Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 44
Fra 26. oktober til 1. november 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 41, ,,,,,,VinAvisen uge 42,,,,,,,,VinAvisen uge 43
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.....,.....  ......

34/10



.............
Franskmændene har ondt i økonomien
Store dele af den franske vinindustri lider under den verserende økonomiske krise, og for mange vinproducenter er det svært alene at få dækket produktionsomkostningerne.
Sidste år faldt de franske vinproducenters indtægt med 22% i de vinområder, der har en appellation. I Languedoc-Roussillon og Aquitaine stod det helt galt til med en nedgang i indtægterne på henholdsvis 57% og 65%.
For områder uden en appellation lød nedgangen på 35%.
Allerede i juli sidste år præsenterede vinproducent-foreningen AGPV (Association Générale de la Production Viticole) den franske landbrugsminister for en hjælpeplan, der skulle forbedre den økonomiske situation for landets mange trængte vinproducenter. AGPV har endnu ikke fået noget konkret svar på planen fra ministeren.

Landsdækkende demonstrationer
De franske frugt-, grøntsags- og kvægavlere har ifølge Winebiz ligeledes lommesmerter og brug for, at landets regering giver en hjælpende hånd.
Situationen har nu fået Frankrigs ledende landbrugsorganisation, FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) til at komme på banen. Den 16. oktober afholdt organisationen således demonstrationer over det ganske land, hvor vinproducenter og andre folk, der lever af deres landbrug, troppede op med fanerne højt hævet. .
.............


Så smukt ser der ud i USA's nyeste appellation, Happy Canyon. Foto: www.happycanyonava.com.
    Ny amerikansk appellation
    I uge 30 fortalte vi, at amerikanerne havde fået en ny AVA (American Viticultural Area) – en betegnelse, der svarer til franskmændenes AOP (Appellation d'Origin Protegée), det, der førhen hed AOC.
    Navnet er Upper Mississippi River Valley, og der er tale om intet mindre end verdens største appellation på 4,8 millioner hektar.
    Nu er USA ifølge Decanter også blevet indehaver af verdens måske mindste appellation, Happy Canyon (den glade kløft) i Santa Barbara, Californien – en AVA på 225 hektar vinmarker og otte vingårde, hvor kun de seks kan fremstille vin nok til at sælge af den.

    Velegnet til Bordeaux-druer
    Ligesom årringene i et træ ligger USA’s AVA’er ofte inde i hinanden. Happy Canyon befinder sig således inden for grænserne af den større appellation Santa Ynez Valley i Santa Barbara, som igen ligger i den store Central Coast AVA.
    For at TTB (US Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) skal kunne godkende en ny appellation, skal det pågældende område adskille sig markant fra omgivelserne, når det gælder jordbundsforhold og mikroklima. Og det gør Happy Canyon med sin magnesium-holdige jord og sine dybe kløfter og bløde bakker. Tågen letter også tidligere på dagen, så Solens varme hurtigere trænger igennem.
    I den nye appellation dyrker man også fortrinsvis Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc – altså de tre blå Bordeaux-druer – mens resten af Santa Barbara er kendt for sine vine på Chardonnay og Pinot Noir.
.............
Rødvin giver god fordøjelse
At rødvin er godt for fordøjelsen, er måske ikke lige det, man tænker på, når man nyder et godt glas vin til en lækker middag.
Men sådan forholder det sig, hvis man skal tro en ny undersøgelse foretaget af forskere ved universitetet i den portugisiske by Coimbra.
Undersøgelsen viser, at selve alkoholen samt nogle af de polyfenoler, der findes i rødvin, sætter gang i frigivelsen af kvælstofoxid. Dette særlige stof får mavevæggen til at slappe af, hvorved fordøjelsen fremmes, og næringsstofferne fra maden lettere kan passere ind i kroppens blodbaner.
Kvælstofoxid har ifølge Winespectator faktisk flere gode egenskaber – stoffet kan også udvide arterierne og dermed øge blodets gennemstrømning.
.............

>43


.............


Et billede fra en video på Château Angélus' hjemmeside, der viser, hvordan druerne i år blev afstilket i hånden. Et imponerende syn med alle de hænder, der skiller druer fra stilke.
    Druesortering på maskine
    Et almindeligt syn, når man i høsttiden besøger et fransk vinhus, er flittige hænder, der hurtigt sorterer dårlige druer fra på et sorteringsbånd.
    Den slags er det måske slut med i Bordeaux i en ikke så fjern fremtid.
    Stadig flere vinslotte anskaffer sig sorteringsmaskiner, hvor druerne passerer forbi et kamera, der via laser-teknik frasorterer druer, som ikke lever op til en række i forvejen indtastede kvalitetskrav. Det kan fx dreje sig om druer, hvis mostvægt er for lav.
    En sådan ny maskine koster fra 100.000 euro (cirka 744.000 kr.) og opefter afhængig af teknisk udstyr.
Hos Château Pavie har man netop anskaffet sig en af slagsen, og ejeren, Gerard Perse, er ifølge Decanter ikke i tvivl om, at manuel sortering vil være utænkelig i Bordeaux om bare fem år.

