Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 26
Fra 28. juni til 4. juli 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 23, ,,,,,,VinAvisen uge 24,,,,,,,,VinAvisen uge 25
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................


Økovin vinder terræn
Stadig flere forbrugere rundt om i Europa lægger vine på økologisk dyrkede druer i indkøbskurvene. Og Frankrig er et af de lande, der fører an. Fra april 2009 til samme måned i år steg salget af økovin i de franske supermarkeder således med hele 60% til 30,6 millioner euro (cirka 228 mio. kr.) fordelt på 6,8 mio. flasker vin. Dog udgør salget stadig kun 1,9% af det samlede vinsalg.
Antallet af franske vinproducenter, der fremstiller økovin, er da også steget eksplosivt i de senere år, hvilket har givet forbrugerne et langt større udvalg.
I 2009 var der - sammenlignet med året før - en vækst på 31,4% i antallet af vinhuse, der havde lagt om til økologi. Og når det gjaldt det vinmarksareal, som enten allerede var certificeret som økologisk vinbrug eller var i færd med at blive det, lød stigningen på 38,9%.

Bedre økovine i Danmark
Noget tyder på, at også danske forbrugere i stigende grad har fået øjnene op for økovinene.
Som indkøbschef for Irma Hans Christian Ipland siger:
- Ifølge de nye tal for de første 24 uger af i år sammenlignet med samme periode sidste år har vi haft en flot vækst i omsætningen af vin på økologisk dyrkede druer på hele 12,6%.
Og han mener, at der er en god grund til denne udvikling, idet der for få år siden stort set ikke var noget ordentlig økovin på markedet - hvilket der bestemt er i dag.



Billedet stammer fra en nyhedsfilm, som blev sendt på tv-kanalen ANews, og som beskriver katastrofens omfang. En tyk mørkegrå mudderflod er her på vej ind over Okanagans vinmarker.

Vinmarker begravet under mudder
En katastrofe ramte for nylig vinproducenterne i Okanagan i Canada, da der gik hul i en gammel dæmning oppe i bjergene.
De i alt 20.000 kubikmeter vand, som dæmningen tilbageholdt, strømmede ud og dannede en flod, der rev mudder, træer og kæmpe store sten med sig på vej ned ad bjergsiden.
Da mudderstrømmen nåede dalen, havde den opnået en bredde på cirka 200 meter og en højde på flere meter, og i løbet af kort tid nedlagde den fem huse og begravede omkring 16 hektar vinmarker. Heldigvis kom ingen mennesker til skade.
Værst gik det ud over vinområdet Golden Mile, der er berømt for sine kvalitetsvine. Her mistede vinhuset Enotecca Winery and Resorts 1,2 hektar marker med nogle af de ældste vinstokke i Okanagan. Al vinhusets Chardonnay ligger i dag begravet under en halvanden meter tyk kage af mudder, sten og vragrester – ikke engang toppene af det ellers så grønne løv stikker op. Mudderet rev også vinhusets traktorer og en bygning med vinfremstillings-udstyr med sig i sin fremmarch.
Mudderfloden fortsatte og - sammen med et halvt hus, som den havde taget med sig undervejs - endte med at spærre den vigtigste hovedfærdselsåre i området.

Myndighederne greb ikke ind
Nogle steder i det ramte område har mudderlaget en tykkelse på hele 8 meter, og man kan nu se frem til et hårdt og kostbart arbejde med at få fjernet laget – der ifølge beregningerne vil kunne fylde omkring 26.000 lastbiler.
De vinproducenter, der har mistet hjem og vinmarker, skal ifølge Winespectator ikke regne med, at forsikringsselskaberne godvilligt punger ud. Flere af selskaberne nægter allerede nu at udbetale forsikringspenge for en naturkatastrofe som denne.
Og det mest frustrerende af alt for vinproducenterne er tanken om, at katastrofen måske kunne have været forhindret. Der går nemlig rygter om, at de lokale myndigheder – kun to dage før dæmningen brød sammen – blev advaret om, at der var risiko for en lækage.
Man stiller også spørgsmålstegn ved, om den gamle dæmning ikke skulle have været bedre vedligeholdt.


