Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




.....................
Vin-aktuelt i uge 20
Fra 11. maj til 17. maj 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 17, ,,,,,,VinAvisen uge 18,,,,,,,,VinAvisen uge 19
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

......... ......

20-25+33-38


......... .......,,,,,,,,,


Der var travlhed, da de 1500 vinstokke skulle plantes og blive til Forty Hall Vineyard. Nu har London ligesom Paris sin egen vinmark. Den parisiske vinmark ligger på Montmartre.
    Londons egen vinmark
    Hvert år er der gang i anlægningen af masser af nye vinmarker overalt i verden. Og det plejer at foregå uden den store opmærksomhed fra omverdenen. Men da Londons første vinmark siden middelalderen blev plantet for nylig, var både britiske journalister og tv-folk på pletten.
    Vinmarken, der bærer navnet Forty Hall Vineyard, ligger i London Borough of Enfield, og den er grundlagt af gartneriskolen Capel Manor Horticultural College som del af et større lokalsamfundsprojekt.
    Der blev plantet 1500 spæde vinstokke af den tyske druesort Bacchus. Og ud af druerne vil der om nogle år blive fremstillet både hvidvin og mousserende vin, som skolen vil sælge direkte til forbrugerne. Indtjeningen fra salget vil gå til fremme af miljørigtige initiativer i London.
    Nu krydser man bare fingre for, at de første flasker er parate til år 2012, hvor den britiske hovedstad er rammen om de olympiske lege. Ved åbningen vil det jo være sagen, hvis byens borgmester og alle de prominente gæster kan skåle i et glas ægte London-vin.
......... ......
Europas største vinlager
Intet mindre end Europas største vin-lagerhus er netop blevet indviet i Avonmouth i Bristol. Det er vin- og spiritusfirmaet Constellation Europe, der med hovedkontor i Storbritannien har opført den 858.000 kvadratmeter store lagerbygning.
I alt rummer lageret, som det har kostet 100 millioner pund (cirka 842 mio kr.) at bygge, 57 millioner flasker vin. Hvis de lægges i forlængelse af hinanden, vil man få et "flaskebånd" på mere end 14.000 kilometer. Fra lageret sendes vinene ud i de mange forretninger rundt om i Storbritannien.
Men det er langt fra al vinen, der ankommer til lageret i flasker. En række af mærkevarevinene, som fx Banrock Station og Hardys, der begge er fra Australien, kommer ifølge Daily Mail som bulkvin i store tanke, hvorefter de bliver tappet på flasker på stedet. Hvert eneste minut tappes der vin på hele 800 flasker.
Ved at vente med tapningen til vinen ankommer til britisk jord, skærer Constellation Europa kraftigt ned på det CO2-udslip, der er forbundet med at transportere de tunge glasflasker hele vejen fra Australien.

Sommelier-rådgivning for rigmænd
Et nyt firma, Winelife, er under opsejling i Storbritannien. Det drejer sig om en sommelier-service, som udelukkende henvender sig til denne verdens aller rigeste kvinder og mænd.
Det er de førende sommelierer Philippe Messy og Gearoid Devaney, der ifølge Decanter skal tegne det nye firma – begge har de bevæget sig på de bonede gulve i nogle af landets fineste etablissementer. Ejerne af Winelife er dog Messy og den hovedrige forretningsmand Bertrand Faure Beaulieu, og idéen fik de, efter at Messy i en årrække havde rådgivet Beaulieu om vin.
Winelife skal – mod et klækkeligt honorar – kunne tilbyde rige folk alt lige fra personlige lektioner i vinens verden til gode råd om køb, opbevaring og servering.
I øjeblikket er de to britiske sommelierer i færd med at finde ligesindede, så firmaet har en hærskare parat til, når kunderne henvender sig. De har netop fundet yderligere to sommelierer, hvoraf den ene kommer fra det femstjernede hotel Mandarin Oriental i Hong Kong – han skal tage sig af de velhavende kunder i den kinesiske region.
.... ......

Til_37/09


...............
Åbningsfest holder flyttedag
Hver gang, den store vinmesse Vinexpo skal afholdes i Bordeaux, indledes den med en åbningsfest, som afholdes på skift af de berømte 1. Cru vinslotte. Og slottene har gennem årene nærmest kappedes om, hvem der kunne præstere den mest formidable og mindeværdige fest. Ved sidste Vinexpo holdt Château Mouton en fest med gallemiddag og en overdådig finale med sprudlende springvand og nærmest uophørligt fyrværkeri.
I år var det Château Latour, der skulle stå for åbningsfesten, og gæsterne, der blandt andet omfatter pressefolk og førende vinskribenter fra hele verden, er allerede inviteret. Men for kort tid siden blev festen på Latour aflyst og flyttet til Château Lafite.
Ejeren af Latour, den franske forretningsmand François H. Pinault syntes, det ville være upassende at holde en storstilet fest nu, hvor verden er tynget af en økonomisk krise. I stedet havde han ifølge Decanter tænkt sig en mere enkel åbningsfest uden gallamiddag og fyrværkeri.

