Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24. 2009


....................
Vin-aktuelt i uge 24
Fra 8. juni til 14. juni 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 21, ,,,,,,VinAvisen uge 22,,,,,,,,VinAvisen uge 23
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
...................
    ..............
    VinAvisens redaktion er ferielukket indtil den 27. juni,
    men avisen udkommer naturligvis hver uge
    ..............
................... .............hj..



.............hj..
Tappedato på flaskerne
Ikke alle ved, at en vin, der ifølge etiketten er fx tre år gammel, kan være tappet for kun få uger siden. Måske har den ligefrem fået et "flaskechok", da den blev tappet, og den virker derfor lidt lukket og måske besk.
Generelt kan man sige, at der ofte går en måned, før en vin er kommet sig over chokket. Efter tre-fire måneders flaskelagring er vinen ved at have sat sig, så man kan begynde at nyde den. Og yderligere lagring runder vinen af og lader de finere nuancer komme frem.
Problemet med flaskechok og vinens udvikling har givet vor læser Brian Bjeldbak en idé. Han foreslår, at man forsyner flaskerne med oplysninger om vinens tappedato, samt hvor længe vinen mindst bør ligge, før man kan begynde at drikke den. Fx kan der på en lille bagetiket stå som vist til højre herfor.
Vi siger tak for ideen, men spørgsmålet er, om ikke både producenter, importører og vinhandlere er så opmærksomme på problemet, at de venter med at sælge de chokerede flasker, indtil de er kommet sig oven på tapningen. Alle er jo kun interesserede i, at deres vine fremtræder så godt som muligt – så kunderne kommer tilbage efter flere flasker.
    .......
    Denne vin blev aftappet: Februar 2009
    Bør minimum henlægges til: Juli 2009
    Erfaringsmæssigt er denne vin holdbar til 6-8 år fra høståret, afhængigt af opbevaringsforholdene. I denne periode vil vinen udvikle sig yderligere.
................


...
Den sardiske Cannonau-drue er identisk med Rhône-dalens Grenache og Spaniens Garnacha.

    Sardiske specialiteter
    Vi ser flere og flere gode vine fra Sardinien, blandt andet fra vinhuset Argiolas, hvor den 102-årige patriark Antionio Argiolas stadig regerer, og fra Agricola Punica, som familien bag Sassicaia, Incisa della Rocchetta, ejer i samarbejde med Cantina Sociale di Santadi.
    Også det meget store vinhus Sella & Mosca leverer gode vine.
    Nogle af alle disse mange flasker fyldes med Sardiniens berømte rødvin, der presses af druen Cannonau – den kom til øen fra Spanien, hvor den hedder Garnacha.
    En anden sardisk specialitet er hedvinen Vernaccia di Oristano. I byen Oristano går der en from historie om, at Vernaccia-druen blev til, da Santa Catarina græd sine tårer over byen under en pest. Tårerne blev til Vernaccia-druerne, som blev til befolkningens trøst.

    Ikke samme drue
    Vernaccia-druen, der anvendes til Oristano-hedvinen, er ikke den samme, som bruges til den nok så kendte Vernaccia-vin fra San Gimignano i Toscana. De to druer er slet ikke i familie med hinanden.
    Faktisk findes der mange druer i Italien, der hedder Vernaccia, både blå og grønne. Og grunden til den udbredte brug af navnet – og af ordet Vernatsch i Italiens tysktalende dele – er, at ordet betyder "noget, der er særegent for et sted" – altså en lokal specialitet.
    Ordet har samme rod som vernacular, der betyder folkelig, indfødt.

.... ....... ......hj.

Til_37/09


...................
Risiko ved en sød tand
En sød tand kan betyde øget risiko for at udvikle alkoholisme. Det synes en rapport fra den amerikanske Mount Sinai School of Medicine at vise.
Forskerne har konstateret, at studerende, hvis fædre er alkoholikere, foretrækker supersøde drikke og ikke kan lide drikke med et lavere indhold af sukker. Mens andre studerende ikke har denne præference.
Forskerne mener, at man vil kunne teste folk for en sød tand for at konstatere, om de har en risiko for at blive alkoholikere.
...................


    Ribera del Duero – et hot sted
    Et af de virkelig hotte steder i spansk vin er Ribera del Duero – distriktet, hvori både vinen Vega Sicilia og Peter Sissecks Pingus bliver til.
    En masse ønsker at investere i distriktet, og siden sidste års høst er ekstra 500 hektar land blevet inddraget til vindyrkning og erhvervet af 25 vinerier.
    I alt er 20.502 hektar under vin. Druerne dyrkes af 8561 vinbønder og produceres af 247 bodegaer, der årligt leverer cirka 90 millioner flasker. Af dem bliver de 72% solgt i Spanien, mens de 28% eksporteres.

