Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01, 2009

,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 1
Fra 29. december til 4. januar 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 50, ,,,,,,VinAvisen uge 51,,,,,,,,VinAvisen uge 52
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
........................... ........

....................
Vi her på VinAvisens redaktion ønsker alle vore læsere et rigtig Godt Nytår.
Vi siger tak for den gode kontakt, vi har haft i 2008 med både læsere og annoncører, og vi glæder os til i 2009 at bringe en masse nyheder og oplevelser og dermed holde læserne ajour med, hvad der sker i den store vinverden.
.............................

....................
37-52
......... .............
De 10 største nyheder
i vinens verden i 2008
,,,,,,,,,,,,
I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2008, må det blive disse her:
,,,,,,,,,,,
1
    Absurde franske alkohollove
    Det blev året, hvor Frankrigs skrappe regler for vin- og spiritusreklamer viste sig fra sin mest absurde side. Startskuddet lød, da den franske forening mod misbrug af alkohol, l'Association Nationale de Prévention en Alcoologie et en Addiction (ANPAA), lagde sag an mod avisen Le Parisien på grund af en artikel om champagne. Artiklen ansporede til alkoholmisbrug, mente ANPAA – der vandt retssagen. Flere andre medier og vinskribenter er i årets løb blevet trukket i retten af lignende årsager.
    ,,,,,,,,,,,
2
    Til kamp mod CO2-udslippet
    I 2008 har vinindustrien for alvor fået øjnene op for følgerne af den globale opvarmning. En klimakonference i Barcelona tidligere på året satte skub i en masse initiativer rundt omkring i vinlandene – alle med det formål at skære ned på CO2-udslippet. Frankrig går i front med flere tiltag. I Champagne er der indført ændringer, som gerne skulle formindske udslippet med 25% inden år 2020, mens man i Bordeaux via diverse omlægninger satser på at kunne skære udslippet ned med hele 75% inden 2050. Stadig flere vinproducenter verden over går af miljøhensyn over til at tappe vinen på plastflasker i stedet for glasflasker, indfører solenergi og skærer ned på energiforbruget under vinfremstillingen.
    ,,,,,,,,,,,
3
    Skruelågets sejrsgang
    Stadig flere vinproducenter på verdensplan erstatter korkpropperne med skruelåg. Endog nogle af de store franske vinhuse i Bordeaux og Bourgogne har enten lagt om eller overvejer at lægge om til skruelåg. Fx vil en af Bourgognes anerkendte vinproducenter, Jean-Claude Boisset, nu lade skruelåget brede sig til en tredjedel af sin produktion. Også Østrig er for alvor hoppet med på vognen. I år nåede antallet af østrigske vinflasker med skruelåg op på 70 millioner, hvilket svarer til 55% af landets totale produktion.
    ,,,,,,,,,,,
4
    Ekstra sund vin
    Vin – og ikke mindst rødvin – har masser af godgørende egenskaber, hvilket skyldes stoffet resveratrol, der frem for findes i de blå druers skind.
    Stadig flere forskningsresultater ser dagens lys, og man ved nu, at resveratrol kan bruges i kampen mod alt lige fra brystkræft til demens.
    Denne viden har fået vinhuse verden over til at forsøge at fremstille vin med et ekstra højt indhold af resveratrol. Den australske læge Philip Norrie har i år slået alle rekorder med en vin, der indeholder 100 mg resveratrol pr. liter mod 6 mg i en almindelig flaske rødvin.
    ,,,,,,,,,,,
5
    Vin med mindre alkohol
    Fadbamserne fra de oversøiske vinlande har længe hittet hos de europæiske forbrugere. Men nu vinder de mindre alkoholiske vine frem igen – vine med mellem 12,5 og 13,5% alkohol. Og ikke nok med det – 2008 har også set flere forsøg på at fremstille vine med et ekstra lavt alkoholindhold.
    For nylig udtalte den fremtrædende australske vinproducent Wolf Blass, at vine med et alkoholindhold på over 15% aldrig burde vinde en medalje – en udtalelse, der om noget understreger den nye trend for mildere vine.
    ,,,,,,,,,,,
6
    Vin&Sprit solgt
    2008 blev også året, hvor salget af Vin&Sprit blev en realitet. Den nye ejer, det franske spiritusfirma Pernod Ricard, måtte lægge et beløb svarende til 44 milliarder kr. på bordet for det svenske firma.
    Købet har betydet, at aktiviteterne i V&S Distillers, V&S Wine og Pernod Ricard Denmark er blevet lagt sammen, og at den nye virksomhed, der har fået til huse på Holmen i København, nu er Danmarks største vin- og spiritusleverandør.
