Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13. 2011



Nyheder i uge 13, 2011

Læs uge 12.......Læs uge 11.......Læs uge 10








Billedet er taget i et af præfekturet Iwates i alt 27 sake-bryggerier (foto: www.japan-iwate.info).

Sake-bryggerier udslettet af tsunami
Katastrofen har ramt Japan med både jordskælv og tsunami. Og det er også gået ud over landets gamle sake-bryggerier, hvoraf nogle simpelt hen er forsvundet fra jordens overflade – skyllet væk af kæmpebølgen.
Det skete blandt andet for det fornemme gamle bryggeri Suisen i præfekturet Iwate. Intet er tilbage af de mange bygninger, som udgjorde bryggeriet, lageret af sake med mere.
Ejeren af Suisen, Yasuhiko Konno, har trods den håbløse situation tænkt sig at genopbygge bryggeriet og igen få gang i produktionen af sake.

Mangel på råvarer
I Iwate samt i de to præfekturer Miyagi og Fukushima, der også er ramt af katastrofen, er der omkring hundrede sake-bryggerier. Heraf regner man med, at de tredive er blevet beskadiget i større eller mindre omfang.
Selv om de ramte bryggerier bliver i stand til at genoptage produktionen, er det langt fra slut med problemerne. I mange måneder fremover vil der være mangel på de råvarer, som bruges til fremstillingen af sake. Man frygter også, at det vand, der indgår i produktionen, visse steder vil være forurenet på grund af udslippet fra det beskadigede atomkraftværk i Fukushima.


Derfor kan mænd drikke mere
Per Haaber Gylling skriver til os, at Sundhedsstyrelsen tal for det ugentlige antal genstande – 14 for mænd og 7 for kvinder – bevidst er sat alt for lave. Styrelsen er nemlig udmærket klar over, at grænserne ikke vil blive overholdt.
Men der er hold i, at mænd kan drikke mere end kvinder, idet grænserne udelukkende er baseret på indholdet af vand i kroppene. Og der er vi mænd så heldige, skriver Per Haaber Gylling, at vores vandindhold udgør 70%, medens kvindernes "kun" er 55%.
 
Lad ikke mor køre bilen hjem
Vor læser viser det med et lille regnestykke:
* En mand vejer fx 90 kg, hvoraf 70% er vand, dvs. 63 kg.
* En kvinde vejer fx 62 kg, hvoraf 55% er vand, dvs. 34 kg.
Man behøver ikke være noget matematisk geni for at regne ud, at mænd stort set kan drikke dobbelt så meget som kvinder uden at promillen bliver højere.
Så det med at kvinden hellere må køre bilen hjem, fordi hun nok har drukket mindre, er det rene, skære blålys!


33/09






Fra CBS Wine's første vinsmagning med vine fra Østjysk Vinforsyning. Foto: Sandra Skriver.

Respons fra 35 importører
I uge 11 fortalte vi om den nye vinklub CBS Wine, der har mulighed for at blive Danmarks største vinklub. Initiativtageren er Peter Buch Hansen, som studerer på Copenhagen Business School (CBS), og medlemmerne består af nogle hundrede stykke af de i alt 16.000 studerende på skolen.
Vi fortalte også, at CBS Wine ønskede, at vinene skulle komme fra de danske vinimportører – som gerne skulle kunne se fordelen ved at nå ud til et stort og ungt publikum. Og omtalen i VinAvisen har ifølge Peter Buch Hansen givet CBS Wine et ordentlig spark i den rigtige retning:
– Det fine spot i VinAvisen har hjulpet os rigtig godt på vej, skriver han til os, – og vi har fået kolossal respons fra importørerne.
– Inden mandagen (VinAvisens udgivelsesdag, red.) var omme, havde jeg modtaget 35 emails udelukkende fra interesserede vinimportører.
- Uden den eksponering havde det ikke været muligt at tiltrække så megen interesse på denne korte tid.

Planlægger endnu større smagninger
CBS Wine har afholdt den første vinsmagning, og den stod på vine fra vinimportøren Østjysk Vinforsyning / Vinoble Skt. Petri. Temaet var ”verden rundt” med kvalitetsvine fra alverdens lande.
Det var begrænset, hvor mange deltagere, der var plads til, og samtlige pladser var udsolgt inden en time efter lanceringen på CBS Wine's hjemmeside.
Med den store interesse, som de studerende viser, håber Peter Buch Hansen og Søren Riber, at man i fremtiden vil kunne afholde endnu større vinsmagninger. Alene Facebookgruppen tæller nu 250 medlemmer, hvilket afspejler den store entusiasme.


