Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 21
Fra 24. maj til 30. maj 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 18, ,,,,,,VinAvisen uge 19,,,,,,,,VinAvisen uge 20
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
. .... , .............,,



/EMBED>

. .... , ...........
Afpresser med flere jern i ilden
I uge 19 fortalte vi om pengeafpresseren, som pr. brev truede med at forgifte Romanée-Conti’s vinmarker.
Manden blev anholdt af politiet. Men det viser sig nu, at han på nøjagtig samme måde har truet et andet fornemt Bourgogne-domæne.
Hos Domaine Comte Georges de Vogüé modtog man ligeledes to trusselsbreve. Ordlyden i brevene til de to domæner er stort set ens – dog forlangte pengeafpresseren ”kun” nogle få hundrede tusinde euro af Comte Georges de Vogüé, hvor Romanée-Conti skulle diske op med 1 million euro.

Vinstokken kæmper for livet
Hos begge domæner lykkedes det manden at forgifte to vinstokke – som han skrev i sit andet brev, ville han vise, at der var alvor bag truslen. Domænerne har hver især hevet den ene vinstok op, men har ladet den anden stå. Mens vinstokken ser ud til at udvikle sig normalt hos Romanée-Conti, så kæmper Comte Georges de Vogüé’s forgiftede vinstok for livet i vinmarken i Musigny.
Hvilken gift, afpresseren har brugt, håber man at finde frem til via analyser af de oprevne vinstokke.
Selv om manden er bag lås og slå, er direktør hos Romanée-Conti, Aubert de Villaine, langt fra tryg ved situationen. Som han har udtrykt til Decanter, så er ideen med at afpresse førende vinproducenter nu lanceret, og det er noget, som bør vække bekymring hos samtlige af denne verdens berømte vinhuse.
. .... , ...........


To sunde franskmænd, der nyder en flaske Crèmant de Bourgogne. Foto: BIVB / Monnier H.

    Stor undersøgelse om vin og helbred
    Endnu en undersøgelse bekræfter, at et moderat vinforbrug er godt for helbredet.
    Denne gang er det forskere fra det offentlige hospitalssystem i Paris, Assistance Publique Hopitaux De Paris, der har foretaget en storstilet undersøgelse af 150.000 mænd og kvinder.
    De mange forsøgspersoner blev ifølge Fox News inddelt i fem grupper alt efter deres alkoholforbrug. I den ene ende var afholdsfolkene og i den anden ende folk med et alt for stort alkoholforbrug samt deciderede alkoholikere.

    En halv flaske om dagen
    Det viste sig, at de grupper, der havde et lavt eller et moderat alkoholforbrug (op til en halv flaske vin om dagen) havde mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme og led mindre af stress og depressioner end afholdsfolkene. Desuden motionerede de mere og havde en lavere body mass index (BMI).
    De klarede sig også bedre end afholdsgruppen og, hvilket ikke kan undre, end alkoholikerne i en række generelle helbredsundersøgelser – blandt andet, når det gjaldt lungefunktionsøvelser..

. .... , ...........

33/09


. .... , ...........


. .... , ........
En række sommelierer deltog i smagningen. Lenz Moser ses til venstre.

    Mellem venner hedder han Donatus
    I den demokratiske republik Tyskland har man hverken konger eller dronninger. Men prinser har man. Blandt andet Prinz von Hessen, der kun skal ombringe tretten personer i arvefølgen for at blive konge af England.
    Prinz von Hessen – eller mellem venner Donatus – er blandt andet ejer af en vingård i Rheingau, og forleden var en af vennerne, Lenz Moser, i Danmark for at præsentere hans vine.
    Lenz Moser har vi kendt i flere år. Han er ønologen, som i en årrække repræsenterede Mondavi i Europa og besøgte VinAvisens redaktion for at fortælle os, at Mondavi aldeles ikke var ved at gå konkurs. Det havde vi som nogle af de første tilladt os at skrive.
    Siden har vi mødt Lenz Moser flere gange, og senest skrev vi om ham i uge 39, 2008, hvor det handlede om den østrigske drue Grüner Veltliner.
     
