Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22. 2012



Nyheder i uge 22, 2012

Læs uge 21......Læs uge 20.......Læs uge 19






Mænd køber vin, kvinder mad
Et fransk ægtepar på indkøbstur i et supermarked vil ofte dele sig, så kvinden sørger for indkøb af madvarer, mens manden bruger tiden i vinafdelingen.
Det viser ifølge BKWine en ny undersøgelse af forbruger-vaner udført analysefirmaet SymphonyIRI.
Mens mændene kun udgør 25% af de forbrugere, der køber mad ind til familien, så tegner de sig for 55% af vin-køberne.
Undersøgelsen viser også, at vinafdelingen er den afdeling i supermarkederne, de franske forbrugere opholder sig længst i.

Vil ikke tabe ansigt
Årsagen til det lange ophold i supermarkedernes vinafdelinger er blandt andet en stor usikkerhed, når det drejer sig om valget af vin. Mange franske forbrugere har et ret ringe kendskab til vin – hvilket især mændene ikke er glade for at indrømme. Det gælder derfor om at være på den sikre side, før flasken lægges i indkøbskurven, så man ikke bliver til grin over for gæster med en lidt større viden om vin. Så der bruges lang tid på at læse etiketterne på flaskerne – meget længere tid end på informationerne på andre fødevarer.
Ifølge undersøgelsen ved de fleste af vin-køberne også præcis, hvilken mad vinen skal passe til, før de ankommer til supermarkedet. Det er derfor også vigtigt, at der bliver gjort særlig meget ud af forslag til sammensætning af vin og mad på flaskernes bagetiketter.




Hele 8397 vine og spiritusmærker blev blindsmagt af dommerne ved dette års udgave af Concours Mondial de Bruxelles. Alle flaskerne var pakket ind i enten rødt eller blåt papir. Foto: Concours Mondial.

En meget stor konkurrence
2012-udgaven af en af verdens helt store vinkonkurrencer, Concours Mondial de Bruxelles, blev for nylig afholdt i Portugal.
I alt deltog 8397 vine og spiritusmærker fra 52 forskellige lande, og det var op til et dommerpanel bestående af 320 vinimportører, sommelierer, vinskribenter og andre vinspecialister fra 40 forskellige lande at blindsmage og bedømme de mange vine i løbet af de tre dage, konkurrencen varede.
Der blev uddelt tre typer medaljer, den store guldmedalje, almindelig guldmedalje og sølvmedalje, og hele 2435 vin- og spiritusflasker fik tildelt en af medaljerne.
Ud over de mange madaljerede vine uddelte dommerne den fornemme titel "Best Wine Trophy" til de vine, der havde fået de højeste point inden for hver af de seks kategorier, konkurrencen omfattede.
De seks "trofæ-flasker" er listet nedenfor. Så vidt vi kan se, er det kun den søde vin, der forhandles i Danmark, men vi hører gerne fra forhandlere, der importerer nogle af de øvrige vine. Samtlige resultater fra konkurrencen kan ses ved at klikke her.

De bedste af alle flaskerne
* Bedste mousserende vin: Cuvée Spéciale Champagne Joly, Champagne, Frankrig.
* Bedste hvidvin: Hacienda Zorita Verdejo, Rueda, Spanien 2011.
* Bedste rosévin: Theopetra Estate Rosé, Meteora, Grækenland 2011.
* Bedste rødvin: Poliphonia Signature, Alentejo, Portugal 2008.
* Bedste søde vin: Samos Nectar, Samos, Grækenland 2008 (Rask Vin - årgang 2002)
* Bedste spiritus: La Botija Pisco Italia, Chincha, Peru 2011.





<<François Hautekeur fortalte levende om champagnerne fra Veuve Clicquot.

<Den halvsøde demi-sec champagne var dekanteret før servering, så den indeholdt færre bobler.


