Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41. 2012



Nyheder i uge 41, 2012



Til_37/09





Gentager hovedløs kampagne
Sundhedsstyrelsen gentager i disse dage sin hovedløse kampagne fra sidste år – den, der prøver at overbevise danskerne om, at det er livsfarligt at drikke vin. Ikke mindst hvis vinen kommer fra en bastflaske med et slukket lys i toppen.
En af vores læsere, Christian Hovgaard Bruun fra Fyns Vinkompagni, skriver til os:
– Sundhedsstyrelsens nye kampagnefilm handler kun om vin. Reklamens speaker forbinder direkte vin med risikoen for at få kræft, og der er kun vinflasker på billedet. Konklusion: Hvis du drikker vin, får du kræft.
– Nu stopper vi! Det er simpelt hen for meget at sætte vin i denne bås uden at vise andre former for alkohol. Skal man lave en tv-reklame for, at der er risiko for at få kræft ved at indtage for meget alkohol, skal der fokuseres på helt andre typer alkohol end vin.

Vinen er ikke problemet
Christian Hovgaard Bruun har helt ret. Sundhedsstyrelsen burde slet ikke have valgt en vinflaske. For det er ikke vinen, der er det store problem ved misbrug af alkohol. Vi gentager, hvad vi skrev sidste år:
Det er ikke vin, der bliver drukket på barerne, til raveparties og rundt omkring i nattens gader, når ungdommen ligger grønne i hovederne og brækker sig i rendestenene.
Det er kradse sager som Barcardi Breezer, Tyrkisk Peber, Ga-Jol – og det er de alt for mange bajere.
Sundhedsstyrelsen burde have sat det slukkede lys i en af de barnagtige alkofiduser, der henvender sig til en umoden ungdom. Eller i en ølflaske.
Vine i bastflasker og andre gode italienske vine køber man for at nyde dem til mad; ikke for at drikke sig fuld. Vin er en fødevare.



530 flasker Krug under hammeren
Ældre flasker fra champagnehuset Krug dukker op hist og pist på auktioner rundt om i verden. Men nu afholdes den største auktion nogensinde i husets 129-årige historie over Krug-champagner, som kommer direkte fra husets kælder i Reims. Her har champagnerne opholdt sig fra den dag, de blev fremstillet.
Det er Sotheby’s, der står for auktionen, som finder sted i New York d. 1. december.
De i alt 530 flasker, der kommer under hammeren, er fremstillet i en periode over 40 år og omfatter berømte årgange som 1961, 1979 og 1982. Blandt højdepunkterne er 12 flasker Krug Clos du Mesnil 1990, som har en højeste vurdering svarende til 144.000 kr.

Fire unikke champagner
Auktionen byder også på tre champagner af flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter vin eller 4 normale flasker) vurderet til i alt 43.000 kr. Og som noget helt specielt vil der ligeledes blive solgt fire champagner af Krug Grande Cuvée - Finesse, Savoir-Faire, Richesse og Mémoire - som aldrig nogensinde er blevet sat til salg på markedet. Disse vine er kun blevet skænket i glassene ved private smagninger i champagnehuset.
Den samlede vurdering af de mange flasker, der skal sælges på auktionen, svarer til cirka 2,9 mio. kr.


Det lysner for restauranter og hoteller
Ifølge en konjunkturanalyse fra brancheforeningen Horesta forventer den danske hotel- og restaurantbranche færre skyer på den økonomiske himmel.
Sammenlignet med 2011 vil både i år og næste år se flere gæster omkring restauranternes borde og flere turister i hotellernes senge.
Branchen har fået en god start på 2012, fortæller Horestas cheføkonom, Jonas Kjær. 63% af de adspurgte virksomheder forventer en fremgang i omsætningen.
Men ifølge Jonas Kjær er det interessant at se på forholdet mellem forventningerne til tallene for omsætningen og antallet af gæster. Man forventer nemlig en forholdsvis større stigning i omsætningen end i antal gæster.
Eller sagt på en anden måde: Gæsterne vil bruge lidt flere penge pr. besøg.

På Fyn er man særlig positiv
Landet over tror man på en stigning. 35% forventer en fremgang i omsætningen på mellem 1 og 5%, og et næsten lige så stort antal tror på en fremgang på 6% eller derover.
I nogle dele af landet er man særlig positiv. I København og på Sjælland tror hver tredje virksomhed på en omsætningsfremgang på mere end 6%, og på Fyn forventer hele 58% en vækst på over 6%.
Kun feriecentrene forventer en negativ udvikling. 40% af de adspurgte centre forventer et fald i antallet af gæster, og 60% tror på et fald i omsætning og dermed et faldende forbrug pr. gæst.