Rødvin mod blindhed
En af de væsentligste årsager til blindhed hos folk over 50 år er øjenforkalkning (makulær degeneration) – hvilket igen skyldes angiogenese, en ukontrollabel vækst af blodkar i øjnene.
Nu viser en ny undersøgelse fra Washington University i St. Louis, at resveratrol – det stof, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin – er et effektivt middel mod angiogenese.
Forskerne gav mus med angiogenese resvetratrol, og snart satte stoffet ikke bare en stopper for den unormale vækst af blodkarrene, men fik også de sygdoms-fremkaldte blodkar til at forsvinde igen.
Hvis resveratrolens godgørende virkning skal overføres til mennesker med angiogenese, må det blive i pilleform – at opnå den samme effekt via rødvin vil kræve sundhedsfarligt mange flasker om dagen, advarer forskerne.
Dog vil de bestemt ikke udelukke, at moderate mængder af rødvin gennem årene måske kan forhindre udviklingen af angiogenese og dermed forhindre, at man får øjenforkalkning.







Mark Majzner med vin, der garanteret er skænket i glasset fra en flaske.

Vinhandler vil indføre BIB-fri dag
I intet andet land sælges der så mange Bag-in-box vine (BIB-vine) som i Sverige. Og det er blevet for meget for vinhandler Mark Majzner.
Som vi fortalte i uge 11 er han gået til kamp mod de populære vine, som han mener er ensartede og desuden leder til umådeholdent drikkeri.
Majzner har søsat en hel kampagne mod vinene, Change Lådvin 2010, som har sin egen hjemmeside.
Og nu opfordrer han svenskerne til at indføre en BIB-fri dag den 3. september i år, hvor man lader den slags vine stå og i stedet lægger en god flaske kvalitetsvin i indkøbskurven.
Ifølge www.wownews.se ønsker Majzner, at ”fridagen” skal være et tilbagevendende fænomen på linje med fx bilfri og røgfri dag.


Sprøjtes druerne med kryolit?
En af vore læsere, Anders Yttrup, har gjort os opmærksomme på, at der på nettet ligger en side om kemi på gymnasieniveau med følgende tekst:
”Der brydes ikke længere kryolit i Grønland, men i farvandet omkring Grønland er der nogle få sunkne skibe, der har en last af kryolit. Det er ikke rentabelt at hente kryolitten op til aluminium-produktion, men det er det til en anden anvendelse. Svømmedykkere henter den op for 5 kr. pr. kg, som er en meget høj pris for et mineral. De sælger den til vinbønder, der dyrker økologisk vin. Kryolitten bliver knust og anvendt til at sprøjte vinstokkene med, så de kan få en dosis giftige fluorid-ioner.”

Historien er en skrøne
Dette lyder mærkeligt, skriver Anders Yttrup. Må man virkelig sprøjte druer på denne måde og alligevel tale om "Vin fremstillet på økologisk dyrkede druer"?
Vi har spurgt Troels V. Østergaard fra Godsets Vin, der er specialist i økovin, og han svarer:
– Det er en skrøne, der er lagt ud på nettet. Der er det rigtige i det, at man i 1950’erne faktisk forsøgte at sælge støvet fra kryolit-produktionen til insektbekæmpelse under navnet Kryocid. Men det blev ikke nogen succes og blev opgivet.
– For omkring ti år siden forsøgte et firma at markedsføre kryolitstøv som tilsætning til maling, hvor det skulle hindre algevækst. Men heller ikke det blev en succes.
 
Måske forsøg på mistænkeliggørelse
– Det er rigtigt, at der dykkes livligt ud for Ivigtut, hvor den nu tømte kryolitmine ligger, men der er ikke grund til at hente kryolitten op, da der ligger masser på land, hvis det endelig skulle være.
– Men at kryolitten skulle blive brugt på økologisk vin er som sagt en skrøne og kan måske opfattes som et forsøg på mistænkeliggørelse.
Det er en misforståelse, at blot fordi noget er naturligt, må det bruges af økologer. Nikotin er fx naturligt, men må ikke bruges mod insekter. Og asbest, der også er naturligt forekommende, må ikke bruges til at filtrere økologisk vin.

