Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14. 2013



Nyheder i uge 14, 2013








Vin som syndebuk
Carsten Corinth fra Benconi Vinimport har sendt os dette meget aktuelle indspark:
For tiden er der megen debat om, hvad der er kræftfremkaldende, og alt lige fra cigaretter til brød og kaffe kommer under luppen.
Den 25. marts havde tv-programmet "Go’Aften Danmark" på TV2 inviteret en repræsentant for Kræftens Bekæmpelse i studiet.
Hun blev bedt om at liste de ti mest skadelige emner, når det gælder risikoen for fremkaldelse af kræft. Nummer et var selvfølgelig cigaretter, men nummer to var alkohol illustreret ved et glas whisky - og et glas rødvin.
Al alkohol var således ifølge repræsentanten kræftfremkaldende uanset art.
Da studieværten forsigtigt spurgte, om der ikke var noget med, at rødvin i moderate mængder var sundt, var svaret, at der ingen dokumentation var for, at rødvin ikke var kræftfremkaldende, men at der derimod forelå dokumentation for, at al alkohol var kræftfremkaldende.
Det harmonerer ikke rigtigt med alle de forskningsresultater, der foreligger om rødvins gavnlige virkning - blandt andet som et værn mod visse kræftformer.

Et unuanceret billede
Carsten Corinth mener, at man godt kan frygte, at Kræftens Bekæmpelse - nu da sejren over cigaretterne er total - vil gå efter et nyt emne i kommende skræmmekampagner. Og det kunne jo så, når man tager listen i udsendelsen i betragtning, meget vel være rødvin og anden alkohol. Dermed risikerer vi, at Kræftens Bekæmpelse på et urigtigt og mangelfuldt grundlag får overbevist politikere og befolkning om, at rødvin er kræftfremkaldende.
Vi siger tak til Carsten Corinth for det gode bidrag - og vi må give ham ret i hans frygt. Vi har set indslaget, der er lagt ud på nettet, og umiddelbart undrer også vi os over, at solarier først kommer ind på en femteplads og dermed skulle være en langt mindre synder end rødvin.
Så vidt vi ved, er der intet godt at sige om hverken cigaretter, kager (endnu en synder længere nede på listen) og solariesol, når det gælder helbredet. Men der er masser af godt at sige om rødvin. Gentagne gange har vi her i VinAvisen bragt resultater fra forskningens verden, der viser, hvordan stoffet resveratrol i laboratorieforsøg har en godgørende effekt over for både hjertekarsygdomme, diabetes 2 - og visse former for kræft.
Det er muligt, at alkohol i store mængder spiritus har en kræftfremkaldende virkning, men det er synd og skam at lade den gode rødvin stå for skud - og så i et indslag, der varer fem minutter, og hvor der ikke er særlig megen tid til en snak om for eller imod.
Der er sikkert mange af vores læsere, der har set indslaget. Desværre kan man kun se viste Go’ Aften-Danmark programmer, hvis man abonnerer på TV2 Play.




Xarel-lo er en af de lokale druer, som sammen med Parellada og Macabeo anvendes i fremstillingen af cava. Foto: Wikipedia / Batega.

Uro i cava-dammen
Der er rørte vande i Cava-appellationen i det spanske Penedès. En række vinproducenter har meldt sig ud af Cava DO (Denominación de Origen), idet de mener, at cava-produktionen generelt har udviklet sig i en negativ retning. Der satses mere på kvantitet end kvalitet, og den mousserende vin har derfor fået et dårligt image.
Desuden er producenterne også utilfredse med de efter deres mening alt for slappe krav fra cava-konsortiets side til dyrkning og druehøst - og med, at der ikke findes nogen klar inddeling, når det gælder den store appellations forskellige terroirer.
En af de førende vinproducenter i Penedès, Raventos I Blanc, er nu kommet med et forslag til en ny cava-appellation med navnet Conca Del Riu Anoia, der ifølge Decanter vil adskille sig markant fra den gamle appellation.

Man bør blive og kæmpe
Conca Del Riu Anoia vil bestå af et meget lille område omkring floden Anoia i den østlige del af Penedès. Appellationen vil have stramme regler for vinproduktionen - blandt andet skal vinmarkerne være mindst ti år gamle og økologisk certificerede. Der må også maksimalt høstes 10.000 kg druer pr. hektar og kun anvendes spanske druer.
I den eksisterende Cava-appellation kan vinhusene ud over spanske druer også bruge Pinot Noir, Chardonnay og flere andre internationale druer. Og der er ingen regler om, hvor stor en mængde af disse druer en vin højst må indeholde.
Raventos I Blanc vil nu ansøge Cava-konsortiet om at få den nye appellation godkendt. Men vinproducentens initiativ har også rejst kritiske røster. Det er jo altid lettere at forlade en appellation og lave en ny end at blive og kæmpe for forandringer, lyder det blandt andet fra nogle af kollegerne.






