Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06. 2009


,,,,,,,,,,,,,,,Vin-aktuelt i uge 6
Fra 2. februar til 8. februar 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 3, ,,,,,,VinAvisen uge 4,,,,,,,,VinAvisen uge 5
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
...................
06-09
...............
Sukker-skandale i Beaujolais
I mange vinregioner – især i køligere egne – er det tilladt at chaptalisere vinen, hvilket vil sige, at man øger dens alkoholindhold ved at tilsætte sukker under druemostens gæring. Men der er altid en lovmæssig grænse for, hvor meget man må øge alkoholindholdet via denne metode.
Hele 52 vinproducenter i Beaujolais er ifølge avisen The Telegraph nu blevet trukket i retten, anklaget for i 2004 at have overskredet mængden af sukker under chaptaliseringen og derved have forhøjet indholdet at alkohol i vinen med mere end de tilladte 2%.
Direktørerne fra fire supermarkeder samt fire vinhandlere er ligeledes under anklage for at have medvirket til sukker-skandalen.
De involverede risikerer foruden klækkelige bøder at blive idømt op til to års fængsel.
Vinproducenterne forsvarer sig med, at de var overbeviste om, at myndighederne – på grund af et exceptionelt dårligt vejr i vækstsæsonen – ville øge grænsen for den tilladte mængde sukker. Men det gjorde myndighederne altså ikke … ...................
...................
    Vindommere under luppen
    Robert Hodgson, en pensioneret professor i oceanologi (læren om havet), har ikke kun forstand på vand, men også på vin. Han ejer nemlig et lille vinhus Fieldbrook Winery i Humboldt County i Californien – og så er han manden bag en ganske særlig undersøgelse, som har vakt opsigt i den californiske vinverden.
    For fire år siden begyndte Hodgson at kortlægge de bedømmelser, som dommerne afgiver i den årlige californiske vinkonkurrence, California State Fair Wine Competition. Og der er noget at holde styr på – til denne USA’s ældste vinkonkurrence blev der sidste år indsendt 2917 vine fra 649 californiske vinhuse. Målet med Hodgsons undersøgelse var at finde frem til, hvor pålidelige dommernes bedømmelser egentlig er.

    Fra guldmedalje til nul point
    Nu har Hodgson offentliggjort sin undersøgelse, og den viser, at 10% af dommerne hver især bedømmer den samme vin vidt forskelligt under California State Fair’s store blindsmagning – ikke bare fra et år til det næste, men også i løbet af selve smagningen, hvor vinene smages adskillige gange.
    De dommere, der har tjek på smagsløgene, og hvor bedømmelserne ligger tæt fra smagning til smagning, udgør ligeledes 10%. Bedømmelserne fra de resterende 80% af dommerne svinger en del uden dog at spænde fra guldmedalje til nul point.
    De californiske myndigheder, der står bag afholdelsen af California State Fair, overvejer nu at ændre den måde, konkurrencen bliver afholdt på.
    Man har blandt andet tænkt sig at reducere antallet af de vine, som dommerne skal smage hver dag, fra 150 til 75, så de ikke risikerer at overbebyrde deres smagsløg – noget, der selvsagt går ud over evnen til at bedømme vinene.
    Derudover vil der blive ryddet grundigt ud i dommerskaren, så de dommere, hvis bedømmelser af samme vin svinger for meget fra år til år, vil blive fyret.
v..............
08-07/09
...... ........
Tokaj-vinen går til filmen
For nylig fik den komisk-dramatiske film "Dean Spaniel" verdenspremiere. I Filmen, der er baseret på romanen "My Talks with Dean Spanley" fra 1936 af den irske forfatter Lord Dunsany, spiller den søde og kostbare ungarske Tokaj-vin en vigtig rolle.
Historien udspiller sig i London omkring år 1900, hvor den stive, aristokratiske Horatio Fisk (Peter O’Toole) har et distanceret forhold til sin noget mere varmblodede søn, Henslowe, (Jeremy Northam). En dag møder sønnen præsten Dean Spanley (Sam Neill), som ud over kirken har endnu en passion: Tokaj-vin. Spanley tror på reinkarnation, og det viser sig, at når han får et par glas af den søde vin, bliver han hensat til minderne fra sit forrige liv – et liv som hunden Wag, en victoriansk Spaniel.
Dette morer Henslowe, som inviterer præsten hjem adskillige gange og med rund hånd hælder de dyre dråber i hans glas. Det hele ender med, at far og søn finder hinanden med Spanley som mellemmand.
Berry Bros & Rudd, har været konsulent på filmen, idet den anerkendte gamle vinforretning i London har importeret den søde vin siden tidernes morgen.
................... ...


