Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15. 2012



Nyheder i uge 15, 2012

Læs uge 14.......Læs uge 13.......Læs uge 12








Skønne fuldmodne Gamay-druer. Foto: Wikipedia.

Et slag for Beaujolais
Beaujolais lever i skyggen af de andre appellationer i Bourgogne og er mest kendt for Beaujolais Nouveau – den friske, men også mindre interessante rødvin, som hvert år i november frigives under masser af festivitas.
Men nu skal det være slut med denne skygge-tilværelse, mener man hos vinproducentforeningen Inter Beaujolais. Nu skal omverdenen oplyses om, at Beaujolais også kan byde på fremragende vine – og ofte til lavere priser end hos naboen.
Foreningen forsøger ifølge The Drinks Business at nå sit mål ad flere veje. Man opfordrer blandt andet de vinhuse, der fremstiller distriktets fornemme cru-vine, til klart og tydeligt at lade navnet Beaujolais fremgå af etiketterne. Det er vine, der stammer fra appellationer som Morgon, Moulin-à-Vent og Fleurie, og i dag er det ofte udelukkende disse appellationer, som stolt og stort oplyses på flaskerne. Dermed frygter man, at mange forbrugere, slet ikke tænker over, at disse dejlige vine kommer fra Beaujolais.

Gamay skal fremhæves
Vinproducenterne opfordres desuden til at markedsføre Gamay via etiketterne. Hvor Bourgognes store blå drue er Pinot Noir, er det Gamay-druen, der leverer most til Beaujolais’ rødvine.
Yderligere skal man vise forbrugerne, at det ikke kun er Bourgogne, der kan fremstille store gemmevine. Det skal gøres ved, at de førende vinhuse venter længere med at frigive deres fornemme vine til salg og dermed viser, at visse Beaujolais-vine også har gemmepotentiale.


Spinder ikke guld, men klarer sig
Berlingske Business har bragt en stor analyse af vinproduktionen i Danmark, og det generelle billede er, at landets vinbønder ikke spinder guld, men alligevel klarer sig på forskellig vis og er kommet for at blive.
Foreningen af Danske Vinavlere har i dag cirka 1600 medlemmer. I 2000 blev Danmark EU-godkendt som vinland, og samme år blev 6 vinbønder registreret som erhvervsavlere – dvs. at de har lov til at sælge vin kommercielt og ikke bare dyrker til eget forbrug. I dag har vi 87 erhvervsavlere.
Dansk vin er dyr. Man vil altid kunne købe en udenlandsk af samme kvalitet til en langt lavere pris. Men så er der andre sider af den danske vin, som vinavlerne har forstået at udnytte.

Dansk vin som totaloplevelse
For det første har man knyttet den danske vin til det nye nordiske køkken, og mange restauranter har sat den på vinkortet. Når maden er dansk, skal vinen også være det.
Og for det andet har man gjort den danske vin til en totaloplevelse. Man kan komme på besøg på vingårdene – måske ligefrem deltage i høsten. Og man kan nogle steder få en let anretning ligesom på de østrigske Heurigen-kroer.
Produktionen er ikke stor. I gode år fremstilles der cirka 100.000 flasker dansk vin, men det er kun en dråbe i havet. I 2010 blev der solgt mere end 2000 gange så meget udenlandsk vin i Danmark.
I dårlige år kan det gå virkelig galt. I 2011 blev der kun fremstillet cirka 17.000 flasker vin fra omkring 28 hektar ud af landets i alt 55 hektar vinmarker.








Assisterende professor Kee-Hong Kim er manden bag den nye forskning på Purdue University.

Rødvin i kampen mod fedme
Vi har flere gange skrevet om resveratrol – et stof, der findes i rødvin, og som har mange godgørende egenskaber.
Nu har et hold amerikanske forskere ved Purdue University i Indiana fundet frem til, at stoffet – når man fx har nydt et glas rødvin – bliver forvandlet til et andet stof, piceatannol, der forsinker eller direkte forhindrer fedtcellers udvikling. Stoffet blokerer simpelt hen for de spæde fedtcellers evne til at vokse sig store.
Tidligere forsøg med resveratrols påvirkning af præadipocytter – en slags vævsceller, der fungerer som et forstadium til fedtceller – har vist lignende resultater.
Næste skridt for forskerne på Purdue University er – ud fra den nylige forskning – at finde frem til en metode til bekæmpelse af fedme.