    Afstilkning i hånden
    Selv om ny teknik vinder udbredelse i Bordeaux, er der dog også vinslotte, som går tilbage til gode gamle metoder.
    For nogle år siden begyndte vinslottet Pape Clement – som det første i distriktet – at afstilke druerne i hånden i stedet for på maskine.
    Nu har Château Angélus, som det første klassificerede slot i Saint Émilion, benyttet sig af metoden til en del af sin årgang 2009.
    Halvtreds mand har iført plastichandsker været sat på sagen med at fjerne hver enkelt drue fra stilkene. En langt mere skånsom metode end maskin-afstilkning. Som ejeren af Château Angélus, Hubert de Boüard, siger, så kan selv den bedste maskine ikke afstilke nær så godt og nænsomt som menneskehænder.
    Hånd-afstilkningen omfatter udelukkende Merlot-druer svarende til 15.000 flasker vin, og mosten, der blev ud af druerne, vil gå til slottets første vin.
    På Château Angélus' hjemmeside kan man se en lille video af den store afstilknings-seance.
.............
Smagsprøver på kultvine
Det kræver en velspækket pung, hvis man skal investere i blot en enkelt flaske af en af Bordeaux’s store kultvine.
Men nu er chancen der for at smage stort set samtlige af disse store vine uden at skulle købe alle flaskerne.
Det foregår ifølge Decanter i en ny vinbar, Wine Gallery, som netop er åbnet i hjertet af Bordeaux by. Her kan man få smagsprøver på vinene fra Château Margaux, Latour, Haut Brion, Lafite og alle de andre store slotte. Den eneste vin, der mangler er Petrus, men den skulle være på vej.
Man kan vælge mellem prøver på 2,5, 5 eller 7 cl, og priserne starter ved 2 euro (cirka 15 kr.), som giver mulighed for at smage et skvæt af fx Château Smith Haut Lafite årgang 2006. Et lignende skvæt af Château Ausone samme årgang koster 38 euro (cirka 280 kr.).

Musik til vinen
De omkring fyrre flasker i Wine Gallery er monteret i Enomatic automater, hvor vinene konserveres ved hjælp af kvælstof, og hvorfra kunderne – via et ”hævekort”, som de køber ved indgangen – selv kan tappe smagsprøverne.
Og ikke nok med det. Hvis man fortæller, hvilken vin man drikker, sørger en dj for, at nydelsen går op i en højere enhed med et musiknummer, der på forhånd er nøje udvalgt til den pågældende vin.
Hvis man ikke synes, at smagsprøverne i glasset er nok, kan vinene ligeledes købes i flasker i etablissementet – hvis altså man har råd …
...........................



.............
Nye tider for Hunter Valley
En to år lang undersøgelse af de klimatiske forandringers påvirkning af vinindustrien i Hunter Valley i Australien er netop tilendebragt.
Undersøgelsen, der er udført af Macquarie University for myndighederne i den berømte vinregion, påpeger, at vinproducenter og drueavlere for alvor skal til at indstille sig på nye tider og ændrede procedurer.
De næste 70 år vil generelt byde på varmere vejr, hvilket betyder en kortere vækstsæson og ændringer i druernes karakter. Et lunere vintervejr vil også medføre øget risiko for skadedyr og vinplantesygdomme.
Derudover bebuder undersøgelsesrapporten, at der vil komme flere ekstreme vejrsituationer med hedebølger om sommeren og dage med meget hård frost om vinteren, der kan medføre skader på vinstokkene og tab i høstudbyttet.

Omstilling absolut nødvendig
Rapporten opfordrer blandt andet til, at man finder frem til druesorter, der bedre kan klare det kommende vejrlig, og begynder at anlægge vinmarker i andre områder end hidtil.
Ifølge avisen The Herald har præsidenten for producentforeningen Hunter Valley Vineyard Association, Geoff Krieger, udtalt, at hvis ikke regionens vinindustri formår at forny sig, vil den gå til grunde.
Og det ville være lidt af en katastrofe for området. Vinindustrien i Hunter Valley indbringer 1 milliard australske dollars (cirka 4,6 mia. kr.) hvert år og beskæftiger mere end 3000 indbyggere.
............
    Jern i vinen giver fiskesmag
    Står menuen på fisk og skaldyr, skal der hvidvin på bordet – rødvin dur’ ikke. En myte, vil mange sige, men en ny undersøgelse tyder på, at der for visse rødvines vedkommende er hold i påstanden.
Undersøgelsen, der er udført af japanske forskere og offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, omfattede en række testpersoner, der blev bedt om at spise kammuslinger med forskellige rød- og hvidvine til. Under seancen skulle de give eftersmagen efter hver mad-vin match karakter efter en skala fra 1 til 4.
    Ifølge magasinet Discover viste det sig, at de vine, der havde et højt indhold af jern, efterlod en markant og ikke særlig behagelig fiskeagtig smag, når de kom i forbindelse med kammuslingerne.

