Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 26
Fra 22. juni til 28. juni 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 23, ,,,,,,VinAvisen uge 24,,,,,,,,VinAvisen uge 25
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.....................
    ..............
    VinAvisens redaktion er ferielukket indtil den 27. juni,
    men avisen udkommer naturligvis hver uge
    ..............
...... ....... ........ .....

33/09


.....................

...
.............
En centimeter fri plasticprop er nok til, at man kan gøre proppen fast i en kraftig skruestik, hvorefter man kan vride flasken rundt, samtidig med at man trækker.

    Uskønne og genstridige plastpropper
    Mange professionelle vinmagere, som vi har talt med, hader plastpropper. Propperne hindrer ganske vist, at vinen bliver propsyg, men de pynter ikke på en ordentlig vin.
    Nogle hævder ligefrem, at propperne afgiver smag til vinen – selv om det nu er en skrøne, at de ligefrem indeholder plastblødgørere, fx pftalater. Så var de blevet forbudt for længe siden.
    Vi har tidligere skrevet, at når man skal trække sådan en prop op, skal man ikke bore proptrækkerens spiral mere end en centimeter ned i proppen. Når man borer den hele vejen igennem en prop af kork, så er det for at kunne trække i flere lag, så hele proppen kommer op i stedet for at gå midt over. Dette er ikke nødvendigt med en plastprop. Tværtimod vil spiralen udvide proppen, så den bliver sværere at trække op.
    Man skal endelig ikke bruge en kvalitets-proptrækker, fx en Screwpull. Den bliver simpelt hen ødelagt, idet proppens plastic nærmest flår teflonbehandlingen af spiralen eller ligefrem knækker denne.

    Halsen under den varme hane
    En læser har sendt os endnu et godt råd: – Jeg huskede, hvad jeg havde lært i fysik i skolen, skriver han. – Det med, at noget udvider sig i varme og trækker sig sammen i kulde.
    – Så flaskehalsen ind under den varme hane. Kun et halvt minut, så har glasset udvidet sig. Og vupti: Proppen op!
    Vi kan tilføje, at kulde gør plastpropper stive og hårde, samtidig med at det lag silikone, de er forsynet med, mister sin smøreevne og nærmest forvandles til en slags lim. Så også af den grund er den varme vandhane en god løsning.

Skyldes paradokset ikke rødvinen?
Hvordan kan det være, at franskmændene kan spise fed mad og drikke masser af rødvin og samtidig være tyndere, have et bedre helbred og leve længere end amerikanerne?
Hidtil har man antaget, at "det franske paradoks" skyldes franskmændenes større forbrug af rødvin med dens helsebringende egenskaber. Mange amerikanere er jo direkte afholdsfolk.
Men nogle undersøgelser foretaget af universitetet i Pennsylvania viser, at det måske snarere er, fordi franskmændene spiser mindre.
Amerikanerne sætter næsten dobbelt så store portioner mad til livs som franskmændene. Og alt, lige fra bøffer til bananer, er også meget større i de amerikanske supermarkeder end i de franske.
....... . ....................


46-45


.....................
Krav til tyreblodet
Egri Bikavér – Ungarns berømte "Tyreblod" – er en appellation og et beskyttet navn. Men for yderligere at styrke vinens berømmelse, kvalitet og oprindelse har man i distriktet Eger oprettet foreningen "Egri Bormives Céh" (Egri Vinmester Laug). Foreningen omfatter elleve producenter, og den har gennemført en række kvalitetskrav:
* Egri Bikavér må kun fremstilles af druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Blauburger, Kadarka, Kékfrankos, Kékoporto og Zweigelt.
* Vinen skal fadlagres mellem 12 og 24 måneder.
* Det er ikke tilladt at eksportere vinen som bulkvin på tank. Den skal tappes i distriktet.
.....................



