Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,Vin-aktuelt i uge 4
Fra 19. til 25. januar 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 1, ,,,,,,VinAvisen uge 2,,,,,,,,VinAvisen uge 3
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
....... . ...................
37-52
....... ........ .
Vinen i en krisetid
Vinbladet Meininger’s har i sit nyeste nummer bidrag fra bladets korrespondenter i en række lande om "Vinen i en krisetid".
Det fremgår, at nogle af EU’s vinlande har problemer med eksporten, ikke mindst til USA på grund af den stærke euro, men generelt er der ikke tale om panik. Forbrugerne vil have vin i glasset, men vælger måske vine i en lavere prisklasse.
Meininger’s danske korrespondent er Elsebeth Lohfert, der sammen med sin mand udgiver "Vinbladet", og hun har talt med en række store importører.

Kun et midlertidigt fald
* Erik Larsen fra Coop, der står for næsten 40% af den danske vinimport, siger, at salget er faldet med 3-5%, men han mener, at det kun er midlertidigt. Der er mange gode tilbud i den billigste kategori fra 35 til 50 kr.
* Kristian Andreasen fra Super Gros har ikke konstateret noget fald i salget. Han er optimistisk og mener, at den seneste stigning i priserne fra Italien og Frankrig vil slutte.
* Torben Rath Hansen fra Taster Wine har kun oplevet et fald i salget til restauranterne og peger på, at vinhandelen traditionelt er ret recession-sikker.

Danskerne vil ikke spare på vinen
* Per Buhl fra Laudrup Vin, der både sælger til Horeca og private, har endnu ikke oplevet et fald i salget, kun en lille afmatning, samt at nogle restauranter har problemer med at betale deres regninger.
* Morten Berg-Stærk fra Amka kan heller ikke tale om noget fald i salget. Han tror, at hvis danskerne skal spare, så bliver det ikke på vinen.
* Gert Carl fra Chris-Wine mener det samme, idet han dog oplever, at forbrugerne køber billigere vine. I stedet for fire flasker for 100 kr. ser han nu tilbud på fem for 90.
* Lars Bo Henriksen fra H.J. Hansen har også oplevet en prismæssig nedgang i kæden Vinspecialisten's 41 specialbutikker. Kunder, der før betalte 100 kr. for en flaske, går nu efter vine i segmentet 50-70 kr.
.................
4-5
................
En lille meningsmåling
Vi siger tak til Elsebeth Lohfert, fordi vi måtte citere hendes bidrag til Meininger’s. Men hvad siger VinAvisens læsere? Hvordan reagerer de rent vinmæssigt på den økonomiske krise?
Vi lader det komme an på en lille meningsmåling. Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen senest nu på lørdag d. 24. kl. 10.
Resultatet af denne rundspørge bringer vi i næste uge.

...

4-7
. .................


Sådan inspicerer man sine marker, når man er en af Chiles største vinproducenter. José Yurazeck har siden 2006 ejet Undurraga sammen med Picciotto-familien.
    Stadig opad for chilensk vin
    Danskerne bliver mere og mere glade for chilensk vin. Ifølge de seneste tal fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) er der Chile-vin i hvert syvende af de glas, vi skænker, hvilket flytter Danmark op blandt de fem lande i verden, som aftager mest vin fra Chile.
    Selv om der i Chile er gode muligheder for at lave meget forskellige vine, har traditionen tidligere været at satse på fornuftig vin i store mængder, frem for topvine i mindre mængder.
    – Men der er en forandring i gang, siger ønologen Hernán Amenabar, der er formand for det chilenske vinmagerforbund og chefvinmager i vinhuset Undurraga, der årligt sælger cirka en million flasker vin i Danmark.
    – Vi ser mange nye typer vin komme frem, siger han, – fx Undurraga’s Aliwen og Sibaris. Det er vine, som kan konkurrere med langt dyrere europæiske vine, men som vi har mulighed for at fremstille i Chile til en lav pris.
     
    Chile passer til nye danske vaner
    Chilensk vin er betydeligt billigere end europæisk, men ifølge Henrik Dahlgaard, der er chefvinindkøber i Dansk Supermarked, er der også andre forklaringer på populariteten.
    – Vinforbruget har flyttet sig i de sidste 20-30 år. Vores kost er i dag mindre grov og mere fedtfattig, og hertil passer en chilensk vin med dens tilbageholdende syre. Flere og flere nyder tillige et glas rødvin uden for måltiderne til aftenhyggen eller en god film, og hertil er en mindre syrlig vin også at foretrække. Chilensk vin har en umiddelbar drikkevenlighed, som mange sætter pris på.
...... . ....................
51, 2, 4, 6
....... . ..............................


