Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06. 2011

,,,


Nyheder i uge 6, 2011








Høstfolkene bærer handsker og hue, når druerne skal høstes til den canadiske icewine. Foto: www.winesofcanada.com.

Omfattende svindel med icewine
Vi har tidligere fortalt, hvordan der er udbredt svindel med fornemme Bordeauxvine i Kina. Men svindelen går også ud over Canadas søde icewine. Ligesom den tyske Eiswein fremstilles den af druer, der høstes, når termometret er nået ned på mindst 8 minusgrader.
Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens sukker- og aromastoffer forbliver i flydende tilstand. Under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
En omstændelig proces, der gør icewine til en dyr delikatesse. Den søde vin er blevet yderst populær på kinesisk jord, og den er i dag en af de foretrukne vingaver kineserne imellem. Netop fordi den er dyr, er der ekstra prestige i at give en flaske væk. Og netop derfor har svindlerne også kronede dage og store indtjeninger.
Ifølge Winespectator skulle mindst 80% af alle de flasker icewine, der sælges i Kina, være forfalskede.

Vand, sukker og honning
Den forfalskede icewine fremstilles på flere måder. Den værst tænkelige udgave er den, hvor indholdet består af vand eller hvidvin tilsat sukker og honning.
En langt mere drikkelig variant er de flasker, der indeholder vin af senthøstede druer – som ikke har været frosne.
Og så er der de snedige svindlere, som importerer canadisk icewine som bulk og fortynder vinen med vand og andet godt, før den tappes på flasker. På etiketterne står der selvfølgelig canadisk icewine – og en god sjat af den ædle vin er der jo også i indholdet.
Hvis de kinesiske myndigheder bliver lidt for nysgerrige, kan disse importører fremvise fuldt ud gyldige toldpapirer.

Sådan genkendes den ægte vare
De canadiske producenter af icewine er selvsagt oprørte over de mange forfalskninger, som de frygter, vil give det ægte produkt et blakket ry.
Netop derfor gør de en indsats for at skærpe kinesernes viden om icewine. Flere canadiske producenter og deres kinesiske importører afholder nu smagninger af den søde vin i Kina. Man oplyser også kineserne om, hvordan de kan se forskel på de ægte flasker og forfalskningerne. Umiddelbart er det nemlig ikke så let. Men der er visse ting, som skal være oplyst på en ægte flaske – og som ofte vil mangle på forfalskningerne:
* Der skal være et VQA-logo på bæltet rundt om flaskehalsen. Det står for Vintners Quality Alliance og er en kvalitetsbetegnelse og samtidig en garanti for, at al indholdet er fremstillet i Canada.
* Ifølge VQA-reglerne skal årgangen og druenavnet stå på etiketten.
* De canadiske regler kræver, at man skriver icewine på etiketten – og ikke ice wine, som ses på nogle af de forfalskede flasker.
* Hvis vinen er meget lys og lige så tyndtflydende som almindelig hvidvin, bør alarmklokkerne ligeledes ringe.






Sødme-skala på etiketterne
Domaine Zind-Humbrecht er et af Alsaces førende vinhuse. Vindyrkningen er biodynamisk, og det er naturen, der råder under fremstillingen. Gæringen får lov til at styre sig selv, hvorfor vinene ofte har en mindre mængde restsukker og derfor en fin sødme, som er fremkommet på forskellig vis.
Også i mange andre alsaciske hvidvine finder man en større eller mindre grad af sødme.
Sødmegraden fremgår dog som regel ikke af etiketterne, og forbrugerne kan derfor let gå galt i byen, og først når det er for sent opdage, at den valgte hvidvin har alt for megen sødme til fisken.
Hos Zindt-Humbrecht har man dog fundet en løsning i form af en skala fra 1 til 5 på flaskerne, hvor 1 er tør og 5 er meget sød.

Bør gælde for alle Alsacevinene
I et nyligt interview i Decanter har lederen af vinhuset, Olivier Humbrecht, ytret, at det er absolut nødvendigt, at der indføres en lignende skala eller niveauinddeling for samtlige vinproducenter i Alsace. Der skal simpelt hen ryddes op i junglen af varierende sødmegrader.
Alternativt kunne man selvfølelig indføre regler, der påbyder vinhusene kun at fremstille tørre hvidvine – med mindre, der er tale om deciderede dessertvine.
Men det ville ifølge Olivier Humbrecht være "at smide barnet ud med badevandet". Hvis man forenkler smagsbillede af Alsacevin så drastisk, vil en række meget store vine ikke længere se dagens lys.
Hvis distriktets vinøse myndigheder indfører en officiel sødme-skale, vil Zind-Humbrecht droppe sin nuværende skala og tilslutte sig den nye.