Mindre vin i franske glas
En af vores læsere, Jens Madsen, har gjort os opmærksom på en interessant artikel i BBC News Magazine. Den handler om den stadige nedgang i franskmændenes vinforbrug - og årsagerne til det.
I 1980 drak mere end halvdelen af alle voksne franskmænd vin stort set hver eneste dag - i dag er tallet kun 17%. I samme periode er antallet af franskmænd, der aldrig drikker vin, fordoblet og udgør nu 38% af den voksne franske befolkning.
I 1965 drak franskmændene i gennemsnit 160 liter vin om året - i 2010 var tallet faldet til 58 liter, og det forventes at falde yderligere til kun 30 liter inden for en kortere årrække.
Og hvad er så årsagen til denne sørgelig udvikling i et land, der om noget forbindes med vinproduktion og -nydelse?
Ifølge en nylig undersøgelse i International Journal of Entrepreneurship er vinen stadig en vigtig del af den franske kulturarv for de franskmænd, der i dag er mellem 60 og 80 år. I deres barndomshjem var der vin på bordet til hvert eneste måltid.
Midaldrende franskmænd mellem 40 og 60 år er mere tilbøjelige til at anse vin for noget, man kun drikker ved særlige lejligheder. Til gengæld lægger de gerne lidt flere penge for en god flaske vin. Men når det gælder de unge franskmænd, er de godt på vej til de 30 år, før de overhovedet begynder at interessere sig en smule for vin.

Barer erstattet af apoteker
Problemet ligger i høj grad i en kulturændring, som også præger andre europæiske lande.
Før i tiden var måltiderne familiernes samlingspunkt. Man tog sig god tid til at nyde mad og vin. I dag er der en tendens til, at måltiderne - i hvert fald til hverdag - skal overstås og blot give den fornødne næring til, at man kan holde sig i bevægelse.
Men i Frankrig er det desværre også den anti-alkoholpolitik, som politikerne og diverse foreninger har udøvet i de sidste mange år, der gør sin virkning. Det mener Denis Saverot, der er redaktør af vinmagasinet La Revue des Vins de France.
Vin bliver slået over én kam med al anden alkohol, når det gælder forbud mod alkoholreklamer, diskussioner om skadelige virkninger på helbredet osv. Og det er ifølge Saverot dybt uretfærdigt.
Han påpeger også, at mens vinforbruget falder i Frankrig, så stiger forbruget af antidepressive piller:
- I 1960’erne drak vi hver især 160 liter vin om året og tog ingen piller. I dag nedsvælger vi (franskmændene, red.) 80 millioner pakker med antidepressive piller hvert år samtidig med, at vinsalget er dykket markant.
- Vin er det fineste, det mest civiliserede og mest ædle af alle antidepressive midler. Men tænk bare på vores landsbyer. Her er de små barer væk og erstattet af apoteker.



En georgisk vinbonde fra 1800-tallet med sin qvevri og Isabelle Legeron med nylavede qvevri, som er brugt til hendes nye vin.


Ældgammel tradition bag ny vin
I uge 34 2011 fortalte vi om den franske Master of Wine Isabelle Legeron, der havde sit helt eget tv-program om vin med navnet "That crazy French woman".
I et af disse programmer tager Legeron seerne med til Georgien, vinens vugge. Hun fortæller om de mange vinbønder, der stadig laver vin på den traditionelle måde med gæring og modning i qvevri, kæmpestore lerkrukker, der kan rumme mellem 800 og 3500 liter vin. Den ældste qvevri, man har fundet, er 8000 år gammel og stammer dermed fra dengang, man begyndte at lave vin i Georgien.
Krukkerne graves ned under kældergulvet, så vinen opbevares så køligt som muligt - kun toppen med åbningen stikker op.
Legeron blev så fascineret af den ældgamle fremstillingsmetode - og af, hvor fantastisk disse vine kunne smage - at hun nu har lanceret sin egen hvidvin, Lagvini, der har gæret i qvevri.
Ud over at være Master of Wine har Isabelle Legeron som datter af en fransk vinbonde også et godt kendskab til vinfremstilling. Dog har hun fået hjælp til projektet af den georgiske læge, geolog og vinmager Eko Glonti - der i øvrigt gør en stor indsats for at puste nyt liv i forladte vinmarker i Georgien.