Skrabede fester du'r ikke
Château Latour's skrabede festmodel passede ikke Grand Crus-slottenes forening, Conseil des Grands Crus Classés, der derfor har frataget vinslottet det ærefulde hverv og givet det til Château Lafite – som efter sigende glæder sig til at give den hele fest-armen.
Siden december sidste år har der gået rygter om et muligt salg af Château Latour. Sikkert er det i hvert fald, at aktierne i Pinaults luksuskoncern PPR, der blandt andet omfatter Gucci og Yves Saint Laurent, er faldet markant i løbet af det sidste års tid – noget, der måske også kunne være årsag til ønsket om en mindre overdådig fest.
..............

Den nye plasticflaske, som vinhuset Wolf Blass bruger, ligner fuldstændig glas,
    Wolf Blass-vin i PET-flasker
    I Canada og Storbritannien har man tidligere forsøgt at sælge vin i PET-flasker (plasticflasker) i stedet for glasflasker – dog uden held, hvilket blandt andet skyldtes, at flaskerne var grålige og lidt uklare. Den slags kunne forbrugerne ikke lide.
    Nu vil det australske vinfirma Foster’s forsøge sig, men det bliver med nogle ny-udviklede PET-flasker, der er helt klare og til forveksling ligner glas. Fremstillingsmetoden kaldes da også for "diamond clear".
    Foreløbig er det en rød- og en hvidvin fra det førende australske vinhus Wolf Blass, der ejes af Foster’s, som vil blive tappet på plasticflaskerne og solgt på det australske marked under navnet "Green Label".
    Vinfirmaet er godt klar over, at det kræver en god del markedsføring at få forbrugerne til at lægge plasticflaskerne i indkøbskurvene. Derfor søsætter Foster’s en større salgskampagne, hvis vigtigste formål er at oplyse den voksende skare af miljøbevidste forbrugere om, at PET-flaskerne er til gavn for miljøet. Undersøgelser, som Foster’s har fået foretaget, viser nemlig, at man ved at tappe de to vine på plasticflasker vil kunne skære ned på CO2-udslippet med hele 29%, idet flaskerne bliver lettere at transportere.
    Hvis australierne tager PET-flaskerne til sig, vil Foster’s om et år overveje, om den vin, der eksporteres, ligeledes skal tappes på plastic i stedet for på glas.
..............
Drueaffald, der gør gavn
Efter vinfremstillingen står vinhusene tilbage med store mængder skind, kerner og andet drueaffald. Ofte ender det som kompost i vinmarken eller bliver blandet op i den føde, kvægene får. Undertiden bliver det bare afleveret til et affaldsdepot.
Men stadig flere vinhuse verden over tænker kreativt og finder på nye, miljøvenlige måder at anvende drueaffaldet på. Hos det nye bio-energifirma Seneca i Romulus i New York kan de mange lokale vinproducenter aflevere deres drueaffald, hvorefter det bliver forvandlet til druekerneolie og biobrændsel. Firmaet forventer til efteråret at kunne sælge mellem 11.000 og 19.000 liter druekerneolie.
Hos det store vinfirma Constellation Brands, der ejer adskillige vinhuse, har man allerede for ti år siden grundlagt et særligt udviklingscenter, Polyphenolics, der har til opgave at udvinde polyfenolerne fra druekernerne og skindene. Polyfenoler er et stof, som blandt andet kan bruges som ernæringstilsætning.
Hos de canadiske vinhuse Inniskillin og Jackson-Triggs, der begge ejes af Constellation, er man ifølge Winespectator gået andre veje. Her har man for nylig indgået partnerskab med et biogasfirma, som vil omdanne mellem 1000 og 2000 tons drueaffald om året til miljøvenlig elektricitet. .
......... ......

08-07/09


.. ....... ...


Louis-Michel Liger-Belair sammen med sin danske importør, Søren Kieffer-Olsen fra Vinrosen.
    En blæret situation
    Forrige fredag bød Søren Kieffer-Olsen fra Vinrosen velkommen til en smagning af ædle og kostbare bourgogner fra Domaine du Comte Liger-Belair, og han gjorde det med ordene: – Vi er i den blærede situation, at vi har solgt det alt sammen.
    Det generede nu ikke VinAvisens udsendte, der aldrig kunne finde på at købe en la Romanée til 4562,50 kr. (ikke mindst de 50 øre generede ham), så han nøjedes med at konstatere, at sådanne vine er sublime, men at det er svært at smage mere end de første 5-600 kr. i glasset.
    Liger-Belair har imidlertid i løbet af kun få år indtaget en plads mellem Bourgognes absolutte tophuse, og alverden står i kø for at købe vinene. Så, jo, det er en blæret situation.

    Født ind i en vinfamilie
    Smagningen blev ledet af vingårdens unge ejer og vinmager, Louis-Michel Liger-Belair, der følte sig privilegeret, fordi han var blevet født ind i en vinfamilie i Bourgogne.
    – Min farfar kom fra Alsace, fortalte han, – og hvis han ikke havde giftet sig med en pige i Dijon og fået ti børn med hende, ville jeg måske have lavet Riesling i Alsace.
    Familien er 200 år gammel i vin, men den aktuelle vingård skabte Liger-Belair så sent som i år 2000 med de få parceller, der stadig var i familiens eje. 8,7 hektar af dem ligger i den legendariske appellation Vosne-Romanée.