Kurve fulde af nyhøstede Chardonnay-druer i Champagne. Foto: Michel Hetier / CIVC.

Bollinger til halv pris
2008 og 2009 har været turbulente år for Champagne med dalende priser og afsætning samt hård konkurrence fra andre og billigere mousserende vine heriblandt den spanske cava. I 2009 kunne man i visse supermarkeder i udlandet købe to flasker Bollinger til én flaskes pris.
Årsagen har været den verdensomspændende økonomiske krise. Og i Champagne håndterede man nedgangen i salget ved at skære ned på antallet af høstede druer og dermed på produktionen af boblevinen.

Champagne-tørke til april
Men i løbet af 2010 begyndte champagnen igen for alvor at boble i glassene, og salgspilen peger fortsat nærmest lodret opad. I alt blev der ifølge CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) solgt 319 millioner flasker champagne i 2010, hvilket var en stigning på 8,5% i forhold til 2009.
Opsvinget i champagne-salget er så stort, at nogle af champagnehusene frygter, at de ikke kan leve op til efterspørgslen, og at der allerede til april vil være mangel på flasker. Det gælder blandt andet Vranken Pommery, som endte med et rekord stort salg på 20 millioner flasker sidste år. Her krydser man nu fingre for, at de næste par høstårgange bliver ekstra store.

En fremtid med flere flasker
Vi går dog en fremtid i møde med meget mere champagne. Til marts vil Champagne-appellationen officielt blive udvidet med yderligere 45 landsbyer, hvis tilhørende jorde har fået det blå stempel til dyrkning af de tre champagne-druer, Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay.
Dog har det lange udsigter, før der kommer champagne fra disse områder. Først skal vinplanterne plantes, og dernæst går der adskillige år, før de begynder at bære druer.
For landsbyboerne, der ejer jorderne, er godkendelsen en appelsin i turbanen. Priserne på en hektar jord er efter godkendelsen steget fra et beløb svarende til 37.000 kr. til cirka 7,5 millioner kr.
Ugens STORE billede nedenfor viser et udsnit af Champagnes mange små og større vinmarker.


>43





Slottet betalte for smagningen
I sidste uge skrev vi om en smagning, som organisationen Grand Jury Européen (GJE) havde offentliggjort.
Den suveræne vinder blev Château Lascombes, som klarede sig bedre end en række 1. cru-vine.
En indsender til nyhedsmagasinet Le Point mente imidlertid, at vinsmagningen ikke var gået helt fair til. Det var nemlig Lascombes, der selv havde arrangeret og finansieret smagningen og betalt GJE 18.722 euro (cirka 140.000 kr.) til indkøb af de kostbare vine.
I den forløbne uge har GJE’s formand, François Mauss, forsvaret sig. Det var rigtigt, at Château Lascombes havde betalt gildet. Slottet, der er 2. cru, ønskede at få vurderet sin vin i forhold til store 1. cru-vine, og smagningen var en blindsmagning, der blev udført efter de strengeste regler. Dette fremgår af en side i GJE’s blog på nettet.

Lascombes havde intet at tabe
en anden blog-side har GJE offentliggjort hele to svar, som François Mauss har tilstilet Le Point, dels en pæn og venlig henvendelse og dels den store kanon, Grosse Bertha.
I kanon-svaret får den ikke for lidt. Det er mest en beskrivelse af de væmmelige og uhæderlige journalister – ces messieurs de Paris – der tillader sig at kritisere GJE’s smagning.
Derefter følger – som det jo sker på sådanne blogs – en række indlæg for og imod, og her noterer vi som en væsentlig indvending, at Château Lascombes – hvis smagningen var gået slottet imod – ikke havde behøvet at offentliggøre resultatet.
– Lascombes havde intet at tabe, skriver indsenderen. – Hvis resultatet af smagningen havde skuffet, havde man ikke offentliggjort det. Hvis det var blevet en succes, havde man udnyttet det maksimalt.
Hvad det ender med? Måske påstand mod påstand. Men nogle mener sikkert stadig, at det er betænkeligt, at man sådan kan købe sig til en smagning hos en organisation, der ellers burde være helt uafhængig og ikke tage betaling for bestilte smagninger.




