Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23. 2011





Nyheder i uge 23, 2011

Læs uge 22.......Læs uge 21.......Læs uge 20






Bordeaux sukker efter regn
Mens vi nyder den solrige forsommer herhjemme, kigger Bordeauxs vinproducenter håbefuldt efter mørke regnskyer.
Ikke i mands minde har foråret været så tørt og varmt som i år. I januar faldt der ifølge Decanter kun 27 mm regn i stedet for de gennemsnitlige 92 mm for denne måned. Også i februar og marts faldt der langt mindre regn end sædvanligt, og i april, hvor gennemsnittet ligger på 82 mm, kom der kun 11,2 mm.
Og Solen bager fra en nærmest skyfri himmel. I april har der været 279 solskinstimer i forhold til gennemsnittet på 177 timer, og dette usædvanlige vejr er fortsat ind i maj.
Selv om vinslottene sukker efter regn, er der her og nu ingen grund til at frygte for den kommende høst. Blomstringen er gået fint, og vinstokkene er sunde. Men tørken skulle nødigt fortsætte ind i sommermånederne.
På grund af det meget varme vejr forventer man at kunne høste druerne til årgang 2011 to uger tidligere end normalt.




Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).

Økovin vinder terræn
Økologien breder sig langsomt men sikkert i vinmarkerne. Førende i feltet er Grækenland, hvor 6,3% af vinproducenterne fremstiller vin på økologisk dyrkede druer. På andenpladsen ligger Italien med 5,4%, og nu har tyskerne indtaget tredjepladsen med 5%. I løbet af de sidste fire år er det økologiske vinmarksareal i Tyskland nemlig fordoblet og består i dag af omkring 5000 hektar.
Og det er ifølge Deutsches Weininstitut ikke svært at få afsat de grønne vine til de tyske forbrugere. Der var engang, hvor diverse logoer for økovin på flaskerne nærmest var lig med et stempel for dårlig kvalitet. Sådan er det ikke mere – der er masser af kvalitetsvine blandt økovinene, og det har forbrugerne fået øjnene op for.
I dag går mange tyskere ligefrem efter mærkerne fra Ecovin, Naturland, Bio eller Demeter – nogle af verdens største sammenslutninger af økologisk dyrkende vinhuse.


Stor ekstra skat på bib-vine
Hele 60% af al vinsalget hos Systembolaget består af bag-in-box vine, og Sverige er dermed det land i verden, hvor der sælges flest bib-vine.
Systembolaget har da også gjort en del for at få salgstallet presset i vejret – sidst gjaldt det en kampagne, der oplyste, at bag-in-box er den mest miljøvenlige form for vin-emballage.
Med til at øge populariteten er selvfølgelig også den lave pris for en 3-liters boksvin i forhold til det, man skal betale for den samme vin på flaske.
Men det er snart slut med den lave pris, hvis det står til Systembolaget. Herfra opfordrer man nemlig den svenske regering til at forhøje skatten på bag-in-box vine med op til 30% – hvilket igen betyder, at de svenske forbrugere skal betale hele 33% mere for nogle af bib-vinene.
Vi har nyheden fra BKWine, som påpeger det paradoksale i, at Systembolaget på denne måde blander sig i et typisk politisk anliggende.
Hos politikerne er der delte vande. Et par af partierne er for forslaget, da de mener, at det vil lægge en dæmper på umådeholdent drikkeri. Heldigvis for de mange bag-in-box glade svenskere er der også nogle af partierne, der stritter imod.




Fra vinderen af "Best Wine Themed Video", hvor glade vinbønder og trøffeljægere med entusiasme fortæller om deres hverv.