Melder om alt udsolgt
Her op mod påske er der sikkert flere, der har været ude for, at lammekøllerne var udsolgt. Men vinplanter kan også være usolgt – det problem har man i øjeblikket i Californien.
I 1990’erne blev der plantet utallige nye vinmarker i den amerikanske stat. men i de sidste ti år er tilplantningen stagneret. Der har ganske enkelt ikke været behov for mere vin. Verden har været tynget af en vinsø, og under den verdensomspændende økonomiske krise har der ikke været udsigt til et øget salg.
Men nu går det bedre med økonomien, og forbrugerne i USA og resten af verden er igen begyndt at købe mere vin. Samtidig har druehøsten i Californien i de sidste to år været mindre end normalt. Og det kan derfor meget vel ende med, at de californiske vinproducenter får svært ved at leve op til efterspørgslen i de kommende år.
En ny stor plante-bølge er derfor sat ind i Californien. Nu skal der plantes nye vinmarker, og det kan ikke gå hurtigt nok.
Den enorme efterspørgsel på vinplanter er dog kommet bag på statens planteskoler, og flere af dem melder allerede om udsolgt på alle hylder.

Også problemer i andre stater
Ifølge Wine Spectator er det ikke længere muligt at opdrive vinplanter med Cabernet Sauvignon, Malbec, de fleste kloner af Pinot Noir samt Petit Verdot fra de førende gartnerier i Californien. Også visse af de populære hvidvinsdruer, må vinproducenterne se langt efter.
Situationen kan få nogle af vinproducenterne og drueavlerne til at anvende stiklinger fra egne eller naboers vinmarker. Det er også fristende, men som det lyder fra et af statens store planteskoler, Sunridge Nurseries, skal man i hvert fald først sikre sig, at vinstokkene er sygdomsfri, så man ikke risikerer at sprede diverse vinmarkssygdomme fra mark til mark.
Selv om vinplante-manglen er størst i Californien, er problemet også dukket op i andre amerikanske stater – blandt andet i Oregon og Washington, hvor vinproducenterne ligeledes er ivrige efter at anlægge nye vinmarker.
Man vil dog aldrig nå dertil, at der ikke vil være amerikanske vine på hylderne hos de handlende, men det kan godt ende med, at priserne på de gode flasker bliver lidt højere.








Château Pichon Longueville Baron i Pauillac er med sin fine facade og spir indbegrebet af fransk vinslot. Netop nu smages der på årgang 2011 fra dette og alle de andre førende vinslotte i Bordeaux. Foto: Ken Case / Wikipedia.

God årgang for hvidvin
I den forgangne uge valfartede vinimportører og -skribenter fra hele verden til Bordeaux for at deltage i den årlige primeur-uge, hvor den nye Bordeaux-vin årgang 2011 skulle stå sin prøve. Og hvordan klarede vinen sig så?
Flere af distriktets vinproducenter har allerede før primeur-ugen meldt ud, at hvidvinene er i top. Foråret og sommeren sidste år bød på langt mindre regn end normalt, ligesom vejret i juli og august var køligt.
Begge dele har givet hvidvinsdruerne perfekte betingelser og dermed tørre og søde vine, der er friske og med god syre.
Rødvinsdruerne har ikke trivedes helt så godt i dette vejrlig.

Priserne er et hot samtaleemne
De første meldinger om rødvinene årgang 2011 fra de udenlandske vinbranchefolk, der har deltaget i primeur-ugen, er blandede. Det forlyder blandt andet, at vinene fra Saint Émilion for det meste er pæne, men ikke spektakulære, mens der forventes rigtig meget af rødvinene fra Pomerol.
Men det, der optager négocianterne og vinimportørerne allermest, er de priser, som vinslottene har tænkt sig at frigive vinene til.
Siden den fantastiske årgang 2005 kom på markedet til pænt høje priser, har priserne på vinene fra de førende vinslotte fået et hak opad stort set hvert eneste år, til de har nået et nærmest urealistisk højt niveau. Og hvert år før frigivelsen af den nyeste årgang har importører af fornemme Bordeaux-vine advaret slottene om at skære ned på priserne. Men de har indtil videre talt for døve øren.

Lavere priser og hurtig frigivelse
Men nu lader det til, at der endelig kommer andre boller på suppen. Ifølge en pålidelig kilde, som Decanter har talt med, skulle mindst et af 1. cru-vinslottene frigive årgang 2011 til en pris på mellem 300 og 350 euro (cirka 2230 til 2600 kr.) – prisen for årgang 2010 fra disse slotte lå på mellem 550 og 600 euro (cirka 4092 til 4464 kr.).
Også fra Domaines Barons de Rothschild lyder det, at Château Lafite vil blive frigivet til en lavere pris – hvor meget lavere røber vinslottet dog ikke.
Derudover har hele tretten vinslotte i Médoc – heriblandt Château Paloumey, Château Cambon la Pelouse og Château d’Arsac – meddelt, at de vil frigive vinene til salg mellem d. 10. og 19. april, hvilket er meget hurtigt efter primeur-ugen. Også her har slottene måske lyttet til vinhandlerne, der sidste år var harme over, at der gik så utroligt lang tid før frigivelsen.