Succes øger omsætningen
Flere af Danmarks Michelin-bestjernede restauranter har igen vist, at succes giver omsætning.
Noma, som et britisk blad har udnævnt til at være "verdens bedste restaurant", har haft en øget omsætning på næsten 5 mio. kr. og et overskud på 1,5 mio kr.
Også andre har pæn fremgang. Ifølge Horestas magasin, Visitor, gælder det bl.a. thai-restauranten Kiin Kiin, Relæ med den billige menupris på 355 kr., Umami, Hotel Frederiksminde og Kong Hans.








Miguel Torres mellem sine to danske importører: Jens Hempel-Hansen fra H.J. Hansen (t.v.) og Flemming Karberg fra Hans Just (foto: Linda Inger Nielsen).

Torres – Spaniens Al Gore
I torsdags var Spaniens berømte vinmand Miguel Torres igen på besøg i Danmark, denne gang til et stort møde med deltagelse af Danmarks og Spaniens energiministre samt diverse diplomater med blå nummerplader. Og Torres kom ikke i første række for at slå et slag for sine fortræffelige vine, men for at holde et foredrag om klimaproblemer og bæredygtighed.
Torres er manden, der igennem mange år med fremsyn og dygtighed er gået forrest for at hæve kvaliteten i spansk vin – han er virkelig, som nyhedsmagasinet Time skrev – "the wine king of Spain".
Men Miguel Torres er også Spaniens svar på USA's Al Gore, og det var i den egenskab, han var på besøg i Danmark.

Hvad betyder 1 grad?
I sit foredrag skildrede Torres verdens klimaproblemer og gav eksempler på, hvad de betyder for vinens verden. Fx nævnte han, at gennemsnitstemperaturen i vinmarkerne er steget en grad i løbet af de seneste 40 år og fortsat er stigende. Og af samme grund er tidspunktet for høsten blevet tidligere og tidligere.
Når druerne får varme, udvikler de hurtigt det sukker, der skal forvandles til alkohol, men samtidig når kerner og drueskind, der er afgørende for vinens aroma, ikke en optimal udvikling. Druerne må plukkes for tidligt, og vinen bliver skarp, bitter og underudviklet.
Så må man til at dyrke druerne på højere beliggende og dermed køligere vinmarker, eller man må vælge nogle andre druesorter. Men mon vinbønderne i Bourgogne vil være glade for at forlade Pinot Noir og gå over til Zinfandel?

Et dystert billede
Det var et dystert billede, Torres udmalede under sit foredrag – og han illustrerede det på glimrende vis med grafer og billeder. Men han fortalte også, hvad man kan gøre – og ikke mindst, hvad han og hans team i Spanien gør for at producere druer og vin på bæredygtig vis.
Hans nye Waltraud-kælder (opkaldt efter hans kone) og hans spritnye vinhus i Priorat er således indrettet efter alle kunstens regler, så man sparer på både vand og elektricitet. Selv kører han rundt i en hybridbil.
Det kom vi lidt ind på i en serie postkort, som vi bragte i 2008 efter et besøg hos Torres.

En bæredygtig dansk importør
Efter foredraget deltog vi i en smagning af en række af Torres' vine – og til dem er der stjerner længere nede.
Vinene har to importører i Danmark. Vinene til supermarkeder og toldfrit salg importeres af Hans Just, mens vinene til vinhandeler og restauranter importeres af H.J. Hansen.
Det sidste firma er interessant, når vi taler om bæredygtighed. Vinfirmaet H.J. Hansen er nemlig kun en lille del af et af Danmarks store genbrugsfirmaer, Hempel-Hansen koncernen, der med 200 medarbejdere indsamler og bearbejder mange former for metal.
Jens Hempel-Hansen, der er koncernens ejer og direktør, fortalte som et eksempel, at firmaets bearbejdning i løbet af et år af 75.000 tons aluminium sparer en stor mængde CO2. Mængden svarer til, hvad der produceres ved opvarmningen af 125.000 enfamiliehuse.
Man kan vel sige, at Torres vine er i de rette bæredygtige hænder her i Danmark.


Tre nye Masters of Wine
For nylig udklækkedes tre nye Masters of Wine i London, hvorved antallet af folk med den fine titel er nået op på 300 på verdensplan.
De nye MW’ere kommer fra henholdsvis Østrig, Singapore og Storbritannien, og i alt har 24 forskellige lande nu en eller flere MW’ere. Danmark har ikke en eneste, men mon ikke vi også kommer med på vognen en dag.
Master of Wine regnes for toppen af poppen, når det gælder internationale vinuddannelser.
Den første MW’er blev udklækket i 1953 – dengang var det kun britiske vinhandlere og vinimportører, der kunne opnå titlen. Siden 1980 har hele verden kunnet være med.



