Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 33
Fra 16. august til 22. august 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 30, ,,,,,,VinAvisen uge 31,,,,,,,,VinAvisen uge 32
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................







Dykker Christian Ekström fandt vraget og bragte den første flaske champagne op på landjorden. Den gamle champagneprop viser stadig spor af et logo, som i første omgang var skyld i, at man troede champagnen kom fra Veuve Clicquot.

Champagnen er ikke Veuve Clicquot
I uge 29 fortalte vi om den skat af gamle champagneflasker, som var fundet i et skibsvrag på havets bund ud for den finske øgruppe Åland.
Dykkergruppen, der fandt vinene, tog en flaske med op på land. Der blev smagt på indholdet, og det smagte stadig rigtig godt. Og ud fra spor af et logo på den gamle korkprop mente man, at flaskerne højst sandsynligt stammede fra det berømte champagnehus Veuve Clicquot. Ydermere regnede man med, at de var fra 1700-tallets slutning, hvilket ville betyde, at der var tale om verdens ældste og stadig drikkelige champagne.
Begejstringen for det ædle fund var stor. Og det er den stadig – også selv om det ifølge www.wownews.se nu viser sig, at champagnen ikke stammer fra Veuve Clicquot.

Stammer fra lukket champagnehus
Indholdet i den bjærgede flaske er blevet analyseret på et laboratorium i Frankrig, ligesom forskellige franske vinspecialister har vurderet vinen.
Veuve Clicquot’s tidligere kældermester Dominique Demarville er således sikker på, at flasken er fra Juglar – et champagnehus, der lukkede og slukkede for omkring 200 år siden. Man regner også med, at champagnen er tappet på flaske mellem år 1800 og 1830, og det er så ikke sikkert, at den slår den nuværende rekord for den ældste flaske champagne, som er fra 1825.

Resten af flaskerne skal reddes
Det er endnu uvist, hvorfra skibet med den vinøse last kom. Destinationen var højst sandsynlig det champagne-glade hof i Rusland.
Skibet er muligvis af svensk oprindelse – i hvert fald har man også fundet genstande fra keramikfabrikken Rörstrand, der blev grundlagt i Stockholm i 1726.
Endnu har man jo kun bragt en enkelt af de i alt 70 flasker op fra havets bund. I øjeblikket strømmer det ind med tilbud fra dykkerhold, der gerne vil have opgaven med at bjærge de mange flasker.
Deadline for ansøgningerne er den 30. august, og herefter skal det gå stærkt med at få sendt dykkerne de 55 meter ned til vraget. En bjælke i skibet truer nemlig med at falde ned over de fornemme champagner og knuse dem.
Fra og med denne uge kan man se den første af de gamle flasker på Ålands museum.
Moldovisk vin egnet som maling
Rusland er Moldaviens største marked, når det gælder vin. Førhen aftog russerne hele 80% af al den vin, der blev fremstillet af de moldoviske vinproducenter.
Men for fire år siden boykottede Rusland al import af vin fra den tidligere Sovjet-republik med den begrundelse, at vinen var forgiftet.
I slutningen af 2007 begyndte russerne igen at åbne for import-sluserne, hvilket selvsagt vakte stor glæde blandt de moldoviske vinproducenter.
Men nu er den gal igen. Chefen for den russiske levnedsmiddelkontrol, Gennady Onishchenko, har udtalt, at ”moldovisk vin kan bruges til at male hegn med”.

Ny boykot fra Rusland
Gennady Onishchenko bakkes op af den russiske toldmyndighed, som har opdaget store partier af vin af meget dårlig kvalitet fra Moldavien. Der har endog i juli måned været vin, som ikke har levet op til Ruslands hygiejnekrav.
Såvel Onishchenkos udtalelse som toldernes fund har nu fået russerne til igen at stoppe al import af moldovisk vin.
Og det falder selvsagt ikke i god jord i Moldavien, hvis vinindustri ifølge Decanter beskæftiger omkring en fjerdedel af landets befolkning.


