Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

G

G

Gaglioppo, blå drue fra Calabria i det sydlige Italien.

Gaillac, appellation i det sydvestlige Frankrig - med hvide og mousserende vine.

Galestro (it), navnet på en speciel, stenet jord visse steder i Toscana. Og i dag navnet på en let hvidvin.

Galicia, spansk vinregion i landets nordvestlige hjørne.

Gamay, druesorten, der bruges til rødvinene fra Beaujolais - samt til mange andre vine.

Gambero Rosso (Den Røde Reje) er et italiensk forlag, der hvert år siden 1987 har udgivet en guidebog, hvori tusinder af vine vurderes, og hvori de bedste belønnes med ét, to eller tre glas. For mange venner af italiensk vin er Gambero Rosso simpelt hen en bibel, og for enhver italiensk vinbonde er det målet at få et, to eller tre af de eftertragtede glas-symboler. Bogen udkommer både på italiensk og engelsk. Forlaget har i øvrigt sin egen website på adressen http://www.gamberorosso.it, og her i landet importeres bogen af Italien Information Service (tlf.: 86 26 16 66, e-mail: ib@iis.dk, website: www.gamberorosso.dk).

Gardiner, se under Ben.

Garganega, grøn drue fra Veneto i det nordøstlige Italien.

Garnacha, det spanske (og oprindelige) navn på den drue, der i Frankrig kaldes Grenache.

Garrafeira (udtales nærmest karrafeira); afledt af det portugisiske ord garrafa, der betyder flaske, og som er i familie med ordet karaffel (s.d.). I Portugal er garrafeira ste-det, hvor man gemmer de særligt gode flasker, og med tiden er ordet blevet ensbetydende med “husets bedste vin”. Nogle huse er dog naturligvis bedre end andre, og selv den bedste vin fra et mindre godt vinhus kan ifølge sagens natur være en mere behersket oplevelse.

Garvesyre - se Tannin.

Gattinara, rødvin fra Italiens provins Piemonte. Laves på Nebbiolo-druen, der i dette tilfælde kaldes Spanna.

Generoso (sp), hedvin eller dessertvin, forstærket vin.

Genstand, en lidt upræcis angivelse af et kvantum alkohol. Her i landet defineres “en genstand” som 12 gram (1,5 centiliter) ren alkohol. Vi kan således opstille dette skema:
      1 lille glas spiritus (2 cl), ½ genstand
      1 stort glas spiritus (4 cl), 1 genstand
      1 glas vin (12 cl), 1 genstand
      1 almindelig pilsner (33 cl), 1 genstand
      1 guldøl (33cl), 1 1/4 genstand
      1 stærk øl (33 cl), 1 1/2-2 genstande
      1 flaske vin (75 cl), 6-7 genstande

Gevrey-Chambertin, rødvins-appellation i Côte de Nuits i Frankrigs Bourgogne-distrikt.

Gewürztraminer, hvidvinsdrue med en ret påtrængende duft og smag. I Alsace kalder man den “Don Juan” - fordi man forføres af dens generøse, let parfumerede charme. Gewürz er det tyske ord for krydderi - i Alsace undlader man de to prikker over u'et.

Ghemme, rødvin fra Italiens provins Piemonte.

Gigondas, appellation i Frankrigs Rhône-dal.

Gironde, hele det store område omkring floderne Dordognes og Garonnes udløb i Atlanterhavet. Hovedbyen i området er Bordeaux.

Givry, appellation i Frankrigs Bourgogne-distrikt.

Glas findes i utallige størrelser, men i princippet behøver man kun at have én størrelse glas til både hvidvin og rødvin samt måske mindre glas til hedvine etc. Det vigtigste er, at glasset har stilk, så man ikke varmer vinen op med hånden - og at der virkelig kan være noget i glasset, naturligvis. Går man lidt mere op i det, serverer man rødvine i større glas for at give bouqueten en chance for at udvikle og brede sig og dermed bedre markere sig i næsen. Og er man purist, køber man glas fra den østrigske glasfabrikant og vinkender Georg Riedel, der har designet glas til flere forskellige typer vin, ikke kun rød og hvid, men også til Chardonnay, Cabernet, Pinot, Riesling, portvin, Brunello di Montalcino, Chianti osv. Skal man have alle Riedels glas, kan man hurtigt købe sig fattig. Riedels www-adresse er: www.riedelcrystal.com. Et prisbilligere, men glimrende alternativ er glas fra Spiegelau - www.spiegelau.dk.

