Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2007





Vin-aktuelt i uge 42
15. oktober til 21. oktober 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 39,,,,,,,,VinAvisen uge 40,,,,,,,,VinAvisen uge 41

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Vinsalg på internettet er et hit
Stadig flere vin-begejstrede forbrugere verden over køber deres vin via internettet. Alene i Frankrig er der ifølge avisen La Croix i løbet af det sidste år handlet vin på nettet for 100 millioner euro (cirka 745 millioner dkr.), hvilket svarer til en stigning på hele 30% i forhold til året før.
På verdensplan udgør internet-handelen 5% af det samlede vinsalg – eller i værdi cirka 15 milliarder kr.

Ny mulig køber til V&S
Føljetonen om salget af det svenske Vin&Sprit fortsætter. Nu har endnu en potentiel køber meldt sig på banen, nemlig et privat svensk aktieselskab, EQT, som opkøber eller investerer i mellemstore virksomheder inden for flere forskellige industrier.
Ifølge Just Drinks er der noget, som tyder på, at EQT, hvis selskabet køber Vin&Sprit, vil dele det i to virksomheder.
Om det sker, får tiden vise, for det kan lige så godt være en af de andre mulige købere – Fortune Brands, Pernod Ricard, Bacardi eller Diageo – der løber af med sejren.

Tjek om vinen giver hovedpine
Man hører ind imellem folk, der klager over, at de får hovedpine af rødvin. Og det er rigtig nok, at visse rødvine – ligesom chokolade, ost og flere andre fødevarer – kan give en pludselig hovedpine.
Årsagen er ifølge Analytical Chemistry, der udgives af American Chemical Society, indholdet af biogene aminer, der igen består af en række andre stoffer.
Nu har en gruppe forskere fra Mathies Research Group i Californien udviklet det, de kalder en lab-on-a-chip (et laboratorium på en chip) – en lille mikrochip, som i løbet af kun fem minutter kan afsløre indholdet af biogene aminer i fx vin.
Når chippen sættes ind i en håndholdt computer, vil enhver hjemme foran fjernsynet eller på en restaurant kunne tjekke vinen eller chokoladen. Der vil dog gå en god rum tid, før nyskabelsen kommer på markedet.
Mikrochippens oprindelige formål var i øvrigt at kunne spore organiske molekyler på Mars.
,,,,,,,,,,,,
Grænsehandelen giver svenskerne penge i kassen
Nordmændene valfarter som aldrig før over grænsen til Sverige for at købe vin og spiritus, der her er langt billigere end i hjemlandet. Og det er noget, der kan mærkes på Systembolagets pengekasse – alene i august i år er salget af alkohol steget med 5,1% i forhold til samme måned sidste år.
Hvis stigningen fortsætter, vil grænsehandelen i år slå alle rekorder. Når det gælder vin, er handelen siden 2001 steget med mere end 60%.

Endnu flere nordmænd vil købe ind i Sverige
Fra og med 1. januar 2008 har den svenske regering tænkt sig at lade afgifterne på vin og øl falde med yderligere 47 svenske ører (cirka 38 ører) per flaske. Samtidig har den norske regering bebudet, at den vil lade afgifterne på vin stige med 2,7%.
Priskløften mellem de to lande bliver altså endnu et par spadestik dybere, hvilket har fået den norske Vin- og Brennevinleverandørenes Forening til – sikkert med rette – at frygte, at grænsehandelen med vin vil tage yderligere til.
.........
    Russerne åbner op for import fra Moldavien
    I marts sidste år boykottede Rusland al import af vin fra Moldavien med den begrundelse, at vinen var forgiftet. Siden da har de moldoviske vinproducenter haft lommesmerter, men nu kan de igen langt om længe få lov til at eksportere deres vin til russerne.
    Allerede i november sidste år indgik de to landes præsidenter en aftale om at genoptage handelen, men russerne har ønsket yderligere undersøgelser af den moldoviske vin, før aftalen kunne træde i kraft. Nu er 258 forskellige vine blevet godkendt til eksport.
    De første moldoviske vinflasker forventes ifølge Wine Business at være i de russiske forretninger omkring nytår.

    Abkhaziansk vin til Rusland
    Russerne boykottede også eksporten af vin fra Georgien i 2006 – og af samme årsag, som gjaldt for den moldoviske vin. Men ifølge Wine Business tyder alt nu på, at der vil komme vine fra den løsrevne georgiske republik Abkhazia i russisk handel.
    I øjeblikket bliver ti vinmærker fra republikken underkastet diverse undersøgelser. Hvis de bliver godkendt, kan der komme gang i eksporten, hvilket for abkhazianerne vil betyde et salg til Rusland af op mod 500.000 hektoliter vin om året.
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
David Powell
    Skovhuggerens topvine
    Henrik Oldenburg havde fået nys om, at den australske stjerne-vinmager David Powell var i Danmark, og i tirsdags inviterede han Powell og en lille sluttet kreds til smagning af Powells topvine på Smag & Behags redaktion i Birkerød.
    David Powell viste sig at være størrelse XXL, og han havde da også en fortid som skovhugger i Skotland. I en årrække havde han haft jobs på australske vingårde og tilbragt vintrene på andre vingårde i Italien og Californien, før han i 1994 grundlagde Torbreck Winery – vineriet opkaldte han efter skoven i Skotland, hvori han havde arbejdet.
    Mens han havde et job på Rockford Wines i Barossa, lykkedes det ham at bringe en mark med gamle, næsten afdøde vinstokke til live igen, og som belønning fik han en parcel på 12 hektar, der leverede druer til hans første vin. Og så gik han i gang med at finde andre marker med gamle vinstokke og indgå såkaldt share-farming kontrakter med ejerne, hvis han ikke ligefrem købte markerne. Nogle af markerne har vinstokke, der er over 150 år gamle.
    Går man ind på hans hjemmeside, vil man kunne se et kort over alle de marker, han efterhånden får sine druer fra – druer, som han forvandler til vidunderlige vine.