    Det er rødvinen, der er berømt
    Der laves en smule hvidvin på druen Albillo i Ribera del Duero samt noget ikke særlig interessant rosé, men det er rødvinen, der har gjort distriktet berømt.
    Rødvinen laves på Druen Tinto del País (Tempranillo), der står for 81% af alle vinmarkerne, assisteret af Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot.
    Distriktet har en flot hjemmeside, men den har desværre alt for små bogstaver, så teksten er ret svær at læse.

...................


    Unges forbrug af spiritus
    Alcohol Update har omtalt en omfattende europæisk undersøgelse, gennemført i 2007, der blandt andet kaster lys over unges forbrug af spiritus.
    Det er European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD), som har stået for undersøgelsen af unge mennesker i alderen 15-16 år, og den viser, at den britiske ungdom har det højeste niveau, når det gælder umådeholdent forbrug af alkohol.
    ESPAD har lavet lignende undersøgelser i 1995, 1999 og 2003, og et studie af dem viser, at de unges forbrug er gået noget ned, men at der stadig er store forskelle landene imellem.
    Efter offentliggørelsen af rapporten har den europæiske spiritus-organisation (CEPS) skarpt fordømt de mindreåriges forbrug af alkohol og efterlyst strammere love for at beskytte de unge mod alkohol.

    De danske tal
    Undersøgelsens tal for Danmark er ikke helt sammenlignelige med tallene i de øvrige lande, idet talunderlaget har været for spinkelt.
    Men har vi det i tankerne, er det interessant at se, at næsten alle de adspurgte 15-16-årige (94%) har drukket alkohol inden for de seneste tolv måneder, og at hovedparten af dem (73%) har været berusede i samme tidsrum. Dette er næsten dobbelt så mange som ESPAD’s gennemsnit.
    Yderligere er det danske tal for mængden af alkohol den seneste drikkedag – regnet i centiliter 100% alkohol – igen næsten dobbelt så stort som gennemsnittet for alle lande, nemlig 7,5 cl.

    Fuld i ¾ flaske
    Hvor meget er 7,5 cl ren alkohol? Hvis vi regner i vin – det kan vi bedst – så er der i en flaske vin med de normale 13½ procent alkohol 10,125 cl ren alkohol. Så den mindreårige gennemsnitsdansker har altså beruset sig i ¾ flaske. Det er bestemt ikke noget, man som forældre bør se igennem fingre med.
    Vi, der holder af et godt glas vin, bør gøre alt for at bringe sådanne tal ned – så der ikke bliver trukket formynderiske love ned over hovedet på os. I den forbindelse er det arbejde, som GODA (Gode Alkoholholdninger) gør, meget vigtigt.
    ESPAD’s tal for de enkelte lande vil kunne studeres ved at klikke her – og derefter klikke på et af de små runde flag.

...................

..........
Plakater mod russisk rus
I Rusland er der som bekendt en del mennesker uden gode alkoholvaner, og derfor har man igennem årene haft plakat-kampagner imod det umådeholdne drikkeri.
En række af disse plakater er nu samlet på en website, og mange af dem er meget idérige og grafisk flotte. Se et udvalg af dem ved at klikke her.
.... .......

08-07/09


.............,,


Miguel Torres’ far stod ved roret, indtil han var 82. Selv har han besluttet, at han vil stoppe, når han fylder 70. Det gør han i 2011, og til den tid står hans søn Miguel og datteren Mireia klar til at tage over.
    Miguel Torres på besøg
    – Jeg vil ikke kunne smage eg, sagde Miguel Torres, da han besøgte sin danske importør, H.J. Hansen i Odense, – og ingen af mine vine skal have over 14% alkohol.
    De flotte vine, vi fik skænket i glassene under mødet med ham, demonstrerede, at han får sin vilje hjemme i det store vinhus i Spanien. Vinene er fadlagrede, men egesmagen er yderst diskret og virker kun som en elegant understregning af druens frugt og aroma. Og sprittede bamser er ikke Torres’ kop te.
    Vi smagte i alt elleve vine samt en brandy, som der er flotte stjerner til nedenfor, og samtidig fik vi en hyggelig snak med den charmerende konge af spansk vin.
    Så sent som sidste år i marts var vi sammen med nitten andre internationale vinskribenter på besøg hos Torres og hans familie, da de indviede en fantastisk fadkælder til deres enkeltmarks-vine. Dette besøg resulterede i en serie postkort, der kan studeres ved at klikke her.