De 22 ungarske vindistrikter1. Csongrád
2. Hajós-Baja
3. Kunság
4. Ászár-Neszmély
5. Badacsony
6. Balatonfüred-Csopak
7. Balatonfelvidék
8. Etyek-Buda
9. Mór
10. Pannonhalma-Sokoróalja
11. Somló
12. Sopron
13. Balatonboglár
14. Mecsekalja
15. Szekszárd
16. Villány
17. Bükkalja
18. Eger
19. Mátraalja
20. Tokaj-Hegyalja
21. Balatonmelléke
22. Tolna

    Rubinrød og fløjlsblød
    Resultatet af foreningens arbejde er tydeligt. Dagens Egri Bikavér bevarer den ungarske tradition, men passer til den nye europæiske vinsmag: Dyb rubinrød og fløjlsblød.
    Vinen fik sit navn i 1552, da tyrkerne belejrede borgen i byen Eger. Ungarerne forsvarede sig tappert, og de drak naturligvis stedets røde vin. Vinen lejrede sig i kæmpernes skæg, og i nærkamp så tyrkerne det: Ungarerne drikker tyreblod! Dette folk måtte være uovervindeligt! Og snart trak tyrkerne sig tilbage.

    Ikke ægte tyreblod
    Ifølge ovennævnte forening, Egri Bormives Céh, sker det, at man uberettiget udnytter legenden og bruger navnet Bikavér til vin, der ikke har noget med ægte tyreblod at gøre.
    Den ægte vin fremstilles to steder i Ungarn, nemlig Szekszárd og Eger (nr. 15 og 18 på kortet til venstre), og her hedder vinene henholdsvis Szekszárdi Bikavér og Egri Bikavér.
    Man har her i Danmark kunnet få vin blot med ordet Bikavér på etiketten man ledsagede den oven i købet med legenden men vinen er almindelig bulkvin fra det store bordvins-distrikt Kiskunsag mellem floderne Donau og Tisza (nr. 3 på kortet).

....... ........ .....

>33/09


aa..a..a...........

Vinens ti bud
Den ungarske vinimportør Laszlo Kacsor har, hvad han kalder vinens ti bud. Altså fornuftige regler for et godt vinøst liv.
Han mener naturligvis, at indtagelsen af ungarsk vin bør være det elvte bud. Men hvis vi ser bort fra det, så kan lovens tavle fx se ud som vist til højre.
Der er naturligvis tale om et valg, som kan diskuteres. Nogle vil måske savne bud som disse:
* Altid en drikker, aldrig en dranker.
* Drik ikke vin på tom mave
* Nyd din vin i ordentligt lys.
* Glem ikke at drikke hvidvin.
Er der andre bud, som måske er endnu mere relevante? Send gerne forslag til anker@vinavisen.dk.




.......
.......
VINENS TI BUD

I
Husk, at vin smager bedst i godt selskab

II
Dekantér din vin, når det er nødvendigt

III
Brug tid på at nyde din vin

IV
Skænk din vin i et ordentligt glas

V
Vær opmærksom på vinens temperatur

VI
Drik hellere vinen ung og sprød - end for gammel

VII
Fyld aldrig dit glas mere end halvt op

VIII
Hold altid på vinglassets stilk

IX
Glem ikke det store arbejde, der ligger i hvert et glas vin

X
Husk, at livet er for kort til dårlig vin
.......


.....................
Rødvin mod brystkræft
Forskningsresultater fra City Hope Cancer Center i Los Angeles viser, at et stof i rødvin måske kan bruges i kampen mod brystkræft.
Det er plantestoffet procyanidin B dimer, der findes i druernes skind og kerner, som har æren for de gode egenskaber.
Forskerne har ifølge det medicinske tidsskrift Cancer Research forsøgt at give stoffet til mus med brystkræft. Musenes kræftknuder blev enten mindre eller forsvandt helt og holdent.
Man har fundet ud af, at stoffet hæmmer udviklingen af østrogen. Og det er netop en øget produktion af østrogen, der – hos kvinder i overgangsalderen – er skyld i mange tilfælde af brystkræft.
................... .............hj..



