Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35. 2010

Vin-aktuelt i uge 35
Fra 30. august til 5. september 2010
.....................


,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 32, ,,,,,,VinAvisen uge 33,,,,,,,,VinAvisen uge 34








Miljøvenlige bag-in-box
Svenskerne elsker bib-vin (bag-in-box) – eller oversat til dansk "pose i kasse". Hele 60% af al den vin, der sælges i Systembolaget, er bib-vin eller vin i Tetrapak.
Og netop derfor er resultatet af en ny undersøgelse af, hvilken vinemballage, der er den mest skånsomme for miljøet, godt nyt for miljøbevidste svenskere. Svaret er nemlig bag-in-box – såvel papkassen som posen indeni.
Undersøgelsen, der er udført på vegne af Systembolaget, har set på de forskellige emballagers påvirkning af vandforbruget, primærenergien, den globale opvarmning osv.
På andenpladsen over de mest miljøvenlige vinemballager ligger PET-flaskerne (plasticflasker), mens almindelige vinflasker af glas kommer ind på tredjepladsen.


Resveratrol mod hjerteskader
Efter et hjerteanfald kan der opstå skader og sår på hjertet, og her viser en ny undersøgelse, at resveratrol – det stof, der findes i de blå druers skal og dermed i rødvin – kan have en godgørende virkning, når det gælder om at hele hjertet igen.
Undersøgelsen stammer fra forskningscentret for hjerte-karsygdomme ved universitetet i Connecticut. Her har forskerne i et stykke tid udført forsøg med stamcellers evne til at hele skadede hjerter – med mere eller mindre succes.
For nylig søsatte forskerne så et nyt eksperiment, hvor de lod stamcellerne indgå kompagniskab med resveratrol – hvilket gav yderst positive resultater.

Stoffet baner vejen
Hos et hold rotter imiterede forskerne skaderne efter et hjerteanfald ved at lave indsnit i deres hjerter og sy snittene sammen igen. Dernæst sprøjtede man stamceller direkte ind i rotternes hjerter.
Den ene gruppe rotter havde fået tilsat resveratrol til deres foder i de to uger, der gik forud for indgrebet, mens den anden gruppe havde fået almindelig kost.
Det viste sig, at hos resveratrol-rotterne havde stamcellerne langt lettere ved at udføre deres helende behandling – som foregår ved, at cellerne omdannes til sundt hjertevæv – end hos kontrolgruppen.
Årsagen skulle være, at resveratrolen baner vejen for helingen ved at rydde det område, som skal heles, for de skadelige og hæmmende frie radikaler.
Efterfølgende viste det sig også, at forbedringen af hjertefunktionen var større hos de rotter, der havde fået resveratrol.







Alsace byder på en bred palet af tørre, halvsøde og søde vine. Og det er ikke altid let at se, hvor søde vinene er.

Sødme-koder på vinene
Brancheforeningen for vinproducenter i Alsace, CIVA (Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace), har fået en ny præsident, Rémy Gresser. Og han er om nogen bannerfører for bedre brugerinformation på vinetiketterne.
Han ønsker blandt andet, at indføre "sødme-koder" på etiketterne, hvor vinenes sødme angives på en skala fra 1 til 5. Som det er nu, angives druenavnet på etiketterne, men druen i sig selv indikerer ikke sødmegraden, og netop i Alsace kan den for hvidvinenes vedkommende spænde fra det knastørre til det honningsøde.

Ikke alle er begejstrede
Ideen om sødme-koder på vinene vækker ifølge Decanter modstand blandt nogle af Alsaces førende vinhuse. Herfra lyder det, at når vinene gemmes, ændrer de langsomt men sikker smag, hvorfor en sødme-kode kunne ende med at være misvisende.
Gresser mener ikke, at det kan være noget problem, da de fleste køber Alsacevine for at drikke dem her og nu.