    Et bæredygtigt landbrug
    Den unge vinmager lægger vægt på et bæredygtigt landbrug og har gjort nogle ord fra 1788 af Chevalier de Boisdefre til sine egne: – Når mennesket forsøger at korrigere naturen i stedet for at lytte til den, følge den og hjælpe den, vil det vælge den forkerte vej.
    Liger-Belair er på vej mod det økologiske certifikat og tænker også i biodynamiske baner. Han fortæller, at han pløjer sine marker med en hest, fordi en traktor komprimerer jorden alt for meget.
    Jorden er hans mantra. Og den kommer også til udtryk i hans vine. Det er interessant at smage, hvor forskelligt de små stumper mark, han har, påvirker de forskellige vine.

    Som et symfoniorkester
    Liger-Belair sammenligner fremstillingen af vin med et symfoniorkester. Selv betragter han sig som den, der organiserer koncerterne, men det er jorden, der er dirigenten, og vinens mange komponenter er instrumenterne – strygerne, blæserne, slagtøjet …
    Første gang man smager en Grand Cru, opfatter man symfoniens melodi, balance, harmoni; de næste gange melder de enkelte instrumenter sig. Og i en stor vin er de alle med.
    Nedenfor i ugens smageliste er der stjerner til de fem vine, som vi smagte, og som er til salg i 2007-årgangen.
......... ......

04/07



........ ......... ......



Vergelegen består dels af en smuk gammel 1700-tals vingård, dels af et fantastisk ottekantet vineri. Det er kun den øverste etage, som kan ses - under jorden er der yderlige tre etager. Hverken den gamle gård eller vineriet blev skadet under skovbrandene.

    Flammerne åd uerstattelig vinmark
    I februar og marts hærgedes Sydafrika af skovbrande, og det gik blandt andet hårdt ud over vingården Vergelegen i Somerset West.
    Ifølge Decanter løber skaderne op i et beløb svarende til mindst 8 millioner kr. 11 hektar af vingårdens 150 hektar vinmarker blev flammernes bytte. Vingården har desuden måttet kassere en fjerdedel af den kommende høst af rødvinsdruer på grund af risikoen for røgsmag i vinen. Alt i alt vil det resultere i 48.000 færre flasker vin årgang 2009.
    Det værste er dog tabet af en forsøgsmark med nye kloner af virus-fri vinstokke. Vergelegen havde fået til opgave at udvikle klonerne for at kunne levere stiklinger til den sydafrikanske vinindustri. Vingårdens vinmager, Andre Van Renburg, kalder ødelæggelsen af denne vinmark for "en grænseløs katastrofe", og han regner med at projektet nu er sat mere end seks år tilbage.
    Ud over, at det vil koste mange penge at genetablere vinmarkerne, frygter man hos Vergelegen, at skovbranden også vil få konsekvenser på længere sigt, idet biodiversiteten – den forskelligartede beplantning i området, som indvirker på vinenes karakter – ligeledes er gået tabt.
......
Ny Cru Bourgeois-klassifikation
Bordeaux’s Alliance Cru Bourgeois har netop barslet med en ny Cru Bourgeois-klassifikation for Médoc-vinene.
Den nye klassifikation vil gælde fra og med årgang 2008. Og det vil være op til et uafhængigt smagepanel via en årlig blindsmagning at bedømme, hvilke vinslotte i Médoc, der er værdige til at få det blå stempel og dermed muligheden for at sætte et "Cru Bourgeois" på etiketterne.
Dette er en markant ændring i forhold til den gamle udgave af klassifikationen fra 2003, hvor Cru Bourgeois-benævnelsen tilfaldt vinslottene efter et ganske bestemt fastlagt hierarki. Som formanden for alliancen, Thierry Gardinier, siger, så er det nu vinen og ikke vinslottene, der bliver klassificerede.
De to kategorier "exceptionnel" og "superieur" er ligeledes udeladt i den nye klassifikation – nu kan vinene enten blive klassificerede som Cru Bourgeois eller dumpe til smagningen.
For overhovedet at kunne få sin vin bedømt af smagepanelet skal vinslottet eje mindst 7 hektar vinmarker i Haut Médoc eller mindst 4,5 hektar i Pauillac eller en af de andre kommuner. Der vil ligeledes blive foretaget inspektion af vinslottet og produktionsfaciliteterne for at se, om det hele lever op til kravene i klassifikationen.
Selve smagningen af vinene årgang 2008 vil finde sted i begyndelsen af 2010.

På rundtur i Washington
Der laves glimrende vine i den amerikanske stat Washington – det kniber bare med at få budskabet formidlet til omverdenen. I 2007 var det kun en ganske lille procentdel af den vin, der fremstilledes i staten, som blev eksporteret.
Det vil vinkommissionen i Washington nu gøre noget ved, og første initiativ har været at invitere vinimportører og sommelierer fra hele 23 forskellige lande på en rundtur til nogle af statens førende vinhuse. Om der var danskere med, melder historien ikke noget om.
......... ......

34-07/09


. .......
Errazuriz og Berlin-smagningen
Nogle blindsmagninger vender op og ned på verdensordenen, når det gælder de mest lovpriste vine. Et slående eksempel er Stephen Spurriers Paris-smagning i 1976, hvor vine fra Californien vandt over nogle af de mest berømte franske Bordeauxvine.
Et andet eksempel er den smagning, som Eduardo Chadwick, ejeren af Chiles førende vinhus, Errazuriz, arrangerede i Berlin i 2004. Her blev nogle af hans bedste vine sat op imod vine fra de mest berømte vinproducenter i blandt andet Bordeaux og Toscana. Og det blev vinene fra det chilenske vinhus, der vandt over både Château Lafite og Château Margaux.
Chadwick har siden gentaget Berlin-smagningen andre steder i verden – også i Danmark i 2008.