Forbud mod et glas vin
Corney & Barrow, en kæde af vinbarer i London, reklamerede sidste år for et særligt arrangement i forbindelse med Beaujolais Nouveau – den nye vin fra Beaujolais, som hvert år bliver frigivet under stort ståhej.
Reklamen bebudede, at man for 10 pund (cirka 85 kr.) kunne få et større morgenmåltid med et glas på 17,5 cl af den nye rødvin til. I den ledsagende tekst stod der blandt andet: "Dette er en rødvin, som det er værd at stå op for".
Tilbuddet og ordlyden indbragte ifølge Decanter en klage til den britiske reklame-vagthund ASA (Advertising Standards Authority). Og nu har Corney & Barrow så fået forbud mod nogensinde mere at bringe den formastelige reklame. Den opmuntrer til "uansvarligt drikkeri" og er "socialt uansvarlig", mener man hos vagthunden.

Kun en gang om året
Corney & Barrow er (forståeligt nok) fortørnede over forbudet. Der er jo tale om et tilbud en enkelt gang om året, og der bliver kun serveret et enkelt glas vin til morgentaflet.
Man kan undre sig over, at ASA ikke har slået ned på bar-kædens faste champagne-morgenmad, hvor der serveres et glas champagne til maden – og det er endda året rundt.




Den nye leder af Christie's Hong Kong-afdeling for vin, Simon Tam.

Skovbund er helt hen i vejret
I Christie’s vin-auktionskataloger står der et par linjer om vinenes duft og smag. Og her bruges en række ord – fx solbær, skovbund, læder og smørblomst – til at beskrive vinene. Den slags ord er almindeligt brugt til europæiske vinsmagninger, men for kineserne virker mange af dem højst besynderlige og uden nogen som helst mening.
Christie’s har ifølge Decanter netop ansat en ny leder af sin vinafdeling i Hong Kong, Simon Tam, og han vil som noget af det første indføre kinesiske smagenotater ved siden af de engelske i auktionskatalogerne.

Honning bliver til Jin-Mao te
Fremover vil fx ”smagen af honning og ristet brød” i en Grand Cru Montrachet på kinesisk blive til ”en aroma af sukkerrørs-saft” eller af ”Jin-Mao te”, en sjælden te med noter af svampe, trøfler, honning og vanille. Og lugten af muld i en fornem Bordeauxvin vil i den kinesiske beskrivelse blive til ”en lugt af tørrede blommer”.
Ifølge Simon Tam vil hele paletten af ingredienser fra det kinesiske køkken blive taget i brug.
Den nye leder vil også – for at gøre det gamle britiske auktionshus mere attraktivt for kineserne – servere te under auktionerne.





Klik her
.




Blair Pethel (t.v.) og Søren Kieffer-Olsen under smagningen.

En amerikaner i Bourgogne
– Jeg er en Bourgogne-bonde fra USA. Sådan præsenterede Blair Pethel sig, da vi for nylig mødte ham ved en vinsmagning i København. Smagningen var arrangeret af hans danske importør, Søren Kieffer-Olsen fra Vinrosen.
I mange år arbejdede Blair som politisk journalist i Washington, men talrige besøg til det franske vindistrikt gav næring til drømmen om at udskifte den politiske slagmark med egen vinmark.
I 2003 flyttede han sammen med sin familie til Bourgogne, fik en vinøs uddannelse på Lycée Viticole, sugede lærdom til sig fra førende "indfødte" vinproducenter og åbnede i 2004 sit eget vinhus, Domaine Dublère uden for Beaune.

En varm velkomst
Man kunne måske forestille sig, at de burgundiske vinproducenter havde taget imod den amerikanske journalist-vinbonde med en vis afmålthed. Men tværtimod blev der taget varmt imod familien Pethel, og de fik al den hjælp, de havde brug for.
I dag køber naboerne, der selv fremstiller vin, Blair Pethels vine, hvilket indgyder ham en vis stolthed.
Bourgogne-marker er dyre, og derfor er det kun halvdelen af de druer, Blair Pethel bruger i sin vinfremstilling, der stammer fra hans egne marker – resten kommer fra udvalgte vinbønder.
Pethel går ind for både økologisk og biodynamisk vindyrkning og følger til dels den særlige Måne-relaterede kalender, som i sin tid blev udarbejdet af Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun.
Men hundrede procent økologisk er man ikke hos Domaine Dublère, da man er nødt til at spraye mod meldug – et udbredt problem i Bourgogne.