    Som Rhônedalens vine
    David Powells vine bliver igen og igen sammenlignet med de store vine fra Frankrigs Rhônedal, og han bruger da også Rhônedalens blå druer, Syrah (Shiraz), Grenache og Mourvèdre (som australierne kalder Mataro) samt dalens grønne druer, Viognier, Marsanne og Roussanne.
    Ligeledes bruger han fade af fransk eg, der tilfører vinen krydderi – i stedet for den amerikanske eg, der med sin vanilje- og karamel-sødme er populær mange steder i Australien. Torbreck’s vine er bestemt ikke syltetøj, men generelt er det bamsevine.
    Vinene er blevet berømte over hele verden, og da de bedste af dem kun fremstilles i et begrænset antal flasker, har deres priser taget himmelflugten. Vi smagte således et par vine til 1425 kr. pr. flaske.
    Nedenfor i ugens smageliste er der et helt firmament af stjerner til David Powells vine.
,,,,,,,,,,,,
    Slut med svovllugt
    Det er ganske almindeligt, at vinproducenter konserverer vinen ved at tilføre den en vis mængde svovldioxid, der kan medføre allergi hos nogle mennesker.
    Nu har den australske vinproducent James Pennington fra Rivendell Wines i Western Australia opfundet et redskab, der efter sigende skulle kunne trække svovldioxiden ud af en flaske vin.
    Redskabet, PEWA (Preservative Elimination in Wine At consumption), består af en særlig plasticprop, der, når man via en lille løftestang, hiver den op og ned i flaskehalsen, afgiver en mindre mængde brintoverilte, som binder svovldioxiden.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Ny bog om portugisisk vin
Det svenske reklamebureau Bistro har udsendt en bog om portugisisk vin (En opdagelsesrejse i vinlandet Portugal, 296 sider, 299 kr.).
Bogen skildrer en rejse, hvor skribenten Håkan Nilsson og fotografen Göran Stenberg region for region besøger diverse vinproducenter, restauranter, hoteller etc. Den giver sig ikke ud for at være heldækkende eller fyldt med fakta. Den er ganske enkelt en smagsprøve på, hvad Portugal har at tilbyde.
Det er der kommet en pænt trykt bog med fine farvebilleder ud af, og den er ganske rigtigt kun en rejsebeskrivelse med nogle lidt tilfældige nedslag.
Hver af de besøgte vinproducenter præsenteres på to sider, hvor navnet står med meget store bogstaver på den ene side (se eksemplet herover). Det er svært at befri sig for det indtryk, at det i virkeligheden drejer sig om skjulte annoncer, og at producenterne har betalt for at være med.
Det er således bemærkelsesværdigt, at den danske vinmager Hans Kristian Jørgensen, der med sin vingård Cortes de Cima har sat kvaliteten i højsædet i regionen Alentejo, kun får tretten linier og ikke noget opslag. Måske har han ikke villet betale for annoncen?
Bogen udsendes både i Danmark, Finland, Norge og Sverige.
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Den vindende dessert hed "Blommer og Grenade-chokolade", og den blev serveret sammen med en kølig Maury-dessertvin fra Domaine Pouderoux, som Vinrosen forhandler.
    En konkurrence om vin og dessert
    Sidste mandag afholdtes igen konkurrencen Roussillon Dessert Trofæ, hvor en sommelier og en dessertkok sammen skulle kreere en dessert til en hedvin fra Roussillon i Frankrig – dvs. fra Banyuls eller Maury.
    Sopexa stod for konkurrencen på vegne af vinproducenterne i Roussillon og i samarbejde med køkkenchefernes forening og sommelierforeningen. I alt fire hold nåede frem til finalen.
    Hvert hold havde fire timer til at fremstille deres dessert og tyve minutter til at servere for dommerne og argumentere for deres valg af vin og dessert.

    Og hvem vandt så?
    Det gjorde kokken Daniel Kruse og sommelieren Lars Spring fra Erwin Lauterbachs restaurant Saison i Hellerup.
    Holdet kan glæde sig til førstepræmien, som er en rejse til Roussillon med vinsmagning og kursus hos den i Frankrig meget kendte dessertkok og chokolademager Olivier Bajard – der i øvrigt deltog som observatør og også kommenterede deltagernes indsats.
    Andenpræmien vandt et hold fra restaurant Geranium i København, og tredjepræmien blev delt mellem restaurant Tree-Top i Vejle og Rudolf Mathis i Kerteminde.
    Dommerne var enige om, at det tekniske niveau var højt på alle hold, men da det især var smagen og sammensætningen med vinen, der skulle vægtes, løb restaurant Saison af med sejren.
,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,
Store dele af de østrigske vinregioner er kludetæpper af små marker i kuperet terræn. Her kommer de store høstmaskiner ikke frem.
    Østrigerne fører sig frem
    Igennem den sidste års tid har VinAvisens smagepanel smagt flere og flere østrigske vine – og gjort det med største fornøjelse.
    Østrigerne fører sig frem, og i løbet af de sidste fire år er deres vineksport til Danmark steget fire gange (i værdi).
    I tirsdags inviterede den østrigske ambassades handelsdelegation til en smagning af østrigske vine, og den gjorde det for samtidig at kunne fortælle, hvor godt det går.
    Østrig bliver næppe den store leverandør af supermarkedsvine – selv om Dansk Supermarked nu er begyndt at føre vine fra Winzer Krems. Østrig er kun et lille vinland med 1% af verdens vinproduktion, og de eksporterer kun en fjerdedel af vinene. En sammenligning med Australien illustrerer forskellen:

    Nichevine til et kræsent publikum
    Australien har 164.000 hektar med vin, Østrig har 51.000 hektar.
    Australien har kun 2000 vinfirmaer, Østrig har hele 6000, der modtager druer fra 23.000 små drueavlere – selv om en vis koncentration har fundet sted: I 1988 var der 45.000 drueavlere.
    Australien er i vid udstrækning big business med de fordele, dette indebærer i forbindelse med storsalg og penge til marketing.
    Østrig har derimod indstillet sig på at lave vine, der henvender sig til et vist kræsent publikum, men uden internationalt kendte brands og med ofte komplicerede navne på etiketterne. Altså nichevine. Nogle af dem er ligefrem kultvine, og en hel del af dem laves på økologisk dyrkede druer.

    37 danske importører
    I tirsdags blev vi præsenteret for elleve vine, men da seancen nærmest formede sig som et langt foredrag ved en indkaldt marketingmand, kunne vi ikke rigtigt koncentrere os om at skrive smagenotater og sprede stjerner omkring os. Der blev i øvrigt heller ikke uddelt pris- og forhandlerliste.
    Men vi kunne da konstatere, at det var glimrende vine – hvidvine på den store østrigske drue Grüner Veltliner og på Riesling og rødvine på Zweigelt, Blaufränkisch og St. Laurent.
    I dag er der 37 danske importører af østrigsk vin, og den østrigske handelsdelegation har lavet en komplet liste over dem og deres vine. Listen ligger på en hjemmeside, og når man er kommet ind på den, skal man klikke på "Related Downloads" næstøverst i spalten til venstre. Så får man pdf-filen med hele listen.
    Og interesserer man sig endnu mere for østrigsk vin, så er der masser af stof at hente på hjemmesiden Wines From Austria – og i VinAvisens serie postkort fra sidste år.
............
Kostbare flasker til spotpris
Hvert år afholder de franske supermarkeder deres traditionelle efterårsudsalg, Foire aux Vins, hvor forbrugerne blandt andet kan købe kostbare vine til nærmest spotpris.
I 2006 blev der fx solgt champagne fra vinhuset Bollinger til 27 euro (cirka 200 kr.), hvor normalprisen er 70 euro (cirka 520 kr.).
Sådanne fornemme flasker bruges i høj grad som lokkemad – når folk strømmer til for at købe dem, ryger der som regel også en hel del hverdagsvine ned i kurven.

Engros vinhandlere sælger vinene til det dobbelte
Champagnehusene samt de berømte vinslotte i Bordeaux er imidlertid ifølge Decanter yderst utilfredse med, at deres vine sælges til discountpriser på efterårsudsalgene – det er jo langt under den almindelige markedsværdi og er desuden med til at skade vinhusenes image.
Forbrugerne er til gengæld glade. Og det samme er en hel del engros-vinhandlere fra udlandet, ikke mindst fra Storbritannien, der foretager større indkøb af de store vine for så at videresælge dem til det dobbelte i deres hjemlande.
Sidstnævnte trafik huer ikke just de franske supermarkeder. De lever jo først og fremmest af forbrugerne, og de forsøger derfor nu at bremse engros-handlernes rovdrift ved at lægge en begrænsning på købet af de bedste flasker, så hver kunde kun kan få en enkelt eller højst to med hjem.
,,,,,,,,,,,,
Syv tomme ølflasker
I oktober-november nummeret af Vinbladet, der netop er udkommet, skriver lægen Erik Skovenborg om procenter og promiller og kommer blandt andet ind på nutidens alkoholiske bamsevine, der indeholder syv genstande i stedet for de sædvanlige seks.
Forestil dig, skriver han, at I har delt en flaske vin torsdag aften. Mens I nyder det sidste glas, kigger naboen ind. Han siger velbekomme. I snakker lidt, og så er den ikke længere.
Men forestil dig nu, at I havde drukket øl til maden i stedet for. Så ville der stå syv tomme ølflasker på bordet, og måske ville naboen nysgerrigt spørge, hvem I havde haft besøg af. Han ville ikke tro, at I bare lige havde tømt syv flasker øl til maden en torsdag aften i eget selskab.