Foto: DWI.
    Krise eller ej: Vinsalget vil stige
    Den finansielle krise vil kun få en ringe effekt på det fremtidige salg af vin på verdensplan. Sådan forholder det sig, hvis man skal tro en nylig undersøgelse foretaget af International Wine & Spirits Record for Vinexpo – den store vinmesse, som hvert år afholdes i Bordeaux.
    Inden år 2012 forventes det globale vinforbrug ifølge undersøgelsen, der omfatter 28 vinproducerende og 114 vindrikkende lande, at være steget med 6% til 336 milliarder flasker. Der skulle også blive vin nok til at dække efterspørgslen – hvis alt går vel, vil produktionen af vin på verdensplan stige med 3,83% til hele 36 milliarder flasker.
    Ikke mindst i Kina og Rusland stiger efterspørgslen med stormskridt, og det ser den ud til at fortsætte med – krise eller ej.
    I Kina forventes salget af vin at stige med 36,6% og i Rusland med 24,4% inden år 2012– hvor vinforbruget i de to lande højst sandsynligt vil overstige spaniernes.
    I alt spås Kina og Rusland at komme til at stå for 58% af væksten i vinsalget på det internationale marked i løbet af de næste fire år.

    Verden drikker mere og bedre vin
    Ifølge Vinexpo's undersøgelse vil Storbritannien i 2012 stadig være verdens største forbruger af vin, og salget vil være steget til cirka 1,9 milliarder flasker. Når det gælder de enkelte typer vin, vil briterne i stigende grad komme hvidvin, rosé og mousserende vin i indkøbskurvene. Mens salget af rødvin spås en nedgang på 4,6%, forventes salget af rosévin og hvidvin at stige med henholdsvis 50% og 7,7%.
    Vinexpo's direktør, Robert Beynat, er slet ikke – den økonomiske krise til trods – overrasket over de lyse vinøse fremtidsudsigter. – Erfaringer fra tidligere perioder med økonomisk nedgang viser, at den slags ikke behøver at have nogen alvorlig effekt på salget af vin, lyder det fra direktøren, som tilføjer, at verden drikker mere og bedre vin, og at den under ingen omstændigheder vil holde op med at drikke vin.

Australsk vinregion angrebet af larver
Mens vi har frostgrader i Danmark, er der sommer i Australien, og i vinmarkerne er de små nye druer godt på vej. I vinregionen Margaret River i Western Australia har drueavlerne dog fået et alvorligt problem på halsen. Omkring 30% af regionens vinmarker er blevet invaderet af larver. Det har man aldrig været ude for før, og man er derfor lidt på bar bund, når det gælder bekæmpelsen.
I begyndelsen benyttede drueavlerne sig af diverse gængse spraymidler mod insekter, men nu hvor drueklaserne begynder at blive tættere, er det forbudt at anvende de fleste af disse midler. I stedet bruger man så økologiske spraymidler, der indeholder Bacillus thuringienses – en bakterie, der skulle kunne bekæmpe laverne.
De små laver, der måler mellem 5 mm og 2,5 cm, er svære at opdage, da de befinder sig inde i druerne, hvor de ernærer sig af frugtkødet. Der er ifølge Decanter først tydelige tegn på et angreb, når resten af druen skrumper og tørrer ind.
I Margaret River frygter man, at laverne kan nå at forårsage store skader med en reduceret høstmængde til følge.
. .............. ........ .
33/09
.........................
Kvindelige vinproducenter på udveksling
Sidste år besøgte en gruppe førende kvindelige vinproducenter fra Bordeaux kolleger – og ligeledes kvinder – i Napa Valley. For nylig gik turen så den anden vej, hvor kvinderne i Bordeaux bød omkring femten vinproducenter fra Napa, heriblandt Ursula Hermacinski fra kult-vinhuset Screaming Eagle, på smagninger, konferencer, besøg på vinslotte osv.
Formålet med besøgene er at udveksle erfaringer og lære af hinanden. Og her mener de amerikanske kvinder, at de blandt andet har lært en hel del omkring terroir af de franske kolleger, der så til gengæld har kunnet lære noget om, hvad det amerikanske marked ønsker, når det gælder vin.
Ejeren af Château de Taillan i Bordeaux, Arnelle Fancy-Cruse, mener også, at møderne med Napa-producenterne understreger, at man nok er lidt for traditionelt tænkende i Bordeaux.
Noget, der for alvor overraskede amerikanerne, var, at vinslottene i Bordeaux ikke solgte vin direkte via internettet.
...... ........ .


Foto: www.barackobama.com.
    Obama vil sprede glæde for vin
    Hos den amerikanske vinbranche er der en fast tro på, at salget af vin vil få et ekstra spark i den rigtige retning med Barack Obama på posten som præsident.
    Mens George W. Bush er afholdsmand til fingerspidserne, så er Obama glad for vin og skulle efter sigende have en vinkælder med hele 1000 flasker i sit hus i Chicago.
    Man regner frem for alt med, at Obama vil kunne inspirere de unge amerikanere – en befolkningsgruppe, som han i forvejen har stor indflydelse på – til at fatte større interesse for vin.
    Nu venter de amerikanske vinproducenter spændt på hvilke flasker, der gemmer sig i Obamas store vinkælder – noget, der skulle blive afsløret efter hans indsættelse som præsident d. 20. januar. De vinhuse, hvis vine han har kastet sin kærlighed på, kan højst sandsynligt forvente særligt gyldne tider.

