Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29. 2013



Nyheder i uge 29, 2013





.


Klik på etiketten
En af vores læsere har på sin smartphone prøvet app'en "Vivino". Ideen er, at man fotograferer en vinetiket med telefonen, fx på en restaurant, og få sekunder efter får man så informationer om vinen og hvor mange stjerner, den har fået. Man kan også selv anmelde vine og på den måde huske sine favoritter.
Vores læser fotograferede etiketten på vinen Irpinia fra det italienske vinhus Antica Hirpinia – en vin på druen Aglianico. Resultatet kan ses ved at klikke her.
– På siden ses, at en dame ved navn Charlotte har givet vinen fem stjerner, skriver vores læser. – Der står også, at det er årgangen 2005, hun har anmeldt, men det er jo ikke den årgang, hvis etiket jeg fotograferede og sendte ind. Vinens pris var ikke anført og heller ikke, hvor jeg kunne købe den.
Og hvem er anmelderen Charlotte? Har hun overhovedet forstand på vin?

Hvor kommer pengene ind?
Vivino har en database med mere end en million fotograferede vinetiketter fra 60.000 vingårde verden over. Systemet har mere end 1,3 millioner brugere og er den mest downloadede vin-app til iPhone.
Og så må vi ikke glemme, at firmaet bag app'en er dansk, grundlagt i 2009 og blandt andet finansieret af danskeren Janus Friis, der blev millionær på internet-telefonen Skype.
Vivino er utvivlsomt et brugbart redskab, der kun kan fremme interessen for vin – og for kvaliteten af vin, fordi tusinder af mennesker kan give deres besyv med og "anmelde" alle mulige vine.
Det er lidt det samme som med TripAdvisor, som vi selv bruger flittigt, når vi skal finde hoteller og restauranter med gode anmeldelser.
Men der er én ting, der undrer os med Vivino: Når en af Skype-drengene ligefrem stikker penge i foretagendet, hvordan kommer pengene så ind?
Vi har stillet spørgsmålet til Tore Scheel, der netop er blevet knyttet til Vivino.

Man er sin egen ekspert
– Vivinos største indtægtskilde er salget af app'en, siger Tore Scheel.
– App'en virker udmærket, men nogle gange kan det være et problem med årgang på en vin – ganske enkelt fordi årgangen ikke er trykt på etiketten.
– Det er også en teknisk udfordring at fotografere etiketterne korrekt, fordi de jo er sat på runde flasker, men her arbejder vi konstant på at forbedre succes-raten.
– En af ideerne med Vivino er, at man er sin egen ekspert, og at app'en sørger for, at man ikke glemmer vine, man har smagt. Desuden kan man finde og følge andre brugere, som har samme smag og på den måde få inspiration til at prøve nyt.
– Vi arbejder løbende på at føje oplysninger om priser og salgssteder til app'en, så det er kun et spørgsmål om tid, før de kommer med i omtalen af vine, der forhandles i Danmark.




Gorgona er lukket af for turister, da den maleriske ø i dag fungerer som fængselsø. Der bor omkring 300 mennesker på øen, inklusive fangerne. Foto: Wikipedia / Chesipiero.

Frescobaldi i fængselsprojekt
I det Tyrrhenske hav 37 kilometer fra det italienske fastland ligger øen Gorgona.
På grund af dens afsides beliggenhed fungerer den i dag som en fængselsø, og det er derfor forbudt område for turister, ligesom ingen uvedkommende skibe må lægge til ved øen. Det eneste skib, der nærmer sig øen, er det, der kommer sejlende en gang om ugen med pårørende til de indsatte. Og det lægger heller ikke til - de ombordværende bliver fragtet ind til Gorgona af fængselspersonalet i mindre både.
I 2012 besluttede det italienske justitsministerium sammen med fængslet at omdanne øen til et stort eksperiment, hvor langtidsfangerne - dem der havde fået en dom på mere end fem år - kunne blive uddannet inden for et eller andet håndværk. Det ville øge deres mulighed for at få et job, når de havde udstået deres straf.
Firmaer og producenter inden for forskellige håndværk blev derfor inviteret til investeret i projekter på Gorgona. I disse filialer kunne de indsatte så fungere som arbejdskraft og samtidig lære et håndværk at kende til bunds.
Den første producent, der meldte sig ved døren, var ingen ringere end den førende toskanske vinproducent Marchesi de’ Frescobaldi.

