Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2007





Vin-aktuelt i uge 37
10. september til 16. september 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 34,,,,,,,,VinAvisen uge 35,,,,,,,,VinAvisen uge 36

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Tommelfingeren nedad for AOC-systemet
Det franske appellationssystem AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) får mange hårde ord med på vejen i en ny undersøgelse foretaget af det franske forbrugermagasin "Que Choisir".
Magasinet har spurgt 75 ønologer, vinhandlere og forbrugere om deres holdning til systemet, og af svarene fremgår det, at hele 65% af de adspurgte ikke mener, at et AOC på flasken er nogen garanti for, at vinen virkelig stammer fra det pågældende geografisk afgrænsede område. Ifølge 40% er AOC heller ikke nogen garanti for kvaliteten.

Appellationer uddeles med løs hånd
I undersøgelsen blev appellationssystemet desuden kaldt for både gammeldags, overfladisk og alt for slapt, idet hele 98% af de vine, der stræber efter at få det lille AOC på etiketten, slipper igennem et alt for store nåleøje.
"Que Choisir" har fulgt undersøgelsen op med en opfordring til en hårdere kurs fra INAO (Institut National des Appellations d'Origine) – den statslige organisation, der kontrollerer AOC-reglerne.
Ifølge magasinet bør de områder, der aldrig skulle have haft en AOC, deklassificeres, og de kvalitetskriterier, der ligger til grund for at erhverve en appellation, bør tages op på ny og revideres.
,,,,,,,,,,,,
Forfalskede vine skader amerikanske auktioner
Vinteren nærmer sig, og dermed lyder startskuddet for en række store vinauktioner på amerikansk jord. Sidste års auktioner indbragte auktionshusene rekordstore beløb – i år regner arrangørerne ikke med helt så gunstigt et salg.
Årsagen er det stigende antal forfalskede vine, der er i omløb i handelen, hvilket ifølge Decanter højst sandsynligt vil få en del potentielle købere til at være yderst forsigtige med budene – eller måske endog holde sig helt væk fra auktionerne.
Ikke mindst den verserende sag mellem multimillionæren og vinsamleren Bill Koch og den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, som vi senest skrev om i sidste uge, har pustet til ilden.
Bill Koch hævder, at Rodenstock med overlæg har solgt ham fire forfalskede flasker, som skal have tilhørt den hedengangne amerikanske præsident Thomas Jefferson. For nylig brugte magasinet The New Yorker hele tolv sider på en artikel om sagen.

Skal Beaujolais Nouveau rykkes frem?
Aldrig har man afsluttet vinhøsten i Beaujolais så tidligt som i år. Nogle steder var man færdig allerede den 4. september. Til Decanter siger Georges Duboeuf:
– Før 1970’erne høstede vi normalt i slutningen af september eller begyndelsen af oktober.
– I perioden fra 1970 til midt i 90’erne begyndte vi omkring 20. september.
– Mellem 1995 og 2000 var det omkring 15. september, og siden 2000 er vi begyndt at høste mellem den 2. og 15. Det er en klar trend i de sidste 50 år, at vi begynder tidligere og tidligere.
En af Decanter’s læsere stiller Georges Duboeuf det oplagte spørgsmål, om ikke det var en idé at rykke præsentationen af årets Beaujolais Nouveau frem til september. Så kan den unge vin nydes i det smukke efterårsvejr – i november vil den alligevel have toppet.