    Vinen valgte Obama
    Ifølge avisen San Francisco Chronicle blev præsident Obama ligefrem valgt af amerikanske vinelskere – eller rettere af 20 ud af de 25 stater, hvori man producerer mest vin.
    De 20 vinstater står for 29,3 millioner hektoliter vin, mens der kun bliver lavet 162.800 hektoliter i de stater, hvor McCain vandt.
    Avisen skriver, at begrebet "de røde stater" nu har fået en ny mening, der indebærer en stor fremtid for amerikansk vin. So a toast to our new president! slutter artiklen. ....
....... . ................ ........ ........ .
>33/09
.................... ........ .
25 postkort om sherry
Anker har været på vinrejse i Spaniens Sherry-distrikt. Det er der kommet 25 postkort ud af. De første 17 har vi bragt i følgende uger:
Uge 51: Distriktet – historien – jordbunden
Uge 52: Regn og sol – Palomino – Pedro Ximénez
Uge 1: Solera-systemet – laget af flor
Uge 2: Venencia – bodegaer – sherrytyper
Uge 3: Typer: Fino – Manzanilla – Amontillado
Som det fremgår, fortalte vi om tre typer i sidste uge. Her fortsætter vi med flere typer.
......................

................
I Bodegas Pedro Romero i Sanlúcar de Barrameda lod kældermesteren Juan Vargos os smage en dejlig oloroso. Bodegaens vine importeres af Mojo Wine.
    18. postkort om sherry:
    En blød og aromatisk sherry
    Oloroso er den anden af sherryens grundtyper – hvor fino er den ene – og den danner basis for alle de søde sherry-typer. Vinen har en intens mahogni-farve og en meget blød og aromatisk smag.
    Oloroso er ikke udviklet under flor, men tværtimod forstærket med druesprit til mellem 17 og 22%, så vinen kan holde sig, men floren dræbes.
    Det er en mørk vin og den blødeste af alle typerne. Den findes i mange varianter fra let tør til sødlig.
    Oloroso betyder duftende, men i virkeligheden dufter vinen ikke så meget som en fino. Til gengæld kan den – i modsætning til fino'en – sagtens holde sig i to måneder, efter at flasken er åbnet.
    ,.............,,
......................

................
Jan Pettersen er nordmanden, der tog til Jerez og blev dernede. I dag står han for Bodega Fernando de Castilla, hvor han blandt andet lod os smage sin fornemme Palo Cortado. Bodegaens vine importeres af Laudrup Vinimport.
    19. postkort om sherry:
    Når finoen får en tværstreg
    Palo Cortado er en sherry, der oprindelig er bestemt til et liv under et lag af flor (se postkort nr. 10 og 11) for at ende som en fino eller amontillado. Men på en eller anden mystisk måde mister vinen sin flor og begynder at iltes som en oloroso. Resultatet er en vin, der forener amontilladoens delikate, men også intense duft med olorosoens fyldige struktur og rundhed.
    I bodegaerne har man et gammelt system til mærkning af fade. Fade med fino får således en lodret streg; men når en vinmager opdager, at en vin er på vej til at blive en palo cortado, sætter han en lille streg tværs over den lodrette streg. Og det er netop, hvad navnet fortæller: Palo betyder streg (eller pind), og cortado betyder skåret.
    Samtidig forstærkes vinen med druesprit til 17,5% alkohol for at hindre, at den bliver ødelagt under kontakten med luften.
    Hvis vinmageren senere øger procenten, ”skærer” han den lodrette streg (palo) med yderligere tværstreger. Så taler man om vine med ”dos cortados”, ”tres cortados” osv. Jo flere skæringer, desto ældre vin.
    Kun 1-2% af sherry-produktionen ender som palo cortado, så det er en specialitet.
    ,.............,,
...... ........ .
39-12
....... ........ . ....
................
Nogle billigere sherryer sælges under benævnelsen Dry – eller Tør, som der står på skemaet.
    20. postkort om sherry:
    Tør og sød, lys og mørk
    Med de forrige seks postkort har vi givet en oversigt over de forskellige typer sherry. Det er naturligvis en lidt leksikalsk måde at sende postkort på, men vi håber, at oversigten kan være til nytte fremover, når alle disse postkort bliver samlet på en særlig side.
    For nu lige at repetere typerne, før vi går videre, så bringer vi her en grafisk sammenligning mellem de forskellige slags sherry – fra tør til sød og fra lys til mørk.
    Sherry er hedvin. Dvs. at den færdiggærede vin er forstærket med mere eller mindre druesprit, alt efter hvilken type man fremstiller.
    ,.............,,
...... ........ .
Gang i aktiviteterne
Efter julens og nytårets udskejelser på hjemmeplan er der igen ved at komme gang i de vinøse arrangementer rundt omkring – hvilket fremgår af VinAvisens Aktivitetskalender.
Compagniet har med vanlig ilhu planlagt sine smagninger helt frem til september, og de populære winemaker's dinners er også ved at dukke op i kalenderen, i første omgang arrangeret af KKWine og Fionia Vin. Men der er flere andre smagninger, der også lyder interessante.
Der er endog en restaurant, som selv indbyder til smagninger, nemlig Premisse i København. Her kommer den 5. februar vinmageren Julien Barrot fra Domaine la Barroche i Châteauneuf du Pape, og den 12. marts kommer Victor Pepin fra Domaine Bouchard Père et Fils i Bourgogne..... . ....
. ...................... ...................... .
08-07/09
...... ........ .
    Flot dansk indsats ved Copa Jerez 2009
    I uge 50 fortalte vi om sommelier Rune Elkjær og kok Jakob Mielcke, der vandt den danske udtagelses-konkurrence til finalen ved den internationale Copa Jerez 2009.
    Ved finalen, som blev afholdt i Jerez i Spanien d. 15. januar, deltog hold bestående af topkokke og vintjenere fra otte forskellige lande, og dysten gik ud på, hvilket hold, der kunne kreere den bedste sammensætning af mad og sherry.
    Det blev hollænderne, der løb af med sejren. Men det danske hold klarede sig også flot og kunne tage hjem med hele to priser – en for bedste sammensætning af mad og crianza vin, fremstillet på biologisk dyrkede druer, og en for den mest kreative sammensætning af mad og sherry.

