Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2008


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 52
Fra 22. til 28. december 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 49, ,,,,,,VinAvisen uge 50,,,,,,,,VinAvisen uge 51
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.....................
........................... ....... ......

............................ ....... ......


Fire californiske rosévine fra det britiske supermarked Waitrose. Det er især rosé fra Californien, som hitter hos de britiske forbrugere. Nuancen på rosévin varierer i øvrigt afhængig af, hvor længe druemosten har trukket sammen med de blå druers skind.
    USA overhaler Frankrig på britisk jord
    Australsk vin har i de sidste fem år været den største vin-sællert på det britiske marked. Dernæst kom Frankrig, men i år har amerikanerne ifølge de seneste tal fra ACNielsen lige akkurat overhalet franskmændene og indtager dermed andenpladsen.
    I det sidste år er salget i Storbritannien af amerikansk vin – hvoraf 95% stammer fra Californien – steget med 5% til 781 millioner pund (cirka 6,33 milliarder kr.). Salget af fransk vin er derimod faldet med 3% til 780 mio pund.
    USA fremstiller da også stadig mere vin – i alt cirka 192 mio flasker i 2008, mens Frankrig ligger på cirka 180 mio flasker, hvilket er et fald på 7% i forhold til sidste år.

    Californisk rosé hitter hos kvinderne
    Nedgangen i salget af fransk vin på det britiske marked skyldes blandt andet, at en stor del af vinen har været vin de pays og billig Bordeauxvin til et beløb, der svarer til cirka 30 kr. flasken. Og det har i det sidste halve år ikke været den slags vine, de britiske forbrugere er gået efter.
    En af de vigtigste årsager til fremgangen for amerikansk vin har været salget af rosévin fra Californien. Det er steget med hele 17% fra oktober 2007 til samme måned i år, og det er frem for alt hos de kvindelige britiske forbrugere, at rosé er et hit.
    Men det er ifølge Decanter ikke al rosévin, som falder i god jord hos kvinderne. Her går det igen ud over Frankrig, hvor salget af rosé er faldet med 5%.
    Fra den britiske direktør for California Wine Institute, John McLaren, lyder det, at amerikanerne i højere grad end franskmændene forstår at markedsføre deres vine og finde ud af, nøjagtigt hvad det er, forbrugerne vil have.
............................ .


Den nye Restaurant Herman i Tivolis Nimb er simpelt hen den perfekte restaurant, både hvad angår maden, betjeningen og omgivelserne. Som det fremgår af dette billede, er restauranten møbleret med Hans J. Wegners klassiske Kinastole, der koster en bondegård.
    To vinkort hos Herman
    I et nyhedsbrev om vinene fra Alsace har Gitte Hindholm interviewet den dygtige sommelier Jacob Kocemba i Restaurant Herman i Tivoli, og i artiklen fortæller Kocemba, at han opererer med to vinkort.
    Dels er der et meget stort klassisk kort, hvor Alsace dog er delt op helt specielt. Grand Cru-markerne er således listet alfabetisk, og herunder finder man så producent, årgang og druesort.
    Jacob Kocemba fortæller, at han havde en drøm om at få alle 51 Grand Crus repræsenteret; det blev alligevel for meget, men 21 er immervæk også flot.
     
    Opdelt efter vintyper
    Det andet kort er delt op i vintyper på tværs af vindistrikter og lande, og Kocemba opererer her med tre typer vine, både når det gælder de hvide og de røde.
    I afdelingen med hvidvine er vinene grupperet efter henholdsvis de mineralske, florale og fyldige. Og i afdelingen med rødvine sker det efter de frugtagtige, mellemfyldige og fyldige.
    Det første kort, det klassiske, er oplagt. Sådan et kort skal en ordentlig restaurant have. Men det andet kort, hvor vinene er grupperet efter smagstyper, er en virkelig god idé.
    Hvis man fx er til tyske vine med mineralske toner, ser man straks, at man kan vælge mellem fire Riesling-vine, alle fra 2005:
    * Clemens Busch, "Vom Roten Schiffer", Mosel, 500 kr.
    * Pündericher Marienburg, Spätlese Trocken, Mosel, 650 kr.
    * Pündericher Marienburg, Kabinett Halbtrocken, Mosel, 490 kr.
    * Schloss Johannisberg, Gelblack, Rheingau, 400 kr.
............
37-52
..................... ......... .........


Vinmarkerne i Barossa kan være et betagende syn. Og de lægger druer til mange af de mest berømte australske vine. www.winebarossa.com.
    Stort møde i Barossa
    For nylig afholdt vinproducenterne fra Barossa Valley, Australiens vigtigste vindistrikt, et større møde. 300 deltagere var mødt op for at diskutere emner af betydning for vindistriktets fremtid.
    Den anerkendte vinproducent Wolf Blass var en af dem, og han kom ifølge Decanter med sin uforbeholdne mening om lidt af hvert.
    Han mente blandt andet, at den store indsats, der gøres i disse år, for at markedsføre "overproducerede" australske vine på det europæiske marked er idiotisk. Disse vine er fremstillet af druer fra marker, hvor der er godt gang i vandingssystemerne, hvilket går ud over druernes – og dermed vinens – kvalitet.
    I det lange løb vil den slags vine ikke kunne overleve den skærpede konkurrence på det internationale marked fra de sydafrikanske vine, lød det fra Blass.

