Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42. 2011



Nyheder i uge 42, 2011

Læs uge 41.......Læs uge 40.......Læs uge 39




Klik her




Marcello Lunelli var ganske godt tilfreds med resultatet, men mente dog, at hans rosé burde have fået flere point. Han sagde, at det er en vin, som er lavet til italiensk smag og efter andre idealer end de tre vine, den blev sammenlignet med.

Blinde bobler
Det var vist egentlig Robert Mondavi, der i sin tid fandt på at indbyde til blindsmagning af sine vine sammen med store og berømte vine – i håb om at hans egne vine ville slå dem på målstregen, når smagernes pointtal blev talt sammen.
Andre har gjort det samme, og i onsdags var det Ferraris tur.
Ferrari er Italiens berømte mousserende vin, fremstillet efter Champagne-metoden, og en vin, der har rekorden, når det gælder om i flest år at have modtaget "tre glas" i den italienske vinguide Gambero Rosso. Til dato 21 år i træk.
Vinhuset i byen Trento i regionen op imod Brennerpasset blev grundlagt i 1902 af Giulio Ferrari, men det var først, efter at huset i 1952 blev solgt til Bruno Lunelli, at produktionen af kvalitets-vine for alvor tog fart.
I dag er det Brunos børnebørn, der står ved roret, og chefønologen er Marcello Lunelli.

Skrappe konkurrenter
Marcello Lunelli var med til blindsmagningen i onsdags, men vinene, som hans spumanter skulle sammenlignes med, var udvalgt af hans danske importør, H.J. Hansen.
Og det var skrappe konkurrenter – Dom Pérignon, Deutz, Ruinart, Veuve Clicquot (den gule enke) og Duval Leroy. Vine, der alle var dyrere end Ferraris bobler.
Ni danske vinskribenter sad om bordet og skulle igennem tre smagninger (eller flights – flugter – som nogle kalder det, når de hellere vil tale engelsk end dansk).
I hver smagning skulle vi udvælge de tre vine, vi fandt bedst, og give dem henholdsvis tre, to og ét point. Det samlede antal point fra de ni deltagere ville så afgøre vinderen.

Bobler til rimelige priser
Marcello Lunelli kan vist være ganske tilfreds med resultatet, der fremgår af skemaet herunder.
Hans tre vine, en af dem i to årgange, blev ganske vist ikke nr. 1 i nogen af smagningerne. Men når vi ser på pointtallene, ligger de ganske fint. Og bemærk, at Ferraris bobler som nævnt fås til yderst rimelige priser.
Vi her på VinAvisen har yderligere udregnet prisen pr. point. De hvide felter markerer de laveste priser.
Efter blindsmagningen smagte vi nogle af Ferraris andre vine – en hvidvin fra Trentino og en rødvin fra Montefalco. Dem er der stjerner til nedenfor.



Bemærk, at Ferraris prestige-vin fik flere point end Dom Pérignon, der koster næsten dobbelt så meget. I denne smagning lå Ferrari på en andenplads delt med Dom Ruinart.








Vinproducenten Olivier Cousin med en af de heste, der pløjer hans vinmark. Foto: O.C.

For slappe AOC-regler
Olivier Cousin er med sine 10 hektar vinmarker i Anjou en lille Loire-producent. Ikke desto mindre har han formået at vække stor opmærksomhed.
Cousin, der fremstiller vin på biodynamisk dyrkede druer, holdt i 2005 op med at skrive AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) på sine vinetiketter. Siden da har der kun stået den mindre fine betegnelse "vin de table".
Han gjorde det ifølge Decanter i protest mod appellations-reglerne, som han mener er alt for slappe – man tillader fx brugen af ukrudtsmidler, meget store høstmængder, tilsætning af syre og chaptalisering – tilsætning af sukker til vinmosten før gæringen for at hæve indholdet af alkohol.
Disse meget rummelige AOC-regler er milevidt fra Cousins økologiske og biodynamiske principper.