.


23 postkort fra Toscana
VinAvisens Mariette har været på rundtur Toscana, hvilket der er blevet 23 postkort ud af. De første fem bragte vi i sidste uge. Her kommer de fire næste postkort, hvor vi er på besøg hos vingården Dievole i Chianti Classico.



.......
Den rigtige dinar findes i dag på museum. Den, vi fotograferende, er en tro kopi.

Postkort nr. 6 fra Toscana:
En ganske særlig mønt
I sidste uge besøgte vi Castello Vicchiomaggio i Chianti Classico. Og vi bliver i området med næste stop hos Dievole – en vingård, hvis historie strækker sig mere end 900 år tilbage i tiden.
I 1090 betalte to vinbønder seks dinarer – såkaldte "denari Lucchesi" – to kvæg og tre brød til myndighederne i byen Pievescola for at leje en vinmark i Dieulele (den guddommelige dal). Allerede året efter blev den første årgang af vinen Dievole skabt, og hermed begyndte et af Chianti Classicos anerkendte vinhuse sin historie.
I 1998 fandt man en af disse dinarer, som i dag befinder sig på et museum. Men inden den blev overdraget til museet, fik man lavet en kopi af den i sølv, som stadig kan ses hos Dievole.
I dag ejes vingården af en række italienske familier, og flere af familiemedlemmerne arbejder med i den daglige drift.



.......
Dievole’s vinmager, Andrea Orlandi, forklarede om eksperimenterne med de gamle lokale druer. En metalkrans med små skilte angiver navnene på druerne. Den viden, man får ved at eksperimentere med druerne, deles med andre vingårde i omegnen.

Postkort nr. 7 fra Toscana:
Eksperimenter med gamle lokale druer
Hos Dievole har man for ti år siden kastet sig ud i et projekt for at redde gamle og næsten uddøde lokale druesorter.
Man har anlagt en rund forsøgsmark med en udsigtsplatform i midten, hvorfra rækkerne af vinstokke udgår som egerne i et hjul. Hver række repræsenterer en eller flere af de gamle druer – hvilke fremgår af en metalkrans på platformen med druernes navne ud for de respektive rækker. Det er navne som Vigna Colombaio, Mammolo og Sessina.
Selv om flere af disse gamle druer findes hist og pist i Toscana, er dette det eneste sted, hvor de alle er samlet.
Vinmageren, Andrea Orlandi, fortalte, at man lærer meget af at studere disse druer, hvoraf nogle er resistente over for diverse vinmarkssygdomme.
Hvert år bliver der fremstillet vin på de enkelte druer, hvilket man også lærer en hel del af. Når eksperimenterne er slut, blandes al vinen sammen og gives til vinmarksarbejderne.







.......
Restauranten hos Dievole breder sig ud på en stor terrasse, hvor man kan sidde og nyde udsigten, mens Solen går ned, og Månen står op.

Postkort nr. 8 fra Toscana:
Restaurant og mulighed for overnatning
Dievole omfatter også en agriturismo, der ligger i utroligt smukke omgivelser. Hovedejendommen med den gamle vinkælder er fra 1600-tallet, og til den hører der også en restaurant, hvor man kan nyde glimrende mad med en lige så glimrende udsigt over vinmarker og skove. Det er hovedsagligt Dievole’s egne vine, der skænkes i glassene i restauranten – og det skal man kun være glad for, da det er glimrende vine. Nedenfor er der stjerner til et par af dem, vi smagte, og som herhjemme importeres af Distinto.
I alt fremstiller vingården 350.000 flasker årligt, og det er – som overalt i Chianti Classico – Sangiovese-druen, der spiller hovedrollen.
Efter et godt måltid overnatter man i små huse, der ligger op ad en bjergskråning og er omgivet af duftende krydderurter og lavendel.



.......
Der skal trækkes godt til, hvis man skal få en Chianina-tyr til at flytte sig.

Postkort nr. 9 fra Toscana:
Verdens største kvægrace
Inde i Dievole’s restaurant var der et gammelt billede af en gigantisk tyr. VinAvisens udsendte er ikke den store kvæg-kender, men det var til gengæld en kollega fra Luxembourg, som var med på rejsen. Han fortalte, at det var sådan én, vi lige havde spist – dog ikke en hel.
Chianina hedder den hvide kvægrace, der er verdens største med eksemplarer på helt op til 1,7 tons. Den har været avlet i Italien i mere end 2000 år og ses ofte afbildet på vaser fra oldtidens Rom.
Hos Dievole blev Chianina-kvægene – ligesom i resten af Toscana – hyppigt brugt som trækdyr under vinmarksarbejdet.
Men man kan altså også spise dem, og kødet er blandt andet vigtigste ingrediens i den berømte egnsret bistecca alla fiorentina – florentinsk bøf.








