Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01. 2012



Nyheder i uge 1, 2012

Læs uge 52.......Læs uge 51.......Læs uge 50









Et hav af lovligt høstede druer er netop ankommet til et vinhus i Deidesheim - et område, der er berømt for sine fornemme vine. Foto: Winzerverein Deidesheim.

Druetyve på spil
I området omkring Deidesheim i det sydlige Tyskland vogter vinproducenterne over de druer, der er efterladt på vinstokkene – druer, som skal bruges den søde Eiswein. Ikke før temperaturen når 8 minusgrader, kan høsten gå i gang.
At producenterne ligefrem vogter over druerne, er der en ganske særlig årsag til. Området har ifølge Süddeutsche Zeitung Magazin lige før efterårets høst været udsat for druetyve, der i nattens mulm og mørke har ribbet utallige vinmarker for fuldmodne druer.

"Lettet" for 2500 kg druer
Et af de vinhuse, det er gået hårdt ud over, er Weingut von Winning, hvor tyvene kl. 3. om natten og ved hjælp af en høstmaskine "lettede" vinstokkene for i alt 2500 kg Spätburgunder-druer.
Det har medført et tab for vinhuset på hele 100.000 euro (cirka 743.000 kr.). Der er da også tale om druer af bedste kvalitet – Deidesheim, der ligger i Pfalz, er kendt for sine fornemme vine.
Pengene er en ting – noget andet er det store arbejde, som vinproducenterne gennem flere måneder har lagt i hver enkelt vinstok og drueklase.
Druetyvene har slået til i Deidesheim og omegn i alt ti gange i løbet af efteråret. Derfor har flere af vinproducenterne sat vagtfolk ud til at passe på de endnu mere kostbare Eiswein-druer.

Tyveri fra andre vinhuse
Hos de ramte vinhuse er der ikke tvivl om, at druetyvene må have branchekendskab – ja, endog være andre vinproducenter, der har manglet druer til produktionen. En hård frost i maj sidste år gjorde kål på en hel del druer i de tyske vinmarker.
Det, at tyvene flere stedet har brugt en høstmaskine, peger selvsagt i den retning. Og de steder, hvor druerne er stjålet via håndkraft, er det kun de allerbedste klaser, der er taget.
Højst sandsynligt har forbryderne også til huse i lokalområdet – en høstmaskine kan kun køre cirka 25 km i timen, og druerne skal jo hurtigst muligt i hus.




.



Dansk champagne-succes
Ifølge Berlingske Business er det danske salg af dyr champagne steget betragteligt i det forløbne år. Moët Hennessy, der står for topnavne som Krug og Dom Pérignon, Veuve Clicquot og Moët Chandon, har øget salget med cirka 20% og har dermed nærmet sig rekordsalget i 2007. Dengang, før den økonomiske krise, lå omsætningen på mellem 35 og 40 millioner kroner.
Også Kjær & Sommerfeldt melder om en kraftig vækst i salget af ædle bobler på plus 35%, og samme melding kommer fra Theis Vine, hvor man regner med at have solgt mellem 25.000 og 26.000 flasker champagne i år.
I supermarkederne har salget af top-champagner derimod ikke været værd at tale om. Her har der til gengæld været fremgang i salget af billige boblevine som sød cava og Asti Spumante.
I 2007 solgte franskmændene 339 millioner flasker champagne - i 2011 forventes salget at have nået 320 millioner. At det ikke er dalet yderligere skyldes ikke mindst en øget eksport.


Spansk-fransk samarbejde
I 2008 indgik Spaniens mest berømte vinhus, Vega Sicilia i Ribera del Duero, et ganske særligt samarbejde med Benjamin Rothschild – et af medlemmerne i den store og lige så berømte franske vinfamilie.
Sammen købte de 100 hektar vinmarker i Rioja med det formål at fremstille en fornem rødvin. Årgang 2009 bliver, som den første årgang, klar til frigivelse på markedet i dette forår – dog mangler man lige en detalje, nemlig et navn til vinen.
Det firma, som de to samarbejdspartnere har stiftet, hedder ganske enkelt Benjamin Rothschild and Vega Sicilia – hvilket jo er et lidt langt og ikke lige sagen i forbindelse med markedsføring.
De næste to årgange er stadig i støbeskeen hos et lejet vinhus i Rioja. Men firmaet er i færd med at opføre et eget vinhus, der forventes færdigt nu til sommer.






