Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50. 2009

....................

..................................
Vin-aktuelt i uge 50
Fra 14. december til 20. december 2009



Brunello-konsortiets bomærke.

    Var det en skandale? Næh …
    Nu er der ved at være bundet en sløjfe på årets store Brunello-skandale. Og var det så en skandale? Næh, faktisk ikke. Alle er blevet frikendt.
    Det netop udkomne meget fyldige nummer af Vinbladet bringer et grundigt resumé, skrevet af den italienskkyndige Kenny Pellegrino (som vi i øvrigt præsenterer i Vinbranchens Blå Bog i næste uge). I hans artikel står at læse:
    * Anklagen lød, at nogle producenter ikke havde lavet Brunello på 100% Sangiovese Grosso-druer, men havde iblandet forbudte druer, fx Merlot.
    * Det var den italienske avis L’Espresso, der den 4. april bragte nyheden, samtidig med at Vinitaly åbnede. Efterfølgende påstod avisen også, at vinen muligvis indeholdt skadelige stoffer.
    * Overskriften "Benvenuti a Velenitaly" (Velkommen til Gift-Italien) ramte Vinitalys udstillere hårdt.
    * Der blev snakket om, at den tyske udstillings-konkurrent Prowein havde bestukket L’Espresso til at bringe nyheden samtidig med Vinitalys åbning.

    Over 7 millioner vin beslaglagt
    * Sienas offentlige anklager efterforskede tyve vingårde, bl.a. Castello Banfi, Frescobaldi, Antinori og Argiano.
    * Myndighederne beslaglagde omkring 6,5 millioner liter Brunello di Montalcino og 700.000 liter Rosso di Montalcino i årgangene 2003-07.
    * Antinori trak sin Brunello tilbage fra markedet. Vinhuset ønskede ikke, at der skulle kastes mistanke over vinen.
    * Det havde Argiano ikke råd til. Dette vinhus deklassificerede sin Brunello til Toscana IGT, så den kunne sendes ud i handelen.
    * Nervøsiteten steg til uhørte højder, da den amerikanske alkohol-myndighed ATTB truede med helt at boykotte eksporten af Brunello til USA; den udgør en fjerdedel af den totale produktion. Det blev dog ikke til noget.

    Alle frikendt – nu sagsanlæg
    * I juli blev Antinori frikendt og derefter Frescobaldi og Castello Banfi.
    * I løbet af året skulle nogle af vinhusene have kældrene tømt og vinen solgt. Så de deklassificerede i alt 1,3 millioner liter Brunello, 680.000 liter Rosso og 150.000 liter Chianti til IGT, og yderligere 100.000 liter vin blev sendt til destillering. Denne mængde repræsenterede dog kun 2,9% af den samlede mængde vin på lager.
    * Under en generalforsamling i Brunello-konsortiet den 27. oktober blev det vedtaget at lægge sag an imod aviserne L’Espresso og La Repubblica for bagvaskelse.
    * Til slut i sin artikel konkluderer Kenny Pellegrino, at producenterne slap med skrækken, og at intet tyder på, at mistanken om svindel har skadet salget af Brunello. Tværtimod har salget været stigende med op til 47% i visse perioder.

....,.....



.....,.....,
Amarone forfremmet til DOCG
Italienerne har ligesom franskmændene et appellationssystem, hvor DOC (Denominazione di Origine Controllata) svarer til det franske AOP (Appellation d'Origin Protegée) - det, der førhen hed AOC.
DOCG er det samme – dog står det tilføjede G for Garantita, hvilket er et udtryk for, at distriktet er et af de allerbedste i Italien.
Nu er Amarone della Valpolicella og Recioto della Valpolicella blevet forfremmet til DOCG, hvilket har fået de førende producenter af Amarone til at klappe i hænderne.
De mener, at det var på tide, og at den nye og højeste kategori måske vil være med til at dæmme op for de mange forfalskninger af den fornemme vin, som oversvømmer det internationale vinmarked.
.....,.....,



Château de la Jaubertie er et af de førende vinslotte i vindistriktet Bergerac.

    For varmt til Merlot-druer
    I distriktet Bergerac, der er nabo til Bordeaux, er ejeren af Château de la Jaubertie, Hugh Ryman, ifølge Decanter i gang med at erstatte sine Merlot-vinstokke med vinstokke, der bærer Cabernet Franc og Malbec – et projekt han søsatte for ti år siden.
    Hvor han førhen brugte store mængder Merlot-druer til sine top-rødvine, er der nu skruet betydeligt ned for mængden. De fleste af druerne bliver nu forvandlet til rosé eller brugt til vinhusets mere almindelige rødvin.
    Det er den globale opvarmning, der gør det stadig sværere at dyrke Merlot-druer, lyder det fra Ryman. Druerne får alt for hurtigt et meget højt sukkerindhold. Udviklingen af tanninerne når ikke at følge med, og når det megen sukker under gæringen omdannes til alkohol, får man alt for kraftige vine. Og, som Ryman udtrykker det, hvem gider drikke en Merlot-vin med et alkoholindhold på 15-16%.

    Syrah i Bordeaux
    Hugh Ryman mener, at vinproducenterne i distriktet er nødt til at tilpasse sig de ændrede vejrforhold, hvis de fortsat vil producere druer, som er egnede til vine af topkvalitet.
    Selv om vejret driller, er lerjorden i Bergerac og Bordeaux yderst velegnet til Merlot, og Alain Reynaud, der ejer Château Le Croix de Gay i Pomerol, siger, at han fortsat vil dyrke druen. Men med de stigende temperaturer ville han elske også at få lov til at plante Syrah i Bordeaux – dog ville det kræve en langt mere gruset jord.

