Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30. 2013



Nyheder i uge 30, 2013



Til_37/09




I dag svigter vi rødvinen
Sommeren er over os, og så er det frem for alt hvidvin eller rosé, danskerne hælder i glassene - rødvinen gemmer de til køligere tider, også selv om den kraftige grillmad ofte kalder på netop rødvin. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har udført for den faglige sammenslutning for Rhône-dalens vinfirmaer, Inter-Rhône.
Instituttet har udspurgt mere end 1000 danskere i alderen 18 til 74 år om deres præferencer, når det gælder vin i de varme sommermåneder.
Her kommer nogle af de mest interessante resultater fra undersøgelsen:

Rosé til grillmaden
* Hele 52% af de adspurgte danskere foretrak hvidvin om sommeren, og 47% snuppede også gerne et glas rosé. Kun 29% ville helst have rødvin.
* 35% af mændene mente, at rødvin er en god sommervin. Det samme gjorde sig kun gældende for 23% af kvinderne.
* Champagne, Spumante og Cava var med 40% den tredje mest foretrukne sommer-vintype.
* 37% mente, at rosé er bedst som apéritif, mens en femtedel også gerne drak vinen til grillmaden.
* 43% ytrede, at bærsmagen skal være i front i en god sommervin, 30% ønskede en vin med smag af hyldeblomster, mens 29% var mest stemt for citrus-noter. Kun 13% foretrak de lidt mere krydrede vine. 17% af mændene ville dog helst have en krydret sommervin med noter af kanel, vanilje, lakrids eller peber.
* Vinens oprindelsesland havde ingen betydning for cirka halvdelen af de adspurgte. 21% ytrede, at den ideelle sommervin var italiensk, mens 11% ville have fransk vin på bordet.
* To ud af tre købte deres sommervin i supermarkedet, mens 14 % kun handlede hos vinhandleren eller i specialforretningerne. 12 % hentede deres vin på den anden side af grænsen.
* Hovedparten (57%) betalte gerne mellem 51 og 100 kr. for en flaske vin om sommeren, 28% købte vine til mellem 25 og 50 kr., mens kun hver tiende spenderede mere end 100 kr. på en flaske.




En hvid- og en rødvin med den nye animerede etiket.

Etiketten bevæger sig
At fremstille malerier, der ændrer motiv, når beskueren bevæger sig fra den ene side til den anden af kunstværket, er en gammelkendt sag. Det samme gælder tredimensionale postkort, som viser et nyt motiv, når de vippes.
Nu har det amerikanske vinfirma Terravant Wine Company lanceret en serie vine med verdens første animerede etiket, hvor en afbildet vinflaske snurrer rundt, mens man passerer den rigtige flaske.
Der er brugt en særlig patenteret linse-teknologi til at opnå virkningen, og etiketten er foreløbig sat på tre forskellige vine - en hvidvin på Chardonnay og to rødvine, en blandingsvin og en vin på Cabernet Sauvignon.
Vinene er udelukkende at finde på amerikanske forretningshylder.
Det lyder som en rigtig smart idé i en verden, hvor vinflaskernes etiketter kæmper om at have mest blikfang.








Vin mod nyresten
Drik masser af væske, lyder rådet fra læger til patienter, der lider af nyresten.
Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken væske, der drikkes. Det viser en ny undersøgelse fra universitetshospitalerne i Boston og Rom som er offentliggjort i Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
I otte år har forskerne ifølge fulgt 194.095 forsøgspersoner og deres drikkevaner, og det viste sig, at de personer, der drak væske sødet med fruktose, som fx coca-cola og mange andre former for sodavand, øgede risikoen for at danne nyresten markant. De, der drak en sodavand om dagen, havde således hele 23% større risiko for sten-dannelse end de, der nøjedes med højst en sodavand om ugen.
Almindelig rød- og hvidvin derimod medførte hele 33 % lavere risiko. Årsagen til denne godgørende virkning ved vin er endnu ikke kortlagt, men forskerne mener, at det blandt andet skyldes, at alkohol hæmmer nyrernes evne til at koncentrere urinen, og jo tyndere urinen er, desto sværere har den ved at danne sten.
Undersøgelsen viste også, at de forsøgspersoner, der drak mindst et glas vin hver dag, havde en betydelig lavere risiko for sten-dannelse end dem, der kun drak vin en gang imellem.


