Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52. 2011



Nyheder i uge 52, 2011

Læs uge 51.......Læs uge 50.......Læs uge 49









< < Til venstre synger vrede vinbønder i Troyes en slagsang på melodien til "Internationale".

< På tegningen til højre rykker riddende soldater med dragne sabler frem mod oprørerne.
Den store champagne-revolution
I 2011 har franskmændene kunnet mindes året 1911 og "den store champagne-revolution". Det er således dette oprør – vinbønderne mod champagnehusene – der hentydes til på denne uges STORE billede, som vor læser Thomas Iversen har sendt os (se nedenfor).
Thomas Iversen har i april deltaget i den årlige smagning i Terres et Vin de Champagne, som er en sammenslutning af de mest innovative vinbønder i distriktet – i dag atten bønder – og ved den lejlighed tog han billedet.
 
Stedse i oprør
Smagningen foregik i Hotel Castel Jeanson i byen Aÿ, som var et centrum i oprøret for hundrede år siden, og – som det fremgår af Thomas Iversens billede – havde man på et plankeværk ude i gården skrevet: "Toujours des vignerons en revolte au nom des terroirs de Champagne!"
Det kan oversættes nogenlunde som: "Når det gælder Champagnes terroir, er vinbønderne stedse i oprør."
Opråbet er et udtryk for kernen i de atten bønders generelle budskab, skriver Thomas Iversen. De vil have Champagne til at dreje sig om noget andet end guld, glimmer og hulahula. De vil vise, at Champagne har et enestående terroir og også er et sted, hvor der laves vin af simple bønder, som respekterer naturen – modsat de store huse, som bønderne mener er storforbrugere af kemikalier og udvasker terroir'et.
 
Flere grunde til oprøret
Men hvorfor gjorde champagne-bønderne oprør i 1911?
Det var der flere grunde til. Vinlusen var omsider nået til Champagne, og vinmarkerne var ødelagt.
Frankrigs nye jernbane-net gjorde det muligt for de store vinhuse at købe druer fra fjerne distrikter – ja, der gik endog rygter om, at de købte rabarber i England. Og i 1908 havde den franske regering for at beskytte navnet Champagne fastlagt grænser for distriktet – og havde tilgodeset departementerne Marne og Aisne, men holdt Aube udenfor, selv om Champagnes historiske hovedstad, Troyes, ligger i Aube.
Champagne-husene udnyttede situationen til at presse druepriserne i bund, og hundreder af vinbønder så deres eksistensgrundlag smuldre. De sultede, og de gjorde oprør.
 
Flasker og fade i floden
Oprøret brød ud i januar 1911. Vinbønderne stoppede vogne med druer fra Loire-dalen og skubbede dem ud i Marne-floden. De angreb vinhuse, der brugte fremmede druer, og de lod flasker og fade følge efter druerne i Marne-floden.
Værst gik det for sig i landsbyen Aÿ, 5 km nordøst for Épernay. Her blev såvel private huse som champagne-huse plyndret og stukket i brand. Dagen efter var hele byen brændt ned, mens 40.000 soldater blev sendt ind i området for at skabe ro.
I 1914 kom Den første Verdenskrig, og så fik alle andet at tænke på.






Resveratrol mod sclerose
Resveratrol – det stof, der findes i de blå drueskind og dermed i rødvin – har ifølge forskningen en hæmmende virkning over for forskellige inflammationer (betændelsestilstande) som fx bughindebetændelse og blindtarmsbetændelse. Forsøg med mus har vist, at resveratrolet forhindrede musene i at udvikle to forskellige molekyler, der er kendt for at sætte skub i betændelsen.
Nu har en ny belgisk undersøgelse vist, at resveratrol måske også har en evne til at sinke udviklingen af den kroniske og uhelbredelige sygdom dissemineret sclerose – en sygdom, der netop medfører inflammation.

