Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 33
Fra 10. august til 16. august 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 30, ,,,,,,VinAvisen uge 31,,,,,,,,VinAvisen uge 32
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.....................
33-34
.......
Nye vinregler trådt i kraft
I 1990 stod de oversøiske vinlande for 3% af vinsalget på verdensplan – sidste år lød tallet på 30%.
Europas vinproducenter skal derfor rustes til at kunne tage denne stadig stigende konkurrence op. Og det skal ske via EU’s nye vinregler, som netop trådte i kraft den 1. august.
Reglerne indebærer blandt andet, at de mange penge, der hidtil er givet i støtte til destillering af overskudsvin, i stedet vil blive brugt til markedsføring af europæisk vin og modernisering af vinmarker og vinkældre.
Vinetiketterne vil også komme til at se mere enkle ud, ligesom det nu er tilladt i samtlige medlemslande at sætte årgangen og druenavnet på etiketten.
Appellations-systemmet er der også blevet pillet ved, idet Frankrigs AOC (Appellation d'Origine Contrólée) er blevet til AOP (Appellation d'Origin Protegée), mens vin de pays for vine, der hæver sig over det sædvanlige bordvins-niveau, er erstattet af IGP (Indication Geographique Protegée).
Desuden vil man i løbet af de næste tre år forsøge at få europæiske vinproducenter, der ikke kan klare konkurrencen, til at rive deres vinstokke op ved rode og finde sig en helt anden beskæftigelse...........
.....................



På rundvisning hos et vinhus på La Palma. Foto: www.la-palma-tourismus.com.

    La Palma i flammer
    I flere dage hærgede en skovbrand for nylig øen La Palma, der hører til de kanariske øer.
    Flere huse brændte ned til grunden, og 4000 mennesker blev evakuerede.
    Der fremstilles også vin på La Palma, og branden gik ligeledes slemt ud over øens vinmarker. I alt gik 200 hektar med vinstokke – en fjerdedel af det samlede vinmarksareal – op i flammer, og vinproducenterne i Fuencaliente, der ligger på den sydlige del af øen, har mistet omkring 95% af den kommende vinhøst.
    Man mener, at det var en fyrværkeriraket, der var årsagen til den omfattende brand... .....,,,,.. .....

.....................
Tyveri i stor stil i Systembolaget
Når der i gamle dage blev handlet vin og spiritus i Systembolagets butikker, foregik det over en disk. I dag er der indført selvbetjening i hovedparten af Sveriges i alt 410 forretninger.
Det lyder jo meget godt, bortset fra at tyverierne af de våde varer er steget markant – ikke mindst i Västra Götaland, hvor der ligger 68 butikker.
For ti år siden blev der her anmeldt omkring 100 tyverier i løbet af et år – sidste år var der ifølge www.wownews.se hele 536 anmeldelser.

Frister alkoholikere
Hos Systembolaget tager man det dog roligt, og ytrer, at da selvbetjening har mange fordele, er man indstillet på at tage bagsiden af medaljen med.
Men diverse svenske organisationer, der kæmper mod alkoholisme, er faret i flint og kalder det en stor fejl fra Systembolagets side.
Tyvene er ofte alkoholikere, der nu har langt lettere ved at stjæle varerne.
Blandt de mange flasker er det ikke mindst billig whisky og vodka, der ryger ind bag frakkeforet.
...................