Det er faconen, der tæller
Glassets form har stor betydning for, hvor hurtigt man bunder indholdet - i hvert fald når det gælder øl.
Det viser en ny britisk undersøgelse, hvor man har filmet 159 mænd og kvinder, mens de drak øl og sodavand af henholdsvis lige og buede glas. Forsøgspersonerne var inddelt i to grupper efter glassenes form, og der var selvfølgelig nøjagtig den samme mængde væske i samtlige glas.

Længere tid med lige glas
For sodavandernes vedkommende var der ingen forskel på den tid, det tog at drikke indholdet i de forskellige glas. Men når det kom til øllet, var der stor forskel. Det tog generelt 11 minutter at bunde de lige glas, mens de personer, der drak af de buede glas, kun var omkring 7 minutter om det.
Ifølge forskerne skyldes resultatet, at folk normalt tænker over, hvor hurtigt de drikker, når der er en alkoholisk væske i glasset, men at det er langt sværere at vurdere, hvor meget et glas indeholder, når det er buet.
Gad vide, om det forholder sig på samme måde med vin … Man kunne jo prøve med et almindeligt vinglas og et lige vandglas.






17 postkort fra Tyskland
VinAvisens Mariette har været på en tur til Tyskland, hvor hun har besøgt vinregionerne Rheinhessen og Franken. Det er blevet til en serie på 17 postkort, hvoraf vi har bragt de ti første i uge 38, uge 39 og uge 40. Her kommer de næste tre, hvor vi oplever Weingut am Stein by night, lugter til kokasser og nyder gode vine.



.......
Weingut am Stein by night. I den kubeformede bygning er der både smagerum og vinbutik og en formidabel udsigt over den gamle residensby Würzburg.

Postkort nr. 11 fra Tyskland:
Gammelt vinhus i spritny ramme
Byen Würzburg er med sit store slot og sin gamle bydel et kulturelt centrum i Franken. Og højt hævet over byen med en fantastisk udsigt over mod slottet ligger Weingut am Stein. Oprindeligt lå vinhuset inde i byen, hvor det blev grundlagt af familien Knoll i 1819.
Det er stadig i samme families eje, men i 2003 udskrev familien en arkitektkonkurrence om et nyt vinhus, og det blev tegnestuen Hofmann Keicher Ring, der vandt.
Det blev til en rå, enkel og flot arkitektur, og det er langt fra det eneste af den slags supermoderne vinhuse i Franken. Stadig flere arkitektoniske perler lever side om side med de ældgamle vingårde.




.......
Vinmager Tom Glass så ud til at more sig lidt, da han bad holdet af internationale vinskribenter om at lugte til hans forarbejdede kokasser.

Postkort nr. 12 fra Tyskland:
Brændenælder og kosmiske kokasser
Vinmagerne i de frankiske vinhuse er typisk tredje eller fjerde generation i den familie, der ejer vinhuset. Hos Weingut am Stein kommer vinmageren helt fra Adelaide i Australien. Tom Glass hedder han, og han har taget en stor glæde for biodynamisk vindyrkning med i bagagen.
Han fortalte med begejstring om sine biodynamiske naturpræparater af blandt andet brændenælde, baldrian og røllike, som tilsættes komposten i små doser, så den bliver mere velafbalanceret.
Han viste os også den såkaldte "horn-gødning", der fremstilles ved at begrave kohorn fyldt med kokasser i jorden vinteren over. Under nedgravningen bliver indholdet krydret med kosmisk energi og er dermed ekstra godt som vinmarks-gødning.
Tom Glass fyldte en stor skål med den færdige "horn-gødning". - Værsgo, lugt til det, sagde han. Vi forsøgte forsigtigt, men der var faktisk ikke den ringeste rest kokasse-lugt tilbage.



.......
Tom Glass og hans æggeformede gæringstank af beton. I dag er der omkring 800 vinproducenter på verdensplan, der benytter sig af den slags tanke.

Postkort nr. 13 fra Tyskland:
En 15 cm tyk æggeskal
Ifølge Tom Glass giver biodynamisk vindyrkning i modsætning til den konventionelle blandt andet en mindre hård jord og stort set ingen rådne druer i klaserne.
Der fremstilles glimrende vine hos Weingut am Stein - uanset om biodynamikken har en del af æren eller ej.
Hvidvine på Silvaner-druen udgør den vigtigste del af vinhusets produktion, men på de i alt 28 hektar vinmarker dyrkes der også Riesling, Pinot Blanc og Pinot Gris samt Spätburgunder til rødvin.
Tom Glass viste os også en gæringstank af beton formet som et æg, som han bruger til nogle af sine vine. Betonen nedbryder ifølge vinmageren noget af syren i vinen - altså tager toppen af den.
Hver gang ægget har været anvendt og skal renses, ryger der 2 mm af indersiden. Betonen eroderer simpelt hen under gæringen. Men da æggeskallen er 15 cm tyk, skulle der være nok at tage af til de næste mange år.






