Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2008


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 44
Fra 27. oktober til 2. november 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 41,,,,,,,VinAvisen uge 42,,,,,,,,VinAvisen uge 43
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
.............
Castello Banfi's Brunello renset for mistanke
Vi har i VinAvisen løbende fulgt vinskandalen, hvor fire toskanske vinhuse havde fået beslaglagt en del af deres Brunello-vin årgang 2003. Årsagen var som bekendt en mistanke om, at der var iblandet andre druer i vinen end den eneste tilladte Sangiovese Grosso.
Vinhuset Antinori har allerede for et godt stykke tid siden fået det blå stempel for al den beslaglagte vin. For Frescobaldis vedkommende er omkring halvdelen frigivet til salg. Nu er al den beslaglagte vin fra Castello Banfi også blevet frigivet, og vinhuset er dermed fuldstændig renset for anklagen.
Meget tyder altså på, at der i høj grad har været tale om en storm i et glas vin. Og det er synd og skam for de vinhuse, der uberettiget har været trukket gennem snavset og nu må kæmpe for at genoprette deres ellers så gode image.

Rift om oprivning af vinstokke
I slutningen af 2007 vedtog EU en ny vinreform – en reform, der én gang for alle skal tørlægge den europæiske vinsø og gøre det muligt for de vinproducerende medlemslande at konkurrere med vinene fra de oversøiske lande.
Som et led i bekæmpelsen af vinsøen skal 175.000 hektar vinmarker rives op ved rode i løbet af de næste tre år. Ordningen er frivillig for vinproducenterne, men hvis de nedlægger vinmarker, får de en økonomisk kompensation.
Siden vedtagelsen af reformen er det væltet ind hos EU’s landbrugskommission med ansøgninger om oprivning af vinstokke. Helt overvældende er interessen fra de spanske vinproducenter, hvor 9% af landets vinmarker ville forsvinde fra landkortet, hvis alle de mange ansøgninger blev godkendt. Og hvis landbrugskommissionen skulle godkende ansøgningerne fra samtlige medlemslandene, skulle der ifølge Just Drinks i alt udbetales 1 milliard euro (cirka 7,5 mia. kr.) i kompensation – budgettet for 2008 ligger på 464 millioner euro (cirka 3,5 mia.), så det kan selvsagt ikke lade sig gøre. EU har således kun mulighed for at betale kompensation til omkring 45% af vinproducenterne – resten må ansøge igen til næste år.....
.............
.............
Der er højt til loftet i den fornemme gamle vinforretning Kjær & Sommerfeldt. I disse dage glæder medarbejderne sig over, at det er ledelsen bag forretningen, der har købt den.
    Kjær & Sommerfeldt igen på danske hænder
    I uge 39 fortalte vi, at Kjær & Sommerfeldt, der er Københavns ældste vinforretning, skulle sættes til salg. Vinhandelen slog dørene op i 1875 og har solgt vin fra butikken på Gammel Mønt siden 1928. I 1973 blev den en del af Vingaarden A/S i Odense. Vingaarden blev i 2001 købt af V&S Group, som så igen blev købt af Pernod Ricard tidligere i år. Og sidstnævnte firma besluttede sig så for nylig for at sælge Kjær & Sommerfeldt fra.
    Salget er allerede en realitet, og efter i flere år at have været en del af en stor koncern, kommer den fornemme gamle forretning igen på danske hænder. Det er nemlig Kjær & Sommerfeldts direktør, Mads Stensgaard, der sammen med en række ledende medarbejdere og to eksterne investorer, Henrik Pedersen og Niels Boel Sørensen, har købt forretningen. Den officielle overdragelse sker den 1. november.
............. ............
>33/09
.............


Den røde jord i Coonawarra ligger oven på et lag af kalksten. Jordbunden giver næring til nogle af områdets top-vine.
    Omfartsvej gennem de røde vinmarker
    Vinproducenterne i den australske vinregion Coonawarra er vrede på de lokale myndigheder, der har tænkt sig at anlægge en 25 kilometer lang omfartsvej tværs gennem vinmarkerne. Det vil blandt andet gå ud over hele 20 hektar af den såkaldte terra rossa – den berømte røde jord, som giver den aller bedste grobund for områdets Cabernet Sauvignon-druer.
    Værst går det ud over vinhuset Parker Coonawarra Estate, der vil miste 10% af alle sine vinmarker – inklusiv en del af den 23 år gamle vinmark, hvorfra druerne til flagskibet Terra Rossa First Growth kommer.
    Planerne for omfartsvejen kan ifølge Wine Spectator også komme til at ramme den store australske vinproducent Fosters, der bruger druer fra Coonawarra til otte af sine vine – blandt andet Lindemans og Penfolds.