20-25+33-38


223......................
Fine vine er en god investering
Der er penge i fine vine, hvilket Chateau Lafite årgang 2000 og 2008 er tydelige beviser på. Da de i sin tid blev lanceret på det britiske marked, kostede de henholdsvis 166 pund (cirka 1440 kr.) og 133 pund (cirka 1160 kr.) flasken.
I dag er prisen pr. flaske for årgang 2000 steget til 917 pund (cirka 7970 kr.) og for 2008 til 308 pund (cirka 2675 kr.).
Ifølge vininvesteringsfirmaet Premier Cru Wine Investment afspejler den markante stigning i priserne, at der her er tale om investeringsobjekter, der kan gå i arv, og som kun vil blive mere værd med tiden. Vinene kan sagtens gemmes i de næste 50 til 70 år og kan dermed gives videre til næste generation, som så har en virkelig god opsparing på hånden...
,,,,,,,,
De små boblers konference
Der er de store og berømte champagnehuse. Og så er der alle de mindre kendte champagner og de mousserende vine, som fremstilles af små vinproducenter.
Nu får alle disse "små" bobler ifølge Decanter deres egen årlige konference. Startskuddet for Independent Champagne and Sparkling Wine Invitational (ICSWI) lyder i New Orleans i april 2010, og konferencen vil blandt andet byde på uddannelses-seminarer og smagninger i lange baner.
Ud over de mindre champagnehuse deltager vinhuse fra Franciacorta og Prosecco – to italienske distrikter, der er kendte for deres mousserende vine – samt vinproducenter fra USA og andre oversøiske lande.
,,,.....................



Den smukke udsigt fra Casa Danesi.

    To mænd og en drøm
    Tandlægen Søren Grubbe Hansen og landmanden Henrik Pedersen havde begge længe gået rundt med den sammen drøm: At fremstille vin i Italien.
    Nu er drømmen blevet til virkelighed med en fælles charmerende vingård i Piemonte. Gården, der ligger på en bakketop i byen Isola d’Asti, trængte til en kærlig hånd, da makkerparet købte den i 2007. Det har den fået, og der er ydermere blevet indrettet tre ferieboliger, som kan lejes året rundt.

    Danskernes hus
    Vingården hedder Casa Danesi – et navn, der var oplagt, da de to danske ejere er blevet kendt i omegnen som "i danesi" – danskerne.
    Der hører 4 hektar vinmarker til gården, og de i alt 15.000 vinstokke bærer Chardonnay samt de tre druer Barbera, Dolcetto og Grignolino, der alle er oprindelige druesorter i Piemonte.
    I 2008 skabtes den første årgang af vingårdens vine.
    Hvis man vil vide mere om Casa Danesi og mulighederne for at leje lejlighederne, skal man klikke her.

.....................

32-33


.....................
Større fransk høst end sidste år
Vinhøsten sidste år i Frankrig var ikke særlig stor, men hvis alt går vel, vil druerne tage revanche i år.
Ifølge FranceAgriMer – den nye instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter – forventes høsten at komme til at ligge på omkring 48 millioner hektoliter druer, hvilket er en stigning på 13%. Selv om det går den rigtige vej, er det stadig 6% - eller 2,8 millioner hektoliter – mindre end gennemsnittet i de sidste fire år.
Man regner med, at 16,9 millioner hektoliter druer vil gå til vine med IGP-status (Indication Geographique Protegée) – den nye betegnelse for vin de pays.
Når det gælder vin med AOP-status (Appellation d'Origin Protegée) – som har erstattet AOC – forventes høsten at blive på 23,5 millioner hektoliter.
Yderligere 7,7 millioner hektoliter vil efter alt at dømme blive forvandlet til vin til brug for fremstilling af cognac og armagnac.
.....................



Chiles populære nationaldrue, Carmenère.

    Mindre argentinsk bulkvin til russerne
    Sidste år var Rusland den største importør af bulkvin fra Argentina. Mere end 93 millioner liter blev det til.
    I år vil russerne ifølge Decanter højst importere 30 millioner liter bulkvin fra det sydamerikanske vinland – noget, der blandt andet skyldes, at russerne kan få vinen billigere fra andre lande.
    Rusland importerer fx stadig mere bulkvin fra Brasilien. Også Moldavien – efter at russerne fra 2006 til slutningen af 2007 boykottede importen af vin fra dette land – er nu ivrige efter at komme af med en masse overskudsvin til spotpriser.
    Og så er der Chile, hvor eksporten af bulkvin i det første halvår af 2009 i volumen er steget med 9,7% og i værdi med 6,5%, hvilket ikke mindst skyldes en øget eksport til russerne.