7 postkort fra Brøndby
Her kommer de tre første af i alt syv postkort fra VinAvisens seneste rejse – der denne gang gik til Brøndby. Ikke for at se fodbold, men for at besøge et kæmpemæssigt vinhus.
...........


...........
Vinmarken med Rondo-druer var personalets idé og gave, men også Brøndby Kommune bidrog med nogle vinstokke.
...........

    1. postkort fra Brøndby:
    Dansk vinhus med egen vinmark
    Når VinAvisen har været på vinrejse i udlandet, plejer vi at sende en serie postkort hjem (alle vores serier kan ses ved at klikke her).
    Nu har vi igen været på vinrejse, men denne gang er vi blevet i Danmark for at besøge landets største, danskejede vinfirma, Taster Wine.
    Det ligger på en stille vej i Brøndby, og foran de store hvide bygninger står 120 vinstokke på række og geled.
    – Vinstokkene blev skænket af personalet, da vi flyttede hertil i 2002, fortæller vores vært, Mari-Louise Paustian, – og de giver et par hundrede liter vin om året, nok til et fad.

...........


...........
Omkring de lange tappekolonner er der pinligt rent som i en operationsstue. Tapning af vin er en operation på højt niveau.
...........

    2. postkort fra Brøndby:
    En mand med en god idé
    Taster Wine er stort – store tanke med tusinder af liter vin og lange tappekolonner med klirrende flasker. I alt er der 120 medarbejdere. Men som de fleste andre firmaer begyndte det småt. Og med en idérig mand.
    Manden var Fritz Paustian Sr., der i 1946, lige efter besættelsen, skaffede ungarsk vin til de vintørstende danskere.
    Den meget unge Fritz Paustian havde fået de nødvendige import-bevillinger, men det var ikke uden problemer at få vinen transporteret til Danmark. Han fandt imidlertid en udvej:
    Paustian var løjtnant af reserven og deltog i Røde Kors' transport af nødhjælpen til Ungarn. Han tog derned med en kolonne på nitten lastbiler – og betalte Røde Kors for at lade ham tage vin med tilbage i de tomme lastbiler.
    I dag er det grundlæggerens sønner, Fritz og Ole Paustian, der står i spidsen for Taster Wine, der også omfatter Skjold Burne, Danmarks ældste, største og eneste landsdækkende kæde af 63 vinforretninger, samt firmaet Oskar Davidsen & Co., som betjener hoteller, restauranter og catering. Endvidere har Taster Wine et datterselskab i Nordtyskland, der varetager grænsehandelen.

...........


...........
Plasticposerne trækkes op i de to tappemaskiner som lange, sammenhængende bånd. Se også denne uges STORE billede længere nede.
...........

    3. postkort fra Brøndby:
    Sådan laver man boksvin
    Når vi drog til Brøndby for at besøge Taster Wine, var det blandt andet for at få opfyldt en gammel drøm om at se, hvordan man laver boksvine – disse 3 liters kasser med laminat-pose og en lille hane.
    Det så vi. Det hele foregik i to fuldautomatiske maskiner, idet papboksene først blev fremstillet i en anden maskine og derefter ført frem på et samlebånd.
    Boksene leveres sammenklappede, trykkes i form og limes sammen, idet de stadig er åbne foroven, så laminatposerne kan lægges i.
    Poserne leveres som et langt bånd – fuldstændig som de plasticposer, vi bruger i køkkenet og river over, når vi skal bruge dem. Og på hver af dem sidder så den lille hane.
    Tappemaskinen arbejder meget præcist. Vinen tappes i laminatposen, som falder ned i boksen, så hanen kommer til at sidde lige bag det lille, runde hul, som man skal trække den ud igennem. Derefter lukkes og limes boksen, som også forsynes med hank. 1600 bokse i timen.
    Fortsættes i næste uge





.