Svagere symptomer
Ved sclerose ødelægger inflammationen det beskyttende lag af myelin omkring nervefibrene og leder til tab af nervetråde i rygmarven og hjernen.
Undersøgelsen omfattede 1431 sclerose-patienter, som blev fulgt over en længere periode. 80% af forsøgspersonerne drak et glas rødvin om dagen, og her fandt man, at symptomerne ved sygdommen var svagere end hos de patienter, der ikke drak vin. Den godgørende effekt gjaldt især for dem, der led af den ikke-progressive form for sclerose.




Den fornemme muromkransede vinmark Bâtard-Montrachet. Foto: Wikipedia / Thomas Er.

Tårnhøje vinmarks-priser
Det kan godt være, at vi ind imellem synes, huspriserne er alt for høje, men det er intet sammenlignet med prisen for et stykke vinmark i Bourgogne.
Når man sælger og køber vinmarker i Bourgogne, bruger man ofte den gamle betegnelse ouvrée. En ouvrée er 428 kvadratmeter – det areal, som en landmand kan pløje i løbet af en dag.
Tidligere i år blev der ifølge BKWine solgt 8,5 ouvrée af Grand Cru vinmarken Bâtard-Montrachet til intet mindre end 700.000 euro (cirka 5,2 millioner kr.) – pr. ouvrée! Købssummen var dermed cirka 44 mio. kr. for i alt 3638 kvadratmeter - hvilket arealmæssigt svarer til tre parcelhusgrunde.

Endnu dyrere marker
For nylig købte det kendte Bourgogne-hus Domaine Leroy 7 ouvrée ligeledes af Bâtard-Montrachet marken for en ikke oplyst pris. Ifølge rygterne skulle der være givet mindst 800.000 euro pr. ouvrée.
Bâtard-Montrachet er en fornem mark med Chardonnay-druer, der hvert år forvandles til nogle af verdens dyreste hvidvine.
Men der findes endnu mere eftertragtede vinmarker Bourgogne – hvis priser garanteret også er endnu højere.







Et smukt og diset vinlandskab i den nye AVA Coombsville. Foto: Coombsville Vintners & Growers.


Endnu en appellation i Napa
For få dage siden fik USA en ny AVA (American Viticultural Area) – en betegnelse, der svarer til franskmændenes AOP (Appellation d'Origin Protegée), det, der førhen hed AOC. Navnet er Coombsville, og området ligger i Napa County i Californien. Dermed har Napa nu seksten AVA’er.
Coombsville har 11.000 hektar vinmarker, der dyrkes af omkring tyve vinhuse.

Elegante rødvine
Det, der adskiller den nye appellation fra de omkringliggende områder, er et køligere klima og derfor en længere modningssæson. I Coombsville er det således ikke ualmindeligt først at høste druerne et godt stykke ind i november.
Området producerer ifølge Decanter nogle elegante rødvine, og dets producenter er ikke i tvivl om, at deres vine på Cabernet Sauvignon er blandt Napas bedste. Der er dog ikke mange, der kender dette lille område, men det håber man ændrer sig nu, hvor det er blevet en AVA.
Fransk Primitivo
En række nye druer er ifølge Vitisphere for nylig blevet godkendt til vinfremstilling i Frankrig af det franske landbrugsministerium. En af dem er rødvinsdruen Primitivo – den store drue i Puglia i Syditalien, hvor den breder sig over flere tusinde hektar.
I USA er druen kendt som Zinfandel, og her udgør den 10% af vinmarksarealet i Californien. Druen trives glimrende i meget høje temperaturer, og i Frankrig anbefaler man derfor, at den plantes i det sydfranske Languedoc-Roussillon. Så om føje år vil vi måske kunne få en fransk Primitivo – eller Zinfandel? – herhjemme.