    Op og ned for Chile
    Ud over det øgede salg af bulkvin, er det gået både op og ned for Chile, når det gælder vineksporten i de første seks måneder af i år.
    Til trods for, at den samlede eksport er steget med 9% i volumen i forhold til samme periode sidste år, er værdien af den eksporterede vin faldet med 4%.
    Selv om Chile ikke er det land, man forbinder mest med mousserende vin, så er eksporten af chilenske boblevine ifølge Just Drinks steget med 63,5% i volumen og 78,8% i værdi.
    Salget af hvidvine på Sauvignon Blanc og rødvine på Chiles nationaldrue, Carmenère, er desuden steget med henholdsvis 33% og 91%.

.....................
Magneten Hong Kong
Hong Kong ønsker at blive fremtidens platform for den internationale handel med vin. Og bestræbelserne er godt på vej til at lykkes.
Flere europæiske auktionshuse har slået dørene op for vinauktioner i Hong Kong, og nu har verdens største firma for opbevaring af fine vine, britiske Octavian Vaults, tænkt sig at åbne en filial i den kinesiske region.
Firmaet huser i dag mere end 10.000 samlinger af fornemme vine tilhørende kunder i hele 39 forskellige lande. Alt i alt drejer det sig om 2.250.000 flasker til en værdi af 1 milliard pund (cirka 8,8 mia. kr.).
Octavian Vaults har 1800 private kunder, hvoraf de cirka 30% er asiatere, og tallet vokser med stormskridt. Så en ekspansion til Hong Kong er oplagt – dog vil der ifølge Decanter gå endnu et par år, før den bliver en realitet... .....,.. .....,
,,,,.. .....,,, .....,,,,,,,,

34/09



.....................
Champagne uden svovl
Under fremstillingen og tapningen af vin tilsættes der svovl for at stoppe gæringen og dræbe mikroorganismer. Anvendes svovlet inden for de tilladte grænser, er det fuldkomment uskadeligt. Dog findes der mennesker, der er allergiske over for svovl. Det gælder blandt andet familien Drappier, hvor samtlige familie-medlemmer lider af svovl-allergi.
Drappier er også navnet på familiens champagnehus – hvor champagnen af samme årsag fremstilles med et meget lavt indhold af svovl. Men selv dette lave indhold generer familien.
Hos Drappier har man ifølge Decanter derfor skabt verdens første mousserende vin helt uden svovl, Brut Nature Zéro Dosage Sans Souffre NV, a Blanc de Noirs. Drappier's champagner forhandles herhjemme af Philipson Wine.
.. .....,,,,,,,,.....................


For fødderne af slottet Schönbrunn ligger Wien med sine spidse hustage og kirkespir.

    Vinmark i slotsparken
    I udkanten af Wien ligger det imponerende slot Schönbrunn. Det var herfra Habsburgerne regerede og gennem århundrederne satte deres præg på det rigt dekorerede interiør og den enorme park. Et besøg kan varmt anbefales. Men sæt en hel dag af – der er rigtig meget at se.
    Oprindelig var der en 1000 kvadratmeter stor vinmark i parken, som kunne forsyne hoffet med egen vin, men den blev nedlagt i 1744.
    Nu er den genskabt, og det er WienWein – en gruppe af førende vinproducenter i Wien – der står bag genplantningen.

    Kun 500 flasker
    Der er plantet flere forskellige grønne druesorter på den genskabte vinmark. Sådan var det også i den oprindelige mark, og ud af druerne, som høstes og vinificeres samtidigt, bliver der fremstillet den historiske hvidvin Gemischter Satz. Der kan læses mere om WienWein og denne særlige vin i vores postkort fra Østrig.
    Første høst bliver i 2011, hvor en masse prominente vinbranchefolk vil blive inviteret til at lege høstarbejdere.
    Der bliver kun 500 flasker ud af druerne, og de vil højst sandsynligt blive solgt på en celeber auktion, hvor pengene går til et godt formål.