Svenskerne og den farlige alkohol
Som det er i øjeblikket, står det statsejede Systembolaget for alt salg af alkohol til de svenske forbrugere – kun en sølle lys øl er det muligt at købe andetsteds.
Hvis regeringen en dag skulle finde på at løsne sit stramme greb og frigive salget af vin og spiritus, vil det få katastrofale følger, viser en ny rapport fra det svenske sundhedsministerium.
Alene en delvis frigivelse, hvor kun særlige vin- og spiritusforretninger får lov til at sælge alkohol, ville resultere i yderligere 700 dødsfald og 6700 voldelige overfald om året.
Helt slemt vil det blive, hvis også supermarkederne får lov til at sælge alkohol. Det vil koste 1580 svenskere livet hvert år, resultere i 14.200 voldelige overfald og hele 16,1 millioner flere sygedage.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Rødvin mod prostatakræft
Et forsøg udført af forskere fra University of Alabama har vist, at resveratrol – det stof, som også findes i rødvin – har en hæmmende effekt, når det gælder prostatakræft hos mus.
I forsøget brugte forskerne ifølge Wine Spectator to grupper mus, hvoraf den ene gruppe fik almindelig kost og den anden føde iblandet kemisk udviklet resveratrol.
Det viste sig, at mens 23% af de mus, der var på normal kost, fik prostatakræft, var der kun 3% af resveratrol-musene, der led samme skæbne – og her udviklede kræften sig heller ikke så hurtigt, som hos de andre mus.
Alt i alt havde de mus, der fik resveratrol, hele 87% lavere risiko for at udvikle kræft.
Efter dette forsøg er forskerne meget optimistiske, når det gælder brugen af resveratrol i bekæmpelsen og forebyggelsen af prostatakræft hos mennesker. Næste skridt bliver at undersøge, om mindre doser af resveratrol også har en effekt – en hel flaske rødvin om dagen er jo lige i overkanten.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Klik på billedet og se, hvad der sker.
    Pinot Noir-druens 30.000 gener
    Det videnskabelige tidsskrift Nature bringer historien om franske og italienske forskere, der har samlet det komplette billede af Pinot Noir-druens 30.000 gener – et såkaldt genom, der består af næsten en halv milliard "DNA-bogstaver".
    Arbejdet er udført under ledelse af Patrick Winker, der forsker på Genoscope, det nationale franske institut for genforskning i Evry, og på instituttets hjemmeside kan man studere hele genomet.
    Vi forstår ikke et muk af det, men det er spændende at kigge forskerne over skuldrene. Prøv selv – klik på billedet af genom-browseren til venstre, og gå selv på opdagelse i generne.
    Blandt andet viser genomet – ikke overraskende – at Pinot Noir har en lang række gener, der producerer særlige duft- og smagsstoffer i form af terpener og tanniner. Alene af de terpen-dannende gener er der 70-80 stykker.
    Ifølge forskerne giver studiet muligheder for at udvikle sorter med nye aromaer eller bedre modstand mod skadedyr og sygdomme.
,,,,,,,,,,,,,..
Stor efterspørgsel på tysk Riesling
Et stigende antal forbrugere verden over sætter Riesling-vine fra Tyskland på bordet. I 2006 slog eksporten ifølge Decanter alle rekorder med 2,9 millioner hektoliter Riesling.
Alene i Storbritannien, som er Tysklands største eksportmarked, har der været en stigning i salget af tysk vin på 6,7% i løbet af det sidste år, hvilket ikke mindst skyldes det øgede salg af Riesling-vinene.
Også i USA er salget af tysk vin steget, og her drejer det sig om en stigning på hele 27,2%.
En hel del af de tyske vinhuse har svært ved at følge med den stigende efterspørgsel, og de senere års lave høstudbytter hjælper ikke på situationen.

Tyskland tredjestørst i Pinot Noir
Den Riesling-vin, som tyskerne sælger bedst på eksportmarkederne, er den lidt sødlige version, mens de tørre tyske Rieslinger frem for alt finder afsætning på hjemmemarkedet.
Tysk rødvin er også et hit på det tyske marked – hele 54% af al den vin, der bliver drukket i Tyskland, er rødvin. Stadig flere tyske vinproducenter er derfor begyndt at fremstille rødvin, og i dag er 37% af det totale areal af vinmarker i Tyskland beplantet med rødvinsdruer.
Faktisk kan tyskerne kalde sig for verdens tredje største producent, når det gælder Pinot Noir-vin - der i Tyskland kaldes Spätburgunder..
,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Lev længere med vinen fra Gers
    Der er noget særligt ved vinene fra distrikterne Côtes de Saint-Mont og Madiran i det franske departement Gers, og det har man netop fejret under en kongres i byen Pau. Det særlige ved vinene er, at de får mennesker til at leve længere.
    Påstanden bygger på en undersøgelse foretaget af professor Roger Corder på William Harvey Research Institute i London og er beskrevet i hans bog The Wine Diet.
    Professor Corder er gået systematisk frem for at undersøge "det franske paradoks" – dette opsigtsvækkende faktum, at franskmænd lever længere, selv om de spiser og drikker til den store guldmedalje.

    Dobbelt så mange over 90 år
    Først fandt Roger Corder frem til i hvilke franske regioner, der lever flest mænd over 75 år i forhold til landsgennemsnittet.
    Hele det nordlige Frankrig ligger under gennemsnittet – Alsace helt nede på minus 28,4% (men det kan skyldes krigen eller en diæt med meget hvidvin). Men sydpå er alle tallene positive.
    Nu består hver region af flere departementer, så professor Corder gik videre og nåede frem til, at departementet Gers viste helt usædvanlige tal. Her var der dobbelt så mange mænd over 90 i forhold til det nationale gennemsnit, nemlig 401 pr. 100.000 personer. I Frankrig generelt er tallet 200 pr. 100.000.

    Den gode drue Tannat
    Hvad er det så, der får folk til at leve længere i Gers? Det er druen Tannat, siger professor Corder efter at have analyseret forskellige vine i sit laboratorium. Vine på Tannat er utroligt rige på procyanidiner, der beskytter hjertet.
    Typisk indeholder en Madiran tre-fire gange flere procyanidiner end en ellers procyanidin-rig argentinsk Cabernet Sauvignon.
    VinAvisens smagepanel har smagt tre rødvine fra Côtes de Saint-Mont og Madiran, og nedenfor i denne uges smagekommentarer er der flotte stjerner til dem.
,,,,,,,,,,,,
Kom og fyld jeres kældre
I disse dage afholder de franske supermarkedskæder og stormagasiner den traditionelle "foire au vin" – et vinmarked, hvor man slår på tromme for salget af vin.
I den forbindelse peger man også på, at årets vinhøst vil blive 7,3% mindre end sidste år. Der vil kun blive høstet druer til 49,1 millioner hektoliter vin, hvilket er 3,8 mio hl mindre end gennemsnittet for de sidste fem år.
Derfor, lyder budskabet: Kære franske forbrugere, skynd jeg at fylde jeres kældre med gode flasker under vores "foire au vin", for priserne vil komme til at stige.
Gad vide, om der er franskmænd, som tror på det. Vin er der jo stadig nok af i Frankrig. Læs den næste historie:

Vin udbudt i licitation
Gennem de senere år har EU betalt for destillering af store mænger vin, der er blevet brugt til biobrændsel samt til en lang række andre formål – simpelt hen for at komme af med den vinsø, som tynger Europa. EU’s endelige mål er at få sat en stopper for destilleringen, der, som tidligere nævnt i VinAvisen, er skruen uden ende.
Men nu er EU – før der endeligt bliver lukket for tilskud til destillering – kommet på banen med et licitationsudbud, der ifølge Wine Business går ud på, at fire vinproducerende lande kan få støtte til at sælge tilsammen cirka 700.000 hektoliter vin til biobrændsel.
Italien og Spanien forventes hver at sælge 200.000 hektoliter vin, mens tilbudet for Grækenland vil omfatte 53.381 hektoliter. Hovedparten af vinen, i alt 239.995 hektoliter, vil dog komme fra Frankrig.
Licitationsudbuddet, der må ses som endnu et forsøg på at få vinsøen drænet for vin, gælder til og med 10. september.
,,,,,,,,,,,,
Noget af et cirkus
Det svenske Skatteverket er i gang med at kradse penge ind fra tusinder af svenskere, der har købt vin og spiritus via internettet.
Blandt andet har Skatteverket ifølge Alcohol Update fået spanske og tyske myndigheder til at indsamle ordrelister og bogføringsmateriale hos firmaer, der er kendte for at sælge via nettet.
EU-domstolen har afgjort, at den svenske stat ikke kan forbyde sine borgere at købe alkohol over nettet. Men staten må godt kræve afgifter, med mindre køberne selv bærer flaskerne ind over grænsen. Og får de varerne sendt, skal afgifterne betales før leveringen.
Det er naturligvis noget af et cirkus, men Skatteverket arbejder ihærdigt på at trevle alle indførsler op seks år tilbage – og tillægge en bøde på 1000 skr. for hver ekspedition.
Det bliver dog svært at kontrollere alle de mange forsendelser. ”Så må man bygge en toldmur omkring Sverige,”, siger en sagkyndig på Tullverket, ”og det går jo ikke".

Lugt til jorden, og spis druerne
I galleriet Chandra Cerrito Contemporary i San Francisco går de besøgende rundt og slynger vinglassene og lugter til indholdet – der dog intet har med vin at gøre, men derimod består af fugtig jord.
Det er installationskunstneren Laura Parker, der har disket op med en noget speciel smagning, hvor det ifølge Wine Spectator gælder om først at lugte til jorden fra et bestemt sted i USA og dernæst sætte tænderne i en afgrøde, der stammer fra den pågældende jord.
Kunstneren selv er ikke i tvivl om, at man kan smage jordbunden i de respektive afgrøder.
Med på udstillingen er der også druer fra vinhuset Preston Vineyards i West Dry Creek i Sonoma samt jorden, som druerne kommer fra. Her skulle den meget mineralholdige jord give druerne en mineralsk smag.
I en gedeost fra nabodistriktet Healdsburg, hvor den jord, som gederne græsser på, er helt anderledes, skulle der til gengæld ikke være den ringeste antydning af noget mineralsk.
Ganske interessant, men det må vist kræve nogle ualmindeligt fintfølende næser og smagsløg.,Ikke mindst fordi mange mineraler er lugtløse. Hvis folk smagte på jorden, var det noget helt andet.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Problemer med høsten i Bourgogne
Høsten i Bourgogne skal så småt til at begynde, og hos distriktets vinproducenter er der just ikke glade miner at spore. Det har regnet og stormet i lange perioder, hvilket er skyld i, at flere vinmarker er angrebet af råd. Desuden er der stor forskel på, hvor langt fremme druerne er i modningen, hvilket gør det svært at bestemme det nøjagtige høsttidspunkt.
Vinhusene regner derfor ikke med, at Bourgogne årgang 2007 bliver specielt mindeværdig – i hvert fald ikke når det gælder rødvinene. Det ser lidt lysere ud for den hvide årgang.
,,,,,,,,,,,,,,,
    300 Rhônevine – plus kult mod betaling
    På lørdag den 15. september inviterer den danske vinbranche for fjerde år i træk til Rhône-festival, hvor der vil kunne smages op mod 300 af Danmarks bedste Rhônevine – plus nogle specielt dyre "kultvine", der skænkes mod betaling af enkelte udstillere.
    Festivalen afholdes kl. 11-16 hos Dansk Vincenter i Avedøre ved København, og blandt nyhederne er publikumskåringen af Danmarks bedste hvide og røde Rhônevine.
    Samtidig afholdes et Châteauneuf du Pape-vinseminar ved Michel Blanc, der er direktør for Federation des Syndicats des Producteurs de Châteauneuf du Pape.
    Igen i år er antallet af besøgende begrænset, så det er til at komme til ved smagebordene. Derfor vil det nok være en god idé snarest at melde sig til, så man er sikker på at få en billet.
    Billetten gælder i øvrigt for hele dagen og ikke kun i en to-tre timers smageperiode. Så man kan give sig god tid til at smage og til at danne sig overblik.
    Yderligere information, udstilleroversigt, smagekatalog samt tilmelding findes på festivalens hjemmeside.
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Lene Hansson
    Du er, hvad du spiser
    Laudrup Vin og Gastronomi vil vise, at der også er plads til vin i de nye bølger af fitness og wellness, som skyller ind over os. Så i samarbejde med kostvejlederen Lene Hansson har Laudrup arrangeret kurser, hvor både smagsløg, krop og sjæl er i centrum – og hvor fokus samtidig sættes på bestemte vine.
    Vi var med på sidelinien forrige fredag, da ideerne i programmet "Wine & Wellness" blev fremlagt, og hvor vinmotivet den dag var det spanske vinhus Alta Alella og dets vine på økologisk dyrkede druer.
    Her indledte Lene Hansson med den store franske gastronom Brillat-Savarins ord: Du er, hvad du spiser. Og det er jo ord, der nok er værd at lægge sig på sinde, for hvem gider se sig selv som et stykke leverpostej med rødbede?