Når vinen åbnes med tang
Så har vi igen været ude for en flaske med skruelåg, som vi ikke kunne åbne. Og grunden til det var ganske enkelt, at producenten havde gjort kapslen fast til flasken med en banderole rundt om flaskehalsen – på billedet ses hvordan. Vi måtte have fat i en rørtang for at kunne åbne skruelåget.
Det er en rigtig dårlig idé med sådan en banderole. Ideen med skruekapsler er nemlig, at man skal kunne dreje dem rundt og vride dem en lille smule, så de otte små broer, der holder skruelåget fast til kapslen, brydes én ad gangen. Man hører det ligefrem: Klik, klik, klik, klik ...
Når banderolen hindrer, at kapslen vrides, skal de otte små broer brydes på en gang, og dertil skal bruges – ja, rigtigt gættet – otte gange så mange fingerkræfter. Eller en tang.






Godt år for auktionshusene
Auktionshusene har haft en bragende succes med salget af vin i de senere år. Og vinsalget i 2011 har ifølge Bloomberg slået alle rekorder hos verdens fem største auktionshuse: Acker Merrall & Condit, Christie’s, Sotheby’s, Zachys og Hart Davis Hart Wine Co.
Acker Merrall & Condit har haft det største salg svarende til cirka 628 mio. kr. Andenpladsen indtages af Christie’s med lige omkring 512 mio. kr., mens Sotheby’s må nøjes med en tredjeplads med sit salg på 486 mio. kr.
Til sammen har de fem auktionshuse solgt vin i år for et beløb svarende til 2,3 mia. kr. – hvilket er en vækst på 14% i forhold til 2010. Ikke dårligt – dog var væksten sidste år i forhold til 2009 på hele 75%.

Bourgogne og 2. cru vine
Kinesiske vinsamlere og investorer tegner sig for halvdelen af salget i år. Og det er ikke i lige så høj grad som førhen de store 1. cru vine fra Bordeaux, der er trækplastret på auktionerne. Priserne er simpelt hen blevet skubbet urealistisk højt i vejret – så højt, at selv de mest velhavende kinesere ikke længere vil betale for flaskerne.
Derimod går de lidt mere rimelige 2. cru-vine som varmt brød, og det samme gælder de store Bourgogner, der stadig kan fås til fornuftige priser.
Højeste pris overhovedet for et enkelt parti i år blev givet hos Acker Merrall & Condit for 55 flasker af Bourgognes flagskib, Domaine de la Romanée-Conti, i årgangene 1952 til 2007. Køberen var en kineser, og han bød et beløb svarende til cirka 4,6 mio. kr.




Madame Clicquot Ponsardin.

Den berømte "gule enke"
Når klokken slår 24 nytårsaften, bobler champagnen lystigt i glassene. Og en god del af alle de flasker, der skåles i, er Veuve Clicquot Ponsardin – bedre kendt som "den gule enke".
Hvordan fik champagnen så sit danske tilnavn? Ifølge Oscar Wandel, der er femte generation i en af Danmarks ældste vinfamilier, skyldes det ikke den orangegule etiket.
Men først lidt om Barbe Nicole Clicquot Ponsardin. Hun blev født i 1777 og blev gift med ejeren af et champagne-hus, Francois Clicquot. Han døde få år efter, og kun 27 år gammel overtog enken (på fransk veuve) champagne-huset – og gjorde det med tiden berømt i hele Europa. Man kan læse mere om enken i VinAvisens Hall of Fame.

Champagnens indtog i Danmark
Og så tilbage til vinfamilien Wandel. Oscar Wandels tipoldefar, Carl Frederik Theodor Wandel, slog i 1845 dørene op for firmaet Carl Wandel, der drev handel med vine, spirituosa og kork.
Oscar Wandel fortællet, at tipoldefaren var berejst og sprogkyndig og evnede derfor at knytte forbindelser til mange store huse – heriblandt Veuve Clicquot. Og hans firma blev snart udnævnt til champagne-husets første agent i Danmark og introducerede dermed den berømte champagne på dansk jord.

