Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35. 2011



Nyheder i uge 35, 2011

Læs uge 34.......Læs uge 33.......Læs uge 32






Kritik af sønderlemmende rapport
Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har for nylig udgivet en 96 sider lang rapport om landarbejdernes forhold i de sydafrikanske vingårde.
Af denne fremgår det, at arbejderne lever under kummerlige forhold på gårdene, ikke har adgang til drikkevand under arbejdet og bliver nægtet de mest almindelige rettigheder.
Rapporten, der har titlen "Ripe with Abuse", er baseret på interview med cirka 260 arbejdere. Og den har skabt stor vrede hos de foreninger, der varetager de sydafrikanske vinproducenters interesser.
Såvel hos WOSA (Wines Of South Africa) som hos vinproducentforeningen VinPro mener man, at rapporten er ensidig og misvisende.
Foreningerne påpeger, at den serie af interview, som Human Rights Watch har foretaget, ikke på nogen måde giver et udtømmende billede af den store vinindustri med dens i alt 60.000 vingårdsarbejdere. Og de mange organisationer, der arbejder for bedre forhold for arbejderne, og som har opnået en række positive resultater, er stort set ikke nævnt i rapporten. Det gælder fx WIETA (Vinindustriens Etiske Handelsforening), hvis medlemsskare er steget med hele 29% alene i år.
Også når det drejer sig om Fairtrade, har Sydafrika det højeste antal af Fairtrade-certificerede vinproducenter i verden.

Unfair over for vinproducenterne
Rapporten kritiseres også for ikke at oplyse navnene på de interviewede og de vingårde, som efter sigende skulle behandle deres arbejdere dårligt.
Hos VinPro ønsker man for alt i verden at få gjort noget ved sagen – hvis det virkelig skulle stå så slemt til hos nogle af vingårdene. Man tolererer selvfølgelig ikke den slags.
De to foreninger frygter, at rapporten vil skade salget af sydafrikansk vin på eksportmarkederne, hvilket vil være unfair over for de utroligt mange sydafrikanske vinproducenter, der gør en daglig indsats for, at deres arbejdere har optimale forhold.
Rapporten kan downloades på Human Rights Watch's hjemmeside.




Amforaer som den her viste er for nylig blevet fundet i hobetal i 50 meters dybde ud for Albaniens kyst. Billedet stammer fra en film på YouTube, der viser dykkernes arbejde ved et andet fund.

Stort fund på havets bund
I fem år har dykkere fra RPM Nautical Foundation undersøgt en hidtil uudforsket kyststrækning ud for Albaniens kyst. Og dykkerholdet har gjort adskillige interessante fund af i alt tyve skibsvrag af ældre og nyere dato.
Glæden blandt dykkerne var stor, da de for nylig gjorde et af de mest betydningsfulde fund nogensinde i Middelhavet. Ud for havnebyen Vlora på 50 meters dybde skimtede de et skibsvrag, der ved nærmere undersøgelser viste sig at stamme fra 100-tallet e.Kr. Og spredt rundt om det 30 m lange vrag lå et hav af krukker, amforaer, der har indeholdt vin.

Vin på vej til Frankrig
Vinen er højst sandsynligt blevet fremstillet i det sydlige Albanien og har været på vej til Frankrig, Spanien eller et af de andre Middelhavslande.
Dengang var Albanien en del af kongeriget Illyrien, som fra og med 168 f.Kr. var under romersk herredømme. Netop romerne var et ivrigt handelsfolk – også når det gjaldt eksporten af vin.
Amforaerne er ifølge The Drinks Business utroligt nok intakte – dog er propperne røget af og vinen forsvundet ud i det store hav. Indtil man begynder på bjærgningen af amforaerne, hemmeligholdes det nøjagtige fundsted.
En lille film på YouTube af et andet fund viser, hvordan RPM Nautical Foundation arbejder i havets dyb.