En af smagerne, Laurent Vialette, under arbejdet.
I rækkefølge efter point
Hvis vi nu ser bort fra balladen i Frankrig, så er der ingen tvivl om, at Grand Jury Europeén virker som et seriøst foretagende, og at det er trænede smagere, som stikker næsten i glassene.
En af smagerne er i øvrigt dansker, nemlig Marie Ahm. Hun deltog også i Lascombes-smagningen.
Herunder bringer vi listen over de smagte vine i rækkefølge efter point og med Château Lascombes på førstepladsen. Priserne i euro har vi regnet om til danske kroner.
Men vi gør samtidig opmærksom på de indvendinger, man kan gøre imod resultatet, og som vi nævnte i sidste uge.
To flasker Château Leoville-las-Cases var fejlbehæftede, så de udgik af smagningen.

1. Château Lascombes, 775 kr.
2. Château Léoville-Poyferré, 990 kr.
3. Château Mouton-Rothschild, 5000 kr.
4. Château Cos-d’Estournel, 2100 kr.
5. Château Rausan-Segla, 900 kr.
6. Château Pichon-Longueville Baron, 1300 kr.
7. Château Léoville-Barton, 1250 kr.
8. Château Montrose, 1100 kr.
9. Château Ducru-Beaucaillou, 1875 kr.
10. Château Latour, 11.250 kr.
11. Château Gruaud-Larose, 630 kr.
12. Château Margaux, 11.200 kr.
13. Château Rauzan-Gassies, 390 kr.
14. Château Brane-Cantenac, 355 kr.
15. Château Durfort-Vivens, 355 kr.
16. Château Lafite-Rothschild, 18.000 kr.
17. Château Haut-Brion, 8700 kr.
18. Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, 1055 kr.
Fejl Château Leoville-las-Cases, 2180 kr.







Et bog-blad om vin og kultur
Som bladet Skalk handler om dansk historie, så handler tidsskriftet Sfinx om landene omkring Middelhavet.
Sfinx-redaktionen holder til på afdelingen for klassisk arkæologi på Århus Universitet, og redaktionen har nu udgivet en engangs-publikation med titlen Vin&Kultur – nærmest et magasin med interessante artikler i flot layout og med mange smukt trykte illustrationer.
Der er lagt et grundigt arbejde i bogens mange artikler – det er ikke spor akademisk dette her; det er spændende læsning.
Her kan man læse, hvordan egypterne, grækerne, etruskerne og romerne dyrkede druer og drak vin – om korsfarernes søde Commandaria-vin og om vin og kult. Samt om hvordan vinen indtog Danmark.
 
Vinsækkens historie
Specielt overraskende for os var artiklen om vinsækkens historie – hvordan man siden oldtiden har opbevaret og transporteret vin i dyrehuder.
Som regel har det været skind fra får og geder, men efter sigende har man i Indien også brugt elefanter og næsehorn.
Og så elsker vi historien om, hvordan man ved Dionysos-festerne i det gamle Grækenland konkurrerede om, hvem der længst kunne holde balancen på en fyldt vinsæk, der var gnedet ind i olie. Vinderen fik den fyldte vinsæk som præmie. Det ville vi godt have været med til.
Vin&Kultur koster 80 kr. plus porto og kan købes hos Sfinx i Århus.


Miguel Torres går på pension
Torres, der er en af Spaniens førende bodegaer, ligger i Penedès. I de sidste 44 år har det været den dygtige og karismatiske Miguel Torres, der har ledet vinhuset, som han overtog fra sin far.
I hans varetægt har bodegaen ekspanderet med vinmarker i flere andre spanske vindistrikter, blandt andet i Ribera del Duero, Rioja og Priorat, i Chile og Californien samt med joint ventures i Kina og Indien.
Da vi fornylig talte med Miguel Torres, fortalte han, at han vil trække sig tilbage i år – det er en fast regel i familien, når lederen af bodegaen fylder 70 år. Og nu spekuleres der i Spanien på, hvem, der vil overtage roret efter ham.

Det bliver i familien
Der er flere familiemedlemmer tilknyttet bodegaen – alle har de en universitetsuddannelse og mindst tre års erfaring uden for firmaets rammer. Det er kravene, hvis man som medlem af familien vil have en overordnet plads i firmaet.
Så der er flere muligheder for en arvtager – dog vil det højst sandsynligt blive en af Miguel Torres’ egne børn. To af dem er allerede involveret i firmaet: hans datter Mireia Torres, som er teknisk direktør, og hans søn Miguel Torres Jr., som står for interesserne i Chile.






25 postkort fra Galicien
VinAvisens Mariette har besøgt den dejlige spanske region Galicien. Det er der kommet i alt 25 postkort ud af, som vi bringer i denne og de kommende uger. Her kommer de første fem.