Risikerer to års fængsel
Ud over et "vin de table" begyndte Olivier Cousin også at sætte et "Anjou Pur Breton" på flaskerne med sin rødvin på Cabernet Franc. Breton er det lokale navn for druen. Men den slags er ikke tilladt ifølge de gældende appellations-regler.
Tidligere i år aflagde afdelingen for svindelaffærer DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes) Cousin et besøg. Ud over, at han bryder reglerne på etiketterne, opdagede man også, at der på de kasser med vin, der skulle sendes ud på det franske marked, stadig stod AOC.
Cousin hævdede (sikkert med et glimt i øjet), at de tre bogstaver var en forkortelse af Anjou Olivier Cousin.
Nu er der blevet lagt sag an mod Cousin for vildledende ordlyd på etiketterne og for at så tvivl om appellationsreglerne, forseelser, der – hvor utroligt det end lyder – kan give op til to års fængsel.
Vinproducenten har netop tabt en anden sag, der har varet hele femten år. Her gjaldt det Cousins protest mod at være tvunget til at betale medlemsgebyr til den lokale handelsforening – en forening, hvis målsætninger, han ikke kan støtte.


Første Grand Cru i Loire
Loire får nu sin første Grand Cru, Quarts de Chaume i Anjou, ligesom Chaume Côteaux du Layon bliver forfremmet til Premier Cru.
Appellations-myndigheden INAO har godkendt de nye appellationer, og man venter nu kun på det blå stempel fra den franske landbrugsminister.
Faktisk har Chaume Côteaux du Layon to gange tidligere fået betegnelsen Premier Cru. Men begge gange er afgørelsen blevet annulleret igen efter barske ord fra vinproducenterne i det mere fornemme Quarts de Chaume. De frygtede, at vinene fra Chaume Côteaux du Layon ville få lidt for megen vind i sejlene.
Chaume er kendt for sine søde hvidvine på Chenin Blanc-druen. Og de bedste af dem kommer netop fra Quarts de Chaume.




Christian Thorsholt Jacobsen skænker i glassene for en af dommerne, Christian Aarø Mortensen.

Stor sejr til danske sommelierer
I mandags afholdt man den store nordiske konkurrence for sommelierer: Hvem skulle være nordisk mester i 2011?
Det skulle en dansker, Christian Thorsholt Jacobsen, der til daglig står for vinene i restaurant MASH i København.
Og ikke nok med det. Danmark vandt også andenpladsen med en fornem indsats fra Peter Pepke, der er sommelier på Restaurant Geranium2.
Tredjepladsen blev vi danskere dog tvunget til at overlade til Norge – til Francesco Azzarone, der skænker i glassene på Grefsenkollen Restaurant i Oslo.
Konkurrencen med kandidater fra alle de fem nordiske lande var delt i to dele:
Semi-finalen foregik på Restaurant AOC i København, hvor deltagerne skulle igennem en skriftlig prøve med 50 spørgsmål, og da de tre finalister var fundet, fortsatte man med finalen på Nimb Hotel i Tivoli.

Blindsmagning og sabelvin
Ved finalen på Nimb skulle de tre finalister gennem flere prøver på deres kunnen. Først drejede det sig om at sætte vine til ost og dessert for tre "gæster" på podiet.
Næste øvelse bestod i blindsmagning af en hvidvin, en rødvin og en dessertvin efterfulgt af syv spirituosa skænket i sorte glas.
Den sidste pointgivende prøve bestod i at identificere så mange som muligt af de vinøse motiver, der blev vist på en storskærm, og som en festlig finale blev de tre kombattanter yderligere bedt om at sabrere hver sin flaske champagne.
Christian Thorsholt Jacobsen viste imponerende sikker sceneoptræden og ramte så præcist i nogle af sine svar, at han blev vinderen blandt de tre, som i øvrigt var meget jævnbyrdige.









En dugfrisk klase Grüner Veltliner. Foto: Wikipedia / Rosenzweig.

Grüner Veltliner fra New Zealand
New Zealand er kendt for sine hvidvine på Sauvignon Blanc-druen. For omkring tredive år siden tog disse vine verden med storm – i dag
er der tale om overproduktion og en deraf følgende vinsø.
Omkring halvdelen af vinmarksarealet på New Zealand er tilplantet med Sauvignon Blanc. Men måske har druen snart udlevet sin storhedstid i det oversøiske land og vil langsomt men sikkert blive trængt tilbage af andre hvidvinsdruer.
En drue, som af flere newzealandske vinproducenter spås en blomstrende fremtid i landet, er Grüner Veltliner – Østrigs store grønne drue. Nogle producenter mener, at druen måske en dag vil blive lige så uløseligt forbundet med New Zealand, som Sauvignon Blanc er det i dag.