Den ene af de imponerende vinkældre hos L'Ormarins - et vinhus, der eksperimenterer med UV-bestrålet vin.
    Verdens første UV-bestrålede vin
    Folk, der får hovedpine eller allergiske reaktioner, når de drikker vin, skyder ofte skylden på sulfitterne, de konserverende stoffer som vinproducenterne kommer i vinen under fremstillingen.
    Men ved at udsætte vinen for ultraviolette stråler, mindskes behovet for tilsætning af sulfitter betydeligt. Det viser en række forsøg udført af det sydafrikanske vinhus L’Ormarins i Franschhoek. Vinhuset har ifølge Decanter ladet vinen løbe gennem en særlig maskine på størrelse med to køleskabe. Når vinen befinder sig inde i maskinen, bliver den bestrålet med de ultraviolette stråler, alt imens nogle "turbulatorer" kører den rundt, så man kan være sikker på, at al vinen bestråles.
    L’Ormarins vil sende den første UV-bestrålede vin nogensinde på markedet senere i år...... . lif
...................
Sommelierer på kursus i Australien
Sidste år eksporterede Australien cirka 700 millioner liter vin, hvilket var et fald på 11% i forhold til 2007. Det må der gøres noget ved, mener Wine Australia, der nu vil søsætte en større marketingskampagne.
I den forbindelse vil den australske brancheorganisation blandt andet invitere 12 internationale sommelierer til vindistriktet South Australia, hvor de skal deltage i et særligt uddannelsesprogram om australsk vin af en uges varighed.
Det er en helt ny marketingstrategi, som Wine Australia nu lancerer. Men, som det lyder fra organisationen, så kan man ikke erobre markedsandele på den internationale vinscene udelukkende ved at sende vin af sted til forbrugerne. I det lange løb er viden om vin et mindst lige så godt salgs-værktøj.
. ............
51, 2, 4, 6
...................
Gode tider for tysk vinsalg
Krise eller ej – Tysklands største vinfirma, Hawesko Holding, har i 2008 solgt vin for 339 millioner euro (cirka 2,5 milliarder kr.), hvilket var en stigning på 1,5% i forhold til 2007.
Det er frem for alt salget på det tyske hjemmemarked, der er årsag til, at pilen peger opad. Her steg firmaets indtægter med hele 4,3%.
Hawesko Holding forventer ifølge nyhedstjenesten Bloomberg ganske vist en lille nedgang i år, men er overbevist om, at salget på ingen måde vil styrtdykke på grund af det finansielle klima.
...................
    Nyt svensk initiativ
    Svenske Camilla Ericson har oprettet et firma, hvor virksomheder overalt i Sverige kan booke foredragsholdere inden for vin og mad.
    Ideen fik hun, da hun blev klar over, at der er en meget stor efterspørgsel på vinspecialister, der kan stå for vinsmagninger, og kokke, der kan kokkerere til glæde for virksomhedernes kunder og ansatte. Det er bare ofte svært for de enkelte virksomheder at finde rette vedkommende – ligesom mange foredragsholdere har svært ved at få fat i kunderne.
    Her kommer Vinpoolen ind, som Camilla Ericsons nye firma hedder, hvor man vil bestræbe sig på den bedste match mellem foredragsholder og kunde.
    Hun har allerede en række folk i stald – blandt andet Sveriges første Master of Wine, Ulf Sjödin, samt adskillige sommelierer, og hun håber, at kunne have en portefølje på 50 foredragsholdere i en ikke så fjern fremtid.
...................

...................
Vandre, hvor vinen vokser
Deutsche Weininstitut (DWI) har netop lanceret en enestående hjemmeside med omfattende informationer om vandreture i alle tretten tyske vinregioner.
Turene er ikke kun beskrevet, så man får lyst til at tage vandrestøvlerne på. Der er også en detaljeret gennemgang af ruten punkt for punkt – ganske som en gps-beskrivelse – med flere links til andre hjemmesider, blandt andet muligheder for overnatning.
Der er en højdeprofil, så man kan se, hvor meget det går op og ned langs ruten, og naturligvis er der også et interaktivt kort, som bygger på det fortræffelige planlægningsværktøj Google Maps.

Vind en rygsæk
Forslagene til vandreture har forskellig sværhedsgrad. Knap halvdelen kan beskrives som lette, fx den Sächsische Weinwanderweg, der er 14 km lang med en højdeforskel på 370 m. Også Bänkelches Route i Rheinhessen hører til de mindre anstrengende.
For at jage tyskerne – og os andre – ud på vandreturene har DWI udskrevet en konkurrence, hvori man kan vinde en af 50 fine picnic-rygsække.
For at deltage skal man inden 1. december have gennemvandret tre af de beskrevne vinture og som bevis aflevere fem billeder fra markante punkter langs strækningerne – og selv optræde på billederne. Yderligere skal man indsende en kort vurdering af turene og fortælle, hvilken man syntes bedst om.
...................
34/07
...................
    Bobler uden overfrakke
    I uge 4 fortalte vi, at det meget avancerede og økologiske vinhus Cono Sur havde fået en pris for årets mest nyskabende chilenske vinemballage.
    Prisen blev givet til flasken og etiketten til husets mousserende vin. Men ... hvad så vi dog på de fremsendte billeder: Flaskens prop, kapsel og ståltråd kunne SES! De var ikke indhyllet i en overfrakke af plastic.
    KAN man det? Vil forbrugerne finde sig i en så ublufærdig afsløring af flaskens tekniske lukketøj?