.......
Santiago de Compostela er hovedbyen i Galicien og et godt udgangspunkt for en rejse gennem de fem vindistrikter Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras og Monterrei.

Postkort nr. 1 fra Galicien:
Spaniens grønne hjørne
Spanien er sol og varme, hede sandstrande og store rødvine fra kendte områder som Rioja og Priorat.
Men der findes et andet og ikke helt så kendt Spanien, Galicien oppe i det nordvestlige hjørne af landet. I denne region, der er på størrelse med Jylland, er vejret mildt og fugtigt med mere regn end noget andet sted i Spanien. Her er frodigt og grønt, fløjlsbløde bakker og dybe kløfter, floder med hårnålesving og dramatisk forrevne kyststrækninger. Flere steder minder landskabet en hel del om Skotland.
Galicien er et smørhul for alt godt fra havet, og blæksprutter, pulpo, er den store delikatesse, der serveres på et hav af måder i de såkaldte pulperías. Og til al den fisk og skaldyr fremstilles der masser af dejlige galiciske hvidvine. Man er nemlig i hvidvinsland, når man er i Galicien – rødvinen overlader galicerne med få undtagelser til resten af Spanien.
Vi besøgte tre af de i alt fem vindistrikter i regionen: Rías Baixas, Ribeiro og Valdeorras.



.......
Albariño er Rías Baixas store hvidvinsdrue. Alba betyder ”hvid” og Riño står for ”Rhinen” – altså den hvide drue fra Rhinen, hvilket hentyder til dens oprindelse fra Alsace. Foto: Bodegas Fillaboa.

Postkort nr. 2 fra Galicien:
Den store hvidvinsdrue Albariño
Man kan ikke sige Rías Baixas uden at sige Albariño – hvidvinsdruen, som lægger most til 90% af al den vin, der fremstilles i distriktet. Denne drue – og de vine, den forvandles til – er måske ikke så kendte herhjemme, men det er så afgjort værd at gå på jagt efter dem. Det er dejligt friske hvidvine, som smager rigtig godt her og nu, men som man også roligt kan gemme i flere år. Albariño-vinene har stort lagringspotentiale, hvilket bevistes af de ældre årgange, som flere af bodegaerne bød os på. Det var fantastiske hvidvine.
Det er dog ikke nemt for vinproducenterne at få afsat disse ældre Albariño-vine til det hjemlige marked. I Galicien – som i resten af Spanien – er der en udbredt holdning til, at den hvidvin, der kommer i glasset, skal være af nyeste årgang.
Producenterne gemmer dog en lille del af hver årgang i håb om, at restauranterne vil aftage de ældre vine og få overbevist gæsterne om deres store værd.
Men der er nu heller ikke den store forståelse fra restauranternes side. Herfra lyder det, at en ældre hvidvin er som en fisk, der er 15 dage gammel – og den sætter man jo heller ikke på bordet.



.......
Fra venstre mod højre: Vinmager Ana Quintela, Vicky Mareque Bueno og Marisol Bueno. Marisol er et stort navn i Rías Baixas. Hun har gjort meget for at højne kvaliteten af Albariño-vinene og blev i 1986 udnævnt til præsident for distriktets vinkomité.

Postkort nr. 3 fra Galicien:
Her er det kvinderne, der bestemmer
Nogle af de rigtig gode Albariño-vine kommer fra Bodega Pazo de Señorans.
Bodegaen ligger et stenkast fra havet, i Val do Salnés, det største og bedste område i Rías Baixas.
Hos Pazo de Señorans er det ståltankene, der dominerer billedet – Albariño-druen egner sig ikke så godt til eg, mener man her. En del af vinen får dog nogle ganske få måneder på fad.
Også kvinderne dominerer billedet. Vi blev modtaget af hele tre af dem: Marisol Bueno, der ejer bodegaen sammen med sin mand Javier Mareque, deres datter Vicky Mareque Bueno og vinmageren Ana Quintela.
Faktisk er samtlige chefer i bodegaen kvinder, mens de ansatte er mænd – noget, der gælder for mange af vinhusene i Rías Baixas. Området har fra gammel tid været matriarkalsk, da mændene i de dengang talrige små fiskerbyer næsten altid var ude at fiske, mens kvinderne passede skansen derhjemme.


33/09





.......
De gamle kornkamre, hórreos, er nærmest et vartegn for Galicien. Der er rigtig mange af dem, og en af de meget lange kan ses hos Pazo de Señorans. Den slår dog ikke Galiciens længste hórreo – den måler 35 meter og findes i byen Carnota.