Rykket ned på en fjerdeplads
Ved Berlin-smagningerne har Errazuriz’ vine ligget på første eller andenpladsen – eller har indtaget begge de prominente pladser. Eneste undtagelse var smagningen i Toronto i 2006, hvor Château Margaux og Château Latour løb af med de to topplaceringer.
Men nu er det sket igen, denne gang i London, hvor smagepanelet blandt andet bestod af Jancis Robinson, Oz Clarke og andre førende britiske vinskribenter. Og ikke nok med at Errazuriz måtte vinke farvel til første- og andenpladsen, som gik til franskmændene – også tredjepladsen røg for første gang nogensinde til anden side, nemlig til supertoskaneren Solaia.
Nu håber Eduardo Chadwick at kunne få oprejsning ved næste Berlin-smagning, som ifølge Decanter, hvis alt går vel, skal løbe af stabelen i USA i 2010.
Til højre ses listen over vindervinene ved den seneste Berlin-smagning.
De 12 bedste vine
1. Château Margaux, Bordeaux, Frankrig 2005
2. Château Lafite-Rothschild, Bordeaux, Frankrig 2005
3. Solaia, Antinori, Toscana, Italien 2005
4. Don Maximiano, Errazuriz, Aconcagua Valley, Chile 2006
5. Viñedo Chadwick, Errazuriz, Aconcagua Valley, Chile 2006
6. Seña, Errazuriz, Aconcagua Valley, Chile 2005
7. Seña, Errazuriz, Aconcagua Valley, Chile 2006
8. Château Latour, Bordeaux, Frankrig 2005
9. Sassicaia 2005
10. Don Maximiano, Errazuriz, Aconcagua Valley, Chile 2005
11. Viñedo Chadwick, Errazuriz, Aconcagua Valley, Chile 2005
12. Opus One, Baron Philippe de Rothschild, Californien, USA 2005
... ....... .......,,,,,,,,,,
Prisen påvirker kvinderne
Kvinder lader sig i langt højere grad en mænd påvirke af prisen på en flaske vin. Det viser en undersøgelse foretaget af Harvard University og handelshøjskolen i Stockholm. 266 forsøgspersoner – alle amerikanere – blev inddelt i tre hold, hvorefter holdene blev sat til at smage på den ene af to portugisiske vine – en dyr til et beløb, der svarer til 225 kr. og en billig til 30 kr.
Det ene hold fik prisen at vide, før de smagte på vinen, mens hold nummer to først fik den at vide efter smagningen. Det sidste hold smagte vinen uden at få oplyst prisen.
Forsøgspersonerne blev bedt om at bedømme vinen på en skala, der gik fra udrikkelig til uovertruffen.
Kvinderne gav en betydeligt mere positiv bedømmelse, når de i forvejen vidste, at der var tale om en dyr vin, mens mændene ikke på nogen måde skruede op for de rosende superlativer.
Under en efterfølgende blindsmagning af både den dyre og den billige vin gav begge køn den billige vin en anelse bedre bedømmelse end den dyre. .....
......... ......

34/09



......... ......
Oprør i Alsace
Ifølge EU’s nye vinregler vil det fra og med den 1. august blive tilladt at angive druesorten på etiketten af vine "uden geografisk oprindelse", hvilket vil sige på vine, der falder uden for rammerne af de traditionelle appellationsregler.
I Languedoc fx er det ikke tilladt at fremstille en AOC-vin på Riesling-druer – en sådan vin er hidtil blevet solgt som en vin de table (bordvin) fra Languedoc uden drue-angivelse. Med de nye regler vil et vinhus i det sydfranske vindistrikt kunne skrive Riesling på etiketten – så længe det ikke angiver oprindelsesstedet.
Reglerne har vakt oprør i Alsace, som fremstiller nogle af Frankrigs bedste hvidvine på netop denne drue. De alsaciske vinproducenter er bange for, at reglerne vil forvirre forbrugerne og i værste fald forlede dem til at tro, at en fransk vin fra fx Languedoc med et Riesling på etiketten stammer fra Alsace. Og det vil det berømte nordfranske vindistrikt ikke have hængende på sig.
Reglerne gælder også for Gewurztraminer og flere andre typisk alsaciske druer.

Forundrede vinproducenter
I Languedoc og i mange andre franske vindistrikter stiller flere af vinhusene sig uforstående over for de alsaciske vinproducenters vrede. Der er jo i forvejen masser af vinproducenter fra de oversøiske vinlande, som skriver både Riesling og Gewurztraminer på etiketterne med store bogstaver. Hvorfor må vi – der trods alt producerer vin inden for Frankrigs grænser – så ikke gøre det samme? Spørger altså de franske producenter.
......... ......