Til_37/09




Champagne skal skænkes som øl
Normalt, når man skænker champagne eller anden mousserende vin i et glas, står det på et bord eller en bakke. Når man har hældt vin cirka halvt op i glasset, venter man på, at bruset har lagt sig, så man kan toppe med lidt mere boblevin.
Men nu har forskere ved universitetet i Champagne-byen Reims via målinger fundet frem til, at det er langt bedre at skænke den mousserende vin, mens man holder glasset skråt – nøjagtigt som man skænker et glas øl. Herved holder boblerne meget længere, da de ikke påvirkes på samme måde som ved den traditionelle skænkemåde. Det er med andre ord en blidere måde at skænke mousserende vin på.

Kulde bevarer boblerne
Det er også boble-bevarende at servere den mousserende vin godt afkølet ved 4-12 grader. Jo højere temperaturen er, når vinen skænkes i glassene, desto hurtigere forsvinder moussen.
Ifølge Decanter er der dog en vis ræson i at bevare den gode gamle opretstående skænkemåde, da man undgår, at boblerne efterfølgende rammer champagne-nyderens næse.



En app om Bordeauxvin
- Folk synes, Bordeauxvin er gammeldags og svær at forstå. Sådan lyder det fra vinproducentforeningen i Bordeaux, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux). Og det har foreningen tænkt sig at gøre noget ved.
Ifølge Decanter vil CIVB den 1. oktober lancere en app – et lille program til SmartPhones.
Denne gratis app gør det muligt for SmartPhone-ejere verden over hurtigt og nemt at få en masse at vide om en bestemt flaske Bordeauxvin. Og det skulle så igen give en større forståelse for vinene – og ikke mindst et øget salg.

App’en genkender etiketten
Når man tager et billede med sin telefon af en hvilken som helst vinetiket fra Bordeaux, vil app’en kunne genkende etiketten og straks levere oplysninger om druen, appellationen, om vinen bør gemmes i nogle år, og hvilke retter den egner sig til.
App’ens succes er afhængig af, at Bordeauxs 9000 vinproducenter leverer de fornødne informationer om deres i alt cirka 20.000 vine til CIVB.
Hos producentforeningen håber man på, at informationerne fra cirka 80% af vinhusene vil være tilgængelige, når app’en kommer på markedet – også selv om det er ferietid i Frankrig netop nu, og druehøsten snart stå for døren.





.



Bent Christensen, der udgiver "Den danske Spiseguide", er parat til at smage finalist-restauranternes lækkerier.

Årets bedste restaurant
Siden 1978 har Bent Christensen skrevet adskillige bøger om gastronomi samt udgivet "Den danske Spiseguide" med anmeldelser af flere hundrede danske og skånske restauranter.
Spiseguidens redaktion kårer også "Årets Bedste Restaurant" samt "Årets Bedste" inden for seks andre kategorier, der alle har med mad og vin at gøre.
Man er nu nået til finalerne efter en længere udvælgelsesproces, og de fem restaurant-finalister er AOC i København, Frederikshøj i Århus, Henne Kirkeby Kro i Henne, Søllerød Kro i Holte og Noma i København, der som bekendt for nylig blev kåret som "verdens bedste restaurant" af det britiske madblad Restaurant Magazine.
Finalisterne skal i løbet af den næste halvanden måned diske op med hver sin prøve-middag for et gastronomi-kyndigt dommerpanel, hvorefter vinderen vil blive kåret.