    Vine, der er kælet for
    Men forleden handlede det altså om vinene fra Weingut Prinz von Hessen, der importeres af Østjysk Vinforsyning.
    Prinsen ejer over 3000 hektar land i Rheingau, men dyrker kun vin på 33 hektar, hvoraf de 20 giver Cru-vine (Erstes Gewächs).
    – Men han havde et problem, fortalte Lenz Moser. – På de 33 hektar fremstillede han 50 forskellige vine. Det måtte jeg og hans vinmager, Clemens Kiefer, rydde op i, så der i dag kun er cirka 25.
    Så mange vine smagte vi ikke under vores møde med Lenz Moser. Vi nøjedes med 8. Men de er alle meget dejlige vine, som der er kælet for. Blandt andet går man markerne igennem flere gange og klipper alle angrebne druer fra med det resultat, at høstudbyttet ofte kun er på 3000 liter pr. hektar. Mange steder i Tyskland ligger udbyttet på 10.000 liter.
    I ugens smagekommentarer nedenfor er der gode stjerner til de otte vine, hvoraf flere er udstyret med skruelåg.

. .... , ...........
Høje priser på Bordeaux 2009
Nu er der for alvor taget hul på prissættelserne af Bordeaux årgang 2009, der af de fleste vinskribenter er blevet rost til skyerne. Og priserne ligger ifølge Decanter generelt over dem for den berømte 2005-årgang – og langt over dem for årgang 2008.
Det gælder blandt andet Château Gazin i Pomerol, som har prissat sin vin til 45 euro flasken (cirka 340 kr.). Det er vel at mærke den pris, som de handlende skal købe vinen for – og de skal jo også tjene på den ...
Gazin’s pris er 41% højere end for årgang 2005, der blev solgt for 32 euro (cirka 240 kr.) – en pris, som nogle britiske vinhandlere kaldte for latterlig høj.

Går som varmt brød
Også Château Duhart Milon kom for nylig med sin pris, og den er 46% højere end for 2005 og overstiger årgang 2008 med hele 72%.
Nu kunne man jo forestille sig, at forbrugerne ville vende primeur-salget (forsalget af vinene) ryggen på grund af de meget høje priser, men det er ifølge Decanter ikke tilfældet – i hvert fald ikke, når det drejer sig om de mindre berømte Bordeauxvine. Flere britiske vinhandlere melder om, at den slags vine – og især dem, der har fået omkring 90 point af Robert Parker – går som varmt brød.

Nogle sætter priserne ned
Mere trægt går det med salget af Sauternes 2009. De søde vine er i forvejen sværere at sælge end de tørre, og det har ikke hjulpet, at priserne også her har taget et ordentligt spring opad. De mest berømte vinslotte i Bordeaux har endnu ikke offentliggjort priserne på deres vine, men forventes at gøre det i begyndelsen af juni.
Der er dog også vinslotte, som har valgt at sætte prisen ned i forhold til 2005-årgangen – blandt andet Château Labegorce, hvor prisen er 15% lavere.
. .... , ...........



. .... , ...........
19 postkort fra Mosel
Her fortsætter vi vores serie af 19 postkort fra Moseldalen, som Anker besøgte i begyndelsen af april. De første tre bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
...........


...........
Skiferen, der spalter så let, benyttes også til tagdækning og beklædning af facader – her i landsbyen Enkrich. Endnu et billede af sådanne huse bringer vi neden for som denne uges STORE billede.
...........

    Postkort nr. 4 fra Mosel
    Vinstokkene gror på skifer
    Riesling-druerne er perfekte til at optage mineraler fra jordbunden, og netop den skiferholdige jordbund langs floderne Mosel, Saar og Ruwer står for leveringen af disse mineraler og for en meget rig variation i terroir.
    I den geologiske Devon-periode for 400 millioner år siden var området dækket af et stort hav, og efterhånden blev der på havets bund opbygget et cirka 10 km tykt lag sedimenter, der blev basis for de rhinske skiferbjerge.
    Senere vulkansk aktivitet og jordpladernes bevægelser væltede rundt på lagene og blandede dem, floderne skar sig ned igennem lagene, og erosionen nedbrød dem. Med det resultat, at jordbunden kan være vidt forskellig mellem to nabomarker. Man ser det på farven på de skarpe skifersten – rød, brun, gul, grå og blåsort. Hver med sin egen sammensætning af mineraler.
    Dette er med til at gøre tyske kvalitetsvine så varierede og spændende.

