Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26. 2011




Nyheder i uge 26, 2011

Læs uge 25.......Læs uge 24.......Læs uge 23








Foto: Wikipedia.

Vi drikker vin for 940 mia. kr.
940 milliarder kroner – så mange penge bruger menneskeheden om året på vin ifølge de seneste tal fra 2009. Og af spiritus omsættes der for 1460 milliarder. I alt løber regningen op i, hvad der svarer til 2,4 billioner kr.
Dette fremgår af en rapport fra Vinexpo's direktør, Robert Beynat, der samtidig kan fortælle, at salget af vin og spiritus dermed er tre gange større end luftfartsindustriens salg.

Argentina, en vigtig medspiller
Trods den økonomiske krise er det lykkedes både Frankrig, Italien og Argentina at øge deres eksport af vin, og på det punkt har Italien overtaget føringen fra Frankrig. Dog kun når det gælder mængden af eksporteret vin – i 2010 eksporterede franskmændene vin for 8 mia. euro (cirka 60 mia. kr.), mens tallet for italienerne lød på det halve.
Argentina har gennem de senere år forvandlet sig til en af de helt store medspillere på den internationale vinscene. Og argentinernes succes er begyndt at smitte af på Brasilien, hvor eksporten ligeledes har fået et spark opad med en vækst på 144% i de første fire måneder af 2011 sammenlignet med samme periode sidste år.

Vinforbruget stiger støt
På verdensplan spår Beynat en stigning i vinforbruget på 5% i løbet af de næste fem år. De stadig flere vinglade kinesere vil have en stor del af æren for denne stigning. Men Beynat advarer den internationale vinbranche mod at fokusere alt for meget på Kina. Det er stadig et usikkert marked, og det vil tage tid, før det stabiliserer sig.
Inden år 2014 vil amerikanerne blive verdens største vinforbrugende nation, så det er i højere grad i USA, de store fremtidige afsætningsmuligheder for vin ligger, mener Beynat.
Også i Skandinavien er forbruget steget. I 2010 drak danskerne 189 mio. liter vin – en stigning på 9% siden 2005. Svenskerne, nordmændene og finnerne drikker også stadig mere vin, og intet tyder på, at pilen vil begynde at pege den anden vej foreløbig.
Til gengæld er det gået den modsatte vej med forbruget og salget, når det gælder øl.



Man skal se meget godt efter for at finde ud af, at man med sit navn ved krydset skriver under på at betale 1181 euro i tre år.

Danske vinbranche under angreb
Det er ikke ukendt, at visse udgivere af guidebøger udsender fakturaer til firmaer, som slet ikke har ønsket optagelse i bøgerne.
Fupmagerne regner med, at der i nogle af firmaerne sidder medarbejdere, der rutinemæssigt betaler – og hvis fupperne sender fakturaerne ud lige før sommerferien, er der måske ekstra godt bid.
Nu har et mexikansk foretagende, Expo-Guide, rettet et angreb på den danske vinbranche, og noget tyder på, at det ikke er særlig venligt ment.
Det drejer sig om en guide på nettet, men det er svært at konstatere, om det overhovedet er en guide, der kan bruges til noget.
Nettet vrimler da også med advarsler. Her er tre af dem: Stopecg/Expo-Guide, Mukaumedia og Energygrid. Ifølge en af dem har mexikanerne være i gang siden 2006.

Ganske let – og farligt
Expo-Guide udsender et spørgeskema, hvoraf det fremgår, at man ønsker en opdatering af data om det enkelte firma, "som allerede er optaget i guiden".
Udfyld vedlagte formular, står der, for at være sikker på, at kun nøjagtige data bliver offentliggjort.
Det er ganske let. Man udfylder formularen og skriver under ved krydset – og læser måske ikke, hvad der står med en uendelig lille skrift på nogle meget lange linjer.
Og hvad står der så? Der står, at man skriver under på at betale 1181 euro hvert år i tre år – i alt 26.360 kr.
Det er arrangøren af årets Rhônefestival, Steen Rasmussen fra The Wine Company, der har fortalt os om fakturaen, som mange danske vinimportører har været udsat for, og han advarer alle om ikke at skrive under ved krydset – endsige betale en eneste euro.