En knald gul kjole
Ved et af C. F. T. Wandels mange besøg hos madame Clicquot Ponsardin var den ældre dame iført en knaldgul kjole – gul var nemlig hendes yndlingsfarve. Wandel fik en idé: Han spurgte, om han måtte få lov til i Danmark at markedsføre madames champagne som "den gule enke" – hvilket han allernådigst fik lov til.
Champagnens tilnavn er således opstået på dansk jord og har siden bredt sig til Sverige. Navnet passer jo også fint til etikettens farve. Det var madame Clicquots idé at forsyne flaskerne med den iøjnefaldende etiket, da hun ønskede, at hendes succesrige champagne skulle kunne skelnes fra alle andre champagner.


Til_37/09




Masser af smuglervarer beslaglagt
De svenske toldmyndigheder har nu gjort tallene op for mængden af beslaglagt vin, øl og spiritus i 2011. I alt konfiskerede tolderne ved Sveriges grænser 37.963 liter vin, 63.643 liter stærk spiritus og hele 241.876 liter stærk øl – nogenlunde det samme som i 2010.
Hovedparten af alkoholen smugles ifølge Alcohol Update ind i Sverige fra et andet EU-land, og det foregår for det meste via Skåne.



Lavede vin som i gamle dage
Der er skrevet rigtig mange bøger om vinfremstilling – men ikke en, der minder om den, som Don Becker og Damian Siekonic har bedrevet. De to amerikanske forfattere – der også er vinmagere – har for nylig udgivet bogen "A Guide to Winemaking in Early America".
Den handler om deres forsøg med at fremstille vin, nøjagtigt som man gjorde det for mere end 200 år siden.
De valgte fem vine, som var almindelige i kolonitidens Amerika – heriblandt præsident Thomas Jeffersons yndlingsvin, en hvidvin på druen Scuppernong, samt en æblevin og en rødvin på druen Norton.

Brugte historiske metoder
Ud over at anvende druer og æblesorter, der eksisterede i Amerika før 1850, brugte de to vinmagere også historiske fremstillingsmetoder og redskaber. Men de fremstillede ligeledes de samme vine efter moderne metoder, og fik derefter et dommerpanel af garvede vinsmagere til at redegøre for forskellene mellem de ”historiske” vine og de moderne.
Bogen er fuld af tekniske detaljer til glæde for vinmagere, der skulle ønske at gøre de to forfattere kunsten efter. Men den er også interessant for lægmanden og krydret med masser af billeder.
Den kan bestilles hos Amazon – foreløbig kun i den amerikanske afdeling.






Er der krudt i vinen?
Berlingeren har beskrevet en Bourgogne-rødvin på druen Pinot Noir som "lettere rustik med en gang hø, halm, krudt og friske bær".
Det har fået en læser til at skrive: – Inden jeg evt. investerer i denne vin, kunne jeg godt lide at vide, om den smager af sortkrudt eller af løst krudt.
I et efterfølgende indlæg skriver en anden læser, at krudt selvfølgelig er det modsatte af ukrudt. Og ukrudt er jo de urter, som sår sig selv, og som man fjerner fra sin have.
Krudt er derimod de urter, som man dyrker. Krudt i Pinot Noir-bourgognen betyder selvfølgelig urter (modsat ukrudt) og ikke sort krudt eller løst krudt.
Vi her på VinAvisen kunne vist også godt finde på at skrive, at der er krudt i en vin – gad vide, om vi ikke har gjort det. Vi fastslår i hver fald, at der er krudt i naboens unger.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen branchenyheder i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.





    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.





    Hvorfor skubber min hvidvin?
    Lars Christensen skriver: – Her til morgen ville jeg tilse nogle flasker Kiedrich Riesling Auslese 2010, som jeg købte i den forgangne sommer i Alsace. Og hvad opdagede jeg: At vinen i en af flaskerne havde skubbet proppen op gennem foliekapslen.
    – Proppen så fin ud, men indholdet var løbet ud. Der var lidt tilbage, som lignede most og lugtede af gær.
    – Naboflasken havde forsøgt samme nummer, men foliekapslen holdt, og jeg kunne skubbe proppen tilbage. En tredje flaske virkede OK. Hvad kan forklaringen være?

