Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07. 2013



Nyheder i uge 7, 2013








Masser af bulk fra oversøiske lande
Stadig mere vin fra de oversøiske lande sendes til Europa som bulk. I 2012 udgjorde bulkvin hele 54% af al den vin, der blev eksporteret fra Australien og overhalede dermed for første gang landets eksport af flaskevine. Eksporten af australsk bulkvin er dermed seksdoblet i løbet af de sidste ti år.
Australien er det største eksportland, når det gælder bulkvin fra den nye verdens vinlande. Dernæst kommer Chile, og også herfra sendes der stadig mere bulk til Europa. I de første seks måneder af sidste år udgjorde den eksporterede bulk 36% af den samlede chilenske vineksport.
Også fra Sydafrika består halvdelen af eksporten i dag af bulk. Først når vinen når frem til sit bestemmelsessted, tappes den på flasker.

Kæmpeposer til 32.000 flasker
Der er flere måder at transportere denne megen bulkvin på. En af dem fremgår af en artikel i Bloomberg Businessweek.
Hardy's er det bedst sælgende australske vinmærke i Storbritannien, og når denne vin skal sendes som bulk til briterne, foregår det i kolossale plasticposer, der kan indeholde 24.000 liter vin, svarende til 32.000 flasker.
Som det lyder fra firmaet Accolades, der ejer Hardy's, så sender man vin rundt i verden - ikke glas.
Det er ikke bare bedre for miljøet. Der er også penge at spare ved at sende som bulk - hvilket igen gør det muligt at sælge vinen til lave priser i aftagerlandene.

Glas og pap fylder
Når man sender vin i flasker i containere, mister man omkring en tredjedel af pladsen til glas og pap.
De containere, man typisk bruger til eksport af vin, kan rumme 9900 liter vin, hvis vinen er tappet på flasker. Og det koster omkring 3400 AUD (cirka 19.300 kr.) at sende en sådan container fra den australske stat South Australia til Europa.
Tilsvarende koster det cirka 4000 AUD (cirka 22.700 kr.) at sende en af kæmpe-poserne med de 24.000 liter vin ud på den samme lange rejse.


Til primeur-smagning i Rioja?
Primeur-smagninger og -salg, hvor den nye årgang vin bliver smagt og efterfølgende solgt, mens den endnu ligger på fad, er noget, man normalt forbinder med Bordeaux.
Men nu har fire top-vinproducenter i Rioja tænkt sig at slå pjalterne sammen og forsøge at få etableret et lignende primeur-system i det spanske vindistrikt.
Det drejer sig ifølge The Drinks Business om vinhusene Contino og Artadi, der allerede tilbyder primeur-salg af deres vine, samt firmaet Remelluri og familien Eguren, der ejer Viñedos de Páganos.
Ingen af vinhusene ønsker at kæmpe mod Riojas lokale vinmyndighed, Consejo, eller på nogen måde at udskille sig fra resten af Rioja. De ønsker derimod at højne anseelsen af distriktet og dets vine via et primeur-systemet, der - ligesom i Bordeaux - skal trække vinskribenter og andre branchefolk til fra hele verden.
Spørgsmålet er, hvor mange vinhuse der i den sidste ende vil gå med til at indføre sådanne Bordeaux-lignende tilstande. I Rioja er der en dybt forankret tradition for at lade vinene modne på fad i flere år, før der for alvor bliver smagt på dem.




Hos Château Le Puy foregår høsten via håndkraft - ligesom der pløjes med heste og fremstilles vin på biodynamisk dyrkede druer.

Bordeauxs første enkeltmarks-AOC
Frankrig har omkring 280 appellationer. Nogle er meget store, som fx Champagne, mens syv af appellationerne kun består af en enkelt vinmark. Et eksempel er Romanée-Conti i Bourgogne og Coulée de Serrant i Loire.
Bordeaux har ikke en eneste enkeltvinmarks-appellation, men det bliver der ifølge Decanter måske lavet om på nu.
Bordeaux-slottet Château Le Puy har nemlig ansøgt appellations-myndigheden INAO om at få et enkelt område på kun 5,6 hektar af slottets i alt 51 ha marker anerkendt som en selvstændig appellation.

En sælig kalkstens-sammensætning
Slottet, der har været i familien Amoureaus eje siden 1610, ligger i den 525 ha store appellation Francs Côtes de Bordeaux.
Årsagen til ansøgningen er, at det lille vinmarks-område adskiller sig markant geologisk fra både resten af Château Le Puys marker og fra markerne i Francs Côtes de Bordeaux. Det har slottets ejere belæg for sort på hvidt, efter at et hold geologer har undersøgt jordbundsforholdene og fundet frem til, at det lille mark-område har en helt særegen kalkstens-sammensætning.
Nu venter familien Amoureau på INAO's endelige afgørelse, som forventes at komme i 2014.