    Uerstattelige vinmarker
    36 vinhuse – heriblandt Fosters, The Rathbone Wine Group, der ejer Parker Coonawarra Estate, samt en række mindre vinhuse i Coonawarra – har officielt klaget til myndighederne. Vinhusene er også kommet med et alternativt bud på, hvor man kunne lægge omfartsvejen.
    Det lader dog ikke til, at de lokale myndigheder er særligt lydhøre eller forhandlingsvillige – de er allerede i fuld gang med at ekspropriere jord og vinmarker.
    Men som det lyder fra Parker Coonawarra Estate, så er det lige meget, hvor mange penge vinhuset får tilbudt ifølge eksproprieringen – de værdifulde røde vinmarker er uerstattelige.
............
Priserne skal ned på Bordeauxvin
Høsten af druer i Bordeaux er stort set i hus nu, og straks er man begyndt at tale om, hvordan årgang 2008 vil blive – og ikke mindst, hvor meget den bør takseres til i gylden mammon.
Fra flere britiske vinkøbmænd lyder det advarende, at vinproducenterne i Bordeaux skal sænke priserne betydeligt i forhold til de sidste par år, hvor de har været alt for høje i forhold til kvaliteten. Den britiske vinforretning Farr Vintners mener, at vinproducenterne har tjent ustyrligt mange penge på de seneste årgange, og sidste år kom til at fremstå som direkte grådige. Vinfirmaet Berry Bros & Rudd er også ifølge Decanter på barrikaderne. Den anerkendte vinforretning har ytret, at hvis den nye årgang kom på markedet i morgen, ville ingen – hverken i Storbritannien eller Asien – investere i den, med mindre flaskerne var det bedste køb i de sidste ti år.
I Bordeaux tager man det hele med sindsro og mener, at vinene som altid nok skal finde et marked. Nogle vinproducenter er også overbevist om, at årgang 2008 om ikke andet vil gå som varmt brød til kineserne, idet tallet 8 er et lykketal i Kina.
.......................
45-49
.......................................
Fald i fransk vineksport
Det er gået ned ad bakke for eksporten af fransk vin i 2008, når det gælder mængden. Fra januar til og med august er den ifølge de nyeste tal fra brancheforeningen FEVS (Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux) faldet med omkring 10%. Til gengæld er eksporten i værdi steget med 7% til 4,2 milliarder euro (cirka 31 mia. kr.) – en stigning, der dog hovedsageligt skyldes de høje priser på Bordeaux Grands Crus vinene årgang 2005.
Eksporten af spiritus er derimod faldet med 2% i volumen og 5,8% i værdi. Og når det drejer sig om cognac, som normalt plejer at brillere med et strålende salg, lyder faldet på 7,6% i mængde og 4,4% i værdi.
På verdensplan steg eksporten af fransk vin og spiritus ifølge Just Drinks med 3,1% til 5,8 mia. euro (cirka 43 mia. kr.)
...............................................................
...........................
E&J Gallo har stor succes verden over med sine vine, og vil nu gerne udvide AVA'en Russian River Valley for at kunne plante endnu flere vinstokke. Billedet stammer fra en af Gallos vidtstrakte vinmarker.
    Vindistrikt med vokseværk
    I 1983 fik Russian River Valley i Sonoma, Californien, sin egen AVA (American Viticultural Area), hvilket svarer til franskmændenes AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) – altså en betegnelse for et geografisk begrænset område.
    Nu foreslår det store vinhus E&J Gallo, der ejer vinmarker i Russian River Valley, at appellationen udvides fra de nuværende 57.000 til 68.800 hektar – en udvidelse, der vil betyde, at Gallo får endnu flere hektar jord til vindyrkning.
    Vinhuset har sendt sin ansøgning til Alcohol And Tobacco Tax And Trade Bureau (ATTTB), der tager sig af sådanne sager, og det ser ud til, at den bliver godkendt.
    Men hos mange andre vinproducenter i Russian River Valley falder forslaget ifølge Wine Spectator ikke i god jord.

