Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 20
Fra 12. til 18. maj 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 17,,,,,,,,VinAvisen uge 18,,,,,,,,VinAvisen uge 19
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
20-23+33-38
..,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
19-20
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Til venstre ses en af de falske Brunello-flasker og øverst to banderoler med helt ens kontrolnumre, der i øvrigt henviser til en anden Brunello-producent end Poggio San Polo. Numrene skal naturligvis være forskellige. Nederst ses detaljer af etiketten på henholdsvis en ægte og en forfalsket flaske. Den falske er blegere og faktisk forbavsende dårligt udført.
    Forfalsket Brunello i Danmark
    En af vore læsere, Preben Hansen Lynggaard, skriver, at han efter den italienske vinskandale var blevet skeptisk over for et tilbud fra en dansk internet-vinhandler på en Brunello-vin, Poggio San Polo 2001, til 100 kr. ved 6 flasker.
    Vinen har fået 92 point hos Wine Spectator, og rundt omkring på det europæiske marked sælges den for op mod 370 kr. pr. flaske.
    – Den lave pris burde selvfølgelig have givet anledning til mistanke, skriver vor læser, – men alligevel købte jeg en kasse. Og vinen viste sig som forventet at være et falsum. Løbenumre på samtlige banderoler var utydelige og ikke fortløbende men ens, og etiketten sad ikke som på de flasker, man kan se afbildet på producentens hjemmeside.
    – Proppen var ganske ny, vinen var i hvert fald ikke Sangiovese, men snarere en meget jævn Primitivo, og den kunne på ingen måde have hentet 92 point hos Wine Spectator.
    – Jeg rettede derfor henvendelse til vinhandelen, som indrømmede, at de var blevet snydt, og at vinen i flaskerne aldrig havde været Brunello. Firmaet betalte derfor det fulde beløb tilbage og overlod resterne af flaskerne til mig uden beregning.
    Firmaet oplyser, at vinen er fjernet fra dets hjemmeside, men i skrivende stund kan siden dog stadig findes, hvis man googler lidt flittigt.

    Et stort problem
    Det pågældende firma har måske handlet i god tro, da de indkøbte den falske Brunello. Måske har de simpelt hen været uvidende om, hvad Brunello koster. Måske har de været dumme – måske smarte. Vi skal derfor kaste et barmhjertighedens slør over firmaets navn.
    Til gengæld har vi ikke noget imod at fortælle, at den ægte Brunello-vin fra Poggio San Polo importeres af P. Raahauge Jensen i København.
    Herfra siger Kenneth Raahauge, at den italienske vingård unægtelig har et stort problem med de forfalskede flasker, der også har været tilbudt eller endog solgt til andre danske vinhandlere, blandt andet til en i Horsens.
    (fortsættes)
,,,..................
18-20
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,
Den falske flaske er meget amatøragtigt lavet bl.a. med en alt for stor etiket. Den ægte ses til venstre og den falske til højre.
    Man lader sig let forføre
    Der er altså fupvine i omløb i det fredelige Danmark, og alle – vinhandlere og forbrugere – bør være på vagt. En alt for lav pris og et måske sjusket udstyr med ens kontrolnumre bør vække mistanke.
    Preben Hansen Lynggaard, der skrev til os om vinen, var vel vidende om, at det kunne dreje sig om et falsum.
    – Men, skriver han, – mange andre sagesløse forbrugere kan let lade sig forføre af et sådant tilbud og drikke vinen i den tro, at dette er den ægte vare. Måske skuffes de så meget, at de aldrig mere vil købe Brunello. Og det ville da være synd.
    Kunne VinAvisen ikke komme med en diskret opfordring til at se sig godt for, når man køber italienske vine? Og måske endnu mere nødvendigt: Anmode seriøse vinhandlere om at holde fingrene fra sådanne vine og i øvrigt have moralen med i deres forretning?
    Det være hermed gjort.

