Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 25
Fra 15. juni til 21. juni 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 22, ,,,,,,VinAvisen uge 23,,,,,,,,VinAvisen uge 24
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..... ....... ......hj
    ..............
    VinAvisens redaktion er ferielukket indtil den 27. juni,
    men avisen udkommer naturligvis hver uge
    ..............
..... ....... ......hj.
Kvinder og mænd smager forskelligt
Sød hvidvin til osten og rødvin til chokoladedesserten. En utænkelig sammensætning for en mand, men ikke for en kvinde.
Og når det gælder præferencer, så vil mændene have fyldige vine, lagret på egetræ, mens kvinderne bedst kan lide bløde, runde og raffinerede vine.
Mænd og kvinder smager og bedømmer simpelt hen vinene forskelligt.
Sådan forholder det sig i hvert fald, hvis man skal tro den franske vinskribent Isabelle Foret, der har undersøgt sagen grundigt.
I 25 år har hun været dommer i professionelle vinsmagninger, og her har hun bemærket en markant forskel i beskrivelserne af vinene, alt efter om det var mænd eller kvinder, der udtalte sig.

Kvinderne skal på banen
Vin har altid været et mandsdomineret område, mener Isabelle Foret. Men kvinderne er dog begyndt at følge trop. De er ikke længere kun medhjælpende hustruer og bogholdere på vingårdene. Mange kvinder bestrider også poster som vinkypere, og på det berømte Château d’Yquem er det en kvinde, Sandrine Garbay, der står for lagringen af vinen.
Ifølge Isabelle Foret er der hårdt brug for kvindernes anderledes, men skarpe næser. Og de bør derfor i endnu højere grad gøre sig gældende i vinens verden.
Isabelle Foret har blandt andet udgivet "Le Guide du Vin au Féminin" – Guiden til den feminine vin.
..... ....... ......h

.......
En af bogens illustrationer er gengivet til højre. Den viser et ornament på en græsk-romersk vinkande med Bacchus som motiv. I håret har han vinløv og druer.

    En bog om vinens gud
    Grækernes overgud Zeus var en værre en. Han var udpræget til damer. Mange damer. Ved bredden af floden Asopos fik han øje på den smukke Semele, havde en kort affære med hende, og resultatet blev babyen Bacchus, født fra en livmor ved sin faders lænd og med små horn stikkene ud fra panden.
    Vinens gud Bacchus, der egentlig hed Dionysos, er hovedpersonen i en usædvanlig og morsom bog, skrevet af Andrew Dalby og udgivet af British Museum. Den vil være en oplagt gave til den, der både holder af vin og historie – og som læser engelsk.
    Hos Amazon.co.uk kan man købe den til nedsat pris for 9,89 pund (ca. 82 kr.) plus forsendelse.


........ ......

20-25+33-38


........ ......
Vinbønder ansætter falke
For solsorte, stære og andre fugle er vinmarkerne det store tag-selv-bord. De fuldmodne druer er de rene lækkerbiskner. På en vinmark kan fuglene sætte op til 10% af druerne til livs.
Vinbønderne har hidtil skræmt fuglene væk med små kanoner og plasticnet, der spændes ud over vinstokkene. Men en række vinbønder i Californien har taget et billigere og mindre larmende våben i brug, nemlig falke.
Falkonererne, der patruljerer vinmarkerne, sender deres falke op i cirka 400 meters højde, hvorefter fuglene dykker ned over markerne med lynets hast.
En enkelt falk kan overvåge hele 500 hektar vinmarker – blot synet af den er nok til at skræmme de grådige fugle væk.
........ ......


........ ......
Roman Myśliwiec er en fotogen herre, så med fornøjelse bringer vi nedenfor endnu et billede af ham som denne uges STORE billede.

