Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2003



Vin-aktuelt i uge 36
1. september - 7. september 2003
........................

VinAvisen uge 33VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35
........................
Skovbrand ødelægger wineries
Et lynnedslag i et træ var gnisten, der tændte en omfattende skovbrand sidste lørdag.
Med en fart af op til 40 km i timen har flammerne ædt sig vej gennem skovene i British Columbia i Canada, og ifølge Wine Spectator har ilden været en alvorlig trussel mod de mange vinhuse i Okanagan Valley.
Nogle vingårde fik en time til at pakke i, mens vinbønderne andre steder nat og dag kæmpede en brav kamp mod flammerne, blandt andet ved at lave brandbælter.
Værst er det gået ud over vinhuset St. Hubertus i Kelowna, der har mistede produktionsanlæg, kontorer, vinforretning m.m., men også to nabo-wineries, Cedar Creek Estate og Summerhill Pyramid Winery, fik skader. I alt har ilden fortæret 200 kvadratkilometer skov og over 250 boliger.
Det værste tab for vinerierne er de manglende indtægter fra turisterne, der naturligvis har holdt sig væk.

Kun champagne til fine gæster
Selv den britiske dronning må spare, og derfor vil kun meget fine gæster fremover blive beværtet med ægte champagne.
Vladimir Putin fik således en Louis Roederer vintage-champagne 1990 i sit glas, mens mindre vigtige gæster må nøjes med Mumm’s Cuvée Napa (men den er nu heller ikke så ringe endda).
Buckingham Palace’s årlige budget til indkøb af vin og spiritus er sat ned fra £ 152.000 (1,6 mio dkr.) til £ 141.000 (1,5 mio dkr.). Det kan jo blive småt for enhver.

Gratis blad om vin
Den 12. september udkommer et ny blad om vin i Sverige. Det hedder Spumante, udgives af forlaget Emma Publishing og deles gratis ud hver fredag uden for 30 af Systembolagets største butikker.
Bladet, der udkommer ti gange om året i et oplag på 200.000 eksemplarer, er på seksten sider i tabloidformat, og det baserer naturligvis sin indtægt på annoncer. Dette er blevet muligt, efter at den svenske regering har ophævet forbudet mod reklamer for vin.
Spumante skal handle om mad og vin, hver for sig og i kombination, med masser af drikketips og en hel del opskrifter, og redaktionen har til hensigt at afdramatisere vinsnobbismen.

Et spørgsmål om kaffesmag
Folk, der drikker sort kaffe, kan bedst lide tørre hvidvine og kraftige rødvine, mens de, der er til kaffe med sukker og fløde, holder mest af vine i den mere lette og søde ende af skalaen. Sidstnævnte, der for det meste er kvinder, er nemlig følsomme over for bitterstoffer.
Dette viser undersøgelser, foretaget af WineVision, et amerikansk analyseinstitut, der kortlægger forholdet mellem forbrugernes ønsker og vinmarkedet i USA.
Bittersmagerne dækker hele 65% af befolkningen, og ifølge firmaet er dette et problem, når fx mandlige vinkendere med usvigelig sikkerhed roser eller kritiserer bestemte vine.
Der bør i højere grad tages hensyn til forbrugernes meget forskelligartede smagsindtryk, mener WineVision.

Hvad påvirker prisen på vin?
Økonomer på University of California har undersøgt, hvad der påvirker priser på vin, og har i den forbindelse set på 8460 vine i fem kategorier: Cabernet, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir og Zinfandel. Blandt andet fandt de følgende:
* Står der Napa Valley på etiketten, koster vinen i snit $6 mere end almindelig californisk vin. Og står der Oakville, koster den næsten $9 mere. I snit koster vine med appellationen California $9,80, mens Oakville koster $45.
* Cabernet Sauvignon er dyrest med en pris på $21,90 pr. flaske, mens Chardonnay er billigst med en pris på $14,20.