Konkurrence om net-publikationer
I uge 1 fortalte vi om en ny og lidt speciel konkurrence, Born Digital Wine Awards (BDWA). Her dyster deltagerne om de bedste bidrag på internettet, når det gælder vinjournalistik, videofilm og andre former for online publicering.
Det er arrangørerne af European Wine Bloggers Conference (EWBC) der står bag konkurrencen, og formålet med den er at fremme kvaliteten af vinformidling på nettet.
Konkurrencen er opdelt i en række kategorier – bedste vinartikel, bedste video med vin som tema osv. Alle kan være med, idet arrangørerne sørger for, at tekster m.m. bliver oversat til engelsk. Det eneste krav er, at det indsendte materiale er "født på nettet" – altså at fx artiklerne ikke først har eksisteret i papirudgave.

Vinderfilm om Cahors
Omkring 200 bidrag fra seksten forskellige lande er blevet læst og set af dommerpanelet, der bestod af Jancis Robinson og en række andre anerkendte vinskribenter. Nu er vinderne inden for de mange forskellige kategorier blevet offentliggjort på konkurrencens hjemmeside – hvor man også kan læse mere om deltagelse i næste udgave af BDWA.
Ved at klikke her kan man se årets vinder af "Best Wine Themed Video". Filmen hedder "The Scent of Black" og er en smuk, varm og charmerende fortælling om vin, livsglæde, trøffeljagt og gåselever i det franske Cahors.
Filmens titel henviser til Cahors-vinens tætte og næsten sorte farve. Som en af vinproducenterne i filmen siger, så er det ikke en vin fra Cahors, man drikker, hvis man kan se sine fingre gennem glasset.







.......
De fleste af appellationerne er ret små, mens Monferrato, vist med en blå stiplet linje, er Piemontes største appellation.

26 postkort fra Piemonte
I maj var VinAvisens Anker på endnu en vintur til Italien, denne gang til Piemonte. Det kom der i alt 26 postkort ud af, hvoraf de første fire kommer her. Fortsættelse følger i næste uge.


1. postkort fra Piemonte
Ved foden af bjergene
Navnet på regionen Piemonte betyder "ved foden af bjergene", og sådan ligger landet – op til de høje Alper og med grænser til Frankrig og Schweiz.
I ingen anden italiensk region finder man så mange appellationer på vin og andre fødevarer. Alene inden for vin er der 43 DOC’er (kontrollerede navne på oprindelse) og 16 DOCG’er (kontrol med yderligere garanti).
I alt er der 51.000 hektar vinmarker, der hvert år leverer 450.000 tons druer til 330 millioner flasker, hvoraf hele 85% er DOC eller DOCG.
Stort er det, og alligevel står Piemonte kun for 5,7% af alle Italiens vinmarker. Til gengæld står regionen for hele 17% af den samlede italienske vineksport. Verden vil have vine fra Piemonte.
På kortet her ses kun de distrikter, vi besøgte, og som denne serie postkort handler om.



.......
En panorama-tavle viser retningerne til byer og borge i landskabet neden for byen La Morra.

2. postkort fra Piemonte
Det store overblik
Traver man op ad de stejle gader i byen La Morra i Barolo-distriktet, kommer man til et udsigtspunkt, hvor man har det store overblik over et af Piemontes mange enestående landskaber.
I Piemontes enorme kludetæppe af grønne vinmarker gror en snes lokale druer, hvoraf de vigtigste er Nebbiolo (med fire DOCG’er: Barolo, Barbaresco, Ghemme og Gattinara), Barbera, Dolcetto og Moscato.
Der er lidt "tåge" omkring navnet på Nebbiolo. Nebbia betyder tåge på italiensk, og nogle påstår, at druen har fået sit navn, fordi tågen ofte hænger lavt over markerne, mens andre mener, at gærsvampene, der ligger som rim på druerne, er ophav til det tågede navn.
Druen Moscato har vi indgående beskæftiget os med på en tidligere rejse til Piemonte. Det kom der 18 postkort ud af.
Netop kludetæppe er i øvrigt en god beskrivelse af landskabet, for markerne er ret små. I alt er der over 15.000 små og store vinproducenter, og med i alt 51.000 hektar marker, giver det i snit 3,4 hektar til hver.