Vine skabt til mad
Blair Pethel har den klare holdning, at vin skal nydes til mad, og han fremstiller derfor målrettet rød- og hvidvine, der ligefrem råber på mad. Det er også vine, der kan drikkes unge – en del af dem kan dog også gemmes i en del år endnu.
Og så er det ualmindeligt dejlige og elegante vine, hvilket vore anmeldelser længere nede på siden vidner om.
Nogle af de flasker, der blev skænket fra under smagningen, havde skruelåg, mens andre var forsynet med korkprop.
Pethel fortalte, at han kunne levere flasker med begge dele – det var helt op til importørerne i eksportlandene.


En supersød champagne
Veuve Clicquot (den gule enke) er en af verdens mest populære champagner. Den sødeste udgave af champagnen er en demi-sec (halvsød), der indeholder 40 g restsukker pr. liter – hvor en brut (tør) champagne kun har 12 g restsukker.
Men nu har champagnehusets kældermester Dominique Demarville ifølge Decanter bebudet, at han vil skabe en ultrasød champagne med hele 100 g restsukker literen. Det kræver nogle eksperimenter, og dem går han i gang med senere i år.
Bag den meget søde champagne ligger ønsket om at få fat i de yngre vinforbrugere – der pr. definition har en sød tand, når det gælder vin.







.......
Veneto er ikke bare Venedig, men et skatkammer af fine, gamle byer og flotte landskaber. Et rigtigt turist-paradis.

20 postkort fra Veneto
VinAvisens Anker var i februar en tur rundt i den italienske region Veneto. Det kom der i alt 20 postkort ud af, og dem bringer vi i denne og de næste fire uger. Her er de første fire.

1. postkort fra Veneto i Italien
Valpolicella, Soave og Prosecco-land
Italien er delt i tyve regioner, og en af dem er Veneto, området inde bag Venedig og over mod Gardasøen. Mod syd har området sin grænse langs floden Po.
VinAvisen har været på flere vinrejser i dette dejlige område, og i denne omgang besøgte vi de tre vindistrikter, der er markeret på kortet: Valpolicella, Soave og Conegliano-Valdobbiadene nord for Treviso.
Conegliano-Valdobbiadene – Prosecco-land – besøgte vi også på en vinrejse i 2008; det kom der 23 postkort ud af. I denne omgang var vi kun deroppe for at aflægge et meget interessant besøg i den ønologiske skole i Conegliano, Italiens ældste vinskole. Den fortæller vi om nedenfor i postkort nr. 3 og 4.



.......
Flaskerne helt oppe under loftet ser ud til mest at være til pynt. De er næppe til salg.

2. postkort fra Veneto i Italien
Tapetseret med vinflasker
I gamle dage var det almindeligt, at de italienske vinbønder solgte deres druer til nogle handelshuse, der fremstillede vinene og solgte dem under deres forskellige "brands".
Sådan er det stadig nogle steder, men slet ikke mere så udbredt. Flere og flere vinbønder fremstiller deres egne vine, nogle med større dygtighed end andre. Så når man ser, at fx guidebogen Gambero Rosso omtaler 18.000 vine fra 2253 italienske producenter, så er det kun toppen af vinbjerget. Der er mange, mange flere.
Det får man et indtryk af, når man fx besøger vinbutikken Enoteca i Via IV Novembre 12 i Verona. Her er væggene simpelt hen tapetseret med flasker med primært italienske vine.







.......
Giovanni Moriani i skolens lille vineri, der fremstiller ti-tolv forskellige vine – plus grappa.

3. postkort fra Veneto i Italien
Italiens ældste vinskole
I Prosecco-byen Conegliano besøgte vi den ønologiske skole, Scuola Enologica, der er Italiens første vinskole, grundlagt i 1876, og her blev vi vist rundt af professor Giovanni Moriani.
I dag er skolen primært en vinskole, men den er også en landbrugsskole med i alt 1200 elever. Den svarer nærmest til vore tekniske skoler med elever fra fjorten-femten år og opefter. Men skolen driver også forskning og samarbejder i den forbindelse med universitetet i Padua.
Giovanni Moriani har i en årrække været engelsklærer, men er i den grad blevet bidt af vin, at han i dag beskæftiger sig meget med den mellemstore vingård, som skolen driver.
– Vi har det hele, siger han, – vinmark, tanke og fade, og hvert år fremstiller vi 40-50.000 flasker, som bliver solgt fra en lille butik. Vi tjener faktisk pænt på det. Men forretningen er nu ikke det væsentlige. Det gælder først og fremmest om at kunne give eleverne en realistisk undervisning.