Filmen "A Year in Burgundy" er fuld af stemningsfulde scener.

Ny film om Bourgogne
En ny film om Bourgogne, A Year in Burgundy, er lige på trapperne. Det er den britiske filminstruktør, David Kennard, der som fluen på væggen har fulgt syv vinproducenter i det berømte vindistrikt igennem hele 2011.
Filmen skildrer arbejdet i vinmarkerne og vinerierne fra de første knopper folder sig ud, til vinen tappes på flasker. Man oplever producenternes glæder og deres bekymringer over tidlig frost, hedebølger og haglvejr.
Filmen kommer også tæt på familielivet i vinhusene og på den mere ceremonielle side af Bourgogne med vinbroderlaugets årlige sommerbanket på Clos de Vougeot.

Legendarisk vinproducent medvirker
Blandt de syv vinproducenter møder vi også den ene af de to ejere af Domaine de la Romanée-Conti, Lalou Bize-Leroy. Hun er nu over 80 år gammel men er stadig den, der står for fremstillingen af domænets legendariske vin.
På filmens hjemmeside kan man se en lille trailer, og det tegner godt. Der er både smukke og sjove billeder imellem.
A Year in Burgyndy får premiere i London i næste uge og bliver dernæst vist i Paris og New York. Og mon dog ikke den også snart kommer på dvd.
David Kennard vil gerne lave en serie af film over samme læst, og han er allerede i gang med at lave en med titlen "A Year in Champagne".




.



Chokolade-dyppet vin
Hvis man ikke kan vælge, om man skal give værtinden en æske chokolade eller en flaske vin, kan man jo bare købe en flaske, der er dyppet hele tre gange i chokolade. Det kan man gøre hos det californiske vinhus Goosecross Cellars, der har slået sig sammen med en lokal chokolatier om fremstillingen af de noget specielle flasker.
Man kan vælge mellem rødvin på Merlot eller Cabernet med henholdsvis lys eller mørk chokolade.


Disney skænker vin i glassene
For 41 år siden opførte Walt Disney den første af i alt fire Magic Kingdom parker i USA, og fra dag et har man i disse parker - ligesom i mange af Disneys andre etablissementer - haft en nul-alkohol politik. Ikke en af de mange restauranter i parkerne har måttet servere vin eller øl.
Det er også gået fint indtil nu, hvor Disney ifølge The Drinks Business vil åbne en fransk tema-restaurant, Be Our Guest, i de fire parker. I den forbindelse har man erkendt, at enhver, der går ind i en fransk restaurant, forventer, at der bliver serveret vin til maden.
Så for første gang vil det blive muligt for voksne at nyde et glas vin eller øl i en af disse Magic Kingdom parker - mens børnene slubrer sodavand i sig. Vinlisten vil bestå af 20 franske og californiske vine.
I Frankrig - i den store Eurodisney park uden for Paris - har det ikke været muligt for Disney at opretholde alkoholforbuddet lige så længe som i USA. Det ville de vinglade franskmænd ikke finde sig i, og efter massive klager til ledelsen af parken, måtte Disney bøje sig og indføre vinkort i flere af restauranterne.







Vinflasker i smart indpakning
Der er som bekendt begrænset plads på en traditionel vinetiket - alt for begrænset mener man hos designfirmaet Stranger & Stranger, som har sin base i Storbritannien men har åbnet en filial i USA.
Firmaet har derfor i samarbejde med vinhuset Truett-Hurst i Sonoma for nylig lanceret en serie vine med noget større "etiketter". Vinserien, der er døbt "Evocative Wrapped Bottles" er pakket ind i genbrugspapir, og det giver udover almindelige oplysninger som vinens navn, årgang og alkoholindhold plads til en masse andre informationer.
På nogle af flaskerne er der fx givet opskrifter på retter, som vinen egner sig til, mens andre er prydet med en sjov vinøs historie eller en særlig flot tegning.
Vinene er også udstyret med hippe navne som Curious Beasts, Bewitched osv.
Da flaskerne kom på de amerikanske forretningshylder, blev de revet væk.