.....,.....,
Et slagsmål om status
I 2003 blev Chaume, en af de førende landsbyer i Coteaux du Layon i Loire, forfremmet til AOC Chaume premier cru.
Men det vakte protester hos producenterne fra en anden appellation i Loire, Quarts de Chaume – en af de tre cru’er i Anjou. De hævdede, at denne forfremmelse var med til at underminere deres status.
Det hele endte hos de franske domstole, der i 2005 annullerede den nye appellation.
Igen i 2007 forsøgte Chaume at opnå en status-forfremmelse, og fik den – for blot endnu engang at få den annulleret i 2009.
Nu har Quarts de Chaume’s vinproducentforening dog forsøgt at løse problemet en gang for alle, ved at Chaume får sin Premier Cru, mens Quarts de Chaume til gengæld opgraderes til det finere grand cru.
Den nye aftale bliver efter al sandsynlighed godkendt at INAO.
I øjeblikket går der i øvrigt rygter om, at Loire-kommunen Savennières også vil søge om grand cru-status.
.....,.....,..............

>33/09


.....,.....,.
Ny Cru Bourgeois-klassifikation godkendt
Som vi skrev i uge 20, har Bordeaux’s Alliance Cru Bourgeois barslet med en ny Cru Bourgeois-klassifikation for Médoc-vinene, og nu er den blevet godkendt af det franske landbrugsministerium.
Fremover vil det således være op til et uafhængigt smagepanel via en årlig blindsmagning at bedømme, hvilke vinslotte i Médoc, der er værdige til at få det blå stempel og dermed muligheden for at sætte et "Cru Bourgeois" på etiketterne.
I den gamle klassifikation fra 2003, tilfaldt Cru Bourgeois-benævnelsen derimod vinslottene efter et ganske bestemt fastlagt hierarki. Nu er det der imod vinene og ikke vinslottene, der bliver klassificerede.
For at et vinslot kan få sin vin bedømt af smagepanelet, skal det eje mindst 7 hektar vinmarker i Haut Médoc. Vinslotte med Cru Bourgeois-status vil ligeledes blive underkastet inspektioner, så man kan være sikre på, at de lever op til klassifikationens krav.

Færre ansøgere
Når det gjaldt den gamle 2003-klassifikation, var der hele 490 vinslotte, som ansøgte om at få den. Heraf fik de 247 lov til at bruge Cru Borugeois-betegnelsen på deres vinetiketter.
Til den nye udgave af klassifikationen er der foreløbig omkring 300 vinslotte, som har ansøgt, og hvis vine vil blive smagt og bedømt i begyndelsen af 2010.
Stadig flere vinslotte kan nå at melde sig på listen, men ifølge Decanter vil en del af dem, der har været klassificeret under den gamle klassifikation, undlade at sende vine ind til smagningen. Fra Château Labégorce, der havde status af Cru Bourgeois Supérieur (en af kategorierne under den gamle klassifikation) lyder det blandt andet, at man gerne vil bevare det samme kvalitetsniveau, men at klassifikationen nu er blevet for kompliceret og ikke længere er en sikkerhed for kvaliteten.
.....,.....,


Et opbud af nyhøstede druer foran det berømte vinhus i Calistoga, Chateau Montelena
    Endnu en ny AVA
    I USA har man i de senere år udnævnt adskillige vinområder til AVA’er (American Viticultural Area) – en betegnelse, der svarer til franskmændenes AOP (Appellation d'Origin Protegée), det, der førhen hed AOC.
    Alene i år har amerikanerne fået såvel deres største som mindste AVA. Den største, Upper Mississippi River Valley, på 4,8 millioner hektar og den mindste, Happy Canyon, på kun 225 hektar.
    Nu er der føjet endnu en AVA til listen: Calistoga i Napa Valley. Og det er et vinområde, der tæller flere glimrende vinhuse – blandt andet et af Californiens mest berømte, Chateau Montelena.

    Forbudt at bruge navnet
    Allerede for fem år siden ansøgte vinproducenterne i Calistoga om en AVA for området. Men først nu har TTB (US Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) godkendt den.
    Problemet var to vinhuse, Calistoga Cellars og Calistoga Estates. Selv om de bruger navnet, ligger de ikke i Calistoga, ligesom deres vine heller ikke indeholder de 75% lokale druer, som kræves for at opnå AVA’en.
    Dette rod fik i første omgang TTB til at lægge ansøgningen på hylden.
    Men nu har man langt om længe fundet en løsning. TTB har nemlig besluttet, at de to vinhuse får tre år til at udfase brugen af Calistoga og finde på et nyt navn til deres vine.
.....,.....,

34/10



Kontakt: Klik her
.......
.....,.....,
Indvendinger vedr. svovl i bokse
I sidste uge citerede vi den anerkendte portugisiske ønolog Domingos Soares Franco for nogle kontroversielle ord om, at der er mere svovl i boksvine. Det er derfor, allergikere kan opleve, at de får hovedpine, når en vin kommer fra en boks, men ikke når samme vin kommer fra en flaske.
Til Domingos Soares Francos forklaring er der kommet nogle indvendinger fra to af vore læsere, og vi har bedt den portugisiske ønolog om at svare på dem.
 
Mindre diffusion gennem plast
Svend Eskildsen: Det er irrelevant at sammenligne plastposens størrelse med arealet af proppens tværsnit, idet diffusionen af ilt ikke er den samme gennem kork som gennem plast. Den er meget mindre gennem plast.
Svar: Naturligvis er diffusionen pr. kvadratcentimeter mindre gennem plasten, men der er så mange flere kvadratcentimeter plast end kork.
 
Ingen folier blokerer komplet
Svend Eskildsen: Der findes mange forskellige slags plast, som er mere eller mindre diffusionstætte. Måske skal "forklaringen" findes i, at det er meget billigere at tilsætte sulfit end at købe diffusionstæt plast. Men Domingos’ Periquita er i øvrigt rigtig god til prisen!
Svar: Vi ved alle, at plastfolier kan være mere eller mindre tætte, men ingen af dem blokerer komplet for diffusion. Glem alt om priser på plastfolie. De er helt irrelevante.
 