...........


...........
Det var utroligt at smage, hvor forskelligt vinene fra Reinhard Lövensteins marker smagte – på grund af de forskellige typer skifer.
...........

    Postkort nr. 5 fra Mosel
    Hver vin sin skifersten
    For Reinhard Löwenstein, der ejer det fornemme Weingut Heymann-Löwenstein, er det de forskellige vinmarkers terroir, som tæller, og under smagningen i hans vinkælder blev der lagt skifersten på bordet i alle mulige kulører fra rødbrun til sortblå – sandholdig skifer, kalkholdig skifer, jernholdig skifer, skifer med hæmatit, kvartsit og fossiler. Hver sten knyttet til hver sin vin.
    – Samme drue, Sagde Reinhard Löwenstein, – samme vinifikation og samme lagring. Men vidt forskelligt terroir inden for en omkreds på få kilometer. Og som I kan smage vidt forskellige vine.
    – Men når det koster lige meget at lave vinene, hvorfor er priserne så forskellige? spurgte vi og så meget kloge ud.
    – Priserne? svarede han. – Dem afgør jeg alt efter, hvor godt jeg selv kan lide den enkelte vin.

..... .,,.......

>43


. .... , .................


...........
Reinhard Lövensteins vine hører til den absolutte top i Mosel, ja, i hele Tyskland. Det er delikate og vidunderlige vine, som importeres af AtomWine.
...........

    Postkort nr. 6 fra Mosel
    Vinen modner til musik
    Endnu et postkort om Reinhard Löwenstein, der unægtelig var en spøjs fætter at møde – både filosof og showman, vinbonde og sælger.
    Under rundgangen i hans kælder, som er gravet dybt ind i bjerget, udfoldede han sine tanker om et større univers med både Buddha og Bacchus, og ikke mindst talte han om biodynamikkens fortræffeligheder.
    – Nej, ikke Rudolf Steiner, fastslog han. – Hvad han skrev om biodyamikken, var blot noget, han havde fra andre. Det er skam ren videnskab, dette her.
    I vinkælderen var der seks lange orgelpiber, som – drevet af vinden gennem floddalen – afgav nogle nøje afstemte toner med frekvenserne 38,9 – 51,9 – 65,4 – 77,8 – 87,3 – 103,8 Herz. – Musikken bidrager til vinens udvikling, sagde Reinhard Löwenstein.
    Prøv blot at se hans website, hvor han med hjælp fra en flagrende sommerfugl kommer med en længere udredning af sine tanker.

. .... , ...........
Et års holdbarhed
Vinflasker af PET (plastic) indtager i stigende omfang de britiske supermarkeder. Og hvis man skal tro supermarkederne, så kan vinen uden problemer opbevares i et års tid i flaskerne. Sådan lyder det blandt andet fra den britiske supermarkedskæde Waitrose, hvor man netop har lanceret en Chenin Blanc på plasticflaske. Kædens vinindkøbschef, Nick Room, har i et interview med avisen The Telegraph sagt, at vinen med garanti ikke vil have ændret sig spor om et år – og sikkert også kan holde længere end det.
Men den holder ikke helt stik ifølge en ny undersøgelse fra Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV) i Bordeaux.

Iltede hvidvine
Udgangspunktet for undersøgelsen var en række Bordeauxvine, som var blevet tappet på henholdsvis glasflasker, plasticflasker og bag-in-box. Med jævne mellemrum gennem et år undersøgte forskerne vinene, og det viste sig, at aromaen og den kemiske sammensætning hos hvidvinene i plasticflasker og bag-in-box allerede inden det første halve år ændrede sig markant. Oxideringen havde simpelt hen sat ind.
De samme hvidvine i glasflaskerne havde derimod ikke ændret sig spor.
Når det gjaldt rødvinene, var sagen en anden. De ændrede sig kun meget lidt i de alternative emballager i det år, undersøgelsen stod på.
. .... , ...........