Til_37/09





.......
Roberto Imarisio er ikke kun en dygtig vinmager. Han er også jazzpianist – og samler af kaukasiske tæpper.

3. postkort fra Piemonte
En vin ved navn 1930
I den nordlige del af det store distrikt Monferrato ligger vingården La Tenaglia 450 meter over havet og lige neden under det gamle kloster på Sacro Monte di Crea, der ses nedenfor på denne uges STORE billede.
Vingården blev anlagt i 1600-tallet af krigsherren Giorgio Tenaglia, der her skabte en "vin-oase", hvor han kunne slappe af med druen Barbera efter have været ude og slås.
I dag ejes La Tenaglia af Sabine Ehrmann, der er datter af en tysk familie af yoghurt-producenter, og vinmageren på stedet er Roberto Imarisio, som ses på billedet her.
På billedet står han med en vin med navnet 1930 – en Barbera del Monferrato Superiore fra 2007. Hvorfor kalde en vin for 1930?
– Jo, forklarer Imarisio, – Sabine Ehrmanns far er født i 1930, og da han i 2010 fyldte 80, bad fru Ehrmann mig om at lave en særlig vin, som hun kunne give ham i fødselsdagsgave. Det passede mig kun fint; min egen far er også født i 1930.
VinAvisens udsendte kunne kun være enig i, at der er noget ganske særligt ved at være født i 1930.



.......
Druen Grignolino optræder i to DOC’er, Asti og Monferrato Casale. Rosévinen fra La Tenaglia tilhører den sidste appellation.

4. postkort fra Piemonte
Den lokale drue Grignolino
Roberto Imarisio på La Tenaglia lod os smage flere glimrende vine, hvoraf et par stykker har fået de eftertragtede glas-symboler i vinguiden Gambero Rosso.
En af vinene var en rosé med god fylde og sødme og noter af kirsebær og jordbær – en typisk læskende rosé, fremstillet på den piemontesiske drue Grignolino, der menes at være født netop i Monferratos bakker mellem Asti og Alessandria.
Navnet Grignolino kommer af ordet grignole, der i den lokale dialekt betyder "mange kerner". I druerne er der da også adskillige kerner, som afgiver en hel del tanniner, med mindre man presser druerne meget let. Så det gør man.
Og så må vi ikke glemme at nævne, at La Tenaglia har en agriturismo med et par gode lejligheder – et godt sted at bo et par dage i en dejlig egn med udflugter til Casale Monferrato, Alessandria, Torino og Milano.







Bogens forside og fire af de 354 gennemillustrerede sider. 

Glimrende vinbog i ny udgave
For to år siden udkom Tore Scheels glimrende "Vinbogen" til undervisning af tjenere og kokke – og til fornøjelse for alle andre, der gerne vil være kyndige ud i vinens verden.
Som tidligere nævnt fik bogen Gourmand Awards i Paris i 2008 som verdens tredje bedste grundbog om vin.
Nu er den kommet i et nyt oplag (Erhvervsskolernes Forlag, 354 sider, 225 kr.), hvor man har tilføjet adskillige distrikter og druesorter og suppleret med nye kort og billeder.
Det mest reviderede kapitel er nok det om Italien, som halvvejs er skrevet om på grund af de mange nye DOCG’er.
Yderligere har man rettet nogle småting. Helsidesbilledet af klippemoskéen i Jerusalem, som vi undrede os over i vores anmeldelse af 1. oplaget, er vi dog ikke kommet af med, og vi savner stadig nogle interessevækkende billedtekster.
Men ellers er det en flot og gennemarbejdet bog, der hele vejen igennem er trykt i farver og overdådigt illustreret. Man kan læse mere om forfatteren i denne uges Blå Bog nedenfor.




Vinverdenens mest indflydelsesrige person, Pierre Pringuet.