    Is på udtræk af sherryfad
    Kokkene skulle lave både forret, hovedret og dessert, og det med det kreative gjaldt bestemt den dessert, "Variation over en sherrytønde", som Jakob Mielcke havde valgt at lave.
    Han havde brugt mælk til at trække smagsessencen ud af et sherryfad med, og havde dernæst anvendt den aromatiske mælk som ingrediens i en is. Hertil valgte Rune Elkjær at servere en Cream Dulce fra Bodegas Valdivia.
.......................... ....
Druekerner i kampen mod leukæmi
En nylig amerikansk undersøgelse, der er offentliggjort i den seneste udgave af Clinical Cancer Research, tyder på, at druekerne-ekstrakt – og dermed også vin – har en gunstig effekt, når det gælder bekæmpelsen af leukæmi (blodkræft).
Undersøgelsen blev foretaget af forskere ved universitetet i Kentucky, der under et laboratorieforsøg udsatte leukæmiceller for en større dosis druekerne-ekstrakt. Efter et døgn viste det sig, at hele 76% af kræftcellerne var døde.
Ifølge forskerne aktiverer ekstraktet et protein inde i cellerne, som sætter gang i en celledøden.. ,,,,,
...... ........ .
34/07
...... ........ .
.................
Kate Day, 28-årig vinmager og en livlig ambassadør for nogle af New Zealands bedste vine. Decanter udnævnte vinhusets Syrah til "månedens vin", og Oz Clarke omtalte den som en af det 21. århundredes største nyskabelser.
    En anden slags vinhus
    Vi er vant til, at vinhuse er gamle firmaer, grundlagt af familier i fjerne tider og med fornemme bygninger og kæmpemæssige tanke. Men på New Zealand skabes der vinhuse på en helt anden måde. Det fik vi et indtryk af, da vi i torsdags deltog i en smagning sammen med den newzealandske vinmager Kate Day.
    Hvis man er en ung ønolog, uddannet på de bedste universiteter på New Zealand eller i Australien. Hvis man kender sit område og menneskene i det og har en stædig idé om at lave alle tiders vin – men bare ikke har en masse penge ...
    Så gør man ligesom en bogforlægger: Man finder nogle forfattere, der kan levere bogstaver. Man finder en bogtrykker og en bogbinder, der kan lave bøgerne nøjagtigt, som man vil have dem. Man er heldig at få gode anmeldelser – og så sælger man bøgerne.
     
    Køber druerne og får vinen lavet
    Sådan kom den newzealandske ønolog Fiona Turner i gang, da hun grundlagde vinhuset Stopbanks Wines i Marlborough, og sådan arbejder hun i dag assisteret af Kate Day.
    Fiona Turner har selv en mark på 20 hektar, men langt de fleste druer køber hun fra en række vinbønder, der arbejder efter hendes specifikationer. Og vinene får hun fremstillet – igen under nøje kontrol – på en af de vinfabrikker, der svarer til bogbranchens trykkerier. Den slags virksomheder er ret almindelige i New Zealand.
    Fiona Turners vinhus er faktisk "bare" et kontor – og en vilje til at lave noget ordentligt. Men der kommer mere end 400.000 flasker om året fra kontoret.
     