Gyldne vinmarker om efteråret i Pommard. Foto: Wikipedia.
Pommard vil opgraderes
I Bourgogne-appellationen Côte de Beaune ligger kommunen Pommard – som igen er inddelt i en række appellationer, heraf 27 med betegnelsen premier cru.
Ifølge den gældende klassifikation, som stammer fra 1936, har Pommard ikke en eneste grand cru-appellation. Men det har områdets vinproducentforening tænkt sig at lave om på.
Ifølge Decanter ansøger den nu den franske appellations-myndighed INAO (Institut National des Appellations d'Origine) om at få appellationerne Rugiens og Epenots på henholdsvis 13 og 27 hektar opgraderet til grand cru.
Foreningen mener, at de to områder har bedre jordbunds- og klimaforhold, hvilket igen giver vine af meget høj kvalitet.
At områderne er specielt gode afspejles også i priserne på såvel vinmarker som vine.

Havde travlt med forfalskninger
Vinproducentforeningen har fået udarbejdet en rapport om årsagerne til, hvorfor de to områder bør opgraderes. Den bliver i begyndelsen af 2012 afleveret til INAO – der så vil sende en delegation af sted til Pommard for selv at få undersøgt sagen.
Allerede for årtier siden blev de to områder af mange vinkendere anset for at være noget særligt, men dengang havde vinmyndighederne i Pommard ikke tid til at tænke i grand cru-baner. De havde travlt med at bekæmpe de mange forfalskninger af Pommard-vin, der blev fremstillet rundt omkring.
Dengang sagde man, at der blev solgt flere flasker Pommard-vin i løbet af en uge, end vinproducenterne i området kunne nå at fremstille på et år.


Kunstig regn over Mendoza
I visse perioder i løbet af året byder vejret nærmest på tørkelignende tilstande med stor mangel på vand i Argentinas berømte vindistrikt Mendoza.
Men nu vil et hold forskere på Universidad Tecnológica Nacional (UTN) forsøge at komme de tørstige vinstokke til hjælp.
I samarbejde med blandt andet Argentinas videnskabsministerium arbejder forskerne på ad kunstig vej at få himlen til at åbne sine sluser lidt hyppigere end tilfældet er i dag.

Vil lave mere sne i bjergene
Regnvejrs-teknikken har været anvendt rundt om i verden i flere årtier, men aldrig i Argentina. Og den kan ikke sådan uden videre overføres til Mendoza. Vejrforholdene og atmosfæren i netop det område, hvor man skal anvende teknikken, skal først nøje studeres, så man ved, nøjagtig hvordan der skal sættes ind.
Dernæst behandler man skyerne individuelt – øger størrelsen og mængden af vanddråber ved hjælp af kemikalier og får dem dermed til at falde mod jorden. Man kan endda ændre skyernes retning, så man kan få regnen til at falde i bestemte områder.
De argentinske forskere vil også udvikle en metode til at øge mængden af sne på toppen af bjergene – hvilket igen vil øge vandforsyningerne i lavlandet.







Der var travlhed ved standene hos både vinproducenter og importører. Og over al aktiviteten hang der tre kolossale og festlige drueklaser af plastic.

Vin-glæder i Forum
Tre kæmpestore drueklaser i plastic var det første, der mødte synet, da man i forrige weekend besøgte Forum i København. Og det var der en ganske særlig grund til, idet den kendte udstillingsbygning var rammen om et storstilet vin-arrangement, Copenhagen Wine Forum.
Ud over, at man ved standene kunne smage et hav af vine fra alverdens lande, var der også en række særarrangementer og foredrag. Og uden for Forum fortsatte udstillingen i et stort telt, hvor 18 franske vinproducenter præsenterede deres vine.
Udstillingen havde åbent hele dagen tre dage i træk, og det er netop ifølge arrangøren Christian Gregersen ideen bag CWF.
– Jeg ønskede et arrangement, hvor folk havde god tid – ikke kun til at smage på vinene, men også til at sætte sig ned og hygge sig med vinen og få en snak med importører og vinproducenter.
Hyggen foregik blandt andet ved de mange borde, som var sat op rundt omkring hos standene.