    Bæredygtig produktion
    Familien Torres begyndte at lave vin i 1870, og i de sidste fire årtier har ildsjælen Miguel Torres opbygget et utroligt stort og veldrevet vinhus, der hvert år producerer over 25 millioner flasker på druer fra egne 2000 hektar vinmarker samt fra talrige drueavlere.
    Men han er ikke kun en god vinmager og forretningsmand; han er også en fornyer, som stadig afprøver ny teknik, og som i de seneste år har investeret formuer i en bæredygtig produktion. Hans mål er, at vinhuset i 2015-20 skal være 25% CO2-neutral.

    Sol og vind – og tang
    I dag leverer 12.000 kvadratmeter fotoceller strøm, og et batteri af solfangere er på vej til at skaffe 70% af det varme vand, der bruges under produktionen.
    Om få år vil man genbruge 40% af det vand, der bruges under vinproduktionen, og de årlige 80 tons biomasse fra beskæring og udskiftning af vinstokke vil blive brugt som brændsel i specielle ovne.
    Til næste år vil der være rejst et batteri af vindmøller.
    Siden 2007 har Torres’ varebiler i Barcelona været elektriske, og inden længe vil firmaets 115 biler være hybridbiler.
    Og ikke nok med det: Under gæringen frigives CO2. Dette leder man til flade, vandfyldte paneler, hvori der gror tang, som gennem fotosyntese absorberer kuldioxiden.

    Se også denne uges STORE billede, der viser Torres' nye vinmarker i Priorat.


>34



.....................


......... ......
Deutscher Weinatlas er indbundet med en spiralryg, der på mange måder er praktisk, men også skrøbelig. Ved flittig brug af atlaset vil man ende med en stak løsblade.

    Tysk vin set fra luften
    Deutsche Weininstitut (DWI) har siden 1999 udgivet sit "Deutscher Weinatlas" i stadig reviderede og forbedrede udgaver. Et praktisk atlas med gode kort over alle de 13 Anbaugebiete (regioner), de 41 Bereiche (distrikter), de 160 Grosslagen (større markområder) og de 2660 Einzellagen (enkeltmarker). En praktisk bog på 90 sider i handy format.
    Nu er der kommet en ny udgave i et helt andet format: 268 sider i stor størrelse og med en vægt på over 1½ kilo.
    I denne bammerbog er kortene erstattet af meget detaljerede luftfotografier med markerne markeret med forskellige farver – det er GoogleEarth som coffeetablebook. Men det er samtidig et godt værktøj for den, der interesserer sig for tysk vin. Man får virkelig det store overblik, godt hjulpet af et grundigt register bag i bogen.
    Som en guide på bilturen til de tyske regioner er bogen mindre egnet. Luftfotografierne er gengivet i det mærkelige målestoksforhold 1:70.000; der mangler en målestok på billederne, og det er umuligt at se de mindre veje. Nord vender dog opad.
    Bogen, der koster 29,80 euro (225 kr.), kan købes pr. postordre i Deutsche Weininstituts Online-Shop.

........
Nyt vinprogram på DR2
De fleste har sikkert opdaget, at DR2 er i gang med seks vinprogrammer, der sendes hver søndag aften.
Før vi ferielukkede VinAvisens redaktion, nåede vi at se det første program, og det var faktisk ret morsomt.
Serien blev optaget af BBC i 2006, og den er tydeligt inspireret af den amerikanske film "Sideways". Her er det vinskribenten Oz Clarke, der tager på vintur i Frankrig med motorjournalisten James May, der ellers er med i et bilprogram ved navn ”Top Gear” og kun er interesseret i at drikke vin, ikke at høre om alt det sludder.
Clarke, der er uddannet operasanger, giver rollen som den entusiastiske nørd, der skal lære bilnørden May at nyde vinens lyksaligheder. Og det gør han ved at køre med May fra vingård til vingård i Mays klassiske Jaguar XJ-S convertible.
 
En god gammeldags kokasse
Clarke mener, at hans elev først må lære at sætte ord på en vins duft og smag. Det er næsten for meget for May, men han har medbragt et hemmeligt våben: En fløjte, som han bruger, hver gang Oz Clarke begynder at gå lidt for meget i dybden. Fløjten kalder han en "Ozillator", og den blev brugt i det første program, da Clarke tvang May til at lugte til forskellige frugter og endog en god gammeldags kokasse.
De første to programmer handler om henholdsvis Bordeaux og Languedoc-Roussillon – det var oprindelig ét længere program på en time. De følgende fem vil handle om Sydvestfrankrig og Provence, Rhône-dalen og Châteauneuf-du-Pape, Alsace og Bourgogne samt Champagne.
Makkerparet og BBC har siden lavet endnu en serie om californisk vin og en tredje serie om vin og spiritus i Storbritannien. Disse serier kommer forhåbentlig også til Danmark.
.............