Procenterne på vej ned
Der er allerede ved at tegne sig en modstand imod de overalkoholiske vine. Erik Skovenborg fortæller således, at Storbritanniens største supermarkedskæde, Marks & Spencer, forudser, at britiske forbrugere i fremtiden vil efterspørge vine med kun 12% alkohol.
For hvidvinens vedkommende er tendensen allerede ved at ændre sig. Det australske vininstitut har således undersøgt 15.000 vine og fundet i snit 12,2% alkohol i hvidvin fra 1984. I 2000 var indholdet steget til 13,2%, men i 2004 var det faldet til 12,5%.
,,,,,,,,,,,,


Nils Stormby
    Fire rekorder
    I sidste uge fortalte vi om den svenske læge Nils Stormbys salg af sin enestående vinsamling i auktionshuset Zachys i New York.
    Auktionen af de 666 partier indbragte næsten det dobbelte af vurderingen, nemlig 4.526.094 dollars – cirka 23,8 millioner kr.
    Nu har vi modtaget en rapport fra Zachys, og den lægger vi ud som en pdf-fil på en særlig side, så interesserede kan studere den.
    Af den fremgår det blandt andet, at hele fire verdensrekorder blev slået:
    1. rekord: To originale kasser, hver med tolv flasker Château d’Yquem 1945 gik for 178.500 dollars (964.000 kr.) pr. kasse – dvs. 80.325 kr. pr. flaske og 13.400 kr. pr. glas.
    2. rekord: En magnum Château d’Yquem 1945 gik for 59.500 dollars (320.000 kr.).
    3. rekord: En Tokay Esszencia 1811 (kometåret), tappet af Berry Brothers & Rudd Brentzenheim gik for 19.040 dollars (103.000 kr.).
    4. rekord: En Château Lafite Blanc 1934 gik for 10.710 dollars (58.000 kr.) – den højeste pris nogensinde for en tør hvid bordeaux.
    Til VinAvisen siger Nils Stormby, at han stadig har nogle hundrede flasker tilbage i vinkælderen, blandt andet noget Château Cheval Blanc 1947, Domaine Romanée-Conti, Château Hosanna og Château Latour à Pomerol. Plus, tilføjer han med et glimt i øjet, en boksvin med Château du Pap, som han har fået af en ven (eller uven). Så han klarer sig nok ...
,,,,,,,,,,,,,,,
5 postkort fra Skåne
I denne uge holder vi en pause i vores løbende serie af postkort fra Bordeaux. Vi har nemlig været på en lille vinrejse til Skåne, og det er der kommet disse fem aktuelle postkort ud af.
Skåne, der breder sig ud med sine herlige landskaber kun få kilometer fra København, byder faktisk på mange kulinariske og vinøse oplevelser – god inspiration kan i øvrigt hentes på www.skane.com.
...............

.....................
Kæmpebilledet står cirka fire uger på havnen i Kivik og skifter farver, efterhånden som æblerne langsomt går til.
    1. postkort fra Skåne:
    Vin og svensk ”calvados” på æbler
    Svenskerne laver både æblevin og en æblebrændevin som i det franske Calvados, og det sker i Österlen, den sydøstligste del af Skåne, hvorfra 80% af alle svenske æbler kommer.
    Hvert år i slutningen af september fejres æblerne ved en stor to dages fest i kystbyen Kivik, og ifølge traditionen sker det blandt andet med et kæmpemæssigt billede, udelukkende lavet af æbler i forskellige farver.
    Vi har faktisk aldrig set noget lignende. Årets billede viste Carl von Linné (Linæus), og det var lavet af 35.000 æbler i ni forskellige sorter, 2,5 tons i alt fæstnet på 17.000 søm. Billedet var 104 kvadratmeter stort, og ni personer plus kunstnerinden Emma Karp Lundström havde været 40 timer om at lave det.
    I Kivik ligger også Äpplets Hus, hvor man præsenterer den kulturarv, som hænger uløseligt sammen med æblet og dyrkningen af det, og hvor man kan se en lang række forskellige æbletræer og få nyttige æbletips til egen have. Äpplets Hus ligger lige ved siden af mosteriet Kiviks Musteri. Et andet mosteri, der er værd at besøge, er Kullabygdens Musteri.
    Netop om efteråret har talrige restauranter i Skåne æbler på menuen – det vil man kunne læse nærmere om på hjemmesiden for Skånska Matupplevelser.
...............

.....................
Efterårets gåsegilder er en stor tradition. Men glem ikke ålefesterne her i oktober og november på "Ålakusten" syd for Åhus. Mere om det kan læses på www.skane.com.
    2. postkort fra Skåne
    I Skåne skal gåsen have bordeaux
    Skåningerne er glade for gæs – tænk blot på Selma Lagerlöfs vidunderlige børnebog "Niels Holgersens vidunderlige rejse gennem Sverige", hvor den lille Niels flyver af sted på ryggen af en gås.
    Men skåningerne flyver ikke kun rundt på gæs. De spiser dem også, og Mortensaften den 11. november er – i langt højere grad end i Danmark – gåsens dag.
    Om efteråret samles man på restauranter og kroer og tager den helt store gåsemiddag, og ifølge skånsk tradition skal der rød bordeaux i glassene, ikke noget andet. Måske blev traditionen grundlagt, da bordeaux simpelt hen var den fine vin til fest. Måske valgte man bordeaux på grund af dens elegante tørhed, frugt og syre, der er så fortræffelig til den fede mad.
    Gåsemiddagen indledes med kråsesuppe – svartsoppa med krås. Derefter kommer gås på flere måder og i hvert fald helstegt gås med flødesauce, hvorefter man slutter af med en skånsk æblekage.
    Middagen serveres mange steder fra slutningen af oktober til udgangen af november, og den er bestemt en udflugt værd.
...............