    2/3 base, 1/3 syre
    Alt det, vi spiser og drikker, sagde Lene Hansson, har enten en syre-dannende eller en base-dannende virkning på blodet og dermed på det almindelige velbefindende.
    For at opretholde en god balance skal blodet være svagt basisk, og derfor er det vigtigt, at man spiser 2/3 base-dannende kost og kun 1/3 syre-dannende kost.
    De fleste gør det omvendt, og ifølge Lene Hansson er denne ubalance årsag til dårligdomme som energitab, overvægt, hovedpine, led- og muskelsmerter, for højt blodtryk og meget andet skidt.
    Vi kan lige så godt med det samme afsløre, at vin desværre er placeret som syre-dannende. Vi må derfor på jagt efter noget base-mad for at få balance i regnskabet.
,,,,,,,,,,,,
    Alt dette er base-dannende
    Frugt, frugt og frugt. Vi ved det jo godt. Og grønsager, salat, kartofler, mandler og paranødder. Tangprodukter, hvidløg, ingefær, syrnede mejeriprodukter, olivenolie og friskpresset juice.
    Alle disse sunde sager skal altså udgøre 2/3 af det, man indtager. Måske endda mere, når man nyder vin til.
    Det lyder måske ikke så spændende. Og hvor meget vin har man egentlig lyst til at drikke til base-mad?
    Rødvin føles sjældent som en naturlig ledsager til en skål salat, men med både hvid, rosé og mousserende vin kan det være en utrolig velsmagende kombination.
    Allerede på Lene Hanssons hjemmeside ligger der flere gode opskrifter, men hvis nogle af vores læsere har et forslag på en god base-domineret ret, der specielt går fint sammen med vin, bringer vi den gerne her i VinAvisen til almindelig inspiration.

    Alt dette er syre-dannende
    Inden man går i gang med at blive kreativ, skal man lige være opmærksom på de vigtigste syre-dannende fødevarer. Det er kød, fisk, skaldyr, fjerkræ, æg, mælk, smør, ost og fløde, mel, brød, knækbrød, pasta, slik, is, sukker, salt, chokolade, kage, pizza, kaffe og alkohol.
    Altså alt det dejlige. Men det bør som sagt højst udgøre en tredje del af måltidet. Og hvis man tror rigtigt på projektet, skal man først starte med syredannende kost ved frokosttid.
    Men små skridt ad gangen. Derfor efterlyser vi spændende base-dominerende retter, som vil være en fryd for vinen i glasset.
    Kom frit frem med en god opskrift, og send den venligst til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,
Penge i klemme ved primeursalg
Hvert år køber mange vinglade forbrugere rundt omkring i verden store bordeauxvine "en primeur", hvilket betyder, at de lægger pengene på bordet hos deres vinhandler og så venter på, at vinene mange måneder senere bliver givet fri i handelen.
Den slags handel kan dog have visse ulemper. I maj i år gik det britiske vinfirma The Cellaret konkurs – det fjerde britiske vinfirma siden april 2006. Nu viser det sig, at firmaet har modtaget sammenlagt 350.000 pund (cirka 3,8 millioner kr.) fra kunder i primeursalg for bordeauxvine i årgang 2005. Vinkøbmændene i Bordeaux, négocianterne, har dog aldrig modtaget pengene.
De stakkels kunder, der har handlet hos The Cellaret, må nu højst sandsynligt vinke farvel til både penge og vin.
Hvad vinfirmaet har brugt pengene til, står hen i det uvisse – væk er de i hvert fald – og der findes ikke noget vin nogen steder, som er øremærket specielt til de uheldige kunder.
,,,,,,,,,,,,,,,