Dansk vin i lange baner
På udstillingen kunne man også møde en række af Danmarks efterhånden mange vinproducenter. De havde deres stande i en hyggelig "gade", som man gik ind i via en port af vinfade.
Før arrangementet havde et dommerpanel bestående af danske, tyske og franske vinkendere smagt sig gennem et hav af danske vine, og under CWF blev der så uddelt pokaler og medaljer i lange baner. Man kan se samtlige vindervine på Danske Vingaarde’s hjemmeside (under events). Her skal blot nævnes den mousserende vin Festivo 2010 fra Nyholmgaard Vin, der blev kåret som smagningens absolut bedste vin.
Titlen som "Årets vingård 2011" – den vingård, der havde det højeste gennemsnit i point af indsendte vine – gik til Vester Ulslev Vingaard.

Et velfungerende arrangement
Det var første gang, Copenhagen Wine Fair blev afholdt, men ifølge Christian Gregersen skulle udstillingen gerne blive en årlig begivenhed. Og det skulle der nok være grobund for – i hvert fald, når man spørger nogle af de vinimportører, der deltog:
– Det var et flot opsat og velfungerende arrangement med dejligt store stande, fortæller Fini Thomsen fra Fini Vin. – Alene det, at der kom folk rundt med vand og brød til os udstillere, ligesom der var en tapas-buffet, vi kunne tage af.
– Fredag, hvor udstillingen var for vinskribenter og andre vinbrancefolk, var lidt stille, men det var jeg forberedt på, men lørdag kom der rigtig mange gæster, og jeg har haft et udmærket salg i løbet af de tre dage.
– Det eneste negative er, at udstillingen ikke har været markedsført godt nok – der skal gøres mere ud af annonceringen. – Jeg har efterfølgende mødt rigtig mange, der ikke anede, at arrangementet blev afholdt.
Også Flemming Olsen fra Jysk Vin har været yderst tilfreds, og roser det generelt høje niveau af vine. Importørerne havde taget kræs med i lange baner. Selv vil han bestemt komme igen næste år – hvis standpriserne holder. Han ville dog ønske, at endnu flere vinimportører havde deltaget:
– Det antal gæster, der kom (1506 i alt, red.) passede fint med de stande, der var – der var god tid til at snakke med folk. - Men Forum er stor, og der var plads til endnu flere stande og gæster, så jeg vil godt opfordre andre importører til at melde sig til næste udgave af udstillingen. - Det er bestemt en oplevelse værd.


>33/09




Ny forskning om vin og vægt
Et hold forskere ved universitetet i Navarra har ifølge Winespectator foretaget en større undersøgelse af alkohols forbindelse med fedme.
9318 patienter med hormonelt betingede sygdomme fik kortlagt deres alkoholforbrug. Alle tog de på i vægt i løbet af den årrække, forskerne fulgte dem. Men de patienter, der havde et moderat forbrug af vin på et til to glas om dagen, tog mindre på end dem, der udelukkende drak øl og stærkere spiritus.
Tidligere undersøgelser, når det gælder raske mennesker, har ligeledes vist, at folk med et moderat vinforbrug har lettere ved at holde vægten end både afholdsfolk og de, der drikker anden alkohol.
I uge 18 fortalte vi om en af disse undersøgelser, Health Study, en undersøgelse, der gennem tretten år fulgte vægten hos 19.220 amerikanske kvinder. Her fandt forskerne frem til, at risikoen for at tage på og blive overvægtig er mindst blandt kvinder, der har et regelmæssigt forbrug på en til to genstande om dagen.

Vidunderstoffet resveratrol
Selvfølgelig indeholder vin – ligesom al anden alkohol – kalorier. Årsagen til den godgørende virkning på vægten kan skyldes stoffet resveratrol, som findes i såvel de blå druers skind som i rødvin.
Nogle forskere mener, at stoffet hæmmer dannelsen af forstadiet til fedtceller og ligeledes stimulerer forbrændingen af sukker i cellerne.
Andre forskere påpeger, at folk, der drikker vin, ofte har en sundere levevis end dem, der hælder til øl og spiritus. Vindrikkerne har derfor lettere ved at holde den slanke linje.