.... , ...........
Ny dansk vinkæde
Danmark har fået en ny kæde af vinforretninger med navnet Vin & Vin. Den første forretning slog dørene op sidste år i Middelfart – nu findes der også butikker i Kolding, Vejle, Aalborg, Hjørring og Horsens.
Det er vinmændene Freddy Kofoed og Poul Haller, som også ejer Haller Vine, der står bag kæden, og målet er endnu flere forretninger på landsplan.
Hver enkelt forretning kører selvstændigt under ”paraplyen” Vin & Vin, og ud over handelen i de fysiske butikker kan man købe vinene online via butikkernes fælles hjemmeside.. .... , ...........
.... , ...........


    Optakt til Rhônefestival 2010
    For syvende år i træk inviterer den danske vinbranche til Rhônevinfestival. Traditionen tro afholdes arrangementet i de stemningsfulde omgivelser i Dansk Vincenter i Avedøre ved København, og tidspunktet er lørdag den 18. september kl. 11-16.
    Dagen byder på en række arrangementer. Efter den officielle åbning af festivalen kl. 11 ved økonomidirektør ved den franske ambassade Georges Régnier, starter der kl. 12 et særligt seminar om vine fra Rasteau, og kl. 15.45 kårer publikum festivalens bedste vine.
    Udstillerne til festivalen er både store velanskrevne vinimportører som Kjær & Sommerfeldt, Theis Vine og Østjysk Vinforsyning/Vinoble samt en hel underskov af kvalitetsbevidste specialimportører så som Domaine Brandis, A Vinstouw og CH Vin.
    Rhônevinfestival 2010 afholdes i samarbejde mellem Inter Rhône og The Wine Company. Man kan finde en oversigt over udstillerne på vinfestivalen på www.rhonevinfestival.dk eller kontakte arrangørerne på thewinecompany@private.dk. Billetter til arrangementet koster 225 kr. og kan købes via BilletNet.

.... , ............
Elegante rødvine fra Chile
I Chile er høsten netop overstået, og gæringen af vinmosten i fuld gang.
En relativt kølig vækstsæson kommer til at sætte sit præg på årgang 2010. De lavere temperaturer har været sagen for de områder i Chile, hvor man dyrker druer, der modner tidligt og bruges til kold-klima vine. Det drejer sig om distrikter som Casablanca, Leyda, San Antonio og Limarí og druerne Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir og Syrah. Her forventer man, at årgang 2010 vil byde på meget elegante rødvine og friske hvidvine med god frugt.

Mindre høst end normalt
I distrikterne Maipo og Rapel, hvor der dyrkes mest Cabernet Sauvignon og Carmenère – druer, der i forvejen modner sent – har man ikke været helt så glad for det kølige vejr. Her har man ventet så længe som muligt med startskuddet for høsten, i håb om at druerne kunne nå at samle nok aroma og sukkerstoffer.
Høsten i Chiles vindistrikter blev i gennemsnit cirka 20% mindre end sidste år. Samtidig har jordskælvet i februar i år medført et betydeligt tab af vin for mange vinhuse, hvor vintanke og fade kollapsede.
Den mindre mængde af chilensk vin kan medføre, at priserne på vinene ryger lidt i vejret.
. .... , ...........



. .... , ...........



En animeret gengivelse af den nyåbnede vinforretning Bordeauxthèque i Paris.

    Flest flasker Bordeauxvin til salg
    Paris kan nu prale af at have verdens største vinforretning udelukkende med vine fra Bordeaux.
    Den ligger i Galeries Lafayette – det elegante gamle varehus, som er den næst mest besøgte destination i den franske hovedstad efter Eiffel-tårnet.
    Bordeauxthèque, som forretningen hedder, er på 250 kvadratmeter og rummer mere end 12.000 flasker rødvin samt et mindre udvalg af tørre og søde hvidvine.