 

Til_37/09




Hurtig måling af alkohol
Man kan bestemme en vins alkoholiske styrke på to måder. Enten gennem en destillation eller ved hjælp af spektroskopi (FTIR). Den første metode er besværlig, den anden metode er nemmere, men kostbar.
Nu er der opfundet en tredje metode, Alcoquick 4000, et spektroskop, der arbejder med infrarøde bølgelængder og direkte måler indholdet af ethanol.
I det bærbare apparat måles indholdet i en 40 ml prøve, og det sker i løbet af 60 sekunder.
Ifølge Chemistry Central Journal har apparatet klaret 260 analyser med samme store nøjagtighed som de to traditionelle metoder – fra letøl til stærk spiritus. Og det gik både hurtigere og nemmere.
På tegningen herunder ses de tre trin i en analyse:
A. Apparatet "nulstilles" med gennemstrømmende vand.
B. Målingen foretages med det infrarøde lys.
C. Prøvekammeret spules igennem med detergent.





Amoralsk vinkælder
Den britiske regering har sin helt egen vinkælder, som på nuværende tidspunkt rummer 37.000 vinflasker – heraf 1779 flasker champagne – til en værdi af 864.000 pund (cirka 7,8 millioner kr.).
Siden valget i maj, hvor den konservative leder David Cameron vandt og kunne flytte ind i Downing Street nr. 10, har regeringen brugt omkring 18.000 pund (cirka 163.000 kr.) på vin til kælderen.
Men nu rejses der ifølge Decanter krav – godt støttet af oppositionen, Labour - om, at de mange vine, som bruges til repræsentation, skal sælges.
Kravet kommer samtidig med, at den britiske regering skal finde penge til et nationalt underskud på 155 milliarder pund – hvilket højst sandsynlig vil betyde nedskæringer i den offentlige sektor.
Og så går det jo ikke – mener Labour – at regeringen samtidig har en kostbar beholdning af vinflasker.





.

Oxford Vinleksikon lagt ud på nettet
Google er i gang med at lægge en masse bøger ud på nettet til gratis brug for os alle, og på denne måde er det store Oxford Vinleksikon nu også blevet tilgængeligt – på engelsk vel at mærke og ikke HELE leksikonet, kun noget af det.
Den enestående håndbog er naturligvis stadig beskyttet af ophavsret, og Google kan derfor kun vise en del af siderne med forlagets og forfatteren Jancis Robinsons tilladelse.
Man kan med andre ord kigge på disse "begrænsede visninger" på samme måde, som man ville gøre det i en boghandel, og man kan ikke se flere sider end dem, indehaverne af ophavsretten har stillet til rådighed.
Til gengæld kan man bestille et fuldt eksemplar af bogen ved hjælp af linket "Hent denne bog" på Google’s visningsside.
Der er altså noget i projektet for alle – både for Google, for forlag og forfatter samt for alle os andre. Og vi danskere kan tilmed købe bogen på dansk.


Ny fransk vinbar i Kina
Som vi fortalte i uge 22, går det vældig godt med salget af fransk vin i Kina. Og hos den førende vinproducent Baron Philippe de Rothschild, der har sin base i Pauillac i Bordeaux, vil man smede, mens jernet er varmt.
Rothschild har derfor åbnet en vinbar med navnet Mouton Cadet Wine Bar i byen Guangzhou i det sydlige Kina. Den ligger i forbindelse med den fornemme restaurant No. 9 Garden.