Fra biler til bobler
Oprindelig var franske François Hautekeur chefingeniør i et bilfirma. Et sikkert job med en høj løn – men ikke noget, han virkelig brændte for. Så en dag tog han springet og sagde farvel til jobbet for at hellige sig sin passion: vin.
Hautekeur uddannede sig til ønolog, og efter at have arbejdet i flere forskellige vinhuse, blev han for otte år siden ansat som vinmager i det legendariske champagnehus Veuve Clicquot i Reims. Her er han at finde den dag i dag – dog ikke onsdag i sidste uge. Da var han nemlig på lynvisit i København for sammen med Veuve Clicquot’s danske importør, Moët Hennessy at præsentere champagnehusets netop frigivne vintage-champagner årgang 2004 – to hvide og en rosé. Det er kun i særligt gode høstår med druer af højeste kvalitet, at Veuve Clicquot laver årgangs-champagner.
Hautekeur fortalte med stor hengivenhed om sine champagner. Ingen tvivl om, at han er kommet på rette hylde.

Mange vine i en flaske
Årgangs-champagnerne udgør kun en lille del af Veuve Clicquot’s produktion. 85% af alle flaskerne fra champagnehuset er non-vintage champagner, hvoraf "Den gule enke" er den mest populære, og faktisk også den sværeste at lave, fortalte Hautekeur.
– Al champagne sammenstikkes af forskellige vine fra forskellige vinmarker og ofte også på forskellige druer. I en vintage-champagne indgår der 50 vine – alle fra samme år. I en champagne uden årgang er der som regel vin fra flere år.
"Den gule enke" består af omkring 500 forskellige vine – både fra den nye høst og fra de mange reservevine fra tidligere år, som ethvert champagnehus har liggende. Normalt er de ældste reservevine kun nogle få år gamle – hos Veuve Clicquot har man reservevin helt tilbage fra 1988.

Der smages på 1200 vine
– Det er mig samt ni andre ønologer og vinspecialister, der udvælger, hvilke vine, champagnerne skal sammenstikkes af, fortalte Hautekeur.
– Vi mødes en time hver dag i fire måneder for at smage på basis- og reservevine. Der smages som regel på i alt 1200 forskellige vine, før det endelige udvalg er på plads.
Mens årgangs-champagnerne kan variere i duft og smag afhængigt af årets høst, er målet for "Den gule enke" hvert år at ramme nøjagtig den samme smag – den som forbrugerne kender og værdsætter. Og det er selvsagt noget af en udfordring.
Efter endnu en gæring på flaske skal ikke-årgangs champagnerne modne i 30 måneder, mens vintage champagnerne først frigives efter mindst fem år. Modningen foregår i Veuve Clicquot’s 24 kilometer lange underjordiske gange.

Dekanterede den halvsøde champagne
Til smagningen i København drejede det sig som sagt om årgang 2004. Det var liflige bobler, vi fik i glassene, og kronen på værket var Veuve Clicquot’s prestigechampagne, La Grande Dame.
Vi sluttede af med husets demi-sec, Veuve Clicquot Vintage Rich 2002 – altså en halvsød champagne, og her havde Hautekeur bedt om at få champagnen hældt over i en karaffel. Herved reduceredes boblerne med 25%, hvilket ifølge vinmageren fik aromaen til at træde tydeligere frem. Der er masser af stjerner til denne samt de andre dejlige champagner længere nede på siden.
I vores Hall of Fame kan man læse mere om Barbe Nicole Clicquot Ponsadin – kvinden, der i tidernes morgen førte Veuve Clicquot til berømmelsens tinder.





<< Det træ, der har beklædt skibet, er væk, men kobberet på skroget er der stadig.

< Et større antal vinflasker blev fundet rundt om skibsvraget. Øverst ses en af de firkantede ginflasker. Foto NOAA.