Små atomer og store molekyler
Peter Bach: Hvis et lille molekyle som ilt kan finde ind gennem plasten, så kan små molekyler som vand, og hvad vinen ellers består af, vel også finde ud, og så skulle posen lække.
Svar: Læseren glemmer, at størrelserne på ilt-atomer og vand-molekyler er helt forskellige.
......................,.....,



.............
Prisbevidste amerikanere
Hvert år udkommer The U.S. Wine Market: Impact Databank Review and Forecast, en rapport, der fortæller om amerikanernes vinforbrug, førende vinmærker osv.
Nu er 2009-udgaven udkommet, og den viser, at forbruget af vin i USA i år er steget for 16. år i træk. Dog er der kun tale om en stigning på sølle 0,5%, hvilket tilskrives den økonomiske krise.
De amerikanske forbrugere har i år vist sig fra en mere prisbevidst side end nogensinde før. Det er frem for alt vine i den meget billige ende af prisskalaen, der er blevet lagt i indkøbskurvene, og af de tolv vinmærker, hvor stigningen i salget i 2009 har været størst, koster de ti af dem under 7 dollars (cirka 35 kr.) flasken.

Importerede vine er for dyre
De importerede vine har derfor ikke lette vilkår på amerikansk jord i øjeblikket. På grund af den svage dollar har vinimportørerne haft øgede omkostninger, hvilket igen har medført, at de priser, forbrugerne skal betale for flaskerne, er pænt høje.
Kun når det gælder nogle enkelte meget populære vine – som fx Argentinas Malbec-vine og Sauvignon Blanc-vinene fra New Zealand – har de importerede flasker haft vind i sejlene i år.
Til gengæld går de hjemlige amerikanske vine som varmt brød. Inden for hvidvinene er det især vine på Pinot Gris og Riesling, der hitter, mens de førende rødvinsdruer er Pinot Noir og Cabernet Sauvignon.
....................,.....,


    Den røde Reje er kommet
    Så kom 2010-udgaven af den italienske vinguide Gambero Rosso – eller som der står på forsiden: "Vini d’Italia 2010".
    Gambero Rosso (Den røde Reje) er egentlig navnet på forlaget, men i vinens verden hedder den berømte og uundværlige guidebog ikke andet end Gambero Rosso, og for første gang har forlaget taget konsekvensen og afbildet en reje på forsiden.
    På de 960 sider i årets udgave fortælles der om 2253 italienske producenter, og i alt 18.000 af deres vine er blevet smagt og bedømt.
    391 af vinene har fået de eftertragtede tre glas – tre bicchieri. Det er 52 flere end sidste år, så det går stadig op, op, op for italiensk kvalitets-vin.
    Guiden er på italiensk. Den engelske udgave udkommer som sædvanlig i februar. Bogen koster 278 kr. inkl. moms, men plus evt. forsendelse, 59 kr., og den kan bestilles hos Italien Information Service i Århus.

.....,.....,......

>43


.....,.....,...................................
Fransk vinproducent i japansk film
I uge 41 fortalte vi om den kolossale succes, som den japanske manga (tegneserie) "Kami no Shizuku" har i Japan og i flere andre asiatiske lande.
Tegneserien handler om helten Shizuki, der er på jagt efter tolv vine – heriblandt flere fornemme franske – som hans far, der er vinsamler, har beskrevet som verdens bedste. Den, der først finder vinene, arver faderens vinsamling.
Serien har medført en markant stigning i salget af fransk vin til asiaterne. Og nu er japanerne godt i gang med de indledende manøvrer til at lave en biograffilm over mangaen.
I filmen får ejeren af de to anerkendte Bordeaux-vinslotte, Château Lynch Bages og Château Les Ormes de Pez, Jean-Michel Cazes, en rolle i animeret udgave.

Stor betydning for salget
Scenen, som Jean-Michel Cazes skal medvirke i, foregår under det berømte Médoc maraton (læs mere om det i uge 39). Cazes spiller en ældre ven af Shizukis far, der skænker et glas af sin Ormes de Pez 2003 for den unge helt.
Shizuki udtaler, at vinen føles som en familiesammenkomst med knitrende brændeknuder i kaminen.
Denne scene samt de stemningsfulde ord om vinen kan få stor betydning for salget af Cazes’ Ormes de Pez-vine. Tidligere, når vine har været vist på det hvide lærred i Asien, er salget af dem steget eksplosivt.
Alene det at få sin vin nævnt i tegneserien, har stor betydning. Flere franske vinproducenter har kunnet melde om alt udsolgt et døgn efter, at deres vine var blevet vist i mangaen.
..,......,.....,
    Myrdet af butleren
    Amerikaneren James Duke var forretningsmand til fingerspidserne og grundlagde blandt andet Duke Energy og American Tobacco Company.
    Da han døde i 1925, arvede hans datter, den kun 12-årige Doris Duke, en formue på 100 millioner dollars (cirka 492 mio. kr.) – hvilket fik aviserne til at kalde hende for "verdens rigeste lille pige".
    Hun arvede dog også sin fars forretningstalent og fik pengene til at yngle, så formuen ved hendes død i 1993 var på 1,2 milliarder dollars (cirka 5,9 mia. dkr.).
    Doris Duke boede dels i USA dels på Hawaii. Hun havde stribevis af elskere og var gift to gange – uden dog at få nogle arvinger.
    Ifølge rygterne blev hun myrdet af sin butler, Bernard Lafferty – efter at han havde overtalt hende til at efterlade sig adskillige millioner dollars. Den historie er der kommet mange bøger og film ud af.