    Ingen regel uden undtagelser
    Forskerne mener, at den ikke så rare fiskeagtige eftersmag opstår, når en umættet fedtsyre, som findes i skaldyr og fisk, kommer i forbindelse med jernet.
    Rødvine har som regel et højere indhold af jern end hvidvine – dog hænger en vins jernindhold også sammen med dens oprindelsesland og den anvendte druesort samt forskellige faktorer under selve vinificeringen.
    Så altså ingen regel uden undtagelser, hvilket vil sige, at rødvine med et lavt indhold af jern skulle være udmærkede til fisk og skaldyr.
.............
Sauvignon Blanc i top
Hvert år afholder det sydafrikanske vinmagasin Wine en konkurrence om, hvilken vingård, der fremstiller den bedste hvidvin på Sauvignon Blanc-druen.
Sidste blev der sendt 186 vine ind til konkurrencen – i år blev hele 226 vine bedømt og tildelt stjerner.
Tre Sauvignon Blanc-vine alle af årgang 2009 fik hver især toppoint i form af fem stjerner. Det var Havana Hills, som herhjemme forhandles i Føtex, Graham Beck Pheasants’ Run, som kan fås hos Strandgården og så Delaire, der, så vidt vi ved, ikke kan købes i Danmark.
2009 regnes i øvrigt for det bedste Sauvignon Blanc år i de sidste ti år på sydafrikansk jord. Listen over de mange gode vine kan ses på Wine's hjemmeside.
....................

33/09


.............
12 postkort fra Sydafrika 2009

VinAvisen’s Mariette har været i Sydafrika og her besøgt de store vinhus Spier. Det er der kommet tolv postkort ud af. De første fire bragte vi i uge 42 og de følgende fire i sidste uge. Her kommer de sidste fire, og hele serien har vi lagt på en særlig side.
..........

..............
Man møder lutter smil hos de ansatte hos Spier. Dette smil tilhører en af chaufførerne i de små biler, der kører hotelgæster og kufferter fra hovedhuset til værelserne i hotellandsbyen.

    9. postkort fra Sydafrika
    Gode forhold for medarbejderne
    Hos Spier er bæredygtighed i højsædet, og virksomheden fik i 2004, som den første virksomhed i Sydafrika overhovedet, en pris for bæredygtighed fra WIETA (Vinindustriens Etiske Handelsforening) for at give sine ansatte i hotel- og forlystelseskomplekset gode, etiske arbejdsvilkår og lønningsforhold.
    Man gør en stor indsats hos Spier for, at de i alt 400 ansatte trives og har mulighed for at videreuddanne sig via en vifte af kurser, som virksomheden tilbyder dem.
    Derudover har Spier i forbindelse med sine mange genbrugsprojekter oprettet små bæredygtige firmaer i tilknytning til hoteldriften – firmaer, som udliciteres til de ansatte, og som beskæftiger et større antal fattige sorte fra lokalområdet.
    Et eksempel er et lille firma, der ud af genbrugspapir fra Spier laver forskellige papirprodukter, som firmaet så sælger tilbage til hotellet.

..........

..............
Det er den sydafrikanske kunstner Arlene Amaler-Raviv, der har malet dette glimrende portræt af Nelson Mandela. Maleriet, som er et af mange, der hænger på væggene hos Spier, måler 2 x 2 m.

    10. postkort fra Sydafrika
    Støtter sydafrikansk kunstliv
    Spier er også kunst. Faktisk befinder en af Sydafrikas største kunstsamlinger sig inden for etablissementets område. Og det er sydafrikanske kunstnere, der satses på.
    I 2007 tog virksomheden også initiativet til Spier Contemporary – en biennale for samtidig sydafrikansk kunst, hvor der ligeledes uddeles priser til de bedste kunstnere og kunstværker.
    Et af de malerier, som pryder væggene hos Spier, er et meget stort portræt af Nelson Mandela, manden, der om nogen har kæmpet for det sorte flertals rettigheder i Sydafrika – og lidt under sit atten år lange fængselsophold på Robben Island.
    Mandela blev i 1994 som bekendt Sydafrikas første sorte præsident og satte dermed et endeligt punktum for apartheid – raceadskillelses-systemet, som blev indført i 1948.
    Selv om vejen er lang, og fattigdom og arbejdsløshed stadig er udbredt blandt den sorte befolkning, så går det fremad – blandt andet takket være virksomheder som Spier, der med sin satsning på bæredygtighed er et godt forbillede for andre virksomheder i Sydafrika.