Kulmine vækker vrede
Vindistriktet Margaret River i Western Australia er kendt for sin perlerække af topvine.
Men nu truer planerne om en stor kulmine i distriktet den blomstrende vinindustri. Det mener i hvert fald vinproducentforeningen Margaret River Wine Industry Association, der kræver projektet skrinlagt.
Foreningen er ifølge Decanter overbevist om, at en kulmine i Margaret River vil skade vinindustrien, vinturismen og vinenes image.
I en fælles erklæring til myndighederne henviser foreningens medlemmer til BP-oliekatastrofen i Florida, som et eksempel på, hvordan et skadet miljø kan få konsekvenser for et helt områdes image og tiltrækningskraft over for omverdenen.








I dag har Jean-Charles Cazes ansvaret.

Faderen, sønnen og den heldige hånd
Et af de store navne i Bordeaux er Jean-Michel Cazes, om hvem man i snart mange år har kunnet læse i VinAvisens Hall of Fame. Han er manden, der siden 1973 med heldig hånd har ført familiens to slotte, Château Lynch-Bages og Château Les Ormes de Pez, frem i første række, restaureret dem og forbedret produktionen og vinenes kvalitet.
Yderligere har Jean-Michel Cazes udvidet familiens besiddelser med Château Villa Bel-Air i Graves, La Livinière (i dag L’Ostal Cazes) i Languedoc og Domaine des Sénéchaux i Châteauneuf-du-Pape. Endelig er han indgået som partner i familieejede vinhuse i Portugal og Australien.
I onsdags var hans søn, Jean-Charles Cazes, på besøg i København, inviteret af Theis Vine, og han viste sig at være et lige så charmerende bekendtskab som sin far. Siden 2001 har han deltaget i slottenes drift, og i 2006 overtog han roret efter sin far, der i dag er 75 år. Nu er det Jean-Charles, der har ansvaret.

Smagning med kniv og gaffel
Smagningen af familiens vine var tilrettelagt, så vi ind imellem indtog nogle udmærkede frokostretter, og det var naturligvis fint at smage vinene til mad. Det er det, de er skabt til.
Men egentlig er vi ikke så glade for fremgangsmåden. Vi har lidt svært ved at notere vore indtryk oven på tallerkener, knive og gafler, og det kniber også med at bedømme vinene med mad i munden. Vi vil helst først smage og derefter meget gerne underholde os med dagens gæst under en let frokost, hvor vi yderligere kan få et indtryk af vinene – og af gæsten.
Nå, det gjorde nu ikke så meget i dette tilfælde, for alle de smagte vine var umiddelbart helt oppe at ringe, og det var ikke svært for os at give dem alle fem stjerner – som det fremgår af smagelisten i slutningen af denne VinAvis.






Jeg fristes til at tro …
I sidste uge fortalte en vinhandler, at såfremt der er tale om en vingave, vil køberen (giveren) altid bede om en flaske med korkprop. Dette har affødt følgende indlæg fra Per Haaber Gylling:
– Jeg har i årenes løb modtaget talrige vingaver bestående af enkeltflasker eller tre styk i en kasse, og jeg kan helt tilslutte mig en anden læser, der skriver, at han ikke har tal på, hvor mange vine, der har været propsyge.
– Faktisk fristes jeg til at tro, at det er en nem måde for vinhandleren at komme af med vine, der måske er lidt suspekte, da risikoen for at få dem retur er meget lille. Modtageren af gaven bryder sig selvsagt ikke om at gøre giveren opmærksom på, at vinen er udrikkelig.
– Jeg har ikke tal på, hvor mange flasker vin jeg selv i årenes løb har fået ombyttet; det er rigtigt mange. Men til dato har jeg ikke haft en eneste vin med skruelåg, der skulle byttes.
– Min holdning er helt klar: Mine vingaver skal være med skruelåg!
 