    I kølvandet på købet fulgte også salget af Københavns ældste vinforretning, Kjær & Sommerfeldt – der dog er blevet købt af forretningens egen ledelse og dermed efter mange år på fremmede hænder igen er danskejet.
    ,,,,,,,,,,,
7
    Et slag for økologien
    Markedet for vine fremstillet på økologisk dyrkede druer er stigende, og stadig flere vinproducenter har i årets løb lagt om til økologisk vindyrkning. Interessen for Fairtrade-vine er ligeledes tiltagende, når det gælder såvel forbrugerne som vinproducenterne.
    ,,,,,,,,,,,
8
    Italiensk vinskandale
    Året bød også på italiensk vinskandale af format. Førende vinhuse i Brunello di Montalcino kom under anklage for at have forfalsket deres Brunello’er ved at have iblandet andre druer i vinen end den ifølge Brunello DOCG-reglerne tilladte Sangiovese Grosso. Frescobaldi, Antinori, Argiano og Castello Banfi fik beslaglagt en stor del af deres Brunello-årgang 2003. Alt tyder dog på, at der var tale om storm i glas vin – et efter et blev vinhusene renset for anklagen.
    ,,,,,,,,,,,
9
    Asien som medspiller
    De asiatiske lande – og frem for alt Kina – spiller en stigende rolle for salget af europæisk vin. Kineserne drikker stadig mere vin, og i år har flere kinesiske rigmænd end nogensinde før investeret i kostbare flasker på vinauktioner rundt omkring i verden. Eksporten af vin til de asiatiske lande er da også støt stigende, og – når man ser bort fra Japan – forventes den i 2017 at ligge på et beløb svarende til 7,5 milliarder kr.
    ,,,,,,,,,,,
10
    Vigtig aftale med Australien
    Langt om længe blev der indgået aftale mellem EU og den australske regering om, at vinproducenterne i Australien ikke længere må benytte berømte europæiske vinnavne på deres etiketter. Det er dermed slut med australsk Sauternes, Rioja og Champagne. Til gengæld løsner EU op for salget af australske vine fremstillet via særlige teknikker, der hidtil har gjort et salg på det europæiske marked ulovligt.
........... .
41-45
...............
Campari på storindkøb
Det italienske apéritif-firma Campari, der har sin base i Milano, er i købe-humør i øjeblikket. Ifølge Just Drinks har firmaet næsten i samme åndedrag købt 99% af aktierne i det ukrainske vinfirma Odessa, der fremstiller mousserende vin, og 70% af aktierne i Sabia, et af Argentinas førende distributionsfirmaer for vin og spiritus.
Købssummen for førstnævnte firma var et beløb svarende til 96 millioner kr., mens Campari har måttet lægge 22 mio. kr. på bordet for aktiemajoriteten i Sabia.
Med købet af Odessa har Campari fået en fod indenfor på et af Østeuropas hurtigst voksende markeder, når det gælder salget af vin.
Det italienske firma investerer i det hele taget i ekspanderende markeder i disse år, hvilket selvsagt giver økonomisk pote. I de første ni måneder af 2008 havde Campari en indtjening på 649,6 millioner euro (cirka 4,8 milliarder kr.), hvilket var en stigning på 0,8% i forhold til samme periode 2007.
.
Nye appellationer på vej i Australien
Som vi fortalte i uge 50, har EU’s landbrugskommission og den australske regering indgået en aftale om, at de australske vinproducenter ikke længere må bruge Sauternes, Port og andre berømte europæiske vinnavne på etiketterne.
Australierne er nu i fuld gang med at udarbejde nye appellationer og finde frem til nye navne til de vine, det er gået ud over. Lanceringen af de første navne skulle ifølge nyhedstjenesten WineAlley gerne være klar til marts, men allerede nu har den nye aftale og de deraf følgende omlægninger kostet den australske vinindustri en million AUD (cirka 3,6 mio. kr.).
................ .
    < Bogens korttegninger er uhyre detaljerede med navne på marker, slotte og vingårde. Der er endog højdekurver og vejnumre.
......... .
Også Hugh Johnson i ny udgave
"Oxford Vinleksikon", som vi anmeldte i sidste uge, er ikke det eneste standardværk om vin, der er udsendt i en ny og revideret udgave. Det gælder også Hugh Johnsons "Den store Vinbog" (Lindhardt og Ringhof, 400 sider, 500 kr.), der første gang udkom for 37 år siden.
Vinens atlas er blevet revideret og udvidet flere gange, og dette er den sjette udgave, hvor gode, gamle Hugh ligesom med forrige udgave er blevet godt hjulpet af Jancis Robinson.
 