Verdens hidtil største dampdrevne skib, RMS Titanic, forliste på sin jomfrurejse i 1912.

Ti retter med vine til
D. 15 april er det præcis hundrede år siden, skibet Titanic sank efter at have kollideret med et isbjerg. Senere har dykkerhold fundet adskillige stykker vraggods på havets bund – alt fra kufferter og sko til ure og smykker. Og selvfølgelig var der også vin ombord.
Det var skibets jomfrurejse, og passagererne på første klasse fik skænket de bedste vine i glassene. På listen over de varer, der blev bragt om bord, er der ifølge Wine Enthusiast 1000 flasker vin, 850 flasker spiritus og et større antal likører. Men der var også brug for en del gode vine, da en menu på første klasse typisk omfattede ti forskellige retter, og der var forskellige vine til hver eneste ret.

Champagne i glassene
Ud fra de korkpropper man har fundet, kan man se, at der er blevet nydt champagne af mærkerne Moët og Heidsieck & Co.
Man har også inde i skibsvraget fundet adskillige vinflasker, og en del af dem kommer d. 11. april under hammeren på en auktion hos Guernsey’s Auctioneers & Brokers i New York.
I alt vil denne auktion omfatte hele 5500 genstande fra Titanic. Det er en lidt speciel auktion, da alle genstandene sælges som én stor samling.
Op og ned for nord og syd
I alt blev der i EU-landene fremstillet 165 millioner hektoliter vin i 2011. Og det er 1,5% mere end i 2010.
39% af vinen stammede ifølge BKWine fra appellationerne og bar dermed et AOP, DOC eller lignende på etiketten afhængigt af oprindelseslandet.
Den største vinproducent i 2011 var Frankrig med 50 mio. hl. Dernæst kom Italien med 42 mio. hl, Spanien med 39 mio. hl, Tyskland med 10 mio. hl og Portugal med 5 mio. hl.
Mens Frankrig og Tyskland øgede deres produktion med henholdsvis 10,7% og hele 36% i forhold til 2010, gik det den modsatte vej for landene mod syd som fx Italien og Portugal, der fik reduceret deres høstmængde betydeligt.
En væsentlig årsag til fremgangen i vinproduktionen i de nordligt beliggende EU-lande var det varme og tørre vejr, der herskede sidste forår og sommer. Af samme årsag var de høje temperaturer og manglende regn skyld i nedgangen i de sydeuropæiske lande.
Resten af verdens vinlande har sidste år bidraget med omkring 100 mio. hl vin.








< Et stykke Piemonte kommer til Danmark, når Barolo & Friends Event afholdes i København og Århus.


Piemonte kommer til Danmark
Sidste års udgave af Barolo & Friends Event i Børsen i København var en succes med hele 1300 vinglade gæster. Nu vender denne store festival, hvor de gode vine fra Piemonte ledsages af lige så gode delikatesser, tilbage til Danmark for fjerde gang.
Omkring fyrre vinproducenter, heraf nogle af Piemontes mest berømmede Barolo-producenter, kommer til landet for at skænke smagsprøver i gæsternes glas på vine til priser mellem 50 og 700 kr. Der vil være fyldige Barolo-rødvine, elegante hvidvine fra Gavi og bobler fra Alta Langhe. Mens man nyder de ædle dråber, kan man få sig en snak med producenterne. Og skulle man få lyst til at købe et par flasker med hjem, kan det også lade sig gøre.

Festival i Århus og København
Piemonte er ikke kun vin, men i aller højeste grad også delikatesser – oste, trøfler, salami osv. – som der selvfølgelig også gives smagsprøver på.
I år gæster festivalen ikke kun København, men også Århus, hvor den lægger ud d. 19. april i Ridehuset, hvorefter den kommer til Børsen i København d. 20. og 21. april. I alt forventes cirka 1800 danskere at lægge vejen forbi arrangementerne for at smage et stykke af Piemonte.
Arrangørerne bag festivalen er de to italienske organisationer Consorzio i Vini del Piemonte og Strada del Barolo. Man kan læse mere om Barolo & Friends Event, om billetter og priser ved at klikke her.








Den kolossale flaske fra champagnehuset Armand de Brignac, da den sidste år blev solgt til en anonym køber i Las Vegas. Nu er den åbnet - og drukket. Flasken indeholdt hele fyrre almindelige flasker champagne. Til venstre ses størrelsesforskellen.