Satser på en kæde
Mouton Cadet er et af Rothschild’s mange vinmærker, og ud over denne vin byder vinbaren også på vine fra vinhuse i producentens regi. Disse vinhuse omfatter blandt andet Château Mouton Rothschild samt et par andre franske vinslotte og domæner. Dertil kommer de vine, som Rothschild fremstiller i USA og Chile.
Yderlige tre Mouton Cadet vinbarer vil i en ikke så fjern fremtid åbne i Tokyo, New York og Paris, ligesom der satses på at åbne flere barer rundt om i Kina.





.


Nu kan vinens alder måles
Man mener, at op til 5% af de gamle flasker, der i dag omsættes på auktionerne og andre steder, er forfalskninger.
Vinslottene prøver at modgå svindelen med specielle segl, banderoler og systemer til kontrol af oprindelsen, men det holder ikke svindlerne tilbage.
Nu kan man imidlertid meget nøje konstatere vinens årgang ved at måle på dens indhold af radioaktivt kuldioxid.
I millioner af år har atmosfæren indeholdt to former for kuldioxid med henholdsvis kulstof-12 og kulstof-14, og mængden af dem har været konstant. Men ved prøvesprængningerne af atombomber blev mængden af kulstof-14 forøget, og da sprængningerne stoppede i 1963, begyndte et ur at tikke, mens radioaktiviteten i kulstof-14 efterhånden aftager.
Ved at sammenligne de to former for kulstof i en vin kan man helt nøje fastslå vinens årgang.
Hvad American Chemical Society har skrevet om metoden kan læses ved at klikke her.





Flasker med ansigter
Vi viser med mellemrum nogle af denne verdens mere opfindsomme vinetikketer. Her er endnu tre, som stammer fra den spanske bodega Matsu i appellationen Toro i Castilla y León.
Vinhuset, som udelukkende fremstiller vin på økologisk dyrkede druer, har fået det spanske designfirma Moruba til at lave de meget iøjnefaldende etiketter.
Hvert ansigt på etiketterne illustrerer en generation eller alder og henviser også samtidig til vinenes forskellige karakter – altså ungdommelig, moden og afrundet osv. Ret genialt - selv om den ældre mand er lidt trist at se på ...

...,,
Britiske stillevine i top
Hvert år afholder UK Vineyard Association en stor konkurrence, English & Welsh Wine Competition, hvor britiske vine dyster mod hinanden, og de bedste belønnes med trofæer og medaljer.
Normalt plejer de berømmede mousserende vine at indkassere de fleste belønninger, men i år gik hovedparten til stillevinene.
Ikke mindst roséerne klarede sig flot, hvilket ifølge Decanter sikkert skyldes, at de britiske vinproducenter er begyndt at finde ud af, hvordan man takler rosé-fremstillingen under de klimatiske forhold, som hersker i Storbritannien.
Det blev Camel Valley i Cornwall, der løb med trofæet – den højeste pris – for den bedste rosé, en vin, som vinhuset fremstiller for det fine gamle varehus Fortnum & Mason i London.

Værd at gå på jagt efter
De fleste guldmedaljer gik til vinhuset Chapel Down i Kent, og dets hvidvin på druen Bacchus indbragte et trofæ.
Man hører ikke så ofte om druen Bacchus, men det er en drue, der minder en del om Sauvignon Blanc, og som i det hele taget skulle give de mest fantastiske hvidvine på britisk jord.
Den absolutte vinder af konkurrencen, Best Wine of the Show, blev dog en mousserende vin, nemlig Grosvenor Blanc de Blancs 2001 i magnum fra Ridge View.
Og så kan man jo ellers gå på jagt efter nogle af disse præmierede vine, næste gang, man er i Storbritannien. Desværre er det – så vidt vi ved – ikke muligt at opstøve britiske vine herhjemme. Ellers hører vi gerne.





,,
Det nye hotel Víura er en flot kontrast til sin nabo, kirken San Andrés fra 1600-tallet. Loftet i hotellets restaurant (billedet til højre) er nærmest en omvendt vinkælder med et hav af vinfade malet med guldmaling.
Man må håbe, de er sat ordentlig fast ...