Glühwein (ty), østrigernes populære “glødende vin”, der svarer til vores gløgg.

Gløgg, den svenske (og danske) udgave af Glühwein'en. Lav den fx således af to flasker rødvin: Kom 4 hele kardemomme, 6 hele nelliker og 2 stænger kanel i en gazepose. Bind den til med en bomuldssnor, der er så lang, at den når ud over grydens kant. Kom krydderierne samt 100 g rosiner, 2 spsk sukker, skallen af ½ citron og et par dl af vinen i gryden, og varm det op. Tag gryden fra varmen, og lad det trække i mindst en halv time, gerne et døgn. Fjern posen og citronskallen, og hæld resten af de to flasker vin, 2 dl ukrydret snaps, 1 dl cognac og ½-2 dl portvin i sammen med 125 g skoldede, smuttede, hele eller grofthakkede mandler. Varm gløggen op til kogepunktet - den må ikke koge, så fordamper spiritussen - og servér den rygende varm i krus eller glas med ske i.

Goût americain (fr), amerikansk smag; sødlig champagne-smag.

Governo (it), regering, men også “at se efter” - samt navnet på en usædvanlig teknik, der i dag bruges meget lidt i Chianti: Man lægger 5-10 procent udvalgte druer ud på måtter, og når de er halvtørre, og sukkeret i dem er koncentreret, presser man dem og kommer mosten i den øvrige vin. Herved sker der en fornyet gæ-ring, vinens farve bliver dybere, og der kommer mindre syre og mere aroma, alkohol og glycerol. Mere krop og en let perle. Metoden er dog lidt risikabel, og i dag opnår man de samme kvaliteter ved tilsætning af cirka 3 procent drue-koncentrat eller indkogt most.

Gran (sp), stor; bruges i forbindelse med gran reserva - en DO-vin, der har lagret særligt længe.

Grand (fr), stor; bruges ofte i forbindelse med ordet cru (s.d.). Enhver kan skrive grand vin på etiketten, uden at det betyder ret meget. Grand marque = champagne-mærke af top-kvalitet. Grand ordinaire = jævn vin fra Bourgogne.

Granvas (sp), mousserende vin efter charmat-metoden (s.d.).

Grappa (it), druebrændevin, se under Marc.

Grave del Friuli, stor appellation i det nordøstlige Italien.

Graves, appellation i Frankrigs Bordeaux-distrikt - med både røde og hvide vine.

Grenache, rødvinsdrue, der giver en masse saft, kraft og alkohol. Grenache stammer fra Spanien, hvor den er den vigtigste drue, og hvor den hedder Garnacha. Men den yder nok sit bedste - sammen med flere andre druesorter - i Châteauneuf-du-Pape.

Grignolino, rødvinsdrue fra Piemonte i det nordvestlige Italien.

Gris (fr), grå - men en vin gris er en meget lys rosé, nærmest som en hvidvin. Den “grå” vin kan blandt andet træffes i Loire-dalen. Gris betyder grå på fransk - altså farven midt mellem hvid og sort. Men i forbindelse med vin kan ordet også betyde rosé. Altså en farve midt mellem hvid og rød.

Gros Plant (du Pays Nantais), fransk appellation i Loire-dalen med ret rustikke hvidvine.

Grosslage (ty), se Lage.

Grüner Veltliner, druesort, der næsten udelukkende dyrkes i Østrig, hvor den bruges til en tredjedel af landets vin. Veltliner udtales med V og ikke med F, som det jo ellers er normalt på tysk.

Gule Enke, Den, dansk navn på den eneste champagne med en gul etiket - den, der på fransk hedder Veuve Clicquot-Ponsardin.

Gæring, druemostens forvandling til vin, idet gærceller fortærer mostens sukker og spalter dette i alkohol og kuldioxid.

Gå over - en vin er gået over, når den er blevet for gammel, træt og dårlig. Og så bør den gå over i køkkenvasken - eller gå tilbage til forretningen ...