Et vue ud over vinhuset Karma Vineyards i Chelan Lake, USA's nyeste appellation. I baggrunden ses den store og dybe sø, der har givet navn til området. Foto: Lake Chelan Chamber of Commerce.
    To nye amerikanske appellationer
    Ligesom franskmændene har deres AOC (Appellation d'Origine Contrólée), har amerikanerne deres AVA (American Viticultural Areas). En AVA betegner således et geografisk afgrænset dyrkningsområde, og når navnet på AVA’en figurerer på etiketten, er det et bevis for, at vinen virkelig kommer fra det pågældende distrikt.
    Det er selvsagt attraktivt for et vinområde at kunne markedsføre sig under sin egen appellation. Der havner derfor hvert år mange ansøgninger på bordet hos Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (ATTB) - den amerikanske alkohol-myndighed, der afgør, om et område er værdigt til at få en AVA. Det er det, hvis det opfylder en lang række kriterier – heriblandt, at jordbundsforholdene og klimaet er anderledes end i de tilstødende områder.
    Nu er det lykkedes staten Washington at få godkendt to nye AVA’er – Snipes Mountain, som blev godkendt i februar, og så for nylig Lake Chelan.

    Vil konkurrere på Riesling-druen
    Lake Chelan har kun femten vinhuse og 121 hektar vinmarker. Men med den nye appellation i hus er vinproducenterne overbeviste om, at det lille område nok skal blive kendt viden om. Man satser ifølge Wine Spectator frem for alt på Riesling-druen, hvor man regner med at kunne hamle op med selv de bedste hvidvine på druen fra Alsace, Tyskland og Østrig – der jo er berømte for deres Riesling’er.
    Ud over Riesling dyrkes der blandt andet også Gewurztraminer, Chardonnay, Pinot Gris og Pinot Noir.
    Vinproducenterne i Lake Chelan, der er en under-appellation til AVA Columbia Valley, håber, at deres område med tiden kan blive delt i to AVA’er for henholdsvis den nordlige og den sydlige del af Lake Chelan.

    For mange AVA’er skaber forvirring
    Endnu en amerikansk appellation er måske på vej. Det drejer sig om Naches Heights, der ligeledes ligger i Washington. I alt har staten nu 11 appellationer, og i USA er der tilsammen 190 appellationer og under-appellationer.
    Umiddelbart er det et stort gode for vinproducenterne i de enkelte AVA’er at kunne markedsføre sig under deres eget større eller mindre distrikt. Men der rejser sig også advarende røster. De utallige appellationer – og især under-appellationer – kan ende med at skabe forvirring hos forbrugerne i ind- og udland, og dermed miste deres værd som markedsføringsmiddel.
......... ......

>43


. ...... ............. ......
Ny handels-site med succes
En ny online markedsplads har netop set dagens lys. Live Trade hedder den, og den er søsat af vinfirmaet Bordeaux Index. Via websiden kan registrerede brugere – såvel branchefolk som private – købe og sælge vine online. Og man må sige, at handels-sitet er blevet en succes – allerede i løbet af den første uge er der blevet handlet vin for et beløb svarende til 12,6 millioner kr. Foreløbig er det kun Bordeauxvine fra de førende vinslotte og fra årgang 1982 til 2005, der kan skifte ejermænd via sitet. Men hos Bordeaux Index overvejer man ligeledes at lukke op for køb og salg af top-bourgogner og champagner – og måske med tiden også for mindre kostbare franske vine.
Indtil videre er der omtrent lige mange, der vil henholdsvis sælge og købe vine, og omkring 40% af dem, der handler på Live Trade, er private. Man kan læse mere om, hvordan man registrerer sig ved at trykke her.
..............


Aurelio Montes ved sine vinmarker i Chile.
    Chilensk vinhus satser på Portugal
    Montes er et af Chiles førende vinhuse – og fremme i skoene, når det gælder nytænkning. I 2006, da VinAvisen besøgte Montes, havde vinhuset fået spændende nye rammer – hvilket der kan læses mere om i postkortene fra turen.
    Nu har Aurelio Montes, der ejer vinhuset, tænkt sig også at fremstille vin i det frodige Douro-område i Portugal.
    Han har ifølge Decanter undersøgt mulighederne gennem de sidste to år og har ligeledes sendt sine vinmagere af sted for at sondere terrænet.
    I begyndelsen vil Montes opkøbe druer fra lokale vinhuse og ligeledes lease et vinhus til vinfremstillingen. Først siden hen kan der måske blive tale om at bygge et vinhus i Douro.
    Planen er at fremstille såvel rødvin som portvin, og det, der frem for alt lokker Aurelio Montes, er de druer, der dyrkes i Douro – Tinta Cão og Tinta Roriz (Tempranillo) for blot at nævne to. Han er nemlig ikke i tvivl om, at denne verdens forbrugere ønsker alternativer til Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Merlot.
..............
Arranger en fransk fest
Konkurrencen er hård i disse tider, og det gælder om at være opfindsom, når man skal markedsføre sine produkter over for forbrugerne. Det har det franske landbrugs afsætningsråd Sopexa erkendt, og det søsætter derfor en lidt speciel kampagne i 19 forskellige lande.
Sopexa opfordrer folk til at melde sig som festarrangører til en fest med fransk vin og ost i centrum. Alle udgifter bliver betalt, og man får ifølge BKI en festpakke med et franskinspireret forklæde og en cd med numre af Carla Bruni. Hun er jo gift med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, men har en fortid som sangerinde.
Det eneste, man skal gøre til gengæld, er at arrangere festen og – ikke mindst – udbrede budskabet på tryk om, hvordan den gik.
Sopexa regner med, at mange vil melde sig ved døren. Det er dog kun 1000 personer, der kan få lov til at blive udnævnt til festarrangører, og Danmark er IKKE med i dette projekt. Der er i alt afsat 1,6 millioner euro (cirka 12 mio. kr.) til projektet.
... ............ ......