    Den elendige hytte
    Det er en gammel sandhed, at hvis man vil sælge en vin, er det godt, hvis man kan fortælle en historie om den og give den et navn, som folk kan huske og genkende. Hedder man Rothschild eller Antinori, går det fint. Det er sværere, når man bor på en fjern ø.
    Et af Stopbanks’ mærker hedder Steam Wharf Road – Dampkajsvej. Et andet hedder Tinpot Hut – Den elendige Hytte, Blikskuret.
    Det sidste navn stammer fra de hytter, der blev brugt af fårehyrderne, når de drev fårene sammen efter sommerens ophold i bjergene. Navnet kæder således New Zealands fortid med de store fårehold sammen med landets nuværende status som et af verdens mest dynamiske vinlande.
    Foreløbig har to Tinpot Hut-vine fundet vej til Danmark, importeret af Excellent Wine. Dem er der flotte stjerner til nedenfor.
.......................
34-07/09
...... ........ .
    Vinen under mikroskop
    Hvert år afholdes den internationale Olympus BioScapes-konkurrence, sponsoreret af det japanske kamerafirma Olympus.
    Det er en fotodyst, hvori der deltager fantastiske billeder fra naturens verden, enten optaget med mikroskop eller i hvert fald i meget stor forstørrelse.
    I december fik dette vinøse billede "Honorable Mention". Det er optaget af dr. Sondra Barrett og viser et par dråber vin, lavet på den blå Muscat-drue, Moscato Azul. De spændende farver er opnået ved hjælp af polariseret lys.
    Andre billeder fra årets konkurrence kan ses ved at klikke her.
     
    Vinen fremmer social kontakt
    Sondra Barrett har også sin egen hjemmeside med flere billeder. Endvidere udsender hun et nyhedsbrev, og i det seneste skriver hun blandt andet, at vinens indhold af diverse stoffer ikke er den eneste faktor, der kan give os sundere hjerter. Vigtig er også den sociale side af sagen; det at dele et glas vin bidrager til vores velbefindende.
    Talrige undersøgelser har vist, at mennesker med en god social kontakt har et bedre helbred og lever længere. Lidt vin i glasset letter spændinger i vort sind, vore kroppe og hjerter. Alkohol og venner giver humør i livet.
....................... ... .......
En sjat i glasset
I sidste uge gik Ugens gode spørgsmål på, hvorfor man som vært i gamle dage hældte en sjat vin i glasset, før man skænkede op for gæsterne.
Vi forsøgte os med en besvarelse og lagde op til, at læserne meget gerne måtte uddybe sagen. Og det er der flere, der har gjort – faktisk hele 67! Vi siger tak for de mange indlæg.
Vi havde henvist til Emma Gad, der ytrede, at værten bør hælde sjatten op for at konstatere, om vinen har propsmag.
De fleste af læserne mener imidlertid, at værten via sjatten skal tage det smulder fra korkproppen, som – især hvis proptrækkeren ryger hele vejen gennem proppen – kan læge sig øverst på vinen. Det med propsmagen skulle man gerne have klaret ved at lugte til proppen, før vinen kommer på bordet.
Det lyder logisk, og vi bøjer os for majoriteten. Men det virker vel kun, hvis værten samtidig med, at han hælder, drejer flasken 180 grader. Korksmulderet kan jo også sidde på kanten af flaskehalsen og dermed ryge ned i borddamens glas …
Der kom dog også andre bud på sjat-opskænkningen – blandt andet at man langt tilbage i tiden ville vise gæsterne, at den vin, man serverede, ikke var forgiftet. Værten skulle derfor ikke kun hælde en sjat i sit eget glas, men også smage på den, før han skænkede bordet rundt.
.......................... ................. ........ .

46-45
...... ........ .
Constellation sælger fra
Verdens største vinfirma, amerikanske Constellation Brands, ejer også adskillige spiritusmærker. Men mere end fyrre af disse mærker er firmaet nu i færd med at sælge til en samlet pris af 334 millioner dollars (cirka 1,9 milliarder kr.). Køberen er det amerikanske firma Sazerac Company, og de mange penge vil Constellation Brands efter eget udsagn bruge til at betale gæld af med. Desuden vil firmaet i endnu højere grad satse på premium-produkter, hvorfor de mærker, som det har valgt at sælge fra, alle ligger i den billige ende af prisskalaen.
De fyrre spiritusmærker kan dog være en betydelig indtægtskilde for den nye ejer – tilsammen solgte de i 2008 for 200 mio. dollars (cirka 1,1 mia. kr.).
Constellation Brands har valgt at beholde de førende mærker Paul Masson Grande Amber Brandy, Svedka Vodka og Black Velvet Canadian Whisky.
Salget af de mange spiritusmærker har ifølge Decanter affødt rygter om, at Constellation Brands måske også har tænkt sig at bruge nogle af pengene til at styrke vin-porteføljen – fx ved at forsøge at købe amerikanske Ste. Michelle Wine Estates.
........