Den vin, du gav mig, var proppet
Vi siger tak til Per Haaber Gylling for indlægget, idet vi dog stiller os meget tvivlende over for den lille mistanke om, at en vinhandler ligefrem vil prøve at sælge en propsyg vin, når han ved, at vinen skal gives som gave. I de allerfleste tilfælde får han næppe at vide, at vinen er en gave, og ofte måske først, når den valgte vin skal pakkes fint ind.
Men det er utvivlsomt rigtigt, at man efter en større fødselsdag eller et jubilæum med mange gaveflasker kvier sig ved at ringe op til giveren og sige: – Øh, den vin, du gav mig, var proppet. Hvor havde du købt den, så jeg kan gå hen og få den byttet?
Hvor mange af VinAvisens læsere ville gøre det? Vi lader det komme an på en lille rundspørge. Må vi ulejlige dig med dit Ja eller Nej i nedenstående spørgeskema?
Resultatet bringer vi i næste uge, og vi modtager også meget gerne kommentarer. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
 



>43





Malbec stormer frem
For Argentina har 2010 budt på et gevaldigt opsving i eksporten af vine tappet på flasker i hjemlandet.
Stigningen gælder frem for alt rødvine fremstillet på Malbec – druen, der indvandrede fra Frankrig, og som i dag er den mest udbredte rødvinsdrue i Argentina.
I de første seks måneder af i år tegnede Malbec-vinene sig for 52,5% af den samlede vineksport og dermed for et salg svarende til 846,6 mio. kr. – hvilket r en stigning på hele 35,5% i forhold til samme periode i 2009.

Stigningen gælder også andre vine
Vine på andre druer fulgte også godt med. Eksporten af Cabernet Sauvignon-vin steg ifølge Wines of Argentina med 10,5% i det første halvår af i år, mens stigningen for hvidvine på Chardonnay lød på 8,6%.
Kun vine på Merlot og Sauvignon Blanc oplevede ikke nogen stigning i eksporten.

Foto: Bordeaux Fête le Vin / Jean Bernard Nadeau og Gilles Arroyo.


Lysshow i Bordeaux
I sidste uge fortalte vi om, hvordan smagssansen blev stillet med vin og god mad på festivalen Bordeaux Fête le Vin i Bordeaux by.
Men der var også noget for ørene i form at et gigantisk musikarrangement, der tiltrak 20.000 besøgende - samt noget for synssansen som punktum for hver af festival-dagene.
Da mørket havde sænket sig, blev facaden på byens gamle børsbygning via projektioner forvandlet til et 4000 kvadratmeter stort lærred.
Gigantiske drueklaser, vinranker, vinguden Bacchus, Bordeaux-flasker og andre vinøse emner blev kastet op på facaden i et rent farveorgie. Ganske flot må man sige.






Stor spansk vinmesse
150 forskellige spanske vine samlet på ét og samme sted i København. Det er, hvad man kan opleve, hvis man besøger den store spanske vinmesse i Politikens Hus den 24. og 25. september.
Vinene kommer fra alle hjørner af Spanien. Der vil være fornemme rødvine fra Rioja, sprøde hvidvine fra Galicien, kraftige Priorat-vine og elegante Cava’er. Der vil også blive skænket sherry og spændende søde vine fra Malaga i glassene.
Samtlige vine kan fås på det danske marked, og de præsenteres af 18 danske vinimportører.
Der vil også være mulighed for at møde to unge himmelstormere inden for vinverdenen, Eben Sadie og Dominik Huber, der fremstiller nogle af Priorats mest interessante vine, ligesom der vil være dansk premiere på Peter Sissecks kultvin Pingus i årgang 2008.
Det er Ekstra Bladet, Politiken og AltomSpanskVin, der står bag vinmessen, som man kan læse mere om ved at klikke her.



Foto: www.languedoc-wines.com.

Nyt system i Languedoc
Languedoc er et kludetæppe af appellationer og klassifikationer – til stor forvirring for vinglade forbrugere verden over.
Det vil foreningen af vinproducenter i Languedoc, CIVL, ifølge Decanter nu gøre noget ved i form af et langt mere enkelt appellationssystem, inddelt i tre niveauer.
Nederst i hierarkiet i det nye system vil de mange AOC Languedoc-vine befinde sig. Dernæst kommer den finere appellation Grands Vins du Languedoc, som blandt andet vil omfatte appellationerne Minervois og Saint-Chinian. Og øverst i pyramiden ligger så Grand Crus du Languedoc, der vil blive tildelt de fornemmeste vinmarker, som fx Minervois La Liviniere og Corbieres Boutenac.
Med det nye system skal forbrugerne således kun huske tre forskellige betegnelser – som det er nu, er der hele 29 forskellige appellationer for Languedoc-vinene.