Tag et billede,
og vind en præmie
Den 10. september åbnes dørene for årets Whiskymesse i en af Carlsbergs gamle tappehaller, Tap.1, i Valby, og i den forbindelse udskriver arrangørerne af messen, NBO-Gruppen, i samarbejde med VinAvisen en fotokonkurrence med fornemme præmier.
Reglerne er ganske enkle: Tag dit kamera med, og snup nogle billeder, der summer af stemning og whisky, og send dem til info@vinavisen.dk senest torsdag d. 14. september.
Du kan sende op til fem billeder – og husk at opgive navn og postadresse i mailen.
Kører du med Windows, kan du finde billederne i "Denne computer" og sende dem med funktionen "Send de markerede elementer med e-mail".
Dommere er VinAvisens smagepanel, og vinderbillederne vil blive bragt i uge 38.

Messen for den gyldne drik
På Whiskymessen vil i stribevis af importører skænke smagsprøver af den gyldne drik, ligesom der vil være masterclasses for begyndere ud i whiskyens verden.
Endvidere står der en whiskyauktion på programmet – og naturligvis vil der være lejlighed til at snakke whisky med repræsentanter fra en række destillerier.
Med kilte og sækkepiber sørger bandet The Gordon Pipes & Drums for skotsk stemning for fuld udblæsning.
Hvis man skulle få lyst til at smage andet end whisky, byder messen også på rom og øl.
Man kan læse mere om whiskymessen, programmet og billetpriserne ved at klikke her.


Tre flotte præmier

1. præmien
En flaske Jameson 18 Years Old
Værdi: 749 kr.
En fyldig og krydret irsk whiskey på en blanding af maltet og umaltet byg og med toner af vanille, karamel og frisk frugt. Whiskeyen er modnet i mindst 18 år, en stor andel på oloroso sherry-fade, resten på fade af amerikansk hvideg.

2. præmien
En flaske Aberlour a’bunadh
Værdi: 599 kr.
Det er en traditionelt fremstillet whisky med stor fylde og smag af svesker, rosiner og krydderier. Ved dette års Speyside Whisky Festival blev den kåret som festivalens bedste whisky under 12 år.

3. præmien
To billetter til Whiskymessen 2012
Værdi: 600 kr.







Vinkrydderier i maden
En ny slags krydderier har set dagens lys på det danske marked. Det drejer sig om en serie af vinkrydderier, skabt til at matche aromaen og smagen af vine på forskellige druer.
Så hvis man nu skal have en god oksebøf og har tænkt sig at drikke et glas Shiraz-vin til, vil det hele gå op i en højere enhed, hvis man krydrer bøffen med Shiraz-krydderi.
Ud over Shiraz omfatter serien krydderiblandinger, der står til blandt andet Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot.
Det er en vinhandler i Hamburg, der har fået idéen og har lanceret vinkrydderierne under firmanavnet "1001 Gewürze". Han og hans familie importerer krydderierne i hele stykker og maler, knuser og blander dem selv efter egne opskrifter. Herhjemme forhandles krydderierne af Ranimex Vine.


Gode tal, men dystre udsigter
Vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers er netop kommet med sin årlige rapport over situationen for den newzealandske vinindustri. Den viser blandt andet, at der fra juni 2010 til samme måned i år er solgt 221 millioner liter newzealandsk vin på verdensplan – en stigning på 11% i forhold til året før. I samme periode er eksporten steget med 5% til 1,1 milliarder NZD (cirka 4,7 mia. kr.).
Det lyder jo meget godt alt sammen, men det er ikke nok til at bringe de newzealandske vinproducenter ud af den store krise, som de i øjeblikket befinder sig i. I sidste uge fortalte vi om, hvordan mange af dem forgæves forsøger at sælge vingårde og marker for at redde sig fra økonomisk ruin.
En vinsø, som opstod efter en rekordstor høst i 2008, har siden da trykket priserne på druer og vin i bund. Og situationen blev kun værre, da den økonomiske krise nogenlunde samtidig ramte eksportmarkederne.