Postkort nr. 4 fra Galicien:
Korn i eget kammer
Når man kører gennem det galiciske landskab, ser man overalt de såkaldte Hórreos. Ud over fiskeri var dyrkning af korn og andre afgrøder udbredt i Galicien i gamle dage. Om vinteren blev afgrøderne opbevaret i disse meget dekorative kornkamre.
Væggene i en hórreo kan – ligesom de bærende konstruktioner – være af granit og forsynet med små aflange vinduer. Eller de kan bestå af træplanker med sprækker imellem, som sørger for ventilationen.
Selve kammeret er hævet op på høje granitben, der afsluttes med runde granitplader, som holdt rotter, mus og andre kornglade dyr væk.
Hórreos fremstilles den dag i dag i alle størrelser og afskygninger og mest af alt til pynt på gårdspladser og i villahaver.
Til Pazo de Señorans, hvis smukke hovedbygning stammer fra 1500-tallet, hører der en formidabel gammel hórreo.
I dag er den tom – nu fremstiller man udelukkende vin. Herhjemme fås bodegaens dejlige hvidvine hos Kjær & Sommerfeldt.



.......
I den lille vinmark foran Bodega Gerardo Méndez vokser mere end 200 år gamle vinstokke, hvis Albariño-druer anvendes til hvidvinen Cepas Vellas.

Postkort nr. 5 fra Galicien:
Nogle meget gamle vinstokke
Man føler sig ofte langt ude på landet, når man kører rundt i Rías Baixas. Og i disse landlige omgivelser mellem høns og hunde, kaniner og køkkenhaver finder man masser af små og mellemstore familieejede vinhuse. Flere af dem laver fortræffelige hvidvine - blandt andet Bodega Gerardo Méndez i Val do Salnés.
Ejeren Gerardo Méndez og hans datter Encarna med tredje generation på armen skænkede i glassene af deres vin, Cepas Vellas – hvilket betyder gamle vinstokke.
Og gamle er de vinstokke, der har lagt Albariño-druer til denne bløde, frugtrige hvidvin. Mere end 200 år, hvilket Gerardo Méndez har papir på i form at nogle gamle dokumenter.
Vinstokkene, som vokser på en lille mark foran bodegaen, snor og bugter sig da også af ælde. De formeres via rodskud, hvor grene med nye skud bøjes og stikkes ned i jorden, hvor de slår rødder.
De gamle vinstokke giver ikke så mange druer mere, men i et godt år kan bodegaen komme op på 10.000 liter druemost.







Halve flasker findes skam
I sidste uge bragte vi en mail fra vor læser Mads Winther, der havde problemer med at finde vin i halve flasker.
Det er sikkert rigtigt, at de ikke er så lette at finde rundt om i supermarkederne; men de halve flasker findes skam.
Vi efterlyste sådanne flasker og har nu fået svar fra en række importører. Flere af dem havde faktisk rigtigt mange – op til fjorten-femten forskellige vine – og i listen herunder nævner vi 52 udvalgte vine.
Vi har sat vinene i rækkefølge efter pris med de billigste først, så det er nemt at orientere sig alt efter pengepung og øjeblikkeligt behov.

Noget de andre ikke har
Når vi nu nævner de måske manglende halve flasker i supermarkederne, så må vi lige tilføje, at der er undtagelser.
Vi fik således en mail fra Kaare Noer og Peter Toft i SuperBest på Jægersborg Allé i Charlottenlund. De har hele syv forskellige vine på hylderne, men importerer dem ikke selv. De får dem fra importører som Excellent Wine, Haller Vine og Johs. M. Klein.
Netop SuperBest er jo en frivillig kæde, hvor de enkelte butikker kører et fælles standard-udvalg, men tillige har de mulighed for at præsentere andre vine. Og det er der altså nogle af dem, der gør. Også halve flasker.
Kaare Noer og Peter Toft nævner, at det er vigtigt for dem at "have noget, de andre ikke har". Men de oplever også ofte, at diverse medier kun nævner SuperBest i en omtale af en vin til trods for, at vinen måske kun fås i en enkelt eller nogle få SuperBest-butikker.