    Frygt for en udvidelse af appellationen
    En eventuel udvidelse burde komme flere vinproducenter og ikke kun E&J Gallo til gode, mener modstanderne. Desuden er der mange, der frygter, at vinene i det nye område, som i øjeblikket hører til appellationen Sonoma Coast, vil smage markant anderledes, idet området er langt mere køligt og blæsende – noget, der selvsagt påvirker vinene. Og for mange forskelligt smagende vine fra én og samme appellation vil forvirre forbrugerne, mener altså modstanderne.
    Som det er nu, har AVA’en succes med at markedsføre vine, som har en række karaktertræk tilfælles.
    En anden frygt går på, at dette blot er den første af flere udvidelser af appellationen – efter princippet: hvis man giver en lillefinger, tager de hele hånden.
    Gallo mener derimod, at en myg bliver gjort til en elefant, og at der er stor terroirmæssig lighed mellem Russian River Valley og den påtænkte udvidelse.
.......................
39-12
.............
Rødvin mod lungekræft
Forskere ved helseinstituttet Kaiser Permanente i Californien har udført et interessant forsøg. Gennem længere tid fulgte forskerne 80.000 forsøgspersoner – alle mænd – og deres spise-, drikke- og rygevaner.
Det viste sig, at de mænd, der drak et til to glas rødvin hver dag, havde hele 60% mindre risiko for at udvikle lungekræft, end dem, der slet ikke drak rødvin. Men den godgørende effekt gjaldt kun for de forsøgspersoner, der ikke var rygere. De mænd, der samtidig pulsede løs på cigaretterne, havde stadig langt større risiko for at få kræft end ikke-rygerne.
Årsagen til rødvinens godgørende effekt er de mange antioxidanter, der netop findes i rødvinsdruernes skind og dermed i vinen....
............ ..
Strammere franske love for salg af alkohol
De unge drikker for meget alkohol, mener den franske regering, og den vil derfor allerede fra og med januar næste år indføre strammere love omkring salget af vin og spiritus i Frankrig.
Som det er nu, er det lovligt at sælge visse typer alkohol til unge over 16 år – regeringen ønsker grænsen sat op til 18 år. Derudover skal de populære ”åbne barer” forbydes. Barerne tager entré, men serverer gratis drinks for studerende.
Sidst men ikke mindst skal det ifølge Decanter være forbudt at sælge alkohol fra landets mange benzinstationer. Og netop denne stramning falder ikke i god jord hos ejerne af benzinstationerne – to tredjedele af deres omsætning ud over benzinen stammer nemlig fra salget af vin og spiritus.
..................
Verdens bedste Riesling-vine
Byen Canberra i Australien var for nylig rammen om International Riesling Challenge. Til denne årligt tilbagevendende konkurrence dyster Riesling-vine fra hele verden om pladsen som de bedste inden for henholdsvis tørre og søde vine.
512 vine deltog, og når det gjaldt de søde vine, var det så afgjort vinlandene på den nordlige halvkugle, der brillerede, mens den sydlige halvkugle generelt var bedst inden for de tørre Rieslinger.
Trofæet for verdens bedste Riesling overhovedet gik til en sød vin fra Rheingau, Hessischen Staatsweingüter Kloster Eberbach Rauenthaler Baiken Riesling Eiswein 1991.
Chateau Ste Michelle & Dr Loosen Eroica White Riesling Ice Wine årgang 2005 fra Washington vandt trofæet for bedste nordamerikanske Riesling, mens valget af den bedste sydafrikaner faldt på Klein Constantia Rhine Riesling Noble Late Harvest 2006.
.........................
...............
Universo Austral "by night". Bodegaen, der ligger i Patagonien, er netop blevet købt af det chilenske vinhus VC Family Estates.
    Patagonien, et nyt hot vinområde
    Mendoza er Argentinas mest berømte vindistrikt, og mange vinproducenter fra andre lande har gennem årene opkøbt vinhuse og vinmarker i området.
    Men nu en ny stjerne på stjernehimlen over argentinske vinområder begyndt at fange de udenlandske investorers interesse. Det drejer sig om Patagonien i den sydligste del af Argentina, hvor klimaet er køligt og derfor velegnet til dyrkning af Pinot Noir og andre druer, der trives bedst under lidt køligere forhold.
    For nylig har det chilenske vinhus VC Family Estates således købt vinhuset Universo Austral i Patagonien samt hele 283 hektarer vinmarker. Det er ifølge Wine Spectator den første store investering i området fra et udenlandsk vinhus, men garanteret ikke den sidste.
    I 2007 fremstillede VC Family Estates – som en prøveballon – vin på druer fra Patagonien. Ejerne af vinhuset blev så imponerede over resultatet, at de besluttede sig for at foretage en mere omfattende investering i området. Til at tage sig af vinfremstillingen i Universo Austral er der blevet ansat en fransk vinmager, som tidligere har haft sin gang i Domaine de la Vougeraie i Bourgogne.