    Andengæring i flaskerne
    Der kan være flere årsager til problemet, men mest sandsynlig er en eftergæring i flaskerne. Der har været efterladt nogle aktive gærceller, og i den søde vin har der været sukker, som gæren har kunnet fortære. Under denne såkaldte sekundære gæring dannes der kuldioxid, som har givet et overtryk i flasken.
    Man kan måske pege på en mangelfuld hygiejne, for lidt tilsat sulfit eller sorbat eller undladt filtrering.
    Eftergæring er et vanskeligt problem, som vinmagerne er meget opmærksomme på, og det er heldigvis sjældent, man kommer ud for det.
    I nogle vine, fx den portugisiske vinho verde, arbejder man ligefrem bevidst med den sekundære gæring i flaskerne for at gøre vinen livlig og let perlende.



Ugens vinøse billede
Der er så dejligt i Toscana, synes Kristian Hartvig Stiesmark, der har sendt os dette billede – så dejligt, at han sammen med sin familie har investeret i en lille vinmark uden for byen Celle sul Rigo i den sydlige del af distriktet.
Billedet viser hans gode ven Jens, som tager en pause efter en vel overstået druehøst i oktober i år. Som Kristian Hartvig Stiesmark udtrykker det:
– Ud over den gode vin, som kommer ud af alt arbejdet i vinmarken, så er noget af det mest fascinerende ved at lave vin i Toscana at kunne sætte sig ned, nyde landskabet og naturen og et glas af forrige års vin.
I alt fremstiller Kristian Stiesmark mellem 300 og 500 flasker vin om året. De er udelukkende til eget forbrug – og til at glæde de folk, der hjælper til med vinmarksarbejdet.
Man får jo helt lyst til at eje en vinmark i det italienske distrikt …

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    152 Champagnebønderne har holdt møde på Hotel Castel Jeanson i Champagne-byen Aÿ (foto © Thomas Iversen)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Rotari, Arte Italiana, Trento, Brut, Italien, lav alkohol (12,5%)
92,95 kr., Strandgaarden
En rigtig god champ..., undskyld, men den smager faktisk lige så godt som de berømte bobler i Frankrig. Den er også lavet på de samme druer, Chardonnay og en smule Pinot Noir. Vinen har fine, stadige bobler, en dejlig duft og en frisk og læskende smag med lette gærtoner. Prisen er rimelig i forhold til kvaliteten.


Champagne Barons de Rothschild, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
379 kr., Chris Wine Nordic
Denne lækre champagne har fine, stadige bobler og ligger godt i munden. Det er en rigtig dejlig vin med ren frugtsmag med mange facetter. Proppen viser, at vinen har nogle år på bagen, men den har holdt sig godt.

Hvidvin


Nadia et Pascal Fayotte, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Yderst vellavet hvidvin med en fint krydret duft og en dejlig druesmag, igen med krydderi og mineralske noter. Lang eftersmag. En meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide.


Didier Cornillon, Aligoté, Chatillon en Diois, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
45,83 kr., pris ved 6 flasker, Vinmand
Let hvidvin, ret enkel, men ikke desto mindre udmærket til mad - læskende, frugtagtig, tilpas tørhed og syre. Flasken har skruelåg. Og så er den jo billig.

Rødvin


Le Marne, Isolabella della Croce, Monferrato, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
55 kr., DK Wine
En rigtig god hverdags-rødvin med blød frugt og et lille bittert bid. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Pasqua Ripasso, Valpolicella, Italien, 2009
58 kr., Rema 1000
Dette er en saftig og lækker rødvin, fuld af frugt og med en smag, der breder sig ud i munden og slutter med et forfriskende strejf af anis. Nyd den til en god pastaret.


