der sættes på toppen af alle vin- og spiritus-flasker som et bevis for, at afgiften til den danske stat er betalt. Eller sættes på i udlandet som et kontrolmærke, der garanterer kvaliteten.

Bandol, appellation i Frankrigs Côtes de Provence. Især rødvinene er fortræffelige.

Banyuls, en vin doux naturel (s.d.) fra Frankrigs sydøstligste hjørne Står der grand cru på etiketten, har vinen lagret i træfade under åben himmel i 30 måneder.

Barbaresco, appellation i Italiens Piemonte-distrikt - med fornemme rødvine presset af druesorten Nebbiolo.

Barbera, italiensk rødvinsdrue, der er den mest udbredte drue i Piemonte i Norditalien, hvor den bruges til nogle kraftige, flotte og ikke særligt kostbare vine.

Bardolino, appellation i Italiens Veneto-region, lige ved Gardasøen og nabo til de populære Valpolicella og Soave. Lette, tiltalende vine, der drikkes unge.

Barolo, appellation i Piemonte-distriktet - med nogle af Italiens bedste rødvine.-

Barossa Valley, den mest berømte vinregion i Australien.

Barrique (fr), egetræs-fad, der anvendes i snart alverdens vindistrikter. Det rummer 225 liter, svarende til 300 flasker.

Barsac, appellation for sød vin i Bordeaux.

Basilicata, vinregion i Syditalien.

Beaujolais, appellation i Frankrigs Bourgogne-distrikt, lidt nord for Lyon. De bedre kommuner kaldes Beaujolais-Villages, og yderligere er der ti grands crus, nemlig Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Regnié og Saint--Amour. Mere end halvdelen sælges som beaujolais nouveau, der lanceres få måneder efter høsten, og som drikkes helt ung.

Beaumes-de-Venise, fransk vin doux naturel fra Rhône-dalen. Laves af Muscat-druen.

Beaune, hovedbyen i Frankrigs Bourgogne-distrikt.

Beerenauslese (ty), bær-udvalg; en kvalitets-betegnelse - et Prädikat - for søde vine lavet af senthøstede enkeltdruer, som er specielt udvalgt for deres høje indhold af sukker.

Beiras, stor vinregion i Portugal.

Bellet, lille appellation i det sydøstlige Provence i Frankrig.

Ben er de fede striber, man nogle gange ser drive ned ad glassets inderside. Man taler også om tårer og gardiner - ja, endog om lår, hvis de er særligt brede. Og tyskerne kalder striberne for gotiske vinduer - eller snotnæser ...
De opstår, når det tynde lag vin på glassets inderside fordamper. Alkoholen fordamper hurtigere end vandet, og kort fortalt ændrer dette overfladespændingen i vandet. Vandet finder sammen til dråber, der begynder at løbe ned ad glassets inderside som tårer.
Tårerne ses tydeligst med en vin på over 12% alkohol, og en bamse med 14-15% nøjes ikke med at græde, den hulker.
I et glas med rent vand er der ingen tårer. Og et grædende glas vin kan man trøste ved at dække det med et låg. Så stopper fordampningen af alkohol, og – som Johannes Ewald sang: Hold Taare op at trille.
Ben, lår og tårer har intet med vinens kvalitet at gøre – ligesom en dames ben heller ikke fortæller noget om hendes menneskelige kvaliteter.

Bereich (ty), vindistrikt - underafdeling af et Anbaugebiet (s.d.). Det enkelte Bereich deles op i flere Grosslagen (se under Lagen).

Bergerac, appellation lige øst for Bordeaux.

Bianco (it), hvid - fx vino bianco = hvidvin. En bianco vermouth er sød, krydret og aromatisk.

Bib-wine, amerikansk navn for papvin (s.d.). Navnet er ikke rigtigt slået an herhjemme, og det er egentlig synd. Det minder nemlig lidt om det gode, gamle, latinske udsagnsord bibo, der betyder jeg drikker. (Romerne havde et Øgenavn for den vinelskende kejser Tiberius. De kaldte ham Biberius).

Bierzo, lille distrikt i det nordvestlige Spanien.
Bijelo (serbo-kroatisk), hvid.

Bin, egentlig “bøtte”, men i dag brugt i Australien til at identificere et parti vin.

Biser (serbokroatisk), mousserende.

Bitterhed er et smagselement i vin, og nogle mennesker vil finde en vin for bitter. Enhver vinmager forsøger at nå frem til en balance imellem moden frugt, syre, sødme, alkohol, kraft og finesse, og en lang række afgørelser undervejs i processen afgør, hvordan vinen bliver. Under gæringen gælder det om at udtrække en masse aromastoffer og garvesyrer (tanniner). Begge dele er vigtige. Men udtrækkes for meget garvesyre, er der en risiko for, at vinen bliver bitter. Prøv at vride det sidste ud af en tepose, og smag på det! Tanninerne er vigtige for vinens struktur, smag og lagring, og vinmageren vil altid prøve at udtrække de såkaldte "bløde" tanniner. Og så skal vi lige tilføje, at der er stor forskel på, hvordan en vin umiddelbart smager i glasset, og hvordan den smager, når den ledsager mad. Et lille bittert bid i vinen kan faktisk være et plus.

Bjalo (bulgarsk), hvid.

Blanc de blancs (fr), hvid (vin) af hvide (druer) - altså hvidvin, der udelukkende er presset af grønne druer. Bruges især om champagne. Under den første verdenskrig havde de engelske soldater svært ved at udtale ordet blanc (blang). Det blev til plonk, og dette ord bruges i dag i den engelsktalende verden om dårlig bællevin.

