Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2007





Vin-aktuelt i uge 38
17.september til 23. september 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 35,,,,,,,,VinAvisen uge 36,,,,,,,,VinAvisen uge 37

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
Vinsvindelen griber om sig
Nu, hvor sagen om den amerikanske vinsamler William Kock, der føler sig taget ved næsen af den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, ruller i retten, bliver der for alvor stillet skarpt på denne verdens vinsvindel.
Og hvis man skal tro David Molyneux-Berry, der tidligere har stået for vinauktionerne hos Sotheby’s, har såvel vinhusene som samlerne grund til at være bekymrede.
Svindelen griber om sig – ikke mindst når det gælder de berømte topvine fra Bordeaux og Bourgogne, der er yderst efterspurgte blandt samlerne.
Flere vinimportører og handlende samt i hvert fald ét unavngivent amerikansk auktionshus har ikke rent mel i posen, lyder det fra Molyneux-Berry.
Et eksempel på, at den er rivende gal, er, at der gennem de seneste tre år er kommet atten flasker Château Lafleur magnum af den berømte årgang 1947 under hammeren. En tidligere ejer af dette slot i Pomerol kan bevidne, at der kun blev fremstillet fem magnumflasker.
Herhjemme er der netop på en auktion i maj blevet solgt en sådan magnumflaske for et hammerslag på 135.000 kr. – det højeste, der nogensinde er afgivet på dansk jord. Gad vide, om det var en af de fem ægte flasker. Eller en af de femten falske ...

Flere penge til vinproducenterne i Bordeaux
Hvis en vinproducent i Bordeaux skal kunne leve af sit erhverv, skal han have 1000 euro (cirka 7450 kr.) pr. tonneau vin (900 liter).
I 2006 var gennemsnitsprisen for en tonneau helt nede på 835 euro (cirka 6219 kr.), men nu blæser der mildere vinde – i hvert fald i Bordeaux og Bordeaux Supérieur, Bordeaux's to største appellationer, der tilsammen står for 60% af al eksport fra distriktet.
Vinsøen er ved at fordampe, vinproducenterne har i overensstemmelse med EU-direktiverne nedlagt adskillige vinmarker, og yderligere har årets høst været mindre end normalt. Det har resulteret i mindre vin og dermed højere priser.
I dag kan en vinproducent ifølge Decanter få 880 euro (cirka 6554 kr.) for en tonneau, og prisen stiger støt.
Appellationernes producentforening, Syndicat Viticole AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur, maner dog til forsigtighed – det skulle nødigt ende med, at vinhusene af lutter lykke over de stigende priser begynder at producere mere vin. Det ville være at sætte skruen, der er ved at få en ende, i bevægelse igen.
,,,,,,,,,,,,,..
Stærkere muskler med resveratrol
Gennem årene er der, som vi løbende har skrevet om i VinAvisen, udført mange forsøg på rotter, mus og andre dyr med resveratrol – et stof, som indgår i skindet på de blå druer og dermed også findes i rødvin.
Resultaterne af forsøgene har vist, at stoffet har en række godgørende effekter i forbindelse med bekæmpelsen af diverse sygdomme, blandt andet kræft og diabetes. Nogle af forsøgene viste desuden, at mus, der havde fået resveratrol, har fået øget muskelmasse og udviklet sig til rene atleter.
I øjeblikket er man rundt omkring i verden i gang med at udvikle medicinske udgaver af resveratrol, og et af de nye kemiske stoffer, SRT501, vil nu blive afprøvet på 30 britiske forsøgspersoner, der lider af sygdommen melas (Mitochondrial Encephalomyopathy Lactid Acidosis and Stroke). Det er en uhelbredelig genetisk sygdom, hvor kroppen langsomt nedbrydes, og hvor patienterne blandt andet lider af diabetes og muskelsvækkelse.
Bag forsøget står et hold forskere fra universitet i Newcastle upon Tyne. De vil ifølge avisen The Times inddele forsøgspersonerne i to grupper, hvoraf den ene får resveratrol-medicinen, mens den anden får virkningsløse placebo-piller.
Undervejs vil forskerne så blandt andet måle patienternes muskelmasse og deres udholdenhed, når det gælder fysisk udfoldelse, samt undersøge stoffets effekt på diabetes.