Gode tider i Champagne
Champagne har igen vind i sejlene efter to hårde år, hvor den økonomiske krise har gjort det svært at afsætte de ædle flasker.
I løbet af de første seks måneder af 2010 er salget ifølge Just Drinks således steget med omkring 40% i forhold til samme periode sidste år.
I alt er der i første halvår af i år eksporteret 47,1 millioner flasker champagne, og mens eksporten til EU-landene er steget med 27,3%, er den til de øvrige aftagerlande steget med hele 60,6%.






Halvering af druepriser
I sidste uge fortalte vi, hvor galt det står til med priserne på druer i spanske Rioja og Castilla-La-Mancha. I Rioja får mange af drueavlerne slet ikke dækket de udgifter, de har på produktionen af druerne.
Også på New Zealand klager drueavlerne deres nød. Her er vinmarksarealet tredoblet i løbet af de sidste ti år, hvilket har medført en markant nedgang i druepriserne. Og efter et par meget store høstår i 2007 og 2008 er priserne mange steder faldet med hele 50%.

Drueavlere drejer nøglen om
Tre store drueavler-virksomheder i Central Otago har ifølge Decanter allerede måttet dreje nøglen om. Og nu er endnu en stor producent af druer kommet i vanskeligheder. Det drejer sig om Awatere Vineyard Holdings i Marlborough, som skylder omkring 25 millioner NZD (cirka 103 mio. kr.) – hovedsageligt til banken.
I første halvdel af 2010 har firmaet leveret 1000 tons Sauvignon Blanc-druer til fremstillingen af vinene Montana og Villa Maria samt flere andre vinmærker. Prisen pr. ton var 1300 NZD (cirka 5300 kr.), hvilket var mindre, end det havde kostet at producere druerne. For at redde skærene vil Awatere Holdings forsøge af sælge fra.



De tretten glade kandidater til posten som tysk vindronning. Foto: DWI.

Træningslejr for vindronninger
Valget af Tysklands 62. vindronning er lige om hjørnet. Og de tretten kandidater, som er valgt i hver sit vindistrikt, håber alle, at det blive dem, der kan sætte kronen på hovedet ved finalen den 8. oktober.
Men inden da har Deutsches Weininstitut (DWI) inviteret kandidaterne på et tre dage langt træningsseminar.
Her lærer de blandt andet at posere foran et kamera og takle det at stå over for et stort publikum – hvilket de skal på finaledagen. De får også gode råd om stil, tøjvalg osv. Ja, det er ikke helt nemt at være vindronning …

Døtre af tyske vinbønder
For overhovedet at kandidere til titlen skal man være fyldt atten år, være datter af en tysk vinbonde, hverken være gift eller forlovet og desuden være opflasket med så tilpas meget vinviden, at man kan svare på diverse vinøse spørgsmål.
Den nykårede dronning skal i et helt år – sammen med sine to hjælpeprinsesser – gøre en større indsats for at markedsføre tysk vin.







Der var engang, hvor man drak champagne af flade skåle og piskede boblerne ud.