Den bedste svenske vin
Sverige er stadig kun et spirende vinland, men landets vinproducenter har - ligesom i Danmark - deres egen forening, Svenska Vinodlare.
Hvert år afholder foreningen en konkurrence, hvor det forrige års årgang bliver bedømt og præmieret.
I år gjaldt det årgang 2011, og blindsmagningen omfattede ifølge www.wownews.se kun 22 svenske vine. Det ringe antal flasker skyldtes det dårlige vejr sidste år i druernes vækstsæson.
Kun syv flasker blev tildelt præmier, og heraf blev den fadlagrede hvidvin Wannborga Solaris fra Wannborga Bränneri & Vingård på Öland kåret som årets absolut bedste vin.
Så den skulle det altså være værd at gå efter, hvis man vil have svensk vin i glasset.





En del af de 25 vinbøger er på dansk.

STOR QUIZ
Få endnu en chance
for at vinde
25 bøger om vin
I sidste uge indledte vi en konkurrence, der løber over tre uger.
Præmien er en tung kasse med 25 vinbøger, og du deltager i lodtrækningen, hvis du kan besvare de fem spørgsmål herunder.
Besvarede du også de fem spørgsmål i sidste uge, fordobler du dine chancer – det kan du i øvrigt stadig nå ved at klikke her.
Endnu fem spørgsmål bringer vi i næste uge, og du får dermed mulighed for at kaste hele tre lod i puljen.
Send os en mail med dine svar på de fem spørgsmål. Skriv A, B eller C ud for nummeret på det enkelte spørgsmål og tilføj dit navn og din postadresse.
Og send så mailen til quiz@vinavisen.dk senest fredag d. 19. oktober. Svarene bringer vi i uge 43. Her kommer de næste fem spørgsmål:
.......
........
6. Hvad er Nebuchadnezzar?
A. Et vindistrikt i Libanon, oprettet i 1998.
B. En stor champagneflaske til 15 liter vin.
C. Gærsvampen Nebu279Z, der anvendes til gæring af mange Bourgogne-vine.

7. I hvilket land har ordet vermouth sin oprindelse?
A. Kroatien
B. England
C. Tyskland

8. På hvilke vine kan der af og til stå ordene goût americaine?
A. Sherry
B. Madeira
C. Champagne

9. I 1860'erne blev alle Europas vinmarker angrebet af et skadedyr. Hvad var det for et dyr?
A. Dræbersneglen Escargot mariné.
B. Vinlusen Phylloxera vastatrix.
C. Den tibenede snudebille Billo snyltarius.

10. Du har arvet en Bordeaux Supérieur 1961. Hvad gør du ved den?
A. Åbner den og bliver ikke spor overrasket over, at den ikke er værd at drikke.
B. Gemmer den endnu i en halv snes år, idet 1961 jo var en fremragende årgang.
C. Sender den ind til en vinauktion og håber, at den indbringer en masse penge.

Flere spørgsmål i næste uge - og endnu en vinderchance!
........
...



Moskoiboys cocktailmikser forfra og fra siden.

Besynderlig cocktailmikser
En russer, der kalder sig Moskoiboy, har opfundet en højst mærkværdig cocktailmikser, som ved første øjekast ligner noget, man bruger i et laboratorium.
På sin hjemmeside fortæller opfinderen, at han har brugt måneder på at udvikle mikseren, der består af en masse små rør til forskellig slags alkohol og juice. Rørene er forbundet med et tastatur, og når de er fyldt op med væsker, kan man pumpe ingredienserne ned i glasset ved at skrive forskellige ord. Det ser ganske malerisk ud, når de mange forskelligt farvede væsker løber gennem et virvar af slanger, før de ender i glasset.
Nøjagtig hvordan den mystiske mikser er konstrueret og anvendes, kan ses på en lille film på YouTube. Moskoiboy gør opmærksom på, at der er tale om en prototype, som han vil videreudvikle.
Ja, hvad finder man dog ikke på …


Dødbringende spiritus i Tjekkiet
Illegale spiritusflasker har sneget sig ind på det tjekkiske marked, og det værste er, at indholdet er blandet med træsprit og derfor direkte livsfarligt.
Indtil videre er 22 tjekker døde efter at have drukket den illegale alkohol, og yderligere 36 er indlagt og i overhængende livsfare.
Myndighederne i Tjekkiet har ifølge The Drinks Business straks stoppet alt salg af spiritus med et alkoholindhold på mere end 20%, og Polen, der er et af de store aftagerlande af tjekkisk spiritus, har indført en måneds importstop.

Bagmændene er ikke afsløret
Man har allerede arresteret mere end 20 personer, som har stået for tapning og distribution af den giftige alkohol. Men det destilleri, der har fremstillet den dødbringende spiritus, har man endnu ikke fundet.
I Tjekkiet er man selvfølgelig interesseret i at optrevle sagen hurtigst muligt - også for igen at få gang i handelen med landets spiritusprodukter. Der er trods alt tale om en industri, som hvert år bibringer den tjekkiske statskasse omkring 750 koruna (cirka 225 millioner kr.) i skatteindtægter.
.....