.......
En af den ønologisk skoles vine er fremstillet på Manzoni-krydsningen ”2 punktum15” - dog kun på den farveløse most og uden det blå drueskind. Vinen sælges i skolens butik.

4. postkort fra Veneto i Italien
Den forkerte Sauvignon
Under vores tur rundt i den ønologiske skole fortalte Giovanni Moriani om en række af de lærere, der siden 1876 har haft stor indflydelse på udviklingen af italiensk vin.
Især nævnte han Luigi Manzoni (1888-1968), der var både rektor, lærer, plantepatalog og foregangsmand, og som krydsede sig frem til nye og bedre druetyper.
Særlig kendt er hans "Incrocio Manzoni 2.15" – hans krydsning nr. 2.15.
Han troede, at han havde krydset de to grønne druer Prosecco og Sauvignon Blanc, men resultatet blev en blå drue – hvorefter en medarbejder måtte gå til bekendelse og indrømme, at han ved en fejl var kommet til at bruge Cabernet Sauvignon i stedet for Sauvignon Blanc.
Den blå drue gav imidlertid en udmærket rødvin og fik lov til at leve. Den fik navnet 2.15, fordi planten på forsøgsmarken var nr. 15 i 2. række.


>33/09





Den tyrkiske rødvin Kavaklidere Syrah Egeo 2009 .

Medaljeregn til tyrkiske vine
Omkring 3500 vine fra alverdens lande deltog i den nyligt afholdte Vinalies Internationales – den store internationale konkurrence, som hvert år arrangeres af den franske forening for ønologer, Union Française des Oenologues. I alt 100 dommere fra hele verden smagte, vurderede og bedømte de mange vine.
Ved konkurrencen, som blev afholdt i Paris, deltog ud over vine fra de mange kendte vinlande også vine fra lande som Peru, Japan og Taiwan. Og så var der vinene fra Tyrkiet, som overraskede ved at vinde hele femten medaljer – tretten af sølv og to af guld – det højeste antal nogensinde for tyrkerne ved denne store konkurrence. Sidste år vandt de syv medaljer og året før kun fem.

Seks medaljer til samme vinhus
Den store medaljesluger blandt tyrkerne var vinhuset Kavaklidere Wines, der løb med hele fem sølvmedaljer og den ene af guldmedaljerne.
En af de vine, der fik sølv, rødvinen Kavaklidere Yakut, forhandles af Den Lille Vinkælder, hvor den koster 69 kr.
Man kan læse mere om Vinalies Internationales og dette års resultater ved at klikke her.






< Der er fest i gaderne under den store høstfestival i Mendoza. Den udklædte mand længst til venstre skal sikkert forestille en klase Malbec, Argentinas store rødvinsdrue (foto: www.welcomeargentina.com / Pablo Etchevers).


Dronninger, fest og farver
I det førende argentinske vindistrikt Mendoza forstår man virkelig at fejre årets druehøst. Det sker hvert år i marts med en gigantisk festival, Fiesta Nacional de la Vendimia, der strækker sig over en hel weekend i byen Mendoza.
Årets udgave er netop slut, og som sædvanlig var højdepunktet "dronninge-paraden", der bevægede sig langsomt gennem byens gader.
På de mange processionsvogne har dronninge-kandidaterne – en fra hver af de mange regioner i Mendoza – taget opstilling, omgivet af stribevis af prinsesser. Undervejs deler kandidaterne vin ud med rund hånd, hvilket foregår ved, at tilskuerne rækker lange stænger med kurve for enden frem mod vognene. Heri bliver der så lagt både små vinprøver og hele flasker.
Efter processionen kåres den smukkeste af kandidaterne som årets vindronning, la Reina de Vendimia.

Jomfru Maria er også med
Også jomfru Maria bæres i procession gennem byen. Hendes tilstedeværelse er med til at sikre en god høst for Mendozas mange vinproducenter.
Festivalen byder også på et stort lyd- og lysshow og et fantastisk fyrværkeri.
Fiesta Nacional de la Vendimia har været afholdt stort set uden afbrydelse siden 1936, og festivalen er et trækplaster for argentinere og turister fra alverdens lande. Så hvis man har lyst til at tage turen til Argentina og deltage i løjerne i marts 2012, bør man bestille hotelværelse i rigtig god tid.
Man kan læse mere om festivalen ved at klikke her.