Mere om champagnepiskere
I sidste uge besvarede vi et spørgsmål om champagnepiskere, og det har affødt følgende supplerende oplysninger fra Anders Kalstrup, der har Restaurant Gastronomisk Institut i Silkeborg:
– Min gamle faglærer Britta Metin på tjenerskolen i Aalborg fortalte en historie om, at champagnepiskere blev flittigt brugt i tyverne, da man dansede Charleston og drak champagne af flade champagneglas. Her kom man sukker i vinen for at dæmpe syren, og man piskede boblerne ud af champagnen, for at de ikke skulle kilde i næsen.
– Det er tydeligt, at man i gamle dage foretrak sødere vine (især hvidvine) her i Norden, og amerikanerne har jo stadig en sød tand eller i det mindste et anstrengt forhold til tørhed og syre i samme vin – man kan vel konstatere, at champagnetypen Gout Americain (amerikanersmag) har fået sit navn netop i forbindelse med eksporten til Amerika.
– Hvad angår søde vine kan nævnes, at da Roald Amundsen i 1912 fejrede hjemkomsten fra polfærden på Grand Café i Oslo, blev der spist Lofot Skrei med Sauternes i glassene …


Nyt fund af vin-amfora
Mellem år og dag finder man på havets bund amforaer – høje krukker af brændt ler – der har indeholdt vin, hvilket vidner om, at også oldtidens folk nød vin i lange baner.
Nu er det sket igen – denne gang i det Ægæiske Hav ud for Cypern, hvor man har fundet et 2400 år gammelt skibsvrag med en amfora samt flere hundrede vinkander.
Det er langtfra det første vinøse fund i det farvand. For to år siden fandt man et lige så gammelt skibsvrag med hele 500 amforaer om bord.
Netop mellem øerne i det Ægæiske Hav har der været en livlig handel med både vin og olivenolie.


>33/09





På etiketterne er der fotografier af henholdsvis et æsel og en elefant - symbolerne for de to fløje i amerikansk politik.

Lad folket bestemme
Det californiske vinhus Martellotto lancerer om føje tid en ny vin på det amerikanske marked med navnet ”Let the People Decide”. Det er en rødvin fra Paso Robles årgang 2008, og den fås i to udgaver: Progressiv og Konservativ. Ved at sætte den ene eller den anden flaske på bordet, når man har selskab, kan man således bekende politisk kulør over for gæsterne.

Neurokirurgen og hippie-vinmageren
Ideen til vinen har været oplagt for de to ophavsmænd, Greg Martellotto og Pedro Aguilar. De var bedste venner i gymnasiet i Dallas og havde de samme holdninger til tilværelsen. Men så deltes vandene. Mens Aguilar blev en cigar-rygende, Georg Bush-begejstret konservativ neurokirurg, blev Martellotto hippie-vinmager, buddhist og inkarneret vegetar.
Nu har de to så fundet sammen igen og skabt en vin med to ”smags-varianter”, som passer til deres egne forskelligartede politiske holdninger. Og tidspunktet er velvalgt, nu hvor det amerikanske midtvejsvalg vinker foruden.
10% fra salget af hver flaske vil gå til politiske foreninger, der støtter henholdsvis konservative og liberale mærkesager.







Asiens største vinkonkurrence
Der findes et hav af årlige internationale vinkonkurrencer rundt om i verden. Når det gælder Asien, er Japan Wine Challenge, der blev afholdt første gang i 1997, den absolut største.
Den 13. udgave er netop løbet af stabelen i Tokyo, og der var mere end 1400 vine fra 23 forskellige lande, som dystede om de bedste placeringer inden for en lang række kategorier.
Der blev i alt uddelt 54 guldmedaljer, 234 sølvmedaljer og 570 bronzemedaljer. Derudover var der elleve vine, der fik trofæ, hvilket er den fornemmeste anerkendelse.
Neden for bringer vi listen over trofæ-vinene, og vi hører gerne, om nogle af dem forhandles i Danmark.

Vine, der blev tildelt trofæ:
Bedste mousserende vin: Champagne Piper-Heidsieck Cuvee Rare Millesime, Frankrig 2002
Bedste oversøiske hvidvin: Gibbston Valley Pinot Gris, New Zealand 2009
Bedste europæiske hvidvin: Riesling Erstes Gewachs, Schloss Vollrads, Tyskland 2006
Bedste oversøiske rødvin: Heitz Napa Valley Cabernet Sauvignon, USA 2005
Bedste europæiske rødvin: Torres Salmos, Spanien 2007
Bedste søde vin: Westend 3 Bridges Golden Mist Botrytis, Australien 2008
Bedste hedvin: Vina AB, Spanien (uden årgang)
Bedste Koshu vin: Haramo Vintage Koshu Sur Lie, Japan 2009
Bedste økologiske/biodynamiske vin: Hart of the Barossa Limited Release Certified Organic Shiraz, Australien 2008
Bedste vin til prisen: Zonin Prosecco, Italien (uden årgang)
Bedste nye vinfund: Vina Casablanca Nimbus Merlot, Chile 2008


Til_37/09



.....................