    Gamle vine og kæmpeflasker
    Der er både almindelige Bordeaux’er til rimelige penge og kostbarheder i ældre årgange. Samtlige 1. Cru vinslotte er repræsenteret i 30 årgange, og dyreste vin i forretningen er en flaske Château Mouton Rothschild 1945 til 20.000 euro (cirka 148.800 kr.).
    Når det gælder de søde vine, byder hylderne blandt andet på hele 24 årgange af Château d’Yquem fra 1896 til 2006.
    Derudover er der en række vine i store flaskestørrelser, hvoraf de største flasker er dem med navnet Nebuchadnezzar (15 liter vin eller 20 normale flasker).
    Det er ejeren af det berømte Château Pétrus, Jean Francois Moueix, og hans søn – der også hedder Jean – som står bag Bordeauxthèque. Og forretningen i Paris er højst sandsynligt kun begyndelsen. De to gange Jean pønser nemlig på at åbne lignende store forretninger kun med Bordeauxvin i Galeries Lafayettes varehuse i Berlin og Shanghai. Dernæst venter andre luksus-varehuse rundt om i verden.

..... .... , ...........
1000 fodbolde til sorte børn
I forbindelse med verdensmesterskaberne i fodbold forærer Holte Vinlager 1000 læderfodbolde til skoler og fodboldklubber i Sydafrika.
Det seneste år har Karlin Nielsen, der ejer Holte Vinlager, ofte besøgt de sydafrikanske vinproducenter og kunnet konstatere, at fodbold i Sydafrika primært spilles af den sorte befolkning, mens rugby og cricket spilles af hvide. – Og det er virkelig chokerende at se de levevilkår, som mange sorte lever under i Sydafrika, siger han. – Selv om apartheid-systemet officielt er afskaffet, så er der stadig utrolig stor forskel på sorte og hvide. Måske kan vi med vores lille indsats være med til at udligne noget af denne forskel.
Det er Holte Vinlagers sydafrikanske samarbejdspartner, vinproducenten Amani, der har modtaget de 1000 fodbolde og står for at fordele dem til børnene.
. .... , ...........



Vi kender Christina Nordin. Hun var med på en presserejse til Portugal sidste år.

    Flasker med i kufferten
    Den svenske sommelier Christina Nordin er en opfindsom dame, der har løst problemet med vinflasker i kufferten – nu hvor man ikke mere må have dem med som håndbagage.
    Hun har opfundet en pose, som man blæser op, så den dobbelte væg tager form som en boblet frakke. I denne polstring stikker man flasken ned, hvorefter man spænder posen stramt til omkring halsen – på flasken, altså.
    Christina bor lige på den anden side af Øresund i Helsingborg, hvor hun har sit Vinmagasin i Kullagatan 44 med alskens vinøst. Posen koster 75 svenske kr., og Christina sender den gerne til Danmark.
 

. .... , ...........

Til_37/09





.... , ...........
Proppede stole
Den tyske kunstner Gabriel Wiese er bidt af en gal korkprop. Han forvandler flere tusinde propper fra vin- og champagneflasker til stole, borde, tæpper og tøj.
Det var da han var i lære som møbelsnedker, at han fik øjnene op for korkproppernes mange muligheder.
Man kan se flere flotte kreationer på hans hjemmeside – og måske blive inspireret til selv at gå i gang …
.... , ...........




.
.... , ...........
.....................

....................


    Velskrevet dansk bog om absint
    For første gang nogensinde er der blevet udgivet en dansk bog om absint. Forfatteren er Christoffer Gertz Bech, der er cand. mag. i filosofi og oldgræsk, og bogen ”Den Sorte Bog om Absint” er ualmindelig velskrevet, lærerig og underholdende.
    Den fortæller om alt lige fra absintens rødder i Schweiz til forbudet mod drikken i 1915 og den stigende interesse, som absint er genstand for i dag.
    Teksten er hele vejen igennem krydret med herlige anekdoter – ikke mindst dem, der knytter sig til 1800-tallets bohemeliv i Paris, hvor ”den grønne fe” havde sin helt store blomstringstid.

    Teksten fortjener bedre
    Man savner dog sidetal på siderne i bogen samt en indholdsfortegnelse over de mange kapitler - det ville gøre det lettere at finde rundt. Og de sidste sider med anbefaling af forskellige absinter og henvisning til forhandlere og yderligere litteratur virker noget ustrukturerede.
    Bogen, som indgår i en serie af bøger i lommeformat, er kun illustreret med nogle få tegninger, hvilket egentlig er lidt synd. Bechs glimrende tekst og store viden om absint burde videregives i en flot illustreret bog med masser af farvebilleder.
    Men udstyr eller ej: Bogen er så afgjort værd at investere i (119 kr. hos forlaget DarkLights).