    Kæmper på fire meter
    De 250 hektar af det areal, som VC Family Estates har købt, ligger i provinsen Neuquén – et nyt vinområde i Patagonien, hvor der kun er blevet fremstillet vin siden år 2000. De resterende 33 hektar befinder sig i Rio Negro provinsen og omfatter en hel del tres år gamle vinstokke.
    Sit navn fik Patagonien i øvrigt af den portugisiske søfarer Ferdinand Magellan, da han omkring år 1500 kom til denne del af Sydamerika. Her mødte han et folk, som han døbte patagonere og beskrev som kæmper, hvoraf nogle var fire meter høje. I dag ved man, at der var tale om de såkaldte Tehuelche indianere, der med en gennemsnitshøjde på 1,80 m rigtig nok var meget høje i forhold til de noget mindre portugisere.
.............
4346
.............
23 postkort fra Prosecco-land
I september var Anker på en vinøs opdagelsesrejse til appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man laver den mousserende spumante på druen Prosecco. Det er der kommet 23 postkort ud af, som vi sender i denne og de næste seks uger. Her kommer de første tre.
......................

................
Druesorten Prosecco har ret små grønne bær, der sidder spredt, så der kan komme luft imellem dem. Det er praktisk i det ret fugtige klima. Prosecco er også navnet på en landsby uden for Trieste.
    1. postkort fra Prosecco-land:
    Engletis i kampanilens skygge
    Prosecco er navnet på en berømt italiensk boblevin og Italiens mest solgte tørre spumante. Det er vinen, man ifølge traditionen drikker i skyggen af kampanilen i Venedig, og vinen, som venetianerne kærligt omtaler som "engletis".
    Den laves i regionen Veneto inde bag lagunebyen, og Prosecco er navnet på druen, som den fremstilles af.
    Faktisk indgår ordet Prosecco slet ikke (mere) i det officielle navn på appellationen. Den hedder Conegliano-Valdobbiadene DOC og er opkaldt efter de to vigtigste byer i distriktet.
    Druen Prosecco giver vine, som typisk dufter og smager af blomster, æble og pære og måske mandel og honning og med et lille strejf af peber. Den har et ret højt indhold af syre, hvilket gør den velegnet til spumante, men der laves også almindelige bordvine og søde vine af den.
    I Prosecco-vinene kan man anvende tre andre druesorter, Bianchetta, Perera og Verdiso, men det sker kun i meget små mængder for at tilføre ekstra aroma og justere vinen, så den får samme kvalitet og smag fra årgang til årgang.
    ,.............,,
......................

................
Udsigten fra Hotel Vecchio Municipio i San Pietro er betagende flot. Her er det umuligt at høste druerne med maskiner, og skal der sprøjtes, sker det pr. helikopter.
    2. postkort fra Prosecco-land:
    Dramatiske, stribede bjerge
    Hvis man vil besøge Prosecco-land – og det er bestemt turen værd – flyver man til Venedig og kører 80 km mod nord. Man passerer et fladt og ganske uinteressant landskab præget af industri og kedelige majsmarker, men så ... pludselig ser man bjerge i det fjerne. De bliver højere og højere, og gradvist krøller landskabet sig sammen i dramatiske folder med stribede grønne vinmarker.
    Conegliano er den største af byerne med 35.520 indbyggere, mens Valdobbiadene kun har 11.000 indbyggere. Mellem de to er der små 30 km, og det er på bakkerne og i dalene mellem byerne, at vinen gror, beskyttet af Dolomitterne mod de kolde vinde fra nord.
    Syd for området ligger den store slette ud mod Adriaterhavet; den bidrager med et lunt og fugtigt klima.
    ,.............,,
................... .............
08-07/09
................