    Polen satser på vinproduktion
    Polakkerne vil gerne for alvor gøre sig bemærkede på den internationale vinscene, og for at få gang i vinproduktionen forsøger de at finde frem til nogle velegnede druesorter, der kan klare de klimatiske forhold i Polen.
    Man har ikke de store problemer, når det gælder hvidvine – klimaet minder meget om det i Tyskland. Derimod er det lidt mere problematisk med rødvinene.
    Foreløbig er det lykkedes Roman Myśliwiec at få en årlig produktion af 3000 liter vin på sine 2 hektar jord. Han er en af de vinmagere, man lægger mærke til Polen – en virkelig professionel. Han driver vingården Golesz ved byen Jaslo, og man kalder ham ligefrem for "Jaslo's Bacchus".
    Igennem en årrække har han eksperimenteret med blå druer og er nået frem til, at Rondo og Cherry Rannyj er de bedst egnede sorter.
    I en bog har han beskrevet 101 sorter, der er velegnede til dyrkning i Polen, og en stor del af sin tid bruger han på at formere udvalgte druesorter og rejse rundt og rådgive andre.
    Roman Myśliwiec er også en fotogen herre, så med fornøjelse bringer vi nedenfor endnu et billede af ham som denne uges STORE billede.

........ ......
Drik rødvin til smøgen
Forskning på universitetshospitalet i Athen byder på godt nyt for uafvænnelige rygere, der til stadighed lever med risikoen for åreforkalkning og blodpropper. De skal simpelt hen drikke rødvin hver dag.
Rødvin indeholder nogle stoffer, der kan afhjælpe den dårlige effekt, som cigaretterne har på helbredet, siger forskerne.
Et par glas om dagen kan dog ikke udvirke mirakler – det bedste er stadigvæk at lægge smøgerne på hylden.
......... ....................... ......

34-07/09


........ ......


    Forhistoriske vinpresser
    En kulturel forening i Rioja, Asociacion Cultural Sonsierra, har restaureret gamle, forhistoriske vinpresser til fodpresning.
    Der er tale om flade bassiner, udhugget i klippen, lidt ligesom de portugisiske lagares, og med en svag hældning, så mosten har kunnet løbe fra og ned i en beholder.
    På billederne ses et af disse trampetrug. Det ligger ved Bodegas Remelluri i Labastida en vingård, der i øvrigt nok er værd at besøge, hvis man er på de kanter.
    ........ ......



    Sankt Vincent - vinens skytshelgen
    I Bodegas Remelluri har man et lille museum, hvor man blandt andet udstiller nogle let psykodeliske helgenbilleder, udført af maleren Vincente Ameztoy.
    Blandt andet har han malet Sankt Vincent, som kunstneren selv er opkaldt efter, og som er vinens helgen.
    Vincent var en spansk martyr, som man ved meget lidt om og man ved slet ikke, hvorfor han fik vinen som sit særlige ansvarsområde.
    En teori går ud på, at det skyldes hans navn ordet vin indgår jo i det. Og hvis nogen siger, at det vist er noget sludder, henviser franskmændene til, at glasmalerne har Sainte Clair som deres helgen (clair = klar, lys), mens kokkene har Saint Just (jus = kødsaft).

    Hans æsel opfandt beskæringens kunst
    Flere steder i Sydeuropa fejrer man Sankt Vincent som vinens helgen, ikke mindst i Bourgogne, hvor hans statue på skift opbevares i 33 sognekirker og hvert år i højtidelig procession føres videre til den næste kirke.
    Efter sigende var det Sankt Vincents æsel, der opfandt beskæringens kunst. Det åd af nogle vinstokkes blade, og næste år viste det sig, at netop disse vinstokke bar bedre druer end alle de andre.
    Samme historie fortælles dog også om Sankt Martin af Tour ham, som vi her i landet fejrer Mortens aften.

............. ......

>43


........... ......


    Våddragt til vinflasker
    Et amerikansk firma med smart design, Built, har udviklet en ny form for transport- og køletaske til picnicturens vinflasker.
    Tasken, hvis navn er byobag, er lavet af 4 mm tyk neopren, det samme isolerende materiale, som man bruger til surferes og dykkeres våddragter.
    Så vidt vi ved, fås biobag’en endnu ikke i Danmark, men gad vide, om ikke den kommer. Den ser nyttig ud. I USA koster den mellem 12 og 16 dollars alt efter farve og dekoration.

..............


