Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47. 2011



Nyheder i uge 47, 2011

Læs uge 46.......Læs uge 45.......Læs uge 44








Glæden for skruelåg vinder terræn. Her ses en hær af østrigske vine forsynet med det lille låg. Foto: International Screwcap Initiative.

Hurra for det lille låg
Det går den helt rigtige vej for skruelåget i Storbritannien. En ny undersøgelse udført af Wine Intelligence viser, at hele 85% af de briter, der regelmæssigt drikker vin, har accepteret skruelåget som lukning på vinflasker. I 2003 var tallet kun 41%. Resultatet af undersøgelsen er baseret på en rundspørge blandt 1000 vindrikkende briter.
51% af de adspurgte foretrak dog stadig flasker forsynet med en korkprop. Men hele 42% går i dag målrettet efter vine med skruelåg. For kun otte år siden lød tallet på sølle 6%.
Det er frem for alt kvinder i 30’erne og 40’erne samt de helt unge – den nye generation af vindrikkere – der foretrækker det lille praktiske låg.


Chardonnay i Rioja
Førhen måtte vinproducenterne i Rioja kun anvende spanske druer til fremstilling af hvidvin – Viura, som er den mest udbredte drue, samt Malvasía og Garnacha Blanca. Men for to år siden gav OIPVR (Organización Interprofesional del Vino de Rioja) grønt lys til dyrkning og anvendelse af de internationale druer Chardonnay og Sauvignon Blanc – og af den spanske drue Verdejo. Dog måtte druerne kun bruges i hvide blandingsvine.
Håbet var ifølge Decanter, at Rioja med tiden også ville kunne blive kendt for sine hvidvine og ikke kun sine rødvine. Som det er nu, består 90% af de i alt 270 millioner liter vin, der laves årligt i Rioja, af rødvin – og heraf er hovedparten fremstillet på Tempranillo.

Ikke det store hit
Der er dog ikke sket det store, siden tilladelsen blev givet – i alt er der kun blevet tilplantet 150 hektar nye vinmarker med hvidvinsdruer. Og de internationale druer har stort set ikke vundet terræn. Der er ellers land nok at tage af. Rioja har i dag 63.000 ha vinmarker og yderligere 130.000 ha jord, som er blåstemplet som velegnet til plantning af vinstokke.
Tilladelsen til at plante Chardonnay og Sauvignon Blanc i Rioja er da heller ikke faldet i lige god jord hos alle vinproducenterne i distriktet. Nogle mener, at Rioja bør forblive rødvinsland, andre at distriktet og vinene vil miste deres særpræg, hvis man begynder at plante og anvende internationale druer.
Dog er der også nogle vinhuse, som ser positivt på sagen og i dag er godt i gang med at fremstille hvidvine iblandet Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Det er typisk vinhuse, som mener, at der er potentiale for et stigende salg af hvidvine fra Rioja.




Vinflasken er lavet af sort og lyst papir. Og flasken har selvfølgelig skruelåg.

En vinflaske af papir
Vinflasker findes i både glas og plastic – og nu også i papir. Det er det britiske firma Greenbottle, der har udviklet papirflasken, som er forsynet med en tynd film af plastic på indersiden.
Der er da også behov for den slags bionedbrydelig emballage. Affaldet hober sig op i Storbritannien, og man regner med, at man om syv år ikke har mere ledig plads til al skraldet.
Desuden vejer papirflasken kun 55 g, hvor en almindelig glas-vinflaske vejer 500 g. Det vil derfor være billigere at transportere vin i papirflasker, ligesom det vil medføre en reducering af CO2-udslippet.
Greenbottle har tidligere haft succes med en mælkeflaske i papir, og firmaet håber, at vinflasken vil blive lige så populær hos forbrugerne – og at den en dag vil blive eksporteret til andre lande. I første omgang skal den bruges til de importerede vine, der tappes på flasker i Storbritannien.
Allerede i det nye år vil briter, der handler i supermarkedskæden Asda, kunne lægge papir-vinflaskerne i indkøbskurvene.






Hunter Valley invaderes af kinesere
Kineserne har kastet deres kærlighed på Australien – og især på det gode vinområde Hunter Valley. Ejendomsmæglerne i området melder ifølge Decanter om en stigende efterspørgsel på vinhuse fra velhavende kinesere, der gerne betaler langt over udbudsprisen på ejendommene. Nogle nøjes med et enkelt vinhus, mens andre køber to eller tre på én gang.
Ofte er der tale om kinesiske investorer, der på forhånd ved, at de kan afsætte vinene hjemme i Kina – måske ejer de en hotel- eller restaurantkæde eller en række vinbutikker i de kinesiske storbyer.