Cheval Blanc’s nye flotte vinkælder
Bordeauxs vinslotte leder automatisk tankerne hen på fornemme gamle bygninger og kringlede vinkældre bag krøllede smedejernsgitre.
Men med Château Cheval-Blanc’s nye vinkælder er der vendt op og ned på det image.
Vinslottets ejere har fået den anerkendte franske arkitekt Christian de Portzamparc til at tegne en imponerende futuristisk bygning, der bølger hen over landskabet. Bygningens tag er skabt af beton, og inden døre finder man 52 vintanke ligeledes af beton. I modsætning til andre vinslotte i Bordeaux, der bruger tanke af stål eller eg, så har man hos Cheval Blanc holdt fast i betonen. Derfor skulle de nye tanke også være af beton.
Under gulvet med tankene er der en kælder til modning af vinen i egetræsfade. Ved at klikke her kan man se en række billeder af den spændende nye bygning.




Solen bager ned over vinstokkene i Bordeaux og Bourgogne. Her en af de ældre vinstokke i Saint-Émilion. Foto: Saint-Émilion Tourisme.

Rekord tidlig høst i franske distrikter
Bordeaux og Bourgogne sveder i øjeblikket med rekordhøje temperaturer for årstiden, ingen regn og langt flere solskinstimer end normalt.
Og disse vejrforhold har sat sit præg på vinmarkerne, hvor udviklingen fra blomsterknop til drue er fremskyndet betydeligt. I begge vindistrikter taler vinproducenterne allerede om, at høsten i år vil blive den tidligste nogensinde.
Hos nogle af vinhusene regner man med at høste de første druer i slutningen af august – hvilket er cirka fjorten dage tidligere end normalt.
Også i Champagne regner man med en meget tidlig høst.
Om den fremskyndede udvikling vil få betydning for kvaliteten af årgang 2011 er endnu for tidligt at sige.


Rauzan Segla’s ejere ekspanderer
Den tyske familie Wertheimer ejer ikke kun luksuskoncernen Chanel, men også Château Rauzan Segla, 2.cru i Margaux, og siden 1996 1. cru-slottet Château Canon i Saint-Émilion.
Nu har familien også købt naboejendommen til Canon, Château Matras for 8 millioner euro (cirka 60 mio. kr.).
Druerne fra de vinmarker, der hører til slottet, vil fremover blive anvendt til Canon’s andenvin, Clos Canon – hvilket højst sandsynligt betyder, at vine med Matras på etiketterne har talte dage.


Til_37/09




26 postkort fra Piemonte
I maj var VinAvisens Anker på endnu en vintur til Italien, denne gang til Piemonte. Det kom der i alt 26 postkort ud af, hvoraf vi har bragt de første ti i uge 23, uge 24 og uge 25. Her kommer de næste tre, der blandt andet handler om et spændende vinmuseum og et festligt kapel.



.......
Castello di Barolo knejser over den lille by, som er centrum i et af Italiens berømteste vindistrikter.

11. postkort fra Piemonte
Hun skabte den berømte Barolo
I umindelige tider var Barolos vine søde. Den, der skabte den moderne, tørre stil var en fransk dame, der var født Juliette Colbert (1795-1864). Hun nedstammede fra Solkongens minister Colbert, og da hun blev gift med markisen af Barolo, Carlo Tancredi Falletti, bragte hun i medgift – bogstaveligt talt – en fransk ønolog, Louis Oudart, der indførte metoderne fra Bordeaux.
Juliette Colbert – eller Marchesa Giuletta Vitturina Colbert Falletti, som var hendes fulde italienske navn – eller blot Giulia di Barolo – indrettede den gamle borg, der var familiens "sommerhus". Den blev sat i stand i 1800-tallets klassicistiske stil, og i de seneste mange årtier har den indeholdt fornemme repræsentationslokaler.
Men i 2007 begyndte man radikalt at ombygge Castello di Barolo, og man gjorde det for at indrette verdens mest moderne vinmuseum, WiMu. Det åbnede i september 2010.



.......
Et af rummene er helt sort. Vi er nede i jorden under en vinmark, og vinstokkenes rødder hænger ned fra loftet. Gennem et firkantet hul følger vi arbejdet med opbindingen oppe på jordens overflade.

12. postkort fra Piemonte
Ingen grænser for opfindsomheden
WiMu – vinmuseet i Barolo – er ikke et af de sædvanlige vinmuseer med nogle gamle vinpresser og flasker. Det er et supermoderne, stimulerende og meget opfindsomt museum, der ser det som sin opgave at fange både unge og gamle med alle virkemidler – film, projektioner, arbejdende modeller, malerier, lyde, interaktive maskiner og knapper at trykke på.
Der er simpelt hen ikke grænser for opfindsomheden. Børn vil elske det museum.
Museet er indrettet af scenografen François Confino, der også stod for det spændende filmmuseum i Torino, og på hans hjemmeside er der en særlig side om dette projekt.
De 120.000 årlige gæster begynder turen gennem vinens historie i en rund elevator af glas, der fører dem op til borgens øverste etage, og så går de fra rum til rum ned igennem de i alt fem etager på sammenlagt 3200 kvadratmeter. Hele den nye indretning har kostet 5 millioner euro (37 mio. kr.).