    Historien bag etiketten: Fjerdedelene af Chaume
    I Loire-distriktet Coteaux du Layon ligger en lille enklave på 40-50 hektar, hvor man laver en fremragende sød vin. Denne enklave har et mærkeligt navn: Quarts de Chaume – Fjerdedelene af Chaume – og dette navn har sin særlige historie:
    Ved landsbyen Chaume lå i middelalderen Château de l'Echarderie. Det var nærmest en befæstet bondegård, og herfra opkrævede man afgifter til herremanden på Château de la Guerche.
    Herremanden var en skrappert. Han forlangte hvert år at få en fjerdedel af al den vin, der blev produceret – og vel at mærke den bedste fjerdedel. Heraf opstod navnet.
    Den gyldne vin fra Quarts de Chaume har altid været lidt af en hemmelighed. Fra de bedste producenter er det en elegant og aromatisk hvidvin med en fin sødme og en let bitter eftersmag, der kan minde om kvæde. Vinen laves udelukkende på senthøstede Chenin Blanc-druer og er præget af den ædle råddenskab, Botrytis Cinerea. Det er en vin med gemmepotentiale. I 1954 fik den sin egen appellation.
    Her i landet importerer blandt andet Theis Vine og Sigurd Müller vine fra Quarts de Chaume.

....... ............ .....

34/09



........... ......


    5000 år gammel vin
    Med en kombination af flere avancerede kemiske analyser har man konstateret, hvad der var i en krukke begravet i året 3150 f.Kr. sammen med en af Egyptens første faraoer, Scorpion d.1.
    Der var vin. Men ikke bare vin. Den døde farao fik en raffineret krydret drik med på sin vej til døderiget.
    Kemikerne fandt otte terpenoider: Linalool, kamfer, borneol, L-menthol, alpha-terpineol, carvone, thymol og geranyl acetone. Det er kulstofforbindelser, som udgør hovedbestanddelen af planters og blomsters æteriske olier, og stofferne kunne spores til tre planter: Sar (Satureja), blå kamille (Tanacetum annuum) samt en malurt (Artemisia seibeni).
    Men der kan yderligere have været koriander, salvie og timian i drikken.
    Med denne undersøgelse har arkæologer og kemikere rykket vinens historie mere end 1000 år tilbage. Hidtil har den tidligste beskrivelse af egyptisk vin med krydderurter været en papyrus fra omkring 1850 f.Kr.

........... ......


Spanske vine i Madrid Fusión 2009
Madrid Fusión er en af de vigtigste internationale kongresser om vin og gastronomi. Her mødes nogle af verdens bedste kokke med vinfolk og gastronomer for at deltage i opvisninger, foredrag, debatter og smagninger.
I forbindelse med kongressen holder ICEX (Det Spanske Institut for Udenrigshandel) en betydningsfuld vinsmagning af spanske vine, hvor man hvert år finder nye emner, der kan fange den internationale presses interesse. I år var følgende temaer i glassene:
Gamle vinmarker/nye vine, druen Albariño, spydspidsen Ribera del Duero, Grandes Pagos de España og Rioja: The smart buys.
De 108 topvine, der blev præsenteret, var dem, der inden for temaerne havde fået de bedste karakterer/points i de nationale og internationale vin-guider i løbet af året.
Der blev trykt et udførligt katalog over alle disse topvine, og dette katalog er nu lagt på nettet i form af en pdf-fil.
Cirka to tredjedele af vinene forhandles i Danmark, og importørerne og disses hjemmesider findes i et register, der kan åbnes ved at klikke her.

...... ....... ........ .....

33/09


........... ......
18 postkort fra Moscato-land
Her kommer de næste fire postkort i vores løbende serie fra Ankers vinrejse til det italienske Piemonte. De første tre bragte vi i sidste uge.Her handler det først og fremmest om de boblende vine på druen Moscato.
......................


................
Castello di Canelli ligger sikkert på sin bakketop, mens den nedre del af byen ofte er plaget af oversvømmelser fra floden Belbo.