Lagring koster penge
* Et ekstra års lagring lægger $3,27 på prisen – stadig i snit. Dette gælder dog ikke Zinfandel.
* Et navn på en mark er mest værdifuld for Pinot Noir og mindst for Merlot og Zinfandel.
* Et ekstra point på Wine Spectator’s 100-skala lægger 83 cents på prisen.
* Bruges det meningsløse ord Reserve på etiketten, øges prisen med 99 cents.

Balladen om gede-vinene fortsætter
Som vi skrev i VinAvisen uge 33, raser der en strid om de to sydafrikanske vine, Goats do Roam (Geder Strejfer Om) og Goat Roti. Navnene ligger uforskammet tæt op ad Côtes du Rhône og Côte-Rôtie, mener det franske INAO (Institut National des Appellations d'Origine).
Da de blev lanceret i Europa i 1998, lød der ikke et pip fra INAO. Men da de blev præsenteret på det amerikanske marked, kom der gang i krigstrommerne. Nu forlanger INAO, at salget af de to vine stoppes.
Men - måske ligger hunden begravet et helt andet sted end blot i en sag om navne.

Derfor lægger Frankrig sag an
Det går som bekendt ikke for godt med salget af fransk vin i USA. Ifølge Wine Spectator vil amerikanerne meget hellere have vin fra blandt andet Sydafrika.
Mens eksporten fra Rhône til USA både i 2001 og 2002 har ligget på cirka 500.000 kasser (à 12 flasker), har salgstallene for de sydafrikanske vine nærmest taget himmelflugt.
I 2001 blev der solgt 281.000 kasser sydafrikansk vin i USA, mens tallet var oppe på 423.000 kasser sidste år. Måske overhaler Sydafrika Rhône i år.
........................


Italiensk stemning ved kanalen
De sidste tre lørdage har man kunnet opleve en bid af Italien i hjertet af København. Et marked med hele tyve udstillere har bredt sig på pladsen foran Thorvaldsens Museum.
Markedet bød på alt til fadet (og faget) henhørende inden for pølser, pasta, is og andre delikatesser, der både kunne smages på stedet og købes med hjem. Man kunne også købe sig fattig i keramik, sko og tøj – og vin, naturligvis.
Det er Thorvaldsens Museum, der står for markedet, der vender tilbage næste år, samme tid og samme sted.

Falsk italiensk vin i USA
Ordlyden på etiketten kan være nok så italiensk, men hvis flasken står på hylden i et amerikansk supermarked, skal man ikke være sikker på, at indholdet kommer fra Italien.
Ifølge magasinet Harpers er hele 10% af alle de italienske vinflasker, der sælges i USA, fyldt med forfalsket vin. Det svarer til en årlig omsætning på 541 millioner dollars (cirka 3,7 milliarder dkr.).
Svindlen er afsløret via en undersøgelse foretaget af det italienske forskningsinstitut Nomisma.
........................
    Riojas kultur på nettet
    Det bliver mere og mere almindeligt, at vindistrikter præsenterer sig på nettet. Nu er også det spanske Rioja og dets kultur kommet med – på adressen www.larioja.com.
    På siden fortælles om vinen ud fra otte synsvinkler: Geografisk, etnisk, litterært, musikalsk, historisk, arkæologisk, kunstnerisk og gastronomisk, og det er en række sprænglærde personer, der står bag.
    Kedeligt, at man ikke har allieret sig med en publicist, der kunne lægge tingene lidt mere spiseligt til rette – og at man ikke har ofret en oversættelse til engelsk.
    Men for spanskkyndige er siderne bestemt værd at studere.
........................