.................. .........................
Fjollet lov forbyder mini-flasker
Enhver vinglad dansker, der har rejst med fly, kender de små vinflasker med skruelåg. De indeholder kun 18,7 cl, lige nok til et par glas til maden. Flere af dem er endog af glimrende kvalitet.
I USA, der ikke er bundet af EU-love, har blandt andet Ernest & Julio Gallo lanceret miniflasker til detailsalg med nogle af deres populære vine. De små flasker henvender sig blandt andet til restauranter, der ellers sælger vin pr. glas og ofte står med åbnede flasker, der ikke er brugt op.
Men her i Danmark må vi forgæves lede efter de små flasker hos vinhandlere, supermarkeder og restauranter. En fjollet lov forbyder nemlig salg i Danmark og i hele EU (undtagen i fly) af vinflasker, der indeholder mindre end 25 cl.
.....................

...............


    Gamle billeder fra portvinens land
    Portvinshuset Burmester har lanceret et helt lille billedarkiv.
    Vi er især faldet for de historiske billeder – eneste fejl er faktisk, at der ikke er endnu flere af dem. Men det kan jo komme.
    Herover ses et billede af Dourofloden, lige før dens udløb i Atlanterhavet. Til venstre byen Porto og til højre forstaden Vila Nova de Gaia med portvinshusene.
    På klippen over portvinens hellige haller troner det gamle Serra do Pilar-kloster, og mellem kysterne spænder broen Ponte D. Luiz.

    De lærte det af vikingerne
    Til venstre en af de både, barcos rabelos, der i gamle dage transporterede vinfadene ned ad floden til Vila Nova de Gaia. Det var store fladbundede pramme, der hver kunne tage 50-60 fyldte fade.
    Bådene havde en fire mands besætning og en høj bro til rorsmanden, der styrede med en stor åre. Sejlet var kæmpestort og firkantet, og meget tyder på, at portugiserne lærte at bygge disse både af vikinger, der kom på besøg for 1100 år siden.
    I dag foregår trafikken ad landevejen, men nogle af de gamle både ligger stadig forankrede på floden.

.... ....... ......hj.

Til_37/09


.....................
18 postkort fra Moscato-land
Her kommer de næste fire postkort i vores løbende serie fra Ankers vinrejse til det italienske Piemonte. De første syv har vi bragt i uge 24 og uge 25. I denne serie handler det først og fremmest om de boblende vine på druen Moscato.
.....................


................
Alessandro Dogliotti er en meget dygtig vinmager. Han tog os med ud i vinmarken og demonstrerede, hvordan de perfekt plejede vinstokke beskæres og bindes op.

    8. postkort fra Moscato-land
    En af de bedste
    Kendere af de piemontensiske Moscato-vine fremhæver vingården Caudrina i Castiglione Tinella som en af de bedste, og den laver da også en fremragende Moscato d’Asti, "La Caldrina", og en prægtig Asti Spumante, "La Selvatica".
    Vi smagte begge vine ved flere lejligheder og besøgte også vingården, der fremtræder som et meget smukt hus i et fantastisk landskab.
    Azienda Agricola Caudrina blev grundlagt i 1940’erne af Redento Dogliotti, og vingården foretog et tigerspring, da hans søn, Romano, kom til. I dag styres foretagendet af Romano og hans tre sønner, Alessandro, Sergio og Marco.
    Foruden Moscato-vinene laver Caudrina flere rødvine på druerne Barbera og Dolcetto.
    .............,,
......................


................
Beskæringen og opbindingen sker i dette tilfælde efter den såkaldte Guyot-metode, opkaldt efter franskmanden Jules Guyot (1807-72).

    9. postkort fra Moscato-land
    Kilometervis af ståltråd
    Ikke mindst i det tidlige forår kan man se, hvilken utrolig konstruktion, der bærer vinplanterne og deres frugt.
    Marken er fyldt med stolper, som holder udspændte ståltråde i flere niveauer – på sådan en mark er der mellem 25 og 30 km ståltråd pr. hektar.
    På denne mark ved Massimo Rivettis vingård i Neive er der rækker af stolper for hver tre rækker vinstokke, og de stolper, der skal optage trækket i ståltrådene, er forsynet med skråstivere. Trådene holdes stramt udspændte med små indskudte trisser, som kan strammes med en nøgle.
    Billederne her blev taget den 19. marts, og vinstokkene står som små sorte dværge, der er skåret næsten ned, så kun en enkelt gren stritter op og er klar til at sende sine sidegrene op mellem ståltrådene.
    .............,,
.... .......