Stadig mere bulk fra New Zealand
New Zealand Winegrowers’s formand, Stuart Smith, giver ifølge Decanter ikke sine medlemmer ret mange trøstende ord med på vejen. Som han udtrykker det, så er "de gyldne tider forbi for New Zealands vinproducenter", og de mørke skyer letter ikke lige foreløbig.
Årets druehøst på 328.000 tons druer er igen rekordstor, og verden er måske truet af en ny økonomisk krise. Det er en situation, der minder en hel del om den i 2008, lyder det fra formanden.
En måde at komme af med den meget vin på er at sælge den som bulk til eksportmarkederne – hvilket newzealænderne allerede gør i stigende omfang. Men det kan medføre, at det bliver sværere at sælge de dyrere newzealandske topvine – og det er jo gerne disse gode vine, New Zealand skal være kendt for og ikke bulkvin.
Nu har New Zealand Winegrowers bestilt en uafhængig analyse af tilstandene i landets vinindustri – og ikke mindst af, hvad man kan gøre for at ændre den triste situation.







Vinfade forvandlet til møbler
Når fadene hos vinhusene rundt om i Europa har aftjent deres værnepligt, ender de ofte i et hjørne af vinkælderen, hvor de ligger, til de en dag bliver smidt ud.
Og det har givet Lars Løve Nielsen fra firmaet Carlo Garn en god idé. Som uddannet møbelmand øjnede han muligheden for at forvandle de kasserede fade til unikke møbler.
Han tog kontakt til det italienske vinhus Collina Serragrilli i Piemonte og begyndte sammen med en italiensk designer at skabe en serie af møbler. Dem kan man købe, men man kan også, hvis man har et yndlingsvinhus, kontakte Carlo Garn, som så går videre med sagen og får fremstillet en stol eller et bord af fade fra netop dette vinhus.
Undertiden kan trælamellerne fra fadene bruges direkte – andre gange må de formspændes og skæres til. Rødvinen, der har ligget og modnet i de gamle fade, giver træet en fin og mørk patina. Og bare rolig – træet er lakeret, så det ikke smitter af.
Man kan få mere at vide på firmaets hjemmeside.



Til minde om World Trade Center
"Smagløst, forkasteligt, grotesk, ren udnyttelse", lyder det om en ny vin, som netop er kommet på markedet i USA.
Det drejer sig om vinen "9/11" skabt til minde om terrorattentatet på World Trade Center d. 9. serptember 2001.
Vinen, der findes i en rød og hvid udgave, har ifølge avisen The Independent i sandhed fået sindene i kog. Den fremstilles af Lieb Cellars på Long Island, der laver en hel serie af vine, "Store vine til gode formål", hvor overskuddet fra salget går til diverse godgørende formål.
6 til 10% af salget fra "9/11" vil således gå til opførelse af et planlagt museum til minde om tragedien på Manhattan.
Men man er tilbøjelig til at give kritikerne ret. Vinhuset får opmærksomhed – og indtægter – på vinen. Og dermed er der jo tale om udnyttelse af en frygtelig begivenhed.








En dykker på vej ned med et af burene fyldt med vinflasker - som bliver hevet op igen efter tretten måneder. Virvarret af tang, alger, søstjerner og små fisk, som har klinet sig til flaskerne, bliver tørret på glasset og foreviget under et tætsiddende lag plastic.

Havet som vinkælder
I Liguria langs den italienske Middelhavskyst finder man vinproducenten Piero Lugano og hans vinhus Vini Bisson.
For nogle år siden besluttede han sig for at fremstille mousserende vin efter champagnemetoden af lokale Bianchetta- og Vermentino-druer. Der var dog ét problem: Han havde simpelt hen ikke plads nok til at opbevare de mange flasker under vinens anden gæring, som jo foregår på flaske.
Han fik derfor den idé at lade havet fungere vinkælder. I 2009 sænkede han for første gang 6500 flasker af sin mousserende vin årgang 2008 cirka 60 meter ned på havets bund. Stor var spændingen, da de store trådkasser efter tretten måneder igen blev hevet op, og der blev smagt på indholdet. Piero Lugano var ovenud tilfreds med resultatet, og for nylig kunne han trække årgang 2009 op fra dens vandkælder.