.......
I den ene ende af Barolos enoteca udstilles og smages vinene. I den anden ende kan man købe flasker med hjem.

13. postkort fra Piemonte
Barolos vinbibliotek
I kælderen under Barolo-borgen indrettede man i 1982 distriktets Enoteca, hvor man udstiller de bedste vine fra de elleve landsbyer, som indgår i appellationen: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga, La Morra, Novello, Monforte, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d’Alba, Roddi og Cherasco.
Vinene er alle udvalgt efter smagninger og strenge kriterier, og i alt har 195 producenter fået lov til at udstille to vine hver.
Mange steder i Italien har man sådanne enoteca’er – vinbiblioteker – og deres opgave er at give ikke mindst turister et overblik over områdets vine samt at fremme kvalitet og salg på forskellig vis. De opstod i Italien efter anden verdenskrig, og ideen har siden bredt sig til Østrig og Tyskland, hvor man bruger navnet Vinothek.
En forløber til begrebet er Antinoris vinbutik i Palazzo Antinori i Firenze, hvor man har kunnet smage familiens vine i over hundrede år.



.......
Kunstnerne ville skabe et sted, hvor man kunne tilbringe en dejlig dag – et sted at sidde, drikke et glas vin, læse en bog. Måske bede en bøn.

14. postkort fra Piemonte
Friske farver på gammelt kapel
På vores rundtur i Piemonte kom vi forbi kapellet Madonna delle Grazie (Nådens Frue) på vinmarken Brunate i La Morra.
Det vakte opsigt, da vinhuset Ceretto i sommeren 1999 gav to kunstnere, amerikaneren Sol Lewitt og englænderen David Tremlett, lov til at farvelægge det gamle kapel. Lewitt tog sig af eksteriøret, Tremlett af interiøret.
Kapellet har aldrig været indviet som kirke. Det blev opført i 1914 som et lidt fornemt læskur for arbejderne i vinmarken og deres redskaber. I dag bruger man det dog om efteråret til en messe for at bede om en god høst.
Kunstnerne får hvert år en kasse med gode vine, bl.a. enkeltmarks Barolo’er fra marken Brunate. Og Ceretto har planer om at få andre kunstnere til at dekorere andre kapeller for at fremme turismen i Piemonte.
Udsigten fra en af Cerettos andre ejendomme ses på denne uges STORE billede nedenfor.







< Ole Bergman fra Bergman Vin-Import, flankeret af David Amadia (til venstre) og John Olney fra Ridge Vineyards.


Zinfandel og Cabernet i topgear
Zinfandel er den mest plantede drue i Californien, og de rødvine, der fremstilles på den, bliver stadig mere populære herhjemme. Og det forstår man godt, for der kan laves helt fantastiske vine på denne drue. Nogle af de bedste kommer fra Ridge Vineyards. Dem smagte vi for nylig, da vinmager John Olney og marketingdirektør David Amadia fra det californiske vinhus var på besøg i Danmark. Sammen med husets danske importør, Ole Bergman fra Bergman Vin-Import, guidede de os igennem en unik smagning af såvel Zinfandel-vine som flere årgange af kultvinen Monte Bello Cabernet Sauvignon.
Hvidvin, som kun udgør 5% af produktionen hos Ridge Vineyards, var også på repertoiret.

Startede på hobbyplan
Historien om Ridge Vineyards begyndte i 1959, da fire venner, alle forskere ved Stanford University i Californien, ville lave vin – sådan på fritidsbasis i weekenderne.
De købte vinmarken Monte Bello – en historisk vinmark, hvis første årgang blev skabt i 1892. I mange år havde vinmarken levet en kummerlig tilværelse, men nu blev den "restaureret", der blev genplantet og i de gamle bygninger, der hørte til vinmarken, gik vennerne i gang med at fremstille vin.
Hobbyen greb om sig, og i slutningen af 1960’erne ansatte man en vinmager på fuldtid. Paul Draper var hans navn, og det er ikke mindst ham, der har gjort Ridge Vineyards berømt.