Også den bedste sommelier kåres
Disse finale-middage, hvor restauranterne med garanti vil servere det bedste, de formår, er åbne for enhver, der har lyst. Den første finder sted på Søllerød Kro den 19. august, hvorefter de øvrige følger med en uges mellemrum. Man kan se samtlige datoer og læse mere om arrangementerne ved at klikke her.
Blandt de øvrige kategorier i "Den danske Spiseguide"s dyst er "Årets Bedste Sommelier". Også her er det nogle af den danske sommelier-skares sværvægtere, der er endt i finalen.
Det drejer sig om Henrik Yde-Andersen fra restaurant Kiin-Kiin, Jacob Kocemba fra Herman, Peter Trauboth fra Umami og Henrik Tachau Kristensen fra De 2 Have.






Deltag i vores rundspørge
Vintjenere kommer naturligvis ud for gæster, der mener, at korkpropper er det eneste rigtige, og at skruelåg er et tegn på billig vin.
Men hvor udbredt er denne holdning hos gæsterne? Klynger de sig stadig til korkpropperne, eller er de ved at have vænnet sig til skruelågene?
Vi lader det komme an på en lille rundspørge. Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen senest fredag aften. Og send også gerne kommentarer til anker@vinavisen.dk.
Resultatet af rundspørgen bringer vi i næste uge.





/EMBED>




Der er betagende smukt i Russian River Valley. Foto: Russian River Valley Winegrowers.

Stor årgang eller regnfuld høst
Et lavtryk langs Stillehavs-kysten i det nordlige Californiens har skabt højst usædvanligt sommervejr i de to vindistrikter Sonoma Coast og Russian River Valley.
Temperaturen har ligget på omkring 20 grader – normalt ligger den om sommeren i denne del af Californien på 30 grader eller mere. Og tæt tåge fra havet har hyppigere end normalt lagt sig ind over vinmarkerne.
Vinproducenterne har ifølge Decanter på mange måder været glade for den kølige sommer. Druerne har været ekstra længe om at modne, hvilket giver mulighed for druer af en meget høj kvalitet.

Håber på varmt vejr
Men netop den lange modningsperiode gør, at vinhusene får svært ved at blive færdige med høsten inden oktober – en måned, hvor regnen har tradition for at sile ned i stride strømme. Og al det regnvand vil med garanti ødelægge en hel del af de gode druer.
Startskuddet for høsten i de to vinområder burde allerede have lydt, men flere vinhuse regner først med at begynde at høste om yderligere en måneds tid – med mindre et noget lunere sommervejr indtræffer her og nu.
Det kan i sandhed være nervepirrende at være vinproducent.

Virginia sveder
Tager man turen tværs over USA til staten Virginia, har sommeren budt på nogle helt andre vejrforhold. Her har en lang og hed tørke givet vinproducenterne rynker i panden.
Nogle af druesorterne er modnet alt for hurtigt, hvilket kan medføre uharmoniske vine.
Flere vinhuse har allerede i begyndelsen af august måttet høste deres Pinot Gris-druer samt druer til mousserende vin. Og det er ifølge nyhedstjenesten Bloomberg den tidligste høst-start i Virginia i mands minde.







Garagevin er lige om hjørnet
Så er det blevet tid til årets udgave af Garagevin, der traditionen tro afholdes hos Dansk VinCenter i Avedøre. Det foregår den 22. august, og startskuddet lyder kl. 11.
I de følgende fem timer kan man smage mere end 300 forskellige vine hos de i alt 36 udstillere, der alle er garageimportører med hvert deres vinspeciale.
I år er der også et særligt udstillings-område for dansk vin, hvor man kan smage et bredt udvalg af det, som de førende danske vingårde kan byde på. I den forbindelse vil også Dansk VinCenter frigive sin nye årgang 2008 af vinene Nordlund og Lillelund.

Køb en kombi-billet
Ud over de mange vinboder, vil der også være udstillere med delikatesser, kunst, livsstil og meget andet godt.
Og så diskes der op med en lækker ost- og pølsebuffet, som man kan nyde med udsigt til de frodige vinmarker.
Billetter (inkl. katalog og smageglas) kan købes via Billetnet og koster 175 kr. Frokostbuffeten koster 120 kr., som betales ved indgangen til vinmessen.
Som noget nyt har Dansk VinCenter indgået et samarbejde med Rhônefestivalen, så man kan købe en "kombi-billet", der dækker både Garagevin 2010 og Rhônefestival 2010, som afholdes den 18. september. Man kan læse mere om Garagevin ved at klikke her.