    Skal vi være forargede?
    På den ene side bør vi være dybt forargede. Her tillader man sig at fjerne en traditionel og fornem indpakning, der stammer fra en tid, hvor det var nødvendigt at beskytte flaskernes propper mod vinkældrenes gnavende mus. Man pakkede dengang toppen af flaskerne ind i blyfolie eller dyppede den i flydende lak.
    På den anden side lever vi i en moderne tid, hvor det ærligt talt er besværligt at skulle fjerne disse overfrakker. De er som regel forsynet med en strimmel, som man skal trække i, men ofte knækker strimlen, og så skal man have fat i en kniv eller knække en negl. Og pynter det egentlig med det dér plastic, som skal forestille guld eller sølv?

    Er du for eller imod?
    Der kan siges meget for og imod. Men hvad mener VinAvisens læsere? Lad os lave en lille meningsmåling. Skal propperne på mousserende vine skjules, eller må de godt komme frem i lyset?
    Gør dit valg ved at sætte en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.
    Sidste frist for indsendelse af svar er nu på lørdag d. 7. februar kl. 10, og læsernes svar bringer vi i næste uge.
    Har du kommentarer til dette unægteligt overskuelige problem, så skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
...................

...................

34-07/09
...................
    Endnu en dansk vinmager
    I Vinbladet har Elsebeth Lohfert bragt historien om endnu en dansk vinmager, nemlig Leo Steen Hansen – en dreng "hjemme fra Taulov", der tog til Californien for at lave vin.
    Han begyndte sin karriere, da han som 12-årig hjalp til i køkkenet hos sin far, der var køkkenchef på Kryb-i-ly-kro. Som 20-årig kom han i mesterlære hos den danske sommeliermester Orla Farmand på Munkebjerg Hotel. Et par år var han sommelier på restaurant Kong Hans i København, men så i 1999 sagde han farvel til Danmark og tog til USA.
    I USA skal man "kæmpe sig op", og det gjorde han, indtil han i 2002 endte som medarbejder hos Stuhlmuller Vineyards. I dag er han – 36 år gammel – winemaker i samme estimerede vinhus.

    Sit eget lille vinhus
    Leo Steen Hansen er stadig hos Stuhlmuller, men i sin fritid er han i fuld gang med at lave sit eget lille vinhus, Leo Steen Wines – efter en mundtlig aftale om ikke at lave noget, der ligner Stuhlmullers vine. Så det blev i første omgang til en hvidvin på Loire-druen Chenin Blanc, som han fandt hos en familie, der havde dyrket druen på marken i Dry Creek i 28 år uden at bruge kunstvanding.
    Et par år efter kom hans rødvin, lavet på Syrah-druer fra en mark i Russian River Valley. Her bruger han 30-50% hele drueklaser i gæringen, mens resten er hele bær, som trædes på gammeldags vin i små åbne gæringskar.
    Produktionen er ikke stor, men alligevel er Leo Steen kommet i gang med en eksport til sit gamle land. Her varetages salget af hans kammerat Thomas Guldbæk fra uddannelsen på Munkebjerg Hotel – hans firma hedder Wine2you.dk.
    Vi har smagt begge Leo Steens vine, og nedenfor er der flotte stjerner til dem.
............

46-45
......... ........ .
    Sydafrika fejrer fødselsdag
    Den 2. februar 1659 skrev hollænderen Jan Van Riebeeck i sin dagbog: – I dag, lovet været Gud, blev vin for første gang presset af druer fra Cape.
    Riebeech var udsendt af det hollandske ostindiske kompagni med det formål at grundlægge en handelsstation halvvejs på sejlruten mellem Europa og Det fjerne Østen, og han var den første, der dyrkede vin på sydafrikansk jord.
    Netop derfor kan den sydafrikanske vinindustri fejre sin 350 års fødselsdag i denne uge, hvor der garanteret vil være festivitas i lange baner i landets mange vindistrikter.
    Hos WOSA (Wines of South Africa) har man fremstillet et elektronisk fødselsdagskort, som man ansporer medlemmerne – vinproducenterne – til at sende til alle deres kontakter i udlandet. Man regner med at kortet vil nå frem til omkring en million mennesker.

    < Portræt af Jan Van Riebeech, grundlæggeren af den sydafrikanske vinindustri.
...................