08-07/09


......................


................
I den store, moderne og meget flotte vinkælder lagrer vinen dels i flere hundrede barriques af fransk eg, dels i nogle store botti.

    10. postkort fra Moscato-land
    Et imponerende vinhus
    Der var engang, da der var to slags vinfolk i Piemonte. Der var de tusinder af vinbønder, som dyrkede druerne på deres små parceller, og der var nogle få store vinhuse, som aftog druerne – ofte til spotpriser – og lavede vinene.
    De store firmaer findes endnu, men mange af vinbønderne har sluttet sig sammen i kooperativer, og andre er gået i gang med selv at fremstille vine.
    Det har været en lang udvikling over hundrede år, og i 70’erne og 80’erne har der været udkæmpet nogle drabelige kampe, hvorunder vinbønderne har organiseret sig i effektive foreninger. I dag er der cirka 6000 familier, der dyrker Moscato.
    En af de efterhånden mange, der gik i gang med selv at producere vin, er familien Rivetti, der igennem fire generationer har opbygget et stort og imponerende vinhus. Ved roret står Dante Rivetti, hans kone, Luciana, og deres børn.
    Dante Rivetti laver en lang række vine – plus to slags grappa – og under vores besøg smagte vi blandt andet en Barberesco, "Bricco", i årgangene 2001, 1998 og 1988. Store og flotte vine, der udvikler sig fornemt, og som stadig, 21 år efter, er harmoniske og dejlige.
......................


................
Borgen med enoteca'et ligger i landsbyen Mango, der også har en smuk barok kirke.

    11. postkort fra Moscato-land
    Moscato-druens egen borg
    I mange italienske distrikter har vinproducenterne i fællesskab indrettet gamle borge og slotte til enotecas, dvs. vincentre med udstillinger og salg. Det gælder også Moscato-folket, der holder til på Castello di Mango.
    Slottet var i 1200-tallet en befæstet borg, men i 1680 blev det omdannet til et elegant landhus for markiserne af Busca.
    I stueetagens udstilling kan man få et overblik over Moscato-vinene fra 160 producenter i DOCG-områdets 52 kommuner, og på første sal er der en aldeles glimrende restaurant med lækre piemontensiske egnsretter.
    Ikke mindst fik vi en herlig hjemmelavet tagliatelle – som vi dog ikke lod følge af en Moscato, men af en liflig Dolcetto.
    ,.............,,
.....................

>34



.....................


...............
På 2003-etiketten ses et fotografi af Nathaniel de Rothschild, mens baggrunden viser et udsnit af den gamle købekontrakt.

    Historien bag etiketten: Moutons jubilæer
    Fra og med 1945 har Château Mouton Rothschild i Bordeaux fået en kendt kunstner til at dekorere vinens etiket. Men der har været fire undtagelser:
    I 1977 havde dronning Elizabeth (moren til den nuværende britiske dronning) opholdt sig tre dag på slottet, og derfor var årgangen tilegnet hende med en speciel etiket. Og i 2000 fejrede man det nye årtusinde med en sort flaske uden etiket, blot med et guldtryk direkte på glasset – hvilket af mange blev opfattet som en misforståelse.
    Endelig har der været to etiketter med portrætter af bankmanden Nathaniel de Rothschild, der i 1853 købte vingården Château Brane-Mouton og ændrede dens navn til Château Mouton Rothschild. Disse etiketter, der ses her, blev brugt, da slottet fejrede henholdsvis 100 og 150 års jubilæer i 1953 og 2003.
    Nathaniel de Rothschild var søn af en af de fem brødre, som grundlagde banker i henholdsvis Frankfurt, Wien, London, Napoli og Paris. Hans far var ham i London; Nathan hed han.
    De fem brødre havde lånt så mange penge ud, at de blev adlede, og de var så begejstrede for denne hæder, at de indledte deres breve til hinanden med ordene: Kære baron!
    Der er også en historie om, hvordan broder Nathan fik besøg af en prins:
    – Tag en stol, sagde Nathan uden at se op, mens han fortsatte med at læse i et stykke papir.
    – Sig mig engang, råbte prinsen oprørt, – er De klar over, hvem jeg er?
    Nathan viftede blot med papiret. – Tag to stole, sagde han.
    Kunstneretiketterne er samlet på en interessant hjemmeside. Klik på de små gengivelser, så ses etiketterne i stor størrelse.