.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Philipson Wine har optaget importen af vine fra en række vinehuse. Fra Italien: Livio Felluga og Le Salette. Fra Spanien: Castell d´Age Cava, Esteban Martin og Bodegas Mureda. Fra Frankrig: Domaine Simone Tremblay, Montpeyroux, Château la Nerthe, Domaine de la Vieille Julienne, Domaine de Bonserine og Domaine du Cayron. Fra Sydafrika: Newton Johnson og Strandveld. Og fra Chile: Antiyal.
    * H.J. Hansen Vin har d. 1. oktober slået dørene op for en ny H.J. Hansen/Vinspecialisten butik i Dronningens Tværgade 30 i København. Butikken, der er nr. 50 i vinforretningskæden, er på over 250 kvadratmeter.--,,,,,,,,,,
    ,--,



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

ikke

.
.

    Knut Gotfredsen (f. 1949) er vokset op i Randers, hvor han tog studentereksamen i 1969 på Randers Statsskole. Herefter gik turen til København for at læse til ingeniør, men ak - studiet blev aldrig fuldført. I stedet kastede han sin kærlighed på revisorbranchen, og han har i dag haft sin faste gang i 32 år hos revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte - heraf 25 år som partner.
    Allerede midt i 1970'erne fik Knut Gotfredsen smag for god vin, og de første store smagsoplevelser var Fonseca Choco Port og Château Vaudieu fra Châteauneuf-du-Pape.
    Midt i 1980'erne fik han via en vingave øjnene op for hvid Bourgogne, især Puligny-Montrachet. Herefter fulgte perioder med fokus på vine fra Bordeaux, Porto, Bourgogne, Spanien, Australien og Californien og senest Champagne.
    Jørgen Krüff fra L'Esprit du Vin samt den svenske champagnespecialist Richard Juhlin har været vigtige inspiratorer, når det gælder udforskningen af champagnens verden. Til dags dato regner Knut Gotfredsen med at have smagt ca. 500 forskellige champagner, hvoraf den største oplevelse var Moët & Chandon 1959 på magnum.
    I 2011 åbnede han en netbutik med vin. Den skulle naturligvis hedde Vinentusiasten. Her lægger Knut Gotfredsen vægt på god service og på, at valget af vin er mindst lige så vigtigt som valget af mad. Sortimentet er egne importerede vine fra Californien og Sydafrika samt et spændende udvalg af ca. 80 forskellige champagner. Kunder, der vælger selv at afhente de bestilte vine, kan altid regne med at få serveret et glas vin og få en god vinsnak.
    Privat er Knut Gotfredsen gift med Birgitte og har en voksen søn, Anders.
    Adresse: Vinentusiasten, Lyngdalen 11, 2850 Nærum (kun til afhentning efter aftale), tlf.: 40 20 83 33, email: knut@vinentusiasten.dk, www.vinentusiasten.dk.

,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Følger kvaliteten procenten?
E. Jakobsen har fået at vide af en god ven, at jo højere alkoholprocenten er i en vin, desto bedre er vinens kvalitet. Men er det virkelig rigtigt?
Vi er ikke enige. Alkoholprocenten er i høj grad et spørgsmål om vinens stil, ikke dens kvalitet. Der er liflige og vellavede vine med kun 12% alkohol, egnede til lette retter og et glas på terrassen. Og der er kraftige vine med 14-15%, skabt til store bøffer og lige så kraftige gryderetter.
Men det skal ikke nægtes, at man af og til møder bamsevine, hvis frugt ikke formår at afbalancere alkoholen, og som man nemt bliver træt af. Det er efter vor mening en mangel på kvalitet.
Den slags vine bør man i øvrigt skænke let afkølede. Så maser alkoholen sig ikke så kraftigt på.
Der er talt meget om, at alkoholen i vinene er ved at blive alt for kraftig. Men hvordan ser det ud i rene tal?
Hvis man (som mand) kan drikke tre glas vin med 12½% alkohol, så kan man med 14½% kun drikke 2,58 glas og med 15% kun 2,5 glas – hvis man vil nøjes med den samme mængde alkohol. Dette er også værd at have i tankerne. (Her taler vi om dagligt forbrug, ikke bilkørsel).