Initiativtageren til kalenderen, Al Wagner fra Clos Du Val, optræder selv som "Mr. July".
    Bare mænd og store bøffer
    Det er ikke lækre sild og labre larver, der poserer på siderne i den nye nøgenkalender "Napa Uncovered", men derimod garvede vinproducenter med barkede næver. Helt nøgne er de nu heller ikke, men der er ikke meget overladt til fantasien.
    Ifølge Wine Spectator er det den daglige leder af vinhuset Clos Du Val i Napa Valley, Al Wagner, der har fået ideen til kalenderen, og indtægterne fra salget vil gå til Napa County Farm Bureau, en organisation, der kæmper for bevaringen af landbrugsarealet i Napa Valley.
    De californiske vinproducenter går faktisk deres franske kolleger i bedene – i 2004 skabte en gruppe producenter fra Côtes de Bourg en lignende opsigtsvækkende nøgenkalender.
,,,,,,,,,,,,,,,
Æres dem som æres bør
I uge 35 citerede vi en pressemeddelelse, da vi nævnte vinderne i Børsens young chef konkurrence i Tivoli. Vi skrev, at 1. præmien gik til Sara Jørgensen fra HRS København. Der burde have stået, at vinderne var Jakob Thykjær Mogensen og Martin Jacobsen (begge kokkeelever) samt Sara Jørgensen (tjenerelev), der alle tre som et hold kom fra Hotel- og Restaurantskolen i København.

,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
................
................
    Æblebrændevin fra Sydfyn
    Netop nu hænger æblerne fuldmodne på træerne – lige til at forvandle til æblegrød og tærter. Men man kan også lave brændevin af dem, hvilket brændevinsbrænder Karsten Kjer Michaelsen ved alt om.
    For lidt over et år siden slog han dørene op for destilleriet Aqua Vitae Sydfyn, hvor han fremstiller flere forskellige frugtbrændevine med ingredienser, der stort set alle stammer fra Sydfyn.
    Æblesnapsene er og bliver dog hans flagskib, og de laves på en lang række forskellige æblesorter, hvor den særlige smag af hver enkelt sort tydeligt træder frem i brændevinene.
    De stærke dråber kan købes hos destilleriet samt i flere vin- og delikatesseforretninger.
...............
    Kosher-vodka kommer til Frankrig
    Om føje tid vil franskmændene kunne komme en flaske Vodka Perfect fra den israelske vodka-producent Perfect Renaissance i indkøbskurven. Og der er vel at mærke tale om kosher-vodka, hvilket blandt andet vil sige, at ingredienserne er godkendt af en rabbi, at vodkaen indeholder vand fra Jordan-floden i Israel, og at det er jøder, som har stået for fremstillingen.
    Perfect Renaissance regner med at eksportere 100.000 flasker vodka til det franske marked i løbet af det næste års tid. Hovedparten vil højst sandsynligt blive købt af franske jøder, men hvis man skal tro producenten, er der også stor interesse for kosher-produkter blandt ikke-jøder. Ordet kosher er for mange mennesker forbundet med kvalitet og renhed.
.....................
,,,,,,,,,,,,,,,
...............
Distell hærget af brand
I den sydafrikanske by Worcester blev en stor modningskælder, der tilhører Sydafrikas største vin- og spiritusfirma, Distell, for nylig hærget af en ildebrand.
Branden, der højst sandsynlig skyldes en kortslutning, har ifølge Just Drinks ødelagt omkring 3000 fade med i alt 900.000 liter spiritus.
Et nærliggende hus gik også op i flammer, men heldigvis gik der ikke menneskeliv tabt.
...............
      ............
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whisky-destilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side bliver der i disse uger bragt en stribe postkort fra turen. De to første bragte vi i uge 35 og det næste i sidste uge. Her er det fjerde.
      ............

............
Brugen af de otte høje destillationsapparater kræver ikke den store bemanding – arbejdet styres fra et enkelt panel for enden af rummet.
..............
    4. postkort fra Skotland:
    Skotlands højeste destillationsapparater
    Når man besøger Glenmorangie’s destillationshus, mødes man af et imponerende syn. Her i whisky-destilleriets hjerte, hvor øl bliver forvandlet til spiritus, rejser otte kobberkedler sig i over 5 meters højde, hvilket gør dem til de højeste destillationsapparater i Skotland.
    Kedlerne er en tro kopi af de brugte apparater, som grundlæggeren af destilleriet købte i sin tid. Som en god og nærig skotte ønskede han ikke at bruge penge på nye apparater, men købte brugte fra et gammelt gin-destilleri. Det viste sig at være en rigtig god investering.
    I andre skotske whisky-destillerier bruger man pr. tradition nogle mindre, løgformede kedler. Men i de meget høje "svanehalse" på Glenmorangie’s kedler er det kun de letteste og reneste dampe, der når toppen, hvor de så fortættes til alkohol. Og dette er igen med til at give den endelige whisky en særlig raffineret smag.
...............
Brown-Forman bag ny smart webside
I sidste udgave af Den Stærke Side skrev vi om den amerikanske likør Southern Comfort, som fremstilles af spiritusfirmaet Brown-Forman.
Nu har firmaet, der i øvrigt er en af bejlerne til V&S, som den svenske stat har sat til salg, lavet en ny webside, målrettet mod de mange – især unge – der er til fest, farver og våde varer til langt ud på natten.
På websiden kan enhver videregive sine festlige erfaringer, og der er små, sjove videofilm og gode råd til, hvordan man får mest muligt ud af de natlige udskejelser.
Dog – som en rød tråd gennem hele websiden løber budskabet om, at spiritus skal drikkes med måde og under ansvar. Der opfordres også til, at man kører sine berusede venner hjem – selvfølgelig forudsat, at man ikke selv har fået for meget inden for vesten.
Websidens navn er SoCo Night Institute, hvor SoCo er forkortelsen for Southern Comfort.
...............
,,,,,,,,,,,,,,,
.........