    Pengene tilbage
    Vi ved ikke, hvor mange falske flasker, der er blevet indført. Nogle taler om seks paller. Mange af flaskerne er sikkert forlængst solgt, men det er da en trøst, at firmaet er villig til at betale pengene tilbage og lade kunderne beholde flaskerne.
    Vinavlerforeningen i Montalcino vil uden tvivl få politiet til at efterforske denne sag. Den henviser til, at man altid kan spore enhver flaske Brunello di Montalcino DOCG på foreningens hjemmeside.
,,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08-33
,,,,,,,,,,,,,,,
Vin som investeringsobjekt
Når kinesiske milliardærer, russiske rigmænd og andre folk med penge-pungen i orden vil investere deres penge, gør de det i stigende grad i vin i stedet for i olie og andre traditionelle investeringsobjekter.
Dette har ifølge avisen The Scotsman bevirket, at priserne på de mest eftertragtede vine i gennemsnit er steget med en fjerdedel i løbet af de første tre måneder af 2008.
I samme periode har fx den London-baserede internetvinhandel The Liv-ex 100, der udelukkende handler med fornemme vine, haft en forøgelse af omsætningen på hele 62%.
Vininvestorerne køber simpelt hen de fine vine for et pænt beløb, mens disse er unge og umodne, og sælger dem så for en endnu højere pris, når de er drikkemodne.

Store stigninger på berømte vine
Det er ikke fordi, det ligefrem bugner med investeringsobjekter, når det gælder fornemme vine. Alt i alt er det kun omkring 50 vine og ti forskellige årgange, som det er værd at satse på.
Nogle af vinene har dog næsten fordoblet deres værdi alene i løbet af det sidste år. Gennemsnitsprisen for en kasse Château Lafite Rothschild 2000 er fx steget med hele 91% fra 2006, hvor prisen lå på 4775 pund (52.500 kr.), til 9100 pund (86.000 kr.) i 2007. Samme vin i årgangene 1982 og 2003 steg med 76%.
Det lyder jo forrygende, men noget sikkert investeringsmarked bliver vin nok aldrig. Man kan fx risikere at blive snydt noget så grueligt. Det skete blandt andet for en mindre investor, der troede, at han havde købt to kasser Bordeaux-vin fra et par af de mest berømte vinslotte. Vinene viste sig at være forfalskninger og dermed ikke en rød reje værd.
,,,,,,,,,,,,,,,
20-21
..................,
Nyt fransk klassifikationssystem
En længe ventet rapport fra den franske regering med forslag til en modernisering af den franske vinindustri er nu endelig blevet offentliggjort. Og den byder på epokegørende nyt.
Der skal blandt andet indføres et helt nyt tredelt vin-klassifikationssystem. Det laveste niveau i systemet skal omfatte almindelig fransk vin, mens det midterste skal gælde for vine, der stammer fra et regionalt eller lokalt område. Det sidste og højeste niveau skal omfatte vine, hvis specifikke terroir sætter et markant præg på deres karakter.

Egetræsspåner tilladt for visse franske vine
Under fremstillingen af de vine, der har den laveste klassifikation, bliver kravene ikke nær så skrappe som for de to øvrige klassifikationer. Det skal fx være tilladt at kunstvande vinmarkerne, ligesom der må anvendes egetræsspåner i stedet for egetræsfade til at give vinene den fornødne fadsmag.
Sidstnævnte kan få stor betydning for de franske vinhuse. Ved at bruge egetræsspåner vil de lettere kunne tage konkurrencen op med de oversøiske vinlande – her har der nemlig længe været tradition for at bruge billigere spåner i stedet for kostbare egetræsfade.
Det nye klassifikationssystem kan også meget vel være med til at sætte en stopper for den langvarige diskussion mellem EU og den franske vinbranche om betegnelsen Vins de Pays des Vignobles de France – en betegnelse, der ikke er i overensstemmelse med gældende EU-regler.

Absurde domme bør omstødes
Moderniseringsplanen indeholder endnu et vigtigt punkt: At der blødes op på de skrappe franske regler, når det gælder alkoholreklamer. Og ikke nok med det: De absurde domme, der er faldet i den senere tid, hvor diverse medier og firmaer har skullet betale bøder, fordi de har overtrådt reklamereglerne, skal omstødes.
I VinAvisen har vi blandt andet omtalt sagen mod avisen Le Parisien, der blev dømt for at have skrevet en artikel om champagne uden samtidig at advare imod at drikke boblerne.
Hvis alt går vel, vil moderniseringsplanen hurtigt blive godkendt hos EU’s landbrugskommission, idet de fleste af punkterne er på fuld bølgelængde med EU’s øvrige regler for de vinproducerende medlemslande. Og i så fald varer det ikke længe, før de nye regler træder i kraft.
,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,
De 25 bedste spanske vine
I sidste uge fortalte vi om den spanske vinguide Guíapeñín de los Vinos de España – eller som den engelske udgave hedder: PeñínGuide to Spanish Wine.
Vi nævnte, at der i 2008-guiden er i alt 25 røde og hvide spanske vine, som kan kalde sig exceptionelle, her iblandt Pingus 2005, som laves af danskeren Peter Sisseck. Til højre bringer vi en liste over disse vine.
Hvor mange af dem kan vi nikke genkendende til? Vi synes nok, at vi følger så nogenlunde godt med i, hvad der sker i vinens verden, men der er flere – for ikke at sige en hel del – af de exceptionelle spanske vine, som vi ikke kender ret meget til.