De har pengepungen i orden
At kineserne har fået et godt øje til Australien skyldes dels, at landets frugtrige vine falder i mange asiateres smag – dels, at der er mange vinhuse til salg, og at priserne er i bund.
Den australske vinindustri er hårdt spændt for økonomisk i disse år, og hos vinproducentforeningen i Hunter Valley klapper man i hænderne over kinesernes investeringslyst. De har – i modsætning til mange australske vinproducenter i øjeblikket – råd til at vedligeholde vinhusene og markerne. Og den vin, de fremstiller i Hunter Valley, tappes på flasker og kommer til et marked, hvor den værdsættes.
På grund af den store vinsø, der tynger Hunter Valley og resten af Australien, ender megen vin ellers som billig bulk i diverse eksportmarkeder.




Med sine vine førte Dominique Beau os omkring i nogle af Bourgognes bedste vinmarker.

Fra et gammelt Bourgogne-hus
Forleden var der besøg fra Bourgogne og fornemme vine i glassene. Den besøgende var Dominique Beau, som er ønolog og kommerciel direktør i vinhuset Domaine Chanson, og han var inviteret af sin danske importør, Vinslottet Greve.
Domaine Chanson er et gammelt vinhus. Det blev grundlagt i 1750, og i 1777 flyttede det ind i en af de runde bastioner, som indgår i byen Beaunes middelalder-bymur.
Siden 1999 har Domaine Chanson været ejet af champagnefirmaet Bollinger, der også ejer Ayala Champagne, Langlois-Château i Loiredalen og cognachuset Delamain.
Bollinger har investeret mange penge i Bourgogne-huset for at bringe det op blandt de fremmeste, og vinene i vore glas – alle i 2009-årgangen – bekræftede, at det er lykkedes. Siden 2009 har man dyrket druerne efter økologiske principper.

93 vine i kataloget
Domaine Chanson har i dag 45 hektar vinmarker i Côte de Beaune, hvor 43% af druerne til husets vine plukkes. Resten kommer fra en række vinbønder, som huset har samarbejdet med i mange år, nogle af dem i Chablis, Mâconnais og Beaujolais.
En af Bourgognes berømte marker, Clos des Fèves, har Chanson efterhånden samlet, så huset er blevet eneste ejer. Marken er blevet et såkaldt monopole.
I alt bliver det til cirka 900.000 flasker om året – et overskueligt antal sammenlignet med, hvad de store Bourgogne-huse producerer. Fx kommer der 14-16 millioner årlige flasker fra Bouchard Père et Fils.
Domaine Chanson har 93 forskellige vine i sit katalog, mange af dem grand crus. Under mødet med Dominique Beau smagte vi 24 vine, der bogstaveligt talt alle er store og spændende, om end stadig meget unge. Det er vine, man investerer i – op til 1150 kr. – og vine, man lader ligge i mange år.
I vore smagenotater længere nede bringer vi en omtale af i alt ti vine, som prismæssigt er mere tilnærmelige. De fleste af dem i hvert fald … Samlere af store bourgogner skal nok vide at finde alle de andre.






Er iltet vin en trend?
En læser skrev i sidste uge, at der synes at være en ny smagsmæssig trend med, at hvidvine skal serveres oxiderede.
Sådanne vine har vi også oplevet og opfattede den iltede smag som en fejl. Men er det ligefrem en trend? spurgte vi.
Fra Aarø Vingård skriver Svend Aage Hansen: – Jeg har selv flere gange oplevet at få serveret oxiderede hvidvine og påtaler det selvfølgelig som en direkte fejl – typisk fordi producenten enten ikke har haft styr på sine processer, eller vinen er blevet gemt længere, end den har kunnet tåle.
– Det er selvfølgelig også i den sidste ende et spørgsmål om, hvordan vinen er lavet og ikke mindst behandlet i processen med sulfit.
Vi siger tak til Svend Aage Hansen for bidraget, men har egentlig ikke fået svar på, om der ligefrem er tale om en trend. Er der virkelig fx sommelierer, som mener, at det er "in" at servere en iltet hvidvin? Skriv til os på info@vinavisen.dk.




The Claret Jug er en fornem sølvkande fremstillet i 1873 af Mackay Cunningham & Company of Edinburgh.