    4. postkort fra Moscato-land
    Her blev den moderne Moscato-vin født
    Druen Moscato Bianco har også et andet navn, nemlig Moscato di Canelli, og man kan med en vis ret sige, at den moderne mousserende Moscato-vin blev født i byen Canelli ved bredden af floden Belbo.
    Højt over byen troner en stor og elegant villa, der ejes af familien Gancia, og det var Carlo Gancia, der i 1865 studerede, hvordan man lavede champagne i Frankrig, og bragte sin viden med hjem til Italien. Sin vin kaldte han Moscato Champagne. Senere fandt hans søn, Camillo Gancia, på at kalde den Asti.
    Den friske, aromatiske Spumante d’Asti, vi kender i dag, blev dog først mulig, da man i 1970’erne kunne kontrollere temperaturen under gæringen.
    I bjerget under Gancias villa er der et net af underjordiske kældre, store som katedraler, hvori millioner af flasker ligger ved en konstant temperatur på 12-14 grader. Under en katastrofal oversvømmelse i 1994 trængte vand og mudder ned i kældrene og forvoldte skader for millioner.
    ,.............,,
......................


................
Marker i Castiglione Tinella leverer druer til en af de bedste Asti Spumanter. Den vender vi tilbage til i næste uge med postkort nummer 8.

    5. postkort fra Moscato-land
    De to slags Moscato-vine
    Området med Moscato-druer er kolossalt. Der dyrkes også andre druer ind imellem, men det er Moscato, der er det store lokomotiv på næsten 10.000 hektar marker. Det er Italiens fjerdestørste DOC-område, der siden 1977 har haft DOCG-appellation – Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
    Med Moscato-druen skabes to forskellige vine:
    * Asti, der også kaldes Asti Spumante, er en mousserende hvidvin af samme type som champagne og cava, altså med op til 6 atmosfæres tryk og en almindelig champagneprop. Hvert år laves der cirka 75 millioner flasker, hvoraf de fleste går til eksport.
    * Moscato d’Asti er en perlende (frizzante) hvidvin med et tryk på op til 1,7 atmosfære. Flaskerne er forsynet med en almindelig korkprop, og ved man ikke, at der er tryk i flasken, kan man godt blive overrasket, når man trækker proppen op på vanlig vis. Jo højere alkoholprocent, der står på flasken, desto mere tør er vinen. Af denne type vin laves der cirka 13 millioner flasker om året, hvoraf halvdelen bliver i Italien.
    ,.............,,


46-45


......................


................
Det er nemt at se, at der bliver lavet vin efter Metodo Martinotti-Charmat: Tankene er helt lukkede foroven, så de kan holde trykket på 7-8 atmosfære eller mere.

    6. postkort fra Moscato-land
    Den lukkede tank
    Nogle få steder laver man Asti Spumante efter champagnemetoden, og man er meget glad for at demonstrere over for turister, at man er noget så traditionel og lader vinen eftergære i flasker, som bliver drejet rundt ved håndkraft i skråtstillede reoler.
    I virkeligheden er man næsten totalt gået over til den metode, franskmændene kalder Cuve Close (lukket tank), og italienerne kalder Metodo Martinotti-Charmat.
    Metoden blev opfundet af Federico Martinotti i 1920’erne, og til formålet anvendte han udstyr, der var patenteret af franskmanden Eugene Charmat. Deraf det dobbelte navn på metoden.
    Martinotti var direktør for den ønologiske station i Asti, og han fandt på at lade eftergæringen, hvorunder boblerne skabes, foregå i store lukkede tanke i stedet for at lade den ske i flasker, som når man anvender champagnemetoden.
    ,.............,,
......................


................
Med lange trykslanger kan det transportable sterile filter skydes ind mellem to tanke, så den boblende vin uden at tabe trykket kan passere fra tank til tank og samtidig blive filtreret.

    7. postkort fra Moscato-land
    Giver mulighed for filtrering
    Metodo Martinotti-Charmat er lidt billigere end champagnemetoden, men mange druesorter, blandt andet Moscato og Prosecco, giver den bedste boblevin efter denne metode, idet teknikken bevarer vinens delikate aromaer.
    Hvis man ellers anvender en god basisvin og ikke forhaster sig, er Martinotti-Charmat lige så god som champagnemetoden, og tilmed giver den mulighed for filtrering, efter at vinen er fjernet fra sit bundfald. Hvor man efter champagnemetoden skal åbne den enkelte flaske for at fjerne bundfaldet, så pumper man bare vinen over i en anden tank og lader bundfaldet blive liggende i den gamle.
    Det er dog ikke så nemt, som det lyder. Den udviklede kuldioxid i tanken kan have opnået et tryk på 7-8 atmosfære, og det betyder, at der i modtagertanken skal være samme tryk. Man fylder derfor tank nummer to med en inaktiv luftart, fx argon eller kvælstof, og når vinen skal løbe fra tank til tank, skubbes den af sted med samme inaktive luftart under tryk. Undervejs kan vinen passere et filter....,,
....... ........ .....