Til_37/09






Verden har fået to nye druer til vindyrkning, den blå drue Arandell og hvidvinsdruen Aromella. Foto: Cornell University.

To nye druer skulle døbes
Med jævne mellemrum kommer der nye druer til vindyrkning på markedet - blandt andet fra Cornell University i New York, hvor forskere siden 1888 har udklækket 56 nye druer.
Der kan udmærket gå omkring 40 år, fra druen er skabt, til den er veludviklet nok til at blive frigivet til salg.
Som nævnt i uge 33 sidste år, stod Cornell over for at skulle navngive to nye druer, før de kunne frigives. Universitetet valgte at kaste bolden op til omverdenen på sin hjemmeside. Her kunne man læse alt muligt om de to druer, før man afgav sit bud på et par gode navne. Vigtigt var det, at navnene passede til druernes karakter, og det blev derfor oplyst, at hvidvinsdruen var vinterhårdfør og havde en krydret sødme, mens rødvinsdruen var meget mørk og sygdomsresistent. Og så skulle navnene selvfølgelig adskille sig markant fra verdens andre 7000 navngivne druer.

Nej tak til Edehka Gakwa
Der kom i alt 1000 bud på navne, og ved konferencen Viticulture 2013, der blev afholdt i Rochester for nylig, afsløredes så vindernavnene på de to druer. Indtil nu har de haft de lidt triste laboratorienavne NY76.0844.24 og NY95.0301.01.
Hvidvinsdruen har fået navnet Aromella, mens rødvinsdruen er døbt Arandell - der er en foreningen af det spanske ord "arandano" for blåbær og "ell" fra Cornell.
Vi ved, at der også var skandinaver med blandt dem, der kom med bud på navne. Men det var henholdsvis en pensioneret computermand fra Alaska, Michael Fleischhauer (rødvinsdruen) og Michael Borboa, en californisk vinmager og sangskriver, der vandt.
Blandt de bud på druenavne, som ikke fandt nåde hos Cornells dommerpanel, var blandt andet Zitrustaminer, Newyorka, Leatherstocking Allure, Obama White, Romney Red, Viampirat og Edehka Gakwa - der betyder "sol" på det indfødte amerikanske Cayuga-sprog.


Rekord mange druer i Californien
Det er rigtig godt at være californisk vinproducent i øjeblikket. De seneste tal fra National Agricultural Statistics Service viser, at druehøsten i Californien sidste år nåede op på 4388 millioner tons. Det er den største høst nogensinde, idet den har slået den hidtidige rekord fra 2005 - dog kun med 1%. Høstmængden er også hele 13% større end i 2011.
De 3885 mio. tons druer er gået direkte til vinfremstillingen, mens resten er brugt som spisedruer og rosiner.
Høstmængden af Chardonnay-druer udgjorde med 16,8% den største del af høsten. Dernæst kom Cabernet Sauvignon med 11,3%.
Nu skulle man måske tro, at det kunne give vinproducenterne problemer at komme af med den megen vin. Men ifølge magasinet The Grower er der en fin balance mellem udbud og efterspørgsel.




De imponerende store tagbjælker til Rathfinnys nye vinhus rejser sig højt over fundamentet.

Britisk vinproducent satser på eksport
Så vidt vi ved, findes der i dag kun en eneste engelsk vin på det danske marked, en mousserende vin fra Ridgeview. Og det er lidt trist, da briterne laver rigtig mange gode vine.
Men måske er der nye tider på vej. I hvert fald satser endnu et engelsk vinhus storstilet på eksport. Det drejer sig om Rathfinny, som er nabo til Ridgeview. Begge vinhuse ligger i East Sussex, der især er blevet kendt som et glimrende område for mousserende vine af høj kvalitet.
Ejeren af Rathfinny, Mark Driver, har bebudet, at han vil eksportere mindst 50% af sin vin, når hans nye vinhus er færdigt om nogle få år. Ridgeview eksporterer i dag 20% af sin produktion.

Storbritanniens største vinhus
Rathfinnys nye vinhus, der fremstilles af britisk eg og valnøddetræ, bliver det største i Storbritannien. Det vil kunne producere omkring 1 mio. flasker om året og skal også indeholde kontorer, smagerum m.m.
Byggeriet, der forventes at koste i omegnen af 4 millioner pund (cirka 34,6 mio. kr.), er allerede i fuld gang - animationer af de færdige bygninger kan ses på tegnestuen B4’s hjemmeside.
Det bliver et helt igennem bæredygtigt vinhus, som vil kunne spare miljøet for et årligt udslip på 16 tons CO2.
Men der skal jo også masser af druer til for at kunne lave de bebudede 1 mio. flasker. Mark Driver har allerede tilplantet 20 hektar markjord med vinstokke og er i gang med plantningen af yderligere 20 ha. Og han har tænkt sig at fortsætte med gradvis at forvandle de 64 ha landbrugsjord, han ejer, til vinmarker.