    Kostbare vine under hammeren
    Doris Duke forstod ikke kun at tjene penge, men også at nyde dem. Hun købte kunst – og ikke mindst vin, som havnede i hendes kolossale vinkælder.
    I 2004 blev indholdet af hendes vinkælder solgt hos Christie's til et samlet hammerslag på 3.775.711 dollars (cirka 18,6 mio. kr.). Nu kommer tolv af de kostbare flasker, alle Château d'Yquem 1929, igen under hammeren i New York hos samme auktionshus på en større auktion over fine vine. De er inddelt i partier på tre styk, og vurderingsprisen for hvert parti er 24.000 dollars (cirka 118.000 kr.).
    Det, der især overraskede Christie's folk, da de i 2001 for første gang så Doris Dukes vinkælder, var mængderne af flasker - der var simpelt hen tale om en af verdens største samlinger af fornemme vine.
    Samlingen omfattede blandt andet et hav af champagner, heriblandt adskillige flasker Dom Pérignon årgang 1921. Der var også en større samling af Romanée-Conti 1934 samt flere flasker La Mission Haut Brion 1929. Sidstnævnte vin var efter sigende Doris Dukes hverdagsvin – en vin, hvor nyere årgange koster mellem cirka 700 og 2000 kr. afhængigt af årgangen.
.....................................................................................

33/09


.....,.....,
Systembolaget sælger online
For omkring otte år siden indførte Systembolaget handel med vin via internettet. Denne handel fik dog en meget kort levetid på grund af manglende interesse fra de svenske forbrugeres side. Sådan lød det i hvert fald fra Systembolagets side, mens forbrugerne ytrede, at servicen simpelt hen fungerede dårligt.
For en måned siden åbnede det svenske monopol igen op for online-handel – i første omgang som et forsøg i Uppsala og Malmö, hvor vinene så kan hentes i nogle af byernes i alt tolv butikker.
Hvis alt går vel, forventer Systembolaget at svenskere overalt i landet kan købe vin gennem nettet til maj næste år.
Og forsøget ser ud til at gå ganske udmærket. I øjeblikket har man 300 bestillinger på vin online, hvilket svarer til omkring 20% af det samlede antal bestillinger hos forretningerne i de to byer. Ud over de flasker, som købes direkte i butikkerne, har Systembolaget et større bestillingssortiment af vine.
Det er såvel billige boksvine som dyre vine, som svenskerne køber online.
.....,.....,..........


Vægten måler, om druerne er modne
Når vinhøsten nærmer sig, er det meget vigtigt at holde øje med, hvornår druerne har fået den optimale modenhed. Dette arbejde tager tid, fordi man skal tage prøver rundt omkring på vinmarken og behandle disse prøver i vingårdens laboratorium.
Nu har amerikanerne opfundet en vægt, der skydes ind på den ståltråd, der bærer drueklaserne. Den lille vægt ved navn Trellis Tension Monitor registrerer ændringer i trækket i ståltråden, efterhånden som druerne vokser, og sender data til vinhuset, hvorefter man får et meget sikkert billede af, hvordan modningen skrider frem.
Vægten har været afprøvet i tre år i ti vinhuse og har givet en bedre vurdering af høsttidspunktet end de traditionelle metoder.

.....,.....,
Ekstra tørre bobler
Det er ikke hver dag, champagnehusene udvikler nye champagner. Nu er det Louis Roederer’s tur – det hus, der også laver den berømte og kostbare Cristal-champagne – og de nye bobler bliver ultra tørre, hvilket vil sige, at champagnen er en Brut Nature.
Det er ifølge Decanter champagnehusets administrerende direktør, Frederic Rouzaud, der har fået ideen, idet han er en stor ynder af meget tørre vine.
Det har taget flere år at udvikle champagnen – alene det at finde de rigtige fade og årgange til blandingen har taget en god rum tid. Hvis alt går vel, vil den komme på markedet i slutningen af 2010.

Smagen er blevet mere tør
Roederer’s chefvinmager, Jean-Baptiste Lecaillon, er overbevist om, at vi vil gå en fremtid i møde med langt flere champagner i den tørre stil.
Gennem de sidste hundrede år er forbrugernes smag langsomt men sikkert blevet mere tør, når det gælder bobler. Tænk bare på den russiske zar Alexander d. 2., som drak søde Roederer-champagner med helt op til 100 g sukker – i dag indeholder en flaske almindelig champagne omkring en tiendedel af den mængde.
....,.....  ...,.....  .....

41-45-50-01


...............  ......
Rekordsalg i Hong Kong
Auktionshusene har stor succes med at sælge fine vine i Hong Kong – vine, som frem for alt købes af velhavende asiatere.
Den 28. november opnåede Christie’s sit hidtil største salg på en enkelt vinauktion, siden auktionshuset genoptog sine auktioner i den asiatiske region for mere end et år siden. Det samlede hammerslag lød på 39,9 millioner HKD (cirka 25,4 mio. kr.), hvoraf adskillige flasker Romanée-Conti var med til at trække pilen opad.
Auktionen viste samtidig, at de asiatiske købere har fået en større viden om vin, og derfor også i stigende grad byder om kap, når virkelig sjældne flasker kommer under hammeren.
Også auktionshuset Sotheby’s, som ligeledes har en platform i regionen, er begejstrede for det gode salg og kalder ligefrem Hong Kong for denne verdens hovedstad for fine vine.
.....,.....,....,
    Guide over sydafrikansk vin
    Hvert år udkommer vinguiden Platter’s South African Wines, og årgang 2010 er netop kommet på gaden.
    Det er den førende guide over sydafrikanske vine. Oplaget er på 45.000, og der er gennem de tredive år, den nu er udkommet, solgt i alt 1,4 millioner eksemplarer.
    I den nye udgave anmeldes 6000 forskellige vine – røde, hvide og søde. Derudover indeholder guiden beskrivelser af vingårdene samt oplysninger om, hvor i det sydafrikanske vinland man kan overnatte, spise godt osv.