.................................................................

>33/09


.....

..............
Chenin Blanc er Sydafrikas grønne nationaldrue – sydafrikanerne kalder den traditionelt for Steen. Men der fremstilles også glimrende og sprøde hvidvine – blandt andet hos Spier – på Sauvignon Blanc, som ses på postkortet her.

    11. postkort fra Sydafrika
    Til kamp mod bavianerne
    Spier ejer vinmarker flere forskellige steder i Cape-provinsen – blandt andet i vinområdet Helderberg i Western Cape. Området hed oprindelig Hottentots Holland, men er siden blevet navngivet efter det 1137 m høje bjerg, som sætter sit markante præg på landskabet. I folkemunde omtales området dog stadig ved sit oprindelige navn.
    Vi kørte op ad en stejl grusvej sammen med vinmager Johann Smit, som har ansvaret for arbejdet med vinstokkene. Højt oppe lå vinhusets vinmarker med store klaser af modne Sauvignon Blanc-druer.
    Spier er ikke ene om at ville høste de modne druer – de har skarp konkurrence fra omegnens bavianer.
    Man forsøger på alle mulige måder at holde aberne ude fra vinmarkerne, men som regel finder de en vej ind til de lækre drueklaser.
    På en tidligere tur til Sydafrika hørte vi om en høstarbejder, der havde forsøgt at skræmme en flok bavianer væk ved at kaste sten efter dem. Men abekattene er lærenemme, og efter et øjeblik samlede de stenene op og gav igen med samme mønt. Høstarbejderen skyndte sig væk.

..........

..............
Hvis man har drømt om at smide skoene og trampe rundt i et kar med nyhøstede druer, så kan man få chancen til næste år, når Spier igen holder høstfest.

    12. postkort fra Sydafrika
    Høstfest med druetramp
    Der er altid gang i den hos Spier, og der søsættes hele tiden nye initiativer – som fx den store høstfest, der løb af stabelen for første gang i år.
    Det blev en hel dag i vinens tegn med fest og farver og besøgende fra hele Cape-regionen.
    Dagen begyndte med en høstmesse med delikatesser krydret med musik, pony-ridning for de mindste og ikke mindst trampen af nyhøstede druer ligesom i de gode gamle dage.
    Og selvfølgelig var der vinsmagninger i lange baner, hvor gæsterne kunne få sig en snak med Spier’s vinmagere, mens de nød indholdet i glassene.
    En større middag og en koncert med sydafrikansk optræden satte punktum for den festlige begivenhed.


08-07/09


.............
    < Vinderholdet fra Restaurationen, Bo Jacobsen (tv) og Hans Lee Rasmussen, belønnes med en rejse til Chile. Til højre ses den vindende forret. Foto: Peter Hartley.
........................................
Chilensk vin og mad match
Med Hotel- og Restaurantskolen som ramme blev der for nylig afholdt en konkurrence, hvor chilensk vin og gastronomiske udskejelser gik op i en højere enhed.
Konkurrencen var arrangeret af vinproducentforeningen Wines of Chile i samarbejde med skolen, og deltagerne kom fra seks danske top-restauranter: Falsled Kro, Munkebo Kro, Restaurant Kock, Restaurationen, Kiin Kiin og Restaurant Kanalen.
Udfordringen bestod i at kreere den bedste match mellem to retter og nogle af de chilenske vine, som findes på det danske marked.
Hvert hold skulle kreere en forret og en hovedret, som skulle stå til henholdsvis en hvidvin på Sauvignon Blanc-druen og en rødvin på Carmenére – Chiles blå nationaldrue.

Restaurationen vandt
Vinderholdet blev Bo Jacobsen og Hans Lee Rasmussen, som blev kåret af et dommerpanel bestående af både sommelierer, vinskribenter og en enkelt forbruger.
Der var så afgjort en duft af efterår over vinder-retterne. Forretten bestod af hummertartar og syltet havtaske med stegt blomkål, jordskokker, syltede stikkelsbær og kørvel. Hertil havde holdet valgt en Garces Silva Amayna Sauvignon Blanc, Leyda Valley 2008, som forhandles af Philipson Wine.
Hovedretten var vildandebryst med ”kammerskinke”, kantareller, sauce med Karl Johansvampe og ”Pot au Feu” med lår, peberrod og urter. Vinvalget var her Montes Alpha Purple Angel Camenére, Colchagua 2006, som kan fås hos Bichel.dk.
Andenpladsen gik til Kiin Kiin, mens tredjepladsen blev besat af Restaurant Koch.
...............................
..................................
Frækt digt på etiketten
Ejeren af Câteau Haut-Gay, Guillaume de Tastes, har længe gerne villet gøre sine vinflasker lidt mere interessant. Og han har derfor på etiketten på sin årgang 2007 gengivet et uddrag fra et digt af den store franske digter, Charles Baudelaire (1821-1867).
Vinen sælges i Frankrig og er eksporteret til Belgien, Storbritannien og Rusland. Men i USA har man ifølge den franske avis La Depeche sagt nej tak til leverancen af årgang 2007 udelukkende på grund af digtet.
Bureau of Alcohol, Tobacco Firearms and Explosives (ATF) – en lovinstans, der blandt andet kontrollerer importeret alkohol, mener nemlig, at digtet ansporer til usædelighed.