Den væmmelige prop-lugt
I det nye februar-marts nummer af Vinbladet fortæller Peter Winding følgende interessante historie om, hvordan opfindesomme folk i Ebberup fjerner propsmagen i en vin:
- Alle vinkendere kender duften af prop. Nogle mærker den mindste tone af det frygtede 2,4,6-trichloroanisole, andre kan slet ikke lugte eller smage det. Er den slem, vil ingen dog være i tvivl, hvis man sammenligner den syge vin med en sund vin. Hvor hyppigt er der prop i vinen? Korkindustrien siger i 0,7-1,2 %, vinkendere omkring 5 %.
- Smagen og duften af prop opstår foruroligende hurtigt. Jeg har fået prøveflasker sendt fra Frankrig med prop, og de var kun 14 dage gamle. Får du en vin med prop, så knæk proppen, og du vil ofte finde det svage sted som en sort streg, der virkelig lugter af prop.
Som vinkender og -smager har jeg oplevet det i de største vine fra Romanée-Conti til Château Ausone, så selv om producenten betaler op til 10 kroner for en prop, kan ingen vide sig sikker.

En lille bismag af plastik
For nylig skulle Peter Vinding så smage en flaske Lynch-Bages, Grand Cru Classé i årgang 1993 sammen med en god ven. Men vinen havde prop. Endnu en flaske af samme vin af en anden ældre årgang viste sig også at have prop.
En praktiserende læge, Ivan Rasmussen, fra Ebberup, havde fortalt Peter Vinding om en artikel, der beskrev, hvordan man kan fjerne propsmagen fra en vin.
- Jeg kom med mine to prop-vine fra aftenen forinden, så nu skulle det afprøves. Om det var sandt, at polyethylen-plastikkugler skulle have evnen til at binde 2,4,6-trichloroanisole. Kuglerne kunne ikke fremskaffes, så en lang "polyethylen luftslange" blev brugt, og begge vine løb igennem slangen/spiralen i løbet af 10 minutter.
Ingen var i tvivl, fire personer valgte det venstre glas som glasset, hvor propduften og -smagen næsten var væk. Den havde så en lille bismag af plastic, der fordampede efter en stund i karaflen. Slangen blev bagefter skyllet ren med brintoverilte, så skulle 2,4,6-trichloroanisolen være fjernet.


Guldmønter i turbanen
I uge 8 sidste år fortalte vi om de 497 guldmønter, der blev fundet under renoveringen af en gammel bygning til presning af druer hos champagnehuset Alexandre Bonnet.
Mønterne var fremstillet mellem 1851 og 1928 og vejede til sammen 17 kg. I dag svarer deres værdi til cirka 5,5 millioner kr.
I juni måned bliver guldskatten solgt på auktion hos Bonhams i Los Angeles, og halvdelen af det beløb, den indbringer, skal ifølge loven gå direkte til den arbejder, der fandt de mange mønter.
Arbejderen vil gerne forblive anonym, men ifølge Decanter drejer det sig om en ansat hos champagnehuset Lanson, der ejer Alexandre Bonnet - en mand uden de store indtægter, som nu efter alt at dømme bliver millionær. Den anden halvdel af hammerslaget går selvfølgelig til Lanson.







Holder sig kold i to timer
I denne uge er Valentins dag over os. Den fejres traditionen tro den 14. februar, der står på romantik i lange baner.
I den anledning har champagnehuset Veuve Clicquot skabt en romantisk udgave af husets rosé champagne i en japansk inpireret æske med ordlyden Veuve Clicquot Shakkei.
Shakkei, der kunne oversættes til "lånt landskab", er en japansk haveteknik, der går ud på at inkorporere elementer af det omkringliggende landskab i haven.
Japansk havekunst har måske ikke det store at gøre med Valentins Dag. Men det er bestemt en flot og elegant indpakning - og romantisk er det da også med de kirsebærblomster, blåregn og andre blomster og planter, der breder sig på emballagen.
Æskens åbning foroven leder tankerne hen på japansk papir-foldeteknik, og når æsken er åbnet, kommer en foring af aluminium til syne. Den har til formål at holde champagnen kold i to timer, når først flasken er tilpas afkølet i køleskabet. Det skulle være nok til at nå hen til kæresten med boblerne.
Længere nede på siden har vi anmeldt champagnen - og den skal nok sørge for, at det bliver en femstjernet Valentins dag.