Qvevri oplever en genopblomstring
I første omgang er der kun fremstillet 1000 flasker af vinen, som er lavet på den lokale grønne drue Rkatsiteli. Men selv om det er en hvidvin, er den snarere orange, hvilket er typisk for hvidvine lavet på qvevri.
At lave vin i de store lerkrukker er en tradition, som de georgiske vinproducenter er stolte af, og stadig flere unge vinmagere har taget teknikken op inden for de senere år.
Også i udlandet - blandt andet i Italien og Østrig - har en række vinproducenter fået øjnene op for fremstillingsmetoden og laver i dag deres vin på qvevri - eller amforaer, som de kalder dem uden for Georgiens grænser. Ordet amfora bryder georgierne sig ikke om. En qvevri er altid citron-formet, hvorimod den gamle romerske amfora, der også er lavet af ler, spidser til forneden. Qvevrien er også meget ældre end amforaen, understreger georgierne.
Det er bestemt værd at gense Isabelle Legerons besøg i Georgien, hvilket kan gøres på YouTube.






Kochs kamp mod svindlerne
Den hovedrige amerikanske forretningsmand William Koch er en passioneret - men også ret uheldig - vinsamler. Efter hans eget udsagn er han gang på gang blevet snydt af såvel auktionshuse som private vinhandlere, der har solgt ham forfalskede vine.
Vi har tidligere fortalt om sagen mod den tyske vinhandler Hardy Rodenstock, som Koch anklagede for at have solgt ham adskillige forfalskede flasker vin til skyhøje priser. Blandt disse vine var der fire flasker Château Lafite 1787, som Rodenstock påstod havde tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson. Senere blev det opdaget, at det indgraverede årstal på flaskerne var forfalsket – hvorpå Koch lagde sag an mod Rodenstock. Han lagde også sag an mod flere auktionshuse, heriblandt Christie’s, som han ligeledes påstod havde solgt ham forfalskede flasker. Og nu indledes så en sag mod den californiske entreprenør, Eric Greenberg, ved en domstol i New York.
Greenberg, der har en vinsamling på 70.000 flasker, valgte i 2005 at sælge 17.000 vine via det amerikanske auktionshus Zachys.
På auktionen spenderede Koch mere end 3,7 millioner dollars (cirka 21,3 mio. kr.) på køb af vine fra Greenbergs samling.
To år efter påstod Koch, at han havde opdaget, at 24 af de mange flasker var forfalskede - heriblandt klenodier som Château Latour 1864 og Château Pétrus 1921 samt flere andre fornemme vine af ældre dato.

Auktionshusene sagde nej tak
William Koch har fået de 24 gamle flasker vin nøje undersøgt af specialister. Og alt tyder på, at i hvert fald nogle af etiketterne er forfalskede, idet den farve, de er trykt med, og den lim, de er sat på flaskerne med, først kom i brug flere årtier efter, at vinene ifølge årgangene skulle være tappet på flasker.
Koch mener, at Eric Greenberg vidste, at flaskerne var forfalskede - hvilket denne nægter.
Men Kochs advokat har et godt kort på hånden. I 2002 bad Greenberg Sotheby’s om at se på hans vinkælder med henblik på et eventuelt salg af nogle af vinene. Auktionshusets vinspecialister gav vinsamleren noget af et chok, da de fortalte ham, at nogle af vinene højst sandsynligt var forfalskede, og at Sotheby’s ikke ville røre dem med en ildtang.
Fra Christie’s, som han også fik til at se på vinene, fik han samme svar.
Greenberg ville efterfølgende lægge sag an mod det amerikanske vinfirma, Royal Wine Merchants, som havde solgt ham disse vine. I alt havde han købt vin hos firmaet for 2 mio. dollars (cirka 11,5 mio. kr.).
Under forberedelserne til retssagen fik han en vinspecialist, William Edgerton, til at sætte mærkater på de vine i vinkælderen, han mente var forfalskninger.