... ........ . ......
Forneden på flasken en flot etiket, værdig en kultvin til 2200 kr. for en halv flaske – og foroven et skruelåg.
    Skruelåg er tegn på dyr vin
    I sidste uge gav vi fem stjerner til en tysk Riesling fra Weingut Gunderloch i Rheinhessen, og i anmeldelsen kunne vi ikke dy os for at skrive: En vin til over 300 kr. med skruelåg – det er interessant!
    Og det ER virkelig interessant, for det kvæler den gamle påstand om, at skruelåg er et tegn på billig vin.
    – Men der er skam endnu dyrere vine med skruelåg, skriver Tore Scheel fra vinens importør, Vinens Verden i Odense.
    – Vi har fået leveret samtlige Gunderlochs vine med skruelåg, også deres legendariske Trockenbeerenauslese. Den koster 2200 kr. – for en halv flaske.
    – Hvis man vil undersøge, om skruelågs-vine kan lagres i 150 år, så vil denne vin være et oplagt testobjekt.
    – Jeg er så heldig at have en datter i årgang 2007 og har købt hende et par flasker. Så kan hun drikke den ene selv og testamentere den anden til tipoldebørnene.
    – Til den tid vil der heller ikke være nogen, som kan huske, hvorfor man kalder det at "trække" en flaske vin op. Man vil sige "skrue".
,,,,,,,,.... .....,,....... ........ .
18-17
....... ........ .
Vin mod impotens
Viagra-pillen har nu i flere år gået sin sejrsgang som et effektivt middel mod impotens – eller erektil dysfunktion, som det hedder på lægesprog.
Nu viser en ny undersøgelse fra University of West Australia, at vin kan have en lignende positiv effekt.
1700 mænd deltog i undersøgelsen. Deres alkoholvaner blev kortlagt, og det viste sig, at de mænd, der drak et par glas vin hver dag, havde omkring 30% færre tilfælde af impotens end dem, der slet ikke rørte alkohol.
Man skal dog ikke tro, at præstationerne i sovegemakkerne bliver bedre, jo mere vin man drikker, advarer forskerne. Et overforbrug vil vel også bare føre til, at man falder i søvn …
................
...................
Det Hvide Hus er præsentabelt nok, men vinkælderen mangler ifølge en amerikansk journalist en kærlig hånd.
    Ny vinpolitik i præsidentboligen
    Den amerikanske journalist Mike Steinberger har for nylig i en artikel udtrykt sin uforbeholdne mening om vinkælderen i Det Hvide Hus. Ifølge Decanter er han blandt andet forarget over, at kælderens beholdning på 500 flasker udelukkende er af amerikansk afstamning. Vin fremstillet uden for USA’s grænser er bandlyst i denne kælder – sådan har det været lige siden 1960’erne, da Lyndon Johnson var præsident.
    Steinberger anklager kældermester Daniel Shanks for at vælge ungdommelige frugtbomber frem for delikate vine med finesse og modningspotentiale, og han kalder kælderen for "et patetisk eksempel på, hvordan USA’s infrastruktur er blevet forværret".
    Den forargede journalist opfordrer Barack Obama til hurtigst muligt at indføre en ny vinpolitik i Det Hvide Hus og se at få nogle gode franske og italienske vine på hylderne.
.... ..........
Sydafrikansk vin vinder terræn
Året 2008 har været et rigtig godt år for de sydafrikanske vinproducenter. I alt er der blevet eksporteret 407 millioner liter vin, hvilket svarer til en stigning på hele 32% i forhold til 2007. Og det betyder, at sydafrikanerne allerede nu har nået det mål, som de havde sat sig for eksporten i 2010.
Storbritannien kommer ind på en klar førsteplads over importører af vin fra Sydafrika med 110,6 millioner liter – en stigning på 27%. På andenpladsen ligger Tyskland med 67,3 millioner liter vin og dernæst Holland med en import på 29,2 millioner liter.
Det var dog Australien, der tegnede sig for den største stigning i importen af sydafrikansk vin på hele 656%. Eksporten til Rusland og Kina steg med henholdsvis 621% og 247%. .......... . ...............
..........................
Til_37/09
...................
8 postkort fra Cypern
Richard Løvehjerte var der (1191). Venetianerne var der (1489-1571). Tyrkerne var der (1571-1878). Englænderne var der (1878-1960). Og for syv år siden var Anker og VinAvisen også på Cypern. Lige siden 2002 har der på vores server ligget nogle forkølede små billeder og forældede tekster, som forhåbentlig kun få af vore læsere har fundet frem til.
Ligesom man i dag restaurerer gamle Hollywood-film, har vi – uden sammenligning i øvrigt – bearbejdet det gamle materiale og lavet otte postkort, som vi bringer i denne og næste uge. Her kommer de første fire.
.....................
.
............
På kortet er indtegnet "den grønne linie", der er grænsen til det besatte område mod nord.
    1. postkort fra Cypern
    Her findes vindistrikterne
    På det første postkort ses Cyperns vindistrikter, der grupperer sig omkring Troodos-bjergene, og hvor den søde vin Commandaria har sit eget område.
    I 1974 blev de nordlige 37% af øen besat af tyrkerne, der trods verdens fordømmelse fortsat besætter området, og den dag i dag bevogter 900 FN-soldater den 180 km lange grænse mellem øens to dele. Mere om det kan læses ved at klikke her.
    Grænsen, som på lange stræk består af et bredt ingenmandsland, kaldes "den grønne linie" – FN-officeren, der i sin tid tegnede linien ind på et kort, knækkede nemlig sin røde blyant og greb i stedet en grøn ...
    Den frie og meget moderne del af landet har i dag en stor turistindustri med en udbredt fish-and-chips kultur og store plastichoteller. Det er dog også muligt at finde pragtfulde landskaber og uberørte klippekyster.
    ,.............,,
......................