52 halve flasker

Mousserende vine
Penina Silver, Demi Sec, Slovenien, 30 kr., Ad Libitum-Vine
E.Boeckel, Blanc de Blancs Brut, Cremant d’Alsace, Frankrig 2008, 60 kr., Vin Stysiek
Grasparossa di Castelvero, Lambrusco, Italien 2009, 61 kr., Ad Libitum-Vine
Weingut Steininger, Sekt, Grüner Veltliner, Østrig, 65 kr., Ad Libitum-Vine
Penina Gold, Demi Sec, Slovenien, 69 kr., Ad Libitum-Vine
Parxet Cava, Alella, Spanien, 75 kr., Laudrup Vin
Domaine A. Margaine, Cuvée Traditionelle, 1 Cru Brut, Champagne, Frankrig, 95 kr., The Wine Company

Hvidvine
Willm Réserve, Riesling, Alsace, Frankrig 2009, 37,95 kr., Erik Sørensen
Ribeauvillé, Riesling, Alsace, Frankrig 2009, 39,95 kr. v/12 stk., Philipson Wine
E.Boeckel, Riesling, Alsace, Frankrig 2006, 39 kr., Vin Stysiek
Gadi, Bianco di Custoza, Italien 2008, 49 kr., Pran Vinimport
Maurice Schueller, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2006, 50 kr., Vinotheket
Cuvée Jean Charles, Ruhlmann, Riesling, Alsace, Frankrig 2009, 51 kr., Fin-Vin
Maurice Schueller, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2007, 58 kr., Vinotheket
La Chatellenie, Joseph Mellot, Sancerre, Frankrig 2009, 59,95 kr. v/24 stk., Philipson Wine
Schloss Reinhartshausen, Riesling, Qualitätswein, Tyskland 2007, 60 kr., Pran Vinimport
Domaine Servin, Chablis Les Pargues, Frankrig 2009, 64,95 kr., Erik Sørensen
Domaine Pinson, Chablis, Frankrig 2008, 69 kr., Dronninggaard Vinimport
Le Troncsec, Joseph Mellot, Pouilly Fumé, Frankrig 2008, 69,95 kr. v/24 stk., Philipson Wine
Marco Felluga, Pinot Grigio, Montgris, Italien 2009, 74 kr., KB Vin
Domaine Brochard, Pouilly Fumé, Frankrig 2007, 74,95 kr., Erik Sørensen
Merlin-Cherrier, Sancerre, Frankrig 2009, 79 kr., Fin-Vin
Domaine Corsin, Pouilly Fuissé, Vieilles Vignes, Frankrig 2009, 105 kr., KB Vin
Domaine Pierre Usseglio, Blanc, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2009, 110 kr., The Wine Company
    Rødvine
    Just, Cabernet Sauvignon, Frankrig, OBS: Kun 25 cl, 19,95 kr., Erik Sørensen
    Aba da Serra, Quinta de Abrigada, Vinho de Mesa, Portugal 2008, 25 kr., Vin Stysiek
    Umani Ronchi, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2009, 29,95 kr. v/24 stk., Philipson Wine
    Baronnie de Sabran, Côtes du Rhône, Frankrig 2007, 38 kr., Vinotheket
    Baronnie de Sabran, Côtes du Rhône, Frankrig 2007, 38 kr., Vinotheket
    Cuvée Philipson, Guigal, Côtes-du-Rhône Rouge, Frankrig 2005, 39,95 kr. v/24 stk., Philipson Wine
    Domaine Desvignes, Grand Cru Chénas, Frankrig 2008, 43 kr., Dronninggaard Vinimport
    Domaine Benoit Trichard, Grand Cru Brouilly, Frankrig 2008, 45 kr., Dronninggaard Vinimport
    Dominique Piron, Domaine de la Chanaise, Beaujolais Villages, Frankrig 2009, 45 kr., KB Vin
    Domaine des Martinelles, Crozes Hermitage, Frankrig 2005, 50 kr., The Wine Company
    Cuvée Mosaique, Ruhlmann, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 2008, 54 kr., Fin-Vin
    Gadi, Valpolcella Classico, Italien 2009, 55 kr., Pran Vinimport
    Doc Martinette, Barbera d´Asti, Italien 2007, 59 kr., Pran Vinimport
    Château de Briante, Côte de Brouilly, Frankrig 2004, 59 kr., Vin Stysiek
    Grangelière, Pierre Amadieu, Vacqueyras, Frankrig 2008, 59,95 kr., Erik Sørensen
    Domaine Jacob, Hautes Côtes de Beaune, Frankrig 2006, 64 kr., Vinotheket
    Domaine Jacob, Hautes Côtes de Beaune, Frankrig 2006, 64 kr., Vinotheket
    Le Songe de l´Abbe, Faugeres, Frankrig 2005, 65 kr., Vinotheket
    Oddone da Bertinoro, Sangiovese, Italien 2008, 69 kr., Pran Vinimport
    Château Treytins, Lalande de Pomerol, Frankrig 2008, 69 kr., Fin-Vin
    Zingari, Petra, Toscana IGT, Italien 2006, 75 kr., Laudrup Vin
    Clos des Menuts, Saint Emilion, Frankrig 2007, 77 kr., Dronninggaard Vinimport
    Muga Reserva, Rioja, Spanien 2006, 90 kr., Laudrup Vin
    Schug Carneros Estate Winery, Pinot Noir, Carneros, USA 2007, 110 kr., KB Vin
    Domaine Pierre Usseglio, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2008, 110 kr., The Wine Company
    Santa Sofia, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1990, 125 kr., Vin Stysiek
    Joseph Roty, Gevrey Chambertin, Cuvée de Champs Chenys, Frankrig 1999, 162 kr., KB Vin
    Château Le Castelet, Pomerol, Frankrig 2005, 197 kr., Fin-Vin