Kinesisk vinhus på indkøb i Canada
Tonhwa Grape Wine Co., der blev grundlagt i 1937, var det første kinesiske vinhus, der kastede sig over fremstillingen af icewine.
Nu har vinhuset, der ligger i det nordøstlige Kina, opkøbt 70% af aktierne i det canadiske vinhus King’s Court Estate Winery, som ligeledes fremstiller den søde vin. Med købet vil Tonhwa Grape Wine Co. både udvide produktionen samt kunne lancere en canadisk fremstillet icewine med kvalitetsmærket VQA (Vintners Quality Alliance) på det kinesiske marked.
Prisen for erhvervelsen af aktiemajoriteten i vinhuset er ifølge Xinhua News Agency 50 millioner yuan (cirka 35,7 millioner kr.).
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Fabelagtigt nyt vinhus
I torsdags vendte VinAvisens gamle redaktør (Anker) hjem fra en vinrejse til det spanske distrikt Somontano – det kommer der senere en række vinøse postkort ud af.
På turen fik han – som en af de første vinskribenter – lejlighed til at se et fabelagtigt nyt vinhus, Irius, der er ved at stå færdigt i Somontano.
Huset, der er tegnet af den spanske arkitekt Jesus Marino Pascual, vil om kort tid blive afbildet i alverdens vinblade, og da vi her på VinAvisen har et brændende ønske om at komme før alle de andre, skynder vi os at bringe ovenstående billeder.
Bygningen er 50 meter høj, men kun de 20 meter rager op over jorden. Alt det underjordiske er næsten færdigt, og man er i fuld gang med at behandle høsten fra de 160 hektar marker.
Det overjordiske er stadig en forvirret byggeplads, men det har vi på vore billeder klaret ved at bortretouchere diverse kraner og skure.
bodegaens hjemmeside ses film og billeder af projektet – klik også på den lille logo øverst på indgangsside for at se arkitektens hænder i arbejde. Vinhuset Irius vender vi tilbage til, når vi senere bringer vore postkort fra Somontano.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Laura West præsident for BiB-forening
    Flittige læsere af VinAvisen kender ønologen Laura West, fra hvem vi af og til modtager kyndige indlæg.
    Da Danmark jo ikke har nogen større vinproduktion, som en højtuddannet ønolog kan boltre sig i, har hun gjort den store vinverden til sit domæne, og i denne uge fik hun meddelelse om, at hun er blevet valgt som ny præsident for Performance BiB.
    Performance BiB var oprindeligt et fransk initiativ, men i dag er det en stor international forening, der samler vinboks-industrien og blandet andet arbejder med at sætte standarder for sektoren og hjælpe små og store producenter med at lave gode produkter tappet på bag-in-box (bib).
    Blandt andet håber foreningens medlemmer, at en god kvalitet kan ændre mange forbrugeres opfattelse af boksvine som mindre gode. – Lad være med at komme vin af dårlig kvalitet i boksene, lyder det. – Det nedsætter boksvinens omdømme.
    Laura West har sit hjem i Australien, men hun er halvtidsansat hos V&S i Svendborg, hvor hun i 22-25 uger om året beskæftiger sig med mange forskellige spørgsmål, der har med vinens kvalitet at gøre.
    Som præsident for Performance BiB får Laura West nu også ansvaret for det internationale samarbejde i branchen. Vi ønsker hende held og lykke med arbejdet.
,,,,,,,,,,,,,,
90 millioner vinflasker på slankekur
Fremstillingen og transporten af de traditionelle vinflasker af glas er forbundet med et større kuldioxid-udslip, hvilket belaster miljøet og fyrer op under drivhuseffekten.
Nu breder miljøbevidstheden sig imidlertid blandt en række store britiske supermarkedskæder. Som nævnt i VinAvisen i uge 31 er Sainsbury’s fx kommet på banen med letvægts-plasticflasker til nogle af deres bedst sælgende vine. Og nu følger kæder som Morrisons og Tesco trop – dog ikke med plasticflasker, men med lettere glasflasker.
Hos Tesco vil de britiske forbrugere således allerede fra slutningen af i år kunne købe samtlige af supermarkedskædens vinøse mærkevarer i de nye letvægts-glasflasker.
Også vin- og spiritusfirmaet Constellation Europe, der har sit hovedkontor i Storbritannien, har ifølge erhvervsbladet Harpers planer om at skifte til lette flasker og herved skære den samlede glasemballage ned med 2800 tons om året.
Hvis det står til miljøprojektet WRAP (Waste and Resources Action Programme), som er søsat af den britiske regering, vil i alt 90 millioner almindelige vinflasker på det britiske marked blive erstattet af lettere glasflasker i løbet af det næste år. Det svarer til, at forretningshylderne bliver lettet for hele 6000 tons glas.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Festivalens gæster kårede Domaine Côte de l'Ange 2005 (179 kr.) som den bedste hvidvin fra Châteauneuf du Pape og Domaine Clos Saint Jean, Cuvée La Combe des Fous 2005 (375 kr.) som den bedste rødvin. På billedet står Steen H. Rasmussen fra The Wine Company med diplomet for rødvinen og Evy Halling fra Otto Suenson & Co. med diplomet for hvidvinen. I midten Søren Gudiksen fra www.chateauneuf.dk.
    Danmarks bedste Rhônevine
    I lørdags afholdtes årets store Rhône-vinfestival for fjerde gang hos Dansk Vincenter i Avedøre, og over 700 vinelskere smagte sig gennem mere end 350 forskellige vine.
    Stemningen var som altid i top, og vejrguderne var bamhjertige – de lod det smukkeste efterårssolskin funkle i vinglassene, så de to arrangører, Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, kan ikke være andet end tilfredse.
    Årets festival blev åbnet af den franske landbrugsattaché, Daniel Blanc, og havde et spændende seminar om Châteauneuf du Pape, ledet af Michel Blanc, der er direktør for producenternes sammenslutning.
    Samtidig valgte de mange hundrede festivaldeltagere årets bedste hvide og røde Rhônevine.
    Festival arrangørerne er allerede i gang med at planlægge den femte Rhône-festival, der er programsat til lørdag den 20. september 2008, og har åbnet for tilmelding af udstillere. Årets smagekatalog samt stemningsbilleder fra festivalen kan ses på www.rhonevinfestival.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
Miguel Torres i Rioja
Den legendariske spanske vinmand Miguel Torres har vinøse interesser i Katalonien, Ribera del Duero, Chile og Californien. Og nu lader det til, at hans vinkoncern igen har haft vokseværk. Det forlyder nemlig, at den har købt adskillige vinmarker i Rioja, og at den første Torres Rioja-vin vil se dagens lys i 2009.