De gode priser lokker
Endnu er det kun et meget lille areal på New Zealand, der er tilplantet med Grüner Veltliner. Men stadig flere vinhuse – især på sydøen, hvor det kølige klima er perfekt for druen – er i gang med plantningen. Hvidvinene på druen bliver friske og aromatiske og uden den markante syre, som præger mange newzealanske Sauvignon Blanc-vine.
At Grüner Veltliner og det newzealandske klima er en god match er selvfølgelig en oplagt årsag til at satse på netop denne drue. Men det lokker også vinproducenterne, at østrigske vine på Grüner Veltliner er blevet yderst populære på nogle af New Zealands vigtigste eksportmarkeder heriblandt Storbritannien og USA. Og vigtigst af alt at forbrugerne er villige til at betale ret høje priser for disse vine.
Desuden er de newzealandske forbrugere mere end nogensinde før åbne over for at prøve hvidvine på andre druer end Sauvignon Blanc.


Slut med Bourgogne Blanc
Siden 1937 har vinproducenterne i Beaujolais måttet skrive AOC Bourgogne Blanc på deres hvidvine, der ligesom i det øvrige Bourgogne fremstilles på Chardonnay. Og det har selvsagt gennem alle årene været en torn i øjet på Bourgogne-producenterne.
Nu har appellations-myndigheden INAO (Institut National des Appellations d’Origine) – efter tre års granskning af problemet – kommet med nye regler for Beaujolais. Og ifølge dem mister hele 43 kommuner fra og med årgang 2011 retten til at skrive AOC Bourgogne Blanc på etiketterne. Fremover må der kun stå det noget mindre attraktive AOC Beaujolais Blanc på flaskerne – en betegnelse, som kun 2% af Beaujolais-producenterne i dag anvender.
42 kommuner kan dog – på grund af deres særlige terroir eller deres historie – fortsat skrive Bourgogne på etiketten. Det gælder fx for Bourgogne Aligoté.

To nye appellationer
INAO har ved samme lejlighed indført to nye appellationer: Côteaux Bourgiugnon – der kan anvendes af såvel Bourgogne som Beaujolais, og som erstatter Bourgogne Grand Ordinaire. Og så appellationen Bourgogne Gamay, som skal anvendes på rødvine, der indeholder mere end 30% af Gamay-druen.



Indisk vin på britiske hylder
Selv om vinfremstilling i Indien har rødder langt tilbage i tiden, er indisk vin ikke det, man hører mest om. Og forståeligt nok, da der er langt mellem snapsene, når det gælder vinenes kvalitet.
Alligevel er indisk vin begyndt at gøre sig bemærket ved internationale konkurrencer – fx vandt en Sauvignon Blanc 2010 fra Sula Vineyards i Maharashtra en sølvmedalje ved dette års Decanter World Wine Awards.
Nu har Waitrose, som den første supermarkedskæde i Storbritannien, valgt at lancere to indiske vine – rødvinen Zampa Syrah 2008 og hvidvinen Ritu Viognier 2010, der begge er fra Maharashtra. Priserne pr. flaske svarer til henholdsvis 72 kr. og 60 kr.

Vinene blev revet væk
Waitrose er ifølge avisen The Guardian gået forsigtigt frem og har kun bestilt et lille parti hjem i forbindelse med en kampagne for ”usædvanlige vine fra hele verden”. Men til supermarkedets overraskelse blev vinene revet væk fra hylderne med ekspresfart, og mange kunder har måttet gå forgæves. Nu vil man derfor indføre de indiske vine permanent i sortimentet.
Gad vide, om vi har nogle indiske vine på det danske marked. Har vi det, hører vi gerne på info@vinavisen.dk.