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    *Taster Wine har i forbindelse med et påtænkt glidende generationsskifte ansat yderligere to personer fra den næste generation af familien Paustian. Det drejer sig om Ted Paustian, der har fået posten som direktionsassistent, og Nicole Lund Paustian som fra den 1. april bliver direktør for strategi og forretningsudvikling.
    --,,,,,,,,,,,--,



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.





Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Lars Belling (f. 1968) har altid vidst, at han ville have et eller andet med handel og eksport at gøre. Og i 1993 stod han så med eksamensbeviset i hånden som nyuddannet eksporttekniker fra Niels Brock.
    Han fik hurtigt job i slik-koncernen Malaco, og herefter gik det stærkt med karrieren. I løbet af få år blev titlen som junior-produktchef skiftet ud med international marketingchef.
    Efter syv år trængte Lars Belling til nye udfordringer. I første omgang blev det til et job som marketingchef i juice-firmaet Cadiso, hvilket indebar to et halvt års arbejde i Saudi Arabien. Dernæst gik turen videre til firmaet O.Kavli, der er kendt for blandt andet Fun saftevand, knækbrød og sovsekulør.
    Efter ti år i dagligvarebranchen fik Lars Belling lyst til at beskæftige sig med mere luksusbetonede produkter, og chancen bød sig, da den franske koncern Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) i 2005 ønskede at oprette et salgskontor på dansk jord.
    I dag har han som country manager i den danske afdeling travlt med at markedsføre LVMH’s mange luksusprodukter, der blandt andet omfatter champagnerne Dom Pérignon, Krug, Moët & Chandon, Veuve Clicquot (Den gule Enke), Ruinart og Mercier. Også top-vine som Cloudy Bay, Newton Vineyard og Numanthia samt en lang række spiritusmærker, blandt andet Hennessy og Glenmorangie, hører med til sortimentet.
    Efter fyraften går turen hjem til Karlslunde Strand og til hustruen Connie. Lidt golf på begynderniveau samt fitness og løb bliver der også tid til hist og pist.
    Adresse: LVMH, Langebrogade 6A, 1411 København K, tlf.: 32 83 73 60, e-mail: lbelling@moet-hennessy.com, www.lvmh.com.


Til_37/09



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. ..... . ..... . .. . ..... . ..... . .....
...............................
    .....................
    106 Champagnes kalkholdige undergrund trækker vejene op som hvide streger mellem vinmarkerne (foto © CIVC)
    ...............
    ...............

. ..... . . . ..



.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 88 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Cuvée Imperiale, Brut, Berlucchi, Spumante, Italien
159 kr., pris ved 12 flasker: 143,10 kr., Distinto
Vellavet mousserende vin med duft af brød og en frisk, saftig smag.

Hvidvin


Turning Leaf, Chardonnay, Californien, 2009
68,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 6): 39,50 kr. ved 2 flasker, Spar Supermarked
En rigtig god hvidvin med en fyldig, blød og "glat" smag med diskrete fadtoner. Til tilbudsprisen lidt af et kup; den udløste den femte stjerne.


Hesaurum, Biscardo, Venezie IGT, Italien, 2010
74 kr., Premier Cru
Krydret, meget frugtagtig hvidvin på druerne Pinot Grigio og Pinot Noir med en god, harmonisk struktur. En vellavet vin, som både er velegnet til mad og som terrassevin - når den tid kommer.