    Ingen medaljer til vine med over 15% alkohol
    Ifølge Wolf Blass burde vinproducenterne i Barossa koncentrere sig endnu mere om det, som området egner sig bedst til, nemlig rødvine med krop og fylde, fremstillet på Shiraz-druen.
    Dette afledte en diskussion om alkoholindholdet i distriktets rødvine, som ofte er temmelig høj. Heller ikke her lagde Blass fingrene imellem. Som han sagde, så burde "en bordvin med et alkoholindhold på over 15% aldrig vinde nogen form for medalje noget sted i verden."
............................ .
Verdens sundeste vin
Vi har ofte fortalt om resveratrol – det stof, der findes i frem for alt de blå druers skind og dermed i rødvin, og som har mange godgørende egenskaber. Det modvirker blandt andet hjertekarsygdomme og forskellige former for kræft.
I de senere år har der været udført mange forsøg på at fremstille vin, der indeholder mere resveratrol – vi skrev om et af dem i uge 48.
Nu slår den australske læge Philip Norrie alle rekorder. Han har nemlig ifølge avisen The Times fremstillet vin, der indeholder hele 100 mg resveratrol pr. liter – en almindelig flaske rødvin har et indhold på 6 mg og en flaske hvidvin på 3 mg.
Norrie har de absolut bedste forudsætninger for at udvikle en sådan vin. Ud over at være læge er han også vinproducent og ejer af vinhuset Pendarves.

Påvirker ikke duft og smag
Philip Norrie har indtil videre fremstillet en hvidvin og en rødvin – en Chardonnay og en Shiraz – med det høje resveratrol-indhold. Og det er sket ved, at man først har lavet et udtræk af stoffet fra druernes skind, dernæst har koncentreret det og til sidst tilføjet det til den færdige vin under tapningen på flasker.
Flere australske vinproducenter har været samlet for at smage på vinene, og der er enighed om, at den større mængde resveratrol hverken går ud over duften, smagen eller farven.
Nu ligger Norrie i forhandlinger med to store australske vinhuse om mulighederne for, at de kan anvende den særlige fremstillingsmetode. Han vil ikke røbe hvilke vinhuse, men bekræfter dog, at det er enten Penfolds, Constellation, Fosters eller Orlando.
............................ .
51-52
..................
Vin i New Yorks supermarkeder
35 af USA’s stater tillader salg af vin i supermarkederne, mens salget i de resterende 15 stater – heriblandt New York – kun er lovligt i de særlige vin- og spiritusforretninger. Siden 1960’erne har New Yorks supermarkeder med mellemrum forgæves kæmpet for at få lov til at sælge vin.
Nu er der omsider håb forude. Statens guvernør, David Paterson, er kommet med et nyt budgetforslag, som skal rette op på et underskud i statskassen på 15,4 milliarder dollars (cirka 78 mia. kr.) – et underskud forårsaget af den finansielle krise. Et af punkterne i forslaget går netop ud på at tillade vinsalg i supermarkederne. Det ville i løbet af 2009 kunne indbringe staten 105 millioner dollars (cirka 535 mio. kr.) via de ekstra gebyrer, supermarkederne kan opkræves for retten til vinsalget.
Mens guvernørens forslag vækker jubel hos New Yorks 19.000 supermarkeder, frygter de 2400 vin- og spiritushandlere, at det vil betyde en stor nedgang i deres salg af flasker, og at mange af de små forretninger ligefrem ender med at måtte dreje nøglen om.
Blandt statens vinhuse er der delte vande. Nogle er positive, mens andre er bange for, at supermarkederne kun vil sælge de store kendte vinmærker og glemme alt om de små lokale vinproducenter.
............................ .
Elektriske vine
Tidsskriftet "Ingeniøren" skrev i sidste uge om et forsøg med modning af vin, udført af forskere ved det tekniske universitet i Guangzhou i Kina.
Forskerne sendte en tre måneder gammel Cabernet-vin igennem et vekselstrømsfelt, og efter kun tre minutter var vinen blevet forvandlet til en moden og vellagret vin, hvori de skarpt smagende syrer var blevet erstattet af velduftende og velsmagende estere. Mængden af fuselolier var også faldet, samtidig med at mængden af frie aminosyrer, dannet ved spaltning af vinens proteiner, var vokset og gav vinen fylde.
Ifølge "Ingeniøren" vil fem kinesiske vinproducenter nu gå i gang med at lave elektriske vine.
Mere om teknikken kan læses i tidsskriftet Science Direct. ...
............................ .
39-12
............................ . .
25 postkort om sherry
Anker har været på vinrejse i Spaniens Sherry-distrikt. Det er der kommet 25 postkort ud af. I sidste uge fortalte han om distriket, dets historie og dets kalkholdige jordbund. I de næste tre postkort, der kommer her, er det blandt andet druernes tur.
......................

................
I gamle dage gravede man de små bassiner rundt om de enkelte vinstokke ved håndkraft. I dag sker det med specielle maskiner.
    4. postkort om sherry:
    En tragt til hver vinstok
    Ganske vist modtager Sherry-distriktet hele 620 mm regn om året – i Danmark er tallet 550 mm, og inde midt i Spanien er det 200 mm – men nede i denne del af Spanien er sommeren næsten uden regn. Sherry-land har 300 solskinsdage om året.
    Til gengæld øser det ned fra slutningen af oktober til ind i det tidlige forår. Bønderne tildanner derfor jorden, så der opstår en firkantet tragt rundt om hver enkelt vinstok, og vandet kan samles og trænge ned i kalkgrunden.
    Når regnen er slut, kastes tragtene til, og jorden tromles, så den får en hård, glat og blank skorpe, der kan holde på det oplagrede vand resten af året.
    ,.............,,
......................