Verdens største vinpersonligheder
Hvert andet år offentliggør det britiske vinmagasin Decanter en Power List – en liste over de 50 personer, der har størst indflydelse i den internationale vinverden.
Den nye liste er netop offentliggjort i magasinet, og topplaceringen er gået til Pierre Pringuet, der er direktør for den store franske vin- og spirituskoncern Pernod Ricard. På den sidste udgave af Power List fra 2009 rangerede han som den tiende mest indflydelsesrige person.
Pringuet ejer en række vinmærker – heriblandt Champagne Mumm, Perrier-Jouet, australske Jacob’s Creek og newzealandske Brancott Estate.
Andenpladsen indtages i år af Eric de Rothschild, der har stået i spidsen for Domaines Barons de Rothschild (Lafite) i de sidste 37 år. I 2009 indtog han kun en 20. plads på listen. Forfremmelsen skyldes den store interesse, som Château Lafite nyder i Kina og de øvrige asiatiske lande.
Robert Parker må nøjes med en tredjeplads. Decanter mener, at hans magt som verdens mest indflydelsesrige vinanmelder er aftagende, idet han uddelegerer stadig flere vinområder til sine medarbejdere.




.




Carlos Gonzáles-Gordon med Finca Constancia i glasset.

Sherryhus satser på bordvine
Sherry er en herlig vin, men det er, som om verden ikke rigtigt vil tage den til sig. Det går i hvert fald ikke særlig godt med salget.
Det var budskabet, da Carlos González-Gordon forleden var på besøg hos sin danske forbindelse, ViniPortugal.
Carlos Gonzáles-Gordon er femte generation i det berømte sherryfirma González-Byass, der blev grundlagt i 1835, og som bl.a. fremstiller sherryen Tio Pepe.
– Vi er et familieforetagende, fortæller han. – Familien Byass forlod firmaet i 1987, så i dag ejes vinhuset af 134 personer i familien Gonzáles. Der er dog kun fem af os, der arbejder i firmaet, og jeg er en af dem.
Men hvis sherry sælger dårligt, hvordan klarer det gamle firma sig så?
– For det første ligger den største del af vores omsætning på brandy, og for det andet har vi i tyve år satset stærkt på bordvin ved opkøb eller oprettelse af vinerier rundt omkring i Spanien – Beronia i Rioja (1982), Vilarnau i Penedès (1982), Moncloa i Cádiz (2000), Finca Constancia på Kastillen (2001) og Viñas del Vero i Somontano (2008).
I dag udgør brandy 54% af González-Byass' omsætning, sherry 30% og bordvine 16%.
 
Nyt og supermoderne vinhus
Under mødet med Carlos Gonzáles-Gordon smagte vi vine fra to af vinhusene, Vilarnau og Finca Constancia.
* Vilarnau ligger i baglandet til Barcelona og har siden 1948 produceret Cava, i dag med druer fra 26 hektar egne marker samt indkøbte druer – i alt 1,2 millioner flasker om året. Altså et ret lille Cava-hus – den samlede produktion af spansk Cava ligger på cirka 150 millioner flasker.
* Finca Constancia var Carlos Gonzáles-Gordon meget stolt af, og det er da også et helt nyt og supermoderne vineri. Det ligger 86 km sydvest for Madrid – nede i nærheden af Toledo – og de to vine, vi smagte, vidnede om en meget høj standard. Tilmed til yderst rimelige priser.
I ugens smageliste nedenfor er der stjerner til alle de smagte vine.

Familieejet vinhus solgt
Et af Californiens ældste familieejede vinhuse, Seghesio Family Vineyards, er blevet solgt til et større californisk vinfirma, Crimsom Wine Group.
Vinhuset har rødder tilbage til 1895, hvor Edoardo Seghesio, der var udvandret fra Piemonte, købte 23 hektar jord i Sonoma Valley og tilplantede dem med druen Zinfandel.
Siden er det blevet til 300 hektar vinmarker, fem vingårde og fem generationer Seghesio bag roret – og ikke mindst til fremstillingen af fornemme rødvine på Zinfandel.