.....................
Restauranten findes bag den lille dør i længen til venstre for det imponerende porttårn fra omkring 1600.
    3. postkort fra Skåne
    Her kan man spise og drikke
    Under vores rundtur i Skåne besøgte vi slotte og herregårde, og flere af dem har fortræffelig spisesteder. Det gælder blandt andet Hovdala slot, der ses på billedet her, hvor vi spiste en vellavet frokost til en rimelig pris og fik en liflig tysk hvidvin i glassene.
    På andre slotte kan man overnatte. Det gælder blandt andet det flotte Häckeberga Slot, hvor danskeren Bo Madsen, der er uddannet kok, sammen med sin kone, Gunilla, har skabt et køkken af international standard.
    I Häckebergas kælder lagrer den svenske whiskyproducent Mackmyra sin "Mackmyra Reserve" på brugte 30 liters bourbon- eller sherryfade eller på nye egefade af svensk eg. Juul's Vinhandel i København er dansk importør, men har p.t. ingen flasker selv om de koster flere tusinde kroner, bliver de revet væk.
    www.skane.com findes oversigter over Skånes kroer, restauranter, gårdbutikker, kafeer og slotte med mad og overnatning.
...............

.....................
Efter en restaurering udført af den danske orgelbygger Frobenius & Sønner i Lyngby fungerer orglet fra 1631 stadig fint.
    4. postkort fra Skåne:
    Christian d.4.s drueklase
    Fæstningsbyen Kristianstad blev grundlagt i 1614 af Christian d.4., der også lod bygge den pragtfulde Trefoldighedskirke – et af højdepunkterne i dansk arkitektur fra renæssancen.
    Orglet fra 1631 er lige så prægtigt som kirken. Det er rigt på fornemme udskæringer, og forneden afsluttes det af vinklasen, som ses på postkortet her.
    Man kunne tro, at den gyldne drueklase hentyder til Christian Firtal, der ikke var spor ked af at drikke vin – faktisk i den grad tværtimod – men det gør den nu ikke. Det er egentlig en pinjekogle, og den hentyder til, at man i det hellige land brugte pinjekogler på stager til at vise vej mod oaserne, ligesom korsridderne afmærkede deres brønde med kogler.
    Pinjekoglen – som ellers var helt ukendt i Norden – blev således et symbol på vejen til vand og liv.
    Yderligere omgav man koglen med vindruer med en henvisning til Johannesevangeliets kapitel 15, hvor Kristus siger: Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.
...............

.....................
VinAvisens smagepanel ville næppe have givet vinen i 1700-tallet nogen stjerner.
    5. postkort fra Skåne
    En gylden skål til skum og fnuller
    I Kristianstads Trefoldighedskirke blev vi vist rundt af Ove Söderqvist, der åbnede et stort pengeskab for at vise os det fornemme kirkesølv og -guld, der har været brugt i kirken siden 1600-tallet.
    Blandt andet fremdrog han en lille sølvskål med forgyldt indre samt en tilhørende ske, som han på billedet her løfter højt til vejrs for at understrege sine ord.
    Skålen er en skummekop fra 1734, fortalte han. Dengang var altervinen – ligesom al anden vin – ikke særligt ren. Der flød diverse fnuller oven på den, ligesom vinen sikkert af og til har eftergæret og har dannet skum. Og alt dette skulle man fjerne. På skålen står dette vers:
      Till winets renhet i nattvarden
      är jag till tienst och nytte vorden
      gifven av ett välment sinn
      som höglign räds för smutsat win.
    Fnulleret har sikkert været ekstra synligt, fordi vinen var hvidvin – uden tvivl en tysk hvidvin.
    Vi kom straks til at tænke på vores egen Rosenborg-vin fra 1580’erne, som vi tidligere har skrevet om her i Vin Avisen. Historien ligger stadig på vores server og kan ses ved at klikke her.
,
',,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
...............
Ny lov skal forhindre svindel med whisky
Det er ikke kun inden for vinens verden, at der svindles og forfalskes i lange baner. Også whisky-industrien i Skotland klager sin nød. I flere år har Scotch Whisky Association (SWA), der varetager destilleriernes interesser, presset på for at få strammere regler omkring ordlyden på flaskernes etiketter. Nu er den britiske regering så endelig ifølge Just Drinks kommet med et lovforslag, som ventes at træde i kræft i begyndelsen af 2008.
Lovforslaget indebærer blandt andet et krav om, at der på etiketterne står en af følgende fem skotske whisky-kategorier: Single Malt Scotch Whisky, Single Grain Scotch Whisky, Blended Scotch Whisky, Blended Malt Scotch Whisky og Blended Grain Scotch Whisky.
Derudover skal whiskyens geografiske oprindelse oplyses, og så må etiketten kun bære destilleriets navn, hvis al whiskyen stammer fra det samme distrikt, hvori destilleriet ligger.
Destillerierne må også gerne anvende regions-navnene Highland, Lowland, Speyside, Campbeltown og Islay – men kun, hvis samtlige dråber i flasken er fremstillet inden for den oplyste regions grænser.
...............
,,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Her på ”Den stærke side” har vi afholdt en stor smagning af cognac efter samme principper, som når vi smager vin til VinAvisen: Kun de flasker, der fik tre stjerner eller mere, slap gennem nåleøjet hos det strenge, men retfærdige dommerpanel. Anmeldelserne af disse flasker bringer vi nu i en føljeton, der begynder herunder og fortsætter i de kommende uger.


    Gourry de Chadeville Paradis, Grande Fine Champagne, Premier Cru
    2500 kr., Vinmonopolet
    En stor, flot og harmonisk cognac med toner af modne druer, eg og nødder. Prisen er høj, men hver en dråbe fylder munden med en uforglemmelig oplevelse.