Endnu flottere og helt ajour
"Den store Vinbog" er et fantastisk værk, der har involveret en masse specialister – researchere, korttegnere, fotografer og redaktører – og de har alle medvirket til, at bogen er blevet endnu flottere, end den nogensinde har været.
Bogen er naturligvis samtidig ført helt ajour i en vinverden, der i de forløbne år har været inde i en rivende udvikling. Men bag det hele fornemmer man stadig den usnobbede, pædagogiske og underholdende vinskribent Hugh Johnson.
Hvor "Oxford Vinleksikon" er bogen, man slår op i, er "Den store Vinbog" bogen, man læser med fornøjelse. Og slår op i ...
......... .
34-07/09
......... .
25 postkort om sherry
Anker har været på vinrejse i Spaniens Sherry-distrikt. Det er der kommet 25 postkort ud af. De første 6 har vi bragt i de foregående uger:
Uge 51: Distriktet – historien – jordbunden
Uge 52: Regn og sol – Palomino – Pedro Ximénez
Her kommer fem postkort, hvor vi tager fat på lagringen i det såkaldte solera-system.
......................

................
En solera med fade stablet i flere etager. Billedet er taget i Bodegas Lustau, hvis vine importeres af H.J. Hansen.
    7. postkort om sherry:
    Sherry skabes i solera-systemet
    En fornem sherry vil have lagret i flere år i egetræsfade, botas à 490-500 liter, og i løbet af denne lagring udvikles dens særlige aroma og smag under indflydelse af den såkaldte flor – som vi kommer til i postkort nr. 10 og 11 nedenfor.
    Under lagringen fordamper hvert år cirka 3,5% af vinen – man kalder det "englenes andel" ligesom i Cognac-distriktet. Dagligt svarer det til 100.000 flasker.
    Hvis et fuldt fad blev overladt til sig selv, ville vinen være fordampet i løbet af cirka 70 år. Men i Jerez overlader man ikke fadene til sig selv. Igen og igen fyldes der efter, og dette er meget karakteristisk ved fremstillingen af sherry.
    Efterfyldningen sker i et system, som man kalder solera – et ord, der kommer af det spanske suelo = gulv.
    ,.............,,
......................

................
Fadene, botas, ligner ikke helt de barriques, der anvendes mange andre steder. Sherry-fadene spidser mere til i enderne og rummer 490-500 liter i stedet for 225 liter. Form og størrelse blev fastlagt allerede i 1400-tallet.
    8. postkort om sherry:
    Flere fade oven på hinanden
    Solera-systemet består af flere rækker fade oven på hinanden – som regel i tre etager, men af og til af flere, måske helt op til femten – og fra tid til anden tapper man den vellagrede vin fra rækken nederst ved gulvet. Denne række kaldes solera, og man tapper ofte 10% af vinen tre gange om året.
    Solera-rækken fyldes derefter op med vin fra rækken ovenover, den såkaldte 1. criadera, der igen får vin fra den næste række, 2. criadera - osv. Og i den øverste række fylder man så efter med ung vin, der dog aldrig er under ni måneder gammel og nogle gange har en alder på flere år.
    Det fine ved solera-systemet er, at den yngre vin – når den tilføjes i mindre mængder – optager den ældre vins karakter. Det er faktisk ligesom i en skoleklasse: Kommer der et fremmedsproget barn ind i klassen, varer det ikke længe, før barnet begynder at tale samme sprog som alle de andre børn i klassen.
    ,.............,,
.................... .

46-45
...............................

................
Når man kommer på besøg i en Sherry-bodega, kan man blive opfordret til at signere et fad med kridt. Gad egentlig vide, om de visker det ud bagefter ...
    9. postkort om sherry:
    En ild, der aldrig slukkes
    Spanierne kalder som nævnt i det forrige postkort trappetrinene af fade i en solera for criadera. Ordet kan oversættes ved "børnehave-klasse", hvor man bliver opdraget, skabt, kreeret. I dag ligger fadene dog ikke nødvendigvis oven på hinanden, men princippet for blandingen er som i den enkle solera.
    Mange solera'er blev startet for årtier eller århundreder siden, og de er som en ild, der aldrig slukkes. Der bliver lagt nyt brænde på, men det er stadig den samme ild. Da man imidlertid hele tiden blander vine af forskellige årgange, kan sherry aldrig være en årgangs-vin. Det var man (englænderne) heller ikke interesserede i fra starten. Det var vigtigere at skabe et ensartet produkt fra år til år.
    Den ældste sherry-solera, der stadig er i gang, er fra 1648 – det år, Christian d. 4. døde. Andre er opkaldt efter historiske personer, der (måske) har smagt de dyrebare dråber. Deres navne står i hvert fald på fadene.
    ,.............,,
......................

................
I alle de større bodegaer kan man studere laget af flor i et fad med endeskiver af glas. Her ser vi op under laget, der ligger oven på vinen.
    10. postkort om sherry:
    Et blomsterflor beskytter vinen
    Sherry får en del af sit særpræg fra den måde, vinen modnes på – nemlig i fade, der ikke lukkes helt, og som kun fyldes fem sjettedele. Der står med andre ord luft over vinen.
    Normalt ville dette medføre, at vinen blev iltet og angrebet af eddikesyre-bakterier, men det sker ikke her. Vinen beskyttes nemlig af en kultur af mikroorganismer – saccharomyces ellipsoideus – der har en meget høj modstand imod alkohol og opstår helt af sig selv. Dette er den såkaldte velo en flor.
    Ordene betyder meget poetisk " blomsterflor", men det hvide lag oven på vinen ser nu ikke spor poetisk ud. Tværtimod ligner det en op til 2 cm tyk, rynket flødeost, og det lugter som nybagt brød.
    ,.............,,
................ .
18-17
................................... ......... .