Vil udvide projektet
Frescobaldi købte et gammelt vinhus på øen, og i øjeblikket arbejder 50 fængselsfanger i den tilhørende vinmark på 1,1 hektar. Oplæringen inden for vindyrkning og -fremstilling tager nogle agronomer og vinmagere sig af - heriblandt Marchesi de’ Frescobaldis vicepræsident, Lamberto Frescobaldi.
Nu er første årgang af vinen Gorgona frigivet til salg. Det er en hvidvin på druerne Vermentino og Ansonica, og der er kun fremstillet 2700 flasker.
Men Frescobaldi er i færd med at købe yderligere en vinmark, så endnu flere fanger kan blive beskæftiget i vin-projektet.
De vine, der fremstilles på øen, sælges til italienske restauranter og barer, og indtægterne fra salget bliver igen investeret i projektet.
Hos Marchesi de’ Frescobaldi er man så begejstret for fangernes arbejdsindsats, at man allerede har lovet nogle af de indsatte fast job, når de har udstået deres straf.








Svindel med Prosecco DOC
Den italienske Veneto-region lider under et stigende problem med forfalskninger af områdets berømte mousserende vin, Prosecco.
Ifølge Decanter regner man med, at mindst 30% af al den vin, der laves under appellationen Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata), er forfalsket.
Det er boblevin, man får i glasset, men druerne er ikke dyrket inden for appellationens grænser, ligesom boblerne er skabt kunstigt ved tilsætning af CO2.
Den forfalskede vin sælges især fra barer i Veneto, hvor den tappes fra tønder og serveres i karafler.

Ulovligt importerede druer
En af årsagerne til den forfalskede vin skal muligvis findes i de høstregler, der blev indført for nogle år siden.
Myndighederne i Prosecco droppede Prosecco IGT, så de vinhuse og områder, der hidtil havde brugt denne laveste betegnelse på deres etiketter, nu kunne sætte et DOC - eller for de bedste vine et DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - på etiketterne.
Men det betød også strammere regler, når det gælder mængden af høstede druer. For at kunne anvende DOC-betegnelsen må vinproducenterne nu kun høste druer til 180 hektoliter pr. hektar i stedet for de førhen tilladte 250 hl.
Og det har måske fået nogle producenter til ulovligt at få fat i druer udefra og fremstille den forfalskede Prosecco DOC.
Venetos myndigheder vil ikke stiltiende se på den slags svindel, og de har nu engageret en lokal ønolog, der skal forsøge at komme den forfalskede vin til livs. Det skal gøres via kontrolbesøg hos barer og andre etablissementer, og hvis fx en barejer serverer forfalsket Prosecco, kan han få en bøde på op til 20.000 euro (cirka 149.000 kr.).




Svidningen af et fad er i fuld gang hos Vicard Tonnelleries.

Nye tider for bødkerne
Der var engang, hvor verden var begejstret for kraftigt fadmodnede Chardonnay-vine fra Californien og andre vine med en udpræget fadsmag.
Men nu er billedet vendt - forbrugerne går i langt højere grad efter hvidvine, der aldrig har set skyggen af et fad, og rødvine med kun lidt fadsmag og mest frugt.
Og det går ud over de mange bødkere, der lever af at lave fade til vinproducenterne.
Et af disse bødkerfirmaer, Vicard Tonnelleries i Cognac, sælger ifølge The Drinks Business i dag 20% færre fade end i 2008. Dengang blev 3% af al den vin, der fremstilles på verdensplan, ifølge Vicard, modnet på fade - nu er tallet skrumpet til 2%, og firmaet har mistet 33% af sit marked.
Firmaet har derfor indrettet sig på de nye tider ved blandt andet at kunne levere fade, der kun er ganske lidt "toastede". Ved at toaste - eller svide - det indre af fadene, kan bødkeren regulere og fremhæve bestemte aromaer. Og et let toasted fad afgiver kun en fin og let fadsmag til den færdige vin. Den slags fade er i dag de mest populære hos Vicard.