Et stemningsbillede fra Portvinsfestivalen i den store børssal.

Portvinsfestival i Børsen
Nu, hvor sommeren går på held, er det tid til at hygge sig med et godt glas portvin. Og det bliver der rig lejlighed til, når den store Portvinsfestival afholdes i Børsen den 1. november.
Formålet med festivalen er at skærpe interessen for de fire typer kvalitetsportvin: Vintage, LBV, Colheita og Tawny med alder.
Det er Henrik Oldenburg, som er anerkendt i ind- og udland for sin store viden om portvin, der står bag Portvinsfestivalen, hvis første udgave blev afholdt i 1988.

Besøg fra Quinta do Noval
Dagen er delt op, så der er pressesmagning kl. 11.30, hvorefter vinskribenter, restauratører, sommelierer og vinhandlere kan få smagsprøver og en god snak ved de mange portvins-stande.
Årets gæstetaler er Christian Seely, som er direktør i det franske forsikringsselskab AXA, der igen ejer Quinta do Noval. Det anerkendte portvinshus er også begyndt at sende rødvine på markedet, og dem har Seely taget smagsprøver med på. Nedenfor bringer vi ugens STORE billede af Quinta do Noval’s vinmarker, der breder sig på terrasserne i Douro-dalen.
Fra kl. 16 til 18 og igen fra kl. 19 til 21 kan enhver komme og smage de dejlige hedvine i den store børssal. Prisen er 225 kr. inklusiv smageglas.
Billetter kan bestilles på www.forlaget-smag.dk.


.



/EMBED>


............ ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * OB-vinimport er begyndt at importere vinene fra Domaine du Grand Tinel i Châteauneuf du Pape.
    * VinEngros er et nyt vinimportfirma i Torvegade 79 i København. Firmaet henvender sig især til restaurantbranchen.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

. ..

.
.


    Søren Gudiksen (f. 1938) er uddannet skolelærer og har i mange år haft sin faste gang på Sdr. Omme skole. Men sideløbende har han plejet sin store interesse for vin.
    Det hele startede i 1990 med en ferietur til Bordeaux. Siden da har ferie, Frankrig og vinøse oplevelser været uløseligt forbundet.
    Forud for hver eneste rejse har Søren Gudiksen gjort et grundigt researcharbejde for at være sikker på at få de rette flasker med hjem til vinkælderen.
    Både forarbejdet og oplysningerne om de mange vine og producenter blev kopieret på cd’er og delt ud til diverse vinvenner, så de vidste lige, hvor de skulle tage hen, når de kom til de respektive vinområder.
    I 2003 blev Søren Gudiksen pensioneret og fik for alvor tid til at dyrke sin helt store lidenskab, nemlig vinene fra Châteauneuf du Pape. Det har blandt andet udmøntet sig i en enestående webside, hvor man kommer hele vejen rundt om emnet – en glimrende indføring for den, der ønsker et grundigt kendskab til netop disse vine.
    Websiden har gennem årene haft vokseværk og omhandler i dag samtlige appellationer i det sydlige Rhône, ligesom indholdet på siden nu også foreligger i en engelsk version.
    Fuldt ud velfortjent blev Søren Gudiksen i 2008 optaget i vinbroderskabet i Châteauneuf du Pape, Eschansonnerie des Papes, som en påskønnelse for hans indsats for at promovere vinene derfra.
    Når han ikke sidder og opdaterer sin webside, er han at finde på golfbanen, hvor han giver den hele armen næsten hver eneste dag.
    Hygge med hustruen Ulla, de to døtre og børnebørnene bliver der også tid til - og til en god flaske Châteauneuf du Pape.
    Adresse: Holdgårdsvej 36, 7260 Sdr. Omme, tlf.: 75 34 14 40, e-mail: soeren.gudiksen@mail.dk, www.chateauneuf.dk.



