Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

R

R

Rasteau, landsby i Rhônedalen med rødvine, hvidvine og rosévine, der sælges som Côtes-du-Rhône Villages, evt. med tilnavnet Rasteau. Der er imidlertid også hedvine - vins doux naturels (s.d.) - der sælges under appellationsnavnet Rasteau.

Ratafia (fr), egentlig en hvilken som helst drik, som man drak ved stadfæstelsen (ratifikationen) af en aftale eller kontrakt, men i dag en apéritif, lavet af sød druesaft på tørrede druer tilsat alkohol (ofte cognac).

Raya (sp), billigere blanding af oloroso-sherryer.

Rebe (ty), vinstok. Rebsorten er druesorter.

Recioto (it), sød vin fra områder som Soave og især Valpolicella i Italien. Fremstilles af tørrede druer. Fås også i en tør udgave: Amarone.

Récolte (fr), høst; bruges også i betydningen årgang.

Refosco (it) er navnet på en rødvinsdrue, der leverer nogle meget kraftige vine i Friuli i det nordøstlige Italien. Her kalder man den fineste af sorterne for "Refosco med de røde stilke" - på italiensk Refosco dal Peduncolo Rosso - fordi bladstilkene har en rødlig farve. Druen har groet i årtusinder i Friuli. Plinius (24-79 e.Kr.) skrev om den, og Livia, kejser Augustus' anden kone, var specielt glad for den. En vin på Refosco er ofte lidt ru og med en intens frugt. Den bliver lidt blidere efter et par år. Oftest vil den kunne gemmes fem år. I det franske Savoien kaldes druen Mondeuse Noire, og i Slovenien hedder den Terrano.

Régisseur, bestyreren af en vinejendom. Ordet bruges især i Bordeaux.

Régnié, cru-appellation i Beaujolais.

Réoboam (fr), en stor flaske til 4,5 liter vin (6 normale flasker), især til champagne. Opkaldt efter en søn til den bibelske kong Salomon.

Reservado (sp), specielt udvalgt.

Réserve (fr) kan betyde, at vinen er ekstra fadlagret og “reserveret”. Men der er i øvrigt ikke nogen kontrol med brugen af dette ord. Dog - i Rioja i Spanien er Reserva en officiel kvalitets-betegnelse, der betyder, at den udvalgte vin er lagret i mindst ét år på fad og to år på flaske.

Résonnée, se Culture résonnée.

Restsukker, det druesukker, der ikke omdannes til alkohol under gæringen, men bliver i vinen og søder den.

Resveratrol, fenolforbindelse i især rødvin. Nedsætter blodets koagulation og modvirker kræft og derfor en af de meget positive sider ved nydelsen af vin.

Retsina (græsk), harpiks - oprindelig kom man fyrretræsharpiks i vinen for at gøre den holdbar, men i dag elsker grækerne - og mange turister - retsina-vinen netop for denne smag af mølkugler og terpentin.

Reuilly, appellation i Frankrigs Loiredal.

Rheingau, tysk Anbaugebiet med nogle af landets bedste Riesling-vine.

Rheinhessen, tysk Anbaugebiet med en meget stor mængde vin, lavet på druesorterne Müller-Thurgau og Silvaner. Meget Liebfraumilch (s.d.) kommer herfra ligesom de populære Nierstein- og Oppenheimer-vine.

Rheinpfalz, i dag blot Pfalz, Tysklands største Anbaugebiet med gode vine på fortrinsvis druesorterne Müller-Thur-gau og Silvaner.

Rhône, Côtes du, det store distrikt langs Frankrigs Rhôneflod - med en lang række underdistrikter: Côte Rôtie, Hermitage og Crozes-Hermitage, Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Tavel m.fl.

Rias Baixas, spansk distrikt i Galicien i det nordvestlige Spanien.

Ribatejo, vinregion i Portugal langs floden Tejo.

Ribera del Duero, vindistrikt med kvalitets-vine i Spaniens Castilla-Léon.

Ried, Østrigsk ord for et nærmere afgrænset sted (mark) inden for et større vinområde.

Riesling, den klassiske hvidvins-drue i Tyskland og Alsace. I Østrig hedder den Rheinriesling, og står der bare Riesling på en østrigsk etikette, er vinen sandsynligvis presset af en helt anden og ikke nær så ædel drue, nemlig den italienske Welschriesling.

Rioja, et af det nordlige Spaniens kvalitets-distrikter, fortrinsvis med rødvin. På flaskerne er der en etikette eller banderole med en kvalitetsmærkning efter fire grader: Joven (ung vin), vino de crianza (s.d.), reserva og gran reserva.

Ripasso, teknik, der bruges i det italienske Valpolicella, hvor man tilsætter rødvine de upressede skaller fra distriktets Amarone-vine, efter at disse vine på tørrede druer er færdige med deres gæring.

Riserva (it), italienske DOC- eller DOCG-vine, som er lagret ekstra længe. Og står der riserva speciale, har de lagret endnu længere.

Riverland, vinregion i Australien.

Rivesaltes, en vin doux naturel (s.d.) fra Frankrigs sydøstligste hjørne. Må ikke forveksles med en anden sød vin, muscat de rivesaltes.

Roero, vinområde i det norditalienske Piemonte.

Rosado (pø og sp), rosé.

Rosato (it), rosé.

Rosé (fr), lyserød. Kun rosé champagne og meget få andre vine er en blanding af rødvin og hvidvin. Al anden rosévin får sin farve ved, at man lader det blå drueskind gære med i et vist tidsrum - og så fjerner det.

Rosso (it), rød. En rosso vermouth er sød.

Rotling, se Schillerwein.

Rotwein (ty), rødvin.

Rouge (fr), rød.

Roussanne, grøn druesort, der især bruges i den nordlige Rhônedal.

Roussillon, se under Languedoc-Roussillon.

Route des vins (fr), se under Weinstrasse.

Rueda, spansk vinområde med hvidvine.

Rully, landsby i Bourgognes Côte Chalonnaise.

Ruzica (serbo-kroatisk), rosé.

Römer (ty), specielt tysk vinglas med en bred fod, der ofte er dekoreret med knopper.

Ruby port, ret ung portvin.

Rully, appellation i Frankrigs Bourgogne-distrikt.

Ruländer, tysk hvidvins-drue. I frankrig kaldes den Pinot Gris.

Russian River Valley, vinregion i Californien.

Ruwer, tysk sideflod til Mosel. Dens navn indgik tidligere i regionens navn, Mosel-Saar-Ruwer.

Rødvin, vin af blå druer.

Råddenskab, Den ædle, se Botrytis.