.........
Yderst interessante flasker
Der udbydes igen og igen nogle yderst interessant flasker i VinAvisens Vinauktion. På tirsdag er der således hammerslag på 12 flasker Château Chasse-Spleen 2003 til en startsum på 190 kr. pr. stk., 7 flasker Château Carbonnieux 2004 til 190 kr. og 12 flasker Château Leoville Poyferré 1993 til 350 kr. Og om onsdagen gælder det en flaske Château d’Yquem 1966 (stand B) til 5000 kr.

Stand B ... hvis nogen gerne vil have en forklaring på dette begreb, så kommer den her:
Stand er en benævnelse for, hvor meget indholdet i en flaske er sunket. For vin af en vis alder er det naturligt, at indholdet er sunket i flaskehalsen, og at vinens stand derfor er blevet lidt lavere. På tegningen herover ses til venstre de almindeligt anvendte stande.
A er den normale stand for alle vine, der er mere end tyve år gamle.
B er ganske lidt under normal.
C er lidt under normal - og
D er en lav stand.
Til højre ses et lidt mere indviklet system, der benyttes i England, fx hos Christie's. Standen betyder mindre for vine fra Bourgogne end for tilsvarende vine fra Bordeaux. Fx betragtes en stand på 5-7 cm i en 50 år gammel bourgogne for normal, ja faktisk god, alderen taget i betragtning. Og selv 7 cm er sjældent alvorligt.

Klik på bjælken herunder, og se udbuddet i denne uge – og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er 100% gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * MacWine har optaget importen af vine fra Domaine des Pasquiers i Sablet og fra Domaine Beau Mistral i Rasteau.
    * Barrique Vin har overtaget importen af vine fra Moss Wood i Margaret River, Australien.
    * Vinkyperen Vinimport har fået eneforhandling af vinene fra Pepperton Estate i Australien.
    * Vin-Stysiek i Ringsted har fået eneimporten af de italienske vine fra Corte Aleardi i Sant' Ambrogio di Valpolicella.
    * Juuls Vin & Spiritus har optaget importen af vinene fra Francesco Candido i det italienske Puglia.
    * Italian Wines har optaget importen af vin fra Piemonte-producenten Beppe Caviola.
    * Glud Vin har optaget importen af vinene fra vinhuset Giribaldi i Piemonte og fra Les Celliers de Meknés i Marokko.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Fra en tur til Alsace har Kurt Wahl hjembragt dette dejlige billede fra en af byerne på vinruten, Mittelbergheim.
    Billedet er taget på spadsereturen Tour du Village, der går igennem de forskellige vinmarker omkring byen, og som det fremgår af skiltet til højre, er der to muligheder: Den ene for behagelig vandring, evt. med kamera i hånd, den anden for løbere, der trænger til motion.
    – Der er dejligt fredeligt heroppe på vinmarkerne, skriver Kurt Wahl. – Her kan man rigtigt nyde naturen inden den næste vinsmagning af grand cru-vine nede hos én af producenterne i byen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