Vingaardens Legat
Et ungt sind, store tanker og et brændende engagement for vin- og spiritusbranchen var ingredienserne, da den 23-årige Th. Andersen grundlagde Vingaarden i 1895.
I 1951 oprettede han sammen med sin hustru en fond, der hvert år den dag i dag uddeler legater til dem, der har gjort eller har potentiale til at gøre en forskel i vinbranchen.
Vingaardens Legat kan således søges af pensionerede købmænd, restauratører, vin- og tobakshandlere og deres enker, tidligere ansatte på Vingaarden samt studerende, der ønsker at supplere uddannelsen med et ophold i udlandet.

Kun to år mere
Legatet på 500.000 kr. skal afvikles over de næste to år, da Th. Andersens efterkommere har besluttet at opløse det.
Hvis man ønsker at komme i betragtning til et legat i år, skal legatbestyrelsen modtage en ansøgning senest den 15. september. Uddelingen af legatet vil så ske i løbet af november måned.
Nærmere oplysninger kan fås ved at kontakte sekretær for legatbestyrelsen, Birgitte Biltoft, på tlf.: 26 77 07 40 eller ved at sende en e-mail til: vingaardenslegat@gmail.com.


33/09





Det kæmpestore og fint udskårne vinfad i den gamle vinkælder hos Rotkäppchen. Foto: Deutsches Weininstitut.

Historien om Rødhætte
Tyskerne er vilde med det hjemlige sekt-mærke Rotkäppchen, der udgør 23,4% af det tyske marked for mousserende vin. Navnet betyder Rødhætte og henviser til den røde kapsel på flaskerne.
Rotkäppchen’s historie kan føres tilbage til 1856, hvor brødrene Moritz og Julius Kloss sammen med vennen Carl Foerster grundlagde vinhuset Kloss & Foerster i Freyburg i Saale-Unstrut. Senere tog vinhuset navneforandring til Rotkäppchen Sektkellerei.
Den første årgang af den mousserende vin blev tappet på bare 6000 flasker – i dag er sekthuset et af Tysklands største.

25 egetræer til et fad
Man kan stadig besøge den imponerende gamle vinkælder, der strækker sig over 13.000 kvadratmeter.
Det er også her, man finder sekthusets pragtstykke – Tysklands største udskårne vinfad, der kan rumme 120.000 liter vin. Det blev bygget i 1896 af bødkeren Georg Feldmann, og der gik hele 25 egetræer til udførelsen.
Rotkäppchen Sektkellerei er et af de "højdepunkter i vinkulturen", som Deutsches Weininstitut (DWI) har udnævnt.
Man kan læse mere om sekthuset på dets hjemmeside.


Køerne får rødvin
Rundt om i verden findes der kvæg, der får særbehandling, før de bliver slagtet.
I Okanagan Valley i British Columbia har nogle kvægavlere fået en god idé. I dagene op til slagtningen giver de køerne en større mængde rødvin på Cabernet Sauvignon-druen – dog iblandet en hel del korn. Og det har ifølge Winespectator vist sig, at vinen giver noget rigtig godt kød.
For nylig afholdt køkkenchefforeningen Okanagan Chefs’ Association en blindsmagning af bøfkød, og her blev det "vinmarinerede" kød enstemmigt udpeget til at være det bedste. Køkkencheferne påpegede, at det havde en flottere farve og en sødere og bedre smag end "afholds-kødet".
I Japan giver man ikke køerne vin, men derimod øl. Det drejer sig om de sorte kvæg af den såkaldte Wagya race, som avles i egnen omkring byen Kobe – som i øvrigt har lagt navn til bøfkødet: Kobe-bøf. Køerne får i øvrigt også en daglig omgang massage.
En Kobe-bøf regnes for noget af det mest lækre og møre kød, man kan opdrive. Og dyrt er det - i Japan.