Futuristisk hotel i Rioja
Rioja har gennem de sidste ti år været en legeplads for en række berømte moderne arkitekter. Velhavende vinproducenter har bestilt dem til at opføre det ene futuristisk udseende vinhus efter det andet.
Nu er der også blevet opført et fantastisk hotel med den lokale vin i centrum.
Víura hedder dette luksushotel – opkaldt efter den mest udbredte hvidvinsdrue i Rioja. Det er tegnet af Joseba og Xabier Aramburu og ligger i en lille middelalderby, Villabuena de Álava i Rioja Alavesa.

Er bygget på gammel vinkælder
Hotellet ligner mest af alt en masse kasser, der er tabt lidt tilfældigt i en bunke på jorden, og det danner en spændende kontrast til naboen – den gamle 1600-tals kirke San Andrés.
Ifølge arkitekterne skulle måden de kubiske kasser er arrangeret på lede tankerne hen på en drueklase.
I stueetagen er der en restaurant, hvis vinkort tæller hele 200 forskellige Rioja-vine, og under restauranten findes der en stor og meget gammel vinkælder, som gæsterne kan gå på opdagelse i. Man kan læse mere om hotellet på dets hjemmeside.

..



/EMBED>


.
Dårlige tider for Foster
I uge 9 fortalte vi, at det gik ned ad bakke for den store australske bryggerigruppe Foster, som også ejer flere vinhuse og vinmærker – heriblandt Lindemans og Penfolds.
Købet af det amerikanske vinhus Beringer for 2,6 milliarder AUD (cirka 12,7 mia. kr.) og det australske vinfirma Southcorp for 3,2 mia. AUD (cirka 15,6 mia. kr.) er en af årsagerne til, at økonomien er på glidekurs. De to erhvervelser er sket inden for de sidste ti år, og Foster har siden hen måttet erkende, at købspriserne var alt for høje i forhold til indtægterne på vinene.
Siden da har bryggerigruppen forgæves forsøgt at sælge de to vinhuse fra.

Mulige kinesiske købere
For nylig meddelte Foster, at man ville opdele firmaets interesser i en decideret bryggeridel og en vindel. Og den meddelelse har fået rygterne til at svirre om, at firmaet måske søger investorer eller købere til de to sektioner.
Potentielle investorer skulle ifølge Decanter allerede have meldt sig på banen. Det drejer sig blandt andet om to kinesiske firmaer, fødevare- og spirituskoncernen Bright Food og bryggeriet Tsingtao.
Førstnævnte skulle efter sigende gerne ville have en fod inden for i vinverdenen, mens Tsingtao kunne være interesseret i Foster’s øl-mærker.
Foster selv vil hverken be- eller afkræfte rygterne.



Robot klarer vinmarksarbejdet
Den tyske designer Harald Schieder har udviklet en ny og hårdtarbejdende robot, som vil kunne klare en hel del forskelligt vinmarksarbejde.
Co.boter, som robotten hedder, kan blandt andet beskære grene og fjerne blade, kassere uegnede druer og sørge for sprøjtning af vinmarkerne - afhængig af, hvilket redskabs-tilbehør, man monterer på den.
Og det er ikke kun de fysiske opgaver, robotten kan hjælpe med. Da robotten er udstyret med databehandlingsudstyr, kan den også lette vinavlerens administrative opgaver.

Kan selv skifte række
Når robotten er på arbejde i en vinmark, bevæger den sig langs med et stålkabel hen over vinstokkene, og kan via et særligt skinnesystem selv bevæge sig fra vinstok til vinstok og køre hen til den næste række i marken.
Co.boter blev præsenteret på dette års Hannover Messe, og designeren forventer, at den vil kunne sendes på markedet om cirka fem år.

..





.....................




Norske Kristoffer Sandbakken lægger sidste hånd på sin cocktail "The Sweet Stranger". Cocktailen vandt konkurrencen, og Sandbakken fik overrakt vinder-præmien. Foto: Michael Otzen.