...
Et fotografi af det runde vinstokmuseum, da det lige var blevet anlagt.
    Et ampelografisk museum
    Ampelografi er læren om vinplanten. Og det er emnet for et helt nyt udendørs museum, der har slået dørene op i udkanten af Madrid.
    Her kan publikum komme tæt på hele 233 forskellige druesorter og via fotografier og ledsagende tekster få et indblik i druernes egenskaber.
    Det er IMIA, Madrileño de Investigacion Agraria y Alimentaria (Forskningsinstituttet for Landbrug og Fødevarer), der råder over den store samling vinplanter, og som nu har gjort samlingen tilgængelig for offentligheden.
    Adresse: Museo Ampelográfico de El Encín, Finca "El Encín", Carretera N II, 38 km, E-28800 Alcalá de Henares, Madrid, www.madrid.org/imia.
........................

...
Bogen er illustreret med kort over vinlande og distrikter, vinetiketter og forklarende vignetter.
    Vind en helt ny vinbog
    Den ene af VinAvisens to redaktører har begået en bog med titlen "VinABC", der netop er udkommet (Forlaget Sesam, 152 sider, 149 kr.).
    Nu forbyder vor medfødte beskedenhed os at anmelde bogen her i vores egen avis - den ville ellers have fået en strålende anmeldelse! - så i stedet gør vi noget helt andet: Vi laver en rask lille læserkonkurrence.

    Sådan er du med i konkurrencen
    Hver uge – fem uger i træk – bortlodder vi et eksemplar af bogen, og for at følge gældende lov gør vi det i forbindelse med en opgave, hvori vi udbeder os det rigtige svar.
    I opgaven er der tre mulige svar. Find det rigtige, skriv det tilhørende bogstav, A, B eller C, samt dit navn og din postadresse i en mail, og send mailen til quiz@vinavisen.dk. Blandt alle indsendere med det rigtige svar trækker vi lod om et eksemplar af bogen.
    Sidste frist for indsendelse i denne første runde er nu på lørdag den 6. september.
    I næste nummer af VinAvisen kommer der endnu en chance for at vinde bogen.
    ........................
      .....
      Her er denne uges spørgsmål
      Nebbiolo er en meget anvendt drue i Norditalien.
      Blandt andet bruges den til ...
      A. Barolo.
      B. Chianti.
      C. Frascati.
      .....

A glass a day keeps the doc away
- Jeg anbefaler et par glas vin om dagen, fru Jensen.
Sådan bør langt flere læger sige til deres patienter – i hvert fald, hvis det står til et hold australske forskere fra Monash University, der i mange år har forsket i forbindelsen mellem vin og sundhed.
Ifølge bladet Australian Family Physician viser deres undersøgelse, at folk, der drikker et par glas om dagen, har lavere risiko end afholdsfolk for at få sukkersyge og hjerteinfarkt.
Læger burde også anbefale overvægtige mennesker at drikke vin til diæten, mener forskerne. Det får simpelt hen kiloerne til at rasle hurtige af kroppen.