................
Landskabet omkring Troodos-bjergene er meget dramatisk med mange af vinmarkerne anlagt på gamle terrasser.
    2. postkort fra Cypern
    Vin i 4000 år
    Cypern er på 9240 km² og har 793.000 indbyggere. I næsten 4000 år har man dyrket vin på øen, fortrinsvis på sydskråningerne af Troodos-bjergkæden, der når op i en højde af 1951 m.
    I dag er der 10.000 hektar vinmarker i højder fra 250 m til 1300 m over havet, et enkelt sted, ved Madari, op til 1600 m, og årligt produceres der cirka 50 millioner flasker.
    Nicosia, der i dag også omtales med sit græske navn, Lefkosia, er landets hovedstad. Men havnebyen Limassol på sydkysten er også ret stor. Hvert år omkring 1. september afholder Limassol en stor vinfest med over 100.000 deltagere og rundhåndede smagsprøver fra fire store kooperativer og en række mindre, uafhængige producenter.
    .............,,
.....................
34/09
..... ........ ....

................
Mange af vinstokkene er meget gamle, og jorden er sine steder ekstremt kalkholdig og helt hvid – man føler sig næsten som i Champagne-distriktet.
    3. postkort fra Cypern
    Vinlusen kom aldrig til Cypern
    Cypern er et af de få steder på kloden, hvor vinlusen Phylloxera aldrig har angrebet, så vinstokkene er ikke podet på amerikanske rødder. Yderligere er skimmelsvampe – på grund af det tørre klima – stort set et ukendt begreb.
    Klimaet er faktisk så varmt og tørt, at der i nogle år falder 40% mindre regn end i gennemsnittet, og i hele vinens modningsperiode falder der slet ikke nogen regn.
    Femten druersorter er unikke på Cypern og er så at sige født på øen. De findes ikke andre steder – med undtagelse af sorten Altesse, som en af Savoyens hertuger bragte med hjem til Frankrig i 1400-tallet, og Furmint, der udvandrede til Ungarn.
    Druen Mavro dækker størstedelen af det dyrkede areal, mens Xymisteri er nummer to. Den første drue kaldes også "den lokale sorte", mens den anden kaldes "den lokale hvide".
    I dag bruger man mere og mere importerede druesorter, først og fremmest Carignan og Grenache, men også lidt Cabernet Sauvignon, Riesling og Chardonnay. Det er imidlertid de lokale druer, der dominerer.
    ,.............,,
......................

................
KEO’s vingård i Malia er et af stederne, hvor der udføres et stort arbejde med at øge vinens kvalitet.
    4. postkort fra Cypern
    Fire store vinerier – og mange små
    Der er fire store vinerier på Cypern: ETKO (grundlagt 1844), KEO (1927), LOEL (1943) og SODAP (1947), hvortil kommer en snes mindre virksomheder som Ayios Amvrosios, Kilani, Platres, Monagri, Arsos og Kathikas.
    KEO er ubetinget det største af vinfirmaerne og har også en meget stor produktion af øl.
    Der er over 100 forskellige vine på øen, røde, hvide og rosé. Mange er gode og nogle rigtigt gode, men der er ikke nogen virkelig store vine – bortset fra den søde Commandaria, som vi vender tilbage til i næste uge i postkort nr. 6.
    Endnu mangler der et "lokomotiv" – en berømt vin, som alle taler om. Men man er begyndt at rådføre sig med rejsende vinmagere, især australiere, og med EU-midler vil man sikkert kunne skabe vine af høj kvalitet.
    ,.............,,
...................
03+3x
..................... .....
Vinhuset Tandem er solgt
I uge 36 2008 fortalte vi, at vinproducenten Peter Kight var blevet medejer af et af Australiens mest berømte vinhuse, Torbreck Winery i Barossa Valley. Kight ejer i forvejen Quivira Vineyards i Sonoma, og for nylig erhvervede han endnu et californisk vinhus ligeledes i Sonoma. Det drejer sig om Tandem Winery, og sælgeren er grundlæggeren, Greg La Follette.
Tandem fremstiller 180.000 flasker vin om året, fortrinsvis på Chardonnay og Pinot Noir. .. ..
...................
    Sid på champagneproppen
    Da designeren James Herman fyldte tredive år, skulle der champagne i glassene. Han var netop i færd med at åbne en af flaskerne, da ståltråden og den lille kapsel, der holder proppen på plads, gav ham en genial idé til en taburet.
    Efter flere udkast endte det med en patenteret 76 cm høj stol uden ryg, som man i dag kan sætte sig på i Tribeca Bubbles bar på Manhatten.
.... ..,.,,,,,,,...
Til_43/08
..................
    Historien bag etiketten: Dronning Gåsefod
    Et stort vinhus i Bourgogne hedder Reine Pédauque. Navnet stammer fra en gammel fransk legende, og forfatteren Anatole France brugte det som titel på en roman – på dansk hedder bogen "Dronning Gåsefod".
    Legenden lyder som følger: Kongen af Ungarn fik to tvillingedøtre, som han døbte Aliste og Berthe – A og B. Og heldigvis kunne han kende forskel på dem, idet B havde svømmehud mellem tæerne. Ligesom en gås. A, derimod, var bare en slem strigle – og uden svømmehud.
    Da Pépin den Korte i 751 blev konge af Frankrig, anholdt han om Berthes hånd, men ved en træsk tjenestepiges mellemkomst lykkedes det Aliste at udgive sig for sin søster og blive gift med kongen.
    Den ulykkelige Berthe vandrede i ni lange år rundt på sine gåsefødder, indtil venlige vinbønder i Bourgogne gav hende husly og ro i sindet.
     