................
Tykkelsen af flor-laget "blomstrer op" om foråret og efteråret og bliver dermed tykkere. Om sommeren og vinteren kan laget være næsten forsvundet.
    11. postkort om sherry:
    Floren æder bakterier
    Floren holder de skadelige bakterier væk – den æder simpelt hen eddikesyre-bakterier. Og samtidig tillader den en vis kontrolleret iltning af vinen nedenunder, idet den under sin vækst er storforbruger af ilt og derved hindrer vinen i at blive iltet for meget.
    Det er i øvrigt også livsvigtigt for floren, at den får tilført ny næring fra yngre vine, og det får den jo netop i solera-systemet.
    Floren giver vinen en lidt skarp, gæragtigt og "støvet" duft og et appetitvækkende og mundrensende bid i smagen.
    Tidligere betragtede man udviklingen af flor som meget mystisk. I dag dyrkes mikroorganismerne i laboratorier, og når tiden er inde, "vaccineres" vinen med dem.
    ,.............,,
......................'................................ .......................
Sebastiani solgt efter 100 år i samme familie
I uge 37 2005 fortalte vi om en smagning af de pragtfulde vine fra vinhuset Sebastiani i californiske Sonoma. For få dage siden skiftede vinhuset, som har været i Sebastiani-familiens eje i mere end hundrede år, ejermand. Den nye ejer er det store amerikanske vinfirma Foley Wine Group, der ejer flere vinhuse langs USA’s vestkyst – heriblandt Foley Estates Vineyard and Winery, Firestone Vineyards, Three Rivers Winery, Lincourt Vineyards, Altus, Merus og Goodnight Cellars.
Salgssummen er ikke offentliggjort, men årsagen til salget er ifølge Decanter blandt andet modstridende familiære interesser.
......... .
    Kun for kvinder
    Konkurrencen Women and Wines of the World International Competition, der i 2008 blev afholdt for anden gang i Monaco, lader til at være kommet for at blive. Det særlige ved konkurrencen er, at smagepanelet udelukkende består af kvinder – noget, som skal være med til at sætte fokus på kvinderne i den ellers mandsdominerede vinbranche.
    I anden ombæring af konkurrencen deltog 150 vine fra 12 forskellige lande, og samtlige vine blev bedømt efter, hvor godt de repræsenterer deres respektive appellationer eller oprindelsessteder.
    Også i 2009 finder konkurrencen sted i Monaco, og denne gang vil der – når vindervinene er kåret af det 25 kvinde store smagepanel – være en efterfølgende konkurrence, hvor det gælder de mest elegante etiketter og emballager.
................
Til_37/09
......... .
En god sjat EU-penge til Østrig
Den østrigske vinindustri vil – som følge af EU’s nye vinreform – få 72 millioner euro (cirka 537 mio. kr.) i støtte fra Bruxelles. Pengene skal frem for alt bruges til tekniske forbedringer i vinhusene samt til markedsføring af østrigsk vin uden for EU-landene.
Alene vindistriktet Burgenland får ifølge Wein Reporter 22 mio. euro (cirka 164 mio. kr.).
Det overordnede mål med EU-støtten er at gøre de europæiske vinlande bedre rustede til at tage konkurrencen op med den nye verdens vinlande....... ............................. . . ...............
................................... ............
    Bobler med sølv og guld
    Mens de fleste hældte god rødvin i glassene juleaften, skænkede sangidolet Madonna en ganske særlig mousserende vin for sine gæster.
    Der var tale om vinen 24K Silver fra det spanske vinhus Artesanos del Vino. Vinen fremstilles ved, at man blander spiritus med sølvpartikler i en mousserende rosévin. Vinhuset har også en guld-version, 24K Gold.
    Madonna måtte rykke op med et beløb svarende til næsten 40.000 kr. for 25 flasker af sølvvinen.
......Rekord
Rekordkøb i lufthavn
Rige kinesere lægger rigtigt mange penge i lufthavnsbutikkerne verden over. Og de bruger gerne svimlende summer på vin. I 2007 spenderede en kineser således 23.300 euro (cirka 173.700 kr.) på vin i Charles de Gaulle lufthavnen i Paris.
Nu er denne rekord slået juleaften, hvor en anden kineser på vej til Beijing købte vin for hele 46.423 euro (cirka 346.000 kr.) i samme lufthavn. Blandt flaskerne var der adskillige Bordeaux’er, blandt andet en Château Lafite Rothschild 1947 og en flaske Château Latour 1976. En flaske La Tache 1991 blev også lagt i indkøbskurven.
........ .
    Vinviden på engelsk
    "The Wine Snob's Dictionary: An Essential Lexicon of Oenological Knowledge" (Vinsnobbens ordbog: et vigtigt leksikon for ønologisk viden). Det er den noget lange titel på en ny ordbog af de amerikanske forfattere David Kamp og David Lynch.
    Bogen klæder enhver med en smule vinviden på til at kunne klare sig i en snak med engelsktalende vinkendere med stort V. Den giver en forklaring på vinøse udtryk fra a til z samt en indføring i, hvem der er hvem i vinens verden. Og den gør det hele vejen igennem med et glimt i øjet.
    Bogen er på 144 sider, udgivet af Broadway Books og kan købes via Amazon for 8,73 pund (cirka 70 kr.)
........... .
34/09
......... .
Fig. 189
    Elektrisk vin en ældgammel idé
    I sidste uge citerede vi tidsskriftet "Ingeniøren", der har bragt en artikel om et kinesisk forsøg med modning af vin.
    Kineserne sendte en tre måneder gammel rødvin igennem et vekselstrømsfelt, og kun tre minutter efter var vinen forvandlet til en moden og vellagret vin.
    – Men elektrisk vin er ingenlunde en ny idé, skriver en af vore læsere, Jens Madsen, og han henviser til en beskrivelse fra elektricitetens barndom i 1800-tallet.
    Beskrivelsen har Jens Madsen fundet i "Praksis der Weinbereitung", en tysk håndbog for vinproducenter, kældermestre og vinhandlere, udgivet i 1889 af Dr. Josef Bersch, som var redaktør af tidsskriftet "Algemeinen Weinzeitung" i Wien.
     