    Cognac Frapin, Domaine Château de Fontpinot XO, Grande Champagne, Premier Grand Cru
    599 kr. (fra 20. oktober til 31. december 499 kr.), Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    En helt fantastisk cognac, koncentreret og aromatisk, med en varm duft af moden, sød frugt, blommer, rosiner, vanille og egetræ. Smagen er tør og igen med toner af eg samt lidt bittermandel.


    Font-Borne XO, Grande Champagne, Premier Cru
    730 kr., Ludvig Bjørn
    Denne cognac har en fin duft af flødekaramel og vanille. Smagen er rund med toner af sød eg og med en lang, mild eftersmag.


    Hennessy Fine de Cognac, Qualité Rare
    279 kr., Moët Hennessy Danmark
    Duften er let krydret med en anelse blomme. Smagen siger bare cognac og slutter med en behagelig sødme.
    ...........
,,,,,,,,,,,,,
.........
En vin til Vatikanets ære
På torsdag kl. 10 falder hammeren for en flaske Cuvée du Vatican, Reserve Sixtine, Châteauneuf-du-Pape 2004, en meget lækker vin med en begynderpris på 200 kr.
Reserve Sixtine – der åbenbart skal lede tanken hen på Vatikanets sixtinske kapel – er fremstillet af vingården Cuvée du Vaticans ældste stokke og lagret i barriques.
Den spændende vin er blot en af de mange vine, der udbydes i VinAvisens Vinauktion, der som bekendt er gratis for både sælger og køber. Klik på bjælken herunder, og se det aktuelle udbud.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Gravesen Vine har fået agenturet på vinene Overstone fra Sileni Estate i New Zealand.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vine fra Barbera-producenten Franco Mondo.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har fået agenturet på vinene fra det spanske vinhus Oliver Moragues på Mallorca..
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Rasmus Nielsen, da vinklubben blev præsenteret i november sidste år.
    Hvordan er det så gået?
    NordicWineClub blev grundlagt for næsten et år siden af tre kompagnoner i Aabybro. Nu har Rasmus Nielsen købt Kim Clausen og Kenneth Helledie Quistgaard ud og er indtrådt som direktør og solo-indehaver.
    Ideen i vinklubben er, at vinene sælges til den rene kostpris. Klubben tjener ikke en øre på vinen, men lever til gengæld af kontingenterne fra medlemmerne og årsbonus fra producenterne.
    Hvordan er det så gået i løbet af det første år?
    – I dag er der mere end 3500 aktive medlemmer, siger Rasmus Nielsen, – og Nordic Wine Club er dermed Danmarks største vinklub – og oven i købet en økonomisk solid én af slagsen.
    – Samtidig er vi begyndt at sælge top-bordeauxer uden avance, og de første 25 Bordeaux-klassikere er allerede til salg online – vel at mærke til priser på helt ned til 35% af andre importørers ditto.
    – Blandt andet kan nævnes vine fra Château Rieussec, Château Beauséjour Bécot, Château Margaux, Château Pavie, Château Haut-Brion og Château Latour, og priserne starter ved 210 kr. for 2.-cru Margaux’en Château Durfort-Vivens 2004, og slutter ved Château Latour 1990 til 7428 kr.
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,

,

    Corentin Bauer (f. 1974) er opvokset i byen Metz i Nordøstfrankrig. Selv om området er mere præget af gammel nedlagt industri end af charmerende vinmarker, så har vin altid fyldt meget i familien Bauers liv.
    Corentin Bauers interesse for vin udviklede sig for alvor, da han begyndte at arbejde som tjener på nogle af de lokale restauranter samt under to praktikophold hos vinbønder i Bourgogne.
    På en tur til Alperne mødte han sin nuværende kone, Dorte, der i 1997 overbeviste ham om, at han skulle følge med hende hjem til Danmark.
    Efter en marketinguddannelse og diverse jobs i den danske vinbranche tog Corentin Bauer springet i 2004 og startede eget vinimportfirma, Vinea Nordic.
    I firmaet, der kun handler en gros, er der udelukkende fransk vin på hylderne, og alle stammer de fra ambitiøse vinbønder, der satser på at opnå den optimale kvalitet.
    Fritiden bruger Corentin Bauer på familien, der foruden Dorte omfatter datteren Emma på fire år, og på renoveringen af deres hus i Kokkedal. God madlavning samt vinaftener med vennerne bliver der også tid til. Og så er der rejserne til Frankrig for at finde nye, spændende leverandører og – når det er muligt – besøge den store franske familie.
    Adresse: Vinea Nordic ApS, Haderslevvej 27A, 3000 Helsingør, tlf.: 38 32 12 01, mobil: 22 43 08 74, e-mail: cb@vineanordic.com, www.vineanordic.com.
,,,,,,,,,,,,
      Ugens vinøse billede
      Tore Scheel har sendt os dette billede, som uden tvivl vil få tænderne til at løbe i vand hos enhver vovse. Men selv en Grand Danoir vil få svært ved at løbe af med knoglen, der er halvanden meter lang og stammer fra en fortidsøgle.
      Skelettet af øglen blev fundet under udgravningerne til Familia Schroeders nye vinhus i Patagonien i Argentina. Der er tale om en såkaldt aeolosaurus, også kaldet vindøgle, hvilket hentyder til den evige blæst i Patagonien en blæst, der gør drueskindene tykke og vinene mørke, siger man.
      Øglen levede for 73 millioner år siden, vejede omkring 6 tons og kunne blive op til 12 meter lang.
      Man valgte at lade fossilet blive liggende, hvor man fandt det, nemlig i den nye fadkælder, og familien Schroeders vine fadlagres derfor som noget helt unikt i selskab med en dinosaur.
      Man kan se flere billeder af dino’en samt læse om Familia Schroeders glimrende vine på vinhusets webside. Vinene forhandles her i landet af Vinens Verden.