    Historien bag etiketten: Marlborough - Mallebrok
    For en gangs skyld viser vi ikke en etiket. Vi kunne nemlig vise mange, der alle bærer navnet Marlborough – navnet på det newzealandske vindistrikt.
    Det er lidt af et tilfælde, at New Zealands største vindistrukt blev opkaldt efter den engelske hertug af Marlborough (1650-1722). Han har i hvert fald aldrig været dernede. Men han var en af datidens største feltherrer – manden, der aldrig tabte et slag. Dronning Anne adlede ham og forærede ham et palads, der fik navnet Blenheim Palace efter byen Blinheim i Bayern, 40 km nordnordvest for Augsburg. Her vandt Marlborough nemlig endnu et af sine mange slag.
    I Danmark kender vi Marlborough fra den gamle sang: "Mallebrok er død i krigen / filiong-gong-gong og tinge-linge-ling / Mallebrok er død i krigen i attenfiretres".
    Der er vidnesbyrd om, at nybyggere plantede vin i området Marlborough så tidligt som i 1870'erne, men for alvor gik man først i gang i 1970'erne, og man har sikkert ikke forestillet sig den berømmelse, som vinen ville få 30 år senere baseret på en enkelt druesort ved navn Sauvignon Blanc.
    I løbet af ti år er det dyrkede areal i Marlborough mere end firedoblet, og i dag er der over 11.000 hektar med vin.

......... ......

20-25+33-38


...................
Festival for film om vin
Nu har vi hørt så meget om filmfestivalen i Cannes. Men har vi også hørt om den årlige festival for film, der handler om vin? Næh, men i år var det ellers sekstende gang, den blev afholdt.
Festivalen, hvis navn er Oenovidéo, løb af stabelen i Nuit-Saint-Georges i Bourgogne den 8, 9 og 10. maj. I alt 92 film blev indsendt fra tolv lande – nogle af dem produceret af tv-kanaler – og 31 blev nomineret og vist på festivalen. Og så var der naturligvis præmier på stribe inden for forskellige kategorier. Vinderen over alle blev den tysk-franske film La Géorgie pour l'amour du vin.
Nu mangler vi bare, at der bliver lagt nogle virkelig gode vin-videoer ud på nettet. Meget af det, man kan se på YouTube er jo slemt amatøragtigt. Eller er det? Vi hører meget gerne fra læsere, der på YouTube har fundet noget virkelig godt vinstof med en vis grad af professionalisme. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
...................
    Doggy-bag til vinen
    – Værsgo’ hr., her er Deres doggy-bag med vinen. Sådan lyder det i øjeblikket på bedste amerikanske manér i restauranter i Frankrig.
    De franske restauratører er kede af, at regeringens anti-alkoholkampagne, der skal reducere antallet af spritbilister, har mindsket indtjeningen på vin. Derfor skred Bordeauxs vinråd (CIVB) for nogle år siden til handling og iværksatte projekt doggy-bag.
    Dét med at skulle efterlade en halv flaske vin på bordet har nemlig afholdt mange franske restaurantgæster fra overhovedet at bestille vin.
    Mange hundrede restauranter har fået udleveret en særlig pumpe til at pumpe luften ud af de åbne og halvtomme flasker med. Så skulle vinen kunne holde sig længere end blot nogle dage.
...................


    Argentinsk vin på bjergtur
    Mens vi nyder sommerens varme, behøver vi slet ikke at tænke på, hvordan vinene fra Argentina kommer halvvejs rundt om Jorden for at havne i vore glas. Men der kan faktisk være problemer med en del af transporten netop nu, mens vi har sommer, og argentinerne har vinter.
    Det meste af den argentinske vin kommer fra distrikterne Mendoza, La Rioja osv., og griber man sin globus, vil man opdage, at der er meget lang vej fra vinmarkerne til Buenos Aires’ havn ved Atlanterhavet. Hvorimod der kun er en sviptur over til San Antonio-havnen ved Valparaíso i Chile. Problemet er bare, at svipturen går op over de høje Andesbjerge.
    En hel del af vinene fra både Argentina og Chile samles i San Antonio, og derfra går de som stykgods til Danmark.
    Hver dag kører 6-700 lastbiler op over bjergene og grænsen, og netop nu skal bilerne forcere den ikke alt for nemme bjergvej gennem is og sne.
    Men det behøver vi som sagt ikke at tænke på her i sommervarmen …

......... .............. ............ ......