Bernard Magrez i Japan
Franskmanden Bernard Magrez, der samler på vingårde – og samarbejder med skuespilleren Gérard Depardieu – bliver ved. Nu har han ifølge den franske avis Les Échos købt en vingård, der producerer hvidvin på skråningerne af Fuji-bjerget i Japan.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Rapport fra høsten i Champagne
    Den danske journalist Solveig Tange bor i Champagne, hvor hun og hendes franske mand har en vinmark.
    – Vores vinhøst er nu i hus, skriver hun til os, – og efter en uges hårdt arbejde er 43 tons druer vel hjemme i vores rustfrie ståltanke.
    Solveig har skrevet en meget interessant og velillustreret rapport, som man kan studere på hendes blog på nettet. Her møder man også årets høsthold, der ses på billedet til venstre (foto: Hanne Høier, DR): Tolv plukkere, tre bærere, en chauffør samt "det løse".
,,,,,,,,,,,,
Forbudt at servere mindre end 125 ml
Flere britiske vinforretninger, blandt andet Selfridges og Sampler, har indrettet en vinbar midt i butikken. Her har kunderne mulighed for at smage en lang række forskellige vine, før de beslutter sig for, hvilken flaske de vil have med hjem til aftensmaden.
Det er også muligt at smage kostbare vine som fx Château Pétrus årgang 1996, hvor prisen for en hel flaske er cirka 10.000 kr.
Den slags kultvine serveres i glas med smagsprøver på 25 ml – for et glas Pétrus skal man lægge, hvad der svarer til 345 kr. på bordet.
Det er en glimrende idé – som dog ikke har fået nogen lang levetid. Årsagen er en absurd britisk lov, der siger, at et glas vin skal indeholde 175 ml eller 125 ml. At servere mindre i offentligt regi er direkte ulovligt.
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Danmarks første vinetiket med den nye regionale klassifikation, som gør det muligt at angive både årgang, druesorter og præmier.
    Vin fra region Jylland
    Som nævnt i VinAvisen i uge 36 kan Danmarks efterhånden 26 kommercielle vinproducenter nu benytte sig af den nye regionale klassifikation, som gælder for landets fire vinregioner: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm. Det kræver dog, at vinene lever op til visse kvalitetskriterier, når det gælder udseende, duft og smag, og bedømmelsen ligger i hænderne på et nyudnævnt dommerpanel med sommelier Jesper Boelskifte i spidsen.
    Den nye klassifikation gælder for årgangene 2005 og 2006, og Skærsøgaard Vin i Jylland er det første danske vinhus, der har sat et "Regional vin fra Jylland" på etiketterne.
    Ifølge vinhusets ejer, Sven Moesgaard, følger der flere fordele med klassifikationen. Som tidligere nævnt må man – i modsætning til når der er tale om bordvin – nævne årgangen og de anvendte druesorter på etiketten. Derudover må man angive diverse præmier, som vinen har vundet i officielle konkurrencer i ind- og udland.
    Det er noget, som Sven Moesgaard er glad for, da han netop har vundet ni medaljer ved det danske vinskue på Axelborg i København.
,,,,,,,,,,,,,,
Igen bedre tider for sydafrikansk vineksport
Efter tolv års konstant vækst faldt eksporten af sydafrikansk vin i 2006 med 5%. Nu tyder alt dog på, at Sydafrika så småt har fået vind i sejlene igen. Fra januar til august i år har der været en stigning i eksporten på 10% i forhold til samme periode sidste år, og foreningen til fremme af sydafrikansk vin, WOSA (Wines of South Africa), forventer, at stigningen vil fortsætte året ud.