Fransk parti-afdeling bombet
Det franske regeringsparti, Parti Socialistes, har en lokal afdeling i byen Carcassone i departementet Aude. I sidste uge blev bygningen, hvor afdelingen havde til huse, fuldstændig raseret af en bombeeksplosion.
Attentatet skete om natten, og om morgenen kunne man se bogstaverne CAV sprayet på bygningens facade.
Bogstaverne står for Comité d’Action Viticole, den militante franske gruppe for vinmæssige aktioner, der kæmper med ulovlige midler for at få den franske regering til at give vinproducenterne bedre vilkår.
Angrebet på socialistpartiets afdeling kommer overraskende, da det er hele fem år siden, gruppen sidst har ladet høre fra sig. Dengang gjaldt det en telefoncentral i Narbonne, der blev brændt ned til grunden.
Det er et rent held, at ingen mennesker er kommet til skade ved eksplosionen i Carcassone. Kort før bomben sprang, afsluttedes et aftenmøde i bygningen.




En stolt Emma Martin med sin første vin i favnen. Hun står med sin lige så stolte far, Jean-Claude Martin.

11-årig vinmager
Det er en god idé at begynde tidligt, hvis man vil være en dygtig vinmager. Og det må man sige, at 11-årige Emma Martin har gjort.
Hun er datter af den sydafrikanske vinproducent Jean-Claude Martin, der ejer Creation Wines i Hermanus.
Emma har fremstillet sin første vin - selvfølgelig under opsyn af og vejledning fra sin far. Det er en rødvin på Pinot Noir, og lanceringen af den faldt sammen med hendes fødselsdag d. 16. juli - hvor hun således også kunne fejre, at hun nu er fjerde generation af vinproducenter i sin familie.
Der er kun fremstillet 300 flasker af vinen, som Emma regner med hurtigt at få afsat. Hun drikker den jo ikke selv.


Vin for 800 mio. kr. destrueres
Australiens største vinfirma, Treasury Wine Estates (TWE), står for salget af kendte og billige vinmærker som Beringer og Lindemans, men har også Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, i sin portefølje.
Salget foregår globalt - dog er den helt store aftager USA, som aftager kolossale mængder af de billigere vinmærker fra TWE. Men i de senere år er det gået ned ad bakke med firmaets vinsalg til amerikanerne. Det skyldes blandt andet de amerikanske forbrugeres store glæde for de søde Moscato-vine fra Italien. Førhen var det de ligeledes sødlige White Zinfandel-vine, der hittede - vine, som TWE har solgt godt af.
Desuden er amerikanerne begyndt at vende de billigere vine ryggen og i stedet lægge dyrere flasker i indkøbskurvene.
I 2009 solgte det australske firma 198 millioner flasker vin til USA - sidste år lå tallet på knap 156 mio. flasker.
Det lyder jo stadig af rigtig mange flasker - men det var langt mindre, end man havde regnet med hos TWE. Der er derfor opstået en vinsø af vine, som ikke er blevet afsat til de amerikanske forbrugere.
Vinene har ifølge det australske vinfirma nu været opbevaret så længe i de amerikanske vinforretninger, at de er blevet "for gamle".
TWE har derfor besluttet at kalde al overskuds-vinen tilbage fra det amerikanske marked for at destruere den. I alt vil vin for 160 mio. AUD (cirka 838 mio. kr.) blive hældt i afløbet - eller, som det fremgår af en artikel i The Wall Street Journal, vil flaskerne blive tromlet over af en damptromle.

Det er da en trist tanke …
Bulkvinen - som vinfirmaet også sælger en stor mængde af til USA - vil derimod blive sendt direkte til en række destillerier, så den kan blive forvandlet til spiritus.
Det ville blive alt for kostbart, hvis man skulle gøre det samme med den vin, der allerede er tappet på flasker.
Det er selvfølgelig ikke flasker med Penfolds Grange, der vil blive destrueret, men derimod en række billigere - men også udmærkede - vine.
Som vin-entusiast kan man jo ikke lade være med at tænke, at det er ærgerligt med al den gode vin - og trist at tænke på al det arbejde en masse mennesker har lagt i at lave hver eneste flaske. Spørgsmålet er jo også, om vinene virkelig er blevet for gamle ...