Golfens rødvinskande
I sidste uge fortalte vi, at man i Bordeaux har tænkt sig at sparke nyt liv i den gamle britiske betegnelse "claret" i form af et "Claret de Bordeaux" på etiketterne af lette rødvine. Ordet "claret" blev brugt dengang, hvor det meste af den Bordeauxvin, der blev importeret til England, var en klar (clear), mørk og let drikkelig rosé. Det har fået Henrik Knudsen til at sende os denne mail:
– Det kunne måske interessere nogle, at verdens næstældste sportstrofæ stadig går under navnet "The Claret Jug".
– Det er det mest prestigefyldte trofæ i golfsporten, og hvert år spilles der om det i The Open Championship, normalt kendt som British Open.
– Trofæets korrekte navn er The Championship Trophy, men det kaldes praktisk talt aldrig andet end "The Claret Jug".
– British Open blev første gang spillet i 1860. Det første år var trofæet et bælte (à la det boksere får), men i 1873 blev bæltet erstattet af "rødvinskanden", og den spilles der stadig om.
– Så i golf-kredse vil det ikke give de store problemer at genoplive ordet claret om vin fra Bordeaux.

Tro mod forbilledet
Kanden er udformet nøjagtigt som de kander, briterne anvendte til "claret" i gamle dage. De var altid høje og slanke og enten af glas eller metal og gerne med et låg, der kunne vippes op og ned.
Den første udgave af trofæet er gået på pension for længe siden og er nu udstillet i Royal and Ancient Golf Clubhouse – i dag er det kopier af den gamle rødvinskande, man kan vinde. Gad vide, om trofæet nu også bliver fyldt med god Bordeauxvin af vinderen …
Hele historien om The Championship Trophy kan læses her.



Kinesisk vin-investeringsfond
Den kinesiske regering har for nylig blåstemplet den første investeringsfond med speciale i vin i hovedlandet Kina – i Hong Kong har man allerede den slags fonde. Dinghong (i rød) hedder fonden, og det er netop især fornemme rødvine fra Bordeaux og Bourgogne, som den vil investere i.
60% af de vine, der skal investeres i, vil allerede være på markedet, mens 40% vil bestå af en primeur-vine – altså Bordeauxvine, som sælges, før de er tappet på flasker.
Det er en kinesisk forretningsmand og vinentusiast, Ling Zhijun, der har grundlagt fonden, og målet er en samlet investering på 1 milliard yuan (cirka 826 millioner. kr.) i løbet af de næste fem år. Og det bliver ifølge Decanter op til Bordeaux-négocianten Vintex & les Vignobles Grégoire at stå for vinindkøbene.

Firmaer og privatpersoner
Mange kinesiske investorer har allerede meldt sig ved døren – såvel firmaer som privatpersoner. Førstnævnte skal investere det, der svarer til cirka 7,4 mio. kr. for at være med, mens private vinsamlere kan slippe med 744.000 kr.
Hos Dinghong forventer man at kunne give investorerne et årligt afkast på 15%, som gerne skulle blive større endnu med tiden.
Formålet med fonden er dog ikke kun at købe og sælge vine, men også at arrangere masterclasses i vin samt uddannelsesrejser til Bordeaux for investorerne.








Klostergården i Cordeliers. Byen har netop solgt det gamle middelalderkloster til en lokal vinproducent. Foto: www.lescordeliers.com.

Saint Émilion sælger ud
I 1999 kom den berømte vinby Saint Émilion i Bordeaux på Unesco’s verdensarvsliste. Men det er ikke ensbetydende med, at alt er guld og grønne skove. Den er nemlig helt gal med økonomien – så gal, at myndighederne i Saint Émilion er begyndt at frasælge byens historiske monumenter.
For kort tid siden skiftede en af Saint Émilions vigtige turistattraktioner, klostret Cordeliers, således ejermand, da det blev solgt til vinproducenten Jean-Paul Cales.

Parken forbliver åben
Klostret, der er opført i 1300-tallet, fremstiller den mousserende vin Crémant de Bordeaux, men er også en betydelig turistattraktion. Det er solgt for 750.000 euro (cirka 5,6 millioner kr.), og pengene skal gå til at betale af på den kolossale gæld, byen har opbygget gennem årene – og til, at myndighederne fortsat kan holde andre historiske bygninger ved lige.
Myndighederne i Saint Émilion har forsøgt at gå stille med dørene, men nyheden om salget er nu sluppet ud, og byens indbyggere er chokerede.
Det hjælper ikke på det, at klostrets park var den sidste offentligt tilgængelige park i byen, hvor enhver kunne slentre ind og nyde et glas af Cordeliers' bobler. Den nye ejer har dog trøstet bysbørnene med, at parken ikke vil ende som lukket område.