De 10 største nyheder
i vinens verden i 2011
I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2011, må det blive disse her:

1. Omfattende svindel med vine
Kinesiske forfalskninger af kostbare vine har slået alle rekorder i 2011. Den største vinsvindelsag nogensinde i Kina blev afsløret i landets førende vinregion, Changli. 30 vinhuse var implicerede i sagen, hvor flere millioner flasker med meget ringe kinesisk vin var blevet forsynet med falske etiketter med navne på kendte internationale vinmærker.

2. iPads erstatter papir
Stadig flere restauranter – især i USA – sagde farvel til de traditionelle vinkort og gik i stedet over til iPads med opdaterede vinlister. Nogle restauranter har endda fået udviklet en mere omfattende applet over kælderbeholdningen.

3. Ildebrande og oversvømmelser
Ekstreme vejrforhold og naturkatastrofer har ramt verden i det forgangne år. Og flere steder er det også gået hårdt ud over vinområderne:
* Queensland og Victoria i Australien har lidt under massive oversvømmelser.
* Flammerne fra en omfattende skovbrand truede vinmarkerne i det sydafrikanske Stellenbosch.
* I Portugal blev portvinsdruerne i Douro-dalen udsat for den værste solskoldning og udtørring i mands minde på grund af en hedebølge.
* Et frygteligt haglvejr ramte den tyske Moseldal og efterlod et spor af ødelæggelser i byer og vinmarker. Nogle af kæmpehaglene vejede 800 gram.
* Flere saké-bryggerier har lidt store tab efter jordskælvet og tsunamien i Japan.

4. Tidligste høst nogensinde
I de fleste europæiske vinlande faldt høsten sidste år betydeligt tidligere end normalt – hvilket muligvis er et resultat af den globale opvarmning. I de franske vindistrikter Bordeaux, Champagne og Loire talte man om den tidligste høst nogensinde.

5. Flere vinhuse på kinesiske hænder
Kinesiske rigmænd har i 2011 opkøbt et større antal vinhuse rundt om i verden. Især har de kastet deres kærlighed på Bordeaux, men også i Australien – og ikke mindst i Hunter Valley – køber kineserne det ene vinhus efter det andet.


6. Vin og helbred
I 2011 kom forskerne rundt om i verden igen med nye beviser for, at et moderat vinforbrug har en gavnlig effekt på helbredet. Her er nogle af årets forskningsresultater:
* Et glas vin eller to hver dag har en beskyttende effekt mod demens og Alzheimers.
* Et dagligt forbrug af rødvin mindsker risikoen for at udvikle essentiel tremor (ukontrollabel rysten).
* Rødvin styrker knoglerne – i hvert fald hos mænd.
* Alt tyder på, at stoffet resveratrol, der findes i rødvin, vil kunne afhjælpe både de umiddelbare og de langvarige skader ved en hjernerystelse.
* Resveratrol kan dæmme op for en række fedme-relaterede sygdomme og dermed måske forlænge overvægtiges liv.

7. Endelig dom i Mosel
I flere år har vinproducenterne kæmpet mod opførelsen af en skæmmende motorvej og en motorvejsbro midt igennem Mosel-distriktets smukkeste landskab. Omverdenen – i form af førende internationale vinskribenter – har kæmpet med. Men alt har været forgæves. I 2011 faldt den endelige dom, og det er ikke lykkedes at stoppe gravemaskinerne. Byggeriet ventes færdigt i 2016.

8. Et slag for miljøet
Vinindustrien har søsat en række nye initiativer til gavn for miljøet, og man har bestræbt sig på at fremstille stadig lettere flasker – blandt andet har verdens første vinflaske af papir set dagens lys.

9. Rekord for en flaske hvidvin
I 2011 betalte den franske vinsamler Christian Vanneque 75.000 pund (cirka 633.000 kr.) til The Antique Wine Company for en flaske Château d’Yquem 1811. Det er den højeste pris, der nogensinde er givet for en flaske hvidvin.