Tre betingede domme
I de forløbne to uger har vi aflivet sytten vinøse myter og fulgt dem til grav og forglemmelse.
Nogle af vore læsere mener dog, at dødsdommene over tre af myterne bør gøres betingede, og læserne gør det med gode argumenter. Her tager vi en myte ad gangen:
 
Myten om økologisk vin
Påstand: Vin kan produceres fuldstændig økologisk.
Nej, det er godt nok muligt at dyrke druer økologisk – altså uden brug af pesticider osv. Men en vin bliver aldrig 100 procent økologisk. Blandt andet vil man næsten altid tilsætte konserverende sulfitter.
Her burde vi have skrevet næsten altid med fede røde bogstaver. Vor læser Troels Østergaard skriver:
– Når man for tiden ikke må markedsføre vin som økologisk vin inden for EU, er det alene et spørgsmål om regler. På et tidspunkt – og forhåbentlig inden så længe – bliver reglerne lavet om, så en vis tilsætning af svovl bliver tilladt, og så kan økologisk vin markedsføres som økologisk.
– Man kan i øvrigt lave udmærket vin uden at tilsætte svovl.
– Det skal også med, at der er svovl i de fleste proteiner. Mælk ligger fx betydeligt højere end vin i total-svovl, uden at nogen af den grund vil sige, at mælk ikke kan være et økologisk produkt.
– Der er også svovl i gærcellernes proteiner. Når de nedbrydes, går der svovl over i vinen. Derfor vil der altid være lidt svovl i vin, også selv om det ikke er tilsat.
 
Myten om rosévin
Påstand: Man laver rosévin ved at blande rødvin og hvidvin.
Nej, rosé laves af blå druer, idet man kun lader drueskindet, hvori farvestoffet sidder, gære med i et begrænset tidsrum. Kun rosé champagne laves som en blanding af rødvin og hvidvin.
Her har hele fire læsere, Søren Andersen, Ib Kjærulf, Flemming C. Pedersen og Jakob Raunsø, kommentarer, der kan sammenfattes som følger:
Der er faktisk producenter, som laver deres rosé ved at blande rød og hvid – når vi vel at mærke går uden for EU. Fx må man i Sydafrika og Australien gerne blande rød og hvid til rosé.
Endevidere kan rosé laves som et "biprodukt" ved fremstillingen af rødvin. Det sker ved hjælp af metoden saignée, når man ønsker, at en rødvin skal have lidt mere farve og tannin. Man tager i så fald noget af den første lyserøde most, som flyder fra druerne, og gærer den i en tank for sig – og sælger den senere som rosévin.
 
Myten om skylning af glas
Påstand: Under en vinsmagning bør man skylle glasset før hver ny vin.
Nej, det er der overhovedet ingen grund til. Det eneste, man opnår, er at fortynde vinen, hvorved duft og smag forringes. Dog bør man enten skylle glasset eller tage et nyt i brug, når man skifter fra en kraftig til en mindre kraftig vintype – fx fra rødvin til hvidvin.
Her burde vi ifølge Søren Andersen have taget yderligere forbehold:
– Reglen gælder godt nok, hvis det er en vertikalsmagning af samme vin, eller der er tale om en tematisk smagning med en ensartethed i smagsudtryk kombineret med en nøje planlagt rækkefølge.
– Men hvad hvis det er en smagning med åbne borde, hvor man selv bestemmer rækkefølgen? Eller hvis det er en "bred" smagning af meget forskelligartede vine – fx "Italien rundt" eller lignende?
– Selv om arrangøren forsøger at tage højde for saft, kraft, struktur etc. i form af en foreslået rækkefølge, så kan man sagtens være ude for, at den foregående vins aroma influerer på oplevelsen af den næste vin.







Vinøs tegneserie på engelsk
Vi har tidligere fortalt om den japanske manga (tegneserie) "Kami no Shizuku", der har givet fransk vin et ordentlig salgsfremstød i Japan – og siden hen i Kina og Sydkorea, da den blev oversat til kinesisk og koreansk.
Tegneserien handler om den unge mand Shizuku Kanzaki, hvis far netop er død. I sit testamente har faderen, der var en berømt vinskribent og vinsamler, beskrevet tolv vine, som efter hans mening er de bedste i verden. Den, der først finder frem til disse vine, vil arve hans kostbare vinsamling.
Den unge mand kaster sig ud i et kapløb med tiden og med sin adopterede bror som modstander. Undervejs i handlingen bliver der smagt på masser af god vin fra franske himmelstrøg.
Nu udkommer denne vinøse manga omsider også på engelsk. Den kan bestilles hos Amazon.co.uk.




Lodovico d.3. Gonzaga og hans familie i Mantegnas levende fremstilling fra 1471-74.