Kig i kalenderen
Hvis du har lyst til at deltage i diverse vin-arrangementer, så kast et blik på vores aktivitetskalender. Der ligger allerede mange gode tilbud på vinsmagninger, jule-vinmarkeder og middage med gode vine til. Du finder kalenderen under rubrikken ”Mere Stof” øverst i VinAvisen, og den vil løbende blive opdateret med nye spændende arrangementer.




Skænkeproppen fra Eva Solo koster 249,75 kr.

Virker magnetismen?
Med jævne mellemrum designes der dimser eller glas, som på en eller anden måde skal kunne modne en ung vin i løbet af få sekunder.
Nu er firmaet Eva Solo barslet med en nydeligt designet vinserie, der ud over folieskærer, proptrækker og vinprop også omfatter en såkaldt "catalyzer".
Denne særlige skænkeprop til flaskehalsen indeholder et magnetsystem, "der gør, at vinens smagsstoffer og bouquet træder tydeligere frem, og garvesyren nedtones".
Vi har tidligere testet en magnetisk bakke, som man skulle stille flasken på. Den virkede ikke. Men det kunne jo være, at magneten ville virke, når vinen ligefrem strømmede forbi den. Så vi foranstaltede en større prøve i VinAvisens smagepanel.
 
Modner den virkelig vinen?
Foran hver deltager stod tre skænkede glas rødvin – en udmærket Rosso Veronese IGT 2010.
Vinen i to af glassene var skænket lige fra flasken, mens vinen i det tredje glas havde fået en tur gennem skænkeproppen. Det kunne også have været omvendt – to glas med skænkeprop og ét uden; det blev ikke oplyst.
Og så gjaldt det om at opdage, at to af glassene var ens, og at disse adskilte sig markant fra det tredje glas.
I koncentreret tavshed blev der smagt og sammenlignet og sat krydser på det omdelte skema, men problemet var, at alle tre glas faktisk smagte ens. Dog mente enkelte deltagere, at der kunne være en marginal og ganske ubetydelig forskel.
Konklusionen var, at proppen er virkelig god og præcis at hælde af, men at den ikke på nogen måde modner vinen og dæmper tanninerne.
Ønsker man at nyde en ung og måske lidt robust vin, er det efter vores mening meget bedre at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Til_37/09




Skal vi have en sjette stjerne?
Bo Ratz i Randers, der har fulgt VinAvisen i samtlige fjorten år, skriver i en mail, at han har haft sine tvivl om, hvor brugbare vore smagenotater er.
– I giver fem stjerner til vine til 30 kr. og op til 2000 kr., skriver han. – Det siger sig selv, at der er en kæmpe forskel, men begge vine får alligevel lige mange stjerner.
– Burde I ikke bruge en sjette stjerne? Den kunne tildeles ekceptionelle vine. Vine, som giver en oplevelse. Og ikke som nu, hvor I jo også bedømmer efter pris? De fem stjerner kan så gå til gode vine.
– Jeg har det personligt sådan, at når jeg læser jeres smagenoter, så er jeg aldrig helt klar over, hvad der venter mig, hvis jeg køber vinen. Blot et forslag.

Vine, der er til at betale
Vi siger tak til Bo Ratz for hans interesse og forslag. Lad os først se på det med at inddrage prisen som en parameter i bedømmelsen.
Ja, det har vi gjort i fjorten år, og det er ikke noget, alle vinskribenter gør. Men vi gør det, fordi mange af vore læsere uden tvivl ser på prisen. Og vi synes, at det skal belønnes med stjerner, når vi finder en vin, der er til at betale, og som vi er glade for at kunne anbefale læserne.
Hver uge er der flere vine, som vi ikke skriver om, og langt de fleste af disse er i den billigere ende. Så det er altså ikke nok, at en vin bare er billig.

Lidt under protest
Så er der spørgsmålet med den sjette stjerne. Den indførte aviserne for en del år siden. Hvorfor ved vi egentlig ikke. Man kunne jo bare have vedtaget at være nærig med den femte stjerne.
Vi har holdt fast ved de fem stjerner, og egentlig uddeler vi disse stjerner lidt under protest. Vi gør det, fordi alle andre giver stjerner, point, glas osv.
For det første udtrykker stjernerne noget meget definitivt, og man glemmer nemt, at de blot er udtryk for nogle enkelte menneskers opfattelse, humør og sanser i et givet øjeblik under smagningen af en enkelt flaske. Og glem ikke, at ikke to flasker er helt ens, især ikke hvis de er lukket med korkprop.