      Hvem kommer med det næste billede til os?
      Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 32, som fik mere end to stjerner, og hele 24, som fik fem stjerner - heraf de ni vine fra smagningen af vinene fra Torbreck Winery. I alt blev det til 166 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
David Powells vine fra Torbreck Winery


Torbreck, Woodcutter’s Sémillon, Barossa Valley, Australien 2005
144,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
David Powells "billige" hvidvin har en liflig duft og en blød og vidunderlig smag. I smagen er der interessante noter af krydderi, et strejf af ananas og diskrete fadtoner. Flasken har skruelåg.


Torbreck, Marsanne-Roussanne, Barossa Valley, Australien 2005
259,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
To af Rhônedalens ædle druer mødes i denne store og meget lækre hvidvin: 65% Marsanne og 35% Roussanne, hvor kun Marsanne fadgæres. Vi er lige ved at være tilbage på Hermitage-højderne over Rhône, men vi er altså i Australien. I den komplekse duft er der noter af citrus og honning, og i smagen er der markante, men bløde fadtoner. En stor nydelse.


Torbreck, Pict, Barossa Valley, Australien 2005
1425 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der laves kun 2-3000 flasker af denne vin til hele verden, så det kan ikke undre, at den er dyr – fordi alle de andre også vil have fat i den. Den er lavet på 100% Mourvèdre (Mataro) fra 85 år gamle vinstokke, og den har en meget ren og dejlig frugtsmag med toner af sorte bær og svampe samt med bløde og søde tanniner. En vin helt i top, der sagtens kan gemmes i endnu ti år.


Torbreck, Les Amis, Barossa Valley, Australien 2005
1249 kr., H.J. Hansen og Magasin
En meget saftig, men samtidig elegant rødvin på 100% Grenache. En vin med en vidunderlig duft og en charmerende og ren frugtsmag med toner af kirsebær og krydderier. En lækkerbisken.


Torbreck, Woodcutter’s Shiraz, Barossa Valley, Australien 2006
149,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
David Powells "billige" rødvin er en meget typisk Shiraz med dejlig frugt (kirsebær, solbær, brombær og hindbær) og krydderi (peber og lakrids). Den har 14,5% alkohol men virker ikke spor sprittet. Gem den gerne fire-fem år. Flasken har skruelåg.


Torbreck, The Struie, Barossa Valley, Australien 2004
329,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En yderst kompleks rødvin med en masse facetter i duft og smag: Blommer, jordbær, sort peber, cedertræ, kanel, ristet brød ... Og en vin, der er fløjlsblød, men også kraftig. En vin til store bøffer – eller en vin til stille meditation og snak. Druerne kommer henholdsvis fra Barossa og Eden Valley, og vinen har ligget atten måneder på fransk eg med 20% nye fade. Den kan gemmes i mange år endnu men også nydes nu.


Torbreck, The Factor, Barossa Valley, Australien 2004
799,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Måske den allerdejligste af de vine, vi smagte. En stor og elegant vin, lavet på 100% Shiraz og lagret i to år på fransk eg med 30% nye fade. I smagen er der peber, chokolade, blåbær, hindbær, tobak, lakrids og en masse andre facetter. Dertil bløde tanniner. Vinen er en hyldest til druen Shiraz og til Côte Rôtie i den fjerne Rhônedal. Den kan drikkes nu, men gem den gerne ti-femten år endnu.


Torbreck, The Decendant, Barossa Valley, Australien 2004
799,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne vidunderlige rødvin er lavet på Shiraz med et 8% tilskud af hvidvins-druen Viognier – ligesom man gør i den øvre Rhônedal. Den har en spændende og fløjlsblød smag med krydrede toner lidt i retning af solbær og svampe.


Torbreck, Run Rig, Barossa Valley, Australien 2003
1425 kr., H.J. Hansen og Magasin
Torbrecks flagskib er lavet på druer fra otte forskellige Barossa-vinmarker med vinstokke, der er mellem 95 og 160 år gamle. 95% af druerne er Shiraz, og 5% er Viognier. Farven er dybrød, duften eksplosiv og smagen næsten aggressiv med masser af krydderier – violer, kanel, anis, tobak... Det er en vin, som næsten kan tygges, og den bør have selskab af en stor, saftig bøf. Eftersmagen er meget lang – og gemmepotentialet endnu længere. Nyd den først om fem-ti år.


Torbreck, The Steading, Barossa Valley, Australien 2003
259,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Rødvin i Châteauneuf du Pape-stil, lavet på de to blå druer Grenache og Shiraz med et tilskud af Mourvèdre, som australierne kalder Mataro. Vinen har en flot, dyb farve og en fyldig, krydret duft og smag med et lille bittert bid og 14,5% alkohol, som markerer sig lidt i smagen.




Hvidvin


Mulderbosch, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2006
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Let hvidvin, typisk for druen og med friske, grønne toner. Der er rygrad i den. Velegnet til alt godt fra havet.