Flasker med tang, rejer og fisk
Havet er da også et perfekt opholdssted for den mousserende vin. Der er mørkt og køligt, der er ingen luft, som kan trænge ind i flaskerne, og det konstante modtryk fra vandet gør, at boblerne forbliver ualmindeligt boblende.
Den mousserende vin har fået navnet Abissi, som betyder "dybder" på italiensk. Men navnet er ikke det første, man lægger mærke til, når man står med en af Piero Luganos flasker i hånden. Hver enkelt flaske er unikt dekoreret med tang, alger, muslingeskaller, rejer og søstjerner, som har klinet sig til glasset under opholdet på havets bund. En lille fisk har også hist og pist måttet lade livet.
"Dekorationen" er forsigtigt blevet tørret og foreviget under et tyndt lag plastic – ret flot.


Til_37/09




Nedgang og opgang for Sydafrika
Hidtil er det gået ganske glimrende med eksporten af sydafrikansk vin til Storbritannien. Men i 2010 skete der ifølge WOSA (Wines of South Africa) et drastisk fald i afsætningen på hele 44%. Også i de øvrige europæiske lande har der været en nedgang i importen af vin fra Sydafrika.
Årsagen er en kombination af en meget stærk rand og den verdensomspændende økonomiske krise. Helt sort ser det dog ikke ud, da de sydafrikanske vinproducenter har haft en – om end mindre – fremgang på enkelte andre eksportmarkeder, heriblandt Kina. Og så er der i øjeblikket en stigning i afsætningen af billige sydafrikanske vine til andre afrikanske lande – blandt andet Tanzania, Kenya og Nigeria.
Sydafrika står dog stadig for en pæn markedsandel, når det gælder salget af vin på det internationale marked. Hvert år eksporterer landet således 390 millioner liter vin til resten af verden.




Her er de så - de tretten kandidater, der snart skal til at konkurrere om at blive Tysklands næste vindronning. Foto: Deutsche Weine.

En ny dronning på vej
I 1949 kårede Tyskland sin første Weinkönigin, Elisabeth Kuhn, fra Pfalz. Snart skal håbefulde kandidater fra hvert af landets tretten vindistrikter dyste om at blive vindronning nr. 63.
For overhovedet at komme i betragtning som dronning skal kvinderne være fyldt atten år, være ugifte – og ikke engang forlovede – og være døtre af vinbønder. Og så skal de have en relativ stor viden om vin. Et godt udseende er bestemt heller ikke nogen hindring.
I den tyske vinindustri er man stolt af sine vindronninger, og i 2008 blev hele rækken foreviget i bogen "60 Jahre deutsche Weinköniginnen".
Finalen og kroningen finder sted d. 30. september, og i øjeblikket er kandidaterne på træningslejr. Her bliver de blandt andet øvet i at præsentere sig på en scene foran et stort publikum og posere foran et kamera.
Den nye vindronning får nok af opgaver at se til i det kommende år, hvor hun skal markedsføre tysk vin i ind- og udland.





...

......



Frisktappet whisky på flasker op vej ud i forretningerne. Foto: Scotch Whisky Association.


Afslører falsk whisky
Forfalskninger af kendte whiskymærker er et stort problem, der koster den skotske whiskyindustri mange penge i tabte indtægter, og som skader de forskellige whiskymærkers image.
Den eneste mulighed for at få kastet lys over sagen, hvis man har mistanke til en whisky, er at lade indholdet undersøge i et laboratorium – en kostbar og langsommelig metode.
Men nu har et hold forskere ved Strathclyde University i Glasgow ifølge The Telegraph udviklet et lille håndholdt instrument, som gør det muligt at skelne forfalskningerne fra de ægte varer.

Hurtigt og billigt
Ved hjælp af blandt andet infrarød spektrometri kan instrumentet relativt hurtigt og nemt undersøge mængden af alkohol, karamelfarve og andre ingredienser i whiskyen. Ud fra resultatet og ved at sammenligne med oplysningerne på flaskernes etiketter kan man så slå fast, om der er svindlet med whiskyen.
Foreløbig har forskerne "blind-analyseret" sytten whiskyer – otte autentiske og ni forfalskede – og instrumentet gjorde dem i stand til med det samme at skille bukkene fra fårene.
Fordelen ved det nye instrument er, at man kan teste en whisky med det samme, når mistanken opstår – og at metoden er betydeligt billigere end en laboratorieanalyse.
......