................
Vinmarker, små skove og landsbyer udgør brikkerne i landskabets puslespil. Her er et luftfoto med byerne San Pietro di Barbozza til venstre, San Stefano til højre og Guietta i det fjerne.
    3. postkort fra Prosecco-land:
    En lang, krøllet skråning
    Distriktet Conegliano-Valdobbiadene DOC har form af en lang, krøllet skråning med marker i op til 500 meters højde over havet.
    Der laves også Prosecco nede på sletten foran skråningen i kun 50 meters højde, men ofte er vinen herfra af en mere jævn kvalitet. Den er i hvert fald billigere.
    I distriktet er der cirka 3500 hektar marker, og den årlige produktion ligger på hen ved 35 millioner flasker.
    Omkring Valdobbiadene er der seksten små landsbyer, hvoraf tre – Saccol, San Pietro di Barbozza og San Stefano – udgør området Cartizze med et særligt terroir og vine af høj kvalitet. Cartizze er kun på 108 hektar, som dyrkes af omkring 140 vinbønder.
    Byen Valdobbiadene er i øvrigt hovedkvarteret for alle Italiens mousserende vine – Forum Nazionale Spumanti d’Italia holder til i den gamle Villa dei Cedri.
    ,.............,,
........
Ornellaia i 6-liters flaske under hammeren
Den berømte italienske rødvin Ornellaia er i sin tid skabt i et samarbejde mellem californiske Robert Mondavi og Lodovico Antinori – bror til Piero Antinori, der står for det gamle toskanske vinhus Marchesi Antinori.
Både denne vin, der er en blanding af Cabernet Sauvignon og Merlot, og dens fætter Masseto, en ren Merlot, fremstilles på vingården Tenuta dell’Ornellaia i Toscana. I dag er det vinhuset Frescobaldi, der ejer vingården og dermed står for fremstillingen af de to supertoskanere.
I år fejrer Ornellaia-vinen tyve års jubilæum, og i den anledning afholder Sotheby’s i New York den 28. oktober en ganske særlig auktion i samarbejde med vingården.
Hovedattraktionen vil være en Ornellaia-vin i den flaskestørrelse, der kaldes for imperial – en flaske, der kan rumme 6 liter svarende til 8 normalflasker.
Flasken er forsynet med et ettal og er den første af firs nummererede flasker, og den er vurderet til mellem 5000 og 15.000 dollars (cirka 29.600 og 88.800 kr.).
Derudover vil der blive sat tre magnumflasker Masseto årgang 1997 til salg, hvor højeste vurdering lyder på 5000 dollars stykket, og 12 almindelige vurderet til 3000 dollars (cirka 17.800 kr.)....
.............
41-45
.............
Antinori bygger stort i Puglia
I 1998 begyndte det ovenfor nævnte vinhus Marchesi Antinori at fremstille vin på vingården Tormaresca i Puglia. Antinori tror på en stor fremtid for den sydlige vinregion, og er derfor nu i fuld gang med at bygge et nyt stort anlæg, der vil tage sig af 75% af fremstillingen af Tormarescas seks forskellige vine. Hidtil er vinene blevet til i et meget mindre produktionsanlæg i det nordlige Puglia.
Antinori har ifølge Decanter investeret et beløb svarende til 93 millioner kr. i byggeprojektet, der vil komme til at omfatte hele 13.000 kvadratmeter. Anlægget, der forventes færdig i slutningen af 2008, har allerede på grund af sin størrelse fået tilnavnet ”Brindisi lufthavn”.
.................


Den elegante bar i restaurant Le Cirque. I baggrunden ses et højt tårn i glas og stål, der er fyldt med fornemme vinflasker.
    Vine i et tårn af glas og stål
    Når Woody Allen, Henry Kissinger og kong Juan Carlos af Spanien skal have noget rigtig godt at spise og drikke, valfarter de til Le Cirque i New York. Denne eksklusive restaurant har i mere end 25 år serveret for stribevis af berømtheder med pengepungen i orden – for billigt er det selvfølgelig ikke.
    Restauranten er kendt for sit fantastiske vinkort, som har fået tildelt Wine Spectators Grand Award pris hvert eneste år siden 1986. Og en del af de mange fornemme vine opbevares inde i restauranten i høje skabe af glas og stål, hvor der er sørget for den helt rigtige temperatur.