Vinen fra Roms Kapitolhøj
I sin bog "Det malede værelse" nævner forfatteren Inger Christensen "en vin fra Kuriens marker på Capitol, årgang 1444, en af de allerførste årgange fra Capitol. Den stiger hurtigt op, men falder straks efter ned i kroppen som dumhed."
Beskrivelsen fortsætter: "… vinen, som vi drak igen i dag, gør mig beskæmmet. Jeg var jo selv til stede i sin tid, da Lodovico fik dunkene overbragt af den pavelige transport og i sin højtidelige begejstring svor, at de skulle gemmes til hans dødsnat."
Lodovico, der ifølge Inger Christensen ville nyde vinen, lige inden han lukkede sine øjne, var Lodovico d. 3. Gonzaga, herskeren over Mantua i Norditalien, og hendes bog handler om det særlige rum, Camera degli Sposi (ægtefællernes soveværelse), som Andrea Mantegna (1431-1506) dekorerede med pragtfulde malerier.
Vi har forsøgt at læse os til, hvad det var for en vin, pavens kurie (den centrale forvaltning) dyrkede i 1400-tallet på Kapitolhøjen i Rom. Hvis nogle af vore læsere kan fortælle os det, hører vi meget gerne. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.








Michel Chapoutier. Fra traileren til filmen "Fac & Spera".

Film om Chapoutier
En film om en af Frankrigs største og mest kendte vinproducenter, Michel Chapoutier, er lige på trapperne. "Fac & Spera" (handl og håb) hedder den – hvilket altid har været familien Chapoutiers motto. Man skal søsætte projekter og håbe på det bedste.
Familiens vinøse eventyr startede i 1879, hvor Polydor Chapoutier købte sine første vinmarker i Rhône-dalen. Michel Chapoutier driver således vinhuset videre som tredje generation.
Basen er Hermitage i Rhône, men i dag breder Chapoutiers vinmarker sig også i Roussillon, Alsace og Australien.
I alt fremstiller vinhuset omkring 6 millioner flasker vin årligt.
I filmen tegnes der et portræt af Michel Chapoutier, mens han bag rattet drøner af sted mellem vinmarkerne med en fart som en racerkører eller sidder afslappet og snakker om vin og projekter.
På vinhusets hjemmeside kan man se en trailer til filmen, der vil blive vist i biograferne i Frankrig fra og med d. 19. oktober.



En ganske særlig vinbog
Vine i bag-in-box er praktiske, men papkasserne er jo som regel ikke særligt dekorative. Designere verden over har derfor skabt diverse forklædninger til bib-vinene, så de bliver mere stuerene.
En sådan forklædning er Bag in Book, skabt af de to svenske designere Jens Andersson og Jimmi Nilsson.
"Bogen" med titlen "The Great Escape" (Den store flugt) kan rumme de fleste 3-liters vinbokse. Lige sagen for de bag-in-box glade svenskere.
Bag in Book kan købes hos Smarta Saker for 125 SEK (cirka 100 kr.). Firmaet sender også til Danmark.


Til_37/09



...



Sød snapsevise
Hvert år siden 1995 har Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm afholdet en konkurrencen om de bedste nye snapseviser. Til årets udgave blev der indsendt mere end 200 viser fra snapseglade svenskere, og for kun anden gang nogensinde blev det en kvinde, Annika Rymark fra Västerås, der vandt.
Og det gjorde hun med "Kräftans tröst" (Krebsens trøst), der lyder som følger:
"En liten kräfta sa till sin syster
Min vän var inte så svart och dyster
När du blir stor blir du röd och fin
Och du får bada i brännevin."
Man kan se en række af de øvrige bidrag på museets hjemmeside.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinslottet har fået agenturet på vinene fra Diego Conterno, Monforte d’Alba, Piemonte, Italien.
    * Vin-Stysiek har optaget importen fra Château D’Azur, Saint Cyr S/Mer i Bandol.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Jens Lindby (f. 1949) var i 1995 på ferie i Sydfrankrig. Han og hans kone boede i en lille landsby og nød den dejlige mad og den berømte sydfranske afslappethed. De nød også de gode vine, som de købte hos en af de lokale vinbønder.
    Bernard Bouyssou hed vinbonden, og han fortalte, at årsagen til den fine kvalitet formentlig var, at han for længst havde lagt giftsprøjten på hylden. Familiens vinmarker blev udelukkende renset og plejet ved hjælp af håndkraft og med naturens egne midler. I betragtning af, at en traditionel vinmark kan blive sprøjtet 24 gange i løbet af et år, så var det noget af en bedrift.
    Mødet med Bernard Bouyssou inspirerede Jens Lindby til at oprette importfirmaet Økovin, der siden har udviklet sig til at være Danmarks største forretning med speciale i økologiske og biodynamiske kvalitetsvine og spirituosa. Firmaet har op mod 200 forskellige mærker eller årgange på lager i en dejlige landbrugsejendom i Vestjylland.
    Hvert år drager Jens Lindby sydpå til Frankrig, Spanien og Italien for at finde de bedste økovine til forretningen. I sin sparsomme fritid går han på jagt og arbejder med lokalhistorie.
    Adresse: Økovin, Odderupvej 10, Aadum, 6880 Tarm, tlf.: 97 37 62 87, e-mail: info@oekovin.dk, www.oekovin.dk.