To tjenere til at bære flasken
I uge 3 2011 fortalte vi om verdens største champagneflaske, skabt af champagnehuset Armand de Brignac. Flasken rummede hele 30 liter champagne, hvilket svarer til fyrre almindelige flasker. Og så vejede den 45 kg.
Flasken blev solgt til en dengang anonym køber i Las Vegas for 100.000 dollars (cirka 566.000 kr.). På et eller andet tidspunkt er den havnet i luksus-natklubben PlayGround i Liverpool. Det var i hvert fald her, at den 23-årige britiske forretningsmand og valutahandler Alex Hope for nylig bestilte flasken – og betalte 125.000 pund (cirka 1,1 millioner kr.) for den. Flasken måtte bæres hen til bordet af to tjenere, hvorefter den store prop blev lirket op. Hope og hans ti venner kunne jo umuligt drikke hele flasken, så der blev gavmildt delt bobler ud til alle gæsterne i klubben.

166.000 kr. i drikkepenge
Som om det ikke var nok med gigant-flasken, købte Alex Hope ifølge The Drinks Business yderligere adskillige almindelige flasker Armand de Brignac champagne samt diverse drinks til i alt 60.000 pund (cirka 539.000 kr.).
Nu skulle man måske tro, at bestilleren var beruset til op over begge ører. Men det forlyder, at Hope næsten ikke selv drak noget, men sad og nød, at alle de andre i lokalet fik skænket i glassene.
Den samlede regning blev således på 203.948,80 pund (cirka 1,8 mio. kr.), men så var beløbet også inklusiv drikkepenge på 18.540 pund (cirka 166.000 kr.).
Var der nogen, der sagde "økonomisk afmatning"?


Portugisisk vin til kineserne
Kinas vinglæde begyndte med Bordeaux. Siden kom vinene fra enkelte andre franske vindistrikter til samt oversøiske vine af topkvalitet. I de senere år har kineserne også kastet deres kærlighed på portugisisk vin. I både 2010 og 2011 har Portugal fordoblet eksporten af vin til Kina, hvilket betyder, at den sidste år nåede op på 8,23 millioner euro (cirka 61 mio. kr.).






Aprilsnar i vinens verden
Den 1. april verserer der som bekendt adskillige aprilsnar-historier – også inden for vinens verden. Det britiske vinmagasin Decanter har blandt andet tradition for at drille sine læsere med sådanne historier. Og da dagen oprandt i sidste uge, forsøgte vi selvfølgelig at finde frem til, hvilken historie, det kunne dreje sig om i år. Men der var ingen oplagte kandidater. Sådan har det også været i flere tidligere år, men det er dog lykkedes os at finde frem til nogle af disse snyde-historier fra Decanter, som vi genudsender nedenfor – sammen med et par andre af de bedste vinøse aprilsnar-historier, vi har haft held til at gennemskue.

* Vinverdenens år 2000-problem (1999): Fyens Stiftstidende meddeler, at også vinens verden har sit år 2000-problem, nemlig de to nuller. De druesorter, der ligger til grund for langt de fleste vine, er genetisk modificeret, så de nedbrydes over tid, udtalte dr.agro. Frederik Kirchwasser til avisen.
Han frygter nu, at vinen til nytår vil glemme, hvor gammel den egentlig er. Enten vil vinen blive til eddike, fordi den tror, at den er 100 år, eller også vil den antage, at den er nyfødt. Dermed bliver årgangsvinen helt ung og ikke bedre end de vine, man kan købe for 20 kr. Dr. Kirchwasser vil selv drikke sine bedste vine nytårsaften før midnat.

* Vinlandet Norge (2006): En historie, der cirkulerer på nettet fortæller, at nordmændene begynder en større produktion af vin, og den norske minister for vinøse sager, Loof Lirpa, udtaler: – Vore lange solrige somre, hvor det aldrig bliver mørkt, kompenserer for de lave temperaturer ved at give druerne lige så meget solskin, som de ville have fået i Toscana.
Foruden Cabernet Sauvignon og Chardonnay har nordmændene plantet en lokal druesort ved navn Jærking. Læg mærke til ministerens navn – stavet bagfra …

* Robert Parker på det hvide lærred (2008): Decanter afslører en kommende film om Robert Parker med titlen "The First Emperor" (Den første Kejser). Filmen vil gå helt tilbage til Parkers barndom og ungdom. Den vil blandt andet fortælle historien om, hvordan vinguruen afkortede sit første ophold i Frankrig for at tage til Marokko og ryge hash – en anekdote, som stammer fra Elin McCoy’s biografi fra 2006: "The Emperor of Wine: The Rise of Robert M Parker Jr and the Reign of American Taste". Et oplagt bud på hovedrollen som Parker skulle efter sigende være Oscar-vinderen Javier Bardem. Helen Mirren vil muligvis kunne ses i rollen som Jancis Robinson.

* Slut med vin på franske fortovscafeer (2009): I Frankrig bliver det nu forbudt at drikke et glas vin på en fortovscafé eller et hvilket som helst andet sted uden døre i det offentlige rum, oplyser Decanter. Al nydelse af alkohol skal foregå inden døre. Fra organisationen Vin et Société lyder det, at dette er et angreb mod selve Frankrigs sjæl.