    Restauranten sælger ud af sine topvine
    Nu har Le Cirque besluttet at sælge ud af en række af de fine gamle vine for at få plads til nye årgange på vinkortet.
    Vinene vil ifølge Decanter blive solgt den 17. november i New York på en auktion, ledet af Christie’s. Og det er kræs, der kommer under hammeren. Man vil blandt andet kunne erhverve 12 flasker Château Margaux årgang 1959, der er vurderet til mellem 15.000 og 20.000 dollars (cirka 87.000-116.000 kr.) og et ditto antal flasker Château Mouton-Rothschild 1982, vurderet til mellem 12.000 og 18.000 dollars (cirka 70.000-104.000 kr.). Blandt de søde sager er der 12 flasker Château d’Yquem årgang 1975, hvor højeste vurdering er 10.000 dollars (cirka 58.000 kr.).
.............
36-51
...............


Château des Auzines i Sydfrankrig, hvor det er muligt at investere i en lejlighed og være vinbonde på deltid.
    Bliv vingårdsejer i Sydfrankrig
    Hvis man drømmer om at kunne sidde med et glas vin af egen produktion og se ud over et smukt sydfransk landskab, så er et nyt tilbud på markedet måske sagen.
    Firmaet Vinbolig A/S har for nylig købt Château des Auzines – en vingård, der ligger 3 km fra byen Lagrasse og en times kørsel fra Middelhavets kyst. Nu udbyder firmaet vingården til salg i form af nyrestaurerede større og mindre lejligheder.
    Château des Auzines er en aktiv vingård med 20 hektar vinmarker og økologisk dyrkede druer, og som anpartshaver i vingården får man også aktier i vinproduktionen. Der er personale nok til at tage sig af vinfremstillingen, men hvis man har lyst, er man velkommen til at give et nap med under høsten.
    www.vinbolig.dk kan der læses mere om Château des Auzines og ses billeder fra lejlighederne.
.............
Kuldioxiddampe dræbte to franskmænd
To franskmænd døde for nylig efter at have hjulpet til med at trampe druer for en vinmager i Ardeche. Vinmageren, der ifølge Decanter kun fremstiller vin til eget forbrug, havde fået et par gode venner til at trampe druerne, hvilket foregik inden døre og i et fire kvadratmeter stort kar.
Senere på dagen fandt man de to mænd bevidstløse, og efter flere forgæves forsøg på at genoplive dem, døde de.
Årsagen til den tragiske ulykke er formentlig, at ventilationen i rummet, hvor tramperiet foregik, var for dårlig. Når druerne begynder at gære – og det gør de, så snart de mases – udvikles der farlige kuldioxiddampe, hvorfor god udluftning er af største vigtighed.
.............
    Glimrende ny webside om californisk vin
    Wine Institute of Califonia er kommet med en ny flot og pædagogisk webside på engelsk om californisk vin. Her kan man få alt muligt at vide om de forskellige vinhuse, om vindistrikter, vindyrkning og druer, og om hvilke aktiviteter, der løber af stabelen og hvornår. Det sidste er ikke mindst et gode, hvis man er i gang med at planlægge en tur til Californien.
    Og så er der også en vejledning i, hvordan man læser en californisk vinetiket samt gode råd til valg af vin og servering. Det hele er krydret med masser af stemningsfulde billeder og interaktive kort over de enkelte vinområder.
..............................................................
42-44
.............
    Historien bag etiketten: Slottet Mateus
    I må da også have Mateus med i jeres serie af etiketter med en historie, skriver Lars Jørgensen i Køge. Og det har han da ret i.
    Den populære portugisiske vin Mateus blev skabt i 1942 af Fernando van-Zeller Guedes (1903-87), der var en forretningsmæssig troldmand med næse for, hvad den store verden gerne vil drikke.
    Han ville også gerne give vinen et navn, som alle kunne udtale, og ideen til navnet fik han, fordi han købte nogle af druerne til vinen hos en fætter, som ejede det pittoreske barok-palads Mateus fra 1610. Så hvorfor ikke opkalde vinen efter det?
    – Jeg syntes, det var et pænt slot, der ville pynte på etiketten, har Fernando van-Zeller Guedes fortalt, – så jeg tilbød ham en halv escudo pr. flaske, hvis jeg måtte opkalde vinen efter hans slot og vise det på etiketten.
    – Først var han med på ideen, men nogle dage efter kom han tilbage og sagde, at han ikke så nogen fremtid i en lyserød vin, så han ville meget hellere have et beløb én gang for alle. Senere ærgrede han sig naturligvis ...
    Vi siger tak til Lars Jørgensen, fordi han huskede os på Mateus, og vi hører gerne fra andre med forslag til etiketter med historie. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
............................ ..............
34-07/09
.............
.....................