Svenskerne er til BIB og pap
Det kan godt være, at der er nogen, der rynker på næsen ad BIB-vine (bag-in-box) og andre vine i papkartoner. Men salget går udmærket – i hvert fald i Sverige.
I år 2000 udgjorde salget af BIB-vine i Systembolaget 18% af det samlede vinsalg – ved udgangen af år 2006 var det steget til 55%.
Og hvis man tager det samlede salg af både BIB og pap i løbet af de første otte måneder i år, så lyder tallet på hele 65% af vinsalget.

Systembolaget vil hellere leje end eje
Det svenske Systembolaget sælger sin vin og spiritus gennem 409 forretninger rundt omkring i Sverige. Cirka 300 af dem befinder sig i lejede lokaler, mens de resterende butikker er indrettet i ejendomme, som ejes af monopolet.
Disse ejendomme, der også huser andre forretninger samt lejligheder til beboelse, vil Systembolaget nu sælge fra for derefter at leje butikslokalerne af de nye ejere.
Ifølge Just Drinks skulle årsagen være, at vin- og spirituskæden ønsker udelukkende at koncentrere sig om salget i stedet for også at skulle tage sig af administrationen af ejendommene.
Ejendommene bliver udbudt til salg i slutningen af september, og man regner med, at den samlede handel vil kunne indbringe omkring 1 milliard skr. (cirka 800 millioner dkr.).
,,,,,,,,,,,,,
Slut med australsk portvin og sherry
EU har længe forsøgt at få australierne til at holde op med at kalde deres hedvine for sherry, portvin og madeira samt at bruge andre navne, som er uløseligt knyttet til kendte europæiske hedvine og geografiske områder. Nu ser det ud til at lykkes for EU, der til næste år underskriver en aftale med den australske regering om et forbud mod brugen af navnene.
Ifølge Just Drinks forventes forbudet at træde i kraft i midten af år 2009. Det lyder som langt ude i fremtiden, men de australske vinproducenter har faktisk brug for en rum tid for at kunne lægge en ny marketingsstrategi, finde nye navne til hedvinene og få navnene til at klinge velkendt hos forbrugerne i såvel ind- som udland.
Producenterne får dog en økonomisk håndsrækning fra den australske regering – i alt regner man med, at der vil blive brugt omkring 1,4 millioner australske dollars (cirka 6,3 mio kr.) på ny branding af hedvinene.
,,,,,,,,,,,
    Bobler laver hul i hatten
    Flere vinhuse, senest det store spanske Codorníu, har indført et nyt system til – bogstaveligt talt – at få hul i hatten.
    Hatten er navnet på massen af drueskind og -stilke, der stiger til tops i gæringstankene med rødvin og ligger som en tyk dyne uden at afgive ret meget farve og aromastoffer.
    Hatten skal igen og igen brydes op og sendes ned til mosten i tanken. Det kan ske på forskellig vis. Man kan pumpe vinen op over den, eller man kan med et særligt redskab dele hatten op og skubbe den ned.
    Med det nye Pulsair-system, som Codorníu netop har indført, sker det ved hjælp af komprimeret luft eller inaktivt kvælstof, der som små computer-styrede og pulserende bobbelstrømme bryder hatten op.