....................
....... . ....

>33/09


........................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vigneron Wine Co. har optaget importen af vine fra følgende californiske vinhuse: Kosta Browne, Sandler, Kutch Wines, August West alle fra Sonoma County, Sanguis og Holus Bolus begge fra Central Coast og endelig Big Basin i Santa Cruz og Pott Wines i Napa Valley.
    * Philipson Wine styrker sin salgsafdeling med tre nye ansættelser. Martin Møller er blevet ansat i vinfirmaets online butik og Lasse Lykkested i dets erhvervsafdeling på Sjælland / København, mens Marie Gyllinge fremover vil stå for Horecasalget på Sjælland / København.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .... ....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.


    Bent Ketelsen (f. 1952) er manden bag garage-firmaet Krudthuset Vinimport, som han grundlagde i 1997 sammen med hustruen Rise Wichmann.
    I 1999 købte parret et gammelt apotek i byen Verdun sur le Doubs i Bourgogne, som de ombyggede til lejligheder, og her fandt de inspirationen til endnu et tiltag: Vinoteket i Grenaa.
    Vinoteket er ikke et fransk apotek, men en dansk vinbutik. Samtidig er det en restaurant og det eneste sted i Danmark, hvor man har mulighed for at nyde et enkelt glas – men også gerne en flaske – af over 350 forskellige vine, eventuelt sammen med den gode mad i restauranten. En attraktiv mulighed, der er forklaret nærmere på Vinotekets hjemmeside.
    I dag har importfirmaet skiftet navn til Vinimpo og sælger fransk vin til firmaer, restauranter og butikker.
    Bent Ketelsen har et fuldtidsjob som forsikringsmægler hos Dansø Gruppen og deltager ikke direkte i Vinotekets drift, men har dog fået lov til at afholde Vinotekets vinsmagninger.
    Den sparsomme fritid bliver brugt på løb, golf, lidt ski om vinteren og ellers apoteket i Bourgogne.
    Sammen har Rise Wichmann og Bent Ketelsen en datter, Line, der ud over studierne til markedsøkonom er blevet en del af Vinoteket.
    Adresse: Vinoteket, Storegade 6, 8500 Grenaa, tlf.: 86 38 66 18, e-mail: bkt@vinimpo.dk, www.vinimpo.dk.

.... ....




.
...
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    .................
    Sådan ser søgefeltet ud på CVR-siden.

    Hvor søger man på CVR-nummeret?
    Der var engang, da vinflasker var forsynet med en banderole, så man kunne se, at der var betalt afgift til staten. Det var højst upraktisk for vinbrancen, men det havde den fordel, at man via CVR- eller SE-nummeret på banderolen kunne finde ud af, hvem der havde importeret vinen.
    Dette kunne fx være nyttigt, hvis man åbnede en flaske, som man havde haft liggende i flere år i sin kælder, og vinen viste sig at være propsyg.
    VinAvisen havde engang en funktion, hvor man kunne finde frem til importøren via CVR-nummeret, skriver en af vore flittige læsere, Jørgen Glud, til os. – Hvor er den blevet af?
    Den har vi ikke mere. Det Centrale Virksomhedsregister har nemlig lagt en sådan funktion ud på sin hjemmeside, og den er både meget nem og naturligvis altid ført helt ajour. Man åbner siden ved at klikke her.
    ...................

    .....................
    .....................

... .,... ...... ............. .