Masser af vinflasker på havets bund
For nylig blev der gjort et epokegørende fund af et gammelt skibsvrag på bunden af Den Mexicanske Golf. Vraget blev opdaget ved et tilfælde af NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) – en videnskabelig afdeling under det amerikanske handelsministerium, der udfører forskning i havet og af atmosfæren.
Et hold forskere fra NOAA var i færd med at udforske plante- og dyrelivet i nogle mindre kendte områder af golfen. Og det var her, at de i 1200 meters dybde opdagede skibsvraget, som de undersøgte ved hjælp af undervandsrobotter med indbygget lys og kameraer.
Skibet, som forskerne daterer til at være fra mellem 1800 og 1830, er yderst velbevaret og byder på et hav af spændende genstande – heriblandt et overraskende stort antal vinflasker, hvoraf flere stadig er intakte.

Måske et sørøverskib
Hvilken vin, der er tale om, og om den stadig kan drikkes, vil vise sig, når man på et tidspunkt får bjærget de mange flasker.
Der er også fundet adskillige ginflasker i skibsvraget, alle af den særligt firkantede type, som kaldes for case bottles, flasker, der er lette at transportere side om side i kasser.
Man har ligeledes fundet et fuldstændig intakt køkkenkomfur – hvilket er noget af en sjældenhed – samt adskillige tallerkener, krus og krukker.
Om skibet var et handelsskib, et militærskib – eller måske et sørøverskib – vides endnu ikke.
En lille film, som NOAA har lagt ud på nettet, viser robotternes optagelser af fundet.




Vinderen af "Schönste Weinsichten 2012" i Wüttemberg: Udsigten over stejle terrasser, der falder ned mod floden Enz i nærheden af vinbyen Besigheim. Foto: Felsengartenkellerei Besigheim.

De smukkeste tyske vin-udsigter
Tyskland byder på et væld af smukke vinøse landskaber. Og nu har Deutsche Weininsitut (DWI) udvalgt de aller smukkeste vin-udsigter – en fra hvert af de tretten tyske vindistrikter.
Det er sket i samarbejde med distrikternes vinproducentforeninger, der hver især har indsendt et eller flere forslag. I alt kom der 113 forslag, hvorefter DWI har foretaget en online afstemning på sin hjemmeside.
Ved de tretten fantastiske vinder-udsigtspunkter er man nu i færd med at opstille tre meter høje steler, så turister på lang afstand kan se, at her er det værd at tage kameraet op af lommen.
Man kan læse mere og se flere billeder af de "Schönste Weinsichten 2012" ved at klikke her.






Sol, sommer og vin i glassene
Der er sikkert mange vinhandlere rundt om i verden, der krydser fingre for en lang varm sommer med masser af sol. Når solen kommer frem, kommer der nemlig, ifølge en ny britisk undersøgelse fra Opinium Research, også mere vin og øl i glassene – i hvert fald i de britiske glas.
Undersøgelsen viser, at tre ud af ti briter (27%) drikker mere alkohol i sommermånederne. Når det gælder vin, drejer det sig om tilsammen 67 millioner flere liter og for øllets vedkommende om 189 mio. liter.
Det svarer til, at briterne spenderer ekstra 849 mio. pund (cirka 7,9 milliarder kr.) på vin og 512 mio. pund (cirka 4,8 mia. kr.) på øl.
Som årsag til et stigende forbrug af vin og øl opgav 54% de lysere aftener, hvor man sidder længe ude og hygger sig, mens 47% henviste til det øgede antal fester i løbet af sommeren.
Undersøgelsen omfattede også spørgsmål om briternes alkoholforbrug i al almindelighed. Her svarede 36% af de adspurgte, at de drak vin og øl, simpelt hen fordi de kunne lide smagen. 21% drak primært alkohol for at stresse af, mens kun 6% (heldigvis) sagde, at de frem for alt drak for at blive berusede.




Vinmeldug er også en plage uden for Europas grænser. I dag sprøjter man vinmarkerne, men hvis man førhen skulle nå at komme på forkant med bekæmpelsen, måtte man plante roser foran rækkerne med vinstokke. Roserne blev nemlig angrebet hele ti dage før vinstokkene og gav dermed et vink om, at der var fare på færde. I dag har sådanne roser kun dekorativ betydning - som her foran en sydafrikansk vinmark.