Nyt vincenter i Bourgogne
I Bordeaux er man i fuld gang med byggeriet af Cité des Civilisations du Vin - det store nye vincenter, der var ugens store billede i uge 15.
Nu vil Bourgogne også være med på vognen med et stort nyt vincenter til 10 millioner euro (cirka 74,6 mio. kr.) med navnet Cité des Vins de Bourgogne. Og byggeriet skal starte i 2016 - hvor Bordeauxs vincenter, hvis alt går vel, står færdig.
Bourgognes vincenter bliver på 1200 kvadratmeter, og det skal ligge i udkanten af Beaune, så det er nemt at komme til fra motorvejene, der løber ned gennem Europa. Hvordan centret skal se ud, vides endnu ikke - det er kun de første spæde skridt, der er taget. Nu skal der rejses penge til projektet og indhentes tilbud fra diverse arkitektfirmaer.
Det nye center skal blandt andet fungere som en introduktion til Bourgognes vinverden - et slags startpunkt for turister, der besøger distriktet.




.



Der er glæde bag murene i den smukt beliggende vingård Argiano i Montalcino.
Argiano renset for anklager
I 2008 beslaglagde myndighederne i Montalcino omkring 6,5 millioner liter Brunello di Montalcino og 700.000 liter Rosso di Montalcino i årgangene 2003-07. Årsagen var en mistanke om, at vinen indeholdt andre druesorter end Sangiovese Grosso, hvilket er forbudt ifølge reglerne for Brunello DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Sienas offentlige anklager efterforskede tyve vingårde, heriblandt førende vinhuse som Castello Banfi, Frescobaldi, Antinori og Argiano.
VinAvisen fulgte udviklingen af denne vinskandale, der er blevet kendt som "Brunello-gate".
Antinori valgte at trække sin Brunello tilbage fra markedet - vinhuset ønskede ikke, at der skulle kastes mistanke på vinen.
Det havde Argiano ikke råd til at gøre og valgte derfor at deklassificere 80.000 flasker Brunello 2003 til Toscana IGT. Disse flasker blev solgt for få penge i forhold til, at der havde stået Brunello di Montalcino DOCG på etiketterne.
Inden 2008 var omme, var både Antinori, Frescobaldi og Castello Banfi blevet frikendt. Der var således tale om storm i et glas vin.
Det eneste vinhus, der endnu ikke var frikendt, var Argiano. Først nu - fem år senere - er vinhuset og dets daværende ejer, grevinde Noemia Marone Cinzano, og hendes CEO og vinmager, Hans Vinding-Diers, blevet renset for alle anklager.
Og det vil jo sige, at der er en hel del vinglade forbrugere verden over, der har fået en rigtig god Brunello årgang 2003 til spotpris.
Herhjemme forhandles Argianos vine af Philipson Wine.


Fire franske gastronomi-byer
Dijon, Lyon, Paris-Rungis og Tours har noget tilfælles ud over at være byer i Frankrig. De er nemlig de første fire franske byer, der er blevet udnævnt til Cité de la Gastronomie (Gastronomiens by) af den statsfinansierede organisation Mission Française du Patrimoine et des Cultures Alimentaires.
Byerne vil i de kommende år arbejde sammen om fælles gastronomiske begivenheder i såvel Frankrig som i udlandet, ligesom de vil søsætte projekter i samarbejde med internationalt kendte sommelierer og mesterkokke.
Men byerne vil også hver især lægge vægt på deres særlige gastronomiske vinkel.
Dijon vil tage sig af forbindelsen mellem fransk mad og franske vin-traditioner. Tours, der ligger i Loire-dalen, opretter en Master-uddannelse i gastronomiens historie. Lyon, der i forvejen er en smeltedigel af gastronomiske oplevelser, vil koncentrere sig om forbindelsen mellem ernæring og helbred. Og så er der Paris-Rungis - en mad-by i udkanten Paris. Her vil man forvandle et 7,5 hektar stort område til fejringen af madkulturen i Frankrig.