Nogle familiemedlemmer bliver
I uge 37 2008 besøgte Camille Seghesio Danmark for sammen med vinhusets importør, Vinens Verden, at præsentere familiens vine.
Under besøget spurgte vi hende, om vingårdene mon fortsat kunne være i familiens eje i en tid, hvor der fusioneres på livet løs, og de store fisk æder de små?
Dertil svarede hun: - Ork ja, i dag arbejder ti familiemedlemmer i foretagendet, og der er femten børn i næste generation. Vi formerer os som kaniner.
Men sådan skulle det altså ikke gå. Dog vil flere af familiemedlemmerne fortsætte med at arbejde i virksomheden – blandt andet Ted og Peter Seghesio, der vil forblive som henholdsvis vinmager og ansvarlig for vindyrkningen.


>33/09



      VINHANDLERE
      Vinhandlere skriver ikke
      kærlighedsromaner
      sender blot
      regninger og rykkerbreve:
      For dit fravær
      skylder du mig
      femten timer
      uafbrudte kærtegn
      og tusinde kys
      i morarenter.
    I VINAI
    I vinai non scrivono
    romanzi d’amore
    mandano solo
    fatture e solleciti:
    Per la tua lontananza
    mi devi
    quindici ore
    di ininterrotte carezze
    et mille baci
    come interesse.
Vinhandlerdigte på italiensk
For snart seks år siden udsendte Carlo Merolli sine ”Vinhandlerdigte” (se uge 49, 2005). Nu er digtene kommet i en ny udgave på italiensk, "Poesie del Vinaio" (128 sider, Forlaget Terra Verde, 129 kr. inkl. forsendelse).
Bogen er dog ikke kun på italiensk. De mange digte er trykt både på italiensk og dansk, så man kan sammenligne og finde ud af, hvor meget af det italienske man forstår. Se blot digtet herover.
Carlo Merolli mener selv, at den lille bog er glimrende som cofeetable book – især til meget små sofaborde.




Fra Hjo Grosshandel's serie af film fra Bordeaux. På billedet ses Paulin Calvet, der ejer Château Picque-Caillou.

Fine film fra Bordeaux
På sin nyhedsside henviser BKWine til en række små film, som det svenske vinimportfirma Hjo Grosshandel har lagt ud på YouTube. Filmene består af interview med slotsejere eller vinmagere på tolv af de store Bordeaux-slotte, og det gennemgående tema er de interviewedes mening om den nye årgang 2010 – også i forhold til årgang 2009.
Selv om det bliver lidt nørdet ind imellem, er filmene så afgjort også værd at se for alle med almindelig interesse for god Bordeauxvin.
Hist og pist fortælles der også om slottenes historie, ligesom kameraet viser fine detaljer fra de gamle bygninger, vinkældre osv.
Man bliver inviteret med inden for hos blandt andet Château Margaux, Pétrus, Mouton Rothschild, Cos d’Estournel og Pontet-Canet.
Filmene, hvori der enten tales engelsk eller er undertekster på engelsk, kan ses ved at klikke her.






70 eller 75 cl i spiritusflaskerne?
I sidste uge bragte vi et svar på følgende spørgsmål fra en læser: Hvorfor er der kun 70 cl i spiritusflasker?
En af vore læsere, Per Bergendorff, har i den anledning venligst sendt os denne kommentar:
– Fra 1972 var jeg ansat i vinfirmaet Better Brands, og dengang var størrelsen på spiritusflaskerne faktisk 75 cl. Men i slutningen af 70’erne skiftede vi til 70 cl på de "store" mærker dvs. Vat 69, Smirnoff og Gilbeys Gin, og det gjorde vi af en ganske særlig grund:
– Dengang havde man en kombination af literafgift og afgift på værdien, og når flaskestørrelsen var mindre, skulle der betales mindre i afgift. Og vupti var man billigere end konkurrenterne. De fulgte dog hurtig efter!
 