Vin er et variabelt produkt
I forhold til den parkerske 100 point-skala har de fem stjerner dog den fordel, at de er en demonstrativ grov inddeling.
Giver man en vin fx 89 point, bilder man folk ind, at det er muligt at bedømme et så variabelt produkt som vin med så stor en præcision.
Langt vigtigere end point, stjerner, glas osv. er beskrivelsen af vinen. Den vidner trods alt om, at der ikke er tale om nogle tal fra et laboratorium, men om indtryk fra personer, der holder af vin og er glade for at kunne finde nogle gode flasker.
Læs i øvrigt her, hvad der ligger bag VinAvisens stjerner.




.



Vinflaske i julehumør
Der fremstilles mange dekorative vinpropper – som fx de venezianske i glas, der ses nedenfor i ugens STORE billede.
Der findes også yderst opfindsomme vinpropper. Det gælder blandt andet Menorah Cork – en kombineret prop og lysestage – som netop er kommet på markedet i flere amerikanske designbutikker. Vinpropper bruges jo typisk, når man har drukket et glas eller to og vil gemme resten af vinen til senere. Men hvad nu, hvis man efter at have tændt lysestagen alligevel vil have et glas til? Og hvis nu man vil gemme vinen i køleskabet til dagen efter? Det må da være lidt besværligt …

...




Til en meget stor lomme
Lommelærker er – som navnet antyder – beregnet til at have i inderlommen, når man går på jagt eller trænger til lidt at varme sig på under en gåtur i vinterkulden. Det kan dog knibe lidt med at tage Sasquatch 128 oz med på gåturen – ligesom den må være lidt svær at drikke af. Kæmpe-lommelærken, der er af rustfrit stål, kan rumme 38 dl spiritus.
Så vidt vi ved, sælges den kun i USA – ellers hører vi gerne nærmere på info@vinavisen.dk.









Verdens bedste whisky
For nylig udkom 2012-udgaven af den britiske whiskyguru Jim Murrays "Whisky Bible". Det er en omfattende guide med hans egne smagenoter på 4500 forskellige whiskyer fra hele verden.
Hvert år udnævner Murray verdens bedste whisky, "World Whisky of the Year". I år tilfaldt den ærefulde titel den 21 år gamle Old Pulteney Single Malt fra det skotske destilleri Pulteney. Herhjemme forhandles denne vinder-whisky af Mac Y.
Jim Murray uddeler også hvert år titlen "New World Whisky of the Year", og denne gang er det noget så specielt som en whisky fra Taiwan, der har vundet. Kavalan Soloist Fino Single Cask, som den hedder, fremstilles af King Car Group. Mon den fås herhjemme? Vi hører gerne nærmere på info@vinavisen.dk.
"Whisky Bible 2012" kan bestilles hos Saxo, hvor den koster 159,95 kr.
.......

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Elvio Cogno i Barolo, Nada Fiorenzo i Barbaresco, Domaine Corbillieres i Touraine, Domaine Grands Bois i Rhône og Elio Perrono i Asti.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Michael Twide (f. 1962) har en uddannelse som cand.merc. med speciale i international markedsføring fra Handelshøjskolen i København. Og så har han en glødende interesse for vinens verden – en interesse, der for alvor fik næring, da han flyttede til Barcelona for tretten år siden. I den pulserende spanske storby åbnede han og hans hustru, kunstneren Nana Andersen, en kombineret vin- og galleriforretning.
    Sideløbende grundlagde Michael Twide et vinkonsulentfirma, der hjalp spanske bodegaer med at finde importører i udlandet.
    Familien er nu vendt tilbage til Danmark, men vinen har Michael Twide ikke sagt farvel til. I år slog han dørene op for vinbutikken La Etiqueta, på hvis hylder man udelukkende finder rød- og hvidvine samt cava af bedste kvalitet fra en række spanske vindistrikter. Sortimentet er ikke stort, men hver enkelt vin er håndplukket med omhu af indehaveren selv.
    Michael Twide nøjes ikke med at stå bag disken i butikken i Skibby. Han afholder også vinsmagninger rundt omkring, ligesom hans vinkonsulentfirma er flyttet med til Danmark. I dag omfatter kunderne tyve spanske bodegaer, som han hjælper med at finde importører til i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Belgien og England.
    Adresse: La Etiqueta, Hovedgaden 78, 4050 Skibby, tlf.: 54 90 40 66, e-mail: obranan@gmail.com, http://la-etiqueta.blogspot.com.