    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.


    Skal skruelågsflasker stå op?
    Preben Kristensen skriver: – Hvordan er det med opbevaring af flasker med skruelåg? Bør de ikke stå lodret, med "tør prop" – i modsætning til flasker med korkprop, der jo skal ligge ned, så proppen holdes fugtig?
    Jo, flasker med skruelåg har endnu en fordel. De kan både ligge ned og stå op. Og hvis det gælder en vin med bundfald, får man yderligere den fordel, at bundfaldet i en stående flaske vil være nede på bunden, hvor det hører hjemme. Man behøver således ikke at lade flasken hvile lodret, efter at den er hentet op fra kælderen.
    Samme fordel har man i øvrigt med de uæstetiske propper af plastic, og med dem bør man faktisk altid lade flaskerne stå op, så vinen ikke har kontakt med plasticen.
    I uge 26, 2002, citerede vi den tyske prop-specialist Otto Berker, der fortalte, at man på forskningsinstituttet i Geisenheim har konstateret, at plasticpropper vejer mindre, når de bliver trukket op, end da de blev sat i flaskerne ved aftapningen.
    – Dette kan ikke betyde andet end, at komponenter i plasticen er blevet en del af vinen, skrev Otto Berker.



Ugens vinøse billede
Freddy Poulsen har været på biltur i Californien og kom også igennem Sonoma, hvor han tog dette billede.
– Jeg mener, at det er en af de store vinmarker, som Gallo ejer i området, skriver han. – Det er her, Amerikas største vinfirma laver sine prestigevine på et supermoderne anlæg. Et orgie i rustfrit stål.
– Vi boede i byen Healdsburg på det lækre Hotel Healdsburg. Kan anbefales!

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    142 I byen Bassano del Grappa i det italienske Veneto laver man en masse grappa og sælger den i alle mulige flasker (Foto © Stig Christensen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 89 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Perlé, Blanc de Blancs, Ferrari, Chardonnay, Trento, Italien, 2004, lav alkohol (12,5%)
259 kr., H.J.Hansen Vin
Denne vin smagte vi også i årgangen 2005, men vi foretrækker denne et år ældre årgang, der er en elegant boblevin helt på højde med gode champagner. I den fint krydrede, modne smag er der ristet brød, æbler, fersken og mandler.


Perlé Rosé, Ferrari, Pinot Nero, Trento, Italien, 2005, lav alkohol (12,5%)
279,95 kr., H.J.Hansen Vin
En ret mørk rosé boblevin med en god og karakteristisk Pinot Noir-smag med noter af skovjordbær, bromber og mild citrus.


Giulio Ferrari Riserva del Fondatore, Ferrari, Chardonnay, Trento, Italien, 2001, lav alkohol (12,5%)
649 kr., H.J.Hansen Vin
Superlækker mousserende vin, der i alle årgange har fået velfortjente "tre glas" i Gambero Rosso. Vinen har fine, stadige bobler i glasset og en frisk og elegant smag med fine honningtoner og en lang eftersmag. Vinen har ligget ni år på flaske, før den blev frigivet til salg.