10. Verdens første ægformede fad
Diverse forsøg tyder på, at vinens smag påvirkes i gunstig retning, når den opholder sig i ægformede betonfade. Det fik det berømte franske bødkerfirma Taransaud til at fremstille verdens første ægformede egetræsfad, der kan rumme 2000 liter vin.







< En bod med cava-kapsler under den årlige cava-fest, Cavatast. Foto: Lars Lybæk og Lisbeth Frørup.


Kostbare cava-kapsler
I Catalonien fremstilles spaniernes svar på champagne, cava. Og hvert år i oktober forvandles cava-byen Sant Sadurni d’Anoia til en stor fest i boblernes tegn, Cavatast, der besøges af omkring 30.000 gæster. Med glas i hænderne går de fra bod til bod, hvor store og små cava-producenter med glæde skænker i glassene.
I de sidste par år har to af gæsterne været Lars Lybæk og Lisbeth Frørup, der ejer vinfirmaet Vild med Cava, og som har sendt os billederne ovenfor. Og det er ikke – hvad man måske kunne tro ved første øjekast – porcelæns-dørknopper, der præsenteres i boden. Det er derimod de små og ofte meget dekorative metalkapsler (plaques), der sidder øverst på proppen under ståltråden – ligesom på champagnepropper.
I Catalonien er disse kapsler et meget stort samleobjekt, og ligesom med frimærker er nogle af dem mere eftertragtede end andre. De dyreste koster omkring 800 euro (cirka 5900 kr.).

Et spansk kapsel-museum
I den spanske by Sant Feliu de Guíxols i Costa Brava findes der et unikt cava-kapsel museum, Museu Plaques. Her kan man studere i alt 26.000 kapsler fra såvel cava- som champagneflasker – samt et lille udvalg fra mousserende vine fra blandt andet Italien, Tyskland, USA og Sydafrika. Samtlige kapsler er samlet af spanieren Josep Albó Juncà, og af pladsmæssige årsager er det kun en del af samlingen, der vises. I alt har han 81.000 kapsler.
Cava- og champagnekapsler er et relativt nyt samleemne. De første samlere dukkede op i 1980’erne, og Josep Albó Juncà begyndte først at samle i 1998. I gennemsnit har han således samlet lidt over 6000 kapsler årligt. I dag findes der mere end 10.000 entusiastiske kapsel-samlere.






Jesus var ikke afholdsmand
I uge 51 fortalte vi om nogle kristne afholdsmænd, der er overbeviste om, at Jesus ligeledes var afholdsmand, og at han derfor slet ikke drak vin under brylluppet i Kana, men ugæret druesaft.
Det har fået Olav Mosbæk til at sende os følgende belæg for det modsatte (med henvisninger til Bibelen):
– Der var fx vin på bordet, da Jesus fejrede påsken for sidste gang sammen med sine apostle, og han benyttede denne vin, da han indstiftede højtiden til minde om sin død.
– Ved samme lejlighed omtalte Jesus vinen som "denne frugt af vintræet". I Palæstina blev druerne høstet i august eller september, afhængigt af sorten og klimaet i området, og høsten var stort set overstået, når løvhyttefesten blev fejret i det tidlige efterår. (5.Mo, 16:13). Og da Jesus fejrede påsken omkring syv måneder senere, kan der ikke være nogen tvivl om, at det var gæret og ikke ugæret druesaft, han anvendte. Det var simpelthen umuligt at nedkøle saften, så den ikke gik i gæring.
Godt at vide, at Jesus også nød et glas vin i ny og næ …

Vin er den ældste dietdrik
I samme åndedrag påpeger Olav Mosbæk, den helbredende virkning, som man allerede dengang tillagde vin:
– Som evangelisten og lægen Lukas beretter, omtalte Jesus vinens medicinske værdi, idet den er antiseptisk og mildt desinficerende. (Lu 10:34).
– Bibelen anbefaler også vin som et middel mod visse fordøjelsesvanskeligheder. Paulus gav Timoteus dette råd: "Drik ikke længere vand, men brug lidt vin for din mave og dine hyppige svagheder." (1.Ti, 5:23)
– Det var et udmærket råd. Dr. Salvatore P. Lucia, professor i medicin ved University of California School of Medicine, skriver i Wine as Food and Medicine fra 1954: "Vin er den ældste diætdrik og det vigtigste lægemiddel, der har været i konstant brug gennem hele menneskehedens historie. . . . Ja, kun få andre tilgængelige midler er blevet anbefalet i så stor udstrækning for deres helbredende virkning."