    En blanding af icewine og brandy
    Frits Lilbæk har været i Canada og har der købt nogle flasker "Icewine & Brandy" fra Kittling Ridge ved Niagara i delstaten Ontario. Han gav 20 canadiske dollars (103 kr.) for hver flaske med 37,5 cl.
    Frits Lilbæk har naturligvis regnet ud, at der må være en blanding af icewine og brandy i flaskerne, men han har aldrig hørt om, at man skulle finde på at blande de to drikke. Hvad er det for noget?
    Kittling Ridge har lavet blandingen siden 1993, og vinhuset er den eneste i hele verden, der fremstiller et sådant produkt.
    Icewinen er lavet på druen Vidal, og brandyen er ligeledes lavet på druer, hvorefter den er lagret syv år på små træfade.
    Den største forskel på ren icewine og "Icewine & Brandy" er, at sidstnævnte er cirka halvt så sød som icewine, og at en flaske med sine 17% alkohol kan holde længere, når den først er åbnet. Ren icewine skal nydes senest på fjerdedagen.
    Mange canadier foretrækker "Icewine & Brandy" frem for ren icewine, fordi den har en mere kompleks karakter med frugt fra icewinen og varme og aromaer fra brandyen – samt en mere behersket sødme.
    Så vidt vi ved, forhandles Kittling Ridge's "Icewine & Brandy" ikke i Danmark. Tager nogen den hjem, hører vi gerne.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,
Så enkelt er det ikke
I sidste uge skrev vi om italienske vine, der – for at opnå benævnelsen riserva – skal lagre ekstra lang tid. Og vi nævnte også, at nogle producenter forfremmer vin, som de ikke har solgt – og derfor har "lagret" – til riserva. Hvilket naturligvis er betænkeligt.
Så enkelt er det nu ikke, skriver Carlo Merolli til os. Uanset vinbøndernes "opfindsomhed" kan de ikke selv bestemme suverænt, om en vin bliver riserva eller ej. Har de haft den for længe på fad, og kvaliteten er ikke en riserva-kvalitet (mere tørstof, højere alkohol osv.), så er det bare ærgerligt.
Faktisk sker der ofte det modsatte: En vin, der var øremærket til riserva, bliver deklasseret, fordi den enten ikke levede op til kravene – uanset lagringstiden – eller fordi den kunne give bedre likviditet ved hurtigere salg.
,,,,,,,,,,....
De gode vine findes i VinAvisen!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner, og 20, som fik fem stjerner. I alt blev det til 165 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Tre vine fra departementet Gers


Château de Sabazan, Côtes de Saint-Mont, Frankrig 2002
119,95 kr., Erik Sørensen Vin
Vellavet rødvin med en lidt tør smag, der står godt til mad. Vinen er dejligt moden og afrundet – fem år gammel – og med god frugt og bløde tanniner.


Plénitude, Madiran, Frankrig 2000
169,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Flasken er flot med en etiket, der ser ud til at være støbt i bly, og en prop, der er dækket med rød segllak, som man med besvær skal banke af. Ret upraktisk. Men vinen er simpelt hen lækker. En skøn vin, harmonisk og med en elegant tørhed.


Une Selection d’André Daguin, Producteurs Plaimont, Côtes Saint-Mont, Frankrig 2005
49,95 kr., Erik Sørensen Vin
Let og saftig rødvin, der er meget nem at drikke. Den kan udmærket skænkes i ”et glas alene”, men vil også være fin til lettere fiske- og kødretter. Prisen er attraktiv.





Mousserende vin


Lamarca, Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, Italien
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Den er saftsuseme go’, løs det fra smagepanelet, og det er da også en stor og elegant boblevin med fine bobler og mange facetter i smagen. En nydelse!


Dopff au Moulin, Cuvée Julien, Brut, Crémant d’Alsace, Frankrig
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Ultratør boblevin med et lille bittert bid i slutningen og toner af rugbrød. Vinen er nok bedst til et måltid.




Hvidvin


La Brugherata, Vescovado, Scanzorosciate, Valcalepio Bianco, Italien 2005
55 kr., Limpex
En liflig, spændende og mild hvidvin med duft af smørblomst, honning, citrus og eg. Smagen byder på tørret frugt og grønne druer. Et godt glas til prisen.


Silverlake Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
79 kr., Vinens Verden
En intens duft af melon og nektarin stiger op fra denne dejlige hvidvin. Smagen er fuld af citrusfrugt, har lidt krydrede undertoner og en behagelig tørhed til slut. Flasken er forsynet med skruelåg.


Pelter, Sauvignon Blanc, Merom Golan, Israel 2005
95 kr., Pelter Vine
Kraftig hvidvin med en tæt frugtsmag og et flot billede af den gode drue Sauvignon Blanc. Mineralske toner og tilpas syre.


Kahurangi, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand 2006
109,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En meget flot og kraftig hvidvin med mineralske toner og en ren frugtsmag. En udpræget vin til mad – gerne lidt fed mad. Flasken har skruelåg.


New Beginnings, Chardonnay, Paarl, Sydafrika 2006
79 kr., Ranimex
Blød og lækker hvidvin i fin balance og helt i top. Meget anvendelig til mange lettere retter.


Wagner Stempel, Weissburgunder Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2006
99 kr. ved 6 flasker, Piaf Vinhandel
En himmerigsmundfuld – en liflig hvidvin med ret kraftig duft og en kompleks smag med en god, blød syre lidt efter grape. Velegnet til især lidt federe retter. Flasken har skruelåg.


Colomé, Torrontés, Valle Calchaqui, Salta, Argentina 2006
75,95 kr., Vinodan
Hø, græs, frisk frugt og grønne druer forenes i duften af denne dejlige hvidvin. Den har en god fylde, er tør og frisk og med et strejf af papaja i eftersmagen. Den vil egne sig glimrende til fede fisk og kraftige retter med skaldyr.


Trewa, Reserve, Chardonnay, Maule Valley, Chile 2004
65 kr., House of Wine
Især duften, men også smagen i denne hvidvin er meget præget af fadlagringen – for nogle sikkert lidt vel rigeligt.