Cantina Terre del Barolo, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot duft og en fyldig, harmonisk og meget dejlig og forfinet smag. En moden og afrundet (2007) rødvin, der til prisen er helt i top. Smagepanelet gættede på en langt højere pris.


Humeur, Domaine Julien Masquin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
65 kr., HøjelseVinkælder
Fra en ny producent i Châteauneuf du Pape kommer denne rødvin på druerne Grenache og Syrah. Vinen er elegant og meget lækker. Smagepanelet gættede på en næsten dobbelt så høj pris.


Les Cranilles, Les Vins de Vienne, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,8%)
79 kr., Vinoble
En rigtig dejlig rødvin med en ren frugt og fine krydderier. Glimrende vin til ikke alt for lette (kød)retter.


Terras del Rei, Carmim, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
79 kr., på tilbud ved 6 flasker: 30 kr., Holte Vinlager
En sjældent blød vin, men også med krydderi og en god syre. Sødmefuld er den også. Og prisen, 30 kr. ved 6 flasker, er jo helt utrolig.


Finca Muñoz Reserva de la Familia, Castilla, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En dejlig rødvin med moden frugt, sort te og tilpas tannin-bid. Eftersmagen er lang og varm.


Domaine la Collière, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
82 kr., på tilbud til 62 kr., Jysk Vin
Flot Rhône-rødvin med fyldig frugt og en masse krydderi, der gør den velegnet til mad.


Duorum, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (13,5%)
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne rødvin har en næsten parfumeret duft med et strejf af kandiserede violer. Smagen er fyldig med god frugt - modne blå blommer og kirsebær - og en anelse forfriskende syre til slut. Den vil være fin til en god bøf - gerne med flødesauce.


Conte des Garrigues, Domaine la Prade Mari, Minervois, Frankrig, 2007, høj alkohol (14,5%)
115 kr., Rungsted Vinhandel
Blød, afrundet og meget indtagende rødvin, der fylder munden med en kompleks smag i total balance. Den er bare så flot og rigtig. Også egnet som meditations-vin.


Sierra los Andes, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., Rema 1000
En rødvin fuld af friske bær og frugter og uden skarpe kanter. Den er enkel, men også yderst prisvenlig. Det er vinen til den store fest - og så har den skruelåg.


Passolo, Rocca, Salento IGT, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
38 kr., Amka
Pæn og jævn hverdags-rødvin med en ren druesmag og et lille bittert bid - en vin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


Gran Reserva, Viu Manent, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin dufter dejligt at friske bær, men smagen overdøves af al for meget alkohol - hvilket er årsagen til de kun tre stjerner.

Sød vin


Les Pins, Claude & Bfuno Bilancini, Monbazillac, Frankrig, 2006, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris vor 50 cl, H.J.Hansen Vin
Man får en hel kurv af kandiserede frugter i munden med denne herlige dessertvin. Simpelt hen en lækkerbidsken. Prøv den fx til en god flødeis. Bare duften med dens fine strejf af den ædle råddenskab. Men alle desserter vil være dens gode venner. Prisen er yderst attraktiv.


Mehringer Blattenberg, Auslese, Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Tyskland, 2003, lav alkohol (9%)
100 kr., Haller Vine
Gylden i glasset og vidunderlig i munden. En fornem sød hvidvin med alle Riesling-druens dyder, mineralske toner og en lang eftersmag. Den har en fin syre, der afbalancerer syren på fineste vis.


Le Quare, Gamba, Recioto della Valpolicella Classico, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
119 kr., pris for 50 cl, Franske Vinhus
Den smager af rødvin, og den smager af sød vin. Men ikke SÅ sød. En interessant specialitet med druesmag og krydderi. Måske ikke så meget en dessertvin, snarere en snakke-sammen-vin.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.