>33/09


.................
.....................

.............
.


    ...... .....
    .

      Spiritussens top-5
      Trods den verdensomspændende økonomiske krise går det glimrende for salget af spiritus – og ikke mindst for de førende mærker. Det fremgår af en rapport, ”The Power 100”, udført af mærkevare-konsulenterne i det britiske firma Intangible Business.
      Rapporten omfatter data om de 100 bedst sælgende mærker inden for spiritus og vin – og det er spiritussen, der indtager de første fem pladser.
      Det absolut førende mærker er vodkaen Smirnoff. Dernæst kommer Johnnie Walker efterfulgt af Bacardi, Martini (som faktisk er en hedvin og ikke bør defineres som en spiritus) og på femtepladsen Hennessy Cognac. Samtlige mærker har sidste år haft en fremgang i salget på mellem 5 og 7%.
    ...
.................... .............hj..



.............hj.. .,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,,,,
........
.,,,,,,,.... .....,,,,,,,.... ....... ......hj.

Til_37/09


............


    Ugens vinøse billede
    Fra Steen H. Rasmussen kommer denne uges meget smukke og stemningsfulde billede, som han har taget i Portugals Douro-dal, lige ved portvinens uofficielle hovedstad, Pinhão.
    Da vi så billedet, kom vi i tanke om et andet billede, nemlig fra Champagne-distriktet. Ved Mareuil-sur-Ai spejler vinbjergene sig i floden Ai, og lægger man sig ned i vandret stilling eller drejer billedet 90 grader ser man straks en champagneflaske:

    ...

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

....... ...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Vinoble Odense, Overgade 19 i Odense, er overtaget af den hidtidige chef i butikken, John Hoppe.
    * VinAvisens redaktion har som nævnt ferielukket, og vin kan derfor først bringe flere nyheder fra vinbranchen i uge 28.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


..

    Jens Ole Kristiansen (f. 1944), der sjældent hedder andet end Kris, er vinskribenten på Frederiksborg Amts Avis, hvor han har sin klumme, der handler om alt inden for vin og gastronomi.
    Kris fik sin vininteresse i starten af 80’erne, da han blev spurgt, om han ville være bladets repræsentant på en læserrejse til Bourgogne, arrangeret af De Danske Vinrejser. Avisens daværende vinskribent, den navnkundige Helge Langkilde, havde søsat rejsen, men kunne ikke selv deltage i den.
    Med Flemming Hvelplund som cicerone begyndte en tur, der åbnede Kris’ øjne for vinverdenens mange facetter, og det blev siden til mange andre rejser. Blandt andet var Kris den første, der gav sig i kast med en tur til Østrig og Ungarn, efter at Østrig var blevet salonfæhigt igen og havde lagt vinskandalen bag sig. Den rejse tales der stadig om.
    Kris hører også til dem, der meget beklager, at hvidvin har så lav en status i kongeriget, og "cremefattige" rødvine finder sjældent nåde for hans gane, som ellers ikke går af vejen for noget som helst. Ingen kan beskylde ham for at være kostforagter.
    Kris er gift med Lone, og sammen har de to voksne døtre. Den ene er gift med en kok, så også her er der et link til den gastronomiske verden. Ellers går der nogen tid med at passe børnebørn. Privat bor familien i Kokkedal, og de kan sagtens bruge en god lørdag eller søndag på at gå på opdagelse lige dér, hvor fiskerne lander deres fangst langs kysten.
    Adresse: Fasanvænget 493, 2980 Kokkedal, e-mail: jensolekristiansen@yahoo.dk

.... .......

08-07/09


,,,,.,,,,,,,.
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    23 Roman Myśliwiec er den af de vinmagere, man lægger mærke til i Polen. På sin vingård Golensz ved byen Jaslo producerer han små partier vin på eksperimentel basis ((foto © Golensz)
    ...............