Rødvin på sygehuset
Jo, rødvin er godt for hjertet. Så på Great Western hospitalet i den engelske by Swindon er lægerne ikke i tvivl om, at hjertepatienterne skal have et par glas om dagen.
Ifølge WOW FaxNews nyder patienterne Montes Reserve Cabernet Sauvignon fra Chile.
.....................................................
    .
    Den danske vinbranche
    * Sigurd Müller Vinhandels direktør, Regner Jensen, fyldte i lørdags 60 år - kan vi læse i Nordjyske Stiftstidende. Vi ønsker tillykke. (Vi hører meget gerne om fødselsdage og jubilæer - skriv til anker@vinavisen.dk).
    * Skjold Burne knopskyder stadig. Pr. 1. september overtager Tine Flebo-Hansen Amager Vincenter, og samtidig optages butikken i kæden (tlf.: 32 54 00 43). Samtidig er Store Kongensgades Vinhandel, Store Kongensgade 89 i København – med Finn Rasmussen ved roret – blevet optaget i kæden (tlf.: 33 15 38 10). Skjold Burne-kæden har nu mere end 85 forretninger fordelt over hele Danmark.
    * Taster Wine har ansat Fredrik Kreutzer som vinkonsulent og sælger. Fredrik Kreutzer kommer fra et job som vinkonsulent hos H. J. Hansen i Odense, og han vil primært besøge hoteller og restauranter på Sjælland og i København.
    * Chris-Wines afdeling i Sverige, Edström Chris-Wine, har fået ny administrerende direktør, nemlig Gert Carl, der er en af Chris-Wines ejere. Han vil foreløbig være tre-fire dage om ugen i Göteborg.
    * Det lille Enoteca i Ringsted har fået eneforhandling af vine fra Azienda Sottimano fra Neive i Piemonte.
.......
........................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........................................................................
..
.
    Hans Kristian Jørgensen (f. 1940) er en af de efterhånden mange danskere, der har fået succes som vinmager. Han er ingeniør, og fra 1963 arbejdede han i 22 år som teknisk direktør i de danskejede United Plantations i Malaysia. Her var det spiseolie, kakao og te, der stod på programmet, men han drømte om at lave vin, og i 1984 forlod han sin stilling for ”at drage ud i verden”.
    Han og hans amerikanskfødte hustru, Carrie, købte en skonnert for at sejle til Tyrkiet, men de nåede aldrig længere end til Portugal, hvor de i 1988 købte ejendommen Cortes de Cima. I samarbejde med den kendte australske flyvende vinavlskonsulent Richard Smart tilplantede de 50 hektar vinmarker, i 1996 kom deres første vin. Siden har de høstet den ene internationale medalje og anerkendelse efter den anden.
    Trods det varme klima var området i Alentejo klassificeret som et hvidvins-område. Man lavede dog rødvin, men kun fem sorter var tilladt under appellationen, hvoraf der kun var to, som Hans Kristian Jørgensen fandt af kvalitet. Skønt det var ulovligt, plantede han derfor forskellige andre sorter, hvoraf Syrah gjorde sig mest bemærket. Myndighederne var imod disse uregelmæssigheder, så vinen fik navnet Incógnito (Ukendt), og på bagetiketten skrev han en Bob Dylan-sentens: - To live outside the law, you must be honest.
    Efterhånden som vinen fik hæder og succes, forsvandt modstanden, og i dag er Syrah anerkendt som en af områdets druer.
    Foruden Incógnito fremstiller Cortes de Cima flere andre vine, der importeres af Cappa Vinimport i Ebeltoft. Herudover producerer gården korn, solsikker, oliven, meloner og tomater.
    Carrie og Hans Kristian Jørgensen har to børn, der er født i Portugal, Thomas på tolv og Anna på ti.
    Adresse: Cortes de Cima, 7960-999 Vidigueira, Portugal, tlf.: 00 35 12 84 46 31 19, fax: 00 35 12 84 46 32 92, e-mail: wine@cortesdecima.pt, website: www.cortesdecima.pt.
........................

...
Tre spaniere fotograferet under smagningen. Øverst til venstre Angela de la Rosa Tanco fra den spanske ambassades handelskontor, derefter Spaniens bedste sommelier, César Cánovas, samt Montse Montserat fra Instituto del Cava i Barcelona.
    Cava fortræffelig til mad
    Ugens store og interessante smagning handlede om cava – Spaniens svar på champagne. Og denne gang havde sytten cava-huse sat sig for at vise, at cava ikke bare er noget, man drikker nytårsaften. Det er også en vin, der er fortræffelig til mad.
    Til at demonstrere dette havde man indbudt César Cánovas, der i 2001 blev europæisk sommeliermester (Trophée Ruinart Winner) og sidste år blev spansk sommeliermester. Sammen med sin far og bror har han restaurant Racó d’en Cesc i Barcelona (Diputació 201, 08011 Barcelona, tlf.: 00 34 93 453 23 52), som vi tidligere har besøgt, og som vi kan anbefale til alle, der tager til Barcelona – herlig mad, dejlige omgivelser og et flot vinkort.