Hvad betyder 9% + 2,5%?
Peter Neustrup skriver: – Jeg skænkede den anden dag en spumante, som ifølge etiketten holdt 9% + 2,5%. Tidligere har jeg set rødvin – en Valpolicella – som holdt 13,5 + 5%. Hvad betyder det?
Et fjernt sted i vore forenede hjerner fortæller os, at vi engang har fået forklaringen, men desværre er den forsvundet i tågerne. Så derfor: Hvis nogle af vore kyndige læsere har svaret, hører vi meget gerne. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    193 Vinfade og andet gods blev kontrolleret i toldboden fra 1760'erne i Den Gamle By i Aarhus (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 142 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Kondoli, Marani, Rkatsiteli, Kakheti Region, Georgien, 2008, middel alkohol (13,5%)
58 kr., pris ved 6 flasker: 53 kr., Georgisk Vin
En frisk og fint krydret hvidvin, der hænger godt sammen. I eftersmagen er der et lille, bittert bid, der er fortræffeligt til mad. Prisen er attraktiv.


Crest, Hardy's, South Eastern Australia, Australien, 2011, lav alkohol (12,5%)
78,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 41): 38,17 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Forfriskende, let og fint krydret hvidvin på druerne Chardonnay og Sauvignon Blanc. Tilbudsprisen er yderst attraktiv og udvirker den femte stjerne. Flasken har skruelåg.


Gran Viña Sol, Torres, Penedès, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
95 kr., H.J.Hansen Vin
Blød og meget lækker hvidvin på druerne Chardonnay (85%) og Parellada. Den har moden frugt og syre i fin balance, noter af fersken og en diskret fadsmag. En yderst vellavet vin.


Domaine Thomas, Chardonnay, Saint Véran, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
100 kr., Køge Vinhandel
En dejlig Bourgogne-hvidvin fra et lille distrikt i det sydlige Mâconnais. Den har en god, koncentreret og mineralsk druesmag med toner af pære. En nydelse!


Riva Ranch, Wente, Chardonnay, Arroyo Seco, Monterey, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
179,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 139,75 kr., Skjold Burne
En ualmindelig lækker hvidvin med en fin duft og en spændende druesmag med toner af pære og æble, støttet af fint integrerede fadtoner. Vinen har gæret på sit bundfald, der har tilført yderligere facetter til smagen.


Milmanda, Torres, Chardonnay, Conca de Barberà, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
265 kr., H.J.Hansen Vin
Stor og flot hvidvin med dejlig frugt. Kan man lide elegant hvidvin med fadtoner - ristet brød, smør osv. - så er denne vin sagen.

Rosévin


Santa Digna, Torres, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile, 2011, lav alkohol (13%)
95 kr., H.J.Hansen Vin
Super-rosé med en flot krydret duft, en intens frugtsmag og fin sødme - helt uden den marmeladesmag, nogle roséer har.

Rødvin


Le Paradou, Château Pesquié, Grenache, Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En uhøjtidlig, fyldig og frugtrig rødvin med noter af chokolade i duften og med en krydret og frisk smag med et bid af lakrids til slut. En absolut god vin til prisen. Flasken har skruelåg.


Domaine Preignes le Vieux, Coteaux du Libron, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
54 kr., Franske Vinhus
En glimrende rødvin på økologiske druer, saftig, blød og lækker og med noter af ... er det mon fyrrenåle? Perfekt med de kultiverede procenter. Til den lave pris er den et scoop.


Vidigal Wines, Douro, Portugal, 2010, lav alkohol (13%)
59,95 kr., ViniPortugal
Fyldig rødvin med afrundet frugt, peber og en venlig sødme. En vin, som mange vil kunne lide, og til en rimelig pris.


Torrelas, Le Tenute di Carlo Pili, Cannonau, Sardinien, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
69 kr., VinDanmark.com
Vellavet rødvin på den sardiske lokaldrue Cannonau. Den har god frugtfylde og krydrede toner.


Ventoso, Morellino di Scansano, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Vinova
En yderst vellavet rødvin, harmonisk og lækker med frugt - kirsebær og andre røde bær - og fint krydderi. En vin, der langt væk signalerer italiensk kvalitet. Ved seks flasker et godt køb.


Las Moras, Malbec, San Juan, Argentina, 2011, lav alkohol (13%)
79 kr., Glud Vin
En rigtig dejlig rødvin i god balance. En glimrende Malbec. Den har en fin sødme, men også et lille bittert bid i retning af slåen eller enebær, der er god til mad.


Familiae, a6mani, Primitivo, Manduria DOP, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Rødvin med en varm og dejlig frugtsmag - masser af røde bær og en god krydring. Samt en lille, behagelig sødme, som mange vil være glade for.


Ibéricos, Crianza, Torres, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
95 kr., H.J.Hansen Vin
En elegant, klassisk og karakteristisk Rioja-rødvin, ikke for tung og med en frisk druesmag med diskrete fadtoner. Lang eftersmag.