< Det ser ud, som om Douro Boys stadig har det sjovt sammen efter ti års samarbejde. Fra venstre: Francisco Olazabal, Miguel Roquette, Francisco Ferreira, Dirk van der Niepoort og Christiano van Zeller.


10 år med Douro Boys
For ti år siden indledte fem unge portugisiske vinproducenter et samarbejde. Alle var de ud af gamle portvinsfamilier, og alle havde de et mål om at lave bordvine af høj kvalitet i Douro-dalen, der er berømt for sin portvin.
Da en vinskribent nærmest for sjov kaldte dem "the Douro-boys", fandt de navnet til deres gruppe: Douro Boys – uden at være klar over, at der i nabolandet Spanien eksisterede en gruppe med samme navn blot bestående af mandlige strippere.
De vine, de fem vinproducenter fremstiller, er vidt forskellige, men har det tilfælles, at de er af meget høj kvalitet.
I 2007 besøgte Douro Boys Danmark - det kan man læse mere om ved at klikke her.

Alle har bidraget til vinen
For at fejre 10 års jubilæet, har "drengene" lanceret en vin og en årgangs-portvin - de kan nemlig også fremstille portvin. Vinen er døbt Douro Boys Cuvée 2011, og den er der lavet 750 magnumflasker af. Det er en rødvin, fremstillet på en blanding af vine fra udvalgte fade fra hver af producenternes fem vingårde: Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, Quinta Vale Donna Maria og Quinta do Vale Meão.
Portvinen er lavet på samme måde - ud fra de mest lovende fade fra hver af vingårdene. Her er der kun fremstillet 250 magnumflasker årgang 2011.
Både vin- og portvinsflaskerne vil blive bortauktioneret i form af halvtreds partier på mellem en til 120 flasker. Det vil ske ved en fødselsdagsfest d. 13. september i Douro. Og hvert parti vil foruden flaskerne omfatte en overraskelse i form af billetter til en fodboldkamp, en middag med en af vinproducenterne osv. Man må sige, at Douro Boys forstår det med markedsføring.
Man forventer, at hammerslagene for partierne vil ligge mellem 250 euro (cirka 1864 kr.) og 9600 euro (cirka 71.588 kr.).




.




Et gammelt billede af Les Vignerons de Tavel fra 1930erne. Bygningen har stort set ikke ændret sig siden.
Når man rejser rundt i Frankrig, er det værd at forfølge skiltene med Monument Historique. Logoet gengiver labyrinten på gulvet i katedralen i Reims.



Vinkooperativ som historisk monument
Bygningen, der huser kooperativet Les Vignerons de Tavel er blevet optaget på listen over Monuments Historiques - Frankrigs historiske monumenter.
Det er første gang nogensinde, at æren er overgået et vinkooperativ. Og kooperativet kommer i fornemt selskab - med på listen er også Eiffel-tårnet og Notre-Dame katedralen i Paris samt et hav af andre historiske kirker og kendte bygninger.
Kooperativets bygning, der ligger i rosé-appellationen Tavel, er tegnet af arkitekten Henri Floutier og billedhuggeren Armand Pellier, og den er et rendyrket udtryk for den stil, der herskede i arkitekturen i 1930erne, da den blev opført.
Les Vignerons de Tavel samarbejder med 85 vinproducenter og fremstiller årligt 2,5 millioner flasker vin.
30.000 gæster besøger årligt kooperativet - et antal, som dets direktør, Christian Paly, håber stiger yderligere på grund af optagelsen på den fine liste.
En bygning, der er udnævnt til historisk monument, er fredet, ligesom der ikke må foregå nogen byudvikling i dens umiddelbare nærhed.




Fra en af de små film, hvor det vises, hvordan man høster druer i en meget stejl vinmark.

Fine små film på tysk
Deutsches Weininstitut har i samarbejde med 13 tyske vinproducenter lavet en serie små film, der viser årets gang i vinhusene. Vi følger med i marken, oplever beskæring af vinstokkene og grøn høst - og hvordan den senere høst foregår fra en stejl vinmark. Vi kigger også med inden døre, når druerne presses, og vinen fremstilles.
Det er vinproducenterne, der fortæller, mens billederne glider hen over skærmen. Det er nogle meget let forståelige, interessante og pædagogiske film - dog skal man være nogenlunde velbevandret i tysk for at få det fulde udbytte af dem.
Men klik alligevel ind på siden - der ligger 50 andre film, hvoraf en del er på engelsk.