Danmarks største vinbutik
Den 31. marts slår Skovgaard Vine dørene op for den hidtil største vinforretning her til lands.
Hele 2000 kvadratmeter vil fremover være fyldt med mere end 1500 forskellige vine – samt specialiteter inden for rom og cognac. Og er man glad for champagne, vil man på hylderne kunne finde et særlig stort udvalg.
Derudover vil sortimentet omfatte chokolade, oste, pølser og andre delikatesser.
På åbningsdagen vil der mellem kl. 9 og 18 være masser af tilbud på gode flasker, smagsprøver og mulighed for at møde nogle af producenterne bag de mange vine.
Den nye forretning ligger på Vallensbækvej 6 i Brøndby.



Væk med "tannin-tænderne"
Et glas rødvin – især hvis det er en ung og tanninholdig vin – kan godt efterlade en meget lidt flatterende blå farve på tænderne. Og det er jo ikke lige sagen, hvis man skal videre til et møde bagefter – og der er lang vej hjem til tandbørsten.
Men nu er der kommet et produkt på det danske marked, som med et snuptag renser "tannin-tænderne". Wine Wipes hedder det, og det består af små vådservietter, som man tørrer hen over tænderne.
Midlet på servietterne indeholder bagepulver, salt, glycerin, calcium og andre naturlige stoffer.
Wine Wipes forhandles af firmaet af samme navn og kan købes på dets hjemmeside.
Produktet bliver desuden præsenteret, når Skovgaard Vine åbner sin nye forretning i Brøndby (se ovenfor).


Kulmine-planer droppet
I uge 35 sidste år fortalte vi om planerne om en kulmine midt i det fornemme australske vindistrikt Margaret River i Western Australia.
Distriktets vinproducenter var ikke i tvivl om, at en sådan kulmine ville skade områdets blomstrende vinindustri, og deres fagforening, Margaret River Wine Industry Association, har siden da gjort flere tiltag for at få stoppet projektet.
Nu har miljømyndighederne i Western Australia til producenternes store lettelse valgt ikke at godkende kulmine-planerne fra firmaet Vasse Coal.
Minen skulle etableres kun 15 kilometer fra floden Margaret River, hvilket ifølge myndighederne medfører en betydelig risiko for forurening af de nærliggende grundvands-reservoirer.
Og det er blandt andet risikoen for forurening, der har givet vinproducenterne rynker i panden.





Ved en reception i Douro blev David Eleys mere end 3 m lange kort afsløret. Også skitsen til kortet blev udstillet.

Kæmpekort over Douro
I 1840 lavede baron James Joseph Forrester et stort kort over Douro-dalen i Portugal med illustrationer af de mange vingårde, quintas.
Meget har dog ændret sig, siden kortet blev fremstillet. Nye vingårde i det berømte portvins-område har slået dørene op, mens andre har måttet dreje nøglen om.
Så nu har de vinøse myndigheder i Douro fået lavet en opdateret version, og det er den britiske kunstner David Eley, der har stået for det store arbejde.
Det færdige kort, som blev afsløret ved en reception for nylig, måler 3,4 gange 1,3 meter, og det har taget Eley halvandet år at udføre det.
I alt er der 130 illustrationer på kortet af de vigtigste vinhuse og landskaber, omhyggeligt malet i akvarel.
Hvis alt går vel, vil det store kunstværk blive udstillet på den kommende Vinexpo-messe i Bordeaux.
Kortet er også blevet fremstillet som plakat i både fuld og halv størrelse, som snart vil blive sat til salg. Man kan læse mere om kortet og se det tæt på ved at klikke her.

Første kort over appellationen
Og hvem var så James Joseph Forrester, som fremstillede det oprindelige kort? Han var vinproducent, kunstner, kartograf og fotograf, og han flyttede til portvinens hovedstad Porto i 1831. Her udførte han kortet, som blev det første nogensinde over Douro, der i øvrigt er verdens første appellation.
Forrester blev også kendt for sin indsats mod diverse vinmarks-sygdomme, og i 1855 fik han tildelt titlen baron af den portugisiske konge Fernando d. 2.
Den titel fik han dog ikke glæde af i ret mange år. Han druknede i 1861, da hans sejlbåd kæntrede på Douro-floden. Mens hans ven, der også var om bord, blev reddet, sank Forrester til bunds – efter sigende fordi et tungt bælte fyldt med mønter tyngede ham ned.

.





Newzealandsk Pinot Noir til tops
For nylig blev der afholdt en interessant blindsmagning i vinbaren redwhite + bluezz i Pasadena i Californien.
Smagningen gik ud på at finde frem til verdens tyve bedste rødvine på Pinot Noir-druen, og deltager-landene var Frankrig, Tyskland, Californien, Oregon, Australien, og New Zealand.
Man kunne måske forvente, at en af de berømte Bourgogner vandt, men nummer et blev faktisk Pinot Noir Reserve 1998 fra det newzealandske vinhus Martinborough Vineyard. Denne vin samt vinhusets øvrige Pinot Noir-vine har i forvejen høstet et hav af medaljer og rosende omtaler.