................
Det er ikke usædvanligt at se meget gamle, knudrede vinstokke i Sherry-distriktet.
    5. postkort om sherry:
    Den vigtigste drue
    Palomino er Sherry-distriktets vigtigste druesort. Den står for 92% af produktionen og indtager størstedelen af de kalkholdige marker. Den har sandsynligvis sit navn efter Fernan Yanez Palomonio, der var en af ridderne i hoffet omkring kong Alfonso d. 10. (1221-82).
    I Spanien er der tre undersorter, Palomino Fino, Palomino Basto og Palomino de Jerez, hvoraf Palomino Fino er den vigtigste. Det er den, man næsten udelukkende bruger til produktionen af sherry. Til bordvine egner Palomino sig ikke rigtigt; vinene bliver for slappe.
    I Frankrig hedder druen Listán og i Sydafrika Fransdruif eller White French.
    I 2006 opdagede spanske forskere ved hjælp af DNA-teknik, at Californiens Missions-drue, som spanske missionærer bragte med sig, i virkeligheden er den sjældne spanske drue Listán Prieto, også kaldet Palomino Negro. Den gror i dag på Kanarieøerne.
    ,.............,,
'............................ .
08-07/09
............................ .......................

................
Det ser flot ud med alle de runde stråmåtter med druer, der ligger til tørre i solen.
    6. postkort om sherry:
    En drue ved navn PX
    Druen Pedro Ximénez – også kaldet PX – gror på Sherry-distriktets mindre kalkholdige jorde, der ofte er røde af jern. Den bruges til sød sherry og til at søde nogle af sherrytyperne med, og druerne tørres derfor spredt ud i solen på stråmåtter, før de presses.
    Pedro Ximénez bruges dog mindre og mindre, idet man i dag kan lave lige så god sød sherry af Palomino eller af druen Moscatel.
    Pedro Ximénez dyrkes også uden for Sherry-distriktet, faktisk i hele Sydspanien, hvor den bruges til tørre bordvine. I Spanien dækker PX faktisk et større areal end Palomino – cirka 35.000 hektar.
    Ifølge en gammel legende stammer druen Pedro Ximénez fra de kanariske øer. Herfra blev den ført til Tyskland og siden til Jerez af Peter Siemens eller Pedro Ximénez, der var soldat i Carl d.5.s hær.
    ,.............,,
............................ ............................... .......
Christie’s lukker britisk vinafdeling
Som vi fortalte i uge 50, gik den vinauktion, som Christie’s afholdt i Hong Kong den 29. november, forrygende. Der blev solgt flasker for et beløb svarende til 24 millioner kr. – betydeligt mere end de 16 millioner kr., man havde forventet at få i kassen.
Nu vil auktionshuset i det hele taget til at satse mere på det asiatiske marked og udvider derfor vinafdelingen i Hong Kong. I samme åndedrag lukker Christie’s sin vinafdeling i britiske South Kensington – en afdeling, der blev åbnet for mere end tredive år siden.
Christie’s salg af vin i Europa er ganske vist steget med 10% i 2008, men på grund af den nuværende finansielle tumult, er det meget usikkert, hvad 2009 vil bringe. Og netop den type salg, som South Kensington afdelingen beskæftiger sig med – større mængder af gode vine i mellemprislaget – er ikke det, det går bedst i øjeblikket. De store og sjældne vine, som sælges hos Christie’s afdeling i King Street, London, vil der altid være et marked for, hvorfor denne afdeling heller ikke får dødsstødet.
.....................
41-45
.....................
    Den røde Reje er kommet
    Så kom 2009-udgaven af den italienske vinguide Gambero Rosso – eller som der står på forsiden: "Vini d’Italia 2009". Gambero Rosso (Den røde Reje) er egentlig navnet på forlaget, men i vinens verden hedder den berømte og uundværlige guidebog ikke andet end Gambero Rosso.
    På de 960 sider i årets udgave fortælles der om 2250 italienske producenter, og i alt 18.000 af deres vine er blevet smagt og bedømt. 339 af vinene har fået de eftertragtede tre glas – tre bicchieri.
    Guiden er på italiensk. Den engelske udgave udkommer som sædvanlig i februar. Bogen koster 278 kr. plus evt. forsendelse, og den kan bestilles hos Italien Information Service i Århus.
     
    < I bogen er der nogle få reklamer, og her faldt vi for dette billede,
    indrykket af konsortiet for distriktet Montefalco.
    Det foregiver at være et gammelt billede, men lur os,
    om ikke det er spritnyt og optaget med et muntert glimt i øjet.
    Sjovt er det. Og Sagrantino-vinen fra Montefalco er nok værd at løbe efter.
................