    De bedste sydafrikanere
    Til grund for Platter’s vinguide ligger en omfattende blindsmagning af et hav af sydafrikanske vine.
    I år har det faste smagepanel være i gang med smagningerne i to måneder, hvorefter de har bedømt vinene og givet dem fra nul til fem stjerner.
    I 2010-guiden har et rekord stort antal vine på i alt 41, der har fået fem stjerner; de er fordelt over flere forskellige kategorier.
    Derudover udnævnes "årets rødvin", som blev Le Riche Cabernet Sauvignon Reserve 2005, og "årets hvidvin" - en titel, som tilfaldt Sadie Family Palladius 2008. Vi hører gerne, om de to vine forhandles herhjemme.
    Man kan se hele listen over 5-stjerne-vinene på guidens hjemmeside.
.........................
EU tillader sød newzealandsk vin
Selv om der er masser af newzealandsk vin på det europæiske marked, så er der ingen af flaskerne, der indeholder sød vin med et alkoholindhold på over 15%. Hidtil har det nemlig været forbudt ifølge EU-reglerne at importere vine fra New Zealand med så højt et indhold af alkohol - hvilket de senthøstede søde vine netop har.
Men nu har EU slækket på reglerne, så de newzealandske vinproducenter for første gang nogensinde kan sende deres søde vine til Europa, hvor producenterne frem for alt vil satse på handelen med Storbritannien.
Hovedparten af de søde dråber er ifølge Just Drinks fremstillet på Riesling, Semillon, Gewürztraminer og Sauvignon Blanc.
..........,.....,



.....,.....,


    Der mangler en vin på listen
    Som flere sikkert har opdaget, så har vi her i VinAvisen en side, der handler om, hvad James Bond drikker i de enkelte film. Men der mangler en enkelt vin, skriver Flemming Cramer til os:
    I "Casino Royale" fra 2006 er der en scene med en middag i toget til Montenegro, hvor James Bond underholder sig med Vesper Lynd. På bordet står der en flaske Château Angélus. Man kan ikke umiddelbart se årgangen, men det er helt sikkert en Château Angélus.
    Ja, det er faktisk rigtigt, og vi kan fortælle, at årgangen var 1982. Historien lyder som følger:
     
    Bond ville have 82’eren
    Da filmens producent, Barbara Broccolli, henvendte sig til slottets ejer, Hubert de Boüard de Laforest, lod hun ham forstå, at James Bond kun ville være tilfreds med det bedste.
    – Jeg havde egentlig tænkt mig at give dem 1990-årgangen, sagde Hubert de Boüard. – Men de sagde: Er du klar over, at James Bond mindst har smag for 82’eren?
    Château Angélus er premier grand cru classé i Saint-Émilion, og slottet er opkaldt efter en mark, fra hvilken man kan høre klokkerne fra tre kirketårne, når de ringer til bøn morgen, middag og aften. Det er de bønner, som katolikkerne kalder angelus.
    Vi har naturligvis straks været inde på vores Bond-side og tilføjet vinen.

...................
Mere moldovisk vin til Rusland
I marts 2006 boykottede Rusland al import af vin fra Moldavien med den begrundelse, at vinen var forgiftet.
I slutningen af 2007 blev der dog igen så småt åbnet op for importen – til stor glæde for de moldoviske vinproducenter.
Dog har russerne indtil december i år kun tilladt 36 moldoviske vinhuse at eksportere deres vine til Rusland. Men nu stiger antallet til 81 vinhuse – efter alvorlige forhandlinger mellem russiske og moldoviske myndigheder.
At sluserne således lukkes op betyder, at den moldoviske vineksport til Rusland vil stige fra et beløb svarende til 14,8 millioner kr. til cirka 39,5 mio. kr. Desuden vil den øgede eksport give flere arbejdspladser inden for vinindustrien i Moldavien......
.....,.....,


........

.....,.....,


    En vin bliver til
    Ægteparret Britt og Per Karlsson, der arbejder i Paris med deres vinøse oplysningsprojekt, BKWine, har skrevet en bog om vinens vej fra drue til glas. Den hedder "Ett vin bliver till" og er udgivet af Carlssons Bokförlag (390 svenske kr. = 280 danske).
    Bogen er på 298 sider og et vægtigt værk, der kommer ud i alle hjørner i fremstillingen af vin, også de nye tekniske metoder, der i dag skaffer os bedre og bedre vine.
    Teksten er livligt skrevet med talrige citater fra de mange vinproducenter, som ægteparret igennem årene har fået kontakt til, næsten alle franske.
    Yderligere er bogen rigt illustreret med farvebilleder, der ikke udelukkende er til pynt. Mange af billederne understøtter teksten på bedste vin.
    Med et lidt pænere layout kunne bogen være oplagt at udgive for en dansk forlægger.

.....,.....,....................................................
Første vinkæde i Ukraine
Ukraine har fået sin første forretningskæde for vin og spiritus. Navnet er Polyana, og kædens ejere forventer ved årets slutning at have åbnet de første syv forretninger rundt om i landet.
Forretningerne vil hver især rumme omkring 2000 forskellige flasker – heriblandt franske og italienske vine samt cognac, likør, whisky, gin og Armagnac. Produkter fremstillet i hjemlandet vil udgøre cirka 25% af flaskerne på hylderne.
Aldrig har man i Ukraine set forretninger med et sådan opbud af vin og spiritus.
............................



.....,.....,..................................
Det er jo ikke Parker selv
En af vore læsere, der ønsker at være anonym, har hæftet sig ved, at man i omtaler af vine nævner, at vinene har fået Parker-point.
– Ofte er det jo ikke Parker, der har givet disse point, skriver vor læser i en mail, – men en af hans medarbejdere. For efterhånden tretten år siden introducerede Parker en hjælpesmager, og i dag er der syv-otte af dem, som hver især er ansvarlige for egne distrikter. Og nogle af dem er mere venlige med at give point end andre.
– Parker gør selv meget ud af at informere om, at hans forskellige smagere er et team, men at vurderingerne står for den enkelte smagers regning. I bladet The Wine Advocat nævnes da også smagerens navn ved hver artikel og smagning.
Vor læser mener, at Parker slet ikke bør nævnes, men at man bør nævne navnet på den smager, der har givet point til vinen.