33/09


......... ......
    Historien bag etiketten: Den sorte kat fra Zell
    I den tyske Mosel-dal er der et distrikt – et Grosslage – som hedder Schwarze Katz. Den sorte kat! Hvilket navn til et et distrikt og til en vin. Mange vinfolk ville vige tilbage fra at forbinde deres vin med en kat (eller det, den efterlader sig som duftspor). Men Mosels sorte kat har sin forklaring:
    I 1863 var tre vinkøbmænd fra Aachen på besøg i landsbyen Zell for at smage vine hos de lokale vinbønder. Da de hos Weingut Mayntzer havde smagt sig igennem alle fadene, var der tre af dem, som de diskuterede indgående: Hvilket fad var det bedste?
    Da Frau Mayntzer kom ind med lidt skinke og ost, blev hun fulgt af husets sorte kat. Katten sprang op på et af fadene, skød ryg og forsvarede fadet med hvæsen, strittende pels og skarpe kløer, hver gang en af vinhandlerne trådte for nær.
    Og så var vinhandlerne ikke i tvivl: Dette fad måtte være det bedste, så det købte de.
    Vinen solgte fantastisk, og da købmændene næste år vendte tilbage, købte de hele høsten og kaldte vinen for "Zeller Schwarze Katz".
    Det er ganske vist! Vi har selv set en statue af katten midt i byen Zell. Nogle vinhuse hænger ligefrem en lille sort plastic-kat om halsen på deres flasker; ja, der er endog et af dem, der tapper vinen på en flaske af facon som en kat. Det var kattens ...

     

.,,, ..,............,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
.


    ............


      Whisky i "løs vægt"
      Hvis man har tænkt sig at lade sommerferien gå til Møn, er en tur til Nyord, øens nordvestligste spids, et "must". Her finder man Noorbohandelen – en af de få forretninger i Danmark, hvor der handles med whisky og anden spiritus i "løs vægt".
      Forretningen, der åbnede for to år siden, ejes af tyskeren Wolfgang Sürth. Han kender konceptet fra sit hjemland og mente, at det var på tide, at det blev introduceret i Danmark.
      Whiskyen ankommer til Noorbohandelen i fade eller ståltanke på 1000 liter, hvorefter spiritussen hældes på de dekorative glasballoner – 100 i alt – som står side om side på forretningens hylder. Herfra kan kunderne så få tappet de stærke dråber på forskellige størrelser flasker, som bliver forsynet med prop og bandarole. Den mindste af flaskerne er nærmest en prøveflaske på 100 ml.
      – Mange af vore kunder benytter sig af de små flasker til at smage whiskyer, som de måske aldrig ville have råd til af købe i helflasker i den almindelige handel, fortæller Wolfgang Sürth.
      – Det kan fx dreje sig om en 38 års Glenfarclas whisky, som i helflaske koster over 1000 kr., men hvor man for en af de små flasker kun betaler 117 kr.
      Ud over spiritus finder man også et udvalg af god vin og diverse Møn-delikatesser. Fra og med Sankt Hans har forretningen åbent hver dag fra kl. 10 til 18.

    ..........
.... ....... .... ..... ....... ...................,..,,,,,,,,,....... . ....................


46-45


.... ....... ....... ,,,
......
......... ......... .... ............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *KKWine har optaget importen af vine fra Copain Wine Cellars i Russian River Valley, Californien.
    *Valuewine har optaget importen af vine fra Bilton Wines nær Stellenbosch i Sydafrika.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har indgået en ny nordisk distributionsaftale med cognac-mærket De Luze. Firmaet bliver pr. 1. juli distributør for det danske marked samt det skandinaviske tax free marked. Solera-gruppen bliver distributør for de nordiske monopol-lande.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ...... ............... ......
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,

,


    Mette Clausen (f. 1965) drog til Paris i januar 1988 efter endt uddannelse som tre-sproglig erhvervskorrespondent i dansk, fransk og engelsk på Odense Universitet. Allerede to uger efter fandt hun arbejde som flersproget sekretær på et advokatkontor i det fornemme 16. arrondissement, næsten dør om dør med Eiffeltårnet. Et halvt år efter sagde hun ja til et jobtilbud som direktionssekretær hos forlaget Fogtdal.
    Efter fire år i Paris-området drog hun til Sydfrankrig for at nyde godt af den friske luft på landet sammen med sin familie.
    I 1998 ønskede Mette Clausen at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen, og hele familien flyttede til Montpellier nær Middelhavet. I dette traditionnelle vindistrikt var det logisk at søge arbejde inden for vinverdenen, så i maj 1998 bankede hun på døren hos foreningen af økologiske vinproducenter i Languedoc-Roussillon (AIVB-LR), der hovedsagligt er kendt for Millésime Bio, den internationale fagmesse for vine fremstillet af økologisk dyrkede druer.
    Her blev hun foreningens første fastansatte medarbejder med promotion som hovedopgave, selv om hun dog også står for mange andre sideløbende opgaver i organisationen. Efterhånden er der kommet fire andre medarbejdere til.
    Fra Mette Clausen startede med at deltage i organiseringen af Millésime Bio, er antallet af udstillere steget fra 78 i januar 1999 til 354 i januar 2009.
    I sin fritid dyrker Mette Clausen så meget sport som muligt: dans, løbeture, cykling, vandrerture ... Og af og til en frokost i "Blondineklubben", en yderst uhøjtidlig og lattermild gruppe af danske kvinder bosiddende i Languedoc-Roussillon området.
    Adresse: AIVB-LR, Arcades Jacques Coeur, Bâtiment C, Route de Boirargues, 34970 Lattes, Frankrig, tlf.: 0033 4 99 06 04 39, fax: 00 33 4 67 06 53 96, e-mail: aivblr@wanadoo.fr, www.millesime-bio.com.
................... ......