Ugens vinøse billede
Dette billede viser ikke en af de oversvømmelser, vi for øjeblikket er omgivet af. Vinmarken er med vilje sat under vand.
Billedet, som vi har fået tilsendt af Malitta Achton, stammer fra Domaine de la Ferrandière mellem Corbières og Minervois i det franske Languedoc, og marken er usædvanlig ved, at jorden – gammel havbund – er meget salt. Vingården har derfor myndighedernes tilladelse til at oversvømme marken 40 dage hvert forår.
Dette har samtidig betydet, at vinlusen Phylloxera ikke har spor lyst til at få våde fødder, så den holder sig fra vinstokkene. Hvilket gør, at man ikke er tvunget til at pode disse på amerikanske rødder. Her er der faktisk tale om ”præphylloxera-vine”.
Vinen fra Domaine de la Ferrandière importeres af Den lille Vinkælder.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. ......... ........... ........ ........... ...........
...............................

    .....................
    85 Nyanlagte vinmarker i Portugals dramatiske Dourodal. Markerne tilhører Noval. På den anden side af floden ligger Taylor's (foto © Quinta do Noval)
    ...............
    ...............




33/09





    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Domaine de la Ferrandière, Vin de Pay d'Oc, Frankrig, 2008
69 kr., Den lille Vinkælder
Fadlagret, men yderst tilpas med de fineste fadtoner, der understreger den gode frugt. En superlækker hvidvin, som man nyder med største fornøjelse.


La Flor, De Pulenta Wines, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2009
89 kr., Propperiet
Blød og afrundet hvidvin med Sauvignon-druens friskhed. En dejlig vin. Flasken har skruelåg.


Morandé, Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2008
89 kr., i september måned: 69 kr., Slagelse VinKompagni
En ret let, saftig hvidvin med god frugt og tilpas syre - en vin, der er nem at drikke. Flasken har skruelåg - og den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Château Villa Bel-Air, Lynch-Bages, Graves Blanc, Frankrig, 2009
154,95 kr., indtil 15. september: 119,95 kr., Theis Vine
Hvidvin med en vidunderlig aromatisk duft og en smag med Sauvignon Blanc-druens sprælske friskhed og Sémillon-druens blødhed. Dertil en god syre.


Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Blanc, Frankrig, 2007
299,95 kr., indtil 15. september: 249,95 kr., Theis Vine
En stor og flot hvid Châteauneuf med kraftig duft og en blød, afrundet og let fed smag med krydrede toner.


Blanc de Lynch-Bages, Lynch-Bages, Bordeaux, Frankrig, 2008
299,95 kr., Theis Vine
Blød og meget frisk hvidvin med fornem mineralitet og god struktur. Der laves kun 18.000 flasker af den om året.


Filippo Gallino, Arneis, Roero, Italien, 2009
75 kr., Langhe Vine
En enkel og ligetil hvidvin med et ret smalt smagsbillede.

Rødvin


Toro Loco, Tempranillo, Utiel Requena, Spanien, 2008
39,95 kr., Strandgaarden
Fortræffelig rødvin, der smager rigtig godt. Dejlig hverdags-vin til en forbavsende lav pris. På etiketten er der vist en flot proptrækker, men flasken har skruelåg.


Luiano, Chianti Classico, Italien, 2008
49 kr., pris for ½ flaske, Carlo Merolli
Denne fortræffelige rødvin kommer i en lille trind og buttet halvflaske, der ligener den øverste del af en helflaske, der er skåret over på midten. Det er en typisk Chianti med frisk frugt og gode facetter. Prisen er rimelig.