Den stinkende frugt durian er en højt skattet spise i Asien. Den anvendes blandt andet som smagsgiver i slik og kager. Foto: Wikipedia / W.A. Djatmiko.

Vin lavet på stinkende frugt
Den lugter som rådden fisk, opkast og sure sokker. Det er ikke blide ord, frugten durian får med på vejen. Alligevel er den en yndet spise i Sydøstasien - smagen skulle åbenbart ikke fejle noget.
Dens lugt er dog så kraftig og væmmelig, at det er forbudt at medbringe frugten i busser og tog, ligesom man ved nogle hoteller i Sydøstasien kan se skilte med forbud mod at tage durian med på værelset.
Nu er det lykkedes to phd-studerende ved universitetet i Singapore at skabe en durian-vin, der efter sigende skulle have en cremet farve og en smøragtig smag, der slet ikke minder om frugtens. Hvordan vinen dufter, forlyder der ikke nogen om.

Svovlindholdet reduceret
Vinen, der har et alkoholindhold på 6%, er fremstillet ved at lade en puré af durian gære på traditionel vis i fire uger.
Durian har et meget højt indhold af svovl, og det kan være farligt - endog dødeligt - at drikke alkohol, mens man spiser frugten. Årsagen er, at et enzym i frugten hæmmer kroppens evne til at forbrænde alkoholen.
Men ifølge de to phd-studerende skulle der ikke være nogen fare ved at drikke durian-vinen, da gæringen har reduceret frugtens svovlindhold til et minimum.
De studerende har også fremstillet en papaya-vin, og når de om føje tid er færdige med studierne, vil de forsøge at finde investorer, så vinene kan blive markedsført på det asiatiske marked, hvor der er en stigende glæde for frugtvin.






Salgssucces for Bourgogne.
Fra januar til og med april i år har Bourgogne eksporteret vin for i alt 214,5 millioner euro (cirka 1,6 milliarder kr.), hvilket er en hidtidig rekord.
Det skyldes ifølge BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) en generel stigende interesse for Bourgogne-vin i aftagerlandene, men også, at der er høstet færre druer end normalt i det franske vindistrikt i de seneste par år. I 2012 blev der således fremstillet 13% mindre rødvin i Bourgogne end året før. Den mindre mængde vin har resulteret i højere priser for flaskerne på såvel eksportmarkederne som på det franske hjemmemarked.

Mangel på Bourgogne-vin
Kinesernes stigende glæde for Bourgogne-vin frem for Bordeaux-vin er ligeledes en del af årsagen til de gode eksporttal. Og det er ikke kun vinene fra Domaine Romanée-Conti og de andre berømte domainer, kineserne går efter, men i høj grad også vinene fra Bourgognes små og mindre kendte kvalitets-producenter.
Også de franske forbrugere hælder mere Bourgogne-vin i glassene. I 2012 steg salget af vinen med 6% i værdi i forhold til året før.
Hos BIVB krydser man fingre for, at årets høstmængde bliver noget større end i de to forgange år - ellers kan det blive svært at leve op til forbrugernes efterspørgsel i både ind- og udland.
De gunstige salgstal for Bourgogne-vin gælder såvel rød- som hvidvin. Til gengæld vender pilen den modsatte vej for distriktets mousserende vin, Crémant de Bourgogne, hvor der i 2012 har været en nedgang i salget på 2,4%.




Der er lange rækker af vinstokke i Marlborough - og flere kommer til. Foto: New Zealand Winegrowers.