Over 700 på podiet
Alle vine med over 95 point omtales som exceptionelle. Under denne gruppe kommer vine med mellem 90 og 95 point, og de præsenteres under benævnelsen Podium – æresskammel.
På podiet i 2008-guiden står mere end 700 vine, og selvfølgelig er Ribera del Douro, Rioja og Priorat stærkt repræsenteret.
Men også distrikter, som ikke umiddelbart signalerer topkvalitet, fører sig frem. Fx Alicante med ikke færre end 18 vine og Bierzo og Cariñena med hver 8.
Det er interessant at bemærke, at Rias Baixas, som alle steder besynges som det absolut bedste spanske hvidvinsdistrikt, har 13 vine med på podiet, mens Rueda har hele 23 hvidvine med.
Peter Sissecks Hacienda Monasterio 2004 er med sine 92 point pænt placeret på podiet. Den koster mindre end det halve af Flor de Pingus 2005, som har opnået 91 points. Det samme som Miguel Torres’ Mas La Plana 2003.
Guiden fås i den spanske boghandel Rayuela i København. Den er på 1400 sider og koster 379 kr. Det samme gør den engelske udgave.


De exceptionelle spanske vine
fordeler sig på følgende distrikter:
Campo de Borja: Aquilón 2005, rød (96)
Jumilla: El Nido 2004, rød (95)
Montsant: Dido 2006, rød (95)
Navarra: Chivite ”Coleccion 125” 2005, sød hvid (95)
Penedès: Sot Lefriec 2004, rød (95)
Priorat: l’Ermita 2005, rød crianza (97)
Priorat: Mogador 2004, rød (95)
Rias Baixas: Nora da Neve 2005, hvid (95)
Ribeiro: Alma de Reboreda 2004, sød hvid (95)
Ribera del Duero: Dominio de Atauta Llanos del Almendro 2005, rød (98)
Ribera del Duero: Vega Sicilia Reserva Especial 1989-90-94, rød (97)
Ribera del Duero: Pingus 2005, rød (96)
Ribera del Duero: Dominio de Atauta Llanos del Almendro 2004, rød (95)
Ribera del Duero: Ferratus Sensaciones 2003, rød (95)
Ribera del Duero: Malleolus de Valderramiro 2004, rød (95)
Ribera del Duero: Maria Alonso del Yerro 2005, rød (95)
Ribera del Duero: Vega Sicilia Unico 1998, rød (95)
Rioja: Avrvs, rød 2004 (97)
Rioja: Contador, rød 2005 (96)
Rioja: Vina el Pison, rød 2005 (96)
Rioja: Aro, rød 2004 (95)
Rioja: Calvario, rød 2004 (95)
Rueda: Ossian, hvid 2006 (96)
Somontano: Enate Uno Chardonnay, hvid 2003 (97)
Toro: Pintia, rød 2005 (96)
,.,,,,,,,,,,,,,,,,,
34/08
,,,,,,,,,,,,,,
Skruelåg strengt forbudt
Fremskridtet er sat på "stand by" i Catalonien i Nordspanien. Her forbyder en ny lov nemlig brugen af alternative lukninger til vinflasker i elleve vindistrikter med status af D.O. (Denominación de Origen). Der må kun bruges korkpropper – skruelåg er dermed bandlyst.
Loven går blandt andet ud over førende distrikter som Terra Alta, Cataluña, Penedès, der er storproducent af den mousserende cava, og Priorat, som er den nye stjerne på den spanske rødvinshimmel.
De portugisiske korkproducenter jubler selvfølgelig. Deres brancheforening, APCOR (Associacao Portuguesa da Cortica), lancerede for nylig en international reklamekampagne for at fremme brugen af korkpropper. Budgettet ligger på, hvad der svarer til cirka 15 millioner kr.