Blanc de noirs (fr), som med blanc de blancs (se ovenfor), men her er den hvide vin lavet af blå (sorte = noir) druer, idet man ved presningen hurtigt har fjernet det farvede drueskind og kun har beholdt den ufarvede saft fra druekødet.

Blanco (sp), hvid.

Blanquette de Limoux, sydfransk, mousserende hvidvin efter champagne-metoden - og et glimrende (og billigere) alternativ til champagne.

Blaye, appellation i Frankrigs Bordeaux-distrikt med både røde og hvide vine.

Blush, amerikansk benævnelse for en lys rosé vin.

Blykapsel, beskyttede tidligere proppen på bedre vine. Den var fortinnet på den indvendige side, så der ikke var nogen fare for, at der kom bly i vinen. Men af frygt for denne fare, bruger man i dag kapsler af alufolie eller plast. Når flasken åbnes, skal man ikke bare flå kapslen af. Den skæres igennem et par millimeter under flaskehalsens top, og et lille låg løftes af. I øvrigt kan man få et glimrende instrument - en Foilcutter - der sættes ned over kapslen og drejes en kvart omgang. Så skærer nogle små skarpe hjul låget af.

Boal (eller Bual), druesort og navnet på en blød og sød madeira.

Bocksbeutel (ty), den flade, dråbeformede flaske, som i Tyskland især bruges til vin fra Franken. Direkte oversat betyder navnet bukkepung, og med lidt god vilje kan flasken da også godt minde om, hvad en gedebuk har mellem bagbenene. Også portugisisk vin tappes på Bocksbeutel'er, blandt andet verdens mest solgte mærke-vin, Mateus Rosé. Portugisernes flaske har dog sin egen historie. Det er den gamle cantil til vand, som portugisiske soldater havde med i felten.

Bodega (sp), vinhus eller lager for vin - og ikke som her i Danmark: Henne om hjørnet og nede i kælderen.

Bonnezeaux, appellation med fine, søde vine i Frankrigs Loire-dal.

Bordeaux, Frankrigs vigtigste distrikt, der underdeles i en lang række mindre områder, hvoraf de mest kendte er Médoc, Graves, Entre-Deux-Mers, Saint-Émilion, Fronsac, Bourg og Blaye (se disse). Fra Bordeaux kommer både røde og hvide, søde og mousserende vine.

Bordvin - rød, hvid og rosé - er den gærede most af friske vindruer med mellem 9 og 15 procent alkohol.

Bouquet, et navn for duften af især moden vin.

Botrytis Cinerea (latin), en svampevækst, der “gennemhuller” skallen på de modne druer, så vandet fordamper, og aromastoffer og sukker koncentreres. Endvidere tilføres en særlig duft, der er karakteristisk for store botrytis-vine som fx sauternes og tyske vine af øvre Prädikat. På dansk kaldes angrebet den ædle råddenskab, på fransk pourriture noble og på tysk Edelfäule.

Bottiglia (it), flaske.

Bouquet (fr), de dufte, der efterhånden udvikler sig i en god vin og afløser den første aroma. Slyng vinen i glasset, så den fordamper lidt villigt fra glassets inderside - så træder bouquet’en tydeligere frem.

Bourg, appellation med røde og hvide vine i Frankrigs Bordeaux-distrikt.

Bourgeois (fr), borger - et ord, der indgår i begrebet Cru Bourgeois, der er en klassifikation i Bordeaux.

Bourgogne, stor vinregion i det østlige Frankrig med en lang række distrikter - fra Chablis i nord over Côte d'Or, Côte Chalonnaise og Mâconnais til Beaujolais i syd.

Bourgueil, appellation med røde vine i Frankrigs Loire-dal. Bowle (af eng: bowl), en stor skål i porcelæn eller glas til at sætte på bordet med punch (s.d.). Men også selve drikken kan man kalde en bowle.

Branco (po), hvid.

Brandy, brændevin skabt ved destillering af udgæret druemost eller most fra andre frugter som æbler, fersken og abrikoser.

Brouilly og Côte de Brouilly, to af cru-appellationerne i Frankrigs Beaujolais-distrikt.

Brunello di Montalcino, appellation i Toscana med nogle af Italiens fornemste rødvine. Brunello er også druens navn - en fætter til Chianti-distriktets Sangiovese.

Brut (fr), tør - især om tør champagne, men ordet bruges i flere distrikter og lande.

Bual, se Boal.

Bulkvin - på fransk vin en vrac - eksporteres i tankvogne eller containere og tappes først i det land, hvor vinen skal sælges. Denne metode gør vinen billigere. Her i landet sparer man blandt andet flaskeafgiften. Trods danskernes interesse for kvalitetsvin indført på flaske importerer vi mere end en tredjedel af vores vin som bulkvin. I Danmark er der kun ti importører med eget tappeanlæg, men flere af dem påtager sig i vid ustrækning tappeopgaver for andre importører.

Bundfald findes i kraftige og ældre vine og er ganske uskadeligt. Men det gør vinen uklar, og derfor bør sådanne vine dekanteres (s.d.).

Burgenland, stort, østrigsk distrikt på grænsen mod Ungarn. Herfra kommer gode hvidvine, søde og tørre.

Buschenschank, landlig vinbonde-kro i Østrig. Se også Heuriger.

Buzet, appellation i Sydvestfrankrig.