Vandt over fornemme Bordeaux’er
I 1976 deltog Monte Bello Cabernet Sauvignon 1971 i den legendariske blindsmagning "Judgment of Paris", hvor nogle af verdens fornemmeste Bordeauxvine var oppe imod en række californiske vine. Monte Bello kom ind på en flot femte plads.
Smagningen var arrangeret af den britiske vinskribent Steven Spurrier, og i 2006 gentog han den med de samme vine. Her fik Monte Bello 1971 en førsteplads, og vandt dermed over franske kult-vine som Château Mouton-Rothschild, Château Haut-Brion, og Château Montrose.
Men tilbage til Zinfandel-vinene. Her har Paul Draper gjort et banebrydende arbejde for at øge populariteten af de californiske vine på denne drue. Af mere end 100 år gamle vinstokke fremstiller han og hans vinmagerteam i dag koncentrerede og fornemme rødvine.
Draper har ingen officiel vinuddannelse – ifølge ham selv har han uddannet sig ved at smage sig gennem de store europæiske vine. Og han har ikke meget til overs for ønologiske vinnørder med fine uddannelser. – Vi er nødt til at omskole enhver, der kommer med en ønologi-grad, har han engang udtalt.

Se en utrolig animation
Gennem de sidste mange år har Ridge Vineyards leaset eller opkøbt den ene gamle vinmark efter den anden og ejer eller råder således over adskillige vinmarker i de californiske vinområder Sonoma, Santa Cruz Mountains og Paso Robles.
Et speciale hos Ridge Vineyards er enkeltmarks-vine, hvor samtlige druer stammer fra én og samme vinmark, og hvor vinen derfor udtrykker det unikke terroir, som vinstokkene dyrkes på.
Under smagningen smagte vi vinene fra tre marker: Monte Bello, Lytton Springs og Geyserville. De er alle anmeldt længere nede i denne VinAvis.
Hvis man vil have et overblik over alle vinmarkerne, de forskellige druer, der dyrkes osv., kan man på vinhusets hjemmeside komme med på en fascinerende, interaktiv flyvetur over markerne. Nedenfor ses tre billeder fra animationen.



På vinhusets hjemmeside kan man flyve hen over områderne
med de de mange vinmarker. Man starter ude i rummet,
hvorefter der zoomes ind på Californien og Ridge Vineyards.
Forskellige farver viser, hvilke druer, der dyrkes i markerne.








Det kræver knofedt og tålmodighed at anlægge en vinmark. Det måtte de mange frivillige vinmarksarbejdere i London erkende, da de gik i gang med beplantningen i 2009.

Londons egen vinmark
I uge 20 2009 fortalte vi om anlægningen af Londons første vinmark siden middelalderen, Forty Hall Vineyard. Marken, der er en del af et større lokalsamfundsprojekt, blev tilplantet med 1500 spæde vinstokke af den tyske druesort Bacchus. Og meningen var, at første årgang af vinen skulle kunne hældes i glassene, når London i 2012 er vært for de olympiske lege.
En af vore læsere, Preben Cederquist, har nu spurgt os om, hvordan det går med projektet – et relevant spørgsmål, da tiden jo nærmer sig, til at den første vin skulle være på hylderne.

Nu også mousserende vin
Vi har derfor kontaktet folkene bag Forty Hall Vineyard, og de indrømmer, at første årgang vin nok først bliver en realitet i 2013. En hård frost sidste år har sat projektet et år tilbage. Til gengæld har man plantet yderligere 2,5 hektar vinmarker, så man er kommet op på 7 hektar.
Ud over Bacchus dyrkes der også Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier – de tre champagne-druer – med henblik på at fremstille mousserende vin.
Hvert år i marts holder Forty Hall Vineyard åbent hus med forskellige arrangementer og guideture i vinmarken – hvis nu man skulle være på de kanter.
Man kan læse mere om vinmarken og aktiviteterne ved at klikke her.


Endelig er klassifikationen godkendt
Siden 1955 har Saint-Émilion haft sin helt egen klassifikation, som hvert tiende år bliver revideret. Ved revisionen har vinslottene så mulighed for at få en finere klassifikation – eller blive degraderet.
Sidstnævnte skete for en række vinslotte ved revisionen i 2006. Slottene lagde sag an, da de mente, der var en række unfair punkter i forbindelse med bedømmelsen af vinene.
Retten gav sagsøgerne medhold, hvorefter klassifikationen blev skrinlagt. Indtil 2010 befandt de mange vinslotte i Saint-Émilion sig på herrens vinmark, idet den gamle klassifikation fra 1996 ikke længere gjaldt.
Men så endelig blåstemplede INAO, det statslige institut, som har ansvaret for appellations-systemet, et nyt regelsæt for klassifikationen. Det eneste, der manglede, var en endelig godkendelse af den franske regering.
Den godkendelse har vinproducenterne i Saint-Émilion ventet på lige siden januar. Nu er den langt om længe kommet, og de nye klassifikations-regler kan dermed blive taget i brug.
Vi har tidligere fortalt, hvad de nye regler går ud på, men repeterer dem lige nedenfor.