.....................
Kunderne tapper selv smagsprøver
Hos den store vinhandler The Sampler i London har man fået en god idé. Man har opsat en række Enomatic automater, hvorfra kunderne mod betaling selv kan tappe smagsprøver på mere end 1000 forskellige vine.
Vinene i maskinerne konserveres ved hjælp af kvælstof, og de kan derved opbevares i op til cirka atten dage. Systemet har vundet indpas i restauranter og vinbarer flere steder i verden.
De smagsprøver, der kan tappes hos The Sampler, spænder fra billige vine til 1. Cru vine fra Bordeaux, hvor man betaler 13 pund (cirka 115 kr.) for en sjat. Kunderne kan således smage og sammenligne vine på kryds og tværs og finde frem til nøjagtigt den vin, der skal sættes på bordet om aftenen.
Konceptet er en stor succes, og The Sampler åbner nu – finanskrisen til trods – en stribe lignende butikker flere steder i London.
...... .........,,,,,,,,

>43


.....................
Ændret vinstil i Californien
New York Times' førende vinskribent, Eric Asimov, kommer på sin blog med nogle interessante synspunkter omkring californisk vin – om, hvordan den finansielle krise i sidste ende kan resultere i en stil-ændring, når det gælder vine i den dyre ende af prisskalaen.
Det er et faktum, at amerikanerne ikke drikker mindre vin under den verserende krise – tværtimod er vinsalget stigende. Til gengæld køber de billigere vine.
Og det kan ifølge Asimov betyde, at producenter af fine og dyre vine vil lægge om ved at skære ned på produktionsomkostningerne, så vinene kan sælges til noget lavere priser.
En stor udgift for de californiske top-vinhuse er egetræsfadene, hvor vinen lagrer i kortere eller længere tid. I Californien er det pr. tradition nye egetræsfade, der bruges, og de koster kassen – et enkelt fad af fransk eg koster cirka 5000 kr.

Vine med mindre eg
Der var engang, hvor markedet – også herhjemme – oversvømmedes af især Chardonnay-vine fra Californien, som havde fået al for megen eg. I dag er der noget længere mellem disse egtunge vine, men de findes stadig på hylderne.
Eric Asimov mener, at der i fremtiden vil blive endnu færre af disse vine, idet vinproducenterne vil vælge at købe færre egetræsfade – eller måske købe gamle og dermed billigere fade. Og de gamle fade afgiver ikke nær så megen egearoma, som de nye.
Også de californiske rødvine, hvortil der ligeledes bruges en hel del ny eg, vil muligvis følge trop. Endnu flere vine fra Californien i den lettere stil skulle dermed være på trapperne – hvilket Asimov kun hilser velkomment.
........ .. .....,,,,,,,,. .. .....,,,,,,,,


    Kapselkniv og prop-blotter
    I sidste uge efterlyste Søren Wolff fra Bornholms Vinforsyning et rigtig godt dansk ord for foil cutter.
    Nogle bruger den direkte oversættelse folieskærer, men det er ikke et autoriseret navn. Vi udskrev derfor en læserkonkurrence om det bedste ord for redskabet og har siden da modtaget utroligt mange gode, sjove, spidsfindige og seriøse bud. Vi siger mange tak for alle bidragene, men en vinder skal der jo findes, og valget er faldet på Karin Forup, der holdt på kapselkniv. Det er et velklingende ord og det ord, som vi her på redaktionen mener mest nøjagtigt beskriver redskabet.

    Ti andre forslag
    Men når nu vi har fået så utroligt mange bud fra vore læsere, så er det på sin plads også at kåre det mest opfindsomme navn. Og her er vi ikke et øjeblik i tvivl om, at vinderen må være René Kjelde med ordet prop-blotter!
    Vi kan heller ikke nære os for at bringe en række af de andre anderledes, sjove – og ind imellem lidt uhyggelige – forslag. De ses i boksen til højre.