    Shusi, ost og kylling
    César Cánovas havde valgt tre af sin hjemegns retter, og sammen med den danske sommelier Lars Spring demonstrerede han meget overbevisende sit budskab:
    Jo, cava brut nature er en fin ledsager til japansk inspireret mad, fx sushi – mad med tunfisk, wasabi og frisk havtang.
    Jo, en frisk og ung cava er også en fin ledsager til gratineret gedeost. Bestemt værd at prøve!
    Og jo, en brut og lagret cava med en anelse sødme står fint til en dansk landkylling og en lidt fed hvidvinssauce.

    Vore favoritter
    I forbindelse med den gastronomiske demonstration smagte vi det store udvalg af cava på det danske marked. Det er alle gode – og billigere – alternativer til den franske champagne. Men man har naturligvis sine favoritter. Her er vores:
    * Marquès de Gelida, L’Alzinar til 119 kr. fra Vino Tinto.
    * Gramona, Gran Reserva 1999 til 139 kr. fra Victoria Vine.
    * Agusti Torello Mata, Reserva Barrica 2000 til 149 kr. fra Theis Vine.
    * Castell de Vilarnau, Brut til 70 kr. fra Hans Just.
    * Giró Ribot, Brut til 79 kr. fra Kjær & Sommerfeldt.
    * Josep Masachs, Blanc de Blancs til 39,95 kr. fra Fakta.
    * Roger Goulart, Extra Brut til 113 kr. fra Drinkit.
    * Lavit, Segura Viudas, Brut Nature til 79,50 kr. fra Vinens Verden.

................................
    Ugens vinøse billede
    Claus Bøgelund Nielsen har sendt os dette poetiske, lidt drømmeagtige billede fra verdens dejligste vinby, Saint-Émilion.
    Billedet er taget hen over byens tage mod det gotiske klokketårn, der knejser over den underjordiske kirke ved siden af den lille hule fra 700-tallet, hvor eneboeren Sankt Aemilianus boede.
    Den underjordiske kirke kaldes også for den monolitiske kirke – dvs. kirken, der er hugget ”ud af én sten”. Det er en kæmpemæssig, underjordisk katedral hulet ud som hullerne i en ost.
    Kirken har kun en facade ud mod torvet, mens klokketårnet står oppe oven på osten.
    - Et besøg i den hyggelige lille by kan varmt anbefales, hvis turen går til Bordeaux, skriver Claus Bøgelund Nielsen. Vi er helt enige!

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad er det østatiske rør?
Svend Friborg har i en artikel om vin læst følgende: ”Når vinen bliver ledt ind i munden og opvarmet, frigøres aromaerne og suser op gennem det østatiske rør til lugtesensorerne i næsen”. – Det østatiske rør står ikke i mit leksikon, skriver Svend Friborg. – Hvad er det?
Det østatiske rør findes ikke. Skribenten tænker sikkert på det eustakiske rør. Det er en tynd kanal, der forbinder næsesvælget og mellemøret og blandt andet udligner trykket i mellemøret. Hvis aromaerne ”suser op” gennem dette rør, kan man vist snarere høre dem end lugte dem.
Lugtesensorerne sidder ikke i den ydre næse, men i næsehulen, og bagved den ligger næsesvælget, der står i bred forbindelse med mundhulen – og det er ad denne vej, aromaen fra vinen i munden breder sig op til lugtesensorerne.

Og endnu et spørgsmål
Erik Ole Jensen interesserer sig for den californiske vins "fader", Robert Mondavi. - Men hvordan udtales hans efternavn? spørger han.
Da Robert Mondavi's forældre udvandrede fra Italien til USA, var de ikke i tvivl: De ville være amerikanere. Så de udtalte deres efternavn Mondeivi. Senere - da Robert i 1966, 52 år gammel, havde grundlagt sit vinhus - var han stolt over sin italienske afstamning, så i dag udtaler han og hans familie efternavnet som Mondaaavi.
....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....

........................................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
I den forløbne uge har vi smagt i alt 30 vine. Heraf var der 22, som fik mere end to stjerner, og hele 14 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Peregrine, Pinot Gris, Central Otago, New Zealand 2002
129 kr., New World Vinimport
Utrolig lækker og spændende hvidvin med mange facetter og en herlig duft. Den kommer fra verdens sydligste vindistrikt.