Nye regler for Saint-Émilion
I det nye regelsæt er der tale om en hel del ændringer i forhold til den gamle klassifikation. Her kommer nogle af de vigtigste punkter:
* En uafhængig organisation skal fremover overvåge den beslutningsproces, der ender med, at juryen peger tommelfingeren opad eller nedad for de enkelte vinslotte. For at finde en velegnet organisation har man nu sendt en kontrakt i udbud.
* Den nye klassifikation vil blive administreret af en kommission bestående af syv medlemmer af INAO. Ingen af dem stammer fra Bordeaux.
* For hver vin skal juryen under bedømmelsen smage de seneste ti årgange.
* Hvis juryen overvejer en opgradering fra Grand Cru Classé til Premier Grand Cru Classé skal den smage 15 årgange af vinslottets vin.
* Smagningen af vinene vil udgøre mindst 50% af den endelige bedømmelse. Derudover vil også vineriets hygiejne, tekniske udstyr og vinslottets omdømme indgå i bedømmelsen.
* Det deltagergebyr, som vinslottene skal betale, vil blive betydeligt forhøjet. Ved sidste klassifikation lå det på 1500 euro (cirka 11.000 kr.).




Müller-Thurgaus nye forældre
Bjarne Fogh Rasmussen besøgte for nylig vinmageren Hans-Josef Schmitz i Ürzig i Moseldalen, som fortalte ham, at drue-krydsningen Müller-Thurgau har helt andre forældre end oplyst i de fleste opslagsværker om vin – inkl. VinAvisens Vin-ABC. Og det ser ud til, at Hans-Josef Schmitz har ret.
I vores Vin-ABC står der: Mülller-Thurgau, tysk druesort, skabt af professor Hermann Mülller-Thurgau, der i 1882 krydsede Riesling- og Sylvaner-druerne.
Vi er dykket ned i sagen – og har straks været inde og rette i Vin-ABC’en. En dna-analyse har nemlig fastslået, at sorten faktisk er en krydsning mellem druerne Riesling og Madeleine Royal.
Madeleine Royal er en spisedrue, der er skabt ved en krydsning i 1845, idet man dog ikke kender dens forældre – men dem kan en ny dna-analyse måske afsløre.
Vi siger tak til Bjarne Fogh Rasmussen, og hvis nogle af vore læsere skulle støde på andre emner, der trænger til en opdatering, vil vi være glade for at få en mail på info@vinavisen.dk.
 





...



....


Forbud mod bib-udgave af Mojito
Mojito, der består af lys rom, rørsukker, lime, dansk vand og friske mynteblade, blev skabt omkring år 1900 i den cubanske bar La Bodeguita del Medio. Det var Ernest Hemmingways yndlingsdrink, og i dag er Mojito populær over alt i verden. Dog ikke på det svenske Systembolaget – i hvert fald ikke, når det drejer sig om Mojito i bag-in-box udgave. For nylig stoppede monopolet ifølge www.wownews.se nemlig salget af en sådan 1,5 liters bib-Mojito med den begrundelse, at den ville kunne føre til et øget alkoholforbrug.

Flere drinks på vej
Det var producenten af Mojito’en, den norske vin- og spiritusgruppe Arcus, yderst utilfreds med, da det ikke var i overensstemmelse med leverandøraftalen. Og Arcus klagede derfor til EU-kommissionen. Men så gav Systembolaget sig lige pludselig. Man kunne vel se, at det kneb med argumenterne – trods alt sælges der jo masser af vine i bag-in-box hos monopolet, og alkoholindholdet i Mojito’en er som en vin på 12,5%.
Faktisk var Systembolaget oprindelig også modstander af bib-vine – ligeledes på grund af frygten for et øget alkoholforbrug hos svenskerne.
Efter Mojito’ens indtog i monopolets forretninger er der lukket op for sluserne, så svenskerne går en fremtid i møde med flere færdigblandede drinks i bib-version.
Arcus har allerede tænkt sig at lancere både Cosmopolitan og Raspberry Daiquiri i bag-in-box.
........