34-07/09


...................
18 postkort fra Moscato-land
Anker har været en tur i det italienske Piemonte, først og fremmest for at smage vine på druen Moscato. Det er der kommet 18 postkort ud af, som vi bringer i VinAvisen i løbet af denne og de næste uger. Her er de første tre.
......................


................
Piemonte er en af Italiens tyve regioner. Den har cirka 4,5 millioner indbyggere, hvoraf de 1,7 mio. bor i Torino med de store bilfabrikker.

    1. postkort fra Moscato-land
    Ved bjergets fødder
    På denne vintur tog vi til den italienske region Piemonte – opkaldt efter "alpernes fodbjerge": Ai piedi del monte, ved fødderne af bjerget.
    Vi gjorde det ikke i første række for at smage de store vine som Barolo, Barbaresco og Barbera d'Alba, men for at lære druen Moscato og dens piemontensiske vine at kende.
    Moscato-druen lægger most til to DOCG-vine, der fremstilles i et afgrænset område syd for byen Asti. Så med udgangspunkt i Asti, der er en moderne og rar by med fine gamle huse, tog vi på udflugter til små og store vinhuse samt til et par kooperativer. Det kom der disse 18 postkort ud af.
    ,.............,,
......................


................
Der er mere end 200 forskellige Muskat-druer, men Moscato bianco – den hvide Muskat – er en af de bedste.

    2. postkort fra Moscato-land
    En stor familie
    Moscato (eller Muskat) er en stor druefamilie, der omfatter sorter med farver lige fra det helt lysegrønne til næsten sort – og sorter, der specielt bruges til vin, rosiner og spisedruer.
    I Piemonte har man siden Romertiden anvendt sorten Moscato bianco, der af folk på stedet fremhæves som den bedste af alle Moscato-druer. De fortæller, at det er den ældste dyrkede drue, og at dens historie kan føres tilbage til oldtidens Grækenland. Romerne kaldte den for Apica, Apicus eller Apianae – alle navne, der referer til ordet apis, der betyder bi. Det er druen, som bierne elsker.
    Forskere ved University of Pennsylvania har analyseret krukker fra Kong Midas’ grav og konstateret, at man drak Muskatvin ved hans begravelse.
    ,.............,,
......................


................
I Piemonte skænker man næsten altid de perlende eller mousserende Moscato-vine i bægerformede glas for at åbne mest muligt op for den kraftige aroma.

    3. postkort fra Moscato-land
    En duft af moskus
    Fælles for alle vine på Moscato-druen er deres blomstrende aroma med toner af hylde- og akacieblomster, måske også mandler, melon, kiwi og mango samt et strejf af honning.
    Eventuelt vil man også kunne ane stoffet moskus, der har givet druen dens navn. Det er et vellugtende stof, der bruges i parfumeindustrien, og som stammer fra moskushjorten (Moschus moschiferus), der lever i Sibirien, Mongoliet og på den koreanske halvø.
    Det er hannerne, der udskiller stoffet som en brun, voksagtig masse, der opbevares i en sæk mellem kønsorganet og navlen – måske bruges det til at tiltrække hunner.
    Dyret er truet, fordi man kun kan hente en snes gram af det eftertragtede stof hos hver hjort. Prisen er over 200.000 kr. for et kilo; men heldigvis kan moskus i dag fremstilles syntetisk.
    Navnet moskus stammer fra ordet muská, der på sanskrit betyder testikel. Og man har da også brugt stoffet som et afrodisiaka.
    ,.............,,
. ............ .....

34/09



.............................
.....................

.............
.


    ...... ......... ...



    Når man har fået udleveret nøglen, er det bare at tage for sig af retterne i ens egen private minibar.

      Verdens første selvbetjenings-bar
      Vinbarer med selvbetjening ses efterhånden i mange storbyer – i København har vi blandt andet en i Hotel 27. Her kan man selv tappe vinen fra et større antal vinflasker. Betalingen foregår med et særligt kreditkort, som man kan købe i hotellets reception.
      Nu har verdens første bar, Minibar, hvor man sørger for sig selv, set dagens lys i hjertet af Amsterdam.
      Langs væggene i den elegant indrettede bar er der i alt 45 minibarer med alt til fadet henhørende inden for spiritusflasker, vin og andre ingredienser til drinks.
      Når man afleverer sit kreditkort, får man udleveret en nøgle til en af barerne. Og så kan festen med vennerne ellers begynde ledsaget af alle de drinks og cocktails, man har lyst til at blande.
      Der er flere fordele ved konceptet – blandt andet, at man slipper for at skulle købe et hav af forskellige flasker for at holde et enkelt cocktail-party. Desuden har man lokalet for sig selv, og så er der heller ingen ventetid ved bardisken.