Castel tabte sag mod kineser
Det store franske vinhus Castel begyndte i 2007 at sælge vin på det kinesiske marked under navnet Ka Si Te, som er den kinesiske oversættelse for Castel.
Men i 2009 stoppede ballet, da den spansk-kinesiske vinproducent og vinfirma-ejer Li Dao Zhi lagde sag an mod det franske vinhus for krænkelse af varemærkeloven.
Det viste sig, at Li Dao Zhi allerede i år 2000 havde indregistreret navnet Ka Si Te. Han begyndte dog først at anvende det i 2008 på vine, som hans firma Shanghai Ka Si Te Wine Co. importerede fra Frankrig.
Først nu er der faldet endelig dom i retssagen, og den er faldet ud til Li Dao Zhis fordel.

Skal undskylde offentligt
Castel er således af retten i provinsen Zhejiang blev dømt til at stoppe med at sælge vine i Kina under navnet Ka Si Te. Desuden skal det franske firma betale en erstatning til Li Dao Zhi på et beløb, der svarer til 28 millioner kr.
Det er den største erstatning, der nogensinde er krævet i Kina, når det gælder krænkelse af varemærkeloven.
Og ikke nok med det. Castel er også blevet dømt til at give en offentlig undskyldning til Li Dao Zhi i tidsskriftet China Industry & Commerce News. Et sådan krav er vist ikke helt almindeligt i den vestlige verden.






Ny chef for Bordeauxs vinkomité
Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) er Bordeauxs indflydelsesrige vinkomité. Medlemmerne omfatter 7055 vinproducenter, 300 négociantfirmaer, 95 vinmæglerfirmaer og 38 kooperativer, der tilsammen tegner sig for et vinmarksareal på 112.000 hektar.
CIVB’s vigtigste opgave er at yde medlemmerne vinøs rådgivning af enhver art og frem for alt at markedsføre deres vine.
Det årlige budget for markedsføring ligger på et trecifret millionbeløb i danske kroner, og hvert år bliver der søsat kampagner i flere lande rundt om i verden.
Det er selvfølgelig vigtigt, hvem der står i spidsen for så stor en forening, og præsidenten for CIVB får ikke lov til at sidde længe i direktørstolen. Vedkommende vælges for tre år ad gangen, og der skal veksles mellem en négociant og en vinproducent.
Négocianten Georges Haushalter har indtil for nylig haft det ærefulde hverv. Nu har den 48-årige vinproducent Bernard Farges overtaget roret - efter en afstemning blandt medlemmerne, hvor han ganske vist var eneste kandidat. Farges, der ejer 95 ha vinmarker fordelt på en række af Bordeauxs appellationer, får nu tre år til at bevise, hvad han dur til.
Erfaring med den slags foreningsarbejde har han, da han tidligere har stået i spidsen for organisationerne AOC Bordeaux og Bordeaux Supérieur.

Store opgaver venter
Bernard Farges har udtalt, at han har to store prioriteter i sit kommende arbejde.
For det første vil han fortsætte med at hjælpe de mange vinproducenter i Bordeaux, der på grund af finanskrisen er havnet i store økonomiske vanskeligheder.
For det andet vil han forsøge at være med til at afværge den nærværende trussel om en handelskrig mellem EU og Kina.
Som nævnt i uge 25 har EU indført antidumping-afgifter på de urealistisk billige kinesiske solcellepaneler, der oversvømmer det europæiske marked. Nu truer Kina så med at indføre lignende afgifter på importen af vin fra EU’s medlemslande. Og netop Bordeaux er en af de helt store eksportører af vin til det asiatiske land.




To ispinde på henholdsvis Sauvignon Blanc og Pinot Noir vin.