................. ................

34-07/09


....
........
......... .............. ............ ........................... ............ .....

34/09



a . --


    Ugens vinøse billede
    Kim Langeskov Jørgensen fra Sigurd Müller Vinhandel har været på New Zealand for at besøge firmaets vinhus dernede, Kemblefield.
    Kemblefield er ikke kun navnet på vinhuset, men også delvis navnet på manden i tønden, John Kemble, en farverig person, der kom til New Zealand fra Californien i 1992. Ligesom flere af verdens prominente vinmagere ville han have del i landets fantastiske potentiale og grundlægge et vineri i eget navn.
    Han gennemrejste New Zealand på kryds og tværs for at finde de bedst egnede klimatiske forhold, og valget faldt på Mangatahi-vinmarkerne i Hawkes Bay i det østlige hjørne af nordøen.
    Kim Langeskov Jørgensen oplyser ikke, om det er John Kembles normale arbejdstøj, vi ser på billedet. Men mon ikke ...? Eller er der mon tale om en speciel form for fadlagring?

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

............. ......

>43


.. ...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * VinAvisens redaktion har ferielukket, og derfor kan vi først bringe nyheder fra vinbranchen i uge 28.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.....................


    Søren Kieffer-Olsen (f. 1949) er ikke i tvivl om, hvordan man laver vin. Han elsker Bourgogne, og i 26 år har han hvert år været nede hos vennerne på vingårdene og hjulpet dem med at plukke druer.
    Det hele begyndte, da han sammen med vinskribenten Jørgen Mønster Pedersen studerede fransk på universitetet. De to unge mennesker tog naturligvis til Frankrig, og her opdagede de vine, som var helt ukendte i Danmark –- vine fra små domainer i Bourgogne. De besluttede at lave et lille importfirma, som de kaldte Vinrosen, og det har nu eksisteret – og eksisteret godt – siden 1979.
    I 1992 trådte Jørgen Mønster Pedersen ud af firmaet, som Søren Kieffer-Olsen kører videre med to medarbejdere. Og pionerånden er stadig over ham. Syv gange om året er han i Frankrig, hvor han går på opdagelse efter spændende vine, som danske toprestauranter står i kø for at få fingrene i. Han er ikke mere med til at plukke druer – jeg er blevet for doven, siger han – men han kigger i høj grad vinbønderne over skuldrene.
    Privatliv er der ikke meget af, men sammen med hustruen Elisabeth, der er keramiker, nyder han feriehuset i Mâcon samt trillerne fra sin klarinet, der i perioder har lydt i forskellige orkestre.
    Adresse: Vinrosen, Tobaksvejen 23A, 2860 Søborg, tlf.: 35 38 80 08, fax: 35 38 60 07, e-mail: info@vinrosen.dk.

,,,,,,,.,,,,,,,.
Ugens STORE billede
Her er endnu et stort billede eller rettere to store billeder i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    24 For en gangs skyld kommer her hele to billeder af det samme motiv. Det viser en vinmark, som tilhører det gode Prosecco-hus Col Veloraz (foto © Col Veloraz )
    ...............
...............................
    25 Vinhuset Col Veloraz ligger i Valdobbiadene i det italienske Veneto, og her oppe ved foden af Alperne kan der godt blive koldt om vinteren (foto © Col Veloraz )
    ...............
.....................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 21 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og 7, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 70 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................