Monteguelfo, Orvieto Classico, Italien 2006
49,95 kr., Chris-Wine
Mild og venlig hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den rimelige pris.




Rosévin


Vignoble Chabrier, Rosé, Vin de Pays Duché d’Uzès, Frankrig 2006
50 kr., OB Vinimport
En elegant rosé med en fin lys farve, en dejlig duft og en fyldig smag, der gør den til en oplagt ledsager til lettere retter eller til en frokost.


Didier Cornillon, Rosé, Chatillon en Diois, Frankrig 2005
41,67 kr. ved 6 flasker, i alt 250 kr., Vinmand
En rosévin, der er meget vinøs og uden det jordbærsyltetøj, der findes i nogle roséer. Altså mere tør, med en rank syre og udpræget til mad. Hvad med en hvidløgs-flûte med kylling? Prisen er rimelig.


Domaine le Clos des Lumières, Rosé, Syrah, Vin de Pys d’Oc, Frankrig 2006
Klubpris ved 6 flasker: 32,68, ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
Rosé med en krydret duft og en smag, der er typisk rosé med ribs, hindbær, jordbær …




Rødvin


Canforrales, Tempranillo, La Mancha, Spanien 2006
39,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Til prisen lidt af et fund. En blød og lækker rødvin i god balance med tæt frugt og toner af chokolade.


Zniber, Moonlight, Beni M’Tir, Marokko 2006
59 kr., Glud Vin
Der er solbær i lange baner i både duften og smagen af denne lækre rødvin. Den er blød og let at drikke – en perle til prisen.


Domaine de Cellard, Côte Rôtie, Frankrig 2005
199 kr., Irma
Fra et berømt distrikt i den nordlige Rhônedal kommer denne indtagende og bløde rødvin, der lægger op til gode oplevelser – når den har fået lidt luft i en karaffel. Den kan drikkes nu, men gem den gerne et par år.


Fonterutoli, Mazzei, Chianti Classico, Italien 2005
159 kr., V&S Wine
En rigtig god og klassisk Chianti-rødvin med herlig duft og en bred og flot smag. Den både lugter og smager langt væk af Italien. Brug den gerne til lidt fed mad.


Rovertondo, Ripasso, Valpolicella Superiore, Italien 2005
149 kr., Vinissimo
En stor, flot og fyldig rødvin med en forførende duft og smag af moden frugt, bær og mørk chokolade. Eftersmagen afrundes af en forfriskende blommeagtig syre. Det relativt høje alkoholindhold på 14% skinner ikke på nogen måde igennem.


Château des Erles, La Récaoufa, Corbières, Frankrig 2004
139,75 kr., 129,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En fantastisk lækker rødvin. Herlig duft og en blød og bred smag med toner af modne stikkelsbær, blommer og krydderi.


Domaine Rose Dieu, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Village, Frankrig, 2005
95 kr., Rungsted Vinhandel
Denne Rhône-rødvin er virkelig flot. Den har en god struktur med en syre, der vil klæde den gode mad på tallerkenen. Charmerende sydfransk!


Maioli, Ana Maria Abbona, Dolcetto di Dogliani, Italien 2005
99 kr., Italian Wines
Vidunderlig rødvin med en skøn duft og en blød, lækker smag. Den er fyldt med spændende facetter. At drikke den er en stor nydelse.


Palacio de Villachica, 4T, Toro, Spanien 2004
49 kr., Skovgaard Vine
En flot og fyrig spanier. En rødvin med stor fylde og bløde tanniner. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Arusnatico, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2003
128 kr., Den lille Vinkælder
Flot Valpolicella-rødvin med god duft og en smag med toner af rosiner og druekerner. Glimrende til gode kødretter.


Viña Blanca, Coleccion Privada, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2005
69 kr., indtil 20. oktober: 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Fyldig og varm rødvin med en dejlig blødhed og en intens, bred frugt, en markant krydring og et strejf af grønt. Den er nem at drikke, og mange vil kunne lide den.


Quara, Cabernet Sauvignon, Cafayate Valley, Argentina 2006,
30 kr., Fakta
Står man og mangler rødvinen til den store fest, så er denne vin sagen. Den har ikke de store facetter, men er rund og blød med god frugt i duft og smag. Den sidste stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Château Calmette, Réserve du Château, Saint-Chinian, Frankrig 2005
49,75 kr., indtil 4. november 33,33 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Til den lave tilbudspris er denne gode rødvin fra et lille distrikt i Languedoc et virkelig godt køb. Vinen har en dejlig duft og god frugt i smagen.


Centopietre, Petrelli, Salice Salentino, Italien 2004
88 kr., Vinens Verden
En ganske dejlig rødvin med sol og varme, frugt og fint krydderi. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Primavera, Reserva, Dão, Portugal 2003
33,95 kr., Amka
Denne vin er sagen, hvis man leder efter en mild rødvin uden nogen som helst kanter. Den har en udmærket duft og smag af moden frugt. Den sidste stjerne får den for den fordelagtige pris.


Andrero , Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2006
44 kr., Red & White
Robust rødvin med kraftig frugt og krydderi.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.