    Ugens vinøse billede
    Niklas Jörgensen og hans familie har i fem uger opholdt sig i Funchal på Madeira. Ud over at nyde det gode vejr besøgte de en række vinhuse, blandt andet det lille familiedrevne vinhus Atur Barros e Sousa på gaden Rua dos Ferreiros.
    Her er tiden skruet halvtreds år tilbage. Alt foregår med håndkraft – også tapning på flasker og udarbejdelse af etiketter.
    Vinhuset har ifølge Niklas Jörgensen rigtig gode madeira’er – især kan han anbefale Verdelho 1983 (solera-metoden), som kan erhverves for 62 euro flasken.
    Billedet tog Niklas Jörgensen i vinhusets canteiro (vinkælder), som er i tre etager, og han synes, at det på bedste måde viser, hvad klassisk Madeira handler om: støv, spindelvæv og oldgamle fade!

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

.... ....



.... ....
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.. . ..... ....... ............ . ....... ............ ... ... ...... .......... ... ........... ......
...............................

    .....................
    72 Vinstokkene i Moseldalen gror på skiferjord, og skiferet bruges også til beklædning af husenes tage og ydervægge (foto: © Anker Tiedemann).
    ...............
    ...............
....... ...



.... ....


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Alkoomi, Frankland River, Western Australia, 2007
69 kr., ved 6 flasker, Barrique Vinimport
Hvidvin på druerne Sémillon og Sauvignon Blanc. Den har en frisk, frugtagtig og let krydret smag med en mundrensende citrussyre, der er god til mad, gerne lidt fede retter. Flasken har skruelåg.


La Pierrelée, La Chablisienne, Chablis, Frankrig, 2008
69,95 kr., ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er en meget elegant hvidvin fra kooperativet La Chablisienne. Den fylder munden med ren frugt, noter af citrus og en forfriskende syre. Prisen er yderst attraktiv.


Villa Maria, Private Bin, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2009
99 kr., Wine.dk
Herlig hvidvin med en klingende ren og frisk Sauvignon-smag, citrussyre og mange facetter. Flasken har skruelåg.


"H", Prinz von Hessen, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2009
109 kr., Østjysk Vinforsyning
En meget saftig, fyldig og fornem Riesling-hvidvin med en god, lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Macià Batle, Blanc de blancs, Benissalem, Mallorca, Spanien, 2008
112 kr., pris ved 12 flasker: 102 kr., Solarex
Denne hvidvin er en rigtig lækkerbisken. Den har en inviterende duft og en blød, men samtidig frisk smag med en vis fedme og krydrede toner.


Prinz von Hessen, Kabinett, Trocken, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2009
147 kr., Østjysk Vinforsyning
Meget lækker hvidvin, der fylder munden med afrundet, frisk frugt, tilpas syre og en lille sød kant. Flasken har skruelåg.


Château de Viviers, Lupé-Cholet, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2008
149 kr., på tilbud indtil 13. juni: 99 kr., Østjysk Vinforsyning
Vellavet, ret let hvidvin med fint krydderi og frisk citrussyre. Ikke en terrassevin, men en vin udpræget til mad.


Dachsfilet, Prinz von Hessen, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2009
285 kr., Østjysk Vinforsyning
Denne vin har gæret på bundfaldet, og det fornemmes i den fantastiske, intense og krydrede duft og den tørre, meget frugtagtige smag med krydrede og mineralske toner. En vin med karakter. Gem den gerne i fire-fem år. Flasken har skruelåg.


Winkeler Jesuitengarten, 1. Gewächs, Prinz von Hessen, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2008
299 kr., Østjysk Vinforsyning
Blid og meget lækker hvidvin, tør, kompleks og meget harmonisk med en lang eftersmag. En raceren vin. Denne vin smagte vi også i årgangen 2007.


Winkeler Jesuitengarten, 1. Gewächs, Prinz von Hessen, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2007
299 kr., Østjysk Vinforsyning
Simpelt hen en vidunderlig hvidvin med mineralske toner og en smag af fuldmodne druer. Denne vin smagte vi også i årgangen 2008.


Da Luca, Sicilien IGT, Italien, 2009
49,95 kr., ViniPortugal
Let, frisk og vellavet hvidvin på druerne Pinot Grigio og Chardonnay. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.


Jean Bernard, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
89,75 kr., ved 12 flasker: 49,75 kr., Vinmonopolet
Let, ret enkel, men læskende og venlig hvidvin. Til prisen ved 12 flasker er det en god hverdags-vin, og det er denne pris, der udløser den fjerde stjerne.