Cefiro, Reserva, Viña Casa Blanca, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2009
75 kr., indtil 18. september: 59 kr., Østjysk Vinforsyning
Saftig og dejlig rødvin med god Pinot-karakter. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.


Colle Vento, Ripasso, Valpolicella, Italien, 2008
77 kr., Premier Cru
Et rigtig godt glas! En harmonisk rødvin med ren frugt og et strejf af rosiner.


Le Bèrne, Rosso di Montepulciano, Italien, 2008
79 kr., Fiasco-Vine
Harmonisk og dejligt afrundet rødvin med en ren frugtsmag og bløde tanniner.


Balción, Bodegas Resalte, Crianza, Ribera del Duero, Spanien, 2005
83 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine
Dejlig rødvin med varme og afrundet frugt - mørke bær, enebær, chokolade ...


Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien, 2007
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fremragende rødvin, blød, lækker, harmonisk, med saftig frugtsmag og tilpas syre. Lang eftersmag.


Liano, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2007
169 kr., Kjær & Sommerfeldt
Superlækker rødvin på druerne Sangiovese og Cabernet Sauvignon. En stor og dejlig vin, der fylder munden med mange smagsindtryk. Lang eftersmag.


Château Villa Bel-Air, Lynch-Bages, Graves, Frankrig, 2005
184,95 kr., indtil 15. september: 119,95 kr., Theis Vine
Duften flot og krydret. Smagen udpræget Bordeaux-rødvin, tør, men også med god, koncentreret frugt. Vinen er moden og kan drikkes nu.


Château Les Ormes de Pez, Lynch-Bages, Cru Bourgeois Exceptionnel, Saint-Estèphe, Frankrig, 2001
249,95 kr., Theis Vine
Fornem Bordeaux-rødvin med en dejlig tør og frugtagtig smag.


Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Rouge, Frankrig, 2007
299,95 kr., indtil 15. september: 249,95 kr., Theis Vine
Fyldig og blød rødvin i god balance. Det vil nok være en god idé at dekantere den, så den får lidt luft. Da vi smagte den, stod den og blev bedre og bedre i glasset, hvor den i starten havde en lille spritkant.


Château Lynch-Bages, Lynch-Bages, Grand Cru Classé, Pauillac, Frankrig, 2004
695 kr., Theis Vine
2004-årgangen af denne fornemme rødvin er elegant, blød, afrundet og meget lækker. Den er charmerende nu, men den vil i løbet af nogle år udvikle sig til noget endnu mere fornemt. Vi smagte også årgangene 1998 til 995 kr. og 1996 til 1395 kr., der er modne og flotte vine. Château Lynch-Bages tages kun hjem på bestilling, og leveringstiden er cirka tre uger.


Il Cedrone, Cantina di Negrar, Veronese IGT, Italien, 2008
49 kr., Toscavini
Frugtagtig og afrundet og med en ret markant sødme. Udmærket rødvin til prisen. Flasken har skruelåg.


Haut Macõ, Château Mallet Frères, Côtes de Bourg, Frankrig, 2005
75,95 kr., pris ved 6 flasker: 68,95 kr., WineAndBarrels
Ret let, udpræget tør Bordeaux-rødvin, moden og udmærket til mad.


Ossa, Sixth Generation, Cachapoal Valley, Chile, 2004
645 kr., Osted Vin
Meget kraftig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère, Merlot og Syrah - en vin, der skal drikkes med kniv og gaffel. En flot vin i en megatung flaske. Prisen spiste desværre to stjerner.

Sød vin


Churchview, Late Harvest, Shiraz, Margaret River, Australien, 2007
105 kr., pris for ½ flaske; pris i denne størrelse ved 12 flasker: 95 kr., Ranimex Vine
Denne australske søde vin er fremstillet på senthøstede, rosinagtige druer, og gæringen er stoppet ved 19% alkohol med druesprit - altså ganske som når man laver portvin. Derefter er vinen lagret på fransk eg i et år. Den har god frugt med en syre, der afbalancerer sødmen, men den har i øvrigt ikke noget særlig bredt smagsbillede. Flasken har skruelåg.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.