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    *A Vinstouw har optaget forhandlingen af vinene fra følgende de amerikanske vinhuse Outpost Wines, J.C. Cellars og Silverado Vineyards.
    * CH-Vin har optaget importen af vinene fra Weingut Salwey, Baden Tyskland.
    * Chris Wine Denmark har pr. 1. september ansat Thomas Klitsgaard som key account manager for Sjælland. Thomas Klitsgaard får ansvar for salg af produkterne i Premium Wine sortimentet til specialhandlen.
    * Vin & Vin åbner d. 2. september ny butik på Hundige Strandvej 192 i Greve. Ejer og daglig leder bliver Bo Johansen.



Vi mindes Jørgen Dam
Den danske vin- og spiritusbranche mistede et af sine mest respekterede navne igennem tiderne, da Jørgen Dam efter kort tids sygdom afgik ved døden sidste søndag, 85 år gammel.
Hans kontaktflader var store, og i udlandet blev han ofte omtalt som "the last true gentleman of the trade".
Jørgen Dam startede sin karriere i Spritfabrikkerne og blev i 1954 ansat i vinfirmaet Johs. M. Klein, hvor han i 1966 blev firmaets direktør og eneindehaver.
– Det er et af mit livs største lykketræf, at jeg mødte Jørgen Dam, siger Søren Merrild, der siden 1993 har ledet Johs. M. Klein Distribution. – Han tog mig under sine vinger og lærte mig stort set faget fra bunden. Han vil altid stå som et lysende eksempel til efterfølgelse.




.
..
....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.


    Jesper Vraa Nielsen (f. 1966) er uddannet cand.merc.dat. fra Handelshøjskolen i København. Interessen for vin fik grobund, da han for 25 år siden grundlagde en madlavningsklub sammen med syv lige så madglade venner. Til god mad hører der god vin. Og snart udviklede klubaftenerne sig til også at omfatte blindsmagninger og en "vinskole", hvor vennerne holdt oplæg om vin for hinanden. I kølvandet fulgte rejser til diverse vindistrikter.
    I 2006 slog nogle af vennerne dørene op for Valuewine, et vinimportfirma, der har specialiseret sig i spanske og sydafrikanske vine, der udvælges efter princippet "små vinproducenter, store vine".
    At det netop er Spanien og Sydafrika, man har valgt at satse på, skyldes ifølge Jesper Vraa Nielsen, at det er vinlande med vine af høj kvalitet, og at disse vine ikke er så kendte herhjemme. Selv tager han hvert år på talrige rejser til de to lande for at finde frem til egnede producenter, og i dag omfatter sortimentet vine fra mere end tredive kvalitets-vinhuse. Derudover består hans arbejde primært i salg af vinene på hjemmebane.
    Jesper Vraa Nielsen har et job som managementkonsulent, men brænder for vinens verden og bruger gerne tiden efter fyraften samt weekenderne på vinfirmaet, som han i dag ejer sammen med Jan Pedersen. Han har da også en drøm om en dag at kunne gøre det til en fuldtidsbeskæftigelse.
    Energien til det megen arbejde får han fra en løbetur i ny og næ samt via samværet med sin familie, hustruen Dorte og deres to børn, Anton og Matilde på 11 og 14 år. Der bliver også tid til at pleje madklubben, som stadig lever i bedste velgående.
    Adresse: Valuewine, Nørrebrogade 55, 2200 København N, tlf.: 40 25 05 40, e-mail: jvn@valuewine.dk, www.valuewine.dk.




.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    135 Tågen ligger over Barolos marker med Nebbiolo-druer. Nebbio på italiensk betyder tåge (foto © Strada del Barolo)
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 78 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Villa Martina, Collio Friulano, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
40 kr., Carlo Merolli
En let og fint krydret hvidvin, der med sin lave pris er en rigtig god hverdags-vin. Den smager faktisk langt bedre, end prisen signalerer. Det udløste den femte stjerne.


Du Bòsc, Besinet Père & Fils, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
75 kr., i denne uge (uge 35) på tilbud til 55 kr., Slagelse VinKompagni
Viognier er en god hvidvins-drue, og her kommer den meget fint frem i en læskende vin i god balance.