Castel køber négociant-firma
Frankrigs største vinfirma Castel ejer ifølge Decanter blandt andet fjorten vinslotte og 2500 hektar vinmarker i Bordeaux. Nu ekspanderer firmaet yderligere i det franske vindistrikt ved at købe négociant-virksomheden Oenoalliance – en virksomhed, der sælger hele 40 millioner flasker om året og har en omsætning på 45 millioner euro (cirka 336 mio kr.).

En svær tid for australierne
I 2007 nåede eksporten af australsk vin op på 3 milliarder australske dollars (cirka 13,7 mia kr.), hvilket slår alle hidtidige rekorder. Men nu ser det ud til, at salget til aftagerlandene er ved at stagnere.
Årsagen er blandt andet, at den amerikanske dollar er faldet markant, hvilket fordyrer en del af eksporten af vin. Det går især ud over vine i den billige ende af prisskalaen, mens der ikke er problemer med afsætning af de australske kvalitetsvine, som sælges på grund af deres gode ry.
Den vedvarende tørke, som har hærget de australske vinmarker, gør ikke situationen bedre. Og så er der konkurrencen fra andre oversøiske lande, som australierne nu for alvor er begyndt at kunne mærke også på deres eget hjemmemarked.
.................
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,
Tyveri af vin i den helt store stil
Byen Vallet, der ligger øst for Nantes i appellationen Muscadet de Sèvres-et-Maine, har netop været rammen om et historisk stort vintyveri.
I nattens mulm og mørke er det lykkedes nogle indbrudstyve at stjæle intet mindre end 41.600 liter uaftappet hvidvin. At der har været flere om tyveriet, hersker der ingen tvivl om – en enkelt person har umuligt kunne fjerne så stor en mængde vin.
Tyveriet, der ifølge den franske avis Ouest France var nøje planlagt, fandt sted i et lagerlokale i udkanten af byen. Efter at være trængt ind i bygningen gik tyvene i gang med at pumpe vinen fra de store ståltanke, hvor den opbevaredes, over i to tankvogne.
Pumpningen må have stået på i flere timer, hvori tyvene har kunnet arbejde uforstyrret.

Gerningsmanden kan være en vinproducent
Visse spor peger mod, at det kan være en konkurrerende vinproducent, der har begået ugerningen – en teori, som det franske politi netop nu er i færd med at undersøge.
I foråret 2007 blev vinmarkerne i Muscadet de Sèvres-et-Maine hårdt angrebet af frost, hvilket gjorde, at mange vinproducenter mistede en stor del af deres kommende høst. Man kunne derfor forestille sig, at et vinhus, der mangler Muscadet-hvidvin, har snuppet vinen fra tankene for at sælge den som den kendte appellations-vin – også selv om den stjålne vin bare er en ganske almindelig billig bordvin.
For teorien taler, at de tankvogne, der blev brugt under røveriet, er af den type, som normalt bruges til fragt af vin. Desuden kræver det jo den fornødne kapacitet for at kunne opbevare al den vin.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,,
Succes for new zealandsk vin
Gennem de sidste ti år er den mængde vin, der fremstilles i New Zealand, steget med i snit 19% om året. Men efterspørgslen på verdensplan er også steget støt – og den opadgående kurve fortsætter.
I de første tre måneder af 2008 slog New Zealands eksport alle hidtidige rekorder med et vinsalg på 766 millioner new zealandske dollars (cirka 2,9 milliarder kr.) – sidste år i samme periode lå salget på 661 mio new zealandske dollars (cirka 2,5 mia kr.).