    Sådan virker systemet
    1. Luft eller gas (kvælstof) sendes ud fra plader i tankens bund.
    2. Store, flade bobler dannes umiddelbart over pladerne og begynder at stige opad.
    3. Boblerne fortsætter opad og tager tungere partikler med sig, idet de samtidig skaber en vertikal opblanding, der hurtigt kommer til at omfatte hele indholdet i tanken.
    4. Når boblerne brydes oppe foroven, skubber de flydende most over hatten, der brydes, hvorved materialet sendes nedefter og fuldender cirkuleringen.

,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,
Vinen med den røde lastbil er populær i visse amerikanske kredse, og det er den yppige Norma Jean med kunstnernavnet Marilyn Monroe også. Her ses hun på en etiket fra vinhuset Nova Wines' Merlot.
    Marilyn Monroe sælger vin
    Konkurrencen er hård på den internationale vinscene, og for vinproducenterne gælder det derfor om at skille sig ud, hvilket de blandt andet gør via opsigtsvækkende etiketter. Fx kan man møde flasker med elefanter, der går på line, og firben med solbriller. Eller en rød lastbil.
    Vinhuset Nova Wines i St. Helena, Californien, har ifølge ABC News valgt at sætte Marilyn Monroes kønne ansigt og vuggende former på etiketterne til en hel serie rødvine, hvoraf den første kom på markedet allerede i 1987. Til serien hører også en række Norma Jeane vine (Marilyns rigtige navn).
    Vinene går som varmt brød – blandt andet til de mange fans af den hedengangne Hollywood-stjerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
På vinkøb i en rus af dufte
Inspirerende dufte bølger gennem vin- og spiritusforretningen Nova Scotia Liquor i Halifax i Canada.
I vinafdelingen er det nybagt franskbrød, der pirrer lugtesansen, mens en duft af cedertræ ligger som en dyne over hylderne med spiritus. Og i afdelingen for eksotiske cocktaildrikke mødes kunderne af en duft af kokosnødder, der skal lede tankerne hen på kridhvide Bounty-strande og azurblåt vand.
Formålet med duftene, der udspyes fra duftmaskiner rundt omkring i forretningen og suppleres af muzak og hyggebelysning, er selvfølgelig at få salget til at stige, hvilket ifølge The Canadian Press også er lykkedes.
Duftmaskiner er det helt store hit i både USA og Canada, hvor man typisk finder dem hos bagere og i modeforretninger. Det er dog første gang, at en vin- og spiritusforretning har benyttet sig af metoden.
Nova Scotia Liquor Corporation står bag alt salg af alkoholiske drikke i den maritime provins Nova Scotia. Der er dog ikke forlydender om, at virksomheden vil lade duftene brede sig til de mange andre forretninger i kæden.
,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.................
Whisky-guruen Michael Jackson er død
Enhver med interesse for whiskyens verden har ikke kunnet undgå at støde på navnet Michael Jackson. Han blev født i 1942 i Yorkshire i Storbritannien, blev uddannet journalist og arbejdede for en række magasiner og aviser.
Hans store lidenskab var øl og whisky, og gennem de sidste 30 år har han skrevet en lang række bøger om de to emner, hvoraf flere i dag regnes for rene bibler.
Adskillige af bøgerne er oversat til dansk – blandt andet bestselleren "Maltwhisky" og "Den store bog om whisky", der fortæller om whisky fra hvert et verdenshjørne og indeholder smagekommentarer af 300 forskellige whiskyer.
Michael Jackson døde i sit hjem i London den 30. august.
.....................
...............
Salg af Vin&Sprit kan koste dyrt
Svenske Vin&Sprit er som bekendt sat til salg. Og nu svirrer rygterne om, at et salg kan koste det statsejede vin- og spiritusfirma dyrt, idet det bliver nødt til at trække sig fra to distributionsaftaler med spirituskoncernerne Maxxium og Fortune Brands.
Ifølge Just Drinks kan det dreje sig om i alt cirka 4,8 milliarder dkr., som koncernerne skal have for at løse Vin&Sprit fra kontrakterne.
Når det kommer til Fortune Brands, så ender det hele måske med, at den amerikanske koncern køber den svenske virksomhed. Koncernen ligger i hvert fald i førerfeltet blandt de potentielle købere, der også omfatter Bacardi, Pernod Ricard og Diageo. Og Carlsberg.
...............
,,,,,,,,,,,,,,,
      ............
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whiskydestilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side bliver der i disse uger bragt en stribe postkort fra turen. De første bragte vi i uge 35, uge 36 og uge 37. Her er det femte.
      ............