Hans Wirsching, Riesling, Iphöfer Julius-Echter-Berg, Franken, Tyskland, 2009, lav alkohol (13%)
162 kr., på tilbud til 149 kr., Jysk Vin
Hvor er det dog en fornøjelse at drikke en god tysk vin som denne og så tilmed på den fornemste af alle tyske druer, Riesling. Vinen er elegant, med et klart og rent billede af druen og perfekt harmoni mellem frugt, tørhed, syre og den fine lille sødme.


High Gables, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (13,5%)
50 kr., Rema 1000
Til den lave pris en rigtig god hvidvin, tør, frugtagtig og med en frisk citrussyre.

Rosévin


Trevo, Quinta do Portal, Vinho Verde, Portugal, 2010, lav alkohol (11%)
39 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Den lille perle, der jo er Vinho Verde's kendetegn, sætter prikken over i'et i denne fortræffelige rosévin. Prisen er overordentlig attraktiv. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Anthera, Domaine du Bon Remède, Ventoux, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., Wine.dk
En rigtig god Rhône-rødvin med dejlig frugtfylde og masser af krydderi. En vin, der varmer. Smæk med tungen.


Château Lamothe-Cissac, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig, 2006, lav alkohol (13%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god Bordeaux-rødvin med god tørhed, god frugtfylde og en lang eftersmag. Prisen er yderst attraktiv for så god en vin.


Château Grand Tertre, Côtes de Castillon, Frankrig, 2005, middel alkohol (14%)
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Den lugter Bordeaux. Den smager Bordeaux med tørhed og frugt. Den blev født i et godt år og er i fin form efter seks år.


Rinero, Desmonta, Merlot, Rosso Veneto IGT, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
79,75 kr., på tilbud indtil 18. september: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Vellavet, fadlagret rødvin, der er fremstillet efter ripasso-metoden. Vinen har en blød smag med god, fyldig frugt og krydrede toner. En meget anvendelig vin.


Cefino Reserva, Viña Casa Blanca, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010
85 kr., på tilbud indtil 24. september til 65 kr., Vinoble
En meget typisk Cabernet-rødvin med masser af modne solbær og mørke kirsebær i både duft og smag. Vinen er harmonisk, frugtrig, blød og let at drikke. En vin til let krydret hverdagsmad - og en vin, som mange vil kunne lide. Den sidste stjerne skyldes tilbudsprisen.


Domaine de l'Harmas, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2008, høj alkohol (14,5%)
149 kr., Multi Wine
En flot rødvin - og en rigtig madvin. Den er kompleks, med fyldig frugt og fint krydderi - og trods de 14,5% alkohol ikke spor sprittet.


Evel, Douro, Portugal, 2007, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
En udmærket og uhøjtidelig rødvin med en dejlig krydret aroma med moden frugt og noter af rosmarin.


Beni di Batasiolo, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
199,75 kr., på tilbud ind til 18. september: 89,75 kr., Skjold Burne
En meget saftig rødvin. En udpræget madvin. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige.


Infinitus, Malbec, Vino de la Tierra de Catilla, Spanien, 2009, lav alkohol (13%)
59,95 kr., på tilbud indtil 30. november: 33,33 kr. ved 6 flasker, H.J.Hansen Vin
En enkel rødvin uden noget større vingefang, men til en yderst lav tilbudspris. Flasken har skruelåg.


Domaine Prunier, Passetoutgrain, Bourgogne, Frankrig, 2005, lav alkohol (12%)
69 kr., Franske Vinhus
Enkel og meget saftig rødvin. Udmærket hverdags-vin.

Sød vin


Rocha, Vintage Port, Portugal, 1999, høj alkohol (20%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En vidunderlig portvin, moden, blød og lækker, kompleks og harmonisk. Fuld af druer, krydderi, chokolade, kaffe ... Smagepanelet gættede på en pris over 200 kr.


Fabiano, Recioto della Valpolicella Classico, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
299,75 kr., pris for 50 cl; på tilbud indtil 18. september: 259,75 kr., Skjold Burne
Lækker sød vin med en god druesmag og en sødme, der afbalanceres fint af syren.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.