Vin på nye druer
Vinskimmel og vinmeldug (oidium) er to forskellige plantesygdomme, som begge kom til Europa i 1800-tallet, indført med plantemateriale fra USA. Siden da har de to sygdomme gang på gang generet de europæiske vinproducenter, idet Vitis vinifera – den vinslægt, som man anvender overalt i Europa, og som omfatter 3000 forskellige druesorter – ikke er resistent over for dem.
I Languedoc har vinhusene nu ifølge BKWine fået et længe næret ønske opfyldt. De har fået tilladelse fra det franske landbrugsministerium til – foreløbig som et eksperiment – at dyrke nye druesorter, som er resistente over for vinmeldug og vinskimmel.
Som det er nu, er den eneste mulighed at sprøjte mod sygdommene – hvilket er dyrt og bestemt ikke godt for miljøet.

Krydsning på krydsning
De nye druesorter, som vinproducenterne i Languedoc nu skal til at arbejde med, har været længe undervejs. Der er tale om hybrider, krydsninger mellem resistente sorter af asiatisk eller amerikansk oprindelse og den europæiske Vitis vinifera. Ved den første krydsning får man en vinplante med en eller måske flere resistente gener. Herefter krydses denne vinplante igen ofte adskillige gange med Vitis vinifera-druer som Cabernet Sauvignon eller Merlot. Resultatet skulle gerne blive en resistent vinplante, der dog stadig bærer druer, som minder rigtig meget om dem man anvender i Europa.
Om vinen på disse nye druer bliver god nok til en kommerciel produktion, vil eksperimenterne i Languedoc forhåbentlig vise.


Ny appellation i Bourgogne
I november sidste år godkendte den franske appellations-myndighed INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité) en ny appellation i Bourgogne. Coteaux Bourguignon er navnet, og den erstatter den gamle appellation Bourgogne Grand Ordinaire.
Appellationen omfatter de mange ordinære Bourgogne-vine, som fremstilles i et stort område, der strækker sig fra Auxerre i den nordlige del af distriktet til Beaujolais i syd.
Vinproducenter, der fremstiller Coteaux Bourguignons, har også lov til – ud over almindelige Bourgogne-druer som Chardonnay og Pinot Noir – at anvende blandt andet Pinot Blanc og Pinot Gris. Ud af de tilladte druer kan vinhusene så fremstille enten enkeltdrue-vine eller blandingsvine.
Appellationen gælder for både rød-, hvid- og rosévin, og de første flasker med den nye ordlyd på etiketterne er på trapperne.
.



.
.

Flere priser fra Bordeaux
Stadig flere vinslotte i Bordeaux løfter sløret for prisen på deres nye årgang 2011. Over stort set hele linjen er priserne et godt stykke lavere end for årgang 2010.
I sidste uge kom blandt andet Château Haut Bailly med sin pris på 54 euro (cirka 400 kr.) – en nedgang på 39,2%. Også Domaine de Chevalier prissatte sin rødvin 37,5% lavere nemlig til 30 euro (cirka 223 kr.).
Château Rauzan Segla, der sidste år fik hård kritik for sin alt for høje pris, har frigivet sin vin til 57,60 euro (cirka 428 kr.) – et fald på 31,4%.
Senest er et par af sværvægterne kommet med deres priser. Château Mouton-Rothchild har lanceret sin vin til 360 euro (cirka 2675 kr.) – samme prisniveau som Château Margaux, og en hel del lavere end for årgang 2010. Og så er der Château Latour og Château Cheval Blanc, der har prissat deres årgang 2011 til henholdsvis 450 euro (cirka 3344 kr.) og 465 euro (cirka 3455 kr.) – en nedgang på intet mindre end 48,3%.
Omkring 45 vinslotte i Bordeaux mangler stadig at frigive deres priser.
Samtlige priser er de priser, som vinhandlerne skal betale. Med avancen til de handlende oven i hatten bliver forbruger-prisen langt højere – for høj, mener mange europæiske og amerikanske vinhandlere.
Igennem de sidste mange år er priserne frigivet stadig højere år for år. Så selv om der i år er skruet ned for priserne fra vinslottenes side, så er der lang vej til et fornuftigt prisleje, lyder kritikken.