>34



.............,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og 11, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 79 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Paul Culver, Chardonnay, Elgin, Sydafrika 2008
89 kr., Valuewine.dk
Lækker hvidvin med en frisk og ren frugtsmag og bløde og fine toner af fadlagring. En nydelse.


Cederberg, Bukettraube, Sydafrika 2008
85 kr.; 76,50 kr. ved 12 flasker, Syd Afrika Vinimport
Superlækker hvidvin med en inviterende duft og en spændende smag. Den er lavet på en gammel, ret ukendt drue, Bukettraube – eller Bukettrebe, Bukettriesling, Bocksbeutel eller Bouqet blanc – kært navn har mange børn ;-). I vinen er der toner af Riesling, akaciehonning, hyldeblomst. Flasken har skruelåg.


Cascina Piancanelli, Chardonnay, Piemonte, Italien 2008
60 kr., Langhe Vine
Ligefrem og læskende hvidvin med god, ren frugtsmag og krydderi. En god hverdags-vin.




Rosévin


Domaine de la Janasse, Rosé, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
72 kr.; til 15. august: 60 kr. ved 6 flasker, Jysk Vin
Fin lys roséfarve, en liflig duft og en harmonisk smag, der med sin tørhed, blide frugt og gode syre gør den oplagt til mad.


Slowine, Rosé, Overberg, Sydafrika 2008
59 kr., Valuewine.dk
En let og venlig rosévin med god frugtsmag (jordbær) og en lille sødme. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Mauro, Primitivo, Salento IGT, Italien 2007
59,95 kr., SuperBest
Afrundet og saftig rødvin med medium fylde. En god vin til mange retter. Flasken har skruelåg.


Jorio, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2006
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Her har vi VIN. Dejlig duft og en fyldig, saftig og blød smag. Harmonisk og lækker.


Line 39, Cabernet Sauvignon, Lake County, Californien 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En udpræget amerikansk rødvin med saftig frugt og varm sødme. En vin, som mange vil kunne lide.


Mad dogs & Englishmen, Cabernet Sauvignon / Shiraz / Monastrell, Jumilla, Spanien 2006
49,95 kr., Strandgården
På etiketten står de tre druer i ureglementeret rækkefølge, for der er faktisk mest Monastrell i denne rødvin (60%) – det er den drue, franskmændene kalder Mourvèdre. Reglen er, at druerne sættes i rækkefølge efter, hvor stor en rolle de spiller i vinen. Nå, men vinen er virkelig god til den rimelige pris. Den skal ikke have for kraftig en ret, men ellers er den meget anvendelig til det meste.
PS: ”Mad dogs & Englishmen” er en sang af Noël Coward, der selv synger den i en film fra 1955 på YouTube. Han synger den med ekspresfart, så det er godt, at man kan se teksten ved at klikke her.


Yume, Caldora, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En tæt, dybrød farve, en krydret duft og en fyldig, blød og lækker frugtsmag med et lille strejf af lakrids. Sådan er denne flotte vin. Skænk den til en god kødret.


Château Boucarut, Lirac, Frankrig 2007
109 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Dejlig duft og en fyldig, fint krydret smag. En fyrig Rhône-rødvin. Skænk den til en god kødret, der gerne må været krydret.


Don Camillo, Farnese, Terre di Chieti IGT, Italien 2007
79,95 kr., Strandgården
Dejlig italiensk rødvin med god duft og en lækker, harmonisk smag med fyldig frugt.


The Footbolt, d’Arenberg, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2006
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Flot og kraftig rødvin, der varmer hele vejen ned. Oplagt en madvin – og køl den gerne lidt ned.


Barahonda, Tinto Barrica, Yecla, Spanien 2007
60 kr., The Wine Company
Vellavet, god hverdags-rødvin med blød, afrundet frugt og varme.


Alto Plano, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile 2008
45 kr., Osted Vin
En hakkebøf-rødvin til en lav pris. Den har pæn frugt og en lille venlig sødme. Flasken har skruelåg.


Raimat, Abadia, Reserva, Costers del Segre, Spanien 2002
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
En meget saftig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo. Den er syv år gammel og har ikke mere ret mange kanter, kun pæn frugt og blid syre.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.