Citater om vin og spiritus
Der findes mange citater om vin, whisky og andre alkoholiske drikke. I denne uge og de følgende to uger bringer vi tre rigtig gode citater, sagt eller skrevet af kendte mennesker gennem tiderne. Her kommer de første tre.
* I vin er der visdom, i øl er der frihed, i vand er der bakterier. (Benjamin Franklin, amerikansk videnskabsmand og politiker).
* Jeg drikker champagne, når jeg er glad, og når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene. Når jeg har selskab, betragter jeg den som et "must". Jeg hygger mig med den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg aldrig champagne - med mindre jeg er tørstig. (Lily Bollinger, tidligere ejer af champagnehuset Bollinger).
* Alkohol er måske nok menneskets værste fjende. Men i biblen står der, at du skal elske din fjende. (Frank Sinatra, amerikansk sanger og skuespiller).



Fra korkprop til kanin
Nu går vi som bekendt stærkt ind for skruelåg her på VinAvisen, men vi må jo se i øjnene, at der stadig findes en hel del korkpropper i halsene på vinflaskerne.
Men så kan man selvfølgelig altid få lidt sjov ud af lukketøjet med Corkers, der består af alle mulige plasticdimser, som kan bruges til at forvandle propperne til lidt af hvert.
Det er to israelske designfirmaer, Monkey Business og Reddish, der har fået ideen. I første omgang lancerede de æsker med tilbehør, der var egnet til at lave diverse dyr ud af propperne - nu er der også kommet æsker til "robot-fremstilling". Den slags kalder på det indre legebarn - der er sådan lidt "kastanjer og tændstik-dyr" over det.
Æskerne til dyr kan fås i Danmark - blandt andet hos Propagandashop.




.



    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag, og det gør vi med en række artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De seks første artikler har vi lagt ind på en særlig side. Her kommer den næste i rækken.

    Vinen til sushi
    Der findes efterhånden masser af sushi-restauranter i Danmark - også med take away. Men stadig flere danskere laver også selv de små, sunde japanske hapser hjemme i køkkenerne.
    Ris, tang, rejer, rå fisk og fint smagende grøntsager er typiske ingredienser i sushi. Smagen er som regel delikat og sart, men får kraft og krydderier fra soja, østerssauce og den stærke grønne wasabi.
    Japansk saké er selvfølgelig som skabt til sushi, og en kold læskende pilsner er også en god ledsager. Men hvis man nu holder mest af vin, så er der også mange gode muligheder - ikke mindst når det gælder hvidvin. Det skal være en vin, der er så fint smagende, at den ikke overdøver sushiens sarte og pikante smag. Samtidig skal den også kunne klare de lidt stærke dyppelser.
    Vælg en frisk og læskende hvidvin - gerne på Sauvignon Blanc, Riesling eller Chenin Blanc. Mousserende tørre vine er også glimrende ledsagere og giver et oplivende modspil til den kompakte ris.
    Visse rosévine med friskhed og god bærsmag er tillige fine til sushi. Og så er der de tørre sherry-typer, Manzanilla og Fino, der serveret afkølet ligeledes er sagen.
    Skal det være rødvin, så gå efter lette vine med god frugt - fx en Beaujolais. Et andet bud er tyske rødvine på Spätburgunder (Pinot Noir).
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til sushi. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    18 sushi-vine med 5 stjerner
    A.mano Rosa, Puglia IGT, Italien, 115 kr., Strandgaarden, smagt i 2012, uge 42
    Attems, Marchesi de Frescobaldi, Pinot Grigio, Venezia Giulia IGT, Italien, 2011, 125 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 30
    Billecart-Salmon, Brut Réserve, Champagne, Frankrig, 419,95 kr., Theis Vine, smagt i 2010, uge 49
    Castell de Raimat, Raimat, Albariño, Costers del Segre, Spanien, 2011, 85 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 24
    Domaine de la Chesnaie, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2011, 75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 36
    Easy to drink, Setzler, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, 99 kr., Haller Vine, smagt i 2012, uge 23
    Henry Fessy, Louis Latour, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, 99 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2012, uge 9
    Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Scheurebe, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2011, 94 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 42
    La Belle Hélène, Chaudron, Champagne, Brut, Frankrig, 2005, 209 kr., Irma, smagt i 2012, uge 48
    La Isla, Terapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2011, 89,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    La Gitana, Bodegas Hidalgo, Manzanilla, Sherry, Spanien, 99 kr., Vinslottet, smagt i 2010, uge 2
    Maru, Dopff au Moulin, Alsace, Frankrig 2011, 89,75 kr., Excellent Wine, smagt i 2013, uge 7
    Prosecco, Alvise Lancieri, Prosecco, Italien, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2012, uge 21
    Rafale, Vignerons Catalans, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, 40 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2013, uge 3
    Cuvée Philipson, Boekenhoutskloof, Sauvignon Blanc, Cape South Coast, Sydafrika, 2012, 74,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 43
    Veuve Clicquot Vintage, Champagne, Frankrig, 2004, 449 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 22
    Woodbridge, Robert Mondavi, Chardonnay, Californien, 2007, 69,95 kr., Føtex, smagt i 2010, uge 30
    Woodthorpe, Te Mata Estate, Sauvignon Blanc, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, 170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Laudrup Vin, smagt i 2012, uge 23