    ......
    Giver garvesyre hovedpine?
    – Jeg drikker ikke rødvin med garvesyre i, for så får jeg hovedpine. Dette er en påstand, som mange, især kvinder, fremsætter. Men er det ikke en myte? spørger Inger S.
    Jo, det er en myte. Nogle mennesker får kort tid efter at have drukket rødvin en tung trykkende hovedpine, som ikke er tømmermænd – i litteraturen beskrevet som Red Wine Headache. Man ved ikke rigtigt, hvad den skyldes, men årsagen er næppe garvesyre - eller rettere tanniner, som er det rigtige ord.
    Som regel er det de lidt tunge og dermed tanninholdige vine, der forårsager denne type hovedpine, men det er ikke vinenes tanniner, der er synderen – man får jo heller ikke hovedpine af at drikke te, der indeholder betydelige mængder tanniner.
    I en meget tannin-holdig rødvin mærker man en astringerende virkning på mundens slimhinder – de tørrer ud og synes at trække sig sammen. Og hvis der er for meget svovl, vil nogle få mennesker opleve en allergisk reaktion.
    Hovedpine er derimod som oftest en væsentlig del af tømmermænd – at man altså simpelt hen har drukket for meget.
    Hvis man har anlæg for hovedpine, er det ifølge Erik Skovenborgs bog "Vin og helbred" (Forlaget Klim) en god idé – så snart hovedpinen melder sig – at tage et par hovedpinetabletter sammen med den alkoholiske væske. Har hovedpinen først bidt sig godt fast, er den nemlig svær at slippe af med.
    Det samlede forbrug af piller vil ofte blive betydeligt mindre, hvis pillerne tages i rette tid. Men man skal altså ikke bare belaste kroppen med piller i forventning om en hovedpine, som måske slet ikke kommer.
    Parcetamol hjælper mange, men ikke alle har glæde af dette stof. De kan så i stedet tage et præparat med acetylsalicylsyre, gerne i form af brusetabletter som Treo eller Idotyl.
......





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    147 I Venedig sælger man propper fra glasværkerne på Murano til turisterne. 6 euro for én og 10 euro for to (Foto © Stig Christensen)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 51 vine. Af disse vine var der 35, som fik mere end to stjerner, og hele 25, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 161 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Quinta do Carqueijal, Douro, Portugal, 2010, lav alkohol (13%)
50 kr., DK Wine
Frisk og frugtagtig hvidvin på druerne Malvasia Fina, Cerceal og Fernão Pires. Faktisk et rigtig godt glas vin. I smagen er der en vis fedme og frem for alt krydrede noter - og tilpas syre. Og så er prisen jo i høj grad tilnærmelig.


Loiser Berg, Weingut Bründlmayer, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
132 kr., Jysk Vin
Herlig hvidvin. En frisk og elegant vin på den gode østrigske drue Grüner Veltliner. Den har en fin duft og en smag i perfekt balance mellem frugt og let krydderi, sødme og syre. Flasken har skruelåg.


Domaine Chanson, Chardonnay, Pouilly-Fuissé, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
199 kr., Vinslottet
Hvidvin med en flot, krydret duft og en meget saftig og kompleks smag med mineralske toner. En elegant og meget lækker vin.


Les Caradeux, Domaine Chanson, Chardonnay, Pernand Vergelesses, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
325 kr., Vinslottet
Superlækker hvidvin med en flot, kompleks duft og en meget bred Chardonnay-smag med mineralske toner. Lang eftersmag. Den lille vinmark er nabo til Corton-Charlemagne-højen, men vender mere mod øst.


Bastion, Domaine Chanson, Chardonnay, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
349 kr., Vinslottet
Denne hvidvin er lavet på druer fra Chansons forskellige 1. Cru-marker i appellationen Beaune og opkaldt efter den middelalderlige bastion, som vinhuset har indrettet sig i. Vinen kan betrages som en "anden-vin" i forhold til vinhusets enkeltmarks-vine. Vinen har en kraftig og kompleks duft og en blød og lækker smag med god Chardonnay-karakter og mineralske toner.


Clos des Mouches, Domaine Chanson, Chardonnay, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
625 kr., Vinslottet
En vidunderlig hvidvin fra "Fluernes Mark". Den har en kompleks duft og en elegant, frugtagtig, frisk og lækker smag med mange facetter. Man mærker fadlagringen, men den vil blive mere integreret, når vinen har været gemt i fire-fem år.


Evil, R Wines, Chardonnay, South Australia, Australien, 2008, høj alkohol (14,5%)
85 kr., pris ved 12 flasker: 65 kr., Skovgaard Vine
Etiketten sidder på hovedet, og bag på flasken står der, at vinen er "Perfectly wrong". Helt wrong er den nu ikke, men en rigtig australier med muskler og procenter og en masse fad. En af den slags vine, de elsker down under, men som smagepanelet finder for meget af det gode. Flasken har skruelåg.