.............
...............
......... ...

De nyuddannede sherry-ambassadører Peter Koch Jensen (tv) og Søren Illum flankerer præsidenten for Consejo Regulador, Jorge Pascual Hernández. ...... ...
    To nybagte sherry-ambassadører
    Sherryens brancheforening, Consejo Regulador, uddanner hvert år omkring tyve såkaldte sherry-ambassadører. For at blive ambassadør, skal man deltage i et tre dages kursus i Jerez de la Frontera i Spanien, og for overhovedet at komme i betragtning, skal man være vinskribent, vinhandler eller på anden vis have en relation til vin- eller sherrybranchen.
    Kurset, der er gratis, afsluttes med en skriftlig blindsmagning, og hvis man består den, får man tildelt et certifikat samt titlen af sherry-ambassadør.
    Formålet med uddannelsen, som nu har eksisteret i fem år, er via smagninger og seminarer afholdt af ambassadørerne at øge kendskabet til sherry uden for Spaniens grænser.
    Der findes i dag en hær af sherry-ambassadører i alverdens lande og således også i Danmark. For nylig fik Peter Koch Jensen og Søren Illum deres certifikat, og de er allerede i fuld gang med at udbrede budskabet. De afholder sherrysmagninger, hvilket man kan læse mere om på www.sherrybodega.dk, og er også i færd med at skrive en bog om den dejlige spanske hedvin.
...........................
18-17
.........................
..................
......................
    ...............
      Smagning af Calvados

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt tre calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlige side.
      Importører er velkomne til at sende calvados-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Calvados Coeur de Lion, Frankrig 1973
      1238 kr., KB Vinimport
      Der er en del træ over duften af denne calva, mens smagen er ren, bred og fuld af frugt og med en lækker lang eftersmag. Den er dyr, men dejlig.


      Calvados Coeur de Lion, Frankrig
      203 kr., KB Vinimport
      En glimrende calvados med god fylde, rundhed og et strejf af karamel i eftersmagen. Den har ikke så mange facetter, men er rigtig god til prisen.


      Meslon Calvados XO, Frankrig
      285 kr., Juul's Vin & Spiritus
      En udmærket calva med pæn fylde. Den har dog en lidt sprittet kant både i duften og smagen.
.......................................................... ...........................
34/09
...........................................,,,,,,

.............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Philipson Wine har optaget importen af vine fra følgende producenter: Mariflor (Michel Rolland) og Cobos Paul Hobbs i Argentina, Freestone Winery i Californien, Speri i Valpolicella, Pico Madama i det spanske Jumilla, Domaine des Souchons i det franske Beaujolais samt vinene Château Pavillon de Poyferré og Château Moulin Riche fra Bordeaux.
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Dominique Mugneret i Vosne-Romanee, Bourgogne og Domaine Beaurenard i Chateauneuf-du-Pape.
    * Toscavini har fået forhandlingen af Bindi Sergardi i Toscana. .
    *.......................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... ................................
Til_43/08
.........................
    Ugens vinøse billede
    Carsten Pedersen fra Hotel & Restaurantskolen har sendt os dette stemningsfulde billede fra Californien. Det forestiller den berømte vinmark Bancroft Ranch, der tilhører Beringer Vineyards, som med sine 132 år på bagen er Napa Valleys ældste stadig aktive vinhus.
    Vinmarken ligger i 550 meters højde på bjerget Howell Mountain, hvilket gør, at temperaturen om sommeren i gennemsnit er 5 grader lavere end nede i dalen, og vinstokkene vokser på gammel vulkansk tuf fra den nu udslukte Howell-vulkan. Jordbundsforholdene og det særlige klima er med til at frembringe druer af fornemmeste kvalitet og med en utrolig aroma-koncentration.
    Bancroft Ranch er tilplantet med Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc – blå druer, der frem for alt bruges til vinhusets flagskib, Beringer Private Reserve.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
................
33/09
.......................................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 80 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Mousserende vin


Moët & Chandon Grand Vintage, Champagne, Frankrig 2003
449 kr., Moët Hennessy Danmark
En helt igennem suveræn champagne med en fin mousse, duft af nybagt brød og en smag rig på frugt. Den egner sig både som aperitif og til milde retter med fisk.