Vi er helt uenige
Vi siger tak for indlægget til vor læser, som videre i sin mail bruger ordet citatfusk, men vi er helt uenige.
Navnet Robert Parker er i dag simpelt hen et synonym for hele butikken – manden selv, hans blad og hans smagehold.
I alle medier bruges benævnelsen RP (Robert Parker), når man citerer en vins point – også selv om vinen er bedømt af en af bladets smagere.
Hvis forbrugerne skulle lære alle smagerne at kende ved navn, ville man miste overblikket, og referencen ville ikke give mening.
Det ville svare til, at man heller ikke kunne skrive, at en vin har fået 5 stjerner i Berlingske eller 5 glas i Politiken.
....................
    Nuttede dåser til vin
    Vi ser af og til vin på dåse. Og hvorfor ikke? Dåserne kan være en udmærket løsning, når man fx skal på skovtur eller ud at sejle.
    Nu har det franske firma OtherWine lanceret en meget nuttet lille dåse, som rummer 25 cl, svarende til to glas. Og der er afgjort fordele ved denne forpakning:
    * Den vejer kun 14,3 gram. Tre dåser med et indhold svarende til en normal vinflaske (75 cl) vejer således 43 gram – hvor en normal glasflaske kan veje 800 gram. Altså næsten tyve gange så meget.
    * Dåsen beskytter vinen 100% mod iltning og lys.
    * Og så er den økologisk, idet materialet kan genbruges (hvis ikke man har smidt den tomme dåse fra sig på stranden eller i skoven).
    Dåsen fås i øvrigt også til 18,7 cl vin til brug i fly.
..................................



.....,.....,
Barbarescos berømte vinhus fylder 150 år
I år fylder Gaja 150 år. Ikke ham selv, naturligvis, men den vingård i Barbaresco i det italienske Piemonte, som Angelo Gaja har ført fem til international succes.
Familien Gaja med det uitalienske J i navnet kom oprindelig fra Spanien for 300 år siden, og det var Angelo Gajas oldefar, der grundlagde vingården i 1859.
Angelos bedstemor, Clotilde, var en højt begavet skolelærer, som foreslog at opkøbe Barbarescos bedste vinmarker, sorì; de var blevet forladt af bønderne, som efter den anden verdenskrig hellere ville arbejde hos Fiat i Turino. I dag lægger Clotilde navn til en af disse marker, Sorì Tildin. Det er en kultvin, som koster cirka 2500 kr.
I 1961 tog Angelo Gaja den store beslutning om ikke mere at ville lave vin med indkøbte druer, men udelukkende på druer fra egne marker i Barbaresco. Altså ikke mere Barolo, Langhe osv. Det gjorde ham igennem årene til kongen af Barbaresco.
For at fejre vinhuset Gajas 150 års fødselsdag bringer vi nedenfor ugens STORE billede af tre generationer: Angelo Gaja, hans søn Giovanni og hans afdøde far, der også hed Giovanni. Billedet blev taget i 1999.
...........



Fire af André Devalds vinkort med forskellig grafik og detaljeringsgrad: Roussillon, Bordeaux, Sydamerika og Israel.

.....,.....,
Vinkort fra hele verden
André Devald, som vi bringer et portræt af i den Blå Bog længere nede i denne VinAvis, er ophavsmand til nogle ualmindeligt flotte og overskuelige vinkort, som kan ses på en ny hjemmeside.
De i alt 74 kort er lavet over en længere årrække til en række bøger, magasiner og vinfirmaer. Og der er kun tale om et udpluk, idet André Devald har kreeret mindst fire gange så mange. Hans første – og ifølge ham selv ret primitive – kort blev lavet i starten af 1990’erne til H.J. Hansens katalog ”Vinbogen”.
Man kan nyde kortene på hjemmesiden – eller, alt efter ønske, selv få udarbejdet vinkort i forskellige størrelser, design og farver til priser, der typisk ligger fra 750 til 1500 kr. eksklusiv moms.
...........

Til_37/09


.....,.....,.............................................
.....................

.........



Den kostbare Campbeltown whisky fra Springbank destilleriet samt to anderledes keramik-whiskyflasker.

    Svensk auktion over 300 whiskyflasker
    Den 1. december kom 300 sjældne flasker under hammeren hos Stockholm Auktionsverk.
    Flagskibet var en flaske Campbeltown fra det skotske destilleri Springbank med whisky fra år 1919, der var tappet på flaske i 1970. I alt findes der kun fire flasker i verden af denne gamle whisky – hvilket afspejledes af vurderingsprisen på 150.000 SEK (cirka 107.000 kr.). Det var en høj pris, og flasken blev da heller ikke solgt.
    Mindre kunne dog også gøre det. Der var fx sat adskillige flasker fra samme destilleri, men af årgang 1966, til salg for en vurderingspris på 5000 SEK (cirka 3570 kr.).

    En hel samling Ardbeg
    Derudover omfattede auktionen en hel samling af Ardbeg whiskyer årgang 1972 og fremefter samt adskillige flasker whisky fra destilleriet Macallan. En af dem var en Macallan Select Reserve 1946 vurderet til 25.000 SEK (cirka 17.800 kr.).
    Der var også rigtig mange flasker af den svenske whisky Mackmura, men noget tyder på, at whisky-entusiasterne endnu ikke er parat til at investere i whisky fremstillet på svensk jord. Kun få af flaskerne blev ifølge www.wownews.se solgt på auktionen.
    I den mere sprælske afdeling var der miniatureflasker og festlige keramik-flasker med whisky. Man kan se hele auktionslisten og flaskerne på auktionshusets hjemmeside.

........
...........,,...............