    Striglen blev sendt i kloster
    Da svigermor, dronningen af Ungarn, kom på besøg hos Pépin for at besøge sin datter, opdagede hun bedrageriet, og striglen Aliste uden svømmehud mellem tæerne blev sendt i kloster.
    Kongen sendte sine trofaste riddere ud for at finde Berthe, og de fandt hende i Bourgogne, i Alose, der senere kom til at hedde Aloxe-Corton.
    Berthe blev gift med kongen og fødte ham en søn, Charlemagne – Karl den Store – og den senere kejser var så glad for vinen fra Alose, at stedet senere blev kaldt Corton-Charlemagne.
     
    Husk, du er kejser
    Vinen var dengang rødvin. Men igen ifølge legenden plettede vinen kejser Karls hvide skæg.
    – Du kan ikke se sådan ud, Carolus, sagde hans kone, Liutgarde. – Husk, du er kejser! Du må plante grønne druer på Corton-højen. Og det gjorde Charlemagne så.
    I dag kommer der fantastiske hvidvine fra marken Corton-Charlemagne, men det var nu først i 1870, at vinmanden Louis Latour plantede skråningen til med grønne druer. Det fortæller vi dog ikke til nogen; det ødelægger jo den gode historie.
...,,,,,,,.... .........
4-5
....,,,,...,,,, ................,,,,,,
04-08
...................,,,
..................
.
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side tager vi nu hul på en smagning af armagnac. Vi har i denne uge smagt de første tre flasker, og alle anmeldelser samler vi på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Castarède, Bas Armagnac, Frankrig 1978, 40%
      465 kr. for 50 cl, Østjysk Vinforsyning/Vinoble
      En flot armagnac – intens og samtidig rund, delikat og med en fylde, der gør, at smagen varer ved utroligt længe. Og hvilken smag. Der er både eg, frugt, vanille, abrikos …


      Delord Norse Cask, Bas Armagnac, Frankrig, 48,9%
      995 kr., Qualityworld
      Denne armagnac dufter af lyse rosiner og søde druer. Først i smagen mærkes det relativt høje alkoholindhold, der suppleres af god frugt, eg og tobak og en dejlig lang eftersmag med noter af kvæde og mandler.


      Château de Pellehaut, Ténarèze, Frankrig 1979 45%
      799 kr., Lago Import
      Der er toner af karamel og vanille over duften af denne armagnac, mens smagen er tør med herbale noter. Det er en kraftig sag med et strejf af herreværelse.
      ..................
..,,,,,,,.... .....,,,,
0-08
.....................,,,,,,,.,,
........
...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * I denne uge er der ingen nyheder fra den danske vinbranche.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..,,,,,,.,,,,,,,...
33/09
. ............... .....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
,