Spice Route, Mourvèdre, Sydafrika, 2008
110 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Vinentusiasten
Det er sjældent at smage en vin på 100% Mourvèdre. Det er en drue, der ellers må nøjes med en birolle i samspil med andre druer. Vinen smager virkelig godt. Fire år gammel og fint modnet. Der er ikke angivet nogen alkoholprocent på flasken. Fy, skamme!


Artemis, Mont Rochelle, Western Cape, Sydafrika, 2007, høj alkohol (14,5%)
114 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
Superlækker rødvin med en dyb, bred og kompleks smag. En varm vin - en vin til den kommende vinter. Måske endda en julevin.


Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2008, høj alkohol (15%)
125 kr., Amka
En aldeles udmærket Amarone med bred frugt og fin sødme - og ingen spritkant.


Clos Gebrat, Priorat, Spanien, 2010, høj alkohol (15%)
159 kr., pris ved 12 flasker: 100 kr., Skovgaard Vine
Bredskuldret, men samtidig elegant rødvin med intens frugt, der fint afbalancerer de 15 procent alkohol. Prisen ved tolv flasker er yderst attraktiv.


Salmos, Torres, Priorat, Spanien, 2010, høj alkohol (15%)
175 kr., H.J.Hansen Vin
Flot rødvin med en fyldig frugtsmag med bløde tanniner, der fint afbalancerer de 15% - uden spritkant. En af de bedste Priorat-vine, vi har smagt i nyere tid.


Clos de Lupé, Monopole, Domaine du Château-Gris, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
175 kr., på tilbud indtil 21. oktober: 125 kr., Vinoble
En god og ret let rødvin, der hænger godt sammen. Den har en dejlig frisk og frugtagtig Pinot-smag med fint krydderi og tilpas syre. Dertil et lille bid, der gør vinen fin til mad.


Opera, Tenuta Cavalier Pepe, Aglianico, Taurasi, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
249 kr., pris ved 12 flasker: 224,10 kr., Distinto
Fornem rødvin, der udvikler sig i munden med harmoni og kompleksitet - med mørke bær, sort peber og mange andre facetter. En udpræget madvin til lige så flotte (kød)retter.


Mas la Plana, Torres, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
305 kr., H.J.Hansen Vin
Denne vin er Torres' flagskib og vinen, der i 1979 ved en smagning i Paris sejrede over franskmændenes Château Latour (dengang hed den spanske vin Gran Coronas). Vi har smagt den i næsten samtlige årgange, og det er stadig en vidunderlig vin - en symfoni af temaer: Druer, jordbund, sol, mørke bær, chokolade, kaffe ... Det er en vin, der kan ligge i mange år og mindst bør være fem år gammel, før man nyder den. Den yderst rimelige pris for en vin på niveau med de store cru'er i Bordeaux fortæller, at med vine i den klasse giver man 300 kr. for oplevelsen af vinen - og med de store bordeaux'er flere tusinde kroner ekstra for sjældenhed, historie og berømmelse.


Le Nonce, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En hverdags-rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Corralillo, Matetic, Pinot Noir, San Antonio, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En meget saftig rødvin - og en dejlig vin med god, ren frugt og noter af citrus og grape. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.


Map Maker, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2010, middel alkohol (14%)
129 kr., på tilbud til 99 kr., Jysk Vin
Dejlig Pinot-duft og pæn Pinot-smag med ren og frisk frugt. Dertil en lille sødme - plus lidt spritkant i eftersmagen. Flasken har skruelåg.


Mimoso, Castello di Montegione, Orvietano Rosso, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
155 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Kokkens Vinhus
Dansk/italienske Lorenzo Misciattelli voksede op i Birkerød, og i 2002 købte han sammen med sin danske Rikke det gamle Castello di Montegiove i nærheden af Orvieto. Dette er en af deres vine og efter vores mening den bedste af de tre, vi har smagt. Vinen er lavet på druerne Merlot, Montepulciano og Sangiovese, og den har god frugt og en masse krydderi. Endvidere en god syre. Helt klart en madvin.


Haut-Cluzet, Bordeaux, Frankrig, 2007, lav alkohol (12,5%)
39,95 kr., Philipson Wine
En enkel og behageligt tør rødvin med et strejf af lakrids. Eftersmagen er lidt spinkel, men prisen er jo også tilpas lav.

Sød vin


Quinta do Grifo, LBV Portvin, Portugal, 2007, høj alkohol (20%)
99 kr., Rema 1000
På mange måder en udmærket portvin med god frugt og sødme, men desværre også med en ret markant spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.