    .......







Husk VinAvisens aktivitetskalender
Klik ind, og læs om diverse arrangementer i vintersæsonen - blandt andet om en spændende sherry-smagning i Værløse samt Slagelse Vinfestival og Franske Vindage - den sidste en stor smagning af 200 vine fra hele Frankrig.

Penge i Calon-Ségur
Hvis man har en flaske rødvin fra 3. Cru-slottet Calon-Ségur i Bordeaux, kan det være en god idé at lade proppen blive i lidt endnu - især, hvis det er en af årgangene inden for de sidste tolv år.
I de seneste mange måneder har prisen for denne vin været i konstant vækst. Det viser de seneste tal fra den London-baserede internetvinhandel Liv-Ex, der har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.
Afhængig af årgangen er prisen steget mere eller mindre. Mest gunstig ser udviklingen ud for årgangene 2000 og 2008. Førstnævnte topper med det, der svarer til 547 kr.

En romantisk vin
Men også priserne for 2002 og 2007 er steget med mere end 40% siden juni sidste år, og de ligger i dag på det, der svarer til henholdsvis 430 kr. og 397 kr. Det er måske ikke formuer, men noget tyder på, at stigningen vil fortsætte.
På den anden side, så er vin jo til for at blive nydt - hvilket man fx kan gøre Valentins dag. Det er der faktisk mange, især asiater, der gør på grund af Calon-Ségurs etiket, der viser et hjerte. Historien om hjertet bragte vi i uge 8 sidste år.


8000 nordamerikanske vinhuse
I dag har antallet af vinhuse i Nordamerika rundet de 8000. I flere år i træk er der hvert år skudt adskillige nye vinhuse op i både USA og Canada - også under den økonomiske krise, selv om der var lagt en dæmper på udviklingen i de sidste to år.
Californien ligger stadig på førstepladsen med hele 3532 vinhuse. Men den største vækst i nye vinhuse har fundet sted i andre amerikanske stater samt i Canada. Washington ligger på andenpladsen med 670 vinhuse, hvorefter Oregon følger med 544 og New York med 310.

De fleste er ganske små
Kun 49 af de mange tusinde nordamerikanske vinhuse fremstiller mere end 6 millioner flasker om året. De fleste af vinhusene - i alt 6000 - er små med en årlig produktion på mindre end 60.000 flasker vin.
Tallene stammer fra 2013-udgaven af den guide, Directory & Buyer’s Guide, som det amerikanske vinmagasin Wines & Vines udgiver hvert år. Den indeholder et hav af informationer om den nordamerikanske vinindustri - om vinhusene, distributører af vinene, eksportmuligheder osv.
Guiden kan købes online og i papirudgave hos Wines & Vines.



Elektronisk vinkøler
Man kan afkøle sin hvidvin eller champagne i en spand med vand og isklumper. Men man kan også lade den såkaldte Iceless Wine Chiller fra det amerikanske firma Brookstone klare afkølingen.
Vinflasken stikkes ned i køleren, der er forsynet med en hightech LED-skærm, som viser den temperatur, vinen har. I en database kan man vælge mellem fyrre forskellige typer vin, og når man har valgt en vin på skærmen, vises den perfekte serveringstemperatur, hvorefter køleren begynder sit arbejde.
Skærmen giver også besked om, hvor lang tid der er tilbage, før man kan hælde den perfekt afkølede vin i glassene. Og så kan den ikke kun afkøle, men også opvarme en flaske - hvilket der vel ikke kan være særlig meget brug for, med mindre man vil nyde et glas varm sake.
Iceless Wine Chiller kan købes online hos Brookstone, der også sender til Danmark. Prisen er 100 dollars (cirka 562 kr.).






...




Fra bogen Mad med Gran.