* Latours andenvin solgt til Nordkorea (2010): Decanter fortæller den opsigtsvækkende nyhed om, at Nordkoreas kommunistiske diktator, Kim Jong-il, har købt samtlige flasker af Château Latours andenvin, Les Forts de Latour årgang 2009. Kim Jong-il har endda beordret at få en personlig etiket på flaskerne fra det fornemme slot.
Få timer efter at have bragt denne historie gik Decanter til bekendelse og forsikrede, at forskrækkede vinelskere kunne være helt sikre på, at Les Forts de Latour ville være til at købe ganske som normalt.


Til_37/09






En ikke helt så lang klase Malvasia-druer. Foto: Wikipedia.

Også andre druer i lange klaser
I sidste uge bragte vi i forbindelse med vores postkort fra Toscana et billede af en meget lang klase af Malvasia-druer. Det var Luchiano Battistoni fra vingården Tenuta Tre Rose, der stolt viste den frem og fortalte, at druen af samme årsag havde fået tilnavnet "longo".
Det har fået Jens Madsen til at skrive til os, at der mindst må være tale om en lokal mutation, og at den slags meget lange klaser også forekommer inden for andre druesorter.
I samme åndedrag husker han os på historien om, hvordan danskerne reddede Malvasia-druen.

Tog stiklinger med hjem
Historien går tilbage til dengang, da Danmark havde sine kolonier i Vestindien, og det var en af søværnets opgaver at have et orlogsskib stationeret derude. I begyndelsen af 1870’erne anløb Fregatten Jylland Madeira på sin vej tilbage til København. Skibet lagde til ved Øens hovedby, Funchal – dels for at indtage friske forsyninger og drikkevand, dels fordi officererne skulle have nogle fade madeira med hjem.
Et par af kadetterne gik i land og "huggede" nogle stiklinger fra en vinstok. Stiklingerne blev anbragt i en pøs med sand og stillet ned i skibets lune sejlkøje, hvor kadetterne passede dem omhyggeligt.
Ved ankomsten til København syv måneder senere plantede de en stikling i en af Nyboders sydvendte gårdhaver, mens en anden kom til Nysø Gods ved Præstø, hvor planten den dag i dag bærer blå druer fra Madeira. Senere blev en stikling plantet ved den gamle Arsenalbygning i Kuglegården på Holmen.

Druen bruges til Malmsey
I 1873 kom vinlusen Phylloxera til Madeira og ødelagde øens vinstokke. En af sorterne uddøde helt, og man opgav nogensinde at kunne avle den. På det tidspunkt kom imidlertid en dansk diplomat til Funchal. Han kom i tanke om vinstokken hjemme i København, hvor den trivedes fint i gårdhaven til Nyboderhuset ved Sankt Pauls Kirkeplads.
Der blev sendt podekviste fra vinstokken i Nyboder, og i dag laves den berømte søde madeira-type Malmsey på Malvasia-druer, der må siges at stamme fra Danmark.






Hvornår åbner Systemet?
Påskeugen giver os en god undskyldning for at fortælle en næsten sand historie fra broderlandet Sverige:
Skærtorsdag ringer telefonen hos direktøren for Spritbolaget. – Hvornår åbner Systemet? lyder en mandsstemme.
– Jamen, det åbner jo nu på mandag efter påske.
Langfredag ringer det igen hos direktøren: – Hvnår åbner Systemet? lyder stemmen, der nu er lidt træt.
– Jamen, det har jeg jo sagt – mandag efter påske.
Påskelørdag er han der igen, nu en lille smule snaldret: – Hvåbner Stemet?
– Jamen, det åbner jo nu på mandag.
Igen søndag er han der, nu direkte overrislet: – Vårnåråbnerstemet?
– I morgen. Så kan du komme ind og handle …
– Jamen, jeg vil ikke IND. Jeg vil UD!



Musisk vinreol
Hvis man har en stak gamle grammofonplader og ikke aner, hvad man skal bruge dem til, så kan de jo altid gøre nytte som vinreol. Det er den amerikanske designer Karen Dengler, der har fået den sjove idé, og vinreolen, som hun har døbt "Retired Records", kan købes online hos forretningen Etsy, hvor den med forsendelse til Danmark kommer op på 223 kr. Hver reol er unik, lavet af plader, som designeren har reddet fra udsmidning.