Ny cocktail-konkurrence i Danmark
For nylig blev første udgave af en ny international cocktail-konkurrence afholdt i København.
Rose’s Cup International er navnet, og initiativtageren er vinfirmaet Hans Just, som distribuerer den kendte drinks-mixer Rose’s Cordial Mixer på dansk jord.
Nu var det første gang, konkurrencen blev afholdt, og kun fire lande var repræsenteret. Men målet er, at mindst 12 forskellige lande skal deltage allerede i år 2014.
De 13 finalister repræsenterede Danmark, Norge, Sverige og Schweiz, og før de var kommet så langt, havde de i de nationale mesterskaber tilsammen vundet over 500 andre kandidater.
Der blev shaket, skænket og dekoreret i lange baner – og selvfølgelig med Rose’s mange smagsvarianter som en vigtig ingrediens.
Vinderen, som blev udpeget af et 12 mand stort dommerpanel, blev nordmanden Kristoffer Sandbakken.

Det hele begyndte med citroner
Rose’s Cordial Mixer har rødder tilbage til 1800-tallets Skotland og til skibsbyggeren Lauchlin Rose.
Han nøjedes ikke med at bygge skibene, men åbnede også en forretning, der handlede med forsyninger til mandskaberne – heriblandt citronsaft. Det var et godt middel mod skørbug, så godt, at det i 1867 blev indført ved lov, at alle sejlskibe, der skulle krydse de store have, skulle have saften om bord.
Snart fik Lauchlin Rose den idé, at man måske også kunne sælge en lidt sødere udgave af citronsaften tappet på pæne flasker til det store marked på land. Resultatet blev Rose’s Cordial Mixer Lime Juice, som hurtigt blev en stor succes. Senere er de mange andre smagsvarianter kommet til.
I dag ejes firmaet L. Rose & Company af sodavands-koncernen Schweppes.
Nedenfor bringer vi Kristoffer Sandbakkens vinder-cocktail, som ifølge konkurrencens dommerpanel skulle være forfriskende, eksotisk og frugtagtig.

“The Sweet Stranger”
4 cl Barcardi Limon rom
2 cl Rose’s Cranberry
2 cl Rose’s Lime
2 cl rørsukkervand
2 cl puré af frisk passionsfrugt
1 cl Rose’s Strawberry
Pynt: 1/2 passionsfrugt og en anelse Rose’s Strawberry
Shake samtlige ingredienser med isklumper i en cocktailshaker, og hæld indholdet i et afkølet cocktailglas. Hæld forsigtigt en anelse Rose’s Strawberry ned langs kanten af glasset, og pynt med en skive passionsfrugt.


33/09



............ ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen Vin byder velkommen til to nye medlemmer af den landsdækkende kæde af frivillige, selvstændige kvalitets-vinbutikker, der markedsføres under kædenavnet Vinspecialisten. De to nye Vinspecialister ligger i Billund (Kløvermarken 13) og i Skælskør (Nytorv 6).

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Svend Stysiek (f. 1945) har som handelsuddannet arbejdet inden for flere forskellige brancher, men midt i firserne blev det én gang for alle vinbranchen, der løb af med sejren.
    Først prøvede han kræfter med vinafdelingen i et supermarked. Dernæst havde han et længerevarende ophold på Domaine Cauvard i Beaune i Frankrig, hvor han lærte alt om vinproduktion. Og så i 1991 slog han sig ned som selvstændig vinhandler i Ringsted med firmaet Vin-Stysiek.
    Stort set alt, hvad der sælges i forretningen, importeres direkte fra små europæiske vinhuse i Italien, Spanien, Frankrig, Tyskland og Portugal. Og Vin-Stysiek kan byde på sin egen store vinklub, hvor indehaveren selv står i spidsen for de mange vinsmagninger.
    Svend Stysiek har gennem flere år undervist på aftenskole samt været en kendt stemme som studievært i en udsendelse om mad og vin på Ringsted lokalradio. Derudover er han medarrangør af den årlige Ringsted Vinfestival på det lokale Scandic-hotel. Og så er der alle vin-grupperejserne, som han arrangerer sammen med hustruen Hanne.
    Svend Stysieks arbejde er også hans hobby, så der er ikke rigtigt noget, der hedder fyraften. Ferierne går til diverse vindistrikter på jagt efter nye vine. Han elsker at lave mad, og opskrifterne bliver gerne videregivet i vinklubbens medlemsblad.
    Adresse: Vin-Stysiek, Tinggade 1, 4100 Ringsted, tlf.: 57 61 28 83 og 61 55 79 82, e-mail: vin-stysiek@vin-stysiek.dk, www.vin-stysiek.dk.