Pyramid Valley Vineyards, Growers Collection, Hille Vineyard, Sémillon, Marlborough, New Zealand 2005
125 kr., The Wine Company
En virkelig lækkerbisken. En perfekt hvidvin med en liflig duft og en spændende smag med dejlig ren frugt og fint krydderi. Flasken har naturligvis skruelåg.


Dopff au Moulin, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2006
85 kr., V&S Wine
Blød og venlig hvidvin med en vis fedme, en lille sødme og ikke så udpræget en syre. Nem at drikke og nem at skænke til lettere retter.




Rødvin


Tintara, Horseshoe Row, Cabernet Sauvignon, South Australia 2005
89 kr., af og til 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly, Kvickly Xtra og SuperBrugsen
Flot rødvin med intens frugtsmag og toner af eukalyptus. Eftersmagen er lang. En god madvin. Flasken har skruelåg. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Protempore, Corvina, Veronese IGT, Italien 2005
79,95 kr., ViniPortugal
Den er go’, denne rødvin, med tæt frugt og en masse krydderi. Glimrende italiener.


L’Hortgrand, Montpeyroux, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2005
101 kr., 91 kr. ved 12 flasker, Solarex
Der er solbær og sol og sødme i denne rødvin – og peber og bløde tanniner. En rigtig efterårsvin – en jagtvin, kunne man kalde den. Oplagt til vildt men også til et farsbrød med en god, lækker sauce.


Waterstone, Merlot, Napa Valley, Californien 2003
149,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Elegant og meget lækker rødvin, kompleks, blød og med dejlig frugt. Helt perfekt.


R, Don Rudolfo, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2005
179,95 kr., Amka
Den danske vinmager Peter Vinding-Diers, Amka i Randers og Paernò Castello på Sicilien står bag denne prægtige rødvin. Den har en indbydende duft og en kompleks og saftig smag med bløde tanniner. En virkelig nydelse.


Clos Renaissance, Pomerol, Frankrig 2004
149,75 kr., indtil 4. november: 99,75 kr., Skjold Burne
Elegant og fornem rødvin i fin balance med mange facetter, blød frugt og fin sødme. Den smager simpelt hen godt. Også egnet til meditationsvin.


Antico Borgo di Sugame, Chianti Classico, Italien 2005
85 kr., Hargaards Vinbutik
Flot og klassisk Chianti-rødvin. Den har en inviterende duft og en bred, fyldig og varm smag. Udpræget en vin til et meget bredt spektrum af retter.


Saurus, Cabernet Sauvignon, Patagonien, Argentina 2005
65 kr., Vinens Verden
Yderst vellavet Cabernet-rødvin med sol og varme. Et charmerende og flot bekendtskab. En madvin, gerne til lidt fed mad. Rimelig pris.


Baricchi, Dolcetto d’Alba, Italien 2006
82 kr., Carlo Merolli
En rigtig dejlig rødvin med stor og blød fylde. En vin, man drikker med største fornøjelse.


Château Beaubois, Elegance, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
95 kr., indtil 20. oktober 75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Denne rødvin fik sidste år guldmedalje i den store konkurrence i Paris, og medaljen er velfortjent. Vinen er lavet på druerne Syrah og Grenache, der giver henholdsvis kraft og saft. Dertil krydrede toner. En udpræget madvin. De fem stjerner får den ved prisen 75 kr. før 20. oktober – så der er ikke så mange dage igen ... ;-)


3T, Palacio de Villachica, Toro, Spanien 2005
39 kr., Skovgaard Vine
Dejlig rødvin med stor frugtfylde, sødme, krydderi og tilpas syre. Alt i god balance. Den yderst rimelige pris udløste den femte stjerne.


Dominio del Bendito, Toro, Spanien 2005
99 kr., Valuewine.dk
Stor og dejlig rødvin. En vin helt i top. Kompleks og harmonisk. Farven er dybrød, duften er kraftig, og smagen har blød frugt og noter af sorte bær og krydderi … lakrids, tobak.


Cánfora, Pie Franco, Tempranillo, Reserva Especial, La Mancha, Spanien 2003
239,75 kr., SpanskeVine
Rødvin i en tung, elegant og flot flaske. Farven er dyb og mørk, duften giver mindelser om sorte bær, og smagen er blød, meget frugtagtig og med talrige facetter. En fantastisk vin. Næsten et helt måltid. Skænk den fx til vildt.


Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile 2005
84,75 kr., indtil 2. november: 64,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Ganske flot rødvin med en lidt markant sødme og toner af mandel. Skænk den til en kraftig kødret, fx med vildt.


Château Lamothe-Cissac, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2005
139,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Klassisk Bordeaux-rødvin med blød frugt og diskret fadlagring. En rigtig rar vin med oplevelser, der dog ikke lever helt op til den ret høje pris.


Château de Pennautier, Cabardès, Frankrig 2006
59 kr., Vinens Verden
Rødvin med en kraftig smag og et bittert bid i slutningen. Flasken har skruelåg.


Spy Valley, Merlot, Marlborough, New Zealand 2005
119,75 kr., ved 12 flasker: 109,75 kr., Vintjeneren.dk
Der er intens frugt i denne rødvin og en masse tanniner. Den bør ubetinget plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er vinen ikke.


Domaine Rose Dieu, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
79 kr., Rungsted Vinhandel
En ret enkel, men venlig rødvin. Den skal ubetinget nydes til mad.


Neil Ellis, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2003
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
En ikke helt billig rødvin med kraft og saft og krydderier. Oplagt til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.