46-45
.....................
..............
Det gamle kloster Clos Vougeot, som det præsenteres i Gérard Correts bog om Bourgogne set fra luften. Flere andre billeder vises på hans hjemmeside.
    Bourgogne set fra luften
    Den franske fotograf Gérard Corret har specialiseret sig i luftfotografier, og hans nyeste bog bærer titlen "Les Grands Crus de Bourgogne vus du ciel" – de store cru-marker set fra luften.
    Bogen giver et fascinerende indtryk af det kludetæppe, som Bourgogne har udviklet sig til igennem århundrederne. Det ene majestætiske landskab følger efter det andet fra Chablis til Côtes de Nuits og Côtes de Beaune, ligesom man ser flere af de fine gamle bygninger.
    Samtidig er markernes navne angivet på billederne, og på modstående sider fortælles der om dem på både fransk og engelsk.
    Bogen koster 24,50 euro (182 kr.) og kan ligesom Gérard Correts andre bøger købes via hans hjemmeside.
.....................
Fælles markedsføring af fransk og spansk vin
EU har afsat en pæn pose penge til markedsføring af de drikkevarer og fødevarer, der fremstilles i medlemslandene, men sælges uden for EU’s grænser.
Nu går 450.000 euro (cirka 3,4 millioner kr.) af pengene til et unikt marketing-samarbejde mellem franske og spanske vinproducent-foreninger. Det drejer sig om den spanske Sherry-organisation, Consejo Regulador, samt de to franske organisationer Inter Rhône og Conseil Interprofessionel des Vins d’Alsace (CIVA).
En sådan vinøs alliance på tværs af de to landes grænser er aldrig set før, men de tre vindistrikter mener, at de har vin af høj kvalitet til fælles, og at en fælles marketing-indsats derfor er oplagt. Foreningerne er også i færd med at etablere en fælles webside.

Stort vinhus i Languedoc har vokseværk
Den store vinproducent og vinopkøber Les Domaines Bonfils i Languedoc har tænkt sig at blive endnu større. Vinhuset vil investere 4 millioner euro (cirka 30 mio. kr.) i et nyt tappe- og pakkeanlæg. Når anlægget står færdigt i september 2009, vil det kunne tappe vin på 23 mio. flasker.
Finanskrise eller ej, så har Les Domaine Bonfils god grund til optimisme, når det gælder fremtiden, og er af samme årsag heller ikke bange for at investere. I 2007 lå vinhusets omsætning ifølge Just Drinks på 27 mio. euro (cirka 210 mio. kr.) – i år forventes salget at nå op på 16 mio. flasker og en omsætning på 32 mio. euro (cirka 238 mio. kr.).
Når det drejer sig om eksporten, vil den – før året er omme – være steget med hele 37% forhold til sidste år.... .............. . ....................
....................... .
34-07/09
.....................


    < Plakaten for festen i Mâcon samt et billede fra sidste års Saint Vincent Tournante. Foto: Confrérie des Chevaliers du Tastevin.
.................
Sankt Vincent på omgang
Så er Bourgogne-folket igen ved at forberede den store fest for vinens skytshelgen, Saint Vincent.
Festen afholdes i dagene 24. og 25. januar, og i år sker det for første gang nede i Mâconnais og denne gang på hele tre lokaliteter: Dels i landsbyen Pierreclos, hvis 900 år lange historie omfatter borgen, som inspirerede den franske digter Larmartine. Dels i landsbyen Chardonnay, hvor druen af samme navn blev født. Og dels i hovedbyen Mâcon, hvortil statuen af helgenen vil blive ført under pomp og pragt, arrangeret af vinbroderskabet Confrérie des Chevaliers du Tastevin.
Hvert år i vinterens mørke har man siden 1938 båret den gamle statue til en ny by, hvor han så kan stå og passe på vinmarkerne i et år. Festen kaldes Saint Vincent Tournante – "Sankt Vincent på omgang".
I alt deltager 80 byer i "omgangen", så indbyggerne i Mâcon vil gøre alt for, at festen i deres egn skal blive mindeværdig. Mere om begivenheden vil kunne læses (på fransk) på en særlig hjemmeside.
............................ ......................
18-17
.....................