..,,,,,,,,. .. .
Danske bud på foil cutter:
Forseglingsdræber
Hovedafbryder
Flaskeomskærer
Omsvøbsfjerner
Halshugger
Omskærer
Bly-væk
Topsnapper
Topsnitter
Foliebefrier
Folietopskærer
Propskærer
Kapselsnapper
Vinåbnertopfolieforskærer
..... .. .....,,,,,,,

33/09


.....................



Omkring 17% af vinmarksarealet i Argentina er tilplantet med den populære blå drue Malbec. Foto: WOA.

    Malbec, en populær drue
    Det går fantastisk godt for salget af argentinske vine på den blå drue Malbec, som argentinerne regner for deres "nationaldrue". Alene i de første fem måneder af i år er eksporten af disse vine steget med 21% i værdi og 23% i volumen. I dag udgør Malbec-vinene således hele 40% af al eksportvin på flaske fra Argentina.
    Men midt i succesen lyder der advarende toner fra marketingorganisationen Wines of Argentina (WOA).
    Der er nemlig risiko for, at forbrugerne på et tidspunkt bliver trætte af Malbec-vinene og vender sig mod vine på andre druer. Det er ifølge organisationen sket for andre modedruer – blandt andet for Merlot i Californien og Shiraz i Australien.
    Derfor er det farligt, at argentinsk vin af mange forbrugere udelukkende forbindes med Malbec, og det er nødvendigt at gøre et marketingfremstød for vine på nogle af de andre druer, der dyrkes i Argentina.

    Bevar spændvidden
    Netop fordi Malbec-druen er så populær, frygter man også hos WOA, at nogle af vinproducenterne fristes til at oversvømme markedet med billige og ensartede Malbec’er for at tjene en masse penge her og nu – hvilket helt sikkert vil medføre, at forbrugerne bliver trætte af druen.
    Som det er nu, findes der en lang række meget forskelligartede vine på Malbec – både kraftige og lette rødvine, rosé og mousserende vine. Hvis druen også, efter at dens popularitet har toppet, skal kunne gøre sig på det internationale marked, skal denne spændvidde bevares og måske endog udvides, mener man hos WOA.

....


46-45


.................
Smittefare ved altervin
Under nadveren i kirken går kalken med vin rundt, så hver enkelt kirkegænger kan tage en mundfuld.
Men den går ifølge www.wownews.se ikke længere i britiske Cantebury. Her har ærkebiskoppen nu forbudt ritualet af frygt for, at det kan være med til at sprede svineinfluenzaen – eller H1N1, som sygdommen officielt hedder.
Fremover må kirkegængerne nøjes med at dyppe oblaten i vinen.

Frækt tyveri
Nogle yderst udspekulerede tyve stjal for nylig en flaske Château Mouton-Rothschild årgang 1945 til en værdi af 20.000 dollars (cirka 104.000 kr.) fra en vin- og spiritusforretning i Massachusetts.
De tog også tre andre kostbare Bordeaux-flasker med sig til en samlet værdi af 2050 dollars (cirka 10.600 kr.).
Det lader til, at der har været tre personer om røveriet. To mænd begik ugerningen og gemte flaskerne i deres bukser, mens en kvinde snakkede med vinhandleren og sørgede for, at han så den anden vej.
Men forbryderne havde ikke regnet med, at de blev optaget af et sikkerhedskamera, som var installeret i forretningen.
Det kan være svært at finde frem til kostbare stjålne flasker, men den ene af tyvene blev genkendt, og hos ham fandt man klenodiet, den 64 år gamle Mouton-Rothschild – uåbnet.
De resterende flasker og de to andre tyveknægte er endnu ikke fundet.
......................... .. .. ........ ... .........