Vinens sjæl taler
Der er tale om et uddrag fra digtet L’Ame du Vin (vinens sjæl) fra den berømte digtsamling Les Fleurs du Mal fra 1857. Dette digt handler om vin-sjælen, der fanget i flasken, fortæller en mand om, hvor godt det vil gøre ham, når han åbner flasken, og de to forenes.
Kærlighed-symbolikken er fed, men ligefrem at forbyde digtet kan synes lidt overdrevet.
.............


En arbejder fjerner blade og umodne drueklaser fra en kasse med nyhøstede Cabernet Sauvignon-druer. Foto: Jacon Tinacci/Napa Valley Vintners.
    God høst i Napa
    I Napa Valley er der glæde hos drueavlere og vinproducenter. Høsten er i hus, og den ligger lidt under gennemsnittet de senere år, når det gælder volumen.
    Til gengæld er kvaliteten af druerne ifølge producentforeningen Napa Valley Vintners fremragende med et perfekt indhold af syre og aromastoffer og med et lavere sukkerindhold end normalt – hvilket kun betyder, at der ikke bliver problemer med et for højt indhold af alkohol.
.............
Økologi i Katalonien
I den spanske region Katalonien er antallet af vinhuse, der fremstiller vine på økologisk dyrkede druer, steget med 3% i løbet af 2009. Alene fra januar til august i år var stigningen af de økologiske vinhuse større end i hele 2008.
Det betyder, at mere end 4% af Kataloniens i alt 59.250 hektar vinmarker producerer økologiske druer, hvilket ifølge www.wownews.se gør regionen til en af de førende i Spanien inden for dette område. ...............................................,,........ .
.............
..........,,..


RAI Elicium, der slog dørene op den 29. september i år.
    Bulk på programmet
    Hvert år bliver der afholdt et hav af vinmesser rundt om i verden. Men en messe udelukkende for bulkvin – vin, der eksporteres i tankvogne eller containere og først tappes på flasker i det land, hvor vinen skal sælges – har hidtil ikke eksisteret.
    Men nu lanceres den første udgave af World Bulk Wine Exhibition, hvor sælgere og købere af bulkvin fra hele verden kan mødes, smage og handle. Til de største producenter hører Spanien, Frankrig, Italien, Portugal, Argentina og Chile.
    Bulkvin-messen, der også vil omfatte et seminar om bulkvinens fremtid, bliver afholdt den 9. og 10. november i det helt nye konferencecenter RAI Elicium i Amsterdam.
................
Twitter laver vin
Den populære mikro-blogging hjemmeside, Twitter, har indgået et samarbejde med Crushpad om et nyt vinmærke, Fledgling Wine.
Vi har tidligere skrevet om Crushpad – det amerikanske firma, som via sin webside gør det muligt for enhver vinentusiast at fremstille sin egen topvin af californiske druer.
Samarbejdet har mundet ud i to vine, en Pinot Noir og en Chardonnay, og overskuddet fra salget vil gå til organisationen Room to Read, der støtter uddannelse af børn i udviklingslandene.
For hver 12 flasker vin, der bliver solgt, bliver der 60 nye skolebøger til børnene.
Ansatte hos Twitter har sørget for at høste druerne i Napa Valley, mens Crushpad står for selve vinproduktionen. Man kan læse meget mere om projektet ved at klikke her.
......
Frokost til over 100.000 kr.
Det er bestemt ikke alle, der er påvirket af den økonomiske krise. I februar, hvor krisen var på sit højeste, havde fire forretningsmænd og deres koner en frokost, som slår alle rekorder.
Frokosten foregik i Buddha Bar i London, og det var ikke mindst vinen til maden, der fik regningen til at nå uanede højder.
Selskabet lagde ud med en Château Cheval Blanc af flaskestørrelsen Imperial (6 liter) til 8500 pund (cirka 69.000 kr.), hvorefter de fortsatte med en flaske Cristal Champagne årgang 2000. Til desserten blev der serveret en flaske Château d’Yquem 1987.
Den samlede regning beløb sig til 13.011,19 pund (cirka 105.600 kr.). Og med den mængde vin, må man jo håbe, at de ikke skulle tilbage på arbejde ....
....,......................