Tyskerne vil have fransk vin
Stadig flere tyskere skænker fransk vin i glassene. I 2006 steg importen af vin fra Frankrig til Tyskland med 2,9%, og i 2007 lød stigningen på hele 6,5%.
Den importerede mængde vin nåede dermed op på 260 millioner liter, og i værdi rundede den 624 mio euro (cirka 4,7 mia kr.)
Det var frem for alt Vins de Pays, som var årsag til den store stigning.
Blandt appellationerne lå vinen fra Bordeaux med et salg på 32,7 millioner liter øverst på listen over tyskernes franske favoritvine. Dernæst kom Rhône med 4,4 millioner liter.
Trods de mange fine tal indtager Tyskland ifølge Meininger’s "kun" en andenplads, når det drejer sig om de lande, der importerer fransk vin – Storbritannien ligger på en absolut førsteplads.
,.....,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,,,,,,,,,,,
Madonna drak af champagneflasken
Når det gælder drikkevarer, har sangerinden Madonna ifølge Wine Spectator en relativt asketisk tilværelse – som regel ses hun med en kop urtete i hånden. Men under et show for nylig i New York greb hun mellem to sangnumre en flaske champagne, satte den for munden og tog sig en ordentlig slurk. Det vakte opsigt, og hvis det kom frem i medierne, hvilket champagnehus, flasken stammede fra, så kunne den slags vel godt bruges i husets markedsføring.
Spørgsmålet er bare, om der ikke kun var vand – eller urtete – i flasken.
,,,,,,,,,,,,,,
    Ny bog giver Parker på puklen
    "Jeg elsker vine med en fornemmelse af oprindelsessted. Men oprindelsesstedet er forsvundet. Jeg kan lide vine med deres individuelle karakter. Men karakteren er forsvundet. Jeg kan lide vine, der har jord i sig. Men jorden er forsvundet. Og hvad har erstattet dem? Kedelig frugt, frugt, frugt og eg, eg, eg."
    Sådan lyder det fra Alice Feiring, forfatteren til bogen "The Battle for Wine and Love, or How I Saved the World from Parkerization", der ifølge The New York Times udkommer senere i denne måned.
    Den amerikanske mad- og vinskribent langer i bogen ud efter ensretningen inden for vinens verden og fortæller blandt andet om alle de metoder, der tages i brug for at manipulere vinene. Og det er vinguruen Robert Parker og hans 100 point-system, som hun giver skylden for denne kedelige ensretning, eller som hun kalder det, "Parkerization". Bogen vil kunne bestilles hjem fra Amazon.
,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Måske slut med successalg af champagne
De senere års markante vækst i salget af champagne lakker måske mod enden. Salgstallene for de første tre måneder af 2008 har ifølge Just Drinks ikke rokket sig ud af stedet, og den mængde bobler, der er blevet eksporteret til USA, er faldet med 10%.
Sidstnævnte skyldes den svage dollar i forhold til den stærke euro og den økonomiske krise, som tynger amerikanerne i øjeblikket.
I foreningen af champagnehuse, UMC (Union des Maisons de Champagne), tager man dog situationen med sindsro og afviser ethvert rygte om, at champagne-salget står for at dykke på verdensplan. Amerikanerne skal nok få styr på økonomien igen, mener man. I de lande, der har euro som møntfod, går det også helt fint. Og så er der jo alle de nye markeder, der blandt andet omfatter Kina, Japan og Rusland – markeder, som UMC har store forventninger til.

Verdens største vinsmagning
Mennesker verden over forsøger konstant at slå hinandens rekorder for at få lidt spalteplads i Guinness Record Book – også når det gælder vinsmagning.
Den 21. maj vil en af Storbritanniens populære pubkæder, Wetherspoon, således afholde en synkroniseret vinsmagning i sine 680 pubber landet over. Samtlige gæster, der besøger pubberne, får et gratis glas rødvin, som de så skal smage på præcis klokken 18.
For at slå den hidtidige rekord i verdens største vinsmagning, skal pubkæden nå op over 5100 deltagere.
,,,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
..............
..............
    ..............
    Verdens bedste whisky
    Fagbladet Whisky Magazine har i en stor blindsmagning opdelt i flere runder prøvet at finde frem til verdens bedste whisky. De seksten smagere skulle igennem 200 udvalgte flasker og nåede frem til – oh, rædsel for en skotte – at den bedste af alle whiskyer er den japanske Yoichi 20 Years Old.
    Den vindende whisky kommer fra et destilleri i byen Yoichigun i nærheden af Sapporo på Japans store nordlige ø Hokkaido, og den vandt foran sidste års vinder, den skotske Talisker 18 Years Old fra øen Isle of Skye.

    En række underkategorier
    På deres vej mod verdens bedste whisky 2008 fandt smagerne den bedste flaske i en række underkategorier:
    * Verdens bedste Highland Single Malt Whisky: Glenmorangie Nectar d’Or.
    * Verdens bedste Speyside Single Malt Whisky: The Glenrothes 1978
    * Verdens bedste irske Single Malt Whiskey: Bushmills 16 Years Old
    * Verdens bedste Island Non Islay Single Malt Whisky: Talisker 30 Years Old
    * Verdens bedste Islay Unpeated Single Malt Whisky: Bunnahabhain 25 Years Old
    * Verdens bedste Islay Peated Single Malt Whisky: Lagavulin 16 Years Old
    * Verdens bedste Island Single Malt Whisky: Talisker 30 Years Old
    * Verdens bedste japanske Single Malt Whisky: Yoichi 20 Years Old – der så blev den endelige vinder af titlen.
    Mere om konkurrencen kan læses ved at klikke her.
,,,,,,,............
>34
,,,,,,,,,,,,,,,,
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt fire nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Rozès, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2000
    99,95 kr., Amka
    Denne portvin smager lige så godt som den lugter. Den har en fyldig smag med god og krydret frugt og en indtagende sødme.