Det lugter lidt
Senere benyttede Koch sig tilfældigvis af den samme specialist. Og til Edgertons store overraskelse fandt han en af de flasker, en Château Latour 1928, som han havde identificeret som falsk, på hylderne i Kochs vinkælder. Flasken var købt på auktionen hos Zachys i 2005 for 2873 dollars (cirka 16.500 kr.).
Greenberg forsvarer sig med, at det var en fejltagelse, at denne vin var kommet med på auktionen …
I løbet af de seks år, som der er gået, fra Koch lagde sag an, til at sagen nu begynder, har Greenberg forsøgt at klare ærterne ved at tilbyde Koch at købe de 24 flasker tilbage til den pris, han har givet for dem. Men det vil Koch ikke - han ser det nemlig som en mission at bekæmpe svindlen i vinsamler-branchen. Ifølge ham er der flere vinsamlere, der er blevet klar over, at de har forfalskede vine i deres kældre, men som skjuler det og i stedet forsøger at videresælge vinene.
Koch kræver en erstatning på 349.000 dollars (cirka 2 mio. kr.) samt de udgifter, som han har brugt på diverse undersøgelser af vinene gennem de senere år.








-----

Hvad vinmarken gemte
Cheshunt er en lille landsby i King Valley i den australske stat Victoria - en stat, der også er kendt for sin gode vin.
Livet går normalt sin egen stille gang i Cheshunt, men nu har indbyggerne for alvor fået noget at tale om.
I en af de omkringliggende vinmarker har politiet fundet 6000 cannabisplanter, som skulle forvandles til marihuana. Under markens mange rækker af vinstokke voksede planterne, og de var klar til at blive høstet en måneds tid efter, da politiet greb ind.
De mange tusinde planter er nu revet op ved rode. Hvis de var blevet til marihuana, ville de have indbragt omkring 18 millioner AUD (cirka 109 mio. kr.) på det illegale marked.
Ifølge Herald Sun er det den største cannabis-fangst i den nordøstlige del af Victoria i de sidste 10 år.
To mænd, der havde forpagtet vinmarken, bliver nu stillet for en dommer.

< En tegning af cannabisplanten fra 1887.
Tyveri fra champagnehus
For nylig havde det anerkendte champagnehus Jacques Selosse uvelkomment besøg. Midt om natten brød nogle tyve ind i vinhuset og stjal otte paller med i alt 3700 flasker champagne.
De syv af pallerne var pakket ind og parate til afsendelse til henholdsvis Japan og USA. Og det kan ende med, at tyvene selv må drikke alle boblerne i stedet for at videresælge tyvekosterne- hvilket de sandsynligvis har tænkt sig. Bag på hver enkelt flaske står nemlig navnet på den japanske eller amerikanske vinimportør, der skulle have modtaget flaskerne.
Ejeren af champagnehuset, Anselme Selosse, har udtalt, at tyveriet af flaskerne ikke får nogle alvorlige økonomiske konsekvenser for ham. Dog er det selvfølgelig et indhug i de kun 57.000 flasker champagne, han fremstiller om året.

Bliver svært at svindle
Meget værre er det ifølge The Drinks Business, at forbryderne også har stjålet 16.000 nytrykte etiketter og 12.000 halskraver til champagneflaskerne - et klart signal om, at tyvene har tænkt sig at lave forfalskede udgaver af Jacques Selosses ædle champagner.
Dog vil forbryderne også her få et problem. Det går nemlig ikke at sætte etiketterne på almindelige grønne champagneflasker. Selosse er den eneste champagneproducent, der anvender flasker af sort glas - så dem må tyvene i så fald også kopiere.




Udsigten over den smukke Dourodal med nogle af Sograpes portvinsmarker.

Deklarering af 2011
Nogle år fremstiller portvinshusene en portvin, der fortjener at få en årgang på etiketten. Når det sker, deklarerer husene årgangen, og så er det op til Portvins-instituttet at godkende de enkelte portvine.
For nylig deklarerede Portugals største vinfirma, Sogrape Vinhos, årgang 2011 for sine portvinsmærker Ferreira, Offley og Sandeman - sidst det skete var for årgang 2007.
Ifølge Decanter forventes de fleste af de førende portvinshuse at følge trop i løbet af de næste par uger.
Årgang 2011 er da også allerede blevet rost til skyerne på grund af sin farve, struktur og kompleksitet. Hos Sogrape mener man også, at årgangen har et usædvanligt stort potentiale som gemmevin.