Lav en gran-snaps
Det er herligt at tænke på foråret i denne vintertid. Det varer kun nogle få måneder, så begynder der igen at komme liv i planter og træer. Og alt det grønne kan bruges til meget andet end at se smukt ud - det gælder også de små grønne skud på gran- og fyrretræer.
Det fortælles der om i en ny bog, Mad med Gran - der, som titlen antyder, frem for alt er en madbog. Men der er også et par meget nemme snapseopskrifter.
Prøv fx at plukke et par håndfulde af de friske gran- og fyrreskud samt eventuelt et par grønne kogler. Hæld dernæst en flaske snaps over og lad blandingen trække i cirka en måned. Så er der snaps til frokostbordets sild.
I bogen gives der også tips til, hvordan snapsen kan få lidt ekstra krydderi med citron og vanille.
Mad med Gran er skrevet af Johanne S. Bjørndahl og Julie A. Swane, og udgivet af Forlaget Vingefang. Den kan købes for 100 kr. hos Dansk Hjemmeproduktion.





En computertegning af det nye besøgscenter hos Beefeater Gin i London. Hvis alt går vel, vil centret være færdigbygget i slutningen af 2013.




Se gin-destillering i London
I gamle dage - helt tilbage i 1500-tallet - var London et centrum for Gin-fremstilling.
I dag er der kun et af disse gamle traditionelle destillerier tilbage, Beefeater Gin, der blev grundlagt i 1863.
Hidtil er produktionen af den kendte gin foregået bag lukkede døre i Kennington i det sydlige London. Men det er snart slut. Destilleriet har nemlig besluttet sig for at åbne et topmoderne besøgscenter, hvorfra der er fuld udsigt til destilleringen.
Derudover vil centret fungere som museum, der fortæller historien om Beefeater og om gin-produktion i det hele taget i London gennem tiderne. Gæsterne vil også få mulighed for at se, lugte og røre ved de krydderurter og andre planter, der bruges i fremstillingen af ginnen.
Det nye center vil brede sig over to etager og 600 kvadratmeter, når det står færdigt senere i år.





.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Dragsholm Vine har fået importen af vinene fra champagnehuset Besserat Bellefon.
    * RC Wine er optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Peter Larsen (f. 1965) er uddannet inden for it-branchen og har stadig en karriere i denne branche. Vin som fritidsinteresse har dog altid fyldt rigtigt meget.
    De sidste 30 år er det blevet til to-tre vinture om året til vindistrikter primært i Europa, typisk Alsace, Bourgogne og Bordeaux, men også Italien, Spanien og USA er blevet besøgt.
    I starten af 1990erne tog Peter Larsen initiativ til en vinklub, hvor der blandt andet blev afholdt vinsmagninger for større grupper. Allerede i den forbindelse voksede kærligheden til Pinot-familien og specielt til Pinot Noir og de lettere koldklima-rødvine.
    Tanken om egen vinforretning blev vakt tilbage i 1999. Men det tog tid at finde de helt rigtige vine til hylderne. Dem fandt Peter Larsen på en rejse til det tyske område Kaiserstuhl i Baden i 2009. Og sammen med partneren Robert Jonsson startede han i 2011 Vinbutikken.dk.
    Forretningen har i dag et bredt sortiment af rødvine fra Kaiserstuhl på netop Pinot Noir, men også hvidvine på blandt andet Weissburgunder, Grauburgunder og Chardonnay. Det tyske område er nærmest ukendt i Danmark, men de to butiksindehavere gør en stor indsats for at udbrede kendskabet til det og ikke mindst til dets fantastiske vine - blandt andet ved at deltage i forskellige udstillinger for tysk vin.
    Området har siden 1980erne været i en forrygende udvikling, og vinstokkene begynder nu at vise, at Kaiserstuhl kan tage kampen op mod Bourgogne.
    I dag har også nøje udvalgte vine fra andre områder i Tyskland samt fra Frankrig og New Zealand fundet vej til forretningen.
    Peter Larsens tilbringer sin fritid sammen med familien, Natallia, Anton og Viktor, hjemme eller på rejse. En fisketur eller en jagtrejse er også ofte på programmet.
    Adresse: Vinbutikken.dk, Krogsbøllevej 20, 4000 Roskilde, tlf.: 23 86 11 71, e-mail: info@vinbutikken.dk, www.vinbutikken.dk.







    Ugens vinøse billede
    Under en tur rundt i Bourgogne tog Carsten Søderstrøm dette billede i vinhuset Delorme i Rully – en nabo til et andet godt vinhus, Albert Sounit, der ejes af danskeren Knud Kjellerup.
    – Åbenbart har en spøgefugl villet gøre opmærksom på, at kvaliteten svinger, skriver Carsten Søderstrøm.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    211 Kamp om vinen i en 1400-tals bog, illustreret af Girart de Roussillon (Bibliothèque Royale de Belgique)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 124 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Veuve Clicquot, Rosé, Brut, Moët Hennessy, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
425 kr., Moët Hennessy
En fin laksefarve og et væld af fine små bobler er det første indtryk af denne champagne. Den dufter af modne hindbær og har en frisk og elegant frugtsmag med noter af citrus. En fin syre gør den velegnet til mad - gerne en forret med lys fisk og lime. Nyd et glas som apéritif - og tag resten med ind til den romantiske Valentins-middag.