    Rozès, Vintage Port, Portugal 1998
    159,95 kr., Amka
    Ti år gammel, drikkemoden og lige til at gå ombord i. En herlig portvin til en forbavsende lav pris. Den har en harmonisk og lækker smag uden spritkant. Flot vin.


    Andresen, 10 Years Old White Porto, Portugal
    175 kr. for 50 cl, Dansk Portvin Import
    En udmærket hvid portvin med en smuk ravgylden farve. Den smager koncentreret af modne grønne druer og lyse rosiner med en anelse eg til slut.


    Romariz, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2003
    69,95 kr. for 50 cl, ViniPortugal / Aldi
    Der er lidt for meget sveskegrød over duften af denne portvin. Smagen er sød og rund med et strejf af druekerner, men eftersmagen slutter lidt hurtigt.
    ...............

,,,,,,,,,,......
>30
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

.......
19-22
........
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen samler ligefrem på store udenlandske vinhuse. I sidste uge kunne vi fortælle, at importfirmaet i Odense har fået overdraget salget af de spanske Torres-vine til danske vinhandlere og Horeca, og nu melder firmaet, at det også har overtaget importen af vine fra verdens største familieejede vinhus, californiske Gallo. Og der er nok af vine at importere. Gallo producerer næsten 900 millioner flasker om året, mange af dem af høj kvalitet.
    * Vinens Verden har ansat Claus Bentin til at betjene vinhandlerkunder over hele landet.
    * Strandgaarden har optaget importen af vinene fra Graham Beck i Sydafrika.
    * Kollund Gl. Skole har optaget importen af vine fra Bodegas Altanza i det spanske Rioja.
    ,,,,,,,,--,,,,
............
18-21
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
18-21
.,,,,,,,,,,,,,,,,
Til kamp mod vin-klicheerne
Den amerikanske regering har fået nok af den ofte klichéagtig ordlyd på vinflaskernes bagetiketter, og den har derfor etableret et særligt bureau til bekæmpelse af klicheerne.
Bureau Of Awful, Trite Labels (BATL) er navnet på den nye instans, og lederen er en professor G. Farnsworth Spellum, der har skrevet adskillige bøger om klicheer.
Spellum og hans medarbejdere har med stor iver kastet sig over den nye arbejdsopgave og vil snart komme på banen med et konkret anti-kliché program.
Det lyder som en forsinket aprilsnar, men den skulle være god nok – i hvert fald hvis man stoler på avisen Napa Valley Register. Historien blev i hvert fald ikke offentliggjort den 1. april.

Guidebog til etiket-forfattere
Bureauet er allerede nu gået i kødet på en række klicheer, som det vil kræve fjernet inden år 2010. Det skal fx være slut med at skrive "håndlavet" om en vin bag på flaskerne. Som BATL påpeger, så benytter samtlige af de 600 vinhuse, på hvis flasker man finder ordlyden, sig jo af maskiner og moderne teknik.
"Vinen kan drikkes her og nu, men vil blive endnu bedre, hvis man gemmer den i adskillige år" er også snart fortid. Det samme gælder "Store vine begynder i vinmarken" – det gør alle de dårlige vine jo også, lyder det bedrevidende fra bureauet.
BATL barsler ligeledes med en guidebog i, hvordan man formidler gode råd om, hvilken mad, man bør nyde til vinen. Rådene er i dag alt for tilfældige og afhængige af bagsideetiket-forfatterens smag og viden om mad, mener bureauet.
Med al den ensretning og hæmning af den frie sproglige udfoldelse skulle man næsten tro, at man befandt sig i det vinøse forbudsland Frankrig og ikke i frihedens land, USA …
Men, men, men ... er denne historie mon fup? Vi har ikke kunnet opklare det. Den går igen flere steder på nettet, hvor man er hoppet på den. Men BATL har i hvert fald ikke oprettet egen hjemmeside, og ikke noget sted optræder der bøger skrevet af G. Farnsworth Spellum. Historien er næsten for god til at være sand.
,,,,,,,,,,,,,,,..............,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
19-26
,,,,,,,,,,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,