En besynderlig historie
I byen Culver City i Californien driver Mike Carpenter en stor vinforretning, The Redd Collection. Da han en morgen havde åbnet forretningen, fik han et noget specielt telefonopkald.
En mand med italiensk accent spurgte, om Carpenter solgte en vin med navnet Papale Primitivo di Manduria fra vingården Varvaglione i Puglia - årgangen skulle være 2008.
Carpenter bekræftede, at det gjorde han, hvorpå manden bestilte 115 flasker og bad om at få dem sendt til Italien - til Statssekretariatet i Vatikanet.
Det kunne selvfølgelig godt lade sig gøre, men ordren forekom temmelig mystisk. Vinen var jo italiensk, så hvorfor ikke købe flaskerne i Italien …
Alt var dog i skønneste orden. Carpenter modtog sin betaling, og flaskerne er på vej til Vatikanet. Hos Redd Collection gætter man nu på, hvad vinen skal bruges til.
På flaskens bagetiket fortælles det, at Papale Primitivo di Manduria i 1700-tallet var pave Benedict d. 13.’s favoritvin, og at vinen derfor lige siden har haft navnet "Papale" for "pavelig" på italiensk.
Måske er flaskerne en slags afskedsgave til den afgående pave fra en italiener bosiddende i Californien? Eller måske er den nye pave Frans d. 1. også glad for netop denne pave-vin? Om Carpenter fremover kan kalde sig for pavelig hofleverandør må stå hen i det uvisse.


Modellen findes i Sverige
I sidste uge bragte vi resultatet af en rundspørge, hvor vi spurgte vores læsere, om det var en god eller dårlig idé at inddele vinene i fx et supermarked ifølge smag.
En læser foreslog, at man ud over vinens smag også kunne inddele efter priser.
Det har fået vores svenske kollega, Per Karlsson, der udgiver BKWine, til at sende os følgende mail:
- Det er jo præcis den model (inddeling efter priser og smag red.), som det svenske Systembolaget har haft gennem mange år. Det har delvist været populært (delvist ikke), men jeg har hørt, at man nu (endelig) har bestemt sig til at gå tilbage til en geografisk inddeling.

En problematisk inddeling
- Der findes jo flere problemer ved at organisere salget på denne måde:
* Det bliver vældigt svært at finde den rigtige vin, hvis man fx vil købe en vin fra et bestemt vindistrikt. Kunderne taber dermed interessen for geografien og vindistrikterne (at kunderne i Sverige derudover ofte bestiller vin via et varenummer og ikke via vinens navn forværrer kun situationen).
* Det gør, att kunderna fokuserer endnu mere på prisen, da alt er arrangeret efter denne.
* Hvad en forbruger synes er fx "kraftig og robust", har en anden forbruger måske en helt anden mening om.
- Jeg har altid ment, at det var en rigtig dårlig idé, som bevirker, at forbrugerne får en stadig mindre interesse i at vide, hvorfra vinen kommer (og hvem, der har lavet den), ligesom de fokuserer stadig mere på prisen.
Tak og lov for, at man nu forhåbentlig holder op med den inddeling hos Systembolaget.
Vi siger tak for det gode bidrag til Per Karlsson.




Foto: CIVC.

Nyt projekt: Champagne 2030
I Champagne kommer de fleste druer fra de mange drueavlere, der leverer druerne til champagnehusene. Og ofte hører man om diskussioner og ballade mellem avlerne og husene - som regel på grund af prisen på druerne.
Men nu indgår de to lejre for første gang i et fælles projekt, Champagne 2030, søsat af deres respektive foreninger. Det går ud på, at man i fællesskab skal lægge nogle retningslinjer for fremtiden - indtil 2030. Selv om champagnehusene og avlerne ind imellem strides, ønsker begge parter jo en god og sikker fremtid for Champagne-distriktet.

Nogle af de store emner
Der er flere emner, der skal op at vende, når avlere og producenter mødes om det runde bord.
Fra 1971 til 2011 er den mængde champagne, der fremstilles hvert år, steget med 28%, mens værdien kun er steget med sølle 4%. Det skal der laves om på. Gennem de sidste tre år har gennemsnitsprisen for en flaske champagne stort set været den samme, mens druepriserne er steget med cirka 3%. Også det må der gøres noget ved.
Champagnes position på verdensmarkedet skal styrkes, og drueavlerne skal have bedre vilkår, når det gælder om at lade vinmarkerne gå videre til næste generation.
Avlernes marker er ofte gået i arv i flere generationer, men nu er arveafgifterne - ligesom i Bordeaux - blevet så urimeligt høje, at stadig flere avlere er nødt til at sælge deres jord til anden side.


Husk at kigge i kalenderen
VinAvisens aktivitetskalender bugner af gode forårs-arrangementer for alle vores vininteresserede læsere. Man kan fx deltage i en sydfransk gourmetaften, en eksklusiv Bourgogne-aften og en vinmager-middag med vine fra det argentinske vinhus Catena.