Mange størrelser i Frankrig
En anden af vore læsere, Ib Kjærulf, skriver, at der ifølge det omfattende værk "Vignes et Vins de France" fra 1960 faktisk var forskelle på indholdet i flaskerne fra forskellige distrikter i Frankrig.
Der var ingen flasker med 70 cl, mens Bordeaux og Loire havde samme størrelse som nu, altså 75 cl.
Derimod var Bourgogne og Champagne på 80 cl flasker, Alsace på 72 cl og Jura på 62 cl.

...




Et hårdt ydre med et stærkt indre
Den anerkendte franske chocolatier Patrick Roger kan andet end at lave små mundrette dessertchokolader. Han er yderst kreativ og er blandt andet kendt for sine chokolade-skulpturer af fugle.
For nylig har han skabt en meget speciel skulpturel emballage til en Ballentine’s 12 Year Old whisky. Den består af 4 kg chokolade (Madagascar 65%), og for at komme ind til flasken skal man først slå hul i det mursten-tykke chokoladelag med en hammer. Derefter kan man lade smagen af whisky og chokolade gå på i en højere enhed.
Patrick Rogers chokolade-whisky kan købes hos den franske vin- og spiritusforretning Lavinia for 280 euro (cirka 2000 kr.).







Hvad skal vinfirmaet hedde?
I Danmark er der over 1200 firmaer, som importerer vin. Og hvordan finder man så frem til dem?
Det kan man bl.a. gøre via VinAvisens database. Her har indtil nu 870 firmaer tilmeldt sig med navn, adresse, telefon, mail og web.
Men betyder det, at vore læsere i alle tilfælde får bid, når de søger?
Vi er ikke så sikre på det. I en ledig stund har vi studeret den lange liste, og vi er blevet klar over, at det at vælge et navn til et firma er ikke så ligetil. Det gælder jo om, at kunderne kan finde ens firma – ikke kun i VinAvisen, men alle mulige steder, på nettet, i telefonbøger osv.

Her er nogle eksempler
Lad os tage nogle eksempler, der ganske vist ikke findes i vores database, men der er flere tilsvarende (vi skal jo ikke hænge nogen ud):
K. A. M. Vinimport. Hvis man søger på dette navn, kan man skrive det på i hvert fald to andre måder: KAM Vinimport eller K.A.M. Vinimport – og vil ikke få noget resultat.
MrToscanaWine. Det er blevet smart at skrive ordene sammen på denne måde, men det åbner igen for flere fejl i en søgning.
Szölöskert Import. Udenlandske ord – ofte franske – som ingen kan huske. Eller stave til.
Handelskompagniet Jensen & Søn. Det siger næsten sig selv, at sådan et firma bliver svært at finde ved en søgning.

Et par gode råd
Hver måned kommer der fire-fem nye vinfirmaer til, og de skal være velkomne til gratis at blive optaget i VinAvisens database. Men måske skulle vi lige give dem et par råd:
Gør det så enkelt som muligt. Giv dit nye firma et navn, der helst er i ét ord, og som kun kan skrives på én måde – uden accenter og måske også uden æ, ø og å (aa).
Undgå initialer med eller uden punktummer imellem.
Find på et ord, som dine potentielle kunder kan huske, og som de kan stave til.
Og til alle jer 870, der allerede findes i databasen: Prøv at søge på jeresm eget firmanavn, og får I ikke noget resultat, så skriv til info@vinavisen.dk, og fortæl os det. Måske kan vi gøre noget.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har optaget importen af vine fra følgende vinhuse i Californien: Grant Family Wines, Napa Valley, Kristine Ashe, Napa Valley, Paul Lato, Santa Maria Valley, Domaine de la Terre Rouge, Amador County, Scholium Wines, Sonoma / Napa og Turley Wine Cellars, Napa Valley / Paso Robles.
    * Australian Trade Commission (Austrade) lukker sit kontor i København d. 30. juni. Beslutningen er taget efter en undersøgelse, der viser, hvor i verden den australske regering har de bedste handels- og investeringsmuligheder. Fremover må man derfor henvende sig til Austrade’s kontor i Frankfurt til Nicola Watkinson på nicola.watkinson@austrade.gov.au, tlf.: 0049 69 9055 8111.
    * Magasin i Lyngby har fået en ny og meget stor vinafdeling i kælderen. Det er en selvstændig forretning oprettet i et samarbejde mellem Stig Hejn fra Danish Wine Cellars og Michael Madsen fra Juul’s Vinhandel, og daglig leder er Kasper Thrane.