    Henrik Brandenborg (f. 1973) er salgschef hos Excellent Wine Sjælland, der ejes af Lorange Vinhandel i Næstved, og i firmaets engros-afdeling står han for ledelse, planlægning og supportering af sælgernes arbejde i marken.
    En del af jobbet består også i indkøb hos udenlandske producenter, og Henrik Brandenborg varetager kontakten til flere af firmaets leverandører.
    I det daglige er han højrehånd for Jens Steffen Hansen, der er indehaver af Lorange Vinhandel og bestyrelsesformand for Excellent Wine Danmark, en gruppe af selvstændige vinhandlere, der i fællesskab importerer og markedsfører vine primært til hoteller og restauranter.
    Henrik Brandenborg har en fortid som leder og driftskonsulent i detailhandelen og har opnået sin vinviden gennem mange års interesse på hobbyniveau. Gennem en årrække har han været instruktør på kurser for unge ledere i Det Danske Spejderkorps. I dag bruges fritiden primært på hus og have, der passes i fællesskab med hustruen Heidi.
    Adresse: Excellent Wine Sjælland, Kirkestræde 4, 4700 Næstved, tlf.:55 72 22 00, e-mail: henrik@lorange.dk, www.excellentwine.dk, www.lorange.dk.
...................
.. .. .,,,,,....
05-08
..................................... .....,,,,,,,.,,,,,,,
    .............
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvorfor er der pift efter tjener-tricket?
      Martin Bruun benytter sig af og til af "tjener-tricket", når han ønsker at ilte en vin, så den bliver lidt blødere – et trick, som er særlig praktisk, når man skal åbne rødvin til mange gæster i en fart:
      Man hælder et enkelt glas vin fra hver af de nyåbnede flasker over i en karaffel, så alle flaskerne får et pænt luftrum over vinen.
      Derefter sætter man tommelfingeren for åbningen af hver flaske og ryster flasken, så vinen iltes, hvorefter vinen fra karaflen hældes tilbage i flaskerne.
      Barbarisk? Ja, men nemt og hurtigt, og selvfølgelig kan tricket kun bruges til rødvine, der tåler behandlingen.
      Og så er vi nået frem til Martin Bruuns spørgsmål: Hvorfor kommer der altid et pift fra flaskens åbning, når tommelfingeren løftes? Noget tyder på, at ilten, som tilføres vinen – eller måske bare rysteturen – medfører en meget kraftig udskillelse af en eller anden gas fra vinen. Der er virkelig tryk på, så det er klogt at tage forklæde på og smøge ærmerne op. Er gassen mon kuldioxid?
      Umiddelbart må svaret lyde: Ja, det er muligt, at det er kuldioxid, der undslipper. Der er nemlig altid kuldioxid i vin.
      Det kan også tænkes, at flaskens indhold under rysteturen varmes lidt op, og at luft og gas derfor udvider sig.
      Dette er den eneste forklaring, vi kan give. Er der blandt VinAvisens kloge læsere nogle, som kan komme med en anden forklaring, hører vi meget gerne. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
    .............
.................... ,,
    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann har sendt os dette smukke billede af rødmende vinløv på en mark ved Rhinens bred.
    Når løvet bliver rødt, skyldes det kemiske ændringer, idet næringsstofferne drænes ind i vinstokkenes grene, stammer og rødder som forråd til vinteren. Dette får bladene til at stoppe produktionen af det grønne farvestof klorofyl, som ellers – sammen med Solens energi – sætter den såkaldte fotosyntese i gang med at omdanne vand og luftens kuldioxid til sukker.
    Når klorofylet forsvinder, forsvinder også den grønne farve, og vi begynder at kunne se gule, orange og røde farver. Disse farvestoffer har hele tiden været i bladene. Vi har bare ikke kunnet se dem, fordi de var dækket af det grønne klorofyl.
    Efterårsløvet kan i øvrigt sladre om druesorten. Vinstokke med blå druer kan få et markant rødt løv, mens løvet på stokke med grønne druer bliver gulliggrønt.
     
    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,...... ......
39-12
...................
Det næste store billede
Herunder fortsætter vi med vores nye serie af indslag, som vi indledte i sidste uge: Ugens STORE billede.
Vi er begyndt at modtage flotte billeder fra læserne. Det er rart at have et lille lager, og billederne prøver vi nu at sætte i en rækkefølge, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser. Det skal jo helst være lidt afvekslende.
Uge efter uge samler vi billederne på en særlig side, som vi faktisk allerede har lagt ud på nettet. Den kan ses ved at klikke her. På denne side har vi i denne uge også lagt et par store billeder, som vi tidligere har bragt som baggrundsbilleder til Window's skrivebord.
Vore læsere er fortsat meget velkomne til at indsende billeder til anker@vinavisen.dk. Billederne skal være i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større. Og så skal det altså være flotte og spændende billeder!
Billedet herunder viser Dourodalens station i Pinhão. Flere billeder fra stationen ligger i øvrigt i en serie postkort, der kan ses ved at klikke her.
....,,,,,,,.,,,,,,,.... .
Ugens STORE billede
De store flotte billeder samler vi uge efter uge på en særlig side
..................,,,,,,,..
......................
    2 I Portugals Dourodal ligger stationen i Pinhão med flotte kakkelbilleder, der viser, hvordan man laver portvin (foto © Michel Vaerewijck og Douro Boys)
.....................
.....................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Leo Steen Wines


Leo Steen Wines, Chenin Blanc, Dry Creek Valley, Californien 2007
150 kr., Wine2you.dk
Danske Leo Steen Hansen høstede den lille mark igennem flere gange for at få druer, der alle var optimalt modne. Her er resultatet. Duften er fint parfumeret – kan der være toner af basilikum? I hvert fald citrus og æble. Og smagen er helt vidunderlig. Meget elegant, blød og lækker med diskret fad. Den mand må have en fremtid …


Leo Steen, Syrah, Russian River Valley, Californien 2006
250 kr., Wine2you.dk
En stor, elegant og meget lækker rødvin med fløjlsblød frugt, fint krydderi og toner af chokolade. Der er kun lavet 1800 flasker, der sikkert vil blive revet væk.