.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Coeur la Vie er en ny forretning i Skindergade 34 i København med salg af amerikanske vine og kreativ glaskunst. Der vil også blive afholdt vinsmagninger, vinbar, jazzkoncerter og foredrag. Kontaktinfo findes på www.americanwine.dk.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Ove Rasmussen (f. 1941) er oprindelig uddannet maskinarbejder og drev fra 1975 sammen med hustruen Thora OR Ventilationsteknik, som i slutningen af 2005 blev afhændet til to medarbejdere. Derefter var det vinens tur med etableringen af vinfirmaet Graa-Vin.
    Sin interesse for vin har Ove Rasmussen haft, så længe han husker, og den har ofte været medbestemmende for, hvilket land ferien skulle afholdes i.
    Ved et familiebesøg i Boston stødte han tilfældigt på Zinfandel-vinen "7 Deadly Zins" og blev så begejstret for den, at han efter hjemkomsten til Danmark søgte at købe nogle flere flasker. Det viste sig imidlertid, at vinen ikke blev markedsført i Danmark, og så var der ikke langt fra tanke til handling: En vin som denne måtte bestemt have et publikum i Danmark.
    Efter kontakt til vingården i Lodi i Californien var aftalen om den danske eneimport på plads.
    "7 Deadly Zins" har siden 2007 været flagskibet i Graa-Vin’s sortiment, som i dag omfatter et bredt udvalg af kvalitetsvine fra Californien.
    Skiløb er Ove Rasmussens store interesse, og med tre børn og tolv børnebørn er det ikke svært at få den sparsomme fritid besat.
    Adresse: Graa-Vin, Præstekravevej 20, 8541 Skødstrup, tlf.: 87 85 90 27, mobil: 30 33 98 99, e-mail: det.graa.or@mail.dk, www.graa-vin.dk.  Øst for Storebælt: Graa-Vin, Sønderbyvej 13, 4050 Skibby, tlf.: 46 32 35 11, mobil: 22 46 35 11, e-mail: anita.esben@post.tele.dk.





    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.


Træet er vigtigt, men det er vigtigere hvilken bødker, der har sat sit stempel på fadet.

Hvad er forskellen på egetræet?
Claus Tang-Holbek har bemærket, at et af de vinhuse, VinAvisen har besøgt i Piemonte, brugte store fade, botti, af slovensk eg. Og han har undret sig, skriver han: – Hvad er forskellen på slovensk og slavonsk eg, både teknisk (i forhold til hinanden og i forhold til af bruge fransk eg), og hvad er den geografiske forskel?
* Slovenien er landet, der ligger lige syd for Østrig og støder op til den øverste strop på det italienske støvleskaft.
* Slovakiet er halvdelen af det gamle Tjekkoslovakiet og et land nord for Ungarn – så det glemmer vi i denne forbindelse, men ...
* Slavonien er landskabet mellem floderne Drava, Sava og Donau i den østlige del af Kroatien – altså i landet sydøst for Slovenien.
Åbenbart kommer der egetræ til vinfade både fra Slovenien og fra landskabet Slavonien i Kroatien.
 
Er slovensk/slavonsk bedre end fransk?
Så er spørgsmålet, hvordan træet fra Balkan er i forhold til fx fransk egetræ.
Egetræernes familie er stor. Der findes i hundredvis af arter. Men til vinfade bruges tre sorter, de to europæiske og den tredje amerikansk, alle af slægten Quercus.
I Europa anvendes vintereg (Quercus petraea) og stilkeg (Quercus robur), og bødkerne skelner ikke specielt mellem dem. Der kan være små smagsnuancer alt efter skoven, træet voksede i, men disse betragtes ikke som særligt vigtige for fadets kvalitet. Langt vigtigere er det, hvordan træet behandles igennem længere tids lagring og derefter tildannes til fade.
Amerikansk egetræ (Quercus alba) afgiver dog gerne en stærkere smag af vanille til vinen end de europæiske sorter. Det anvendes ret meget til kraftigere vine i Spanien, Nord- og Sydamerika og Australien.




Ugens vinøse billede
I foråret besøgte Hanne og Svend Stysiek Domaine Boeckel i Mittelbergheim i Alsace. Vinhuset blev grundlagt for 150 år siden, og i dag er det femte generation, der står for vinfremstillingen. Billedet viser vinhusets gamle kælder, hvor tidens tand har bidt sig godt fast, og hvor støvet dækker de mange vine på hylderne. Hele vejen langs med reolerne ses det gamle system, hvormed man transporterede flaskerne rundt i kælderen. Flaskerne blev sat op i beholderne, og så kørte det hele, om man så kan sige, på skinner. Skinnesystemet virker stadig, men bruges stort set ikke mere. Men ægteparret Stysiek fortæller, at ejerne, brødrene Jean-Daniel og Thomas Boeckel, altid stolte viser det frem og sørger for at holde det i så god stand som muligt.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    126 Et typisk piemontesisk landskab set ned over en af vinhuset Cerettos vinmarker (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 141 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


1659 Reserve Edition, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
35 kr., Rema 1000
Til den lave pris en ganske flot hvidvin. Den har en krydret duft og en frugtagtig smag med gode fadtoner. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne får den for prisen.