>43





Ugens vinøse billede
– Her i foråret var vi i Provence, skriver Peter Sørensen, – og naturligvis måtte vi forbi det gamle vinslot Château Astros.
– Slottet ligger i nærheden af Vidauban i departementet Var på vejen mod Lorgue. Og hvorfor skulle vi forbi? Jo, for det var dér, man i 1990 optog en af vores yndlingsfilm, ”Min mors slot” efter Macel Pagnols roman.
– Har man set filmen, så husker man scenen, hvor den herlige skuespiller Jean Carmet som en lettere beruset vogter af slottets gitterport forfølger den lille familie, der sniger sig forbi slottet for at undgå at skulle vandre en længere omvej.
– Slottets hjemmeside ligger på www.astros.fr, men der findes også en side med billeder fra dengang, filmen blev optaget.
Vi siger tak til Peter Sørensen for billedet og den lille historie – og efterlyser samtidig flere vinøse billeder: Kom denne vej alle I, der både kan lide vin og lide at fotografere!

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.



.
...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.
...............................

    .....................
    76 Vinen stikkes om fra fad til fad – og smages samtidig – på Château Pichon Longueville Baron i Bordeaux (Foto © Jacob Sørensen).
    ...............
    ...............
.
.






    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 110 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Mazzolani & Biagi, Frizzante, Trebbiano, Rubicone IGT, Italien, 2008
39,50 kr., Vino Italiano
Tør, let boblende hvidvin til når man er mange til et sommerligt party.

Hvidvin


Cornellana, Chardonnay, Cachapoal Valley, Chile, 2009
49 kr., Osted Vin
Vellavet hvidvin med en dejllig duft og en blød, afrundet og harmonisk frugtsmag - og med en menneskevenlig pris. Flasken har skruelåg.


Montalto, Early Harvest, Pinot Grigio, Sicilien IGT, Italien, 2009
49,95 kr., ViniPortugal
Med meget store tal står der 10,5 på flasken - et signal om, at her har man lavet en let hvidvin med 10,5 procent alkohol. Men hvorfor der står Early Harvest på etiketten, forstår vi ikke. Der skulle hellere have stået Late Harvest, for vinen har ret meget sødme. Men er man glad for sødme i hvidvin, vil man give vinen fem stjerner. Som vi gjorde.


120, Santa Rita, Riesling, Central Valley, Chile, 2009
54,95 kr., Amka
Det er usædvanligt at få en Riesling-hvidvin fra Chile, men her er en, og den er slet ikke dårlig. Den er ret let, med frisk frugt. Den femte stjerne får den for den rimelige pris. Flasken har skruelåg.


P. de Marcilly Frères, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2008
74,95 kr., i denne uge (uge 26): 59,95 kr., Spar Supermarked
Ikke nogen stor Chablis, men en let og venlig hvidvin med god frugt. En vin, mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er attraktiv - den udløste den femte stjerne.


Yealands Way, Pinot Gris, Marlborough, New Zealand, 2009
99 kr., Premier Cru
Tør hvidvin med god frugt, harmonisk, frisk og meget anvendelig til mange lettere retter. Flasken har skruelåg.


Wither Hills, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand
119 kr., pris indtil 21. august: 89 kr., Østjysk Vinforsyning
Jam, jam, hvor er den go', denne hvidvin. Den har en elegant, mineralsk næse og en afrundet, blød smag med frisk frugt. Flasken har skruelåg.