.............
    Fornem orden til dansk vinmand
    Hans Jørgen Christensen er en markant personlighed i den danske vinbranche. Han er naturligvis optaget i VinAvisens Blå Bog, hvor han blandt meget andet omtales som den chilenske vins mand i Danmark.
    Han var da også den, der hurtigt så mulighederne, da Chile-vin igen blev stueren – det var i 1988 – og de agenturer, han sikrede sig, blev med det samme også markedsledere i Skandinavien. Og er det stadig.
    Hans Jørgen Christensen er Chiles konsul i Danmark – det har han været i mange år – og i vores Blå Bog nævnes det, at han er dekoreret med Chiles kommandørkors. Nu kan vi tilføje, at han ved en ceremoni på Chiles ambassade har modtaget Chiles absolut fornemste udmærkelse, der kan gives til en person, som ikke er statsoverhoved, "Gran Oficial Orden de Bernardo O'Higgins".
    Overrækkelsen, der ses på billedet her, blev foretaget af Chiles ambassadør i Danmark, Don Ricardo Concha.
    .............
    En stor frihedshelt
    Bernardo O’Higgins ... hvem var så det? Det var en af Chiles store frihedshelte. Sammen med José de San Martín ledede han tropperne, der befriede Chile for spansk overherredømme, og i perioden 1817-23 var han Chiles statsoverhoved, Director Supremo, og den første, der regerede et fuldt uafhængigt Chile.
    Bernardo O'Higgins Riquelme, der var af irsk afstamning, blev født i 1776 eller 1778 og døde i 1842. Han var derfor 36-38 år, da han og hans 120 frihedskæmpere i 1814 skjulte sig i vinhuset Santa Ritas gamle vinkælder. De var på flugt efter deres nederlag over for den spanske krone i slaget ved Rancagua, og det var Santa Ritas daværende ejer, Doña Paula Jaraquemada, der skjulte dem i kælderen.
    Det lykkedes siden O’Higgins at flygte fra Chile til Buenos Aires, hvor han slog sig sammen med José de San Martin. Derefter vendte de tilbage i triumf efter en mindeværdig vandring med deres hær over Andesbjergene.
    Santa Ritas vine importeres af Amka, og nogle af vinene hedder meget passende "120" til minde om de 120 frihedskæmpere.
.......................
48-01
.....................
Russiske importører lider under krisen
I Rusland mærker vinimportørerne for alvor den finansielle krise. Mange virksomheder har i år slået en streg over julegaverne til de ansatte – gaver, der typisk omfatter vin – og vine i den dyrere ende af prisskalaen sælger ikke nær så godt som førhen.
Flere af de store russiske vinfirmaer importerer i øjeblikket kun en tredjedel af den mængde vin, de plejer. Og så er der al den vin, der er stablet op i tolden, fordi importørerne ikke er i stand til at betale de fornødne skatter og afgifter. Det drejer sig ifølge Meininger’s om flere hundrede tusinde flasker.
I alt blev der i oktober i år importeret 20,4 millioner liter vin til Rusland, hvilket var en million mindre end måneden før.
............................ .
    Vin i paprør
    Man har hørt om vin i papkartoner, men nu er vin i paprør også så småt ved at indtage det amerikanske marked. Det er det californiske vinhus FOUR, der har lanceret vinen – en Cabernet Sauvignon, som er tappet på 3-liters paprør. Og efter sigende er der tale om premium vin af topkvalitet, som sælges til 40 dollars (cirka 215 kr.) røret.
    Vinrørene, der er 28 cm høje og måler 13 cm i diameter, får deres internationale dåb på ProWein-messen 2009 i Düsseldorf.
............................ .
Yellow Tail er en stigende succes
Det australske vinmærke Yellow Tail, der ejes af familien Casella, har siden sin lancering i 2001 indtaget verden med stormskridt. I dag sælges vinen i 40 forskellige lande, og for hvert år stiger salget. I 2008 er det således steget med 7,8% på verdensplan.
På det tyske marked er der tale om en stigning i salget på hele 70%, og i USA har Yellow Tail Shiraz været den mest solgte rødvin overhovedet i de sidste fire år, mens Merlot’en har været den mest solgte Merlot-vin.
Også i Canada indtager Yellow Tail en førsteplads, når det gælder salget af australsk vin, og i sit hjemland Australien er salget af vinen vokset med 30% alene i år.... .............
..............
Til_37/09
............................ ......................
.....................
Oxford Vinleksikon igen igen
To gange tidligere har Gads Forlag udsendt Jancis Robinsons helt uundværlige "Oxford Vinleksikon". Nu er tredje oplag udkommet (752 sider, 650 kr.). Ikke bare et genoptryk, men en fuldstændig revideret udgave. Og ligesom de to første gange i 1997 og 2000 har Anna Garde både oversat og suppleret på fremragende vis. Det må have været et kæmpearbejde.
I den nye udgave fremtræder bogen endnu smukkere end tidligere med alle stikord trykt i rødt og med de mange flotte farvebilleder spredt mellem alle de leksikalske sider.
 
Fra 3000 til 3900 artikler
I den første udgave af leksikonet var der 3000 artikler. I anden-udgaven var der 3650, og i den foreliggende er der 3900.
En rivende udvikling i politik, filosofi og økonomi samt globaliseringen og klimaforandringerne har gjort sig gældende – krisen i fransk vin og en mængde nye vinregioner (især i Australien og Sydafrika, men også i helt nye lande), nye druesorter, mængder af videnskabelige opdagelser inden for vindyrkning og vinfremstilling samt skadedyr og sygdomme, der først for nylig har vist sig at angribe vinplanter. Alt det er kommet med.
Af leksikonets tidligere artikler er tre fjerdedele blevet ændret på en eller anden måde, og godt 40% – i alt 1600 artikler – er blevet revideret radikalt.
Køb bogen til dig selv, hvis du ikke får den i julegave.
............................ .
34/09
............................ .
    Vinkøler og lampe i ét
    Når champagnen skal på is nytårsaften, kan det fx foregå i en vinkøler, der samtidig fungerer som lampe. En sådan har den mexicanske designer Jorge Nàjera fremstillet, og man må sige, at den er effektfuld. Den kan også vendes om og bruges som taburet. Drink Light, som køleren hedder, sælges i USA hos Generate, hvor den koster 379 dollars (cirka 2000 kr.). Vi hører gerne, hvis den også forhandles i Danmark.
.....................
Flere kvindelige læsere end mandlige
Amerikanske Wine Spectator, der er verdens mest læste vinmagasin, er nu nået op på 2.580.000 læsere – det største antal nogensinde. Og for første gang i magasinets 32-årige historie har det ifølge en undersøgelse foretaget af Mediamark Research (MRI) flere kvindelige læsere end mandlige – nemlig 52% mod 48%.
Undersøgelsen viser også, at hovedparten af læserne er i slutningen af 40’erne, og at 56% af dem har en årlig indkomst på mere end 100.000 dollars (cirka 530.000 kr.).