.,,,,,,,,,,,,,,,,,,

>43


,,,,,,,,,,,,,,,
........
...... ....... ........ .....

33/09


...... ............................
.
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.



............

....................................
Med en vandret transportør kan druerne kontinuerligt føres over i et større kar, der trækkes parallelt af en traktor.

    Hvordan virker en høstmaskine?
    Karsten Holm spekulerer over, hvordan det er muligt at plukke druer pr. maskine, så vi må hellere befri ham for hans spekulationer ved at komme med en teknisk forklaring:
    Der findes mange forskellige høstmaskiner, store og små, men i princippet er de konstrueret på nogenlunde samme måde. Maskinen og afstanden mellem rækkerne af vinstokke er afpasset til hinanden, så maskinen kan køre med et sæt hjul på hver side af en række, der er klippet som en sammenhængende hæk.
    Når maskinen kører frem, ser man hækken af vinstokke forsvinde ind i en spalte forrest og komme ud bagude ribbet for druer.
    Druestilkene sidder tilbage, og maskinerne er efterhånden blevet så følsomme og blide, at mange af druerne er hele. På snittegningen herunder ses, hvordan det foregår:
    ...

    ...
    A. Fra hver side banker nogle lange smidige lister druerne af vinstokkene.
    B. En ventilator blæser alle løse blade fra druerne.
    C. Druerne falder ned i to transportbånd, der består af små beholdere på række, og føres opefter.
    D. Øverst sidder endnu en ventilator, der befrier druematerialet yderligere for blade.
    E. Og så falder druerne ned i et stort kar. Når maskinen kommer til enden af rækken, vippes karret, og druerne falder ned i en transportvogn.

    Høstmaskinen har en række fordele. Den erstatter en hær af håndplukkere, der skal have både penge, mad og bolig under høsten. Den kan køre om natten, når det er køligt, så druemosten ikke så hurtigt går i gæring. Og den kan lynhurtigt høste en mark på det helt optimale tidspunkt. Til kostbare og fine vine er håndplukkede druer dog stadig et must.
    Det kan være, at det er en skrøne, men i Frankrig går der en historie om, at det franske undervisningsministerium anbefalede disse maskiner allerede i 1969, fordi skolerne i de vinproducerende områder stort set var affolkede fra 15. september til 15. oktober.


...... . ...........




...................


    Ugens vinøse billede
    Et maleri som ugens vinøse billede. Jo, hvorfor ikke? Det er indsendt af Ivar Bjurner og malet af den franske maler, Nicolas Poussin (1594-1665).
    Ivar Bjurner bruger billedet på sin egen hjemmeside, der er interessant at besøge den viser, hvad en vinelsker kan bruge nettet til. Og navnet til hjemmesiden Et in Arcadia ego har Ivar Bjurner hentet hos den romerske forfatter Virgil. Det kan nærmest oversættes med "Selv i Arcadien er jeg (døden)" eller "Selv døden er i Arcadien".
    Arkadien ligger midt på det græske Peloponnes og blev i litteraturen ofte fremstillet som et idyllisk lykkeland. Men selv i lykkelandet findes altså døden ...
    Ifølge Virgil blev sætningen Et in Arcadia ego opdaget af nogle hyrder på en gravsten, men maleren Poussin har henlagt scenen til det franske vinland i Languedoc. Og bjergkæden i baggrunden er ikke et udslag af malerens fantasi. Den kan beskues i Languedoc den dag i dag.
    Gravstenen på maleriet fandtes også i dette gamle romerske vinland, men den blev bortsprængt af ukendte vandaler engang i 1960’erne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Jysk Vin i Randers blev grundlagt for 28 år siden af Christian Søndergaard, og for 13 år siden indgik han partnerskab med Flemming Olsen. Christian Søndergaard er netop fyldt 60 år og ønsker derfor at trappe ned, så den 1. juni overlod han chefstolen til Flemming Olsen. Han fortsætter dog stadig med lidt færre timer i firmaet, blandt andet i forbindelse med indkøb. Markering af begivenheden sker ved en smagning på lørdag den 13. juni med besøg af syv producenter fra henholdsvis Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland. Se mere på www.jyskvin.dk.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.................