Terra Noble, Reserva, Carmenère, Maule Valley, Chile 2001
80 kr., Premier Cru
Meget flot og fyldig rødvin med toner i smagen af chokolade, brombær, sveske ... En vin, der fortjener en god stor bøf.


Sejana, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2000
165 kr., på tilbud netop nu: 6 flasker for 495 kr., Kvickly
En virkelig dejlig rødvin, der fylder munden med blød og lækker frugt. Den harmoniske vin inviterer hele tiden til en slurk til. Og så må man sige, at tilbudsprisen er mere end attraktiv: 82,50 kr. pr. flaske - halv pris!


Naledi, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika
165 kr., på tilbud netop nu: 6 flasker for 495 kr., Kvickly
En fætter til ovenstående vin. Også meget flot, med en varm og fyldig duft og en herlig smag med afrundet frugt. Den kræver nok en endnu kraftigere bøf end Merlot-vinen, og også denne vin fås p.t. til halv pris - så længe oplag haves.


Everton, Chardonnay / Sauvignon Blanc / Pinot Gris, Brown Brothers, Victoria, Australien 2002
79 kr., 59 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
I duft og smag spiller Chardonnay hovedrollen i denne afrundede hvidvin i god balance og med en vis fedme og sødme. Det er en vin, som de fleste vil blive begejstrede for.


Santa Rita Rosé, Maipo Valley, Chile 2002
54,95 kr., Amka Vinimport
Rosévin med en flot farve, en frisk Cabernet-duft og en virkelig dejlig smag, der er meget velegnet til mad. Vinen er ikke så bolsjeagtig, som nogle roséer kan være.


Oliveros, Dulce Oscuro, Condado de Huelva, Spanien
49,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Fra grevskabet (condado) Huelva i det sydligste Spanien kommer denne dulce og oscuro (søde og mørke) vin, der er lavet på samme måde som de søde sherry'er af soltørrede rosiner - deraf den mørke farve. Vinen er meget lækker, meget sød - og meget billig i forhold til kvaliteten. Den vil være glimrende til en dessert og til fx at hælde over is. Flydende slik!


Weingut Joset-Schönleber, Riesling, Classic, Rheingau, Tyskland 2002
67 kr., Vinsnedkeren
Pragtfuld duft og en elegant og lækker smag med syre og sødme i balance. Hvidvinen er fin til mad, men også alene.


Grove Mill, Riesling, Marlborough, New Zealand 2002
109 kr., New World Vinimport
Hvidvin med en overvældende frugt og let fedme. Meget lækker.


Ca’De’Medici, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Italien
59 kr. v/ 12 flasker, Bacchus Vinimport
Noget af det bedste lambrusco, vi har smagt. Den let perlende rødvin er ret mørk, har en stærkt parfumeret duft af jordbær og en herlig smag uden kanter.


Sogno, Azienda Agricola Sant’Andrea, Circeo, Italien 2000
119 kr., Wine Group
Denne fadlagrede Merlot-rødvin fra Lazio-regionen syd for Rom er meget flot. Den har en intens duft og smag, men er blød og lækker. En pragtfuld vin.


Cortes de Cima, Syrah, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2001
190 kr., Cappa Vinimport
En vidunderlig og spændende rødvin, lækker, lækker. Den har en fin sødme og hele 14,5% alkohol, men den gode frugt kan bære procenterne.


Passione, Terrazze retiche di Sondrio IGT, Italien 1998
199 kr., VinBlanc.dk
En fantastisk spændende vin. Vi har i hvert fald aldrig smagt en rødvin, der i den grad dufter og smager af chokolade. Den kommer fra det nordlige Lombardiet, få kilometer fra grænsen til Schweiz.