Slog Romanée-Conti
Den newzealandske vin slog Domaine de la Romanée-Conti 1990 – kultvinen fra Bourgogne, der koster flere tusinde kroner.
Den bedste californiske Pinot Noir blev Williams Selyem Rochioli, der indtog en syvende plads.
De prisbelønnede Pinot Noir-vine fra Martinborough Vineyard kan herhjemme fås hos Laudrup Vin – dog ikke den gamle årgang, som deltog i smagningen.



Fine kinesiske vinkopper som denne ses ind imellem til salg hos auktionshuset Christie's. Koppen er fra omkring år 1700, og motivet viser kinesere, der nyder vin ved et langt bord. Foto: Christie's.

Fine vinskåle af porcelæn
Som nævnt i uge 11 vil det østrigske glasfirma Riedel satse stort i Kina, når det gælder salget af vinglas.
Alene i år vil firmaet, der allerede har otte forretninger i Kina, åbne yderligere otte. Og i 2015 vil der være i alt 120 Riedel-forretninger på kinesisk jord.
Det 300 år gamle glasfirma regner dog ikke med den store salgssucces i de første mange år. Man forudser, at det vil tage mindst 20 år og en helt ny generation af kinesiske forbrugere, før vinglas, som vi kender dem, for alvor bliver udbredt.
Men hvad drikker kineserne så traditionelt vin af? I flere hundrede år har det været normalt at drikke risvin af fine små skåle af porcelæn eller glas, og derfor er det nærliggende også at drikke almindelig vin af sådanne skåle.
Riedel’s tulipanformede rødvinsglas på stilk betragtes af mange kinesere som fine og mere som pyntegenstande end som brugbare vinglas. De, der køber vinglassene, fortsætter ofte med at bruge de små skåle, mens glassene ender i skabet i stuen.


Til_37/09



..................................




En dråbe whisky
Nej, det er ikke en ny parfume fra Dior, man ser på billedet til venstre, men derimod en 70 år gammel whisky fra den skotske whisky-distributør Gordon & MacPhail. Den netop lancerede Single Malt whisky er en Glenlivet, og den er blandt de ældste tappede whiskyer i verden.
Der er fremstillet i alt 100 flasker med 70 cl og 175 med kun 20 cl af denne særlige whisky. Den store udgave af den elegante dråbeformede flaske sælges for 13.000 pund (cirka 111.000 kr.), mens man kan slippe med 3200 pund (cirka 27.000 kr.) for den lille flaske.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Skovgaard Vine har fået eneforhandlingen af portvinene fra Quinta do Portal.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra vinhuset Lunaes i Ligurien.
    * Vin & Vin har fået agenturet af vinene fra vinhuset Guado al Melo i Bolgheri i Italien.
    * Haller Vine har fået agenturet af vinene fra vinhuset Shottesbrooke i Mclaren Vale i Australien.
    * Vinimperiet har startet import af vine fra Domaine Fabrice Gasnier i Chinon og Domaine Nicolas Réau i Anjou.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne i alfabetisk orden efter efternavn på fire sider: Fra A til G, fra H til K, fra L til R og fra S til Å. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Hans Otto Vanting (f. 1949) er manden bag vinfirmaet Vinotto - med tryk på næstsidste stavelse, siger han. Han er egentlig skolelærer, men i 80’erne fangede vinen ham, da han fulgte et aftenskolekursus under ledelse af den vidende og underholdende Allan Hansen.
    Nogenlunde samtidig startede han det kendte 60’er band ”Needles & Pins”, og i 90’erne var han ansat i DR, hvor han blandt andet lavede spørgsmålene til den store fælles nordiske rockquiz Pick-up. I den forbindelse boede han i 1997 i Oslo og samarbejdede med vennen Jørgen De Mylius.
    Sin store musikinteresse har Otto Vanting kombineret med vinen, og i dag har han et show kaldet ”Af med proppen – på med poppen” - en vinsmagning på en helt anderledes måde. Her gælder det fortællinger om vin i hyggeligt samvær, hvor man blandt andet quizzer om musik og film, lytter til musik og ser billeder – og nyder de gode vine. Timelange foredrag om sydskråninger er ikke Otto Vantings kop te.
    Med sit firma har han fundet en niche ved at designe specielle etiketter til fx barnedåb, bryllupper osv., men også til firmaer. Blandt andet har han leveret etiketter til DR’s Rejseholdet, Krøniken, Livvagterne, Mercedes, diverse skoler, kunstnere m.v. Vinotto importerer vine fra Australien, Chile, Frankrig, Italien og Spanien og fremhæver med stolthed sin Paul Cheneau Cava og den australske Heathfield Ridge fra Tidswell Wines.
    Adresse: Vinotto, Marbjergholmsvej 2 A, 2640 Hedehusene, tlf.: 20 64 47 78, e-mail: otto@vinotto.dk, www.vinotto.dk.