Til_37/09




Kineserne valfarter til Vinexpo
I 2009 besøgte 500 vinglade kinesere den store internationale vinudstilling Vinexpo i Bordeaux. To år senere, da den næste udgave af udstillingen blev afholdt, var der 2340 kinesiske gæster.
Fra d. 16. til 20. juni afholdes Vinexpo 2013, og man forventer, at i alt 48.000 gæster fra 135 forskellige lande vil besøge udstillingen. Og alt tyder på, at der vil være endnu flere besøgende fra Kina end nogensinde før.
Interessen for vin ekspanderer med stormskridt i det asiatiske land, der i dag ligger på en femteplads, når det gælder vinforbruget på verdensplan, og man forventer, at forbruget stiger med yderligere 40% inden 2016.
Et er, at kineserne stadig bliver mere glade for vinens verden - noget andet er, at Kina også selv fremstiller stadig mere vin. Og kineserne ønsker i høj grad at gøre omverdenen opmærksom på denne øgede produktion.
Derfor er også udstillingens kinesiske pavillon i år af en betydelig størrelse med adskillige vinhuse - heriblandt Kweichow Mountain og Yunnan Red Chateau, navne, der endnu er ukendte for de fleste europæere - samt hele ti kinesiske destillerier.
Vin fra Kina, der er verdens ottende største vinproducent, er da også så småt begyndt at blive en eksportvare. For nylig har endog den førende britiske vinforretning for fine vine, Berry Bros & Rudd, fået et fast udvalg af kinesiske vine på hylderne.

...




Makkerparret bag destilleriet Braunstein i Køge, brødrene Michael (tv.) og Claus Braunsten.

Guld til dansk whisky
Et godt glas whisky er normalt noget, man forbinder med Skotland eller Irland. Men Danmark kan også være med på vognen - i hvert fald, når whiskyen kommer fra destilleriet Braunstein i Køge.
Ved World Spirits Award 2013, en konkurrence, der i de sidste ti år er blevet afholdt i den tyske by Klagenfurt, har Braunstein fået hele fire guldmedaljer. De tre af dem var for whisky, mens den fjerde var for ginmærket Danica Gin.
Destilleriet fik guld i kategorien "single malt whisky" for sin Braunstein Library Collection 12:1 og 12:2 og i kategorien "single malt cask strength" for Braunstein E4.
Det er rigtig godt gået, da de danske flasker har været oppe imod whisky og anden spiritus fra hele verden. De mange flasker spiritus smages blindt af et internationalt smagepanel, der dernæst tildeler dem point efter 100 point skalaen. For at opnå guld skal spiritussen tildeles 90 til 95 point, mens den får dobbeltguld, hvis den indkasserer 95,1 til 100 point. Hvor må det altså være svært at bedømme om, en spiritus skal have 95 eller 95,1 point …
Man kan læse mere om World Spirits Award ved at klikke her.

Hæder til endnu et dansk destilleri
Endnu et dansk destilleri kan bide skeer med konkurrenter fra udlandet, når det gælder whisky. Det drejer sig om vestjyske Stauning Whisky, et lille destilleri, hvis første whisky kom på markedet i sommeren 2012. Selv om destilleriet således ikke er gammel i gårde, er dets to førte single malt whiskyer, Traditional 1st Edition og den røgede Peated 1st Edition, blevet medtaget i den nyeste udgave af den berømte whiskyguide, Whisky Bible 2013.
Den anerkendte skotske whiskyspecialist Jim Murray, der har skrevet guiden, har tildelt Traditional 1st Edition 87 point på sin 100 point skala og Peated 1st Edition hele 94 point. Sidstnævnte gives til de whiskyer, Murray kalder for "Superstar whiskies that give us all a reason to live".
I samme liga som den røgede whisky fra Stauning Whisky finder man blandt andet whiskyer fra berømte destillerier som Talisker, Glenmorangie og Lagavulin.