L'Enclos de la Hance, Les Jumeuaux, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Hvidvin med en udpræget træsmag - efter vores mening alt for meget. Egetræerne skygger for vintokkene. Men nogle er sikkert glade for denne stil.

Rosévin


Didier Cornillon, Châtillon en Diois, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
58,33 kr., pris ved 6 flasker kr., Vinmand
Let, tør og meget enkel rosévin til en forholdsvis lav pris. En udmærket vin til mad, og lukker man øjnene, kan man nemt tro, det er en hvidvin.

Rødvin


Casa Mariol, Syrah, Terra Alta, Spanien, 2005, lav alkohol (13%)
56 kr., La Etiqueta
En meget flot rødvin, der har ligget 22 måneder på eg, men ikke har fået for meget eg, kun helt tilpas. I smagen er der afrundet, solmoden frugt og noter af lakrids, peber og ristet brød. Prisen er yderst attraktiv. Etiketten, der dækker næsten hele flasken, er blå med en masse små tekster, trykt med sort. Usædvanlig, ja, men ikke særllig praktisk og indbydende.


Remajor, Monferrato, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Rødvin på druerne Dolcetto, Barbera og Cabernet Sauvignon med en flot struktur - blød frugt, en masse krydderi, et strejf tanniner og en meget behagelig syre. Alt i glimrende balance. Tilbudsprisen er et kup.


Viña Siós, Crianza, Costers del Segre, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
69 kr., Vintage-Vinimport
Denne rødvin på druerne Tempranillo og Merlot smager rigtig godt. Den har en blød smag, der breder sig fint i munden.


Don Gabriele, Dragani, Terre di Chieti, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
74 kr., P.S. Import
Meget dejlig rødvin - en rigtig italiener med ren, let krydret frugtsmag og en lille sødme. I sin prisklasse helt i top.


Callejo, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
79 kr., Vinkrogen
En rigtig flot Tempranillo. En blød, varm og lækker rødvin med druens fine krydring og en tilpas fadlagring. En rigtig madvin.


Réserve des Almades, Pic Saint Loup , Languedoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., Strandgaarden
Modne kirsebær er det første, man tænker på, når det gælder denne rødvins duft og smag. Det er en blød vin med en lang og lækker eftersmag med en behagelig sødme og tilpas eg.


Strugglers Flat, Wild Rock, Pinot Noir, Martinborough, New Zealand, 2009, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er en rigtig lækker rødvin, der dufter og smager af blå druer, blommer og krydderurter. Den har en lang og bred smag, men intet alkohol-bid trods de høje procenter.


Bold Vine, Delicato Family Vineyard, Zinfandel, Lodi, Californien, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 75 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Bold Vine - den tapre vinstok. En rødvin med en flot struktur, en bred, varm frugtsmag og en lækker lille sødme. En dejlig madvin. Flasken har skruelåg.


L.R.T. Réserve, Domaine Astruc Winery, Limoux, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
99,25 kr., pris ved 6 flasker., Wine Group
Når man skænker denne rødvin i glasset, virker den ved første øjekast næsten sort. Så koncentreret er farven. Duften er ligeledes intens med friske solbær, mens smagen fylder munden med god frugt og krydderurter. Det er en dejlig vin, som sagtens kan drikkes nu, men også kan gemmes i nogle år. Køb 12, nyd en eller to flasker - eventuelt til juleanden - og læg resten i vinreolen.


Aruma, Bodegas Caro, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil jul: 89,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er skabt i et samarbejde mellem franske Domaines Barons de Rothschild (Lafite) og argentinske Nicolas Catena, og det en en rigtig god vin - en vin med tyngde og dybde, bred frugt og krydderi. Velegnet til lidt kraftigere kødretter.


Montessu, Isola dei Nuraghi IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne flotte rødvin kommer fra familien bag Italiens store vin, Sassicaia, og produceres på Sardinien. Vinen er meget fyldig og harmonisk og en udpræget vin til mad.


Les Mégalithes, Les Hauts de Montfort, Grenache, Minervois, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., Vinmonopolet
Bred saft og flot krydring - sådan folder denne dejlige rødvin sig ud i munden. En fornøjelse.


Antolini, Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
115 kr., Søhøjlandets Vinlager
Herlig rødvin, der fylder munden med bred, afrundet frugt. En kraftig, men samtidig elegant vin. Fin til mad, men også som meditations-vin.