Til_37/09


. ..,,,,,,,,


    Holder både vin og mad kold
    Vinkølere kan have mange udformninger. Den, som den koreanske designer Young Sang Eun har kreeret specielt til en flaske Veuve Clicquot champagne, må siges at være yderst opfindsom.
    Køleren breder sig ud som et hult fad, så isklumperne og det kolde vand ikke kun holder boblerne kolde, men også sushien, gåseleveren, kaviaren, eller hvad man nu måtte nyde til den ædle champagne.
    Man kan læse mere om køleren og designerens andre smarte opfindelser på hans hjemmeside.

.....................

>33/09


...........,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
.


    .......................



    Det japanske skrifttegn for sake.
      Bliv sommelier i sake
      Sommelierer i vin er et kendt fænomen. Men der findes også vand-sommelierer, og nu snart også sake-sommelierer.
      Interessen for sake – og salget af den japanske risvin – er støt stigende uden for Japans grænser.
      Ikke mindst i restauranterne i London er drikken blevet et hit. Derfor har den britiske forening, Sake Sommelier Association, i samarbejde med det førende japanske sake-firma Isake etableret to sake-kurser i London, hvor elever, der består, får tildelt et certifikat.
      Det første kursus, Sake Navigator Course, varer blot en enkelt dag og giver eleverne den basale viden om fremstillingen af sake, forskellige typer, servering og opbevaring – samt lidt om sakens fascinerende historie. Kurset koster 100 pund (cirka 875 kr.) og foregår den 21. september.

      Går grundigt til værks
      Det andet kursus, Certified Sake Sommelier Course, der varer to dage og koster i alt 230 pund (cirka 2000 kr.), går endnu grundigere til værks. Her får man fx også noget at vide om de forskellige rissorter, der bruges i produktionen, ligesom der afholdes smagninger og gives eksempler på, hvilke retter man kan servere sake til. Kurset afholdes den 5. og 6. oktober.
      Såvel briter som folk fra andre lande er velkomne til at melde sig til kurserne. Man kan læse mere på Sake Sommelier Association’s hjemmeside.



.... ...,,,,,......... ...,,,,,...

08-07/09


.... .. ....... ....
............... ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * The Wine Company har fået agenturet på det chilenske vinhus Viña von Siebenthal.
    * Enoteca 1855 Vinimport har indgået samarbejde med Bichel Vine og Master og Wine Frank Smulders omkring WSET’s (Wine & Spirit Education Trust) vinuddannelser i Danmark.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .............. .......,,,,,,,,,...... ....... ......hj..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,.............. ........... ... ..

,


    Lars Justsen (f. 1967) tog oprindelig en HD i udenrigshandel fra Handelshøjskolen i Århus. Senere arbejdede han i energibranchen, men i 2003 fik hans fascination af vinverdenen ham til at foretage et drastisk karriereskift og åbne sit eget vinfirma, Enoteca 1855 Vinimport. Interessen for vin havde han fået som 22-årig, da hans mor bad ham om at stoppe med at køre motorcykelløb. Han søgte derfor efter en ny hobby og satte Flemming Hvelplunds "Politikens Bog om Vin" på ønskelisten til jul. Den fik han, og han har ikke sluppet emnet siden.
    Lysten til at uddanne sig inden for vinens verden bragte Lars Justsen til Wine & Spirit Education Trust (WSET) i London, hvor han har afsluttet WSET's Diplom uddannelse og er i gang med studierne til Master of Wine. Det klare mål er at opnå denne titel i år 2012 som den første dansker nogensinde.
    Sammen med Bichel Vine og Frank Smulders MW står Lars Justsen ligeledes bag WSET's uddannelser i Danmark, gennem International Wine & Spirit Institute (www.iwsi.dk).
    Studierne i London bragte mere med sig end øget vinøs viden. På WSET’s skole mødte Lars Justsen nemlig Florence Fung, som han i dag er gift med. Familien omfatter også hans to børn, Marcus og Clara. Ud over hjemlig hygge står den – når tiden tillader det – på skiløb, backgammon og svømning.
    Adresse: Enoteca 1855 Vinimport, Emiliedalsvej 223, 8270 Højbjerg, 22 83 83 04, mail@1855.dk, www.1855.dk.
.... ....... ......... ........... .............. .....,,,,,,,,.