    Lynet slog ned i vinkælderen
    Den østrigske redaktør fortæller, at i slutningen af 1860’erne slog lynet ned i en vinkælder, og da man bagefter smagte på vinene, havde de fået en meget bedre duft og smag.
    Dette gav ideen til at stille et galvanisk element op foran et vinfad og forbinde det med elektroder, som var boret ind i fadet forskellige steder – på bogens "Fig. 189" ses hvordan.
    For at vinen ikke skulle komme i forbindelse med kobber, lavede man elektroderne af platin.
    Senere i 1800-tallet udførte en italiener ved navn Mengarini et lignende forsøg med elektroder af platin-folie – og nu, over 100 år senere, er kineserne altså i gang.
...............
Italiens største vinkooperativ
Det store kooperativ Cantine Riunite & CIV, der har sin base i Reggio Emilia, har købt samtlige aktier i det italienske vinfirma Gruppo Italiano Vini (GIV) i Modena. Kooperativet er dermed blevet det største af sin art i Italien og et af de største vinkooperativer på verdensplan.
Med købet af GIV erhverver Cantina Riunite & CIV ligeledes vinmærkerne Bolla og Fontana Candida, der – som vi fortalte i uge 50 – netop var blevet købt af GIV.
Fremover vil Cantine Riunite & CIV få 80.000 tons druer årligt fra i alt 2800 drueavlere. Omsætningen vil komme til at ligge på mindst 450 millioner euro (cirka 3,4 milliarder kr.) om året.
......... .
    Flasken ”svæver” over bordet
    Man tror, det er løgn, når man ser på billedet til venstre. Men den er god nok – flaskeholderen, der på underfundig vis får flasken til at "svæve" over bordet, er fremstillet af en jernkæde betrukket med nikkel, og det har efter sigende alt sammen noget at gøre med det helt rigtige balancepunkt.
    Det er den israelske designer Shahar Peleg, der har skabt holderen, som passer til de fleste almindelige vinflasker. Den kan købes hos flere designfirmaer rundt omkring i verden. Mon den også kan fås i Danmark? Vi hører gerne nærmere.
................
....... ............... ... ......... .....
..................................................