Ritualet ikke en pind værd
I uge 13 skrev vi om det lille ritual, hvor man som restaurantgæst skal godkende vinen ved at smage en sjat i bunden af et glas. Hertil har vi fået denne kommentar fra K.B. Monrad:
– Ritualet er ikke en pind værd, skriver han. – Er en vin kraftigt proppet, opdager man det umiddelbart. Men de fleste angrebne vine har kun et strejf af den ildelugtende propsyge, og den viser sig først, når vinen har udviklet sig efter nogen tid i glassene.
Så sidder man der som vært for selskabet. Man har godkendt vinen og skal måske opleve, at en af gæsterne siger: – Halløj, hvordan kunne du godkende en vin som denne? Den stinker jo langt væk af propsyge. Vi må have fat i tjeneren …
Og så kommer tjeneren: – Jamen, du godkendte jo selv vinen. Den vin fejler ikke noget. Jeg kan ikke lugte nogen propsyge. Osv., osv.
Vi siger tak for indsparket til vores læser og giver ham helt ret. Vi har selv været i en lignende situation. Løsningen må være, at man enten altid vælger vine med skruelåg eller under ritualet siger:
– Vinen synes at smage godt, men jeg forbeholder mig ret til at ændre mening, hvis den udvikler en mærkbar propsmag i glasset.





...




Mesterblander Jim Beveridge ser beundrende på en af jubilæums-flaskerne i den lille film på YouTube. Gad vide om man også skal have hvide handsker på, når man skænker af den ...

Jubilæums-whisky til dronningen
I år er det tres år siden, Storbritanniens dronning Elisabeth besteg tronen. Og det bliver selvfølgelig fejret efter alle kunstens regler. Nogle af de skotske destillerier har lavet jubilæums-udgaver af deres whiskyer, men intet slår den, som John Walker & Sons, der har grundlagt whiskymærket Johnnie Walker, har præsteret.
"Diamond Jubilee", som de kalder denne særudgave er fremstillet af flere maltwhisky’er, der alle blev destilleret i tronbestigelsesåret 1952, og som har ligget og modnet på egetræsfade lige siden dengang.
Det er John Walker & Sons' mesterblander, Jim Beveridge, der har blandet den endelige whisky, der dernæst er blevet tappet på fornemme krystalflasker, udført af det gamle franske glasfirma Baccarat.

Næsten 1 mio. pr. flaske
Der er lavet i alt 61 af disse flasker, hvoraf en særlig fin udgave skal overrækkes dronningen. Resten bliver sat til salg rundt om i verden til en pris svarende til cirka 900.000 kr. Men så får man også to fine krystalglas med i købet, og det hele leveres i en lige så fin trækasse, lavet af egetræ fra dronningens ejendom Sandringham.
Samtlige penge fra salget går til et velgørende formål.
Der er lavet en interessant lille film om skabelsen af "Diamond Jubilee", som kan ses ved at klikke her.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har optaget importen af vinene fra Thomas i Oregon samt whiskey fra Black Marble Hill, Kentucky.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.

.
.

    Jacob Kocemba (f. 1978) er en af de unge sommelierer, der har høstet hæder til Danmark - og til sig selv - i de krævende konkurrencer for sommelierer og tjenere. Senest blev han verdensmester for tjenere i maj 2009 og har vundet mange andre priser og titler.
    Han er født i Skælskør, og efter et år på handelsskolen i Slagelse flyttede han til Ringsted og begyndte sin uddannelse som tjener, som han fuldendte i 1999 på Sørup Herregård uden for Ringsted.
    Hans første job var som tjener på Nokken i Rungsted, men udlandet trak, og sammen med en kammerat rejste han til Château Ksara i Libanons Bekaa-dal, hvor han i fire måneder deltog i arbejdet og var med til vinhøsten. Det var en kæmpe oplevelse for ham. Han lærte en masse om vinfremstilling og smagte vinen fra most til færdig vin.
    Da han kom hjem, startede han på restaurant Saison i Hellerup, og siden har han været forbi Vinbaren, The Dining Room, Alberto K, d'Angleterre, Kong Hans, Aoc og Nimb Herman. I dag arbejder han som konsulent og med udvikling af nye produkter - bl.a. Sparkling Tea - under eget tag. Desuden er han fast vinskribent for Euroman og står for velgørenheds-tiltaget Eventyrjul.
    Hans interesse for vin fik han under sin læretid på Sørup Herregård, hvor det irriterede ham grænseløst at være uvidende om de ting, som gæsterne spurgte ham om. Han begyndte at læse om vin og smage ihærdigt - og deltog i mesterskaber. I 2006 erobrede han i øvrigt titlen som Nordens bedste Sommelier.
    Jacob Kocemba har yderligere oprettet et firma, Kowico, der rådgiver restauranter og private.
    I sin fritid hygger han sig med sine børn, sin kæreste og sine venner og tager til de smagninger, som jobbet tillader. Han holder meget af storbyferier samt vinrelaterede rejsemål.
    Adresse: tlf.: (privat) 23 83 13 26, e-mail: jacob@kocembas.dk, kocemba@webspeed.dk, www.kowico.dk, www.kocembas.dk, www.eventyrjul.dk.