Stille omkring årgang 2011
Vinslottene tager tilsyneladende kritikken roligt. Det kan godt være, at vinhandlerne og forbrugerne i Europa holder sig tilbage med at købe den nye årgang på grund af priserne. Men så er der jo kineserne, der hvert år med glæde har taget det store kreditkort frem for at sikre sig den nyeste årgang fra Bordeaux.
Noget tyder dog på, at vinslots-ejerne er i færd med at sælge skindet, før bjørnen er skudt.
Ifølge Decanter er der ikke den store interesse omkring den nye årgang i Kina. Det er ikke som før i tiden, hvor primeur-vinene var det helt store samtaleemne i vinøse kinesiske kredse.

Drikkemodne vine frem for primeur
Det britiske vinmagasin har også talt med en række vinopkøbere i Hong Kong, som alle har nøjedes med at købe mellem 10 og 20% af den mængde primeur-vin, som de hvert år plejer at købe fra Bordeaux.
Den tid, hvor den nye årgang Bordeaux-vin blev revet væk fra de kinesiske forretningshylder, lader således til at være slut.
Kineserne har også opdaget, at de på auktionerne kan købe dejlige Bordeaux-vine fra 1980’erne og 90’erne til samme priser eller endog lavere priser end primeur-vinene. Det er vine, der lige er til at trække op og skænke i glassene – noget, som de kinesiske forbrugere i stigende grad værdsætter.
.





Bocellis vine i Danmark
I sidste uge fortalte vi om den berømte operasanger Andrea Bocelli, der er begyndt at fremstille vine sammen med sin bror, Alberto.
Det foregår i vingården Azienda Bocelli i Toscana, hvor familien Bocelli har fremstillet vin i 130 år. Herhjemme vil den nyeste årgang af brødrenes rødvin, der er lavet på 100% Sangiovese Grosso, kunne købes fra september hos Pran Vinimport.



<< Et CRD-mærke med tegningen af Marianne.

< Et udsnit af Eugène Delacroixs berømte maleri af samme kvinde fra 1830.


Hvem forestiller tegningen?
I sidste uge fortalte vi om de mange tusinde CRD-mærker (Capsules Représentatives des Droits), som var blevet stjålet i Champagne fra to af de firmaer, der fremstiller dem.
Disse små runde klistermærker sættes på toppen af vinflasker fra såvel Champagne som fra andre vindistrikter i Frankrig som et bevis på, at vinproducenten har betalt en afgift til det franske told- og skattevæsen.
Klistermærkerne har forskellig farve alt efter, om det er en vin med eller uden appellation, ligesom også forskellige slags spiritus har forskelligt farvede mærker. Fælles for mærkerne er dog en lille tegning af det samme hætteklædte ansigt.
Nu vil Simone Larsen godt vide, om tegningen forestiller en bestemt person. Og det gør den – nemlig en kvinde ved navn Marianne, som er republikken Frankrigs nationalsymbol.

Symboliserer frihed og lighed
Under den franske revolution i 1792 vedtog man, at republikken Frankrig skulle præsenteres af en ung kvinde, der samtidig symboliserede frihed og lighed. Hun var iklædt antikke gevandter og bar en frygisk hue – huen, der i det gamle Rom blev båret af frigivne slaver.
Republikkens fjender tegnede karikaturer af hende og gav hende det populære pigenavn Marie-Anne, men både symbolet og navnet fængede, og talrige kunstnere har fremstillet Marianne. Mest berømt er Eugène Delacroixs maleri af kvinden, der fører folket frem på barrikaderne i 1830.
Fra tid til anden laves der en officiel buste af Marianne. Blandt andet har Brigitte Bardot og Catherine Deneuve siddet model.


Til_37/09





< Til venstre Jacob og Frederick Beringer og til højre Rhine House i sin smukke park.