Karaflen måler vinen
Ved første øjekast ligner den nye karaffel fra den britiske designer Sophia Fong en blomstervase. Men Measuring Carafe er altså en karaffel til vin, og den utraditionelle udformning har to formål. Den store åbning foroven ilter vinen, mens de tre "afdelinger" skulle gøre det lettere at fordele indholdet ligeligt i glassene og holde øje med, hvor meget man drikker. Hver "afdeling" indeholder nemlig præcis 25 cl – altså en tredjedel af en almindelig flaske vin og nok til to normale glas.
Det lyder jo godt alt sammen, men det må nu være lidt svært at få et ordentligt greb om karaflen, når man skal skænke vinen …
Til gengæld skulle der lyde nogle frydefulde "glug", når man hælder.
Karaflen kan købes hos Design Museum i London for 250 pund (cirka 2225 kr.).







Makgeolli skulle smage lidt som en blanding af japansk saké og øl. Her ses drikken serveret på traditionel vis i en skål. Foto: Wikipedia.


Fra bonde-drik til by-drik
I Korea har man siden tidernes morgen fremstillet den sødlige cremefarvede risvin makgeolli. Den laves af en blanding af gæret ris og hvede og har et alkoholindhold på 6-8%.
Det var bønderne, der begyndte at fremstille den, hvorfor den fik tilnavnet nongju – bondespiritus.
I de senere år har risvinen bredt sig fra de rustikke kander på landet til cafeerne i de større byer, hvor den især nydes af unge koreanere og gerne til pajeon, dvs. koreanske madpandekager med kød eller skaldyr.

En meget sund drik
Men det er ikke kun i hjemlandet, makgeolli går sin sejrsgang. Også eksporten af risvinen er steget markant. Når eksporttallene for 2011 er gjort op, forventer man, at de har rundet et beløb svarende til 285 millioner kr. – hvilket er hele tre gange så meget som i 2010. Det er ikke mindst Kina og Japan, der har set sig varme på den koreanske specialitet.
De koreanske toldmyndigheder regner med, at fremgangen i eksporten fortsætter, og at eksporttallet i 2012 meget vel kan nå op på 569 mio. kr.
At makgeolli nyder så stor popularitet i ind- og udland skyldes højst sandsynligt drikkens stigende ry som en sand helsedrik. Mælkesyrebakterier og andre mikroorganismer i risvinen skulle ifølge asiatiske forskere nedsætte risikoen for kræft og bremse aldringsprocessen.
Et godt år for cava
Det går rigtig godt med salget af den spanske cava. I de første ni måneder af 2011 er der ifølge de nyeste tal fra Wines of Spain solgt 152 millioner flasker cava – en stigning på 2,8% sammenlignet med samme periode i 2010.
Ud af disse flasker blev de 94,7 mio. eksporteret – hvilket var en stigning på 3%. Tyskland var den største aftager med 23,8 mio. flasker – 3,8% mere end i 2010. Også til Kina blev der eksporteret betydeligt flere flasker cava. Her var der tale om en vækst på hele 115%.
Eksporten til Brasilien og Rusland steg ligeledes med henholdsvis 49% og 60%. Til gengæld var der et fald i eksporten til Storbritannien på 3% til 19 mio. flasker.








Ridgeview er et af Englands førende vinhuse, når det gælder mousserende vine.

Egne bobler frem for champagne
Da Storbritannien skålede det nye år ind, var der højst sandsynligt britiske bobler i en hel del af glassene. Det viser en ny undersøgelse fra Wine Intelligence, der stiller skarpt på briternes valg, når det gælder denne verdens mousserende vine.
Blandt de britiske forbrugere, der regelmæssigt drikker mousserende vin, er boblevine fra de oversøiske lande mest populære. Dernæst kommer den spanske cava og så, på tredjepladsen, engelsk mousserende vin. Champagne må nøjes med en fjerdeplads.
Salget af de britiske bobler er da også steget markant i de sidste fem år – fra 72 millioner flasker i 2006 til 120 mio. flasker i 2010.