    Bliv "vinkjenner" på net-kursus
    To norske sommelierer, Svein Lindin og Tor Frostmo, har fået en god idé. De har oprettet en webside under navnet "Bli en vinkjenner", som tilbyder vinkurser til enhver med interesse for vin.
    Der er forskellige kurser inden for fx basisviden, vin og mad, vintyper og druer, og hvert kursus afsluttes med en eksamen, hvor man består eller dumper afhængig af, hvor mange point man får.
    Man behøver ikke at være nordmand for at blive kursist, og består man, bliver der straks sendt et signeret Vinkjenner-diplom.
    Kurserne koster fra 295 til 595 nok (cirka 225 til 450 kr.), men før man hiver kreditkortet frem, kan man få en smagsprøve i form af et lille gratis kursus.
.........
Champagneprop med 100 km i timen
Lad proppen springe! Sådan lyder det i mange hjem nytårsaften. Propperne i champagneflaskerne bør dog ikke springe, men lirkes forsigtigt af – eller som man siger: flasken skal "åbnes med et suk".
Men hvis man nu vil have champagneproppen til at springe, hvilken hastighed kan den så maksimalt flyve af sted med?
Det spørgsmål har den tyske forsker Friedrich Balck fra det tekniske universitet i Clausethal stillet sig selv – og har nu fundet svaret på.
Hvis man ryster flasken kraftigt – sådan, som cykelryttere gør det, når de har vundet – vil proppen stødes ud med en hastighed på 40 kilometer i timen. En endnu større hastighed, nemlig 100 kilometer i timen, vil kunne opnås, hvis flasken varmes op i Solen et godt stykke tid inden åbning.
Balck har ifølge Decanter taget fotoelektrisk og akustisk udstyr til brug for målingen samt målt proppens tryk på et stykke papir..................



    Fang champagneproppen
    En af vore læsere, Svend Aage Hansen, fik en rigtig dejlig julegave af sin datter, som han har tænkt sig at anvende mange nytårs-aftener fremover. Det er en champagneprop-fanger fra firmaet Screwpull, som datteren købte i byen Chartres syd for Paris.
    Når man har fjernet stanniolen omkring flaskehalsen og ståltråden omkring proppen, trykker man fangeren ned over proppen og drejer rundt, mens man holder godt fast. Proppen skydes kort tid efter op i holderen, hvor den bliver siddende.
    En sådan "hjælpende hånd" til åbningen af champagnen findes faktisk allerede på det danske marked, og kan blandt andet købes hos Winepresent.dk, hvor den koster 299,75 kr.
.... .

50-01
......... .
    Fornem pris til dansk bog om vin
    I uge 37 anmeldte vi Tore Scheels "Vinbogen" – en ny bog, som egentlig er skrevet til brug for undervisningen af tjenere og kokke, men som andre med interesse for vin bestemt også kan have glæde af.
    Nu har bogen vundet Gourmand World Cook Book Awards 2008 i kategorien "bedste grundbog om vin", og deltager desuden i finalen til maj, hvor den dyster mod flere tusinde bøger fra resten af verden.
    Gourmand World Cook Book Awards er en slags international Oscar-konkurrence, grundlagt af den franske forlægger Edouard Cointreau.
    "Vinbogen" kan købes hos Erhvervsskolernes Forlag for 199 kr.
.........................



SanTásti findes i tre varianter – Classic, med pebermynte og så med en blanding af kanel og mynte.
    En ganerenser for vinsmagere
    Når vinskribenter verden over skal smage og anmelde vine, går de selvsagt seriøst til værks. Der smages og spyttes i ét væk – og gang på gang renses ganen og smagsløgene med vand, så nye smagsindtryk kan udfolde sig frit.
    Men ifølge Andrew Macaluso og Nicole Chamberlain, der begge studerer ønologi ved universitetet Cal Poly San Luis Obispo i Californien, renser vand ikke ganen effektivt nok. Derfor har de udviklet en ny drik, SanTásti – en ganerenser, målrettet vinskribenter og andre, der har brug for at danne sig et helt nøjagtigt smagsbillede af forskellige drikke- og fødevarer.
    Ifølge opfinderne dæmper SanTásti syre, sødme og bitterstoffer og efterlader smagsløgene fuldstændigt neutrale. Og så indeholder drikken kun 10 kalorier.
    SanTásti kan foreløbig kun købes i Californien, hvor den fås i tre forskellige smagsvarianter. Der kan læses mere om drikken på firmaets hjemmeside.
.. ..... ............... ......................... .
33/09
......... .
    Historien bag etiketten: Guds Trappe
    En berømt spansk vin fra et berømt distrikt har et navn med en gammel historie.
    Vinen hedder Scala Dei, hvilket betyder Guds Trappe, og distriktet er Priorat, et lille område i et dramatisk landskab syd for Barcelona.
    I 1163 byggede en gruppe kartheuser-munke fra det franske Grenoble et kloster i dette vilde land. Munkene blev ledet af en prior, og derfor kom egnen til at hedde Priorato – eller Priorat, som man siger på catalansk.
    Klosterets navn var Scala Dei. Ifølge legenden blev det nemlig bygget på et sted, hvor en fårehyrde havde set engle, som gik op og ned ad en lang "Guds trappe", der førte til himlen.
    Klosterets munke plantede vinstokke, og da de blev fordrevet under Napoléon-krigen, fortsatte bønderne dyrkningen. I mange år var det svært at dyrke de stejle marker – i hvert fald var det dyrt – men i løbet af de sidste 15-20 år er der kommet kapital til distriktet, og store kultvine er blevet skabt.
    Folkene i de små landsbyer er kommet nogle trin op ad trappen til himlen. Det gælder også dem, der laver vinen i det gamle kloster, Cellers d’Scala Dei.
    PS: Vi er stadig meget interesserede i at modtage forslag til historier bag etiketter. Skriv gerne til mariette@vinavisen.dk
...................
51-01
..................
.....................