.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-13

...............................
    .....................
    113 I vinhuset Rust en Vrede i det sydafrikanske distrikt Stellenbosch modner vinen i fint stablede flasker (foto © Trine Schou).
    ...............
    ...............







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 138 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Surya, Feudo Principi di Butera, Sicillien IGT, Italien, 2009
65 kr., Steiniche Wine
Frisk og samtidig blød hvidvin med en krydret smag og mundrensende syre. Vinen er lavet på den ret ukendte drue Insolia med Chardonnay som baggrundsmusik.


Cuvée St. Urbain, Paul Schneider et Fils, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2009
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Blid og velsmagende hvidvin, der med blødhed, tilpas syre og fin frugtsødme vil falde i manges smag. Vinen smager simpelt hen godt.


Chassange-Montrachet 1. Cru Les Chaumées, Domaine Dublère, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
380 kr., Vinrosen
Sikke dog en dejlig og spændende hvidvin - en levende vin med en drillende næve, som det lød fra en af deltagerne i smagningen. Den har en vidunderlig og overvældende frugtduft, som er svær at slippe. Smagen byder på kærlighedsfrugt og citrus - samt en flot balance mellem syre og fedme. En perfekt vin, der bør ledsages af en lige så god ret med kalv eller fjerkræ.


Chablis Les Preuses Grand Cru, Domaine Dublère, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2007
405 kr., Vinrosen
Hvis det var en blindsmagning, ville man nok ikke gætte på en Chablis. Det skyldes blandt andet, at Chardonnay-druerne til vinen ved et tilfælde blev angrebet af Botrytis (den ædle råddenskab). Selv om det ikke var meningen, bestemte Blair Pethel sig for alligevel at lave vin ud af druerne. Og det var godt, for resultatet er elegant og spændende. Det er en hvidvin med en fed konsistens og en lang krydret eftersmag med et strejf af Botrytis. Den flaske, der blev skænket af, havde skruelåg.


120, Santa Rita, Riesling, Valle Central, Chile, 2009
54,95 kr., sælges i Kiwi, Spar, SuperSpar og EwaSpar, Amka
Frisk, tør og tiltalende hvidvin med en god, ren frugtsmag og et lille bid i eftersmagen. Et pænt glas til prisen. Flasken har skruelåg.


Corton-Charlemange Grand Cru, Domaine Dublère, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008
695 kr., Vinrosen
En dejlig hvidvin, tør og elegant med æbler, lime og smør i duften og lette krydderier i smagen.

Rødvin


Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien, 2008
54,95 kr., fås også i SuperBrugsen, Kvickly
Vellavet rødvin, oplagt til det italienske køkken - god frugt, tilpas syre og et lille bittert bid, der står godt til mad. Prisen er attraktiv.


Private Release, Penfolds, South Eastern Australia, Australien, 2009
65 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon smager virkelig godt. Det er en vin, som mange vil kunne lide - dejlig blød frugt. Flasken har skruelåg, og prisen er ret attraktiv.


Altosur, Sophenia, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Malbec-druerne til denne rødvin dyrkes ved foden af det majestætiske bjerg Tupungato i Mendoza. Og for at ære bjerget har man kaldt vinen Altosur, der betyder "højt til vejrs i Syden" på argentinsk. Det er en fortræffelig rødvin med duft af modne solbær og brombær, en koncentreret frugtsmag og et lille bid af tanniner. Servér den fx til en god kødpaté.


La Luna, Maremma, Toscana, Italien, 2009
69,95 kr., ViniPortugal
Blød og meget lækker rødvin i fornem balance og med afrundet frugt og blide tanniner.


Domaine la Collière, Côtes du Rhône, Frankrig, 2008
79 kr., på tilbud: 64 kr., Jysk Vin
En rigtig Rhône-rødvin, stor og flot med frugtfylde og hele kryddeributikken.


Les Terrasses, Régis Boucabeille, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2008
80 kr., Wine.dk
Herlig rødvin, blød og lækker, med saftig frugt og en lille sødme. En vin helt i top.