Rekord stor høst i Australien
Den australske vinhøst er vel overstået - så vel, at høsten i år ifølge vinproducentforeningen Winemakers' Federation of Australia (WFA) er den største i de sidste fem år og 10% større end i 2012. Og det til trods for, at man havde forudset en middelstor høst eller endog en høst, der lå under gennemsnittet.
Men oversvømmelser og vinmarkssygdomme, som har præget de senere års høst, er udeblevet. Faktisk har sommeren i Australien været rekordvarm og tør.
I alt blev der høstet 1,83 millioner tons druer - hvoraf størstedelen er rødvinsdruer som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Shiraz og hvidvinsdruer som Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Men andre druer, der især er kendte fra Italien og Spanien, bliver stadig mere udbredte i Australien. Det gælder druer som Tempranillo, Sangiovese og Barbera.
Nu skulle man måske tro, at de australske vinproducenter jubler over høst-rekorden. Men sådan er det langt fra. Den store mængde druer, bliver forvandlet til en ligeledes stor mængde vin - så stor, at den bliver svær at få afsat. Priserne på årgang 2013 vil derfor dykke, ligesom der vil blive fremstillet mere bulkvin end normalt.

Også rekord på New Zealand
Australiens nabo, New Zealand, har også haft en druehøst i år, der slår alle rekorder. I alt blev der høstet 345.000 tons druer, hvilket er hele 28% mere end i 2012.
I 2008 var den newzealandske vinindustri tynget af en større vinsø, men den er nu drænet, og man glæder sig derfor over den store høstmængde.
Og ikke nok med det - vinproducenterne er også i gang med at tilplante masser af nye vinmarker.
På grund af vinsøen indførte myndigheder på New Zealand i sin tid et forbud mod nyplantninger, og det forbud er nu ophævet.
De nye vinmarker breder sig frem for alt i Marlborough, hvor de hidtidige 23.000 hektar marker kan udvides til i alt 33.000 ha. Det berømte vindistrikt ligger på New Zealands sydø, og det er næsten udelukkende her, der plantes på livet løs.
På eksportmarkederne er der en stigende efterspørgsel efter hvidvine på Sauvignon Blanc og Pinot Gris og rødvine på Pinot Noir - noget som producenterne på sydøen er specialister i. På nordøen fremstilles der især hvidvine på Chardonnay og blandings-rødvine på de kendte Bordeaux-druer.


Til_37/09




Pinotage hitter i Kina
Vinene fra Bordeaux og Bourgogne er som bekendt kinesernes favoritvine. Men der er også en stigende begejstring for sydafrikansk vin i Kina. Og denne øgede interesse fra kinesernes side er en af årsagerne til, at den samlede eksport af sydafrikansk vin til alverdens lande er steget med hele 53% i de første fem måneder af 2013 sammenlignet med samme periode i 2012.
Sydafrika har eksporteret vin til Kina i mere end ti år, og i de senere år er der rigtig kommet skub i salget.
Siden 2007 er eksporten af sydafrikansk vin til det asiatiske land mere end fordoblet og ligger nu på over 4 millioner liter om året.
Hovedparten af den sydafrikanske vin, kineserne aftager, er rødvin - og det er ikke mindst Pinotage-vine, der hitter.

Står til det asiatiske køkken
Glæden for Pinotage skyldes ifølge WOSA (Wines of South Africa), at Pinotage-druen er Sydafrikas nationaldrue, hvilket skærper kinesernes interesse - og at Pinotage-vinenes kraftige og særegne aroma står godt til det krydrede asiatiske køkken.
Men sydafrikanerne er ikke kommet sovende til de gode eksporttal. De har gennem de senere år gjort et større arbejde for at markedsføre deres vine over for kineserne. Et eksempel er den store smagning af 250 sydafrikanske vine, præsenteret af 26 producenter og importører, som WOSA for nylig afholdt i Beijing.