Hvidvin


Trout Valley Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand 2007
79,95 kr., Wine Group
Trout er engelsk for ørred, og dem er der rigtig mange af i floderne omkring Trout-dalen, hvorfra denne skønne hvidvin stammer. Vinen er da også perfekt til fisk. Den er tør og fyldig med et strejf af fede frugter som papaja og mango.


J.J. McWilliam, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien 2007
59,95 kr., SuperBest
Hvis man er til hvidvine med markant fadlagring, så er denne vin sagen. Der er meget træ i både duft og smag, men også god frugt og friske noter af citrus. Vinen holder 14% i alkoholindhold, hvilket dog ikke kan mærkes. Flasken har skruelåg.


Caspia, Buller, Chardonnay, South Eastern Australia 2007
84,95 kr.; indtil 15. august: 69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Kraftig hvidvin med blød frugt. Men man skal kunne lide en markant træsmag, der næsten brænder i halsen i eftersmagen. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Caldora, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Dyb farve, god duft og en blød og frugtagtig smag. En dejlig rødvin. Her er, hvad man kan få ud af Montepulciano-druen, når man gør det godt. Prisen er menneskevenlig i forhold til kvaliteten. Et scoop!


Palari, Rosso del Soprano, Sicilien IGT, Italien 2006
150 kr., Wineimporters
Tre år gammel, men alligevel med en ungdommelig og charmerende friskhed. En rigtig dejlig og flot rødvin.


Eikendal, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2004
103 kr.; 92,67 kr. ved 12 flasker, Syd Afrika Vinimport
En stor og meget flot rødvin med en kompleks smag, blød frugt – blommer – chokolade, krydderi …


Le Torri del Falco, Brunello di Montalcino, Italien 2003
325 kr., Irma
Der er bid, saft og kraft i denne rødvin på økologisk dyrkede druer. Det er en vin, som stadig bærer skyklapper og gerne må ligge i endnu tre-fire år. At drikke den nu vil være synd.


Sensazioni Rosa, Cascina Piancanelli, Brachetto, Piemonte, Italien 2007
75 kr., Langhe Vine
Læskende rødvin med en lille perle og charmerende, jordbæragtig sødme. En forfriskende vin lidt i stil med en lambrusco. En terrassevin.


Cusumano, Syrah, Sicilien IGT, Italien 2008
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Varm og solmoden rødvin med blød frugt. Perfekt til en god kødret. Flasken er forsynet med en af de lækre glaspropper.


La Perdendaille, Les Vins de Vienne, Cairanne, Frankrig 2006
95 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En ganske god Rhône-rødvin med fyldig frugt, krydderi og tilpas fadlagring. Et godt glas til mange retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


The Laughing Magpie, d’Arenberg, Shiraz / Viognier, McLaren Vale, Australien 2006
199,95 kr., Erik Sørensen Vin
Stor og flot rødvin med intens frugt og krydderi, næsten kødfuld, stald … 15% alkohol. En hidsig sag, men uden spritkant. Egnet til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg. Helt billig er vinen ikke.


Umberto Cesari, Riserva, Sangiovese di Romagna, Italien 2005
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Sangiovese er en dejlig drue, og det er den også i denne italienske rødvin. Vinen er moden og afrundet og skal drikkes nu. Skænk den gerne let afkølet.


Flor de Crasto, Douro, Portugal 2006
54,95 kr., SuperBest
Pæn og vellavet hverdags-rødvin med god duft og en frugtagtig, mediumfyldig smag.


Dominio del Bendíto, Toro, Spanien 2007
110 kr., Valuewine.dk
Denne rødvin har 15% alkohol, og det er desværre for meget. Ved siden af den flotte, intense, varme frugt er der en markant spritkant, især i eftersmagen.


Bioitalia, Dolcetto, Piemonte, Italien 2007
79 kr., U&Wine
Rødvin med en god duft og en pæn, enkel smag med markant syre. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Montigoli, Ripasso, Valpolicella Classico, Italien 2007
69,95 kr., ViniPortugal
Rødvin med kraftig (kirsebær)saft og et bittert bid. Kræver en kraftig ret.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.