    Hadegaven kan fås i Danmark
    I sidste uge fortalte vi om The Wooden Wine Puzzler, hadegaven, hvor man skal gennem et forhindringsløb af klodser og snore, før man kan trække flasken op. Vi skrev, at den kun kunne fås i USA, men nu har en af vore læsere, Jan Olesen fra Horsens, oplyst os om, at man også kan få den herhjemme for 70 kr. i Bog & idé kæden. Den købes uden flaske, men der medfølger en brugsanvisning på, hvordan man får flasken ind i dingenoten – og ud igen, hvis nu man efter timers forgæves forsøg skulle have opgivet.
.....................
49-52
.....................
    Karaffel, der spreder vinen
    Den svenske designer Matilda Sundén Ringnér har for nylig kreeret en karaffel, der med garanti vil overraske gæsterne, når der skænkes i glassene. Vinen kommer nemlig ud gennem otte små huller – ligesom en vandkande med spreder.
    Ud over at ideen er sjov, så skulle vinen også blive iltet lidt undervejs. Karaflen kan købes via svenske www.deskstore.com.
............................ .
    Ud i alle hjørner
    Det østrigske glasværk Riedel er kommet med en god løsning på problemet med rensning af vinkarafler.
    Det kan være svært at komme ned igennem en snæver hals og ud i alle hjørner, men fylder man små stålkugler, lidt vand og opvaskemiddel i karaflen og ryster godt rundt, så skrubber kuglerne snavset af karaflens indvendige sider.
    Derefter skal man bare fange kuglerne i en si, så de kan bruges igen næste gang.
    Kuglerne importeres af Inducon Spiegelau og koster 69,95 kr.
.................
....... ............... ... ......... ..
.....................
    Historien bag etiketten: Five Roses
    Salice Salentino er en lille landsby i regionen Puglia på den italienske støvlehæl. I byen findes Leone de Castris, der er et af Puglias bedste vinhuse og et vinhus, som kan føre sin historie tilbage til 1665.
    Igennem flere generationer har man i familien Leone de Castris haft en tradition for, at man fik fem børn, hvilket ligefrem førte til, at en bydel i Salice fik navnet Cinque Rose – Fem Roser. Det navn skulle blive nyttigt.
    I 1943 blev Syditalien befriet af de amerikanske styrker, og general Charles Poletti, der havde ansvaret for troppernes forsyninger, henvendte sig til Leone de Castris: Kunne man mon levere en rosévin?
    Det kunne man. Piero Leone de Castris, den nuværende ejers bedstefar, kunne tilmed foreslå navnet: Hvorfor ikke kalde vinen Five Roses? Det var et navn, som de amerikanske soldater kendte fra bourbon-whiskyen Four Roses – det var bare en rose bedre.
    Five Roses var ikke den første rosévin i Italien, men det var den første, der blev tappet på flasker, og efter krigen var vinen den første, som blev eksporteret til USA.
    År efter år har vinen fået to glas i vinguiden Gambero Rosso, og det gælder også den 60 års jubilæums-udgave fra 2003, som Erik Sørensen Vin sælger for 89,95 kr.
    PS: Er der læsere, måske vinimportører, som har gode historier bag vinetiketter, hører vi meget gerne. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.

     

...................
.....................

.............
...............
......... .....


I natklubben Modiva kan man "pop the question" ledsaget af verdens dyreste julecocktail.
    Verdens dyreste julecocktail
    I denne søde juletid er der sikker nogle, der overvejer at fri til den eneste ene. Det kan gøres på mange måder – blandt andet ved at tilbyde hende en ganske særlig cocktail. Flawless hedder den, og den serveres i natklubben Modiva i London – et trækplaster for de superrige og berømte.
    Cocktailen koster 35.000 pund (cirka 274.000 kr.). Men den er også ekstra stor og indeholder blandt andet Louis XIII cognac (en flaske koster 9000 kr.), en halv flaske Cristal Rosé champagne samt nogle flager spiselige 24-karat bladguld. Og så er der den vigtigste ingrediens: en 11-karat diamantring, der i stedet for det gængse cocktailbær ligger i bunden af glasset.
    At fri skal jo helst foregå under fire øjne, men den går ikke, når der serveres Flawless. To sikkerhedsvagter holder et vågent øje med både tilberedningen og nydelsen af cocktailen.
    Det er måske også en god idé lige at advare den forhåbentlig vordende brud om, hvad der befinder sig i bunden af glasset – tænk, hvis hun slugte ringen …
........ .....
Forbud mod Moët Hennessy reklame
Firmaet Moët Hennessy, der ejes af luksuskoncernen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), følte sig på sikker grund, da det lancerede en reklame for Belvedere vodka på britisk jord.
Men nu har Advertising Standards Authority (ASA), der står for reklame-reglerne i Storbritannien, forbudt reklamen. ASA mener, at den forbinder alkohol med seksuel succes, og det er bandlyst ifølge britisk reklamelov.
Reklamen viser en mand, siddende i en sofa mellem to kvinder i en bar i New York. På bordet foran står en flaske Belvedere vodka og nogle glas. Og det kan ifølge ASA let opfattes som, at manden har fået succes med de to damer efter at have drukket af vodkaen.
Hos Moët Hennessy stiller man sig ifølge Just Drinks fuldstændig uforstående overfor forbudet. Herfra lyder det, at de tre personer jo er fuldt påklædte, og at der ikke er antydningen af seksuel kontakt. Dog vil firmaet strække sig til, at en af kvinderne flirter en anelse.
........ ....
.....................
50-01
..... .. ..... ............. .
..................
.........................
    ...............
      Smagning af Rom

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt to flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Karukera Rhum Vieux, Brut de Fût, Marquisat de Sainte Marie, Guadeloupe, Frankrig 1997, 46,3%
      563 kr., KB Vinimport
      En spændende rom med mange smagsfacetter – blandt andet tørret frugt, træ, tobak og en anelse røg. Den leder straks tankerne hen på kaminild og hygge en kold vinteraften.