Hvidvin


Lothian Vineyards, Riesling, Elgin, Sydafrika, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., VinDanmark Lagersalg
En let og venlig hvidvin med en lille fedme og en god, frisk frugt. Glimrende til lettere retter - især fisk og skaldyr - eller til en frokost. Oplagt madvin. Med sin tørhed mindre egnet som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Cape Tranquility, Brink Family Winery, Coastal Region, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Let hvidvin med en meget aromatisk duft og en frisk smag med fine noter af grape og et lille krydret bid i eftersmagen. Vinen, der er lavet på druerne Chenin Blanc og Chardonnay, er en rigtig god hverdags-vin til prisen ved seks flasker. Flasken har skruelåg.


Maru, Dopff au Moulin, Alsace, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
89,75 kr., Excellent Wine
Hvidvinen Maru er specielt fremstillet til at ledsage sushi. Det japanske ord maru - 丸 - betyder cirkel, og det knyttes ofte til navne på handelsskibe. Vinen er let og liflig med en aromatisk duft og en smag, hvori man genkender druerne Gewurztraminer og Muscat. Der er ingen tvivl om, at vinen vil stå fint til de delikate smagsnuancer, der findes i sushi. Flasken har skruelåg.


Signature, Muré, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En meget lækker "krydder-traminer" med en liflig duft og en smag med fedme, honningsødme og krydrede toner. Flasken har skruelåg.


Chardonnay, Unoaked, Santa Ema, Chardonnay, Maipo Valley, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., Wine Group
En udmærket hvidvin. God frugt, fylde og en pæn portion frugtsødme med noter af ananas og melon - og intet fad, da vinen er "unoaked", dvs. uden eg. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Barra Rosé of Mendocino, Pinot Noir, Mendocino, Californien, 2011, høj alkohol (14,2%)
130 kr., pris ved 12 flasker, Graa Vin
En yderst lækker rosévin på økologiske dyrkede druer - og vel at mærke Pinot-druer, hvis særlige karakter kommer frem i smagen. Vinen er tør - der er ingen jordbærmarmelade her! - og med sit lille bid er den glimrende til mad.


Amornero, Rocca, Salentlo IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Amka
En regulær og let drikkelig rosé til en rimelig pris. Velegnet som hverdags-vin og som terrassevin. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Cuvée Premium, Maison Olivier, Vin de France, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
49,95 kr., Multi Wine
"Bare" en bordvin - en Vin de France - men en rigtig flot rødvin med blød frugt, gode tanniner og en masse krydderurter. Klart en madvin. Og prisen er jo mageløst attraktiv.


Red Artisan, Aurelia Visinescu, Dealurile Munteniei, Rumænien, 2009, middel alkohol (14%)
75 kr., Vintjenesten
Fortræffelig rødvin i fin balance, med god krydring og en mundrensende syre. Smagepanelet kunne naturligvis ikke gætte, hvorfra vinen kom - deltagerne rodede rundt nede i Italien. Men det er jo ikke det værste ...


Punto Final, Bodega y Viñedos Renacer, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Erik Sørensen Vin
En dejlig rødvin med en koncentreret duft med noter af chokolade og en tæt og krydret smag med en anelse sødme. En vin til en af vinterens gode simre-retter. Flasken har skruelåg.


Domaine Alary, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
89 kr., Jysk Vin
En rødvin på en blanding af druerne Grenache, Syrah og Carignan. Og det er en lækker blanding med duft af kirsebær og en anelse marcipan samt en smag, der er kraftig, saftig og frugtrig og ender blødt og rundt. En vin, som mange vil kunne lide.


Weingut Jägle, Cabernet Sauvignon, Baden, Tyskland, 2010, lav alkohol (13%)
92 kr., Vinbutikken.dk
En Cabenet fra Tyskland - ret usædvanligt, men et udmærket glas vin. Den ret lette, friske og frugtagtige vin vil være fortræffelig til lidt fede retter eller tysk Aufschnitt - charcuteri.