Den signerede udgave af Macallan 1962.
Whisky for Bond-fans
I den seneste James Bond-film, Skyfall, tilbyder skurken Silva agent 007 et glas 50 år gammel Macallan whisky. Og ved hele to lejligheder drikker agent-chefen M og Bond et glas whisky fra det samme skotske destilleri.
Der er således tale om produkt-placering, så det basker, og forbindelsen mellem agent 007 og whiskyen bliver nu videreført via salget af en flaske Macallan 1962, der er signeret af Daniel Craig (007), Javier Bardem (Silva) og Bond-pigen Bérénice Marlohe.
Whiskyen, der blev destilleret samme år som den første Bond-film, Dr. No, løb over det hvide lærred, bliver solgt på en velgørenhedsauktion hos Sotheby’s i London d. 17. april.
Man skal have et velspækket kreditkort for at kunne byde på flasken - buddene starter ved 5000 pund (cirka 44.000 kr.).


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har optaget importen og distributionen af vinene fra Chateau Ste. Michelle i staten Washington og Stag's Leap i Californien.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Gianfranco Fino i Puglia.
    * Gravesen Vine har udvidet importen af spanske vine fra Vinos del Atlantico med vinhusene Bodegas Barco de Piedra i Ribera del Duero, A Portela i Valdeorras, Bellum i Yecla, Dacu i Ribera del Duadiana, Cortijo i Rioja, Raul Perez Muti i Riax Baixas, Zestos i Madrid og Rogo i Valdeorras.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Flemming Deichmann (f. 1948) blev oprindeligt uddannet som arkitekt og har, siden han i 1975 stod med eksamenspapiret i hånden, arbejdet som bygherrerådgiver og tilrettelægger af omkring 475 arkitektkonkurrencer. Og dette arbejde har han tænkt sig at fortsætte med lidt endnu, men måske på et lavere blus.
    Sideløbende har han plejet sin store interesse for vin og mad blandt andet via "ud af huset"-arrangementer til bryllupper, konfirmationer og andre festlige lejligheder.
    Efter i et par år at have været stamkunde hos vinfirmaet Fransk Dansk Kompagni og efter mangen en snak med indehaveren,
    Helge Sidor, endte det med, at de to slog de vinøse pjalter sammen og 1. januar 2004 åbnede vinfirmaet Compagniet. Herfra sælges der kvalitetsvine fra både Frankrig, Italien og Spanien til restauranter, virksomheder og private - nu også fra en nystartet internetbutik på firmaets hjemmeside.
    Flemming Deichmann og Helge Sidor arrangerer også løbende smagninger såvel i showroomet i Jersie som hos kunden, og ikke sjældent indgår også en let buffet tilpasset de udvalgte vine. Herudover arrangerer Compagniet en udsøgt vin- og gourmetaften med skiftende tema hvert år i november, hvortil der som hovedregel er fuldt hus, hvilket er lig med 54 personer.
    Men det er ikke kun blevet ved vinene. Under temaet "Kunsten møder vinen" afholdes der hver måned fernisering, hvor malerier, skulpturer, keramik og anden kunst går op i en højere sanselig enhed med de vinøse dråber. Denne kombination af to kulturer har ubetinget været en succes, da kunstnere fra det meste af Sjælland står på venteliste for at komme til at udstille.
    Den fritid, der er til overs, går med rejser til bl.a. Italien samt samværet med hustruen Eva, børn og børnebørn.
    Adresse: Compagniet, Åsvej 3, Jersie, 2680 Solrød Strand, tlf.: 20 92 66 99, e-mail: flemming@compagniet.dk, www.compagniet.dk.




.


Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    218 Druerne venter på modning på en mark i Bolgheri for at blive til den berømte vin Sassicaia (foto © Tenuta San Guido).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 86 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Mont Marcal, Cava, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Semi Seco ... halvsød, men ikke SÅ sød. En frisk boblevin, som mange vil være glade for at få skænket som velkomstdrik.

Hvidvin


Colombier Vert, Colombard, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
50 kr., ViniPortugal
En let hvidvin med en god drueduft og en saftig smag med noter af grape. Dertil en lille sødme. Den femte stjerne får den for den attraktive pris. Flasken har skruelåg.


Sante Inés, Chardonnay, Maipo Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
64,95 kr., Strandgaarden
Dejlig duft, god, frisk druesmag, en krydret tone og blød syre. Sådan er denne vellavede hvidvin. Den rimelige pris udløste den femte stjerne. Flasken har skruelåg.


Villa Narcisa, Javier Sanz, Verdejo, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
69 kr., DK Wine
Flot hvidvin med en aromatisk duft med toner af anis eller fenikel og en spændende smag med mange facetter. En vin, man kan gå på opdagelse i.


Le Val Doré, Pierre Lavigne, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 14): 69 kr., SuperBrugsen
Frisk og meget typisk Sauvignon-hvidvin med blødhed og mineralitet. Faktisk en lækker sag. Prøv den til alt godt fra havet - eller fx til cremede oste.