    To tyske brødre i Napa
    Denne uges STORE billede nedenfor fortjener nogle ekstra ord med på vejen. Billedet er fra slutningen af 1800-tallet og optaget på Beringer Winery i den californiske Napa Valley.
    I 1875 købte de to tyske brødre Jacob og Frederick Beringer fra Mainz et stykke jord på stedet, og året efter grundlagde de deres winery. Det er det ældste af Napa-dalens wineries, der stadig er i drift, og i løbet af dets lange historie har det kun haft otte winemakers.
    Jacob kom først til Napa. Han var den, der kunne det der med vinen, og i Napa fandt han både en glimrende jord og mulighed for at grave en kæmpemæssig hule ind i bjerget til lagring af vinen.
    Arbejdet blev udført af kinesere, der var kommet til San Francisco efter færdiggørelsen af jernbanen tværs over USA.

    Hulen er stadig i brug
    I hulen gik brødrene i gang med at fremstille vine af en kvalitet, som Jacob havde udviklet hjemme i Tyskland. Vinhuset bruger stadig denne store hule til lagring af sine bedste vine – det er indgangen til den, der ses på det STORE billede. Den lille dreng, der står mellem dem på billedet, er måske et barnebarn – det er man ikke helt klar over i vinhuset.
    Brødrene tjente gode penge, og dem brugte de til nogle fornemme huse til sig selv. Jacob Beringer byggede Hudson House, der i dag benyttes som et gastronomisk center, og i 1883 begyndte Frederick opførelsen af Rhine House nøjagtigt magen til familiens hus hjemme i Tyskland.
    Rhinhuset med de sytten rum er nu fredet, og kommer man til Napa, er det en seværdighed, man endelig ikke må springe over.
    Beringers vine importeres af H.J.Hansen.






    ...




    Det gælder om at holde tungen lige i munden og hænderne stille, når man skal kreere drinks i Diageo Reserve World Class. Her er en bartender i fuld gang med detaljerne under finalen.

    Verdens bedste bartender
    Diageo Reserve World Class anses af mange bartendere for at være toppen af poppen, når det gælder drinks-konkurrencer.
    Konkurrencen, der er arrangeret af det verdensomspændende spiritusfirma Diageo, er kun blevet afholdt i tre år med finaler i henholdsvis London, Athen og New Delhi. I år bliver det i Rio de Janeiro i Brasilien, at cirka 50 dygtige bartendere fra alle verdenshjørner skal dyste om at blive kåret som verdens bedste.
    For at vinde skal man være kreativ, sikker på hånden og – samtidig med, at man kreerer cocktails – vise, at man kan underholde sit bar-publikum.

    Dansker bag bardisken
    Når startskuddet til finalen lyder d. 8. juli i Rio de Janeiro, vil der også være en dansker blandt finalisterne.
    I april kæmpede fjorten dygtige danske bartendere mod hinanden i den nationale udgave af konkurrencen. Vinderen blev Kasper Riewe Henriksen fra cocktailbaren Ruby, mens anden og tredjepladsen gik til Nikolaj Brøndsted fra Mash og Oskar Johanssen fra Gilt. Alle tre barer ligger i København.
    De tre danskere skal nu til den europæiske finale i London, og den, der vinder her, ender i finalen i Rio de Janeiro.
    En lille film på Diageo’s hjemmeside giver et indtryk af, hvordan finalen forløb i 2011, hvor den japanske bartender Manabu Ohtake, vandt.







    .v

    34/09



      --,,,,,,,,,,,--,
      Den danske vinbranche
      * California Wine har optaget importen af vinene fra følgende californiske vinhuse: Alta Colina, Paso Tobles, Central Coast og Kaena Wine Company, Santa Ynez Valley.




      Vil du have vores løbeseddel?
      Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
      vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
      pr. e-mail hver uge. Klik her!
      Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
      vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

    .
    Vinbranchens Blå Bog
    Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

    .

    .
    .