Moriz, Tramin, Pinot Bianco, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2009
119,95 kr., Erik Sørensen Vin
Elegant hvidvin med en liflig duft og en blød, saftig smag. En virkelig nydelse. Flasken er forsynet med en af disse lækre glaspropper, der heldigvis bliver mere og mere almindelige på kvalitets-vine.


Weingut Robert Weil, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2009
135 kr., Jysk Vin
Lækker hvidvin med fin balance mellem frugt og syre og sødme.


Zalas Perle, Skærsøgaard, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2009
145 kr., H.J.Hansen Vin
Der er lidt nektariner over duften af denne liflige hvidvin. Smagen er fyldig med lyse blommer og citrus-noter. En meget frisk hvidvin, der vil egne sig glimrende til fisk og skaldyr.


Bon Courage, André and Jacques Bruwer, Colombard, Robertson, Sydafrika, 2010
65 kr., pris ved 6 flasker: 58,33 kr., Due's Vinhus
En meget kraftig hvidvin både i duft og smag - men ikke i alkohol (11 procent). Det er udpræget en vin til mad, fx en lidt fed fiskeret. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Le Morette, Valerio Zenato, Bardolino Chiaretto Classico, Italien, 2009
89 kr., Excellent Wine
Her sker der noget. Flot duft og en herlig smag med blød frugt, en lille sødme og et bid, der gør vinen god til mad.


Gran Clot dels Oms, Finca Ca N'Estella, Penedès, Spanien, 2008
69 kr., Valuewine
Fyldig og blød rosé på druerne Merlot og Cabernet Sauvignon med en lille sødme - uden at blive marmeladeagtig. En venlig vin, som mange vil kunne lide.

Rødvin


Evohé, Garnacha, Vino de la Tierra del Bajo Aragon, Spanien, 2009
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Denne rødvin er virkelig god - og til en rimelig pris. Den har en fin duft og en lækker og en kompleks krydret smag med karakter. Oplagt til en god kødret, der er lige så elegant.


Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2008
64 kr., Vin-T-Vin
En rigtig god Rhône-rødvin, afrundet og blød. Prisen er attraktiv.


Lomond, Distel, Cape Agulhas, Sydafrika, 2008
74 kr., Lesedi Wines
Intens frugt, blødhed, krydderi - en god sydafrikansk rødvin, som man nyder med største fornøjelse.


Muruve, Joven, Bodegas Frotos Villar, Toro, Spanien, 2008
79 kr., Haller Vine
Fløjlsblød og flot rødvin med god frugt. En vin, som vil gå fint til lidt kraftige kødretter.


Renato Ratti, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2008
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Harmonisk og lækker rødvin med blød frugt og mange facetter, mørke bær, kaffe ... En virkelig nydelse.


Trentham, Pinot Noir, Australien, 2008
80 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Dejlig Pinot Noir. Duften er karakteristisk Pinot, og smagen er blød og lækker. En nydelse. Flasken har skruelåg, og prisen er rimelig.


Prazo de Roriz, Quinta de Roriz, Douro, Portugal, 2008
85 kr., The Wine Company
Ah, sikke en rødvin. En vin helt i top. Der er substans og tyngde i både duft og smag. Fremragende.


Lou Paire, Domaine du Chêne, Vin de Pays des Cévennes, Frankrig
125 kr., Rungsted Vinhandel
Meget flot og lækker rødvin med en krydret duft og en fyldig smag med noter af krydderurter (laurbær?). Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon og Marsalan. Der er mærkværdigvis ikke anført årgang på flasken med denne glimrende vin. Fy, skamme.


Villa Maria, Private Bin, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2007
129 kr., Wine.dk
Klassisk Pinot-rødvin med en liflig duft og en smag, der lever i munden. Dejlig til mad, men kan også bruges som meditations-vin. Flasken har skruelåg.


Montecore, Riserva, Copertino, Italien, 2007
59,95 kr., SuperBest
Fra det lille distrikt Copertino på den italienske støvlehæl kommer denne rødvin, som - med sin sødme og runde frugt - mange vil kunne lide. Men nogen stor vin er det ikke.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.