.............
...............
.............. .....
Pernod Ricard sælger fra
Da det franske firma Pernod Ricard tidligere i år købte V&S Group, havde handelen først fået det blå stempel af EU-kommissionen. Det var heller ikke noget problem – dog forlangte man i kommissionen, at Pernod Ricard af konkurrence-hensyn, skulle sælge nogle af de nyerhvervede spiritusmærker fra. Grönstedts Cognac, Star Gin, Red Port og Dry Anis er derfor nu blevet solgt til den norske vin- og spiritusgruppe Arcus.
Hvor meget Arcus har skullet betale for mærkerne, vil Pernod Ricard ikke ud med.
............. .....
...... .............
>33/09
...... .
..................
.........................
    ...............
Smagning af Rom

Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt tre flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




Plantation Grande Reserve, Barbados, 40%
195 kr., Juul's Vin & Spiritus
Denne rom dufter en hel del af nougat og har en dejlig let krydret smag og en utrolig lang eftersmag. Den har en meget lækker og fyldig konsistens.


Reimonen Agricole Rhum 9 år, Guadeloupe, 40%
470 kr., Mac Y
En dejlig rom i perfekt balance mellem sødme og tørhed, styrke og blødhed. Den har en behageligt krydret smag med toner af malt, honning og røg.


Matusalem Rum Solera 7 Blender, 40%
159,75 kr., Skjold Burne
Honning, banan, abrikoser og alt muligt andet sødt og lækkert forenes i duften af denne rom. Smagen er ligeledes fuld af sødme, dog uden at være vammel, og afsluttes med toner af mørk karamel. En rigtig dejlig rom til prisen.
..,,,,,,,,,,,,,,,,,,

.... ...................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Amka i Randers har sagt goddag til to nye medarbejdere: Morten Rødgaard, der vil forestå salget til detailhandelen på Sjælland, og Torsten Vendelboe, som overtager Ejlif Møller Pedersens kunder i Best Selection-kategorien. Ejlif Møller Pedersen går på pension efter mange år hos Amka og Best Selection.
    *Solarex Wines begynder at sælge vin, inkl. crémant, fra Château Rioublanc i Bordeaux.-
    *The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Domaine des Martinelles i Hermitage, Rhônedalen. ,,,,,,,,,
    ,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
....
39-12
..... .
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.................... .............,,,
,

    Marie Ahm (f. 1980) har interesseret sig for vin, siden hun var 15 år gammel. Vinens verden er hendes ét og alt – en passion, som hun beskæftiger sig med hver eneste dag.
    Oprindelig er hun uddannet akademiøkonom, og hun har haft sin gang i flere virksomheder, hvor hun har fungeret som blandt andet serviceleder og teamleder.
    I dag bor hun i Spanien, hvor hun har ansvaret for eksporten af vin fra vinhusene Pares Balta, Gratavinum og Dominio Romano.
    Derudover har hun siden 2006 været fast tilknyttet som skribent ved Vinbladet og skriver ligeledes for det internet-baserede vinfirma estwine.dk.
    Marie Ahm udfører desuden projekt-opgaver for vinimportører i Skandinavien, Storbritannien og Asien. Og så holder hun af at holde foredrag om vin, hvilket foregår på både dansk, engelsk og spansk.
    Trods jobmæssig travlhed er hun også i færd med at færdiggøre den vinøse uddannelse WSET The Diploma og begynder på en Master of Wine i september 2009.
    Marie Ahm har også – som første dansker og kvinde – opnået permanent medlemskab af Le Grand Jury Européen. Hun deltager aktivt i planlægningen af World Wine Symposium 2009 sammen med Francois Mauss, President af Le Grand Jury Européen.
    I de sidste to år har hun rejst mere end 250 dage årligt, og hun elsker det. Rejserne går også til Malmø, hvor hendes danske kæreste bor.
    Adresse: Calle Figueral 42, Bajos, esc. 2. 2ª, 08880 Cubelles (Barcelona), Spanien, tlf.: +34 938 955 193, mobil: +34 607 671 608, e-mail: marie@vonahm.dk.
....... ................ .......... .......... .
08-07/09
...
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 11, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 85 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Mousserende vin


Domaine de la Tournelle, Brut, Crémant du Jura, Frankrig
99 kr., Vinimperiet
Det er ikke ofte, vi smager vine fra den dejlige by Arbois i det østfranske Jura, men her er en, der kommer os boblende i møde. Vinen er lavet 100% på druen Chardonnay, og til prisen er det en virkelig god vin, der godt kan måle sig med langt dyrere champagne.