............
Et batteri af amerikanske bourbonfade er ankommet til Glenmorangie, hvor de venter på at blive taget i brug i den bagvedliggende modningskælder.
..............
    5. postkort fra Skotland:
    Fadlagringen har stor betydning
    Hos Glenmorangie modner whiskyen pr. tradition på fade, der har været brugt til amerikansk bourbon-whiskey. I USA må fadene ifølge loven kun bruges én gang, og det nyder det skotske destilleri godt af.
    De brugte fade afgiver en fin aroma til whiskyen – og koster kun en brøkdel af prisen for nye fade.
    Glenmorangie er desuden kendt for sine såkaldte "wood finishings". Direkte oversat betyder det "fadafrundinger", og det går ud på, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt portvin, sherry, madeira eller vin fra Bordeaux. Disse fade giver whiskyen en sidste karakteristisk "finish", der vil være forskellig alt efter hvilke fade, der er blevet brugt. På flasken kan der så fx stå Port Wood Finish, hvis whiskyen har ligget på brugte portvinsfade.
    Glenmorangie var det første destilleri i Skotland, der i 1994 eksperimenterede med finish-lagringer. Siden er mange andre destillerier fulgt efter.
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
Store slotte og portvin
Igen er der gode vine til salg i VinAvisens Vinauktion. Fx topvinen Sassicaia 2003 til 600 kr., Château d´Issan 1998 til 375 kr. og Château Grand Puy Ducasse 1995 til 150 kr. For nu bare at nævne nogle stykker. Der er også vintage portvin, som nok er værd at gå efter.
Klik på bjælken herunder, og se udbuddet i denne uge – og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er 100% gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,
Skanlog og WHT-Spedition indgår samarbejde
Danmarks største tredjeparts logistikvirksomhed inden for vin og spiritus, Skanlog, indgår nu et strategisk samarbejde med WHT-S, der hører til blandt de store, når det drejer sig om transport af de samme varer.
Tilsammen vil de to virksomheder kunne tilbyde kunderne at hjemtage vine fra et hvilket som helst sted i verden, og da Skanlog for nylig har investeret i eget tappeanlæg, behøver vinen ikke absolut at være tappet på flaske.
,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vintappergaarden blev for nogle måneder siden købt af den finske sværvægter inden for vin og spiritus, Altia Corporation. Med ansættelsen af Søren Qvist som commercial director styrker Altia nu ledelsen i det danske selskab. Søren Qvist har omkring tyve års erfaring inden for afsætningen af mærkevarer til både dansk detailhandel og HoReCa. Han har bestredet en række ledende salgs- og marketingposter hos blandt andet Toms, Consiva og Tuborg – senest har han haft jobbet som divisionsdirektør i Valora Trade A/S, hvor han havde ansvaret for Beverages-divisionen.
    * Vinens Verden har fået agenturet på vinene fra Familia Schroeder i det argentinske Patagonien.
    * Den lille vinkælder har fået eneimporten af vinene fra huset Valentina Cubi i det italienske Veneto.
    * The Wine Company har fået agenturet for Domaine des Clos i Vosne-Romanée i Bourgogne.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,...........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,