Svært at følge med
Engelsk mousserende vin har ikke kun succes hos hjemlandets forbrugere – eksporten af vinene er også støt stigende. Faktisk er det efterhånden svært for de britiske vinproducenter at følge med.
Kvaliteten af de britiske boblevine er generelt også meget høj. Flere af dem kan let forveksles med elegante champagner – hvilket der er en ganske særlig årsag til. Det er frem for alt i det sydlige Storbritannien, i Kent, Sussex og Hampshire, briterne fremstiller deres mousserende vine. Her finder man den samme kalkrige jord og stort set det samme klima som i Champagne. Vinene fremstilles da også på de tre champagne-druer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Første fransk-britiske boblevin
Af samme årsag er flere førende champagnehuse i de senere år rejst til Storbritannien med køb af vinmarksjord for øje. Men det er blevet ved overvejelserne.
Kun et enkelt og mindre kendt champagnehus, Pierson-Whitaker, har taget skridtet fuldt ud og har i 2005 købt 11 hektar jord i Hampshire, har plantet vinstokke medtaget fra Frankrig og kan i begyndelsen af i år sende de første 5000 flasker af den mousserende vin Meonhill på markedet. Det er således første gang nogensinde et champagnehus lancerer egen produktion af britiske bobler.
Hos flere af supermarkedskæderne i Storbritannien er der glæde over den fransk-britiske vin, og man tager gerne imod endnu flere initiativer af den slags fra champagnehusene. At en champagneproducent vælger at fremstille mousserende vin på britisk jord, anses af mange som en slags blåstempling af britiske boblevine.

...




Italienerne skænker deres grappe i glas som disse.

God besked om grappa
Lige ved mesterarkitekten Palladios gamle træbro i den charmerende italienske by Bassano del Grappa findes Poli Grappa-museet, oprettet af destilleriet af samme navn – fem små rum, der fortæller om udviklingen af grappa og fremstillingen af den spændende druesnaps (åbent hver dag 0900-1930, gratis adgang).
Nu har museet lanceret en fremragende webside om begrebet grappa, hvor man virkelig får god besked – på italiensk, engelsk og tysk. Her er alt om drikkens rødder og historie, om produktionen, typerne og nydelsen. Der er endog en liste over spiritusmuseer i hele verden.
 
30 millioner flasker grappa
Grappa fremstilles af, hvad der bliver tilbage af druerne, når der er lavet vin på dem – altså skind, kerner og stilke. Alt dette materiale får lov til at gære, så sukkeret omdannes til alkohol, der derefter kan udvindes ved en omhyggelig destillering.
Man kan bruge mange druesorter – og deres smag går igen i det færdige produkt – men for det meste bruger man Muscat, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Prosecco.
Der er 159 grappa-producenter, og næsten to tredjedele af dem holder til i det nordøstlige Italien, især i Veneto-regionen, hvor Bassano del Grappa også ligger. Hvert år fremstilles der lidt over 30 millioner flasker.
På ugens STORE billede nedenfor ses den gamle bro, Ponte Vecchio, i Bassano del Grappa.
.....



Piet Hein kom først
I uge 50 fortalte vi om nogle smarte isterninger af rustfrit stål, der kun kan fås på det amerikanske marked.
Dorthe Demuth gør os nu opmærksom på, at det slet ikke er en nyhed – og at danskerne er kommet amerikanerne i forkøbet. Som hun skriver, kunne man allerede i 1970’erne købe Piet Heins berømte superellipseæg som "isterning". Og det kan man faktisk stadig – blandt andet hos Piet Hein Trading for 199 kr. Is-ægget fungerer på samme måde som den amerikanske udgave. Det har en væske indeni, der fryser til is i fryseren, hvorefter ægget kan anvendes i drinken.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen branchenyheder i denne uge. Mange i branchen har arbejdet over i juleugen for at overholde regeringens urimeligt korte tidsfrist for indførsel af de nye afgifter i prislister, tilbudsaviser etc.
    ,,,,,,,,,,,--,