Italien forventer en god høst
Om ikke så lang tid skal de italienske vinproducenter i gang med høsten. Og alt tyder ifølge nyhedstjenesten Bloomberg på, at det bliver en god høst – ikke mindst i distrikterne Piemonte, Umbria og Trentino, hvor druerne tegner til at blive af meget høj kvalitet.
Det forventes, at høsten på landsplan bliver nogenlunde lige så stor som i 2009, hvilket betyder, at druerne vil blive omdannet til omkring 46,5 millioner hektoliter vin. Nogle steder regner man med, at høsten bliver en hel del større end sidste år – blandt andet i Piemonte, der jo er berømt for sin Barolo-vin. Her forventer man en stigning i høstmængden på hele 10%.



Så er der linet op til "Sweet Hour" i en bar i Bordeaux.

Sød vin skal være trendy
Bordeauxs hær af søde vine skal støves af og gøres mere appetitlige for de yngre forbrugere. Det skal således blive trendy at drikke vin fra Sauternes, Barsac, Graves, Loupiac og alle de andre søde appellationer i distriktet.
Som det er nu, ligger gennemsnitsalderen hos franskmænd, der drikker sød vin, på omkring 60 år. Og salget af vinene er ifølge Decanter faldet støt gennem de sidste ti år.
Derfor har foreningen for producenterne af de søde vine, Union des Grands Vins Liquoreux de Bordeaux, dannet sammenslutningen Sweet Bordeaux, som repræsenterer elleve af distriktets appellationer.

DJ, dans og søde dråber
Et af sammenslutningens tiltag er "Sweet Hours"- sammenkomster efter arbejdstid målrettet franskmænd mellem 25 og 35 år og afholdt i forskellige trendy barer i Bordeaux. Her kan de unge smage et bredt udvalg af vinene, og danse løs til musik fra en DJ – og måske finde ud af, at sød Bordeauxvin slet ikke er så gammeldags.
Disse sammenkomster er blevet et hit i Bordeaux, og man vil derfor nu forsøge sig med et lignende initiativ uden for Frankrigs grænser.
I første ombæring gælder det USA, hvortil eksporten af de søde vine ligger på 160.000 flasker årligt, hvilket svarer til kun 1% af den samlede eksport af Bordeauxvin til amerikanerne.
I kølvandet på de første udgaver af "Sweet Hours" på amerikansk jord vil man også lancere Sauternes-vin solgt i smarte 10 cl’s rør, så de unge mennesker kan få en smagsprøve med hjem uden at skulle købe en hel flaske.





.....................




Stor festival for rom og whisky
Den 11. september kl. 11 lyder startskuddet for Rom- og Whiskyfestival i Fredriks i Vestjylland.
Hvor der afholdes en lang række festivaler i vinens tegn, så er en festival for de to berømte spiritusser noget nyt på dansk jord.
Det er spiritusimportøren Mac Y, der står bag arrangementet, og firmaet har inviteret hele 25 internationale specialister i rom og whisky.
Man vil blandt andet kunne møde repræsentanter fra Berry Brothers and Rudd, Storbritanniens ældste vin- og spititusforretning, der åbnede i 1698.
Og så kommer whisky-guruen Jim Murray, hvis 10. udgave af "Whisky Bible" med hans egne smagenoter på mere end 3800 whiskyer, kom på markedet for nylig.