41-45



.............................,,,,,,,,,,
...............
...........,,....................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Oxholm Vin har optaget importen af vinene fra Domaine des Soulanes i Maury, Domaine du Pesquier i Gigondas og Sangenis I Vaque i Priorat.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.
.

    André Devald (f. 1966) begyndte at interessere sig for vin allerede under gymnasietiden. Da der ikke var nogle ligesindede blandt de studerende, blev løsningen at deltage i AOF’s vinkurser – som blev taget om flere gange for at kunne smage mest mulig vin.
    André Devald blev uddannet som civiløkonom i afsætningsøkonomi fra Odense Universitet med hovedopgave for vinfirmaet H.J. Hansen Vin.
    I 1990 tog han et halvt år til Dijon for at læse fransk. Det var dog mere en undskyldning for at kunne udforske Bourgogne på nærmeste hold.
    I 1993 begyndte han at skrive for Vinbladet, og nogle år senere blev økonomi og marketing droppet til fordel for et fuldtidsarbejde som selvstændig vinskribent og -konsulent.
    Fra 1997 til 2000 boede han i Lyon, hvilket ikke blot finpudsede de franske sprogfærdigheder, men også pustede til den i forvejen store interesse for vinene fra Rhônedalen.
    André Devald skriver stadig for Vinbladet og er desuden vinredaktør på Penge & Privatøkonomi, ligesom han lejlighedsvis har leveret artikler til blandt andet Gastro, Smag & Behag og Vinårbogen.
    Derudover er han medforfatter til "Gyldendals Vinleksikon" (2001) og udgav i 2007 en bog om vinene fra Châteauneuf-du-Pape.
    Han har også oversat og bearbejdet seks bøger om vin, øl og spiritus.
    Og så udarbejder han kort over alverdens vinområder til vinbøger, -magasiner og andre publikationer.
    Undervisning på Vinakademiet i fransk vin, foredrag for især vinklubber samt job som guide på vinrejser – især til franske vinområder – hører også med til hans arbejdsfelt.
    En fjerdedel af året går med rejser – igen mest til Frankrig, hvor Rhônedalen, Languedoc og Roussillon besøges så ofte som muligt.
    Privat bor André Devald sammen med Annegrethe. Fritiden har tendens til at smelte sammen med arbejdet og bruges især på flere rejser, mere vin, madlavning, restaurantbesøg, koncerter og fotografering - især af emner, der har med vin at gøre.
    Adresse: Søllerødgade 44, 2200 København N, tlf.: 35 82 82 04, mobil: 22 61 90 16, e-mail: mail@andredevald.com, www.andredevald.com, www.vinkort.dk... ...
...........,,.........



........... ...................................................................................................


    Ugens vinøse billede
    Steen Rasmussen fra The Wine Company har – som han plejer – været i Frankrig for at møde sine producenter, og under turen tog han dette dramatiske efterårsbillede fra vinmarkerne oven for byen Saint-Péray i den nordlige Rhônedal.
    I det fjerne hæver den 200 m høje Crussol-klippe sig med sin borg fra den tidlige middelalder. Det er bestemt værd at klatre op til borgen, der fremtræder som en meget romantisk ruin.
     
    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

......................................,.....,................................................................



..............................................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
... .............,,........................... .............,,...................................................... ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    48 Tre generationer Gaja, fotografet i 1999. Til venstre Angelo (f. 1940), hans søn, Giovanni (f. 1993), og hans far, Giovanni (1908-2002) (foto: © Edward Steinberg). ......
    ...............
. .................................................................................................................................................................................

34-07/09


... .. ..............,.....  ...,.....  .....
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 133 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Drappier, Carte-d'Or, Brut, Champagne, Frankrig
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god champagne til en rimelig pris. Den har livlige bobler og en blød, frisk og læskende smag med ren frugt og noter af nødder og citrus.

Hvidvin


Echeverria, Sauvignon Blanc, Molina, Chile, 2008
38,04 kr., WineAtCosts.com
Denne meget billige hvidvin smager simpelt hen godt. Den har en god, ren frugtsmag med en let fedme. En ret let vin (13%) og en meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.


Shadow's Run, Fox Creek, Sauvignon Blanc, McLaren Vale, Australien, 2009
65 kr., pris ved 12 flasker: 60 kr., The Wine Company
Vellavet hvidvin med alle Sauvignon Blanc-druens karakteristika - hyldeblomst, kiwi, grape ... Dertil en lille, let fedme. Flasken har skruelåg.


Bogle, Chardonnay, Californien, 2006
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Flot hvidvin med fedme og frugt, vanille og fad.


Los Clop, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2008
59 kr., pris ved 12 flasker: 49 kr., Solarex
Hvidvin med god, ren og fyldig Chardonnay-smag.


Landreau, Vin de Pays Charentais, Frankrig
65 kr., pris ved 6 flasker: 62 kr., og ved 12: 55 kr., Herning Vin Center
En let og enkel hvidvin uden årgang på etiketten. En her-og-nu vin.

Rødvin


Nadarìa, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2007
39,95 kr., ved 12 flasker, Philipson Wine
Saftig rødvin med krydderi og procenter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og køl den lidt ned, så procenterne holder sig i tøjeret. Prisen er meget attraktiv.


Saint Gilles, Les Albizias, Grande Réserve, Coteaux du Languedoc, Franrkig, 2007
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Den lugter godt, og den smager godt, denne rødvin. Den har dejlig afrundet frugt og fint krydderi (rosmarin?). Lækker vin til en meget rimelig pris.


Domaine de Madame, Emanuelle Delon, Costières de Nîmes, Frankrig, 2008
69 kr., på tilbud: 55 kr., Stokholms Vinimport
Harmonisk rødvin, saftig og med dejlig frugt og fint krydderi. Dertil en charmerende syre. Skænk den fx til lettere kødretter. Tilbudsprisen er meget menneskevenlig.