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.


    Tore Scheel (f. 1972) var meget tidligt på færde med sin vininteresse. Allerede som syvårig havde han af sin tante lært at skelne mellem en Saint-Émilion og en Pomerol – og det til trods for, at vinene var behørigt fortyndet med vand. Så der herskede ingen tvivl hos Tore Scheel om, at han skulle have noget med vin at gøre i sit voksenliv.
    I 1994 blev han butikselev hos H.J. Hansens Vinhandel i Odense, hvor han via fyraftens-smagningerne kom rigtig godt rundt i vinens verden. I 1997 gik turen videre til et job som indkøbsassistent hos Østjysk Vinforsyning og dernæst i 1999 til Philipson Wine, hvor han var marketingkoordinator med tekstforfatning som hovedopgave.
    Siden 2006 har Tore Scheel haft sit virke hos Kåre Selvejer og Peter Thuesen i Vinens Verden i Odense, hvor han især beskæftiger sig med markedsføring, hjemmesiden www.wine.dk samt indkøb fra Italien.
    Vinøse skriverier er det også blevet til undervejs, blandt andet med bidrag til H.J. Hansens Vinbog (Øvrige Vinlande) og Vinbogen, der fungerer som Tjenerskolens lærebog om vin. Sidstnævnte blev kåret til verdens tredje bedste grundbog om vin på Gourmand Awards 2009. Anden udvidede udgave af Vinbogen er udkommet i foråret 2011.
    Den fynske hovedstad er rammen om hans privatliv, som han nyder sammen med kæresten Fie og døtrene Hannah og Helena.
    Adresse: Tore Scheel, Læssøegade 202, 5230 Odense M, tlf.: 33 25 94 95, mobil: 29 29 88 87, e-mail: tore@wine.dk, www.wine.dk.




Klik her

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    123 Vingården La Tenaglia ligger på bakken under det gamle kloster på Sacro Monte di Crea i det italienske Piemonte (foto © Siggi Müller)
    ...............
    ...............





Klik her
.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Castell de Vilarnau, Gonzáles-Byass, Cava, Brut, Rosé, Spanien, lav alkohol (12%)
69,95 kr., ViniPortugal
Blød og lækker mousserende rosé med en fin sødme - og bestemt ikke den smag af syltetøj, man finder i nogle roséer. Med sine krydrede toner er den fortræffelig til mad. Prøv den fx til fisk. Druen er lavet på den lokale drue Trepat samt Pinot Noir.


Castell de Vilarnau, Gonzáles-Byass, Cava, Demi-Sec, Spanien, lav alkohol (11,5%)
69,95 kr., ViniPortugal
Ifølge Carlos Gonzáles-Gorden skulle dette være den tørreste demi-sec på markedet. Og det skal nok passe. I bobleland betyder Demi-sec jo ellers halv-sød. Med sin trods alt lille sødme vil den blandt andet være glimrende til indiske eller andre fjernøstlige retter.


Castell de Vilarnau, Gonzáles-Byass, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
69,95 kr., ViniPortugal
Frisk og dejlig vin med livlige bobler og god frugt med toner af citrus og æbler. En oplagt velkomst-vin til fester, men også en glimrende ledsager til mad.


Castell de Vilarnau, Gonzáles-Byass, Cava, Brut Nature, Reserva, Spanien, 2008, lav alkohol (11,5%)
80 kr., ViniPortugal
Vellavet mousserende vin på druen Macabeo med tilskud af Parellada og Chardonnay. Vinen, der har ligget over to år på bundfaldet, har fine, stadige bobler, en fin gærduft og en ren og fyldig frugtsmag med toner af æbler og pære. Dertil en lille sødme. Det hele i fin balance.