Mousserende vin


Château de Sassangy, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
99,50 kr., Irma
Liflig crémant fremstillet på økologisk dyrkede druer. Vinen er næsten farveløs, boblerne er fine og mangfoldige, og smagen er præget af citrus og gærtoner. Et glimrende alternativ til ægte champagne.




Hvidvin


Plaisir de Merle, Chardonnay, Paarl, Sydafrika 2007
129,95 kr., Amka
Der er træ i denne hvidvin, men det er en blød og ikke alt for pågående smag af eg. Det er på mange måder en meget lækker vin – hvis man altså godt kan lide smag af fadlagring. Den femte stjerne gives under denne forudsætning.


Viura de Azul y Garanza, Navarra, Spanien 2007
68,50 kr., Hallkær Vin
En dejlig hvidvin, der dufter af frisk græs og grønne druer. Smagen er læskende og utrolig lækker – fuld af frisk frugt, men med tilpas syre og tørhed. En vin i fuldkommen balance, der vil være perfekt til rejer, fisk og skaldyr.


Weingut Gunderloch, Riesling Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2007
110 kr., Vinens Verden
Hvidvin med en dejlig ren og frisk frugtsmag og mineralske toner bevaret under skruelåg. En glimrende vin til fisk og skaldyr – eller som en apéritif. Eller som terrassevin, når den tid kommer.




Rødvin


Masseria Maìme, Tormaresca, Negroamaro, Salento IGT, Puglia, Italien 2004
179 kr., Fondberg
Mums, hvor er denne rødvin lækker. Den har en dybrød farve, en flot duft og en fyldig, blød frugt, en fin lille sødme og en mundrensende syre. Udpræget en madvin.


Ramón Bilbao, Rioja, Spanien 2007
64,95 kr., i denne uge (uge 6): 44,50 kr., Kvickly
Dejlig Rioja-rødvin i den traditionelle stil med lækker frugt og afrundet fadsmag. Til den lave pris et virkelig godt tilbud – lidt af et kup.


Paris, Goulart, Mendoza, Argentina 2006
70 kr., Malbeck
Lækker rødvin med god frugtfylde og bløde tanniner. Lad den ledsage en lidt kraftig kødret.


Giuseppe Leonardi, Amarone della Valpolicella, Veneto, Italien 2004
299 kr., U&Wine
Harmonisk og meget lækker rødvin uden ret meget af den rosin-dadel-sveske-smag, man af og til møder i amaroner, men også uden den af og til forekommende spritsmag. En elegant vin.


Kenwood, Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Californien 2005
120 kr., Cissus
Fløjlsblød og meget lækker rødvin med en perfekt balance mellem frugt, tanniner, syre og fad. Med sin lille sødme vil den være fortræffelig til vildt eller grydestegte fugl … kom med en fasan.


Marchese Antinori, Riserva, Chianti Classico, Italien 2004
169 kr., Fondberg
Se, det er en rødvin. En harmonisk og meget lækker vin med en flot struktur, dejlig blød frugt, fint krydderi – vanille – og en lang eftersmag. En forrygende vin. Fornem til en lige så elegant kødret – eller som meditations-vin.


Trionfo, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2004
249,95 kr., SuperBest
Dette er en Amarone. Stor, favnende, meget kompleks og spændende. Der er både dadler og rosiner, svedsker, lakrids og chokolade, sødme og tilpas syre.


Plaisir de Merle Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 2005
129.95 kr., Amka
En pragtfuld rødvin, der dufter intens af kirsebær. Smagen er tør og fyldig med noter af mørk chokolade og et strejf af sort peber.


Riddersberg, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2007
44,95 kr., 40 kr. ved 3 flasker, Vinodan
Pæn og venlig rødvin med god, ret let frugt og sødme.


Aliwen, Undurraga, Reserva, Cabernet Sauvignon / Merlot, Chile 2007
39 kr., Bilka
Til den lave pris en virkelig god rødvin med saftig frugt. Glimrende som hverdags-vin.


Sibaris, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2007
50 kr., Føtex
God rødvin med fyldig, let krydret frugt med toner af chokolade og kaffe samt en fin sødme. Pengene værd.


Villa di Mare, Negroamaro Salento IGT, Italien 2007
49,95 kr.; i februar: 33,33 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen og Magasin
En venlig lille rødvin med et lidt smalt smagsbillede og med oplevelser i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


Tardencuba, Toro, Spanien 2004
75 kr., Oxholm Vin
Rødvin med markant sødme og 14% alkohol, der slår igennem i smagen. Vinen har en lille spritkant.




Sød Vin


Jorge Ordoñez & Co., Malaga, Spanien 2006
99 kr. for ½ flaske, Valuewine.dk
En sød vin på druen Moscatel de Alejandría, skabt i et samarbejde mellem Jorge Ordoñez og den nyligt afdøde Alois Kracher i Østrig – og er en af Spaniens bedste dessertvine. Vinen har en elegant sødme, fint afbalanceret af tilpas syre. En sjældent god sød vin.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.