,


    Thomas Rydberg (f. 1966) er uddannet økonom med speciale i marketing. I de sidste mange år har han arbejdet i reklamebranchen, og i de seneste fem år har han haft posten som europæisk marketingdirektør for Microsoft.
    Sideløbende med karrieren startede han allerede for tyve år siden en madlavnings- og vinklub sammen med otte gode venner. Klubben har både vintemaer og vinrejser på programmet, og det var på en af disse rejser – en tur til Roussillon – at Thomas Rydberg fik den idé, at han ville åbne et vinimportfirma sammen med to af vennerne, Jan Pedersen og Claus B. Nielsen. Første aftale med et vinhus, La Coume du Roy i Roussillon, kom stort set i stand, før rejsen var slut.
    Valuewine, som importfirmaet hedder, sælger primært vin over internettet. Og i dag har de franske flasker fået følgeskab af italienske, spanske og sydafrikanske. Samtlige vine er nøje udvalgt hos små vinproducenter, der fremstiller vine af høj kvalitet.
    Vin er også Thomas Rydbergs vigtigste fritidsinteresse, og når han tager på ferie med familien, der omfatter hustruen Dorthe og deres to børn, Emilie på fem og Tobias på ti år, går turen som regel til vindistrikter i Spanien, Italien eller Sydafrika.
    Adresse: Valuewine Aps, Korfuvej 10, 2300 København S, tlf.: 32 59 45 63, e-mail: tr@valuewine.dk, www.valuewine.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
De gode vine findes i VinAvisen!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner. I alt blev det til 122 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Hvidvin


Rainer Wess, Riesling, Wachau, Østrig 2006
94,75 kr.; ved 12 flasker: 84,75, Vintjeneren.dk
Tør og fyldig hvidvin med ren frugtsmag og let krydderi. En fortræffelig vin, der udpræget skal nydes til mad, gerne lidt fede spiser, hvor dens mundrensende karakter og gode syre vil komme til sin ret. Flasken har skruelåg.


Wither Hills, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
149 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En typisk Sauvignon Blanc-hvidvin med kraftig duft og smag af hyldeblomst. Dertil er det en vidunderlig blød og liflig vin, som man nyder med største fornøjelse. Flasken er forsynet med skruelåg.


Max Reserva, Errazuriz, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Blød og lækker hvidvin med markant fadpræg, men også med god frisk frugt. En vin af kvalitet. Men man skal kunne lide smagen af egetræ. Flasken har skruelåg.


Stadt Krems, Riesling, Niederösterreich, Østrig 2006
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Hvidvin med en god duft og en frisk, frugtagtig smag med et strejf af fersken og abrikos. Vinen har en god citrussyre og vil stå fint til fisk og skaldyr. Også fin som terrassevin. Flasken er forsynet med en elegant glasprop.


Picton Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
46 kr., Fakta
En udmærket og frisk hverdags-hvidvin med duft og smag af citrusfrugter og mango. Den vil stå godt til laks og andre fede fisk.




Rødvin


Donna Y, Rosso, Salento IGT, Italien 2003
119 kr., i denne uge (uge 38) 89 kr., Kvickly
Denne rødvin er skabt i et samarbejde mellem den danske vinmager Peter Vinding-Diers, Amka i Randers og vinproducenten Angelo Rocca & Figli. Vinen har både elegance og fylde og vil være en fin ledsager til lidt kraftigere kødretter.


Domaine de Baban, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2005
119 kr., Irma
En virkelig glimrende Châteauneuf-rødvin med blød og bred frugt. Den er flot til mad, men kan også nydes som »meditations-vin« under en snak i gode venners kreds, fx med lidt lækre snitter som tilbehør.


Spencer Hill, Pinot Noir, Coastal Ridge, New Zealand 2003
199 kr., Kjær & Sommerfeldt
Uha, hvor er den lækker. En herlig rødvin med alle Pinot-druens dyder – elegant frugt, let krydderi, fint afpasset syre. Omkring flaskehalsen er bundet en lille stump vinstok. Meget kært.