    Søren Beck (f. 1964) startede som garageimportør i 2000 med sit énmands-firma Encore-Vin, og i begyndelsen var fokus rettet mod Bordeaux, hvor han hurtigt skabte gode kontakter.
    Som engageret garageimportør tog han i 2002 sammen med Dansk VinCenter i Avedøre initiativet til vinmessen "Garagevin", der siden er blevet en årlig festdag i vinmarkerne med ca. 40-50 udstillere og 1000 gæster.
    Samarbejdet med Dansk VinCenter udviklede sig, hvilket medførte, at Søren Beck blev medejer af centeret sammen med Torben Andreasen og Michael Gundersen; det var i april 2003.
    Da han trådte ind i samarbejdet havde man allerede tilplantet 3 hektar vinmarker hovedsagligt med druesorten Rondo.
    Hen over sommeren 2003 byggede Dansk VinCenter sin nye vingård, et 480 m2 stort byggeri, der med produktionslokaler og fadhal og senest med et vinotek er indrettet til fremstillingen af vinene Nordlund og Lillelund.
    I efteråret 2003 blev Dansk VinCenters første kommercielle vin lanceret (2002 høsten), og siden har Nordlund været regnet for en af de førende danske rødvine.
    I dag er Søren Beck eneejer af Dansk VinCenter, og Anne Juel-Christensen står for vinifikationen af Nordlund og Lillelund.
    Privat er han gift med Heidi, og sammen har de to voksne børn, Cecilie og Kristoffer.
    Adresse: Dansk VinCenter ApS, Byvej 55, 2650 Hvidovre, tlf.: 39 27 40 00/ 26 12 37 44, e-mail: beck@vincenter.dk.

....... ........ .....

>33/09


,,,.,,,,,,,.
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    22 For nogle år siden anlagde den spanske vinmager Miguel Torres en 58 hektar stor vinmark i hjertet af kult-appellationen Priorat med flotte terrasser til druesorten Garnacha Tinta (foto © Torres)
    ...............
......... .......,,,,,,,,,...

20-25+33-38

....... .......,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og 20, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 129 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,




Smagningen af vinene fra Torres


Cordillera, Torres, Curicó Valley, Chile 2008
119,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En hvidvin med en fyldig og kompleks duft af blomster, honning og græs. Smagen er tør med en behagelig fedme og en utrolig lang eftersmag. Det er en fantastisk lækker vin, som vil egne sig glimrende til blandt andet røget laks.


Fransola, Torres, Penedès, Spanien 2007
169,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En frisk, tør og let krydret hvidvin med en anelse mint og citrus i den meget lange eftersmag.


Viña Esmeralda, Torres, Catalunya, Spanien 2008
79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En krydret sødme præger både duften og smagen af denne dejlige hvidvin, der slutter fløjlsblødt. Et rigtig godt glas til prisen – og til en god fiskeret.


Gran Coronas, Torres, Reserva, Penedès, Spanien 2005
109,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Bær og læder blander sig i duften af denne flotte rødvin. Smagen er krydret og varm med toner af lakrids og rosmarin.


Ibéricos, Torres, Rioja, Spanien 2006
89,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin har taget sit navn fra den iberiske halvø, og den er lavet på spaniernes store drue Tempranillo. Den er tør og har en intens smag af modne blåbær og tilpas med fad. En rigtig god ostevin.


Salmos, Torres, Priorat, Spanien 2006
170 kr., H.J. Hansen og Magasin
En rødvin, der dufter intens af mørk chokolade, kaffe og modne kirsebær. Smagen breder sig ud i munden med masser af bær samt en god struktur og tilpas fad. Den vil være perfekt til retter med vildtkød.


Mas la Plana, Torres, Penedès, Spanien 2004
259,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der er tobak, nelliker, moden frugt, læder og sort te over duften og smagen af denne uovertrufne rødvin.
Den er Torros’ flagskib, og der laves kun 120.000 flasker om den om året. Årgang 1970 deltog i 1979 i den berømte internationale smagning i Paris, hvor den vandt over nogle af verdens mest berømte vine – heriblandt Château Latour, hvor de nyere årgange koster et par tusinde kroner …


Nerola, Torres, Catalunya, Spanien 2006
99,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En dejlig og liflig hvidvin med muskat, orangeskal og honning i duft og smag. Den er hver en krone værd.


Celeste, Torres, Ribera del Duero, Spanien 2006
129,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin er et overflødighedshorn af duft- og smagsindtryk. Moden frugt, friske grønne blade, lakrids, sort peber og en anelse vanille går op i en højere enhed. En vin, der vil egne sig til en lang række kødretter.


Moscatel Oro, Vino de Licor, Spanien, uden årgang
99,95 kr. for 50 cl, H.J. Hansen og Magasin
En ravgylden sød vin, der næsten er en dessert i sig selv. Den er utrolig aromatisk med noter af kandiserede frugter og varme krydderier.


Marimar, Torres, Don Miguel Vineyard, Chardonnay, Russian River Valley, Californien 2005
249 kr., H.J. Hansen og Magasin
Der er friske krydderurter og nyslået glas over duften af denne hvidvin. Den gode frugtsmag er blød, lækker og lang. Prisen er nok lige i overkanten.