      John Hoppe (f.1975) forelskede sig i vines forunderlige verden, da han var sytten år gammel, hjemme i sin svigerfars vinkælder.
      Det blev dernæst til en del besøg på vingårde i Bourgogne og arbejde i vinmarker og -kældre. Senere gjorde John Hoppe karriere i militæret men lagde ikke vinen på hylden – tværtimod fyldte hans store hobby stadig mere af hans fritid.
      Vinrejserne blev hyppigere, og i år 2001, under en rejse i Provence, blev beslutningen taget: Vin skulle være hans levevej, og han foretog sit første store vinindkøb på 600 flasker til videresalg til venner og bekendte.
      Siden da fik John Hoppe arbejde i vinfirmaet Ferdinand Pieroth og senere i Al Mercato, en forretning i Odense med italienske specialiteter, hvor han lærte meget om samspillet mellem italiensk mad og vin.
      Under en vinsmagning i 2007 hos vinforretningskæden Vinoble spurgte han direktøren for kæden, Peter Schaltz, om, hvordan han kunne få sig sådan en Vinoble-butik.
      Året efter ringede Peter Schaltz og spurgte, om han ville bestyre Vinoble Odense. John Hoppe sagde ja, og i 2009 købte han butikken.
      I sit daglige arbejde sætter han en stor ære i, at alt, hvad der er i butikken, er smagt og godkendt af ham selv. Og i dag omfatter sortimentet ikke kun vin. Ud over sin store vininteresse – med vinene fra Piemonte og Bourgogne som den helt store lidenskab – har John Hoppe også en stor interesse for rom og whisky. Igennem de sidste par år er Vinoble Odense derfor vokset til at blive en af de største forretninger på Fyn med rom og whisky – og især whisky fra distriktet Islay.
      I 2012 blev Vinoble Odense udnævnt af Moët Hennessy til "Ardbeg Consulate", for at gøre en ekstra indsat for netop Islay whisky.
      Fritiden nyder John Hoppe sammen med sin kone, Louise Vacher og datteren Kamma på 5 år – som garanteret er den eneste 5-årige, der som 2-årig har besøgt Angelo Gajas personlige vinkælder.
      Adresse: Vinoble Odense, Overgade 19, 5000 Odense C, tlf.: 63 12 09 95, mobil: 26 17 81 12, e-mail: odense@vinoble.dk, www.vinoblebutik.dk.

    .




    .
    Ugens STORE billede

    Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
    Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
    Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

    Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

    ...............................
      .....................
      174 Med stråhatte på hovederne står brødrene Jacob og Frederick Beringer stolte foran deres vinkælder, som de grundlagde i Napa Valley i 1876.
      ..............................




    .



    Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

      VinAvisen finder de gode vine!
      I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 13, som fik fem stjerner.
      I alt blev det til 84 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

      Søg på vinene!
      Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
      Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


      ,,,,,,,,,,
      Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
      ,,,,,

    Mousserende


    Veuve Clicquot Vintage, Champagne, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)
    449 kr., Moët Hennessy
    En rigtig dejlig champagne med fine bobler og modne frugter i duften. Smagen er fyldig og med en lang og forfriskende smag af citrus. Den kan anvendes som apéritif, men er med sin fylde glimrende til mad. Prøv den til røget laks - det er en perfekt sammensætning.


    Veuve Clicquot Vintage Rich, Champagne, Frankrig, 2002, lav alkohol (12%)
    449 kr., Moët Hennessy
    En vidunderlig, sødmefuld champagne med god frugt og kaffenoter i duften. I smagen er der nødder, vanille og krydderhonning. Denne champagne har Veuve Clicquot udviklet specielt med henblik på asiatisk mad. Men den kan nu også bruges til en let og ikke for sød dessert.


    La Grande Dame, Veuve Clicquot, Champagne, Frankrig, 2004, lav alkohol (12,5%)
    999 kr., Moët Hennessy
    Sikke en elegant og harmonisk champagne! Der er brød og lidt vanille i duften, mens smagen er sprød og bred, tør uden at knase og med fine aromatiske noter af lime. Fint, at man får en hel krone igen, når man betaler med en tusse.