Beringer, Sparkling Zinfandel Rosé, Californien
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Boblevin, der fx kan bruges som apéritif. Den har en meget kraftig mousse og en saftig smag med en hel del sødme. I smagen er der toner af jordbær.




Hvidvin


Finca Gabriel, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2007
89 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Hvidvin med en ren og frisk smag af den gode drue og en mundrensende citrus-syre. Fortræffelig til fisk og skaldyr samt lettere kødretter – eller til en frokost.


J. Koegler, Grüner Veltliner, Rheingau, Tyskland 2007
130 kr., Vingalleriet.com
Tysk hvidvin på østrigsk drue – og hvidvin, når det er bedst. Frisk og læskende, kompleks, frisk æble og citrus og en fin lille sødme. Lækker. Flasken har (naturligvis) skruelåg.


Amano, Pinot Grigio delle Venezie, Italien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk og frugtagtig hvidvin med fylde og fedme og en lille krydring i finalen. En glimrende hvidvin til mad.


Héroes, Santa Rita, Chardonnay, Central Valley, Chile 2007
49,95 kr., Amka
En virkelig god hvidvin uden den fadsmag, der ofte overdrives i oversøiske Chardonnay-vine. Vinen gengiver fint druens smagsbillede og har dertil en rar fedme og tilpas syre. Rimelig pris.


l’Avenir, Laroche, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Nektariner præger duften fra denne dejlige hvidvin, mens smagen er fyldig og frisk med toner af citrus. En rigtig god fiskevin.




Rosévin


Château de Valcombe, Rosé, Grenache / Syrah, Costières de Nîmes, Frankrig 2007
59,50 kr., Vinens Verden
Rosévin med en delikat lys farve og en blid, saftig smag med toner af skovjordbær. Tillige en meget let vin. Vinen er lavet på 80% Grenache og 20% Syrah, men på etiketten er Syrah – meget imod gængse regler – sat først. Man nævner jo altid først den drue, der er mest af. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Anubis Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2007
59,95 kr., 2 flasker for 99 kr., SuperBest
En ren frugtbombe af en rødvin. Både duft og smag er fuld af modne brombær, solbær og blommer. Vinen er rigtig god til prisen og vil egne sig glimrende til kraftige kød- og pastaretter.


Domaine de Saint-Antoine, Cuvée des Oliviers, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
79 kr., Oxholm Vin
Flot rødvin med en dybrød farve, en dejlig duft og en vidunderlig smag med kraft og saft – plus krydderi (peber) og en lille sødme. En fortræffelig vin.


Château Pierrail, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2005
119,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin er tildelt Den franske Lilje og med god grund. Det er en herlig vin. Sikke en duft, sikke en smag – blød, nærmest kødfuld, fint afrundet og harmonisk. En pragtfuld bordeaux.


Château Pont de Peyrat, Montagne Saint-Émilion, Frankrig 2004
99 kr., A Vinstouw
En yderst vellavet rødvin – en virkelig god bordeaux. Den er tør, med blød frugt, fint integreret fad og en lille sødme. En fortræffelig vin.


Poggio ai Ginepri, Bolgheri, Toscana, Italien 2006
109 kr., Gravesen Vine
En yderst vellavet rødvin med blød og bred frugt, fint krydderi og en indtagende sødme. Prisen kan der ikke klages over.


Château Mas Neuf, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot Rhône-rødvin med bred frugt og krydderi – ikke mindst peber. Prisen er yderst menneskevenlig.


Domaine la Fage, Côte Sud, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2005
79,95 kr. eller 65 kr. ved 2 flasker; i denne uge (uge 44): 55 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Harmonisk rødvin præget af varme og fyldig og saftig frugt. Dertil en sødme, som mange vil kunne lide. Til tilbudsprisen er den et kup.


Jindalee Shiraz Circle Collection, South Eastern Australia, Australien 2007
69,95 kr., Excellent Wine
En rigtig frugtbombe af en rødvin med duft af friske krydderurter og smag af moden frugt og mørk chokolade.


Nookamka Estate, Shiraz, Riverland, South Australia 2003
125 kr., Vinkrogen
Australsk bamsevin med intens frugt, sødme og alkohol.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.