Agnès et Didier Dauvissat, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., A Vinstouw
Elegant, frisk og fint krydret hvidvin med en ren druesmag. Let og med tilpas syre.


Keber, Collio, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
199 kr., pris ved 12 flasker: 179,10 kr., Distinto
Denne enestående hvidvin kommer fra distriktet Collio nær Italiens grænse til Slovenien. Den er fremstillet på de tre lokale druer Tocai, Malvasia Istriana og Ribolla Gialla og folder sig ud i glasset og munden med en fint krydret duft og en blød, harmonisk og samtidig livlig druesmag. I smagen er der citrus, eksotiske frugter, måske mango. Vinen har mere end ti gange fået de eftertragtede tre glas i Gambero Rosso.


Tafelberg, Chardonnay, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker: 45,83 kr., Nemlig.com
Enkel hvidvin uden større falbelader. Duften er kraftig og parfumeret, smagen let og uden særlig karakter. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Montes, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
75 kr., Bichel Vin
Stor og flot Pinot-rødvin. Den har et fint billede af druen, kompleks og harmonisk - og med en lang, bred eftersmag. I smagen er der lidt anis, lidt rabarber, måske lidt eukalyptus. Flasken har skruelåg.


Monasterio de las Viñas, Crianza, Cariñena, Spanien, 2008, lav alkohol (13%)
79,75 kr., på tilbud i april: 69,75 kr. og 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne meget dejlige rødvin på druerne Garnacha, Tempranillo og Syrah har en flot duft og en blød og harmonisk smag med noter af mørke bær. Dertil fint integrerede fadtoner. Til tilbudsprisen ved seks flasker er den lidt af et kup. Parker har givet den 89 point; vi nøjes med fem stjerner.


Séduction, Badet, Clement & Cie, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 12. marts: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fyldig og frugtagtig rødvin med sødme, (meget) chokolade, krydderier, mørke bær ... En vin i god balance. Flasken har skruelåg.


Monte Tessa, Sangiovese, Puglia IGP, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
85 kr., pris ved 12 flasker: 64,95 kr., Vinmonopolet
En venlig rødvin med god duft og frugtfylde. Samtidig en ret let vin, der til prisen ved tolv flasker vil være en god hverdagsvin. Den femte stjerne gælder den lave pris. Den høje pris er efter vores mening for høj i forhold til kvaliteten.


Domaine des Nugues, Morgon, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Det er synd, at Beaujolais er så uløseligt forbundet med den lidt tynde nye vin Beaujolais Nouveau, når vinområdet kan fremstille dejlige rødvine som denne. Den har en fin duft af friske blå druer og en stringent, elegant, frugtrig og samtidig læskende smag med ved en lang vinøs eftersmag. Nyd den tilpas afkølet til lette kødretter.


Milton Park, Shiraz, South Australia, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil 12. maj: 74,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne varme, fyldige og frugtagtige rødvin er en vin, som mange vil kunne lide. Den har en god sødme og er ikke bamset som så mange australske vine. Flasken har skruelåg.


Montalbiolo, Riserva, Fattoria Ambra, Carmignano, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
139,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Carmignano er en ganske lille appellation i Toscana og et område, der blev begrænset geografisk allerede i 1716. Herfra kommer denne charmerende rødvin på druen Sangiovese med et lille tilskud af Canaiolo samt Cabernet Sauvignon, som man der på egnen kalder Uva Francesca - den franske drue. Vinen har en god duft og en blød, harmonisk smag. Den smager simpelt hen godt.


Viña Pomal, Rioja, Gran Reserva, Spanien, 2004, middel alkohol (14%)
169 kr., Kjær & Sommerfeldt
Otte år gammel rødvin, moden, afrundet, kompleks og med fine, diskrete fadtoner. En lækker sag. Den er på toppen, og skal drikkes nu - og ved en temperatur under cirka 16 grader.


Castagni, Reverdito, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
219,95 kr., Erik Sørensen Vin
Dette er vin! En prægtig rødvin med elegance, afrundet modenhed, blød frugt, krydderier ... Og meget typisk Barolo. Flere i smagepanelet var ikke i tvivl, da vinen var i glassene.


Antaño, Garcia Carrion, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2011
45 kr., pris ved 2 flasker: 39,50 kr., Amka
En meget enkel frikadelleskubber, der ikke har ret meget med Rioja at gøre. Men til prisen er den okay. Den kan da udmærket drikkes.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.