Vinøse ispinde
Varmen ligger som en dyne over Danmark, og så er en lækker is et oplagt køle-element.
Også på New Zealand kan det blive rigtig varmt, og hos vinhuset Kim Crawford har man derfor fået en god idé: vin-ispinde.
Vinhuset har sammen med et is-firma kreeret opskrifter på ispinde på vine på New Zealands to store druer, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Vinsmagen skulle efter sigende være markant. Det er selvfølgelig også en måde at sælge vin på i varmen…

...




Madeira kan byde på dramatiske vin-landskaber. Her er det vinmarker, der tilhører det førende madeirahus, Henriques & Henriques.

Sherrys succes, et forbillede for Madeira
Interessen for sherry og portvin har bredt sig som ringe i vandet i de senere år. Forbrugere i alverdens lande har fået øjnene op for de sprøde tørre Fino og Manzanilla sherryer og den søde Tawny portvin. Og London har vist vejen med en stribe sherry-barer, hvor man kan nyde drikken med tapas til.
Men i sherry og portvinens Douro-dal er man ikke kommet sovende til denne succes-bølge. Der har skullet talrige oplysningskampagner til i eksportmarkederne, ligesom skabelsen af nye vintyper har været med til at sparke til interessen. Det gælder fx "en rama" sherry - en sherry-type, der tappes direkte fra fad uden større filtrering, og som helst skal drikkes inden for en måned.
I kulissen har Madeira-producenterne set til med en vis misundelse. Engang i 1800-tallet drak fine fruer gerne et glas madeira til eftermiddagskagen. Senere er madeira blevet noget, man mest af alt kommer i gryderetter og bagværk. Det er meget længe siden, madeira har været i vælten, og nu skal der gøres noget, mener et af de store madeirahuse, Henriques & Henriques.
Ifølge The Drinks Business har Henriques & Henriques’s direktør, Humberto Jardim, opfordret til, at de i alt otte madeirahuse slår sig sammen om at finde en markedsførings-strategi, hvor forbilledet er de tiltag, som sherry- og portvinsproducenterne har foretaget i de senere år.

Kun 4 mio. liter madeira
Jardim indrømmer, at madeira-industriens økonomiske midler slet ikke kan måle sig med de midler, som producenterne af de andre to vine har til rådighed.
Hvor fx portvinshusene hvert år fremstiller mellem 80 og 90 millioner liter portvin, ligger tallet for madeiras vedkommende på sølle 4 mio. Men man kan jo godt lade sig inspirere af de andres initiativer.
Der er sket rigtig meget i madeiraens verden i de senere år. En ung generation med masser af gåpåmod og nye ideer har indtaget de gamle vinhuse. De unge producenter har hævet kvaliteten af madeira betydeligt, men det er ikke rigtigt kommet omverdenen for øre.

Alt for mange typer
Jardim foreslår blandt andet, at madeiraproducenterne indfører en fælles frigivelse af nye årgange. Det ville måske tiltrække øget opmærksomhed omkring madeira - ligesom når verden spændt venter på, om portvinshusene deklarerer en årgangs-portvin.
Der bør også ryddes op i oceanet af forskellige madeira-typer. Når det gælder de tre år gamle madeiraer - det er dem, der fremstilles flest af - er der hele seks forskellige sødmegrader. Inden for fem år gamle vine er der fire sødmegrader.
Dertil kommer fem forskellige typer Reserve, 10 typer Special Reserve og 15 Extra Reserve. Kronen på værket er de 20 år gamle madeiraer. Og enhver af disse mange madeiraer kan laves på en af de fire ædle druer Sercial, Verdelho, Bual og Malmsey samt på den mest udbredte drue på Madeira, Tinta Negra.
Problemet er også, at der fremstilles madeiraer-typer, der næsten ikke kan skelnes fra hinanden, men har to forskellige navne. Det gælder fx Medium Dry og den type, man kalder for Rainwater. Her kunne man jo nøjes med en af dem, mener altså Jardim. Ved at skære ned på de mange typer, vil det også blive enklere at formidle viden om madeira til forbrugerne.
.......

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.









Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    232 ...Hos Taster Wine i Brøndby kører boksene frem på et bånd og modtager poserne med de små haner (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 121 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Divici, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)
89 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Frisk og dejlig boblevin med en livlig mousse, god frugt og en diskret sødme (trods betegnelsen Extra Dry) samt noter af muskat og honning.