Iperico, Valpolicella Classico, Italien 2005
69 kr., Den lille Vinkælder
En rigtig god Valpolicella. En rødvin med dejlig frugt, bløde tanniner, god krydring og lang eftersmag. Velegnet til mange (kød)retter.


Falconi, Amarone della Valpolicella, Italien 2003
Klubpris ved 6 flasker: 95,55 kr., ikke-medlemmer: 159 kr., NordicWineClub.com
Rødvin, der umiskendelig er en Amarone med et bredt smagsbillede – varme, blød frugt, krydderi – men ikke med en alkohol, der maser sig på, selv om der er 15% af den.


Domaine Borie de Maurel, La Féline, Minervois la Livinière, Frankrig 2004
120 kr., Vinens Verden
Se, det er rødvin. En dejlig vin med liflig duft og en smag, der vokser i munden. Lækker, lækker.


Gérard Bertrand, Collection, Pinot Noir, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er virkelig god, måske ikke så Pinot-præget, men med dejlig frugt og mange facetter – mørke bær, peber.


Timeo, Terre Borboniche Vini, Aglianico del Vulture, Italien 2004
69 kr., Italian Wines
Denne rødvin dufter intenst af modne solbær med et strejf af jordbær. Smagen er mild, læskende og fuld af blå druer og sommerbær. Med sine kun 12% i alkoholindhold er det en dejlig let vin, der vil egne sig glimrende til en god frokost.


Zilumari, Cabernet Sauvignon, Sicilien IGT, Italien 2005
39,95 kr., Amka
Kraftig og krydret rødvin fuld af siciliansk sol og sødme. Vinen er saftig og frisk og trods sødmen ikke spor marmeladeagtig. Prisen er yderst rimelig.


Pierre Amadieu, Grande Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Rhônissimo! En herlig rødvin med stor og bred frugtfylde, en fint integreret syre og diskret krydderi. Og man mærker slet ikke de 14% alkohol.


Stringy Brae, Shiraz, Clare Valley, Australien 2004
100 kr., Højelse Vinkælder
Nej, hvor denne rødvin smager godt! Sikke en frugt, sikke en fin og blød syre, sikke spændende krydderi, sikke … et helt oplagt skruelåg til så god en vin. Prøv den fx til vildt.


Pyramid Valley Vineyards, Growers Collection, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2005
210 kr., The Wine Company
Elegant og meget delikat rødvin, der fortjener at være tappet på en flaske med skruelåg. Vinen giver et meget fint billede af Pinot Noir-druens fortræffeligheder. En nydelse.


Robert Mondavi, Twin Oaks, Cabernet Sauvignon, Californien 2005
84,75 kr., indtil 4. november 64,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Vellavet rødvin, der giver et godt og fyldigt billede af Cabernet-druens fortræffeligheder.


Contado di Majo Norante, Campomarino, Italien 2004
125 kr., Vinissimo
En vidunderlig duft af krydderier, bær og chokolade kommer én i møde, når man lugter til denne rødvin. I smagen er der toner af friske krydderurter, bitter chokolade og kirsebærsten. Prisen er måske nok lidt i overkanten.


Champassias, Didier Cornillon, Chatillon en Diois, Frankrig 2006
41,67 kr. ved 6 flasker, i alt 250 kr., Vinmand
Let og saftig vin, der med sin gode syre er velegnet til mad.


Colle al Vento, Salice Salentino, Italien 2004
46 kr., Red & White
Krydret og fyldig rødvin, der med den meget rimelige pris er en glimrende hverdags-vin.


Zniber, Syrah/Carignan, Beni M’Tir, Marokko 2006
55 kr., Glud Vin
En mild, let og lækker rødvin med smag af modne bær og blommer og med en anelse sødme til slut. En vin, som mange vil kunne lide.


Ravenswood, Vintners Blend, Zinfandel, Californien 2005
84,95 kr., i denne uge (uge 38) 64,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Fra et af de gode huse i Sonoma kommer denne flotte rødvin. Det er en typisk amerikaner med store armbevægelser i frugt og sødme. Den vil være velegnet til lidt kraftige kødretter.


Domaine Rose Dieu, Vin de Pays des Portes de Méditerranée, Frankrig 2005
65 kr., Rungsted Vinhandel
En nem, lille rødvin med friskhed, frugt og sødme.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.