Rozès, Vintage Port, Portugal 1997
125 kr., Amka Vinimport
Prægtig portvin med toner af svesker, chokolade, vanille. Den kan drikkes nu, men det vil næsten være synd. Gem den hellere i endnu fem-seks år.


Armécolo, Castel di Salve, Salento IGT, Italien 2001
64 kr. ved 6 flasker, Bacchus Vinimport
Harmonisk, dejlig og ret let rødvin med saft og moden frugt.


Alsace Haegi, Riesling, Crémant d'Alsace, Alsace, Frankrig
89 kr., Allan Hedstrøm
Elegant mousserende hvidvin med en blød og lækker smag. Den er brut, men har en fin lille sødme.


Henri de Villamont, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig 2001
60 kr., Herning Vin Import
Mousserende vin med en blød og frugtagtig smag. Prisen er rimelig.


Kékfrankos, Tiba Valley, Ungarn 2000
45 kr., Laszlo's Vin / Hungary
Let og saftig rødvin med god frisk frugt. Man drikker den med fornøjelse - gerne let afkølet - til en frokost og til lette middagsretter. Også til en reception vil den være velegnet.


Sapiens, Nero d’Avola / Shiraz, Sicilien IGT, Italien 2000
70 kr., Lahvino
Kraftig og vellavet rødvin. Et udmærket glas vin med et ret begrænset smagsspektrum.


Colle Malvano, Enzo Mecella, Rosso Piceno IGT, Italien 2000
39,75 kr., Toscavini
Pæn lille hakkebøffe-vin med god duft og enkel smag. Udmærket til prisen.


Domaine de Cabriac, Syrah / Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2002
49 kr., 45 kr. ved 6 flasker, Con a'more
En ret robust rødvin med god frugtfylde. Lavet på Syrah og Cabernet Sauvignon.


La Vendimia, Bodegas Palacios Remondo, Rioja, Spanien 2002
59,95 kr. v/ 12 flasker, Philipson Wine
En blid og rar rødvin med en ren, afrundet og uhøjtidelig smag.
.............

Annonce 36-39 + 3



Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
................
Alt for Damerne
Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin69,95 kr.Philipson Wine
.
Berlingske Ti
Thierry Matrot, Bourgogne, FrankrigRødvin70 kr.Domaine Brandis
Domaine Millot, Bourgogne, FrankrigRødvin100 kr.Domaine Brandis
Château Redortier, Gigondas, Frankrig 2000Rødvin85 kr.Domaine Brandis
.
B.T.
Château le Grand Verdus, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001Rødvin59,95 kr.SuperBest
.
Ekstra Bladet
Château du Luc, Corbières, Frankrig 2001Rødvin47,50 kr.GrandVin
.
ErhvervsBladet
Casa Girelli, Virtuoso, Primitivo, Puglia, Italien 2000Rødvin99,75 kr.Skjold Burne
Misiones de Rengo, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2002Rødvin49,75 kr.Taster Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine Ramiéres, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2002 (5 liter BIB)Rødvin175 kr.A Vinstouw
Château Grande Cassagne, Les Rameaux, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin59 kr.A Vinstouw
Château Champcenetz, Bordeaux, Frankrig 1999 (pris ved 3 flasker)Rødvin80 kr.H.J. Hansen
.
Fyens Stiftstidende
Vine fra Emilio Lustau, Sherry, SpanienHedvine89,75-139,75 kr.H.J. Hansen
.
Information
Domaine Santa Duc, Sélection Santa Duc, Les Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin69 kr.Bichel Vine
Domaine Gramenon, Laurentides, Côtes du Rhône, Frankrig 1999Rødvin99 kr.Bichel Vine
Maison Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin69 kr.Bichel Vine
.
Jyllands-Posten
Flere vine fra Marcel Deiss, Alsace, FrankrigHvidvineFransk Dansk Kompagni
.
Penge & Privatøkonomi
Domaine Viret, "Renaissance", Côtes du Rhône-Villages Saint-Maurice, Frankrig 2000Rødvin115 kr.CH-Vin

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.