Hos det chilenske vinhus Cono Sur fremstiller man ikke bare god vin, men også vinemballage i et smart og forfriskende design.
    Bedste chilenske vin og vindesign
    Fra d. 12. til 14. januar var Santiago i Chile rammen om Wines of Chile Awards 2008 – en årlig konkurrence, hvor et ti mand stort dommerpanel kårede de bedste chilenske vine inden for en lang række kategorier. Den ultimative vinder, der løb med prisen ”Best of Show 2008” blev rødvinen Orzada Malbec Organic 2006 fra vinhuset Odfjell Vineyards. Samtlige vindervine kan ses ved at klikke her.
    Ved en "bi-konkurrence" i forbindelse med Wines of Chile Awards har man i de sidste to år ligeledes kåret årets mest nyskabende chilenske vinemballage. Her gik prisen til Cono Sur i Colchagua for flasken og etiketten til vinhusets mousserende vin.
....... ....... ........ ..,,,,,,,,,,.... .....,,,,,,,
18-17
. . .....
    Historien bag etiketten: Mineralvandet fra Château Carbonnieux
    Nogle af de bedste vine fra Bordeaux-distriktet Pessac-Léognan kommer fra Château Carbonnieux, på hvis hvidvins-etiket en stor skal fra en kammusling omslutter et billede af slottet.
    Muslingeskallen skal minde om, at slottet i middelalderen var et herberge for pilgrimme på vej til Sankt Jacobs grav i det spanske Santiago de Compostela. Og som et tegn på, at de var pilgrimme, havde de syet en stor muslingeskal på deres kappe.
    Også i danske grave fra middelalderen har man fundet muslingeskaller, der har været båret af danskere, som traskede den lange vej for at bede ved apostlens grav.
    I 1740 overtog nogle benediktiner-munke Carbonnieux, og man fortæller, at de blandt andet eksporterede deres hvidvin til sultanens hof i Konstantinopel. Men da sultanen jo ifølge Muhammeds bud ikke måtte drikke vin, skrev de fromme munke uden på fadene, at de indeholdt Eau Minérale.
    For at gøre historien rigtig god fortæller man på slottet, at bestillingen på det velsmagende mineralvand – vistnok – kom fra en smuk Bordeaux-pige, som pirater havde røvet og bragt til sultanens harem. Hun overbeviste sin herre og mester om, at vandet ville være godt for hendes ynder.
...................
.....................

.............
    ................................
    Leslies Bar, hvis interiør stammer fra 1800-tallet, er en af de ti barer i sammenslutningen "Whisky Bars of Edinburgh".
    ....................
    ....................
    På jagt efter de bedste whisky-barer
    Edinburgh er berømt for sine mange whisky-barer. Nu har de ti førende barer, hvis fællesnævner er et særligt godt og omfattende whiskykort samt et veluddannet personale, slået sig sammen omkring et markedsførings-initiativ. I samarbejde med turistorganisationen ScotlandWhisky har de lavet en hjemmeside med titlen Whisky Bars of Edinburgh – en glimrende side med detaljeret information om de enkelte barers historie, udvalg af whisky, særlige arrangementer osv. På siden kan man downloade et lige så glimrende kort over, hvor i den skotske hovedstad, man finder de ti barer. Og så er det ellers bare at gå på jagt.
    .............
    Mindre cognac i amerikanernes glas
    I 2008 blev der ifølge de nyeste tal fra Impact Databank solgt omkring 139 millioner flasker brændevin i USA for i alt 2,5 milliarder dollars (cirka 14 mia. kr.).
    Dette var en nedgang i salget for første gang efter 14 års konstant fremgang. Og det var ikke, fordi der blev købt færre flasker af den brændevin, der fremstilles på amerikansk jord, og som udgør 60% af det totale salg. Derimod var der et fald i salget af den importerede brændevin – og frem for alt i salget af cognac – på cirka 2%.
    .............
....................,,,,,,,..... ....... .,,,,,,,...................
Til_37/09
.. .
..................
.........................
    ...............
Smagning af Rom

Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt to flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
Obs!! Næste smagning, som vi tager hul på om kort tid, gælder armagnac. Importører er allerede nu velkomne til at sende armagnac-flasker til smagning til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




R.L. Seale’s Rum, 10 år, Barbados, 43%
299 kr., Excellent Wine
En dejlig duft af søde tørrede abrikoser stiger til vejrs fra denne mørke rom. Smagen er fuld af sødme, fyldig og rund og med kandis i eftersmagen. En god begynder-rom.


Clément Rhum Agricole, 10 år, Martinique, 44%
450 kr., Juul's Vin & Spiritus
"Femten mand på en død mands kiste – Hiv-o-høj og en hel flaske rom!" Sådan synger piraten Lange John Silver i den legendariske roman ”Skatteøen”. Og det er præcis disse strofer, man kommer til at tænke på, når man smager denne rom. Der er saft og kraft, eg og bolværk over den. Den river og varmer og har en lang aromatisk eftersmag. Lige sagen for en pirat.