Gancia Asti, Canelli, Piemonte, Italien
69,95 kr., i denne uge (uge 1): 49,95 kr., SuperBest
Det er som at drikke sommerblomster, lød det fra én i smagepanelet om denne liflige halvsøde mousserende vin. Den vil være sagen til en dessert nytårsaften eller til dem, der ikke vil have alt for tørre bobler, når klokken slår tolv. Vinen vil også godt afkølet egne sig glimrende som terrassevin til sommer, da den er mild og let og kun indeholder 7,5% alkohol.


Les Échansons, Mailly, Champagne, Frankrig 2008
799 kr., ved 12 flasker: 599 kr., Laudrup Vinimport
En uovertruffen dejlig champagne. Den har det hele – duft af brød, god frugt, tilpas syre, fylde og fine krydrede undertoner. En stor vin i perfekt balance.


Château Tour Grise, Brut, Saumur, Frankrig 2000
85 kr., Vinimperiet
Boblevin, otte år gammel og med en moden og let gylden farve. Men trods alderen smager den godt og har fin mousse i glas og mund; kvaliteten er stadig okay og prisen rimelig.


Arrogant Frog Rosé, Languedoc, Frankrig
64,95 kr., Amka
Denne mousserende vin dufter intens af lyst brød. Den er medium tør og har en fin smag af jordbær med toner af marcipan til slut. Mange vil kunne lide den, og den er et rigtig godt køb til prisen.




Hvidvin


Finca Sophenia, Reserve, Chardonnay, Tupungato, Mendoza, Argentina 2007
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Hvidvin med en ren og klar Chardonnay-smag, støttet af en fadlagring, der måske ikke er diskret, men blød og passende. Det er faktisk en meget lækker vin, som den franske flyvende vinmager Michel Rolland har sat sit fingeraftryk på.


Greenhough, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand 2007
89 kr., Oxholm Vin
Meget frisk og dejlig hvidvin med toner af hyldeblomst. Velegnet til fisk og skaldyr – eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Taltarni, T Series, Sauvignon Blanc / Sémillon, Victoria, Australien 2007
59,95 kr., House of Wine
Hvidvin, hvori Sauvignon-druens lidt aggressive friskhed mildnes af druen Sémillon – ligesom i en god Bordeaux-hvidvin. I smagen er der toner af citrus, passionsfrugt og mineralitet. Flasken har skruelåg – og prisen er rimelig.




Rødvin


Leyda Carmenère, Conchagua Valley, Sydafrika 2005
89 kr., Vinens Verden
Det er en rødvin, der vrinsker. Der er stald, læder og seletøj over duften, mens smagen er varm, krydret og fyldig med toner af hyld og kirsebær.


Margan, Shiraz, Hunter Valley, Australien 2006
117 kr.; ved 12 flasker: 107 kr., Solarex
Rødvin med en ren og meget saftig Shiraz-smag. En harmonisk vin, der udpræget skal ledsage en kraftigt smagende bøf. Flasken har skruelåg.


Falesco, Pesano, Umbria Merlot IGT, Italien 2007
129,95 kr., i denne uge (uge 1): 49,95 kr., SuperBest
Til ugens tidbudspris en ret utrolig rødvin. En ufiltreret og kraftig vin med en intens frugtsmag med toner af tobak og vanille samt en diskret fadlagring. Det er en vin, der skal ledsage en kraftig ret. Det kan godt være, at normalprisen på 130 kr. er lige i overkanten, men til tilbudsprisen er vinen et kup.


Viking, Grand Shiraz / Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien 2004
199 kr., Vinkrogen
Stor og flot rødvin, der simpelt hen smager godt. Den har en intens frugtsmag, fremtrædende, men bløde tanniner og en masse krydderi.


La Braccesca, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2004
149 kr., Fondberg
Ultralækker rødvin med en liflig duft og en silkeblød og harmonisk smag. En ædel vin til en rimelig pris.


Palo Alto, Reserva, Chile 2007
69,95 kr., i denne uge (uge 1): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly
I denne udmærkede rødvin er der markante toner af enebær og eukalyptus, som gør vinen velegnet til krydrede kødretter. Den fjerde stjerne gælder den yderst rimelige tilbudspris.


Château Pesquié, Artemia, Côtes du Ventoux, Frankrig 2005
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En kraftig og flot Rhône-rødvin med intens smag og krydrede toner. Den skal ubetinget skænkes til en lige så kraftig (kød)ret.


Journey’s End, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2005
135 kr., Vinslottet
En meget kraftig rødvin med blød frugt og et lille strejf af solbær. I slutningen er der et lille spritbid. Skal skænkes let afkølet og ledsage en kraftig ret.


Sparici Landini, Valpolicella, Italien 2006
79 kr., 3C-Wine
En venlig og rar lille rødvin, der med sine 12% alkohol og lette frugt bare glider ned uden at ulejlige smagsløgene ret meget.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.