Vinderen af dette års nordiske mesterskab for sommelierer blev svenskeren Arvid Rosengren.
    Nordens bedste sommelier
    For nylig blev årets nordiske mesterskab for sommelierer afholdt i Sverige, og det blev svenskeren Arvid Rosengren, der løb af med sejren. Lidt af stjernedrysset falder dog også på Danmark, da Rosengren til daglig arbejder i den københavnske restaurant Mash.
    Og så var det en dansker, Peter Pepke fra Restaurant Paustian, der indtog andenpladsen, mens tredjepladsen gik til endnu en svensker, Fredrik Horn.
........

Til_37/09


....................,,...
Rekord i vinsalg
Hvad gør man, når man som vinhandler vil tage konkurrencen op med grænsehandelen i Tyskland? Det har en Kvickly-butik i Odder svaret på. Den vil forsøge at sætte uofficiel Danmarksrekord i vinsalg. I løbet af fem dage vil forretningen sælge mere end 100.000 flasker vin.
Det er første gang, der er satset så stort i en enkelt supermarkedsbutik.
De mange flasker fordeler sig på 70 forskellige rød- og hvidvine, søde vine og portvine.
Startskuddet lyder den 28. oktober med en vinmesse, hvor kunderne kan smage alle vinene. Og der satses på, at samtlige flasker er solgt inden den 1. november er til ende.
Man kan selisten over de mange vine på www.kvicklyodder.dk.

    Højst besynderligt
    I sidste uge fortalte vi, at det internationale tidsskrift Fine Champagne Magazine har lavet en liste over verdens 100 bedste champagner – efter at have smagt sig igennem 1000 forskellige champagner.
    Vi gengav en liste over de 10 bedste champagner, og denne liste har medført en venlig, men uenig mail fra en af vore læsere, Tobias Liechti. Han skriver:
    – Jeg vil ikke direkte betvivle "eksperternes" vurdering og dom over de såkaldte bedste champagner. Men jeg finder det højst besynderligt, at hverken husene Krug, Salon, Bollinger med flere er med på top-10 listen, da disse normalt må siges at lave nogle af verdens bedste bobler.
    – Ydermere er det også – efter min opfattelse – bemærkelsesværdigt, at den relativt dårlige årgang 1998 er så vel repræsenteret.
    – Kunne man forestille sig, at "eksperterne" burde have smagt på lidt flere bobler, inden de udråbte noget så voldsomt som "Verdens Bedste Champagne"?

    Flere kanon’er
    Vi siger tak for indlægget og vil prøve at optræde som "djævelens advokat".
    Vi har fra lederen af smagningen, Essi Avellan fået at vide, at Krug og Bollinger er nævnt længere nede på listen – det er jo ikke en top-10 liste, men en top-100. Denne lange liste vil man kunne se i Fine Champagne, når magasinet udkommer i november måned. Men selv om de ikke var nævnt, vil vi til enhver tid forsvare enhvers ret til at lave en kanon. Især hvis man – som i dette tilfælde – går til opgaven med bedst mulig fagkundskab.
    Der har været lavet mange kanon’er over champagne, og nogle er slået igennem mere end andre. Men vi skal ikke være blinde for, at nogle af disse kanon’er har været i form af bøger, som har været markedsført med stor dygtighed, og at forfatternes valg derefter via lige så effektiv markedsføring og gode historier har helgenkåret visse champagne-mærker.
    Jo, vi nyder skam både Krug, Salon og Bollinger. Det er fremragende mærker; men der er altså også andre mærker, og det er godt, at nogen peger på dem.
    Vinder-champagnen ifølge Fine Champagne's liste er Armand de Brignac Brut Gold, som herhjemme forhandles af Strandgården - dog foreløbig kun til restauranter og barer, hvor den bliver solgt for mellem 5000 og 7000 kr.
.....................



..................................... .......................... . .........
.....................

..........
Vi er nu i fuld gang med en smagning af madeira, hvor vi smager såvel tørre, halvtørre, søde og halvsøde udgaver. Importører er velkomne til at sende flasker - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.
Til denne uge har vi smagt to madeira’er, og disse samt de efterfølgende anmeldelser vil blive lagt ind på en særlig side.
......

Blandy’s Malmsey, 10 Years Old, Blandy Brothers & Co, Madeira, Portugal
259 kr., H.J. Hansen og Magasin
En meget lækker og koncentreret madeira med stor sødme, men også med en forfriskende syre. Den har en næsten cremet konsistens og er blød og rund med noter af mørke blommer, korender og figner. Nyd den godt afkølet til en chokoladedessert eller bare som den er.