Plantation Original Dark, Trinidad, 40%
160 kr., Juul's Vin & Spiritus
En rom uden de store facetter. Den er lidt parfumeret og har toner af lys karamel.
      ..................
..,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,
34/09
.,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,
.................. .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * I uge 1 bragte vi en nyhed om, at Amka pr. 1. januar ville overtage ejerskabet af Vinlageret Flensburg GmbH og skifte dets navn til Amka GmbH. Oplysningen, som vi havde fra et af Amka’s nyhedsbreve, har desværre vist sig ikke at være helt korrekt. Amka har indtil 2009 ejet 50% af Vinlageret Flensburg GmbH, som nu er under afvikling. Det danske vinfirma har valgt selv at etablere sig i Tyskland med oprettelse af eget selskab, Amka GmbH, i Flensburg. Alle medarbejdere hos Vinlageret Flensburg GmbH er pr. 1. januar 2009 ansat hos Amka GmhH.
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra Tor-Kenward og Tor Rock fra St. Helena i Napa Valley, Californien og Sojourn Cellars i Sonoma, Californien.-,
    * Gourvin har optaget importen af vine på biodynamisk dyrkede druer fra Domaine Rossignol Trapet i Gevrey-Chambertin.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..,,,,,,.,,,,,,,.... ....,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,
03-04
.,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
,

    Boile Bak Sørensen (f. 1972) har længe interesseret sig for god vin. Interessen udviklede sig på et tidspunkt til en glødende hobby, og i 2003 grundlagde han vinfirmaet Vinkrogen sammen med sin bror Anders Bak Sørensen. Der er tale om en lille importvirksomhed med vægt på håndplukkede vine fra hele verden – hovedsagelig fra små vingårde, hvor der er lagt sjæl i hver eneste flaske.
    Boile Bak Sørensen tager sig blandt andet af alt det praktiske omkring importen – lige fra kontakten med vinmagerne til transporten af vinen. Han brænder også for Vinkrogen’s mange vinsmagninger – et arbejde, som han holder meget af, da det giver ham den direkte kontakt med nogle af Danmarks mange vinnydere.
    Derudover passer han også firmaets hjemmeside, hvor der i en ikke så fjern fremtid vil ske markante ændringer. Det vil blandt andet blive muligt at bestille vine direkte online.
    Selv om man skulle tro, at Vinkrogen optog al Boile Bak Sørensens tid, så har han faktisk et fuldtidsjob ved siden af som elektronikudvikler.
    Den begrænsede fritid bruges på familien, som består af hustruen Tina og deres to børn Jonathan på 9 år og Josephine på 6 år. Sammen med sønnen dyrker Boile Bak Sørensen sin anden store interesse: fodbold. Og så er der familiens hus i Silkeborg, som ind imellem kræver en kærlig hånd.
    Adresse: Vinkrogen, Jacob Paludans Vej 33, 8600 Silkeborg, tlf.: 87 24 10 84, fax: 87 24 10 84, e-mail: mail@vinkrogen.dk, www.vinkrogen.dk.
..................................... ..........
03-04
....... ........ .
03-04
.,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,
    .............
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Kan vin blive forkølet?
      En af vore læsere, Erik Mortensen, har et aktuelt spørgsmål: Hvor lave temperaturer kan vin tåle, uden at det går ud over vinens helbredstilstand? Kan en vin blive forkølet og blive rask igen?
      Under fremstillingen køles en hel del vin faktisk ned til en lav temperatur, og man gør det for at undgå, at der senere vil kunne dannes vinkrystaller i flaskerne. Vinen tager ikke skade af denne nedkøling. Tværtimod vil nedkølet vin kunne holde ualmindelig længe – de lave temperaturer virker altid livsforlængende, fordi de kemiske reaktioner som tommelfingerregel bliver dobbelt så langsomme for hver 10 grader, temperaturen falder.
      Opbevarer man vin i sin kælder, gælder det om, at der ikke er for store udsving i temperaturen. Men skulle den i løbet af vinteren kortvarigt komme ned på lave plusgrader, vil der næppe ske større ulykker.
      Derimod må vinen ikke opleve alvorlige minusgrader. Vand fryser som bekendt ved 0 grader, og vin består jo mest af vand. Indholdet af alkohol sænker imidlertid frysepunktet til måske minus 8-10 grader, og først når vi kommer ned derunder, vil den frosne vin udvide sig og sprænge flasken.
      Derfor er det også en rigtig dårlig idé at køle vin ned i en fryser – og glemme den i 18 minusgrader.
      Frossen vin skal "finde sig selv", når den tøes op; vinens substanser tøer nemlig ikke på samme tidspunkt.
      Så vi kan konkludere: Vin overlever kortvarrigt nogle få frostgrader, men det er bedst at undgå, at den bliver forkølet – og forfrossen.
    .............
.,,,,,,,..