34/09



..... ........ ...... ...... ................ .........
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvorfor mindre alkohol i hvidvin?
      Keld Møllnitz mener at have bemærket, at hvidvine ofte har en lavere alkoholprocent end rødvine. Hvad er grunden til det? spørger han.
      Både hvidvine og rødvine kan have en høj alkoholprocent. Og begge slags vine kan have en lav. Det afhænger af druernes modenhed og vinmagerens afgørelser.
      Men hvis der er flere procenter i rødvinene, skyldes det, at mange vinmagere i de seneste år lader de blå druer hænge længere på vinstokkene, end det tidligere var normalt. Dette er blevet mindre risikabelt takket være ny teknik.
      Også et varmere klima spiller en rolle, og mange af de vine, vi køber i dag, kommer netop fra oversøiske egne med sol og varme. En Riesling fra Californien har således flere alkoholiske muskler end en fra Tyskland.
      Men hvis vi oplever, at der generelt er mindre alkohol i hvidvin end i rødvin, skyldes det sikkert, at hvidvin skænkes til lettere retter, mens mange rødvine ledsager kraftige kødretter.
    ............................
.. .. .......................



...........
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
....... ......hj.. .... .... ........... ......hj..
...............................
    32 Den øverste del af det festlige skilt, som kustneren Hansi (1873-1951) udførte for vinhuset Hugel i Riquewihr. Se vores serie med seks postkort om denne kunstner ved at klikke her (foto © Stig Christensen).
    ...............
. ......... .. .. .....
.....................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Alfiero Boffa, Moscato d’Asti, Italien 2008
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Sødlig hvidvin med lette bobler – en vino frizzante – med liflig Muscat-duft og en frugtagtig smag. Som apéritif er den for sød, men som ledsager til en dessert vil den gå fint – fx en nøddebund med trøffelcreme og frugter til ...


Vigne Regali, Banfi, Dolce, Asti, Italien
79,95 kr., Amka
Sprudlende boblevin med sødme og Moscato-druens honningduft og -smag. Den er ”dolce”, sød, men ikke sliksød. Mange vil elske den.



Hvidvin


Sasso Bacco, Pignoletto, Colli Bolognesi Classico, Italien 2008
99 kr., Toscavini
Delikat hvidvin med en dejlig ren frugtsmag, let fedme, toner af fersken, æble og mandler og fint krydderi. Pignoletto er en lokal grøn drue i regionen Emilia-Romagna. Måske er den identisk med druen Grechetto, og dens navn hidrører måske fra, at drueklasernes form minder om en pinjekogle (jo, vi nød vinen og fik lyst til at vide mere om druen, derfor denne lange tekst).


Schloss Lieser, Riesling, Mosel, Tyskland 2008
79 kr.; i august: 69 kr., Domaine Brandis
Vellavet hvidvin med en dejlig ren frugtsmag, en flot syre og en fin lille sødme. Velegnet både til lettere retter og til et friskt glas i skyggen på en dejlig sommerdag. Flasken har skruelåg.


Monte del Fra, Custoza, Italien 2008
75 kr.; 60 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Fra appellationen Custoza i nærheden af Verona kommer denne meget dejlige hvidvin. Den har en liflig duft og en harmonisk, frisk og lækker smag med fint krydrede toner. Til prisen 60 kr. er det en glimrende og alsidig hverdags-vin.


Echeverria, Reserva, Chardonnay, Molina, Chile 2006
48,75 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Tør hvidvin med god, blød frugt og en ret markant smag af fadlagring. En udpræget madvin. Den femte stjerne får den for prisen.


Viña Clavidor, Bodegas Vidal Soblecheso, Rueda, Spanien 2008
65 kr., VinoTheket
Der er lidt smørblomst over duften af denne hvidvin og både citrus og krydderurter i smagen. Det er en meget frisk og sprød vin – en rigtig sommersag – der vil egne sig glimrende til retter med fisk og skaldyr.