Hvidvin


Storm Crossing, Riesling, Marlborough, New Zealand, 2010, lav alkohol (11,5%)
99,50 kr., Irma
Sikke en lækker hvidvin. Den har en fin aromatisk duft med noter af moden ananas og en fyldig nærmest cremet smag af friske eksotiske frugter. Vinen har tilpas syre og en meget lang og liflig eftersmag. Og med det lave alkoholindhold vil den være fin som aperitif eller som frokostvin til fx en salat med stegt fjerkræ.


Vieux Château Gaubert, Graves, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Denne hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Sémillon vil være en dejlig ledsager til alt godt fra havet - eller til en frokost. Den har god, krydret frugt og en blød syre.


Villa Margon Blanco, Azienda Agricola Lunelli, Trentino Superiore, Italien, 2007, lav alkohol (13%)
149,95 kr., H.J.Hansen Vin
Frisk, fyldig og elegant hvidvin på druerne Chardonnay (80%), Pinot Blanc, Sauvignon Blanc og Incrocio Manzoni. Vinen har en ren druesmag, diskrete fadnoter og en mild citrussyre. Trods fire år på bagen stadig ung.


Allozo, Finca La Fuente, Macabeo, La Mancha, Spanien, 2010, lav alkohol (11,5%)
39 kr., Franske Vinhus
En ganske let og pæn lille hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.

Rødvin


Sartori, Pinot Noir, Provincia di Pavia IGT, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Spar Supermarked
Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den har en blød, harmonisk, afrundet og frugtagtig smag - og en yderst menneskevenlig pris.


Tinto Roble, Bodegas Peñafiel, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
79 kr., Wine.dk
Etiketten er næsten umulig at læse, og proppen har en væmmelig lilla farve. Men når føst den er hevet op, og indholdet er hældt i glasset, venter der én en oplevelse af de gode. Det er en dejlig fyldig rødvin med en perfekt balance mellem moden frugt og tørhed. Den slutter med bløde tanniner. En rigtig god vin til prisen.


Domaine Mazurd, Côtes du Rhône Valréas, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Fyldig og flot rødvin med en krydret, bred og lækker frugtsmag. Koncentreret Provence. En udpræget madvin og et fund til prisen ved seks flasker. Oplagt som julevin.


Altesino, Brunello di Montalcino, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
En typisk Brunello - en typisk Sangiovese (der jo er et andet navn for Brunello-druen). En harmonisk og lækker rødvin med noter af kirsebærsten, blommer og skovjordbær.


Gamba, Campedel, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Meget fyldig og frugtagtig rødvin i god balance - en vin til store bøffer og krydrede retter.


Tetuna Castelbuono, Ferrari, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2005, høj alkohol (15%)
249,95 kr., H.J.Hansen Vin
Denne meget flotte rødvin kommer fra Ferraris vingård i Umbrien. Vinen er unægtelig meget kraftig, men samtidig elegant og i fin balance. Smagen er præget af mørke bær og toner af lakrids.


Burlesque, Zinfandel, Californien, USA, 2010
60 kr., Nordic Wine Traders
En udmærket rødvin med god fylde, krydderier og noter af tranebær og anis. Flasken har skruelåg.


Viu Manent, Gran Reserva, Carmenère, Colchagua Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En ganske flot rødvin med fyldig frugt, krydderi og en lille alkohol-sødme.


Clemente III, Veneto IGT, Italien, 2007, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Meget saftig rødvin på druerne Merlot og Raboso. En mild og venlig vin.


Sturlese, Tenuta del Ghisone, Chianti, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
49 kr., DK Wine
En rødvin, der dufter af frisk bærmost. Den er enkel - og lidt tynd og ender med en markant syre.


Héroes, Gran Reserva, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008, høj alkohol (14,5%)
79 kr., Rema 1000
En typisk Cabernet - solbær, lidt stilket, tæt, meget frugtagtig. En vin med hår på brystet.


The Dead Arm, d'Arenberg, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2007, høj alkohol (14,5%)
299,95 kr., pris ved 12 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin er en vin, der henvender sig til vinnydere, som foretrækker heftige australske bamsevine med intens frugt og tunge procenter. Det er ikke rigtigt os. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Tawny Dee, Niepoort, Tawny Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
119,75 kr., på tilbud indtil 29. oktober: 99,75 kr., Skjold Burne
Lækker portvin med mange facetter - nødder, figner, dadler ... En af de rigtigt gode tawnies. Skænk den til julens risalamande.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.