Basaricó, Adriano, Sauvignon Blanc, Langhe, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
75 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Delikat og forfriskende hvidvin med en fint krydret duft og smag. Fortræffelig til alle lettere retter eller en frokost.


Whale's Tale, Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2010, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
En af de virkelig gode newzealandske Sauvignon Blanc'er med et meget klart billede af den friske drue og rene frugtsyre. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


San Michele all'Adige, Riesling, Trentino, Italien, 2008, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., Carlo Merolli
Dejlig Riesling-duft. Blød og meget lækker smag med friskhed, frugt og mild syre. Et virkelig godt glas både til mad og som terrassevin.


Evie's Blend, Radog, Riesling, Santa Lucia Highlands, Californien, 2007, lav alkohol (12,9%)
112 kr., pris ved 12 flasker: 86 kr., Graa Vin
En indtagende hvidvin med en fin duft og en blød, moden og afrundet smag med en lille krydret tone hidhørende fra 8% Gewurztraminer. Perfekt terrassevin. Flasken har skruelåg.


Ridge Estate, Ridge Vineyards, Chardonnay, Californien, USA, 2009, høj alkohol (14,5%)
235 kr., Bergman Vin-Import
Selv om Ridge Vineyards er bedst kendt for sine rødvine, kan vinhuset så afgjort også lave dejlige hvidvine, hvilket denne vin er et eksempel på. Den har en herlig blomsterduft og en meget aromatisk smag, der bæres frem af en behagelig fedme. Der er noter af hyldeblomster og en fin syre til slut. Der er intet sprittet over duft og smag trods det høje alkoholindhold.


Monte Bello, Ridge Vineyards, Chardonnay, Californien, USA, 2008, høj alkohol (14,1%)
325 kr., Bergman Vin-Import
En elegant hvidvin med god frugt, mineralitet og en anelse røg i både duft og smag. En vis fedme får smagen til at holde utroligt længe.


Marqués de Tabernillas, Heredad de Valdenegueras, Macabeo, Vino de Mesa, Spanien, 2009, lav alkohol (12%)
35 kr., Franske Vinhus
Let og meget enkel hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Basa, Vinos Telmo Rodríguez, Rueda, Spanien, 2010, lav alkohol (13%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin har en usædvanlig, nærmest parfumeret duft og smag, som man vist skal vænne sig til. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Les Corioles, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
49 kr., Lago Import
Fint krydret rosévin med god, fyldig frugt (ikke jordbær) og et lille bid, der gør vinen meget velegnet til mad. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne får den for prisen.


Les Chenaies, Lirac, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
78,95 kr., i uge 26 (denne uge): 44,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Sikke en dejlig rosévin. Den er tør uden at knase og fyldig med en behagelig fedme. En mild sommervin med god frugt og fine krydderier. Til tilbudsprisen er den et kup. Nyd den godt afkølet til en madsalat eller fiskeret.


Domaine de la Villaudière, Jean-Marie Reverdy, Sancerre, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
129,75 kr., Skjold Burne
Sancerre plejer at være hvidvin, men her en rosé, og den er bestemt værd at skænke i glasset. Det er en meget vellavet vin med god frugtfylde og glimrende til mad. Den har fint krydrede toner og tilpas syre.

Rødvin


Cuvée Traditionnelle, Cellier des Dauphins, Coteaux du Tricastin, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
39,95 kr., Spar Supermarked
Til den lave pris en fortræffelig Rhône-rødvin - god bærfrugt, lidt chokolade. Smagepanelet gættede på en langt højere pris. Et fantastisk køb!


Venta Morales, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
59 kr., Valuewine
Dette er en rigtig lækker og fyldig rødvin med god frugt og bløde tanniner. Et rigtig godt glas til prisen.


Perdera, Argiolas, Monica di Sardegna, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Robust, lidt endimensional rødvin fra Sardinien. Skænk den fx til kraftige grillbøffer.


Vale do Bomfim, Dow, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En lækker, blød og aromatisk rødvin med noter af sort te i duften og med en dejlig let krydret smag, der holder længe i munden.


Vincent Lacondemine, Gamay, Beujolais-Villages, Frankrig, 2008, lav alkohol (12%)
89 kr., på tilbud indtil 20 august: 69 kr., Vinoble
En rigtig god og typisk Beaujolais-rødvin, der ganske enkelt smager godt. Brug den til lettere retter - eller som terrassevin.


Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2008, middel alkohol (13,5%)
124,75 kr., på tilbud indtil 30. juli: 99,75 kr., Skjold Burne
Elegant og superlækker rødvin med alle Pinot-druens dyder - en liflig duft og en frisk, kompleks smag. Både dejlig til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Egle, Albino Armani, Valpolicella Ripasso, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
139,95 kr., Vinmonopolet
En rigtig god Valpolicella-rødvin med blød, lækker og frisk frugt. En meget anvendelig vin.