    Klaus Fritzbøger (f. 1969) fik smag for vin i en meget ung alder. Hans bedstefar, der var hovmester på Egeskov Slot, introducerede ham i vinens verden ved at fortælle historier fra slottets vinkældre, og allerede som trettenårig fik han sin første aktie i det danskejede Château de Haux i Bordeaux. Siden blev det til talrige rejser i vinens tegn samt ophold på diverse vingårde.
    Efter et år i Sydfrankrig samt uddannelse som international markedsøkonom blev Klaus Fritzbøger i 1995 ansat i vinforretningen Vinoteket i Gentofte. Stedets brede sortiment og gode atmosfære skærpede hans interesse og hans faste beslutning om, at vinen skulle være hans levevej.
    Herfra gik turen videre til Vintappergården, hvor han de næste tre år havde ansvaret for indkøb, disponering, logistik og marketing. En spændende tid, hvor mange interessante og udenlandske kontakter blev skabt.
    Efter tiden hos Vintappergården fulgte seks år hos Philipson Wine – først som indkøbskoordinator og siden som Area Brand Manager med ansvar for indkøb, forhandling og logistik for virksomhedens mange vel- og anerkendte europæiske leverandører.
    Siden 2007 har Klaus Fritzbøger været ansat som vinindkøbs- & logistikchef hos Strandgaarden, en særdeles spændende virksomhed i rivende vækst, som ikke mindst i disse år ekspanderer med mange nye interessante brands og vinagenturer.
    Selv om vinen fylder meget i Klaus Fritzbøgers liv, bliver der naturligvis også tid til familien, der består af hustruen Julie og sønnen Lukas, samt til at restaurere bopælen, "Kirkeledshuset", der er Fredensborgs ældste hus.
    Når tid og vejr tillader det, går turen gerne ud på Esrum Sø i familiens gamle træbåd eller til motionsløb i den nærliggende Fredensborg Slotspark.
    Adresse: Strandgaarden A/S, Aa. Louis-Hansens Allé 5, 3060 Espergærde, www.strandgaarden.dk, e-mail; kf@strandgaarden.dk; klausfritzboger@hotmail.com, mobil: 30 95 79 02.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
19-20
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner. En ganske flot høst. I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Ca n’Estella, Rabetllat i Vidal, Brut Nature, Cava, Spanien
89 kr., Valuewine.dk
Der er en duft af nybagt rugbrød og honningkage over denne dejlige mousserende vin. Den er fyldig og tør og har en frisk smag af citrusfrugter.




Hvidvin


Tabiso, Chardonnay, Robertson, Sydafrika 2007
119,95 kr. for 3 liter i boks, Amka
En af de bedste boksvine, vi har smagt i nyere tid – og dertil en billig hvidvin. Den har en god Chardonnay-smag, der sættes i relief af en tilpas fadlagring. Vinen har en vis tørhed, der især gør den egnet til mad. Anbefales på det bedste.


Mas Saint Laurent, Picpoul de Pinet, Languedoc, Frankrig 2006
60 kr., ved 6 flasker: 55 kr., The Wine Company
Frisk og læskende hvidvin med en god, ren frugtsmag lidt efter citron, pære, måske grape, og med en fin lille sødme. En rigtig dejlig vin til en rimelig penge. Picpoul er en Rhône-drue – en af de tretten druer, der kan bruges til en Châteauneuf-du-Pape. Dens navn kan oversættes til Læbebider. Og Picpoul de Pinet er en under-appellation under Côteaux de Languedoc på linie med La Clape, Montpeyroux, St. Saturnin og Pic St.-Loup.


La Ermita, Sauvignon Blanc, Maipo Valley, Chile 2007
39,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Til den lave pris en rigtig god hvidvin med frisk og god frugtfylde, der smager af den gode drue Sauvignon Blanc. Dertil en fin lille sødme. Den femte stjerne får den for prisen.


Pin Point, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007
39,95 kr., V&S Wine
En rigtig god hvidvin med en frisk, lidt blomsteragtig duft og en smag med toner af æbler, peberfrugt, måske lidt fersken … Udmærket til en sommerlig frokost. Den femte stjerne får den for den lave pris.




Rosévin


Casal, Raimat, Rosado, Costers del Segre, Spanien 2006
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Frisk og saftig rosévin med god frugt og syre. En vin, der egner sig som ledsager til mad, ikke så meget som terrassevin.