Les Sigillées, Domaine la Croix Chaptal, Coteaux du Languedoc Blanc, Frankrig, 2008
65 kr., Søhøjlandets Vinlager
Ret let hvidvin med markant fedme og en behagelig lille sødme, men uden noget større vingefang.


Branko, Chardonnay, Collio, Italien, 2008
149 kr., YouAndWine
En voldsom hvidvin med en markant fadsmag og en masse procenter. En udpræget madvin. Helt billig er den ikke.

Rødvin


Incantesimo, Ca'Lunga, Sangiovese, Colli d'Imola, Italien, 2007
44,50 kr., Vino Italiano
Til den lave pris en fortræffelig rødvin - faktisk lidt af et kup. Den har en dejlig Sangiovese-karakter med god frugt og krydderi. Den femte stjerne får den for prisen.


Black Tower, Reh Kendermann, Pfalz, Tyskland, 2009
54,95 kr., Interbrands
En let, saftig og blød rødvin på druerne Dornfelder og Pinot Noir. Vinen har en lille, charmerende sødme. Den elegante flaske har skruelåg. Servér vinen let afkølet.


Les Halos de Jupiter, Philippe Cambie, Costières de Nîmes, Frankrig, 2007
60 kr., ved 12 flasker, The Wine Company
Modne kirsebær, mørk chokolade og et strejf af chili og ren lakrids. Sådan er denne skønne rødvin, som vil være sagen til en lækker krydret kylligenret. Prisen er yderst rimelig.


Contempo, Abbazia Santa Anastasia, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2008
79 kr., Wine.dk
En dejlig rødvin, aromatisk, fuld af frugt og med tilpas noter af lakrids. Nyd den til en ekstra god pastaret.


Stony Brook, Shiraz, Franschoeck, Sydafrika, 2006
79 kr., Valuewine
Meget lækker rødvin med intens frugt og en dejlig, afrundet blødhed. En fornøjelse. Flasken har skruelåg.


Ravenswood, Vintners Blend, Zinfandel, Californien, USA, 2007
84,95 kr., i denne uge (uge 21): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Denne rødvin smager virkelig godt. En moden vin i god balance, med god frugt, krydring og tilpas syre. Et kup til tilbudsprisen - i den grad.


Torre di Ceparano, Fattoria Zerbina, Sangiovese di Romagna Superiore, Italien, 2004
85 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin kunne smagepanelet virkelig godt lide. En oplagt femmer. Den har en dejlig smag i god balance, og den vil være glimrende til mange retter.


Muruve, Crianza, Bodega Frutos Villar, Toro, Spanien, 2006
110 kr., Haller Vine
Superlækker rødvin med en blød og ren frugtsmag og mange facetter - brombær, choklade, vanille ...


Onyx Kroon, Darling Cellars, Darling, Sydafrika, 2005
119,95 kr., Amka
Denne rødvin er som en fuldblods hingst - fuld af kraft, saft og koncentration. Duftens noter af mørke kirsebær og bitter chokolade går igen i smagen, som varer vidunderligt længe. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.


Chateau Ste Michelle, Syrah, Columbia Valley, Washington, USA, 2006
125 kr., Wine Group
En dejlig rødvin. Den har en liflig duft og en fyldig, frugtagtig og kompleks smag. En stor nydelse.


À l'Improviste, Mas de la Barben, Languedoc, Frankrig, 2005
59 kr., Rungsted Vinhandel
En rødvin med en let krydret og herbal duft. Smagen er tør og frisk med en behagelig smag af blå druer.


Canti, Vino da Tavola, Italien
36,95 kr., Strandgaarden
God og jævn bordvin til en lav pris. Flasken har skruelåg.


Le Strette, Vineto Pezzole, Barbera d'Alba, Italien, 2007
89,95 kr., BrdrDsVinhandel
Frugt og sødme ... en rødvin, der ikke vil så meget andet. Helt billig er den ikke.


Grove Street, Cabernet Sauvignon, Mendocino Country, Californien, 2007
125 kr., på tilbud: 99 kr., A Vinstouw
En lidt stram rødvin, der bør plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Søg i 500 tidligere VinAviser:



....... ............



...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.