Hvidvin


Les Vénérables, La Chablisienne, Chablis, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Afrundet og frisk hvidvin med fin duft og en frugtagtig smag med mineralske toner og en god syre, der gør vinen mere egnet til mad end som terrassevin.


Real Borghettlo, Biscardo, Lugana, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
100 kr., på tilbud til 85 kr., Holte Vinlager
Flot hvidvin med en krydret duft og en raffineret smag med toner af fersken og kærlighedsfrugt. Glimrende ikke kun til mad, men også som terrassevin.

Rosévin


Domaine de la Janasse, Rosé, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
72 kr., på tilbud: 58 kr., Jysk Vin
En lys, varm rød farve i glasset, et fint krydderi i næsen og en fyldig, ren frugt i munden - og ikke noget rosé-marmelade her! Sådan er denne gode rosévin, der er meget velegnet til mad.


Domaine de l'Estel, Grenache, Vin de Pays du Gard, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
59 kr., Rungsted Vinhandel
En ret lys rosé med en god, ren og læskende smag - en yderst venlig vin, som man drikker i store slurke. Fin som terrassevin.


Vilarnau, Rosé, Gonzáles-Byass, Pinot Noir, Penedès, Spanien, 2010, lav alkohol (11,5%)
79,95 kr., ViniPortugal
Rosévin med en ret enkel og ligefrem smag, frisk, tør og udmærket til lettere retter.


Le Mistral, Ambroise Lapierre, Tavel, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
79,95 kr., SuperBest
Rosévin med en frisk, let krydret duft og en tør smag med blød, saftig frugt. En god vin til et køligt glas under en parasol.

Rødvin


Mad Dogs and Englishmen, Bodegas Viña Elena, Jumilla, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
49,95 kr., Strandgaarden
Fyldig og saftig rødvin - en rigtig god vin til mad og en vin med en lang eftersmag. Oven i købet til en yderst venlig pris.


Cour Carrée, Terra Ventoux, Ventoux, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Til den lave pris en rigtig god Rhône-rødvin. Den har en smag, der er både frugtagtig og krydret, og som har en syre, der er god til mad. Flasken har skruelåg.


Finca Constancia, Gonzáles-Byass, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
69,95 kr., ViniPortugal
En meget flot og superlækker rødvin til en yderst rimelig pris. Den har god fylde og er meget harmonisk med diskret fadlagring. Den må såmænd godt ligge endnu et par år. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Parcela 23, Finca Constancia, Gonzáles-Byass, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
69,95 kr., ViniPortugal
Det er ganske enkelt en fornøjelse at nyde denne elegante, bløde og harmoniske rødvin med fint integreret 6 måneders fadlagring. I smagen er der noter af kirsebær, chokolade og kaffe.


Cauchezco, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (14%)
70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Fyldig rødvin, tør, med god frugt, bløde tanniner og tilpas syre. Lang eftersmag. Udpræget madvin.


Damana, Bodegas Tábula, Ribera del Duero, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
129 kr., Valuewine
En rødvin, der både er superlækker og meget spændende. En klassisk og moden (2006) Ribera del Duero med fyldig frugt og fine fadtoner.


Libenter, Tenuta di Tavignano, Rosso Piceno, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
59 kr., Carlo Merolli
Rødvin med meget fyldig frugt. Men stærk er den. Det er udpræget en vin til en lige så kraftig (kød)ret. Trods de 15% alkohol virker den ikke sprittet.


Eliza, Shottesbrooke, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2007, middel alkohol (14%)
239 kr., Haller Vine
En lidt endimensional rødvin med fyldig frugt i starten og lidt enklere slutning præget af syren. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Domaine Maynardier, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig, høj alkohol (16,5%)
89 kr., Franske Vinhus
Superlækker hedvin med en flot duft af velbagte kager og en smag med mange facetter - abrikos, figner, karamel, orangeskal, pomerans.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.