Hvidvin


GSM, J.V. Fleury, Rhône, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket hvidvin med friske citrusnoter i duft og smag. Vinen vil være en fin ledsager til lyse fiskeretter - fx en rødspætte med citronsauce. Den femte stjerne gælder den meget menneskevenlige pris.


Römersteinbruch, Karin und Franz Fleck, Rivaner, Burgenland, Østrig, 2011, lav alkohol (12,2%)
45 kr., Fur Vinimport
En meget lækker hvidvin - til en lækker pris. Den har en dejlig, ren druesmag og en fin, lille honningsødme. En vin, der er perfekt til ost - eller som terrassevin. Til prisen et kup. Flasken har skruelåg.


Vinha do Floral, Pegoes, Moscato, Portugal, lav alkohol (11,5%)
49,95 kr., ViniPortugal
Er man til Muskat-druens honning-sødme, er denne vin sagen. Den har en god druesmag og fyldig aroma, den obligatoriske sødme og en syre, der afbalancerer sødmen. Flasken har skruelåg. Prisen er også charmerende.


Monsieur Laballe, Famille Laudet, Sauvignon Blanc, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
79 kr., Lago Import
Frisk og dejlig hvidvin med et fint billede af Sauvignon Blanc-druen. Fin til gerne lidt fede fiskeretter, til en frokost eller som terrasse/altanvin. Flasken har skruelåg.


Leicht & Fruchtig, Weingut Herbert Zillinger, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin
Let og lækker hvidvin med afrundet druesmag, fin krydring, god syre og en lang eftersmag. Vinen har naturligvis skruelåg - det er jo en østrigsk vin.


Yealands, Sauvignon Blanc, Awatere Valley - Marlborough, New Zealand, 2012, lav alkohol (13%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager
Frisk og flot hvidvin med en liflig duft og en smag med fin balance mellem sødme og syre, frugt og krydderi - hyldeblomst, græs, melon, mineralitet. En ren smag udløser en ren femstjerne. Flasken har et elegant skruelåg.


Taymente, Huarpe Wines, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (13,5%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker: 99,95 kr., Skovgaard Vine
En fornem hvidvin fra marker i næsten 1000 meters højde. Vinen har en god, cremet Chardonnay-smag og en markant fadsmag. Kan man lide hvidvin med fad, så er dette sagen. En udpræget madvin.


Arboleda, Chardonnay, Valle de Aconcagua, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
150 kr., H.J.Hansen Vin
Elegant og meget lækker hvidvin, skabt af Chiles dygtige vinmager Eduardo Chadwick. Den har en blød, kompleks smag med diskrete fadtoner. Flasken har skruelåg.


Nomad, Aurelia Viginescu, Feteasca Alba, Dealurile Munteniei, Rumænien, 2010, lav alkohol (13%)
49 kr., pris ved 6 flasker: 41,67 kr., Vintjenesten
Let og enkel hvidvin, frisk og udmærket, den lave pris taget i betragtning.


Domaine Montrose, Viognier, Cötes du Thongue, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., på tilbud indtil 17. august: 79 kr., Vinoble
En frisk og tør hvidvin med god fylde og masser af citrus-noter - lidt for mange efter smagepanelets mening. Det er ikke en terrassevin - syren kræver noget mad (gerne skaldyr) på bordet. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Vega Libre, Bobal, Utiel-Requena, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
69 kr., på tilbud indtil 17. august: 49 kr., Vinoble
Den er ikke dårlig, denne rosévin. Den har en god duft og en frisk frugtsmag med en lille sødme og syre som det hvide i grapefrugt. Fin både til mad og som terrassevin.


Grau i Grau, Merlot, Pla de Bages, Spanien, 2012, lav alkohol (12,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Vellavet rosévin med denne karakteristiske aromatiske duft og smag af roser og hyben, man finder i mange roséer. Vinen smager ganske enkelt godt og er fin både til mad og som terrassevin.


Jairo, Villa Annaberta, Vino del Lago, Italien, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 30): 43 kr., Kvickly
En meget enkel rosévin uden særlig smagsmæssig bredde, men frisk og læskende på en varm dag.