Der jongleres i cocktailbaren
Når det gælder whisky, kommer Skotland selvfølgelig til at dominere billedet på festivalen, men man vil også få lejlighed til at smage, hvad Irland, USA, Japan og Indien kan præstere.
Sammen med de mange mørke og lyse rommer vil man kunne få smagsprøver på i alt 200 forskellige produkter, ligesom det vil være muligt at købe hele flasker i festivalens salgsbod.
Ud over smagsprøver i lange baner kan man også i en særligt indrettet cocktailbar se en af Danmarks bedste bartendere underholde med at shake og mikse drinks.
Billetterne til festivalen koster 200 kr. ved bestilling på www.romfestival.dk, hvor man også kan læse meget mere om arrangementet.


Bodegaer i kartel-sag
I Sherry er Consejo Regulador (den lokale vinmyndighed), eksportforeningen Fedejerez og otte førende bodegaer blevet idømt bøder af den spanske anti-monopol myndighed, CNC.
Anklagen lød på overtrædelse af konkurrencereglerne, og bøderne løber til sammen op i 6.723.000 euro (cirka 50 millioner kr.).
Bodegaerne og de to sherry-organisationer skulle mellem 2001 og 2006 have dannet et kartel. Formålet med kartellet var at sætte en grænse for produktionen af sherry og fastsætte prislejet for derigennem at begrænse konkurrencen.
Samarbejdet gjaldt frem for alt den sherry, der blev eksporteret til Tyskland, Holland og Storbritannien.
I de fleste lande er sådanne karteldannelser forbudte og dermed strafbare.
De dømte vinhuse er Williams & Humbert, José Estévez, Barbadillo, González Byass, Emilio Lustau, Pedro Romero, J. Ferris og Caydsa.
Fedejerez, der blev idømt en bøde på 400.000 euro (cirka 3 mio. kr.), mener, at dommen er uretfærdig og vil højst sandsynligt appellere den.


....... . .,...

>33/09



............ ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinhandlere og andre, der på en eller anden måde er tilknyttet vinbranchen, og som er medlem af en golfklub, har nu chancen for at deltage i årets Vinhandler Golf.
    Golf-dysten, der i år runder 27 år, vil løbe af stabelen den 27. august i Værløse Golfklub. Man mødes kl. 8, og kl. 9 spilles der golf – stableford 18 huller.
    Der bydes på både morgenmad og frokost og sluttes af med overrækkelse af præmier og vandrepokal.
    Det koster 500 kr. at deltage, og interesserede kan henvende sig til arrangøren (og sidste års vinder), Jørgen Knudsen fra Chris Wine, på e-mail: jkn@chriswine.dk.
    * H.J. Hansen Vin byder velkommen til endnu to nye medlemmer af den landsdækkende kæde af frivillige, selvstændige vinbutikker, der markedsføres under kædenavnet Vinspecialisten. De to nye Vinspecialister ligger i hhv. Ringe (Rynkebyvej 6) og i Hobro (Østergade 3).
    * Excellent Wine har overtaget agenturet i Danmark på armagnac-huset Cles des Ducs.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


>43




Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

. ..

.
.

    Lene Stentoft (f. 1960) var godt i gang med cand.merc.-studiet, da en ven lokkede hende med til en vinsmagning. Hun anede ikke noget om vin, men smagte en Mouton Rothschild og var bare helt solgt! Siden dengang har hun ikke sluppet vinens verden.
    I første omgang blev det kun til en hjemmeside med månedlige smagenotater, men til sidst tog hun springet og etablerede Liber Vin. I begyndelsen handlede hun med andre, der importerede vin, men hun fandt ret hurtigt ud af, at det var nødvendigt selv at importere for at opnå det helt rigtige sortiment.
    Liber Vin voksede sig større, og pladsen i rækkehuset i Århus blev for trang. I 2003 flyttede Lene Stentoft til en idyllisk landejendom i Sønderbæk mellem Randers og Viborg, hvorfra Liber Vin drives den dag i dag.
    Hos Liber Vin er kvaliteten i højsædet, og for alle vinene gælder det, at der er et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet.   
    Det faste sortiment omfatter omkring et halvt hundrede forskellige vine, både oversøiske og europæiske. Derudover kører forretningen med temaer, som fx New Zealand, Italien og Spanien, ligesom der i år er fokus på Californien.
    Vinene bliver håndplukket af Lene Stentoft, der også lægger vægt på at have meget tætte relationer til de vinhuse, vinene kommer fra. 
    Adresse: Liber Vin, Viborgvej 379A, Sønderbæk, 8920 Randers NV, tlf.: 20 66 69 06, e-mail: lene@liber-vin.dk, www.liber-vin.dk.