>33/09


................... ............................... ....... .. ......hj..


    Ugens vinøse billede
    Piedmonte i Italien er et smørhul for folk, der holder af god mad og vin. Det er her, man får den dejlige Barolo-vin i glasset og trøfler på tallerkenen. Og det er her, man finder en perlerække af smukke og charmerende små vinbyer. En af dem, Castiglione Falletto i Langhe, har Karin og René Skjønnemann foreviget på dette billede.
    Fra vinmarkerne, der ligger som et tæppe for fødderne af klippebyen, kommer nogle af områdets aller bedste vine.
    Fra Castiglione Falletto kan man nemt tage udflugter til en række andre lige så maleriske småbyer, heriblandt La Morra og Neive.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
......................... .
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
,,,,,.....,,
...............................
    17 Under Danmarksmesterskabet i champagnesabling 2008 i Løgstør blev der sablet flasker på tid, og 14 glas blev fyldt uden at spilde (Foto: © Henrik Hansen)
    .................
    ...............
.... ....... .... ......... .............,. . .... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og hele 22, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 136 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Smagningen af vinene fra Domaine Comte Liger-Belair


Domaine Comte Liger-Belair, Clos du Château (monopole), Vosne-Romanée, Frankrig 2007
450 kr., Vinrosen
Rødvin med en flot, ren og klar duft af blandt andet roser og en saftig og kompleks smag med toner af kaffe og røde bær. En vin med stor finesse – og en vin, der bør gemmes nogle år (hvilket ikke mindst gælder de følgende vine). På etiketten står ordet monopole, hvilket betyder, at vingården er den eneste, der har vinstokke på den nævnte mark, Clos du Château.


Domaine Comte Liger-Belair, Les Petits Monts, Vosne-Romanée Grand Cru, Frankrig 2007
968,75 kr., Vinrosen
Ret mørk i glasset og en duft, der endnu ikke har åbnet sig. Fyldig og flot bærsmag med lang eftersmag. Men at drikke den nu er rent barnemord.


Domaine Comte Liger-Belair, Aux Reignots, Vosne-Romanée Premier Cru, Frankrig 2007
1012,50 kr., Vinrosen
Rødvin med en vidunderlig duft og en fantastisk, elegant smag med saft, frugt og mineralske noter. En perfekt, vital og flot vin, der bør gemmes mindst seks-otte år.


Domaine Comte Liger-Belair, Echezeaux Grand Cru (monopole), Frankrig 2007
1343,75 kr., Vinrosen
Rødvin med det blåligt skær i glasset, en ren, frugtagtig bærduft og en meget harmonisk og kompleks smag med røde bær og mineralske noter. En klingende flot vin.


Domaine Comte Liger-Belair, La Romanée Grand Cru, Frankrig 2007
4562,50 kr., Vinrosen
Denne kostbare rødvin har en næsten kødfuld duft og en smag, der åbner sig i munden med talrige facetter og stor vellyst. Alt er i perfekt balance. En elegant og stor vin, der skal ligge og endelig ikke må drikkes nu.



Mousserende vin


Mutina, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Italien
55 kr., Carlo Merolli
En ualmindelig dejlig Lambrusco. Den har en dyb rød farve, et nærmest cremet skum og smag af frisk frugt. Vinen indeholder kun 8% alkohol, så den er sagen som bællevin på terrassen en varm sommerdag. Nyd den godt afkølet.



Hvidvin


Domaine des Liards, Montlouis-sur-Loire, Frankrig 2007
71 kr., Vinimperiet
Frisk hvidvin med toner af citrus og æble og en lille sødme. Ganske interessant for en gangs skyld at smage en vin fra det lille distrikt Montlouis-sur-Loire lige øst for Tours. Vinen er lavet på druen Chenin Blanc.


Steccaia, La Regola, Bianco di Toscana IGT, Italien 2007
64 kr., Wineimporters
Hvidvin på druerne Vermentino og Sauvignon Blanc. Vinen har en fin duft og en frugtagtig smag med let fedme og mineralske toner.


Sphere, Chardonnay, Californien, uden årgang
49,50 kr., HBL Vine
Til prisen en fortræffelig hvidvin med fin balance mellem frugt og fad. Flasken har skruelåg.