Marques de Castilla, Tempranillo / Syrah / Merlot, La Mancha, Spa-nien 2008
37 kr., Red & White
Let rødvin med god og blød frugt. En pæn lille vin til en lav pris.


A-mano, Pinot Grigio, Venezie, Italien 2008
59,95 kr., ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket hvidvin med pæn fylde og frugt. Smagen forsvinder dog lidt hurtigt. Flasken har skruelåg.



Rosévin


Colegiata de Bodegas Fariña, Rosado, Toro, Spanien 2008
65 kr., Lago Import
En flot rosévin med en krydret, kraftig smag med toner af hindbær og kirsebær, der gør vinen velegnet til mad. Vinen er lavet på druen Tinta de Toro, en slægtning til Tempranillo, der kun findes i Toro-distriktet i Spanien.


Ochoa, Rosado, Garnacha, Navarra 2008
59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Præcis, hvad man forventer af en god rosé. Vinen har duft og smag af røde bær – jordbær, hindbær, ribs – samt en lille venlig sødme.


Anakena, Rosé, Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2007
54,95 kr.; på tilbud: 41,67 kr. ved 3 flasker, Chris-Wine
Der er hverken de sædvanlige jordbær eller hindbær i smagen i denne udmærkede rosé. Mere solbær og en smule krydderi, der gør vinen velegnet til mad.



Rødvin


Ticket to Chile, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2008
45 kr. ved 6 flasker, Lautia
Vellavet rødvin med rygrad. Den har en god duft og en smag med toner af kirsebær og mundrensende tanniner. Prisen er menneskevenlig.


Terra di Confine, Umbria, Italien 2004
99 kr., A Vinstouw
Super-rødvin, helt i top. Den har en flot duft og en fyldig, lækker og harmonisk smag med blød frugt og mange facetter.


Palo Alto, Reserva, Maule Valley, Chile 2008
69,95 kr.; i denne uge (uge 33): 66,67 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
En dybrød farve, en krydret Cabernet-duft og en smag præget af Cabernet. En ”tyggevin” på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère og Syrah. En vin med fyldig frugt, krydderi og sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og skænk den fx til grillmad.


Don Camillo, Farnese, Terre di Chieti IGT, Italien 2007
79,95 kr., Strandgården
Rigtig god toskaner-rødvin med blød frugt og en masse krydderi – og tanniner. En tæt vin og en udpræget madvin.


Fritsch, Zweigelt, Wagram, Østrig 2007
128 kr., Vinens Verden
Denne rødvin har en krydret duft af peber samt en tør, flot smag, der kræver et modspil af en kraftig ret. Vinen delte i øvrigt panelet. Nogle var glade for den, andre fandt den for speciel – og for dyr. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Santa Ana, Sauvignon Blanc, Argentina 2008
44,95 kr.; i denne uge (uge 33): 25 kr., Kvickly
Kraftig hvidvin – udpræget til mad, gerne lidt fede fisk. I den tætte smag er der mere grape end hyldeblomst, der jo ellers er karakteristisk for druen Sauvignon Blanc. Tilbudsprisen er lidt af et kup.


Cecchi, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2006
99 kr., i denne uge (uge 33): 59,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Dette er vin. En dejlig rødvin med struktur og kompleksitet og en meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide. Til prisen et kup.


Sud, Malvasia Nera, Salento IGT, Italien 2008
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En syditaliener med masser af solskin i duft og smag. I smagen er der blød frugt og lakrids-sødme samt et lille bittert bid til slut.



Sød Vin


Domaine Haegi, Gewurztraminer, Vendanges Tardives, Alsace 2006
220 kr., Allan Hedstrøm
Herlig sød hvidvin med en krydret duft og en spændende smag med tyktflydende fedme og en masse krydderi, der afbalancerer sødmen.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.