Arnaud de Berre, Château de Lastours, Corbiéres, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud indtil 2. marts: 79 kr., Vinoble
En let og elegant rødvin med duft af peber og halm og med en dejlig vinøs smag med noter af lakrids. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Casas Patronales, Syrah, Maule Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
114 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Kraftig rødvin med en intens frugtsmag med noter af mørke bær, peber, chokolade, vanille, mandler. Ikke en vin, man drikker alene - dertil er den for kraftig, om end uden spritkant - men den vil være udmærket til en kraftig kødret. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker.


Castellani, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
119,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig god Chianti - en rødvin med krydret frugt, varme, bløde tanniner ... Superlækker.


Smeriglio, Barracchi, Sangiovese, Cortona, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Vin-Expressen
Hold dog op, hvor er denne rødvin dejlig. Den har en liflig bærduft og en blød og lækker smag af Sangiovese med fint krydderi. 14,5 procent, men ikke spor sprittet. Og så er flasken udstyret med en typografisk meget smuk etiket.


Groval Reserva, Dão, Portugal, 2009, lav alkohol (13%)
49,95 kr., SuperBest
En åben, saftig og blød rødvin med en let krydret duft og en behagelig frugtsmag, der ender blidt og rundt. Man kunne måske nok savne lidt rygrad og karakter.


Vinarska vizba Tikves, Philippe Cambie, Vranec, Makedonien, 2011, middel alkohol (14%)
75 kr., H.J.Hansen Vin
Den franske vinmager Philippe Cambie har været "inde over" denne rødvin fra Makedonien, fremstillet på den lokale drue Vranec. Vinen er måske lidt endimensionel, men det er da spændende at smage en sådan vin fra Balkan. Den vinder markant ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Fiorino, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
129,75 kr., på tilbud i februar: 69,75 kr.; pris ved 6 flasker: 64,75 kr., Skjold Burne
Sangiovese - supertoskaner - men egentlig ikke typisk Toscana. Snarere Australien. God kvalitet, men synd, at der er kommet så meget alkohol i den. Denne vin skal absolut have selskab af en kraftigt krydret ret.


Tafelberg, Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 2011, middel alkohol (14%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker: 45,83 kr., Nemlig.com
En robust rødvin med et ret smalt smagsbillede. Til prisen ved seks flasker anvendelig som frikadelle-skubber. Flasken har skruelåg.


Undercover, Australien, 2011, høj alkohol (15%)
98 kr., på tilbud til 49 kr., Slagelse VinKompagni
"Full Blooded 15%" står der på etiketten til denne rødvin. Fuldblodet 15%! Sig ikke, at (for meget) alkohol ikke er et salgsargument. Vinen har god frugt - med noter af rabarber (lød det fra smagepanelet). Det er ikke elegance, der præger vinen, men ved tilbudsprisen, der jo nok er den rigtige, er den anvendelig som medisterpølse-skubber. Flasken har skruelåg.


Quintessence, Château Pesquié, Ventoux, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En massiv rødvin, der trænger frem med tørhed, tanniner og alkohol.


Casas Patronales, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
104 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Rødvin med en intens, frugtagtig smag - udpræget Cabernet med masser af solbær og brombær. Dertil en grape-agtig syre. Det er klart en madvin.


Oro, Contessa Carola, Sangiovese, Rubicone IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
109 kr., Premier Cru
Interessant rødvin, der måske ikke smager så udpræget af Sangiovese, men til gengæld har krydrede toner - anis, fennikel, kongen af Danmark - og dertil en lidt markant sødme. Helt billig er den ikke.


La Brunote, Domaine Alary, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
114 kr., Jysk Vin
Kraftig men også lidt robust og kantet rødvin med et smalt smagsbillede. Helt billig er den ikke.


Zardos, Indomita, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
119 kr., Irma
Hvis man bedømmer denne rødvin ud fra, at nogen har villet lave en meget kraftig vin med intens frugt, så er det lykkedes. Det er en bamsevin med chokolade, eukalyptus, udpræget til en kraftigt krydret ret. Helt billlig er den ikke.


Calendal, Philippe Cambie et Gilles Ferran, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (15,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., A Vinstouw
Vil man have et alkohol-bål, så er dette sagen. Kom bare denne vej. Men er sagen kompleks elegance og lækker blødhed, så ... Kort sagt: Så meget sprit, det er ikke os. Andre kan have en anden mening.

Andet


Creme de Sureau, RC Wine, Hyldebær, Danmark, høj alkohol (30%)
175 kr., pris ved 50 cl, RC wine
Denne danske likør på økologisk dyrkede hyldebær er en lækker sag. Den har en elegant smag af de mørke bær og er tilpas sød - dvs. uden en sliksødme, der maskerer den elegante frugtsmag. Skænk den fx over et glas med vanilleis med hakkede valnødder - eller til en lidt tør dessert - eller som et glas til kaffen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.