.. .. ...


Ugens vinøse billede
– I har skrevet, at I er ved at have lavvande i de vinøse billeder fra læserne, skriver Lars Christiansen, – så jeg har kigget i mine gemmer og fandt dette billede, som jeg tog for snart mange år siden, da jeg besøgte slottet Vaux-Le-Vicomte sydøst for Paris. Det viser slottets gamle vinkælder.
– Slottet blev bygget omkring 1660 af solkongens finansminister Nicolas Fouquet, og det var så fantastisk flot, at Fouquet blev arresteret mistænkt for at have misbrugt offentlige midler og sat i spjældet til sin død.
– Jeg ved ikke, skriver Lars Christiansen, – om kælderen stadig ser sådan ud. Men jeg ved, at man holder vinsmagningerne i slottets underetage.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.

...............................

    .....................
    83 Den amerikanske dr. Sondra Barrett optager spændende mikroskop-billeder af krystalliseret vin (fotos © Sondra Barrett)
    ...............
    ...............

......... ........... ........






    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 98 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Toso, Asti, Italien
79 kr., Wine.dk
Sødlig spumante med en liflig duft af roser og en lækker smag af Muskat-druen.


Villa Jano, Casali, Spumante, Colli di Scandiano e di Canossa, Italien
66 kr., Fiasco-Vine
Denne boblevin virker ikke ung. Der er kun beherskede bobler i den, men smagen er udmærket med et strejf af gær. Og så er prisen jo menneskevenlig.

Hvidvin


Cornellana, Sauvignon Blanc, Cachapoal Valley, Chile, 2009
26,75 kr., pris for ½ flaske, Osted Vin
Lidt federe og blidere end mange andre hvidvine på Sauvignon-druen. Samtidig en ret tæt vin, oplagt til mad. Prisen er meget rimelig.


Theuniskraal, Tulbagh, Sydafrika, 2009
49 kr., Lesedi Wines
Både billig og velsmagende. Sådan er denne hvidvin på druerne Sémillon og Chardonnay. Den har en frisk og blød smag med god struktur og er en meget anvendelig vin til lettere retter - eller til et glas på "terrassen".


Montalto, Organic Farming, Chardonnay, Sicilien IGT, Italien, 2009
49,95 kr., SuperBest
Hvidvin på økologisk dyrkede druer. Vinen har en god, frisk duft og en harmonisk smag med en let fedme. En rigtig god vin til en rimelig pris - og så er den af og til endda på tilbud til tre for en hund. Flasken har skruelåg.


Uby, Domaine d'Uby, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig, 2009
79 kr., pris ved 6 flasker: 71 kr., Propperiet
Let, frisk og meget velsmagende hvidvin på druerne Colombard og Ugni Blanc. Med sin gode syre vil vinen være en god ledsager til lidt federe retter med fisk og skaldyr.


Yealands Way, Riesling, Marlborough, New Zealand, 2009
99 kr., Premier Cru
Vinhuset Yealands er langt fremme med bæredygtig produktion og er "CarbonZero"-certificeret, og under skruelåget finder man en liflig og meget aromatisk hvidvin med toner af citrus og lime. En vin, der er glimrende til alt godt fra havet - eller til en frokost.


The Bartondale, Reserve, Churchview, Chardonnay, Margaret River, Australien, 2007
112 kr., pris ved 12 flasker: 102 kr., Ranimex Vine
Superlækker hvidvin i fornem balance. Den har en fyldig og ren frugtsmag bevaret under skruelåget, noter af figner og nødder, tilpas diskret fadlagring, en lille fedme og lang eftersmag. En virkelig nydelse. Vinen kan sagtens gemmes endnu nogle år.