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Til_37/09





Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    153 Broen i grappa'ens "hovedstad", Bassano del Grappa, blev tegnet af Palladio i 1569 (foto © Anker Tiedemann)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 17 vine. Af disse vine var der 12, som fik mere end to stjerner, og hele 8, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 53 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Lénclos de la Chance, Château Guiot, Costières de Nïmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Dette er en dejlig hvidvin på 70% Chardonnay - resten er Viognier. Den har modnet på nye egetræsfade, hvilket ikke fornægter sig i hverken duft eller smag, der har fået et godt skud eg. Men i egetræet blandet sig liflige duftnoter af forårsblomster, og i smagen, der har en behagelig fedme, er der god frugt og en fin lille sødme til slut. Med sine 14% alkohol, kraft og saft, er det en vin, der så afgjort bør nydes til mad.


Languicher Maximiner Herrenberg, Fass 3, Heinz Schmitt, Riesling, Auslese Trocken, Mosel, Tyskland, 2003, lav alkohol (12,5%)
100 kr., Haller Vine
Elegant hvidvin, gylden i glasset, en fornøjelse i næsen og herlig i smagen. En vin med druefylde, mineralske toner og næsten et aromatisk strejf af Muskat.

Rødvin


Montecruz, Crianza, Bodegas los Marcos, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien, 2006, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud til 55 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En ret let, blød og moden (5 år gammmel) rødvin med god frugt og diskret fadlagring. En rigtig god hverdags-vin. Den femte stjerne gælder prisen på 55 kr. pr. flaske.


Nuiton Beaunoy, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Kun to år gammel, men forbavsende moden. Let, afrundet, blød, tør, med fint krydderi. Ikke til kraftig mad. Men den skal drikkes nu, ikke gemmes. Rimelig pris.


Lua Nova, Wines & Winemakers, Douro, Portugal, 2008, middel alkohol (14%)
69,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Kraftig rødvin med bred frugt og krydderi - peber - og et lille, bittert bid, der kræver mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine Chamfort, Vacqueyras, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
95 kr., Franske Vinhus
Flot rødvin med et bredt smags-billede i fin balance, med varme, chokolade ... En vin til et måltid af samme høje kvalitet.


Composite, Ara, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2009, middel alkohol (13,5%)
135 kr., på tilbud til 79,95 kr., H.J.Hansen Vin
Super-rødvin med et flot billede af den gode Pinot-drue. Her er smæk for skillingen - frugt, syre, krydderi ... Flasken har skruelåg.


Latitude, Vignerons de Fontès, Pézenas, Languedoc, Frankrig, 2007, middel alkohol (13,5%)
145 kr., HøjelseVinkælder
Herlig rødvin på druerne Grenache og Syrah - en blød og lækker vin med frugtsødme, fint krydderi, toner af chokolade, diskrete fadnoter og en lang eftersmag.


Passimento, Pasqua, Veneto, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
44 kr., Rema 1000
En enkel og behagelig rødvin uden de store ambitioner men også uden kanter. Den er pænt fyldig med god frugt - faktisk en udmærket vin til prisen, der udløser den fjerde stjerne.


Gran Fuga, Bodega de Mirabel, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
48 kr., Rema 1000
En enkel rødvin med smag af solbær og en lille bitterhed til slut.


The Devil's Whiskers, Kangarilla Road, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2007, middel alkohol (14%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Austalsk bamse-rødvin med fyldig frugt og ret meget sødme. Flasken har skruelåg.


Gourmandise des Bois, Domaine la Prade Mari, Minervois, Frankrig, 2008, høj alkohol (14,5%)
155 kr., Rungsted Vinhandel
Rødvin på druerne Syrah (80%) og Grenache - uden den store smags-skala, men med god frugt og en lille sødme, som mange vil kunne lide. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Rio Torto, Krohn, Ruby portvin, Reserva, Portugal, høj alkohol (20%)
119,95 kr., Erik Sørensen Vin
En god, vellavet portvin - en dejlig, sød vin med god frugt. Køl den gerne af nogle grader - fx til 15-16 grader.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.