Clemen, Reserva, Vinho Verde, Portugal 2008
60 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Vellavet hvidvin med krydret duft og en frisk, citrusagtig smag.


Santa Ema Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2007
59,95 ved 12 flasker, Wine Group
En hvidvin med en skøn og overvældende duft af fersken. Den smager rigtig godt, er fyldig og fuld af frugt. En af dem, hvor man lige skal have et glas mere …


Serras de Azeitão, Vinho Regional Terras do Sado, Portugal 2007
49 kr., Portugisisk Vinkælder
Til prisen en fortræffelig hvidvin. Den er ret tør og med god, let krydret frugt. Vinen er lavet på druerne Fernão Pires, Arinto og Chardonnay, og den sidste er ret tydelig i smagen.


Marquis de Mac Mahon, Bourgogne, Frankrig 2005
135 kr., Vingalleriet.com
Det er en fornøjelse at drikke denne dejlige, modne hvidvin med dens gode, bløde frugt, mineralske toner og diskrete fadlagring. En stor nydelse.


High Tide, Isla Negra, Chardonnay, Central Valley, Chile 2008
79,95 kr., SuperBest
Vellavet og lækker hvidvin med god, blød frugt. Fortræffelig til fisk og skaldyr – eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Alamos, Torrontes, Mendoza, Argentina 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør, frisk, læskende og billig hvidvin med en let parfumeret duft. Kold og kølig i sommervarmen.



Rødvin


Twin Oaks, Woodbridge Winery, Robert Mondavi, Zinfandel, Californien 2006
84,75 kr., i denne måned: 59,75 kr., Skjold Burne
Fadlagret rødvin i god balance med fyldig frugt og krydderi. En rigtig madvin, oplagt til sommerens grillparties. Månedens pris er attraktiv.


1884, Reserve, Malbec, Argentina 2007
88 kr.; i maj måned 79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Superlækker rødvin, der fylder mund og næse med varme, frugt, chokolade og sødme. En nydelse. Smagepanelet var godt på vej til at gætte den dobbelte pris.


El Descanso, Carmenère, Central Valley, Chile 2008
59,95 kr., sommeren over: 33,33 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Kraftig og kraftigt krydret rødvin med god frugt. En udpræget madvin. Til den yderst rimelige sommerpris et virkelig godt glas. Flasken har skruelåg.


Cristom, Mt. Jefferson Cuvée, Pinot Noir, Willamette Valley, Oregon, USA 2006
107,45 kr. ved 12 flasker, WineAtCosts.com
Superlækker rødvin, ret let og med fornem frugt. Den smager simpelt hen godt – en af de bedste oversøiske Pinot’er, vi har smagt i nyere tid.


DeLio, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2007
59,95 kr., Aldi
Saftig og liflig rødvin med god, fyldig frugt. Glimrende til mange retter. Prisen er menneskevenlig.


The Dead Arm, d’Arenberg, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2006
369,95 kr., Erik Sørensen Vin
En helt vidunderlig rødvin med en elegant duft og en fløjlsblød smag med talrige facetter. Den kan godt drikkes nu, men vil udvikle sig til noget endnu mere spændende om fem-seks år. Flasken til denne kostbare rødvin har naturligvis fået skruelåg, så køberne er forsikrede mod de større eller mindre skuffelser, som følger med i hvert fald 5% af flasker med korkprop.


Due Uve, Bertani, Veneto IGT, Italien 2006
99,95 kr., Strandgården
Due Uve – to druer: Pinot Noir og Corvina. Nok mest Pinot Noir, elegant og moden. En meget dejlig vin. Skænk den gerne lidt kølig.


Uncastellum Aureum, Vino de la Tierra Ribera del Gállego, Spanien 2005
125 kr.; ved 6 flasker: 112,50 kr., Emilie Vin
Fadlagret rødvin på økologisk dyrkede druer: Tempranillo, Garnacha, Merlot og Cabernet Sauvignon. Vinen har en bred, varm smag – det er en kraftig vin, der bør ledsage en (kød)ret med smag. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet.


Filippo Gallino, Nebbiolo, Langhe, Italien 2007
75 kr., Langhe Vine
Dejlig rødvin, der ligger virkelig godt i munden. Den har en elegant og saftig smag med en fin lille sødme.


Amplus, Sante Ema, Cabernet Sauvignon, Cachapoal Valley, Chile 2005
119,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Kraftig rødvin, udpræget Cabernet. Skænk den til en lige så kraftig kødret.


Panorama, Usseglio, Vin de Table, Frankrig 2007
60 kr., The Wine Company
Fyldig og krydret rødvin – en ganske dejlig vin, som vil være perfekt til en lidt kraftig kødret.


Castroviejo, Crianza, Rioja, Spanien 2005
79 kr., Vinens Verden
En måske lidt enkel rødvin, men en god madvin. Den dufter af vin og smager af vin.


Mas de Theyron, Les Galets, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
169 kr., WineOnline.dk
Ret flot rødvin med en masse krydderi, men behersket frugt. Den er otte år gammel og har egentlig holdt sig meget pænt, men skal drikkes nu – og helst være drukket for et par år siden.


Alto Plano, Syrah, Central Valley, Chile 2008
45 kr., Osted Vin
Billig hverdags-rødvin med lidt herbale (grønne) toner og varm, sødlig frugt. Flasken har skruelåg.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.