Justino’s Old Reserve, Fine Rich, 10 Years Old, Madeira, Portugal
140 kr., ViniPortugal
Denne liflige madeira er fremstillet på tre druer: Malmsey, Boal og Negra Mole. Den er halvsød og elegant og har en fin smag af lyse rosiner. Prøv den til en let dessert eller afkølet som aperitif.
...........,,............
..........
................... ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Sigurd Müller Vinhandel får ny administrerende direktør den 1. november. Det bliver den nuværende salgs- og indkøbschef, Ib Bergkjær, der overtager posten efter Regner Jensen, som har været vinfirmaets administrerende direktør i de sidste 24 år.
    * Vinimperiet har optaget importen af vine fra Domaine de Veilloux i Cheverny i Loire-dalen.
    * Skovgaard Vine flyttede 1. maj til nye store lokaler på Elmedalsvej 1, 4200 i Slagelse – et stenkast fra den gamle butik.
    * Krone Vin har optaget importen af vine fra Weingut Odinstal i Pfalz, Tyskland.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .
..... ........ .... ...... ......
.............

,


    Peer Pfeiffer (f. 1971) har en dansk mor og en østrigsk far, voksede op i Wien og bor og arbejder i dag i Bordeaux.
    Som barn hjalp han sin onkel med at høste druer i det østrigske vindistrikt Burgenland, men dengang var der intet, der tydede på, at han en dag ville få med vin at gøre.
    Efter økonomi- og handelsstudier i Wien og København og vel overståede eksaminer som mag.rer.soc.oec. og CEMS Master arbejdede Peer Pfeiffer i et par år som managementkonsulent i Tyskland og Østrig.
    I år 2000 blev han gift med Mathilde Preben Hansen. Mathilde er dansker og franskmand med Bordeaux familien Castéja på morens side – den familie, som ejer Borie-Manoux, en af Bordeauxs største négociantvirksomheder, samt en række vinslotte - heriblandt Batailley, Trotte Vieille, Beau-Site, Domaine de l’Eglise og Baret.
    I første omgang bosatte ægteparret sig i Danmark, hvor Peer Pfeiffer samlede masser af erhvervsmæssig erfaring som direktionsassistent i Radiometer i København.
    Men i 2004 gik turen til Bordeaux og til jobbet som eksportdirektør hos Borie-Manoux med særligt ansvar for det danske marked.
    Vinen fra Borie-Manoux har været at finde herhjemme siden 1920’rne, og i dag er det Østjysk Vinforsyning, der står for importen. Peer Pfeiffer er glad for samarbejdet med den danske importør – og for at komme til Danmark så ofte som muligt.
    I fritiden går turen med Mathilde og sønnerne Hector og Arthur – også kaldet "traktorerne" på grund af deres energi- og støjniveau – til vandet ved Cap Ferret eller til familien i Danmark eller Østrig, hvor der hygges med et godt glas vin, gerne fra egne marker.
    Det er i øvrigt også Peer Pfeiffer, der har leveret ugens STORE billede.
    Adresse: Borie-Manoux S.A., 86, cours Balguerie Stuttenberg, 33082-Bordeaux cedex, Frankrig, tlf.: +33 5 56 00 00 70, mobil: +33 6 840 19 850, e-mail: PPfeiffer@borie-manoux.fr.

.............
.,,............................................................................................


    Ugens vinøse billede
    Trine Schou har sendt os dette dejlige billede fra en lille osteproducent tæt ved byen Sestriere i Alperne i 2000 meter højde.
    Sestriere, der også er et populært skisportssted, ligger i Piemonte – Italiens måske mest berømte vinregion, hvis druer blandt andet bliver forvandlet til Barolo og Barbaresco.
    Trine Schou kan fortælle os, at osteproducenten blandt andet fremstiller gedeost og frisk ricotta samt en ost, der netop lagres i Barolo-vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
...................... ............................................ ............................. ......................
41-45
.............
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
................ ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    42 Det går livligt for sig, når druerne skal i hus hos Châetau Batailley i Pauillac i oktober måned (foto © Peer Pfeiffer).
    .......
    ...............
................ ..... .............,,........................... .............,,..................................................... ...... ........ .........................................................

34-07/09


..............
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 11, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 86 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
........


Mousserende vin


Brut Nature, Pinot Noir, Drappier, Champagne, Frankrig (uden årstal)
249,95 kr., Philipson Wine
Her er champagnen, som vi i uge 33 beskrev som verdens første mousserende vin helt uden svovl. Den byder på en kaskade af fine bobler og har en delikat duft af lyst brød og citrus. Smagen er frisk og elegant og har ligeledes noter af citrusfrugter. Den er sagen som aperitif, men kan også klare en let fiskepaté.



Hvidvin


L’âme de Familongue, Domaine de Familongue, Coteaux du Lan-guedoc, Frankrig 2007
105 kr., Rungsted Vinhandel
Perfekt hvidvin, blød og lækker med en ren og kompleks frugtsmag med mineralske toner og en lang eftersmag.