Rødvin


Marie & Francois, Vaucluse IGP, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
59 kr., The Wine Company
En rar og venlig rødvin, nem at drikke. Det er saft, saft, saft, men også fint krydderi og bløde tanniner. Og så er den til at betale.


Cuvée les Trois Seurs, Domaine les Grands Bois, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
69 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
En umiskendelig Rhône-rødvin med krydret frugt, lavet på økologisk dyrkede druer: Grenache, Syrah, Mourvèdre og Carignan. En vin udpræget til mad.


Palazzo dei Signori, Cantine Riondo, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 30): 59,95 kr., Spar Supermarked
En rigtig ripasso - en meget dejlig rødvin, fyldig, venlig ... Hvis man skal have en ripasso, der passer til navnet, så er den her.Tilbudsprisen er meget attraktiv.


El Tranque, Tarapacá, Isla de Maipo, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 4. august: 69,75 kr., Skjold Burne
En meget dejlig rødvin med bred, blød frugt og noter af vanille, chokolade og mørke bær. En meget anvendelig vin til mange forskellige retter.


Jacco, La Bandita, Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
108 kr., Fiasco-Vine
Elegant rødvin på økologiske druer. Den har en meget kompleks, smidig smag med bærfrugt, chokolade, krydderier ... En lækker sag.


Blind Faith, Castoro Cellars, Pinot Noir, Paso Robles, Californien, 2010, middel alkohol (13,7%)
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Både duft og smag er helt i top i denne fortræffelige rødvin. En flot Pinot med en ren frugtsmag, fint krydderi og en lang eftersmag. En fornem ledsager til fine kødretter. Den testede flaske havde en hel del vinsten, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet.


Troublemaker, Austin Hope Winery, Paso Robles, Californien, høj alkohol (14,5%)
160 kr., California Wine
Denne meget flotte rødvin er fremstillet efter den gode, gamle Rhône-opskrift: Syrah, Grenache og Mourvèdre - dog med 10% Zinfandel. Vinen er dybrød i glasset, har en inviterende duft og en lækker, fyldig smag med fin sødme og kraftige noter af kirsebær og vanille. Det er udpræget en madvin i californisk stil. Vinen er en blanding af to årgange, 2010 og 2011, og lagret i franske egefade.


Pago de Cirsus, Navarra, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
54,75 kr., pris ved 6 flasker indtil 4. august, Skjold Burne
En meget tør rødvin på druerne Tempranillo, Merlot og Syrah. En vin med markante tanniner, der gør den til en udpræget madvin - kraftige kødretter med fede saucer.


Rasgón, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
74,95 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Jysk Vin
Robust og ret enkel rødvin, men med god druesmag og en syre, der kan tage det fede af fed mad. En god vin fx til grillmad, og når der er mange gæster i lystigt lag. Den fjerde stjerne gælder prisen ved seks flasker.


Terre Promise, Château Henri Bonnaud, Côtes de Provence, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., pris i juli og august ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En udmærket og koncentreret rødvin med masser af solbær i duft og smag og et strejf af ren lakrids til slut.


Doña Charlotta, Valle Central, Chile, lav alkohol (12,5%)
49 kr., på tilbud indtil 17. august, Vinoble
En billig rødvin, indført som bulk og tappet her i landet. Ikke dårlig, men uden større oplevelser, og den slutter kun med smagen af syre. Flasken har skruelåg.


Valfieri, Cantine di Costigliore d'Asti, Barbera, Asti Superiore, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
180 kr., pris ved 6 flasker: 162 kr., Propperiet
Seks år gammel rødvin, hvis frugt nok er blevet lidt træt og har overladt en del af smagsbilledet til en ret markant syre, Helt billig er den ikke.


Alaya, Bodegas Atalaya, Garnacha, Almansa, Spanien, 2011, høj alkohol (16%)
299 kr., A Vinstouw
Denne kostbare rødvin er som en meget knastør portvin - næsten sort i glasset og en kraftig, tæt smag, der dog klinger ret hurtigt af. Dertil en tilbageholdende syre og markant spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.