      Saint-Etienne, Trés Vieux VSOP, Martinique, 45%
      340 kr., Mac Y
      Vanille og egetræ forenes i duften af denne lækre rom. Den er tør og har en lang krydret eftersmag med toner af nødder. Prøv et lille glas til tørre italienske oste.


      Watson’s Demerara, Guyana, 40%
      175 kr., Juul's Vin & Spiritus
      En kraftig og lidt sprittet rom, der dog vil være en fortræffelig ingrediens i diverse drinks.
..,,,,,,,,,

.................... .
51-01
...... ...................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Nyheder i en danske vinbranche,
    * Solarex Wines begynder at sælge vin og crémant fra Château Rioublanc i Bordeaux.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
....... .............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.................... .............,,,
,

    Erik Mortensen (f. 1938) voksede op i et hjem, hvor vin og spiritus var en naturlig del af hverdagen. Atypisk for tiden drak hans forældre allerede i 1950’erne dagligt et glas rødvin til frokosten kl. 12.30. Det var en Valpolicella fra en flaske med bast, som sønnike fik lov til at smage fortyndet med vand.
    Senere – efter studentereksamen, en uddannelse som journalist og to års soldatertjeneste – fulgte Erik Mortensen tre års forelæsninger på universiteter i Tyskland, Skotland, Belgien og Frankrig. Og når han ikke studerede eller skrev populærvidenskabelige artikler til danske provinsaviser, var der rigelig tid til at gå i dybden med Wein, Weib und Gesang. Specielt det første – vinen.
    Siden hjemkomsten til Danmark i 1963 har vinen været en trofast følgesvend i lyst og nød, og det er blevet til mange rejser til alverdens vin- og spiritusproducerende lande samt optagelse i utallige vinbroderskaber.
    Erik Mortensen er i dag leverandør af artikler om vin og spiritus til Midtjyske Mediers 17 ugeaviser. 674 anmeldelser og omtaler er offentliggjort, siden han i 2002 forlod sin journalistiske arbejdsplads igennem 28 år, Dagbladet Børsen. Her var han blandt andet stedfortrædende redaktionschef og kronikredaktør samt ikke mindst – siden 1979 – seniorreporter med vin- og spiritusbranchen som særligt ansvarsområde.
    Strømmen af artikler skrives i dag med panorama-udsigt over Arresø fra kontoret i hjemmet, hvor livsledsageren, Helle, svæver rundt som inspirerende muse.
    Adresse: Søsvinget 33, Lykkesholm, 3400 Hillerød, tlf.: 39 62 13 18, e-mail: emo@email.dk.
...... ................ ..........
33/09
...... .............
    Ugens vinøse billede
    Kim Jahns sommerferie i år gik til det nordfranske vindistrikt Alsace, hvor han og familien boede i byen Katzenthal. Det er en lille by med cirka 500 indbyggere og 22 vinproducenter.
    Billedet, hvor byen ligger for fødderne af de stejle vinmarker, er taget oppe fra Château de Wineck, en slotsruin fra 1300-tallet. Langt ude i horisonten kan man ane Colmar, Alsaces smukke og charmerende "hovedstad".


    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
....... .............
    .........
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvem var Julie?
      Jens Christian Rasmussen har fået en hvidvin fra det italienske distrikt Friuli-Venezia Giulia og vil gerne vide, hvem Giulia var.
      – Navnet Venezia siger sig selv, skriver han. – Distriktet ligger jo nord for Venedig op imod grænsen til Slovenien. Men hvem var denne Julie?
      Giulia var ikke en dame. Det var Julius (Giulio) Cæsar, der i den romerske oldtid erobrede området.
      I mange år var området opdelt i to provinser, Friuli og Venezia Giulia, og også Friuli var opkaldt efter Julius Cæsar. Oprindelig hed det Forum Iulii, altså Julius’ forum, sted eller område.
      Indtil slutningen af den anden verdenskrig var Venezia Giulia området omkring byen Trieste, men efter Italiens og Mussolinis nederlag blev den østlige del af den historiske region Friuli givet til Jugoslavien, og i 1947 fik hele området sit nuværende navn, Friuli-Venezia Giulia.
      I flere hundrede år har regionen vundet berømmelse for sine hvide Tocai-vine fremstillet på druesorten af samme navn. Men i 2007 gik den ikke længere – italienernes ungarske kolleger i vindistriktet Tokaj, der fremstiller den berømte Tokaj-vin, fik medhold ved EU-domstolen i at have eneret på navnet. Friuli-vinene har derfor fra og med den 1. april 2008 skullet anvende navnet Friulano på etiketterne og glemme alt om Tocai..........
    .........
...... .............
>33/09
...... .............
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 89 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Mousserende vin


Bournett, Extra Brut, Mendoza, Argentina 2007
139 kr., VinosLosAndes.dk
Til prisen en fortræffelig boblevin på druerne Chardonnay, Chenin Blanc og Pinot Noir og fremstillet efter Charmat-metoden. Den har fine, stadige bobler i glasset og en meget ren og harmonisk frugtsmag.