Godt greb om glasset
Med glasset Meld Wine kan man godt glemme alt om at holde på stilken - der er nemlig ikke nogen.
Stilkløse vinglas er ikke nogen nyhed, men det er til gengæld den måde, som man holder det nye vinglas på. Nogle af fingrene sættes ind i små fordybninger, hvilket skulle give et ekstra godt greb om glasset.
Det ser selvfølgelig meget hyggeligt ud, men klør fem vil jo hurtigt varme den dejligt kølige hvidvin op …
Det er det tyrkiske designfirma Müzz Design Studio, der har kreeret glasset. Meld Wine har en forgænger i form at et whiskyglas, der også har fordybninger til fingrene. Og det lyder jo som en meget bedre idé.

...


Rap og hip hop glæde for cognac
Hip hop og rap har sine rødder i USA's afroamerikanske kultur, og i dag findes der adskillige førende kunstnere inden for begge musikformer.
Disse kunstnere har gennem de sidste ti år i høj grad sat skub i salget af cognac - især i USA. Flere rappere og hip hop musikere har udvalgt sig en yndlingscognac, som de markedsfører i deres sange. Det gælder blandt andet rapperen Jay-Z, der har kastet sin kærlighed på Hennessy cognac, hvilket har medført, at cognacmærket i dag udgør halvdelen af de i alt 50 millioner flasker cognac, der årligt sælges i USA.
Hip hop musikeren Busta Rhymes er glad for Courvoisier cognac, og i 2002 udgav han sangen og den tilhørende musikvideo Pass the Courvoisier - en hyldest til yndlingscognacen. I videoen, som ligger på YouTube, ser man gentagne gange flasken og fyldte glas med cognac.
Denne ene sang medførte, at salget af Courvoisier steg med hele 30%.
I dag drikkes 75% af al den cognac, der sælges i USA, af afroamerikanere.




Spanske David Rios blev båret i triumftog efter sejren i Diageo World Class.

Spanier vandt VM i bartending
Som nævnt i uge 24 skulle dette års VM-finale i cocktailkonkurrencen Diageo World Class afholdes på krydstogtskibet Azamara Club. Blandt de 43 finalister, der var om bord, var bartender Hasse Bank Johansen, der repræsenterede Danmark.
Han vandt ikke titlen som verdens bedste bartender - den tilfaldt den spanske bartender David Rios fra Jigger Cocktail & Disco Bar i Ciudadela på øen Minorca.
Der blev dystet i seks dage, mens skibet sejlede på Middelhavet, og de 600 prominente gæster om bord nød livet og så bartenderne shake, pynte og servere.
Deltagerne i konkurrencen havde trænet i et helt år for at kunne skabe de mest opsigtsvækkende og velsmagende cocktails. Til finalen skulle der blandt andet dystes i at fremstille en cocktail på tid, en punch-drink, og en cocktail, der appellerede til alle sanser.
Kreationerne blev bedømt af et dommerpanel bestående af nogle af verdens førende bartendere, heriblandt Salvatore Calabrese.
I år vil Diageo, det verdensomspændende spiritusfirma, der arrangerer konkurrencen, udgive en bog med de 50 mest fantastiske cocktails fra årets finale.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vivino har ansat Tore Scheel som forretningsudvikler. Han kommer fra en stilling som vinkonsulent hos Bichel Vine. Tore Scheel kan fremover træffes på e-mail: tore@vivino.com eller tlf.: 29 29 88 87.
    * Alsace Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.