    Veuve Clicquot Vintage Rosé, Champagne, Frankrig, 2004, lav alkohol (12,5%)
    499 kr., Moët Hennessy
    En rosé champagne med brød, hindbær og violer i duften og med en god fyldig og frugtrig smag med tilpas tørhed og syre. En glimrende vin til mad.

    Hvidvin


    Beau Vignac, Vignerons de Pomerols, Viognier, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
    75 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
    Let og frisk hvidvin med en lille, honningagtig sødme og tilpas syre. En glimrende terrassevin og fin til lettere retter. Flasken har skruelåg.


    Cuvée Blanc, Château Croix des Pins, Ventoux, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
    85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinmand
    En dejlig tør og blød hvidvin med god fylde og en bred smag med moden frugt og tilpas syre.


    Jean-Marc Brocard, Domaine Sainte-Claire, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
    95 kr., Køge Vinhandel
    Fint krydret hvidvin med en liflig duft og en smag i balance. En fornøjelse at drikke til alle lettere retter.


    Signature, Muré, Riesling, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (11,5%)
    129,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 99,75 kr., Skjold Burne
    Let og læskende hvidvin med en frisk frugtsmag og toner af citrus. En god vin til federe fiskeretter. Flasken har skruelåg.


    Passolo, Rocca, Chardonnay, Sicilien, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
    54,95 kr., Amka
    En udmærket hvidvin med mirabeller, bananer og modne æbler i duften og med en fyldig smag med god frugt og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


    Renommée, Remoissenet Père & Fils, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
    129 kr., A Vinstouw
    Denne hvidvin er fire år gammel og bør drikkes nu. Duften er flot, men smagen vidner om, at tiden løber - nogle gange fra os. Vinen har stadig frugt, men også en lidt markant syre.

    Rosévin


    Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
    55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
    En meget aromatisk rosé med en fin og sart duft og en god bærsmag - især jordbær og hindbær. Vinen har en forfriskende syre - og en lav pris i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.


    Castello di Ama, Toscana IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
    85 kr., på tilbud til 75 kr., Jysk Vin
    Denne rosévin er med sit lille, bitre bid en virkelig god madvin, og den har ikke de lidt banale toner af jordbær, som man af og til finder i rosévine.

    Rødvin


    Glover Lake, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
    48 kr., Rema 1000
    Lækker rødvin med en blød, afrundet smag med flot krydderi. Smagepanelet gættede på en pris, der var næsten dobbelt så høj. Flasken har skruelåg.


    Cline, Zinfandel, Californien, USA, 2010, høj alkohol (15%)
    170 kr., Vinoble
    En kraftig rødvin, flot og typisk californisk med intens frugt og sødme. Der er 15% alkohol, men vinen er ikke sprittet.


    Taccalite, Tiburzi, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2007, høj alkohol (15,5%)
    233 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
    Som de fleste andre rødvine fra det lille italienske distrikt Montefalco har denne rødvin både alkohol og frugtmæssig karakter. Det er en vin, som sparker, og en vin med gemme-potentiale. Trods de mange procenter er vinen ikke sprittet, men fremtræder med en intens og blød frugtsmag med noter af kirsebær og svesker.


    North Bank, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
    235 kr., pris for boks med 3 liter. På tilbud i denne uge (uge 22): 175 kr., Irma
    En herlig frugtbombe af en rødvin med al Sydafrikas sol og varme. Det er en kraftig vin med en fin syre, der vil være perfekt til sommerens krydrede grillretter.


    Dois Vales, Seisquintas, Douro, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
    60 kr., H.J.Hansen Vin
    En lidt robust rødvin - en pæn hverdags-vin, tør med markante taniner. Flasken har skruelåg.


    Bogle Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2009, høj alkohol (14,5%)
    103 kr., pris ved 6 flaskr, Wine Group
    En god rødvin med fyldig frugt og et lille bid, der gør den velegnet til en kraftig kødret.





    ...... ..........
    Søg i 500 tidligere VinAviser:


    ...... ............
    Eftertryk er tilladt i trykte medier
    Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.