Célebre Data Rosé, Baìrrada, Portugal
44,95 kr., Amka
Der er skovjordbær over smagen af denne dejlige mousserende vin. Den har en god frisk frugt og en fin sødme og vil egne sig glimrende, når aperitiffen ikke skal være alt for tør. Den vil uden tvivl også være et hit til næste års studenterfest. Den sidste stjerne får den for prisen.




Hvidvin


Wagner Stempel, Silvaner, Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2007
89 kr., Oxholm Vin
Frisk og ret let hvidvin med fin balance mellem frugt og krydderi, syre og sødme. En liflig vin til lettere retter. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Victor Delauze, Cerise et Poivre, Côtes du Rhône Villages, Cairanne, Frankrig 2006
89,95 kr.; i denne uge (uge 52): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til tilbudsprisen er dette en fortræffelig rødvin. Den har en dejlig, frugtagtig smag – og ja, den lever op til sit navn: Kirsebær og peber. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Winzer Gregor Schup, Sweigelt Trocken, Termenregion, Østrig 2007
62 kr., Thamsvine
En let rødvin, der smager rigtig godt. Den har dejlig frugt og en fin sødme. Flasken har skruelåg.


Seagull, Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2007
58,50 kr.; ved 6 flasker: 50 kr., Premier Cru
God og saftig rødvin – en meget anvendelig vin til en rimelig pris. Faktisk lidt af et fund.


Saurus Cabernet Sauvignon, Familia Schroeder, Patagonia, Argentina 2006
65 kr., Vinens Verden
Det er en af disse meget drikke-venlige vine med stor frugt-sødme, chokolade og kaffe. En meget lækker vin, som mange vil kunne lide.


Trerè Syrah, Novello, Ravenna, Italien 2008-12-20
52 kr., 3C-Wine
En rødvin, der overrasker. Der er et strejf af sort peber i smagen, hvilket er karakteristisk for Syrah-druen, men udover det adskiller den sig markant fra al anden Syrah-vin, vi har smagt. Den er mild og let – nærmest som en mørk rosé – er fuld af frisk frugt og meget læskende. Med sine kun 11,5% alkohol er den sagen som frokostvin. Så absolut et godt glas til prisen.


Clos Saint Jean, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
75 kr., The Wine Company
Fyrig rødvin med en masse krydderi, chokolade, peber ... en knaldhamrende god vin til en yderst rimelig pris.


Journey’s End, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2005
135 kr., Vinslottet
Flot og kraftig rødvin med dejlig frugt og krydderi, passende fadlagring og en mundrensende syre.


Quinta da Baceladas, Single Estate, Bairrada, Portugal 2005
99,50 kr., Irma
Stor og dejlig rødvin, blød og med interessante facetter. En ”varm” vin, en vintervin. Flot vin til prisen.


Finca Antigua, Tempranillo, La Mancha, Spanien 2006
59,95 kr. i 2009, H.J. Hansen og Magasin
En lækker rødvin, og til H.J. Hansens såkaldte ”stjernepris” i 2009 er den lidt af et kup. Den har en dejlig vinøs duft og en blød, frugtagtig smag med toner af mørke bær, vanille, milde tanniner og en diskret fadlagring. På mange måder kan vinen minde om en rioja i den bedre ende.


Climax, Bindi Sergardi, Toscana IGT, Italien 2005
199 kr., Toscavini
Rigtig lækker rødvin med blød frugt, der med mildhed breder sig i munden. Helt billig er den ikke.


Château Pesquié, Terrasses, Côtes du Ventoux, Frankrig 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget kraftig rødvin med intens frugt – en udmærket madvin til en god pris.


Paradyskloof Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2006
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
Der er tobak og modne kirsebær over duften af denne lækre rødvin. Den har en god og fyldig smag af moden frugt og friske svampe.


Odin’s Honour, Reserve, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2003
225 kr., Vinkrogen
En meget voldsom rødvin med intens frugt og en lille spritkant. Der er virkelig smæk for skillingen, og vinen bør ubetinget ledsage en lige så kraftig ret. Faktisk er denne vin ikke rigtigt os …


Primarone, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2007
79,95 kr.; i denne uge (uge 52): 41,67 kr. ved 6 flasker, SuperBest
Saftig og kraftig rødvin med et ret enkelt og robust smagsbillede. Tilbudsprisen er i overensstemmelse med oplevelserne.


Domaine de Suremain, Mercurey, Frankrig 2005
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Let lille rød bourgogne med et enkelt smagsbillede.




Sød Vin


Un 15 Novembre, Didier Cornillon, Vendange Tardive, Frankrig 2006
150 kr. for 50 cl, Vinmand.dk
Superlækker sød vin med en hel frugtbowle af aromaer – abrikos, nødder, dadler, lyse rosiner, honning … Druerne blev høstet den 15. november 2006, deraf navnet.


Aleatico, Aldobrandesca, Sovana Superiore, Italien 2007
189 kr. for 50 cl, Fondberg
En dessertvin, der ikke er sliksød, men derimod ret let. På sin vis en interessant vin, men en vin, der er lidt svær at vælge en dessert til. En meget kostbar specialitet.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.