.,,,,,,,.... .....,,,,,.,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    En af vore italienske kontakter er Pierangelo Tommasi, hvis familie har dyrket vin i Valpolicella siden 1902 og i dag tillige er i gang i Garda og Soave.
    Familien har endog i 1997 anskaffet sig en mark nede i det toskanske Maremma – nær byen Pitigliano, som er en fantastisk by, der ligesom vokser op af tuf-klippen, og som man endelig må besøge, hvis man kommer på de kanter.
    Pierangelo Tommasi har sendt os dette billede af familiens vinmark Le Prunée i nærheden af Sant’Ambrogio di Valpolicella – et grønt hav af vinstokke, og midt i det en fantastisk smuk gammel vingård, der synes at være groet ved knopskydninger igennem flere århundreder.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.........
Til_43/08
..,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 21 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 75 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Stopbanks Wines


Tinpot Hut, Stopbanks Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2007
120 kr., Excellent Wine
Elegant hvidvin med en liflig, fint krydret duft og en meget harmonisk, frisk smag med citrus, passionsfrugt og mineralske toner.


Tinpot Hut, Stopbanks Wines, Syrah, Hawkes Bay, New Zealand 2006
150 kr., Excellent Wine
En dejlig, frisk og krydret (peber)duft møder næsen, og en blød, bred, varm og lækker frugtsmag breder sig i munden med mange facetter og diskret fadlagring – og diskret alkohol (13%). Denne elegante rødvin minder meget om en virkelig god Rhône-vin. Skænk den fx til lam eller vildt.




Hvidvin


Weingut Gunderloch, Pettenthal, Riesling, Riesling, Tyskland 2007
150 kr., Vinens Verden
Let og meget charmerende hvidvin med mineralske toner og en dejlig ren og uforfalsket frugtsmag, der er sikret af skruelåget. ”Dekantér mig!” havde importøren skrevet på en label; det gjorde vi, og dekanteringen var sikkert med til at åbne vinen endnu mere og øge den gode oplevelse.




Rødvin


Damana, Cinco Meses, Tabula, Ribera del Duero, Spanien 2006
69 kr., Valuewine.dk
En flot rødvin med en kraftig, vinøs duft og en bred smag med bløde tanniner, en fin frugtsødme og diskret fadlagring – fem måneder (cinco meses) i fad, hvilket er markeret med et stort 5-tal på etiketten. Skænk vinen til en kødret, der gerne må være kraftig og krydret.


Château Le Gorre, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2005
69,50 kr., Økovin
En dejlig og elegant rødvin med en mild duft af lakrids og en tør smag med toner af blå drue og friske blommer. Eftersmagen er fin, lang og aromatisk.


Villa Antinori, Toscana IGT, Italien 2005
119 kr., Fondberg
Dette er VIN. Den breder sig i munden med klasse og elegance, frugt og facetter. Til prisen en forrygende vin.


Margan, Cabernet Sauvignon, Hunter Valley, Australien 2004
110 kr.; 100 kr. ved 12 flasker, Solarex
Fantastisk flot og kompleks rødvin med blød og lækker frugt. En nydelse. Flasken har skruelåg, så vinen har bevaret al den kvalitet, vinmageren lagde i den.


Lariviere Yturbe, Partida Limitada, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
134 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
En meget interessant og anderledes rødvin med god frugt, tilpas fadlagring og en speciel krydring – kaffebønner, eukalyptus … Den skal udpræget skænkes til mad.


Chapelle-St-Arnoux, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig 2007
84,95 kr.; i denne uge (uge 4): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Vellavet rødvin med toner af hvid peber i både duft og smag – en meget anvendelig, harmonisk og dejlig vin, som mange vil kunne lide.


Estay, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Lautia
Blød og lækker rødvin med en god ren frugtsmag og diskret fadlagring. En vellavet og ret kraftig vin, der vil være fortræffelig til en saftig bøf. Flasken har skruelåg.


Ma Roat, Tezza, Valpolicella Ripasso, Italien 2006
79 kr., Vinslottet
Meget vellavet rødvin – en rigtig italiener. Den har en dejlig duft og en ret let smag med god frugt og blød syre. Elegant madvin.


Plaisir de Merle, Petit Verdot, Paarl, Sydafrika 2005
149,95 kr., Amka
Superlækker rødvin med en dejlig duft og en fløjlsblød smag med stor frugtfylde, krydderi og sødme. Helt i top.


Podere della Collinetta, Barolo, Italien 2004
149 kr., Irma
Spændende rødvin, fint udviklet med en let tør smag. En god Barolo til en venlig pris. Den skal ikke gemmes, men er drikkeklar nu.


Domaine d’Arfeuille, l’Originelle, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2005
149 kr.; ved 6 flasker: 119 kr., Norton Vinimport
God rødvin med en blød og frugtagtig smag. En meget anvendelig vin. Men prisen gør lidt ondt.


Amarcord d’un Ross, Sangiovese di Romagna, Italien 2005
88 kr., 3C-Wine
En god italiener-rødvin, måske lidt enkel, men meget anvendelig. Prisen gør lidt ondt.




Sød Vin


Kurubis, Korba, Tunesien 2006
150 kr. for 50 cl, Vinmand.dk
En overvældende sød vin – tyktflydende bolsjer med lidt abrikossmag bag sødmen.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.