Poderi di Luigi Einaudi, Dolcetto di Dogliani, Italien, 2008
75 kr., Oxholm Vin
Let og saftig rødvin med en frisk og læskende syre. En rigtig dejlig vin, fx til pasta.


Les Chenaies, Lirac, Frankrig, 2008
79,95 kr., i denne uge (uge 50): 39 kr., Kvickly
Flot og lækker rødvin, der fylder munden med blød og fyldig frugt. Tilbudsprisen er utroligt lav.


Le Difese, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien, 2007
99,95 kr., Philipson Wine
Denne rødvin er fra vingården, der også laver Sassicaia, og det er en vin, som Tenuta San Guido godt kan være bekendt. Den har en karakteristisk smag (for Toscana) med fint grønne toner i god balance. En stor og lækker vin.


Hickinbotham, David Inbotham, McLaren Vale, Australien, 2008
100 kr., ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Det er næsten som at stikke næsen ned i et glas trøfler, når man lugter til denne lækre og komplekse rødvin. Smagen byder på blomme, sveske, kanel, kirsebær og lys chokolade. En vin, der vil være en god match til den fyldige julemad. Vinproducenten David Inbotham har opkaldt rødvinen efter sin bedstefar, Hick.


Max Reserva, Errazriz, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile, 2007
119,95 kr., indtil jul: 99,95, H.J. Hansen Vin og Magasin
Årets julevin hos H.J. Hansen er denne glimrende, saftige og lækre rødvin. Den giver et fint billede af den gode drue Cabernet Sauvignon.


Les Chailles, Mas du Soleilla, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2007
122 kr., Jysk Vin
Frugt og krydderi og sødme og syre - alt er i perfekt balance i denne glimrende rødvin. Lækker vin.


Whistler Shiraz, Shiraz, Barossa, Australien, 2006
149 kr., Pedersborg Vin
Denne rødvin har en forførende duft og smag af modne sommerbær. Den er så koncentreret, at man næsten kan skære i den. Det er en kraftig vin med hele 15% alkohol, der dog er flot integreret. Det er bare kvalitet for alle pengene. Vinen har skruelåg.


Colloscorbo, Rosso di Montalcino, Italien, 2007
149,95 kr., i denne uge (uge 50): 79,95 kr., SuperBest
En fantasisk Rosso - Sangiovese-druen for fuld udblæsning. Vinen er fyldig, harmonisk og lækker. Tilbudsprisen er attraktiv.


Cascina Cucco, Barolo, Italien, 2004
165 kr., Carlo Merolli
En fornem duft stiger op fra glasset med denne dejlige rødvin fra enkeltmarken Cerrati. Vinen har en krydret, frugtagtig smag med toner af brombær, blomme, chokolade. Drikkemoden nu, men lad den gerne ligge i endnu tre-fire år.


Mandrone di Lohsa, Poliziano, Maremma, Italien, 2006
190 kr., Jens Wines & Spirits
Dette er en bred og blød rødvin med kirsebær, sort te og varme krydderier i duft og smag. Den kan sagtens gemmes i 10 år eller mere.


Cuvée du Vatican, Félicien Diffonty et Fils, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2007
198 kr., pris ved 3 flasker: 166,67 kr., Bisgaard Vin
En lækker rødvin med dejlig duft og en blød og saftig smag med mørke bær og toner af lakrids. En vin, som mange vil kunne lide på grund af dens runde varme.


Belluzza, Dei Due Normanni, Sicilien IGT, Italien, 2007
269 kr., Amka
Den danske vinmager Peter Vinding-Diers står sammen med italieneren Giuseppe Paternò-Castello bag denne meget kraftige og saftige (men ikke særligt alkoholiske) rødvin. Vinen har en flot vinøs duft og en krydret smag med brombær, peber og en mundrensende citrussyre.


Asinone, Poliziano, Sangiovese, Nobile di Montepulciano, Italien, 2006
300 kr., Jens Wines & Spirits
Asinone betyder æselbagdel og hentyder til vinmarken, der set oppefra netop ligner en sådan bagdel. Man er dog meget langt væk fra tanken om en æselbagdel, når man smager denne pragtfulde rødvin. Den er yderst harmonisk, har masser af frugt, fylde og krydderier og slutter med en anelse sød lakrids.


Le Stanze del Poliziano, Poliziano, Toscana, Italien, 2006
340 kr., Jens Wines & Spirits
En superkoncentreret supertoskaner. Det er en meget flot rødvin med smag af moden frugt og svesker, der opvejes af tilpas syre. Nyd den fx til en ret med perlehøne.


Juan Benegas, Malbec, Mendoza, Argentina, 2007
50 kr., pris ved 12 flasker, Malbeck
Der smag i denne rødvin. God smag, god fyldig frugt, bløde tanniner og tilpas syre. En god madvin til en rimelig pris.


Terra del Palco, Tenuta dell' Abate, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2008
75 kr., Carlo Merolli
Sicilianerne kan bestemt lave god rødvin. Her er en af dem. Den dufter af modne kirsebær og smager af frisk frugt krydret med et strejf af lakrids.


Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2006
155 kr., Jens Wines & Spirits
En meget frugtrig vin med en let parfumeret duft og en blød og lækker smag med en vis sødme til slut


Wrongo Dongo, Jumilla, Spanien, 2008
59 kr., Valuewine
En rødvin, der er rig på frugt og med god fylde. Smagen overdøves dog af det høje alkoholindhold på 15%.


Re Nero, Trerè, Sangiovese, inge appellation, Italien, 2007
69 kr., ved 12 flasker, DK Wine
En meget koncentreret rødvin med en lidt for markant smag af lakrids.


Cline, Zinfandel, Californien, 2007
99 kr., indtil nytår: 89 kr., Østjysk Vinforsyning / Vinoble
Et rigtig godt glas rødvin med god frugt og citrussyre. Ikke helt billig.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.