The Traveller, Shiraz, Australien, høj alkohol (14,5%)
190 kr., pris for 3 liter i boks, Irma
En robust rødvin med masser af muskler, fyldig frugt - brombær, blommer - og krydrede toner, måske lidt lakrids. En rigtig australier til kraftige (kød)retter. Den femte stjerne får den for prisen, der er under en 50'er pr. normalflaske.


Dominode, Domaine Chanson, Pinot Noir, Savigny 1. Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
289 kr., Vinslottet
Denne dejlige røde bourgogne er opkaldt efter det latinske ord Dominus - Herre. Den kommer fra en mark, der tidligere tilhørte herremanden i Savigny. Vinen har frisk, fyldig og moden frugt og mineralske toner. Den kan drikkes nu, men gem den hellere endnu nogle år.


Les Vergelesses, Domaine Chanson, Pinot Noir, Pernand Vergelesses 1. Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
295 kr., Vinslottet
Kraftig og flot duft. Superlækker smag med udtalte tanniner, der forlanger et langt ophold i flasken. En elegant rødvin, der vil kunne holde i mange år - i hvert fald i ti år endnu.


Bastion, Domaine Chanson, Pinot Noir, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
299 kr., Vinslottet
Denne røvin er lavet på druer fra Chansons forskellige 1. Cru-marker i appellationen Beaune og opkaldt efter den middelalderlige bastion, som vinhuset har indrettet sig i. Vinen kan betrages som en "anden-vin" i forhold til vinhusets enkeltmarks-vine. Det er en ligefrem og venlig rødvin, der er lige til at drikke, men som også vil udvikle sig i de kommende år. Som med alle de andre Chanson-vine afspejler prisen den lille produktion og den store efterspørgsel.


Clos des Fèves, Domaine Chanson, Pinot Noir, Beaune 1. Cru, 5, 2009, middel alkohol (13,5%)
539 kr., Vinslottet
Chanson ejer hele Clos des Fève, "Bønnemarken", der dermed er, hvad franskmændene kalder et "monopole". Vinen er stadig ung, men en vidunderlig rødvin, meget kompleks, ren frugt, bløde tanniner, flot Pinot-smag. Den bør gemmes, men vi nød faktisk at drikke den med dens ungdommelige vitalitet.


Clos des Mouches, Domaine Chanson, Pinot Noir, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
539 kr., Vinslottet
Fornem rødvin fra "Fluernes Mark". En dejlig duft og en harmonisk smag med meget typisk Pinot-karakter og toner af chokolade. Den kan blive meget elegant om fem-seks år.


Lagrima, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,50 kr., Wine.dk
Der er noget herbalt over duften af denne rødvin, hvilket er typisk for Malbec-druen. Smagen er kraftig og krydret - en rigtig vinter-varmer. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.


Château Mukhrani, Shavkapito, Georgien, lav alkohol (12%)
71,25 kr., Georgisk Vin
Let, saftig og læskende rødvin, der med sin markante syre er en oplagt madvin. Til lettere retter naturligvis. En spændende og anderledes vin.


Yellow Label, Wolf Blass, Shiraz, South Australia, Australien, 2009, middel alkohol (13,5%)
88,95 kr., SuperBest
Der er frugt, og der er saft, sødme og krydderi. En god rødvin til kraftigere retter. Flasken har skruelåg.


Frontier Red, Fess Parker Winery, Californien, høj alkohol (14,9%)
99,95 kr., pris ind til jul: 79,95 kr., H.J.Hansen Vin
Rødvin på hele seks druer: Syrah, Grenache, Petite Sirah, Mouvèdre, Cinsault og Carignan, der alle siger Rhône. Men vi er i Californien. Man kan ikke kalde den hverken elegant eller charmerende, men den er udpræget til kraftige kødretter. Flasken har skruelåg.


Domaine Chanson, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
125 kr., Vinslottet
En Beaujolais-rødvin med god struktur, intens frugt og udpræget til mad. Mange vil utvivlsomt finde den "sur", men til mad er den ok. Helt billig er den dog ikke. Druerne kommer fra to gode marker, Champagne og Les Deux Rivières.


Mike Press, Shiraz, Adelaide Hills, Australien, 2009, middel alkohol (14%)
139 kr., på tilbud til 119 kr., VinDownUnder
Koncentreret duft - koncentreret smag. En stærk rødvin og typisk australsk. Ikke elegant, men en bamsevin. Flasken har skruelåg.


Bricco San Pietro, Senzanome, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
148 kr., pris året ud: 118 kr., Lundens Vin Kompagni
Denne rødvin er fire år gammel og skulle nok have været drukket lidt før. Vi syntes, den falder lidt fra hinanden.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.