Alabastro, Reserva, Alianca Alentejano, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2008
89,50 kr., Irma
Varm og meget lækker rødvin, blød og fint krydret. God, lang eftersmag.


Maucho, Reserva, Casas Patronales, Pinot Noir, Maule Valley, Chile, 2009
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Rødvin med en god og meget typisk Pinot Noir-smag. En glimrende vin til mange retter.


Quinta da Terrugem, Alentejo, Portugal, 2006
99,50 kr., Irma
Fire år gammel, afrundet og lækker, med dybde, frugt og fint krydderi. Helt i top.


Blason d'Aussiêres, Domaines Barons de Rothschild (Lafitte), Corbières, Frankrig, 2008
99,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er en rigtig madvin med fyldig, silkeblød frugt og en fin lille sødme. Et rigtig godt glas, som man ønsker sig flere af.


Gratitude, Château la Couranconne, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2009
119 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Blød, lækker, fyldig, flot og krydret rødvin til en meget attraktiv pris - ikke mindst når man køber seks flasker.


Savigny 1. Cru Les Talmettes, Domaine Dublère, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
205 kr., Vinrosen
En meget lys, tør og krydret rødvin med masser af frisk bærmost i smagen. En markant syre gør vinen perfekt til mad - fx til stegt kylling.


Morey-Saint-Denis 1. Cru Blanchards, Domaine Dublère, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
340 kr., Vinrosen
Kirsebær, violer, nelliker og citronskal - denne skønne rødvin er som en hel kryddeributik. Nyd den til en god kødret.


Volnay 1. Cru Taillepieds, Domaine Dublère, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
340 kr., Vinrosen
Denne rødvin er super elegant, læskende, fuld af frugt og med en blid slutning med noter af lakrids.


Charmes-Chambertin Grand Cru, Domaine Dublère, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
770 kr., Vinrosen
Denne elegante rødvin har duft af friske grønne blade og fine krydderier, mens smagen er koncentreret med udpræget ren lakrids i eftersmagen. En fornem vin, der kan drikkes nu, men også kan gemmes i rigtig mange år.


Marqués de Tabernillas, Tempranillo, Vino Tinto, Spanien, 2009
35 kr., Franske Vinhus
Pæn og venlig lille vin, der slet ikke er så dum. God saft, tilpas syre - og en yderst venlig pris, der udløste den fjerde stjerne.


Villanica, Tempranillo, Rioja, Spanien
59,75 kr., pris ved 12 flasker, SpanskeVine
Let rødvin med et pænt billede af Tempranillo-druen. Der er ingen årgang på den grimme etiket.


La Fiole du Chevalier d'Elbêne, Château la Couranconne, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig, 2009
149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
En saftig rødvin med en rigtig god syre - en vin til kraftige, gerne lidt fede retter.


Savigny-les-Beaune, Domaine Dublère, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008
175 kr., Vinrosen
En dejlig saftig og let krydret rødvin med en markant syre, der gør den yderst velegnet til mad. Prøv den fx til en ekstra god kyllinge-ret.


The Red One, First Drop Wines, South Australia, Australien, 2009
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Shiraz, Barbera, Trincadeira, Tempranillo og Nebbiolo er en enkel vin - lidt i retning af saftevand med et lille krydret bid og 13½ procent alkohol. Flasken har skruelåg.


Rocca di Castagnoli, Fattoria di Scannano, Chianti, Italien, 2009
69,95 kr., BrdrDsVinhandel
Let rødvin med en markant syre. Prisen gør lidt ondt.


Altivo, Secret, Finca Eugenio Bustos, Malbec, Uco Valley, Mendoca, Argentina, 2006
224 kr., X Wine
En utroligt kraftig og ret flot rødvin med intens duft og smag - en frugtbombe uden finere nuancer. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Burmester, Vintage Porto, Portugal, 1998
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En hundrede procent klassisk portvin, tolv år gammel og helt på toppen. Dejlig frugt og fornem sødme og mange facetter. Prisen er utroligt lav.

Andet


Von Osten, Taster Wine, Bitter, Danmark
129,75 kr., Skjold Burne
Den ældgamle recept til denne bitter kom i 1899 til Danmark, der er det eneste land, hvori drikken fremstilles. Og det er en rigtig flot og spændende bitter med en kraftig (naturligvis), fyldig, ret blød smag med toner af kanelbark og nelliker. Den gammelkendte smag af kamfer er ikke så fremtrædende. Van Osten er langt, langt bedre end den sædvanlige Gammel Dansk og ikke så sprittet.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.