Riva Ranch, Wente, Chardonnay, Californien, USA, 2008
169,75 kr., Skjold Burne
Nektariner og ferskner er det første, der møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. Smagen er fyldig, nærmest cremet, rund og blød og rig på moden frugt. En vidunderlig vin, der vil smage fint til såvel lidt kraftige fiskeretter som til en blid moden brie. Flasken har skruelåg.


Les Femelottes, Domaine Hubert Chavy, Bougogne, Frankrig, 2009
99 kr., A Vinstouw
En tør hvidvin med en sprød frugtduft og en dejlig fyldig smag med noter af mirabeller, stikkelsbær og rabarber.

Rosévin


Santa Alicia Reserva Rosé, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2009
59 kr., ViniPortugal
En rigtig dejlig rosévin. Den er tør og læskende og med god frugt og tilpas syre. Den har også en god fylde og kunne næsten minde om en meget let rødvin. Til prisen er den lidt af et kup. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Canti, Sicilien IGT, Italien, 2009
49,95 kr., Strandgaarden
Denne rødvin på druerne Merlot og Sangiovese smager virkelig godt. Den er let og frisk med en ret intens frugt og god syre. Den hænger godt sammen - og gør det til en rimelig pris. Køl den let ned - som de gør på Sicilien.


Saint-Damien, Vielles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
75 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
Denne rødvin kunne vi godt lide i smagepanelet. Det er en harmonisk, afrundet vin med dejlig frugt og flot krydderi - enebær, peber og rosmarin.


Villa Annaberta, Valpolicella Superiore Ripasso, Italien, 2008
79 kr., i denne uge (uge 33): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Rødvin med en fyldig frugt - en blød og saftig vin til kraftige kødretter. Tilbudsprisen er simpelt hen et kup.


Ravenswood, Vintner’s Blend, Zinfandel, Californien, 2007
84,95 kr., normalpris ved 2 flasker: 74,50 kr.; i denne uge (uge 33): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Flot og kraftig rødvin, der ubetinget kræver en lige så kraftig (kød)ret. I smagen er der mindelser om løg. Tilbudsprisen gav den femte stjerne. Vinen fås ikke kun i Kvickly, men også i SuperBrugsen.


Two Steps, West Cape Howe, Western Australia, 2007
149 kr., Vesterstrøm Vine
Elegant og meget lækker Rhône… øh, australsk vin. Vinen på de gode Rhône-druer Shiraz og Viognier har en saftig og harmionisk smag. Helt i top. Flasken har skruelåg.


Ripasso, Tommasi, Valpolicella, Italien, 2008
159 kr., Kjær & Sommerfeldt
Glimrende ripasso med harmonisk frugtsmag og mange facetter – en lækker vin.


San Lorenzo, Brunello di Montalcino, Italien, 2004
249 kr., Jysk Vin
Herlig rødvin med en ren, harmonisk frugtsmag. Den nærmest smelter på tungen. En udpræget madvin.


Capomastro, Lenotti, Veneto, Italien, 2008
75 kr., Østjysk Vinforsyning
En udmærket let rødvin. Der er lidt læder over duften, mens smagen er mild, læskende og med god frugt.


Craggy Range, Te Muna Road Vineyard, Pinot Noir, Martinsborough, New Zealand, 2008
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Ganske pæn rødvin med en liflig duft og en god frugtsmag med en lille sødme, men også med en lille stramhed.


Centopietre, Petrelli, Salice Salentino IGT, Italien, 2007
89 kr., Wine.dk
Kraftig og saftig rødvin på druerne Negroamaro og Malvasia Nera di Lecce. Den er tre år gammel og skal i hvert fald drikkes nu.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.