Torres 20, Brandy, Spanien
270 kr. for 70 cl, H.J. Hansen og Magasin
En dejlig og rund brændevin med duft og smag af tørrede frugter og nødder. Perfekt til kaffen.




Mousserende vin


Mas Geroni, Rosé, Brut, Cava, Spanien
50 kr., SpanskeVine
Enkel og ret syrlig boblevin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.




Hvidvin


Two Tracks, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2008
149 kr. for 1½ liter i boks, Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Typisk Sauvignon Blanc-hvidvin med kraftig duft og en vis fedme i den friske smag med toner af hyldeblomst og citrus. Indholdet svarer til to flasker til normal pris, men med boks-udgaven har man den fordel, at man igennem flere uger kan tage et glas i ny og næ.


Fox Creek, Verdelho, McLaren Vale, Australien 2008
80 kr., The Wine Company
Frisk og dejlig hvidvin i fin balance og med en smag først og fremmest af citrus, men også af tropiske frugter. Flasken har skruelåg.


Delicato Chardonnay, Californien, USA 2007
68,95 kr., 2 flasker for 99 kr., SuperBest
En dejlig hvidvin med en frisk duft af græs og lime og en aromatisk smag med toner af krydderhonning.


Chiàro di Lùna, Pinot Grigio / Catarratto, Sicilien IGT, Italien 2008
49 kr., Kjær & Sommerfeldt
Frisk og charmerende hvidvin på to druer, hvor Catarratto er en meget anvendt hvidvins-drue på Sicilien. Vinen har en hel frugtskål af eksotiske frugter og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Capitel Foscarino, Anselmi, Veneto Bianco IGT, Italien 2007
84 kr., Wineimporters
En ret let og ukompliceret hvidvin med en god, ren frugtsmag. Et godt glas på terrassen.


Vito, Verdeca / Chardonnay, Puglia IGT, Italien, uden årgang
139,95 kr. for 3 liter i boks; på tilbud af og til: 100 kr., SuperBest
En rigtig god hverdags-hvidvin med en fin smag af mandel og et lille bittert bid i eftersmagen. Den sidste stjerne er for den meget rimelige pris.




Rosévin


Cristobal 1492, Rosé, Malbec, Mendoza, Argentina 2008
69,.75 kr.; i juni 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Vellavet rosévin. Den har en blød frugtsmag med toner af jordbær og hindbær samt en tilpas syre. En rigtig sommerlig terrassevin, som mange vil kunne lide.


Château de Brégançon, Cru Classé, Côtes de Provence, Frankrig 2008
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rosé har en meget fin og sartrosa farve i glasset og en liflig rosenduft i næsen. I den lækker-fede smag er der en kompleks blanding af eksotiske frugter og citrus.




Rødvin


Sud, Primitivo / Merlot, Tarantino IGT, Italien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Ganske flot rødvin med en intens, dyb farve og en kraftig, frugtagtig smag. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


The Stump Jump, d’Arenberg, South Australia 2007
54,95 kr., Erik Sørensen Vin
Saftig rødvin på druerne Grenache, Shiraz og Mourvèdre, rigtig rar at drikke – og til en menneskevenlig pris. Flasken har skruelåg.


Terre Molin, Nebbiolo, Langhe, Italien 2006
79,50 kr.; 69,50 kr. ved 6 flasker, Langhe Vine
Denne rødvin er en rigtig god madvin. Den har en god struktur med frugt og krydderi.


Baloíro, Crianza, Bierzo, Spanien 2006
99 kr., Valuewine.dk
Flot, flot rødvin med en inviterende duft og en blød, varm frugtsmag med krydderi. Tre år gammel og fint afrundet.


Novas, Carmenère / Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2007
89,50 kr., Irma
Flot og fyldig, blød og bred rødvin på økologisk dyrkede druer. Med sin gode, intense frugt og 14½ procent alkohol er den en bamse, der kræver en lige så kraftig kødret.


Legado Muñoz Garnacha, Tierra de Castilla, Toledo, Spanien 2007
45,95 kr., ved 12 flasker, Wine Group
Denne vin dufter intens af frisk bærmost og har en dejlig smag af solmoden frugt, varme krydderier og chokolade. Et fund til prisen.


Cellier des Chartreux, Grande Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
99,50 kr.; 89,50 kr. ved 6 flasker, Norton Vinimport
En god Rhône-rødvin med fin duft og en varm, blød, afrundet smag med god frugt, fint krydderi (enebær?) og en lille sødme. God til ikke alt for kraftige retter. Priserne gør en anelse ondt.



.............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.