    Findes der skruelåg til bobler?
    Ida Ebbesen skriver: Det kan ofte være lidt svært at åbne en flaske med boblevin. Proppen sidder som limet til flasken. Kunne det ikke være en god idé med skruelåg til boblevin?
    Det findes faktisk. Den australske skruelågs-producent Guala Closures har skabt skruelåget Viiva i samarbejde med det australske vinhus De Bortoli Wines.
    Foreløbig kan det kun bruges på boblevine fremstillet i tank, men man er i gang med at videreudvikle skruelåget, så det også kan bruges til champagne og andre mousserende vine fremstillet efter champagne-metoden – altså med andengæring på flaske.
    Det nye låg åbner i to tempi. Ved det første lille klik slipper vinen en del af sit tryk, og ved det andet klik åbnes vinen.
    Endnu en fordel: Drikker man ikke al vinen, skruer man bare låget på igen. Som bekendt er det umuligt at sætte en champagneprop tilbage i flasken.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    231 Vinmarkerne i Spitz ved bredden af Donau i Østrig ligger fint i læ af de høje bjerge (foto © Weingut Franz Hinzberger).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og 12, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Indiskret, Weingut Zillinger, Sekt, Extra Brut, Niederösterreich, Østrig, lav alkohol (12%)
230 kr., pris ved 12 flasker: 175 kr., Laudrup Vin
Rosé står der på bagetiketten til denne boblevin, og vinen har da også en ganske svag rødmen - en ganske flot, kølig kulør. Vinen har fine, stadige bobler og en god druesmag, men også et smagsbillede, der måske er lidt begrænset i forhold til priserne. Flere i smagepalenet ville hellere have en crémant til en langt lavere pris.

Hvidvin


Stelle Bella, Chardonnay, Margaret River, Australien, 2009, lav alkohol (13%)
139 kr., Vinkrogen
En meget lækker hvidvin med en bred smag - tropiske frugter, fine fadtoner og lang eftersmag. Vinen er i fornem balance og en virkelig nydelse.


Maison Ambroise, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
135 kr., Otto Suenson & Co.
Let og læskende hvidvin, der på en eller anden måde ikke hænger så godt sammen. Og den høje pris generede det forsamlede smagepanel. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Berry Bush Rosé, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2012, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud til 69,75 kr., 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Dejlig rosé, læskende, frisk, med god druesmag og fin balance mellem sødme og syre. Ikke nogen marmelade her! Flasken har skruelåg.


Domaine du Gros'Noré, Alain Pascal, Bandol, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
146 kr., Jysk Vin
Flot og lækker rosévin fra det lille distrikt Bandol nede ved Middelhavet øst for Marseilles. Den har den lyse rosé farve, som franskmændene kalder oeil de perdrix. Vinen har en liflig duft og en dejlig ren vinsmag uden marmelade-toner.

Rødvin


Les Grands Cyprès, Lirac, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
74,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 29): 49 kr., SuperBrugsen
Denne Rhône-rødvin er med sin bløde, runde frugt rigtig god til mad. Faktisk en hammergod vin og et kup til tilbudsprisen.


Tons de Duorum, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (13,5%)
74,95 kr., på tilbud i juli og august: 64,95 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin er sommer fanget i en flaske. Den har en koncentreret duft og smag af modne solbær og brombær, tilpas fadsmag og en behagelig frugtsødme til slut. Et kup til tilbudsprisen.


Laya, Bodegas Atalaya, Al Mansa, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
79 kr., A Vinstouw
En venlig og saftig rødvin på druerne Garnacha og Monastrell. En vin, der nem at drikke, og som mange vil være glade for.


Felino, Viña Cobos, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (15%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Ofte er 15% alkohol i overkanten af, hvad en vin kan klare, uden at det går ud over duft og smag. Men sådan forholder det sig ikke med denne vin. Alkoholen er fint integreret og lader frugt og varme krydderier træde i front. En ualmindelig lækker vin til en lige så lækker krydret kødret.


Las Gavias, Bodegas Abanico, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., på tilbud indtil 17. august: 69 kr., Vinoble
En rødvin, man bliver glad for. Den har blød fylde og et krydderi, der breder sig i munden. Til tilbudsprisen lidt af et kup. Flasken har skruelåg.


In the Saddle, Hayes Ranch, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2010, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En meget anvendelig rødvin med et godt og klart billede af Cabernet-druen - solbær, modne brombær, citrus, let krydderi ... Dertil kultiverede procenter. Flasken har skruelåg.