Château Maris, Grenache, Minervois la Livinière, Frankrig, 2008, høj alkohol (15%)
175 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Propperiet
Flot, fyldig og fortræffelig rødvin - en frugtbombe med Grenache-druens saftige bredde. 15% alkohol, men ikke spor sprittet. Udpræget til mad.


Geyserville, Ridge Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2008, høj alkohol (14,8%)
198 kr., Bergman Vin-Import
En stor del af druerne til denne rødvin kommer fra 130 år gamle vinstokke. Det er en elegant vin med en koncentreret duft af friske brombær og en fin frugtsødme i smagen, der opvejes af tilpas syre. Det høje alkoholindhold dominerer ikke på nogen måde.


Lytton Springs, Ridge Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2008, høj alkohol (14,4%)
198 kr., Bergman Vin-Import
Denne rødvin er fremstillet på Zinfandel-druen samt 21% Petite Sirah og en anelse Carignane. Og det er en herlig forening. Duften byder på mørke kirsebær og mild chokolade, mens smagen er fyldig, fuld af frugt og med tilpas eg og syre. Prisen er yderst fordelagtig.


Lytton Springs, Ridge Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2005, høj alkohol (14,4%)
249 kr., Bergman Vin-Import
Ligesom i vinhusets øvrige Zinfandel-vine er der også her iblandet en anelse fra to andre druer, Petite Sirah og Carignane. Og det er der blevet en vidunderlig vin ud af. Duften og smagen er en hel kurv fuld af modne bær med et strejf af vanille, tilpas tanniner og en fin balance mellem syre og sødme.


Geyserville, Ridge Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2005, høj alkohol (14,6%)
249 kr., Bergman Vin-Import
Vi smagte også denne rødvin i årgang 2008, og 2005-årgangen er lige så vidunderlig - mere moden og åben, men stadig med en frisk syre, der giver vinen elegance. Prisen må siges at være rimelig.


Monte Bello, Ridge Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2007, middel alkohol (13,1%)
740 kr., Bergman Vin-Import
Dette er en lækker rødvin - meget anderledes end årgang 2008, som vi også har anmeldt. Slyng vinen i glasset, og ilt den godt igennem, så åbenbarer den en herlig duft af solbær og svampe. Smagen er også fuld af frugt og med et godt bid af tanniner i eftersmagen. Vinen kan godt gemmes i yderligere nogle år.


Monte Bello, Ridge Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 1997, lav alkohol (12,9%)
1230 kr., Bergman Vin-Import
Store oplevelser koster ofte store penge. Og sådan er det med denne rødvin. 1230 kr. er selvfølgelig mange penge, men pengene investeres i en uforglemmelig vin-oplevelse. Vinen er på toppen nu - i perfekt balance, fuld af moden frugt, koncentreret og blød, med afrundede tanniner og en lang og rigt facetteret eftersmag. Vi smagte tillige årgang 1995 - også en dejlig og blød vin, men næsten for blød. Eftersmagen forsvandt lidt hurtigt - vinen var nok toppet. Denne årgang kan fås for 1475 kr.


Domaine Rose Dieu, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
89 kr., Rungsted Vinhandel
Friske kirsebær, chokolade og syltede blommer præger duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er krydret og intens med peber og rosmarin. En rødvin, der kræver en god kraftig kødret.


Ridge Estate, Ridge Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2008, middel alkohol (13,5%)
235 kr., Bergman Vin-Import
Så afgjort en udmærket Cabernet-rødvin, der dog er lidt lukket i duften. Smagen byder på god ren frugt med en anelse sødme og en hel del tanniner. Det vil sikkert gavne vinen, hvis man venter endnu nogle år med at åbne den.


Monte Bello, Ridge Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2008, middel alkohol (13,3%)
740 kr., Bergman Vin-Import
En flot rødvin med solbær i duften og en frisk frugtsmag med et bid af tanniner. Eftersmagen er lang og saftig. Prisen er lidt høj.


Fuzion, Mendoza, Argentina, 2010, lav alkohol (13%)
44,95 kr., Strandgaarden
En rødvin med masser af frisk frugt og et meget enkelt smagsbillede. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Baronetto, Scanavino, Asti, Italien, lav alkohol (6,5%)
49,95 kr., ViniPortugal
En charmerende mousserende vin med en flot klar, rød farve, kaskader af livlige bobler og en god portion frugtsødme. Det er vinen til studentergildet, sommerfesten og frugtdesserten. Den bør drikkes godt afkølet.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.