Triade, Fiano / Falanghina / Greco, Puglia, Italien 2008
69 kr., U&Wine
En lækker hvidvin, der er tør uden at knase, har god frugt og en dejlig frisk syre, som gør sig godt til mad.


Weingut Hutter, Federspiel, Alte Point, Riesling, Wachau, Østrig 2007
75 kr., Vine Ad Libitum
Fortræffelig hvidvin med en inviterende duft og en frisk, saftig smag med tilpas syre. En vin i fin balance.


Terranoble, Sauvignon Blanc, Central Valley, Chile 2009
39,95 kr., Premier Cru
Til prisen en pæn, let og enkel hvidvin med frisk frugt og citrussyre. Flasken har skruelåg.



Rødvin


Whistler, Cabernet Sauvignon, Barossa, Australien 2006
135 kr., Pedersborg Vin
Denne aromatiske rødvin er rig på frugt med noter af mørk te, tobak og læder. Den er fantastisk lækker og hver en krone værd. Flasken har skruelåg.


Crest, Hardy’s, Cabernet Sauvignon / Shiraz / Merlot, South Eastern Australia 2008
74,95 kr.; i denne uge (uge 44): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Fløjlsblød og lækker rødvin med stor frugtfylde. Et fund til tilbuds-prisen, men de fem stjerner gælder faktisk også normalprisen. Flasken har skruelåg.


Quinta do Infandado, Douro, Portugal 2007
99 kr., Portugisisk Vinkælder
Her har vi en rødvin, der skilter med guldmedaljer fra hele to prestigiøse vinsmagninger, den i Bruxelles og International Wine Challenge i London. Og med god grund. Det er en superlækker vin, meget harmonisk. Skænk den til en lige så god kødret.


Château du Bois Chantant, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2008
139 kr. for 3 liter; af og til på tilbud: 119 kr. for 3 liter, Netto
Den danske vinmager Merete Løvig Larsen, der arbejder i Bordeaux, har sat sit fingeraftryk på denne gode rødvin. Vinen har en god Bordeaux-karakter og er lidt af et fund til tilbudsprisen, der svarer til 29,75 kr. pr. normal flaske. Den femte stjerne får den for prisen. Og så skal vi lige tilføje, at boksen er udstyret med et ordentligt stort hul, så det er nemt at grave hanen frem.


Vizcarra, Torralvo, Ribera del Duero, Spanien 2006
235,25 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Superlækker rødvin med en fyldig og kompleks smag. En herlig ledsager til elegante og lige så lækre (kød)retter.


Sophenia Reserve, Cabernet Sauvignon, Tupungato / Mendoza, Argentina 2007
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En flot og fyrig rødvin med skovbund og modne kirsebær over duften og med en kraftig og fyldig smag af solmodne frugt og et strejf af lakrids. Nyd den til en god bøf.


Trapiche Medalla, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2005
109,05 kr., Amka
Det er som at stikke næsen ned i en hel kurv fuld af modne bær, når man lugter til denne rødvin. Smagen er ligeledes fuld af bær, fyldig og rund, men også med en god syre til mad. En rigtig lækker vin, der fortjener et velhængt stykke oksekød.


Chispas, Cariñena, Longares, Spanien 2008
39,95 kr., Strandgården
Der er sort peber og krydderurter i lange baner over både duften og smagen af denne rødvin. Den er fin til en hakkebøf eller en godt krydret pastaret. Den sidste stjerne skyldes den fordelagtige pris.


Uno, Collefrisio, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2006
75 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
En meget koncentreret rødvin med god frisk frugt og ren lakrids i duften og smagen. Plask den gerne over i en karaffel før servering.


Renaissance, Merlot/Marselan, Domaine de la Mordorée, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2008
53,89 kr./ 69 kr., NordicWineClub.com
En blanding af kaffe og kirsebær præger duften af denne dejlige rødvin, mens smagen er stringent, tør og med noter af tobak og lakrids. En udmærket hverdagsvin.


Burle, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
70 kr., The Wine Company
Rødvin med en intens, krydret frugtsmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Sessantanni, Primitivo di Manduria, Italien 2006
189,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Denne ret dyre rødvin er svær at beskrive. Nogle vil finde den blød og lækker, andre vil mangle struktur og facetter. Vi hører til de sidste. Sessantanni betyder ”60 år” og refererer til vinstokkenes alder.


Gerbino, Di Giovanna, Sicilien, Italien 2006
55 kr., Søhøjlandets Vinlager
En rødvin uden den store spændvidde med pæn frugt og et strejf af anis. Smagen slutter lidt brat.



Sød Vin


Kopke, Rosé Porto, Portugal
89,95 kr. for 50 cl, ViniPortugal
Chokolade, bolsjer, slik … rosé (hvilket er ret usædvanligt for en portvin), meget sødme, mindre syre og en lille spritkant.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.