Château Maris, Minervois, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
115 kr., Propperiet
En meget lækker og fløjlsblød rødvin på økologisk dyrkede Syrah-, Grenache- og Carignan-druer. Den har en bred, varm frugt med noter af sorte bær, peber, chokolade og lakrids.


Cuvée du Chat Noir, Domaine Hering, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
125 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
Let, elegant og meget lækker rødvin med blid Pinot-smag - vinrabarber, rød bær og en lillle sødme.


Amancaya, Domaines Barons de Rothschild og Nicolas Catena, Bodegas Caro, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
139,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin er blevet til i et samarbejde mellem Frankrig og Argentina - mellem Domaines Barons de Rothschild og Nicolas Catena - og det er en flot vin. Bred, blød og fyldig frugt, fint krydderi, måske lidt fennikel - en elegant vin, der hænger godt sammen.


The Wolftrap, Western Cape, Sydafrika, 2012, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket vin til kun 50 kr. Den er lavet på druerne Syrah, Mourvèdre og Viognier, har frugtfylde og krydderi. Flasken har skruelåg.


Coto de Hayas, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 2 flasker: 59,50 kr., Smile Marketing Group
Denne rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo er en vin, som mange vil kunne lide. Den har god frugt og sødme og fint krydderi. Prisen ved to flasker er nok den rigtige.


Maschera, Tenuta Monticello, Rosso delle Venezie, Appassimento, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 29) i Super Spar: 45 kr., Spar Supermarked
Til tilbudsprisen 45 kr. en okay hverdags-rødvin med god frugt, en vis blødhed, tilpas syre og let krydring.


Casarena Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,9%)
129 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En super koncentreret rødvin med noter af mørke modne kirsebær og hyldebær i duften og smagen. Alkoholen bider lidt til slut. Plask vinen over i en karaffel et par timer før servering.


Nomad, Aurelia Viginescu, Merlot, Delarile Munteniei, Rumænien, 2011, middel alkohol (13,5%)
49 kr., pris ved 6 flasker: 41,67 kr., Vintjenesten
En robust hybenkradser af en rødvin. Men ved seks flasker er den jo heller ikke særlig dyr. Bør absolut nydes til noget stærkt krydret mad - der også kradser ...


Classic, Weingut Familie Weber, Zweigelt, Burgenland, Østrig, 2011, lav alkohol (13%)
50 kr., Fur Vinimport
For en halvtredser en pæn, lille rødvin til hverdagsbrug. Flasken har skruelåg.


Patù, Tenuta Giustini, Primitivo, Salento, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., på tilbud til 64,95 kr., Jysk Vin
Blød frugt, krydderi, men ret enkel - en hverdags-rødvin uden større armbevægelser.


Les Terrasses d'Eole, Mountagniero, Ventoux, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
90 kr., Kolding Vinhandel / Vestergaard Wines
Kraftig Rhône-rødvin med hår på brystet og brede skuldre. Der er krydderi og alkohol i den - udpræget en vin til kraftige (grill-)retter.


La Bandita, Orcia, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
91 kr., på tilbud til 60 kr., Fiasco-Vine
Lidt stram og enkel rødvin på druerne Sangiovese og Merlot.


Campo Santa Lena, Villa Monteleone, Valpolicella Classico, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
96 kr., pris ved 12 flasker: 77 kr., Solarex
Krydret rødvin med en markant, lidt spids syre - og en vin, der ikke umiddelbart faldt i smagepanelets smag.


Chevallon, Gigondas, Frankrig, 2011, høj alkohol (16%)
199 kr., pris ved 12 flasker: 179 kr., Propperiet
Dette er bestemt en flot rødvin med intens frugt, men ... 16 procent er altså for meget. Vinen har en udpræget, lidt rå spritkant, som smagepanelet ikke fandt videre behagelig.


Sessantanni, Feudi di San Marzano, Primitivo, Manduria, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
249 kr., på tilbud indtil 17. august: 199 kr., Vinoble
En rødvin, hvis frugt og forskellige aromaer forsvinder under et tykt lag sødme.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.