Château du Galoupet, Rosé, Côtes de Provence Cru Classé, Frankrig 2006
109 kr., på tilbud 99,50 kr., La Maison Sevino
Rosévin, der i farve nærmest er, hvad franskmændene kalder gris (grå) eller oeil de perdrix (agerhøneøje). Altså en ret lys og let gylden rosafarve. Duften er frisk og liflig, og smagen er meget elegant og lækker. Det er en fornem vin, som man med fornøjelse kan skænke som terrassevin eller som ledsager til en sommerlig frokost.


Culebron, Rosé, Alicante, Spanien, uden årgang
48 kr., 3C Wine
En god rosévin på druerne Syrah og Monastrell. Den har en venlig smag med frugt og sødme. En udmærket terrassevin på en varm dag.




Rødvin


Meinklang, Blauburgunder, Burgenland, Østrig 2006
77 kr., ved 6 flasker: 68,33 kr., Emilie Vin
Denne rødvin på biodynamisk dyrkede druer leverer et meget flot billede af Pinot Noir-druen – der på tysk hedder Blauburgunder. Der er gods i den og en ren og kraftig smag.


Mas de Boislauzon, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2005
179,95 kr., ViniPortugal
En kultiveret Châteauneuf-rødvin, der fylder munden med bred, krydret frugt. En rigtig god vin.


Chapelle-St-Arnoux, Lirac, Frankrig 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 20): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En rigtig god Rhône-rødvin med god struktur og en dejlig frugtsmag. Til tilbudsprisen lidt af et kup.


Rioja Bordón, Reserva, Rioja, Spanien 2003
95 kr., Holte Vinlager
En klassisk og typisk Rioja-rødvin med dejlig frugtsmag, bløde tanniner og tilpas fadlagring.


Good Hope Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2006
59 kr., Vinens Verden
En rigtig lækker og varm rødvin med duft af mandler og brombær og smag af søde mørke bær. Det er en kraftig vin med 14% i alkohol, der vil egne sig godt til en krydret bøf.


Château Teynac, Saint-Julien, Frankrig 2004
199 kr., Kjær & Sommerfeldt
En rigtig god Bordeaux og meget typisk for distriktet med sin tørhed, kompleksitet og fine balance. Det er udpræget en vin til mad.


Simonsig, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2006
65 kr., i maj måned 50 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Kraftig og flot rødvin med kraftig frugt og en udpræget Cabernet-smag. Med sin syre vil den være god til kraftige kødretter af den slags med krølfedt. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Domaine Grand Nicolet, Grenache / Syrah / Carignan, Rasteau, Frankrig 2005
125 kr., ved 12 flasker: 89 kr., A Vinstouw
En rigtig god Rhône-rødvin i fin balance og med god frugt. En vin, der er meget anvendelig til mange (kød)retter.


Ca’ Vergana, Costa Mexxana, Barbera d’Asti Superiore, Italien 2005
44 kr., i denne uge (uge 20): 35 kr., Rema 1000
En dejlig rødvin med god karakter, fyldig, frisk frugt og meget harmonisk – og til en overraskende lav pris.


Boschetti, Marchesi di Barolo, Dolcetto d’Alba, Italien 2006
129,75 kr., i maj måned: 99,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Vellavet rødvin, som ubetinget skal skænkes til mad.


Seghesio, Zinfandel, Sonoma, Californien 2005
159 kr., Vinens Verden
15,4% alkohol er naturligvis helt vildt, men egentlig er dette en ganske flot rødvin med blød og bred frugt – i sig selv et helt måltid. Og – ja, der er en spritkant, ikke mindst i eftersmagen. På den anden side er der helt sikkert et publikum til en sådan vin. Plask den gerne over i en karaffel og køl den lidt af, så virker den ikke så sprittet.


Uccelliera, Brunello di Montalcino, Italien 2003
332 kr., Fiasco-Vine
Blød og venlig rødvin, fem år gammel og drikkemoden, men uden de helt store armbevægelser. Smagepanelet noterede sig prisen med en vis undren.


Casa Lapostolle, Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ganske flot rødvin – hvis man altså ikke viger tilbage for 15 procent alkohol og en tilhørende tør tyngde.


Millerick Road, Zinfandel, Sonoma County, Californien 2005
149,95 kr. ved 12 flasker, Nordic Wine Traders
Mild og kraftig på én gang. Sådan er denne rødvin. Der er en hel del alkohol i den, men også blød frugt og en smag, der mindede flere af os om Campari. Nem at drikke. Prisen gør lidt ondt.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.