Les Ursulines, Jean-Claude Boisset, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2009
125 kr., på tilbud til 79 kr. ved 6 flasker, Vinoble
Blød og lækker hvidvin med et klart billede af Chardonnay-druen. En glimrende vin til mange lettere retter - eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Porta, Chardonnay, Bio Bio Valley, Chile, 2009
149,95 kr., Vinmonopolet
Silkeblød og meget lækker hvidvin med en flot duft og en smag med mange facetter - citrus, grape ...


Kahurangi, Riesling, Moutere, New Zealand, 2007
109,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Knastør hvidvin med markant smag af lime og grape, der gør den forfriskende, men også kræver, at den skænkes til mad, gerne lidt fede fiskeretter. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Domaine Clos des Lumières, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010
99 kr., pris for boks med 1½ liter, Haller Vine
Her er en boksvin i en kasse, der nærmest er som en terning. Og så rummer den kun 1½ liter - altså det halve af de sædvanlige bokse og svarende til to normale flasker. Vinen er en rosé, men den er utroligt lys i glasset, næsten en hvidvin. Den har en fint krydret duft og en glimrende smag, frisk, blød og med god struktur.

Rødvin


Quinta de Ramozeiros, Douro, Portugal, 2006
69,95 kr., Amka
Til mad er denne rødvin glimrende. Den har en harmonisk og lækker smag med blød saft og krydderi. Prisen er lidt af et kup.


Ravenswood, Cabernet Sauvignon, Californien, 2008
74,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 6): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Flot og dejlig rødvin med en "tæt" smag, god, fyldig og saftig frugt og mange facetter. Til tilbudsprisen lidt af et fund.


Anne Pichon, Merlot, Vin de Pays des Portes de la Méditerranée, Frankrig, 2009
79,95 kr., Multi Wine
Saftig rødvin med blød, afrundet frugt, fin syre og krydderi - eukalyptus, peber, skovbund ... En god vintervin, fortræffelig til mad. De 15% giver tyngde, men vinen virker ikke sprittet. Vinen har en appellation med et helt umuligt navn: Vin de Pays des Portes de la Méditerranée.


Ave Premium, Rivadavia, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
95 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Jabeco-Wine
Flot rødvin med en varm og fyldig smag, der mindede flere i smagepanelet om en god italiener. Bagefter blev det afsløret, at vinmagerne er italienere. Sådan er der så meget ...


Zio Edoardo, Intalto, Monferrato Rosso, Italien, 2008
99 kr., Wine.dk
Rødvin med god krop og en dejlig blød frugt. Glimrende til kødretter. Monferrato Rosso er en appellation i Piemonte.


Château Aney, Haut-Mêdoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2005
109 kr., Red & White
Flot Bordeaux-rødvin, blød som smør, med dybde, dejlig, moden frugt og en smag, der hænger godt i muden. Attraktiv pris.


Oenodea, Domaine Costa Lazaridi, Drama, Grækenland, 2008
114,95 kr., på tilbud til 59,95 kr., H.J.Hansen Vin
Herlig græsk rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko og Syrah med en god struktur og en blødhed, der smelter på tungen. Rigtig lækker. Tilbudsprisen er attraktiv.


Tasman Bay, Pinot Noir, New Zealand, 2008
129 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fortræffelig rødvin, meget lys i glasset, en liflig duft og en herlig Pinot-smag. Hold da op, hvor den smager godt!


Saint Cosme, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
79 kr., på tilbud i denne og næste uge (uge 6-7): 69 kr., Vinslottet
Kraftig og krydret rødvin, udmærket til lidt kraftige kødretter.


Aresti, Estate Selection, Merlot, Curicó Valley, Chile, 2009
59 kr., X Wine
Rødvin med en meget krydret smag - måske med for meget krydderi på bekostning af frugt. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Liebich, Fortified, Barossa Valley, Australien
100 kr., The Wine Company
Dette er ikke en portvin, men den er lavet på samme måde. Den er "fortificeret" - forstærket med druesprit, der har stoppet gæringen, så ikke alt druesukkeret er omdannet til alkohol. I dette tilfælde er resultatet en meget sød, næsten karameliseret smag, der maskerer vinens frugt og facetter. Flasken er forsynet med skruelåg.

Andet


The Irishman, Bernard og Rosemary Walsh, Irish Cream, Irland
139 kr., Lago Import
Midt i Irland har Bernard og Rosemary Walsh en lille produktion af likør, og er man til chokolade-flødelikør, er deres "The Irishman" lige sagen. Ren slik uden alkoholiske kanter. Lækker. Flasken har skruelåg.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.