34/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156 ..Billede 157-182


...............................
    .....................
    167 Tatarer på Krim-halvøen fremstiller brændevin af en masse æbler (Carl Bertuch: Bilderbuch für Kinder, 1810).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 82 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Joseph Cattin, Riesling, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
Med en guldmedalje fra den store Paris-smagning skænker denne hvidvin elegante dråber i glasset - med friskhed, frugt og mineralske toner. En dejlig vin både til mad og som et glas i utide.


La Playa, Block no. 13, Chardonnay, Limari Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Kraftig, men samtidig meget elegant hvidvin, der fylder munden med god frugt, krydderi og fine fadtoner. Flasken har skruelåg.


Solaris Classic, Skærsøgaard Vin, Jylland, Danmark, 2011, lav alkohol (12%)
145 kr., Skærsøgaard Vin
En god, let og frisk hvidvin med en fin citrussyre. Nyd den til salater eller en ikke for krydret skaldyrsret.


di Giorno, Veneto IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12%)
36,75 kr., Køge Vinhandel
En enkel og billig hvidvin på druerne Garganega og Chardonnay.

Rødvin


Ventouret, Terra Ventoux, Ventoux, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
47,96 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Glimrende rødvin på druerne Grenache og Syrah. Den har en god duft og en saftig, mellemfyldig smag med blød syre. Prisen er attraktiv.


High Gables, Merlot, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
53,50 kr., Rema 1000
Rødvin med en god duft lidt efter cigarkasse (ceder) og en dejlig, frugtagtig smag med fine fadtoner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før målltidet. Prisen er yderst attraktiv.


Estancia, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
53,50 kr., Irma
Denne rødvin på druerne Merlot og Malbec smager rigtig godt - med Merlot som et markant tema. Den har god, fyldig frugt med en sødme, som mange vil kunne lide. Prisen er attraktiv.


Pelican Bay, Shiraz, Coonawarra, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
79,75 kr., pris ved 6 flasker: 59,75 kr., Skjold Burne
Denne dejlige rødvin fylder munden med god, fyldig frugt, bløde tanniner, en diskret fadsmag og noter af brombær, blommer og peber. Flasken har skruelåg.


Piccolo Trionfo, Riondo, Rosso Veneto IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., på tilbud i SuperSpar i denne uge (uge 15): 36,67 kr. ved 3 flasker, Spar Supermarked
Flot og fyldig rødvin med dejlig frugt og noter af kirsebær og diskret fad. Dertil bløde tanniner og en lang, frugtagtig eftersmag. Tilbudprisen er yderst attraktiv.


Maestro, Sangiovese, Puglia IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
84,25 kr., på tilbud i april: 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En klassisk Sangiovese-rødvin med alle druens dyder. Den er lækker med noter af kirsebær og en blød syre. En meget anvendelig vin til en attraktiv tilbudspris..


Domaine Font Croze, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
104,95 kr., Erik Sørensen Vin
En rigtig god Rhône-rødvin med en ren frugtsmag, let krydderi og bløde tanniner.


Les Pallieroudas, Burle, Gigondas, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
130 kr., The Wine Company
Superlækker rødvin med fint krydret duft og en fyldig, kompleks smag med ren frugt og peber. En ædel Rhône-vin.


Broccato, Dievole, Toscana, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
224,10 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
En flot rødvin, der er så koncentreret, at man næsten kan skære igennem den. Den byder på mange duft- og smagsnuancer - krydderier, anis, kirsebær og et strejf af violer. Eftersmagen er lang og lækker og med en fin lille forfriskende syre.


Novecento, Riserva, Dievole, Chianti Classico, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
251 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
Der er saft og kraft i denne rødvin og en hel vifte af forskellige smagsindtryk - moden frugt, anis, vanille, mandler, rosmarin ... Nyd den til en godt krydret bøf.


The Lucky Country, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2010, høj alkohol (14,9%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En koncentreret rødvin med god fylde, frugt og krydderier, men også med en lille spritkant.


Primarone, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
79,25 kr., på tilbud i denne uge (uge 15): 48,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Fyldig rødvin med sødme - en vin, som uden tvivl vil have et publikum. Udmærket frikadelleskubber.


Kalis, Pasqua, Sicilien IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
85 kr., pris indtil 15. april: 65 kr., Vinoble
Denne rødvin på økologisk dyrkede Nero d'Avola- og Shiraz-druer har en smag med ret markante noter af grape. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Heinz Schmitt, Riesling, Neumagener Rosengärtschen, Auslese, Mosel, Tyskland, 2005, lav alkohol (8,5%)
89 kr., Haller Vine
Superlækker sød hvidvin med toner af honning og alteabolsje, ikke sliksød, men med en god syre, der på fornem vis afbalancerer sødmen. Glimrende til en ikke for sød dessert.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.