Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31. 2013



Nyheder i uge 31, 2013









Druehøst i Côte de Beaune. Spørgsmålet er, hvor stor høstmængden bliver i år efter de to kraftige uvejr. Foto: PRA / Wikipedia.

Bourgogne hærget af uvejr
For mange vinproducenter i Bourgogne blev høsten i 2012 beskåret betydeligt på grund af kraftige haglvejr. Derfor har der i år været udbredt glæde over en varm og god sommer og dermed udsigten til en stor og god høstårgang.
Men i sidste uge indtraf katastrofen. To ualmindeligt voldsomme hagluvejr hærgede det berømte vindistrikt og forårsagede omfattende skader i Côte de Beaunes vinmarker.
Bladene blev revet af vinstokkene af kraftige vindstød, mens hagl bombarderede de nye drueklaser. Dernæst fulgte store mængder regn og oversvømmede vinmarker. Alene i Volnay faldt der i løbet af en time 58 mm regn.

Clos des Mouches marken ramt
Ifølge BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) strækker skaderne sig fra Aloxe-Corton højen og hele vejen til Meursault. Og i Pommard, Volnay, Beaune og Savigny les Beaune er mellem 50 og 90% af druerne gået tabt. Berømte premier cru-marker som Clos des Mouches og Epenots er ligeledes blevet ramt af uvejrene.
Det er også tvivlsomt, hvordan de resterende druer vil udvikle sig - nu vil de skadede vinstokke bruge mere energi på at hele sårene end på at skabe fuldmodne druer.
Varmen og den megen regn giver desuden en stærkt forhøjet risiko for angreb af meldug og oidium i vinmarkerne.
Man skal også tænke sig om en ekstra gang, hvis ferien omfatter en cykeltur ad den 20 kilometer lange cykelrute gennem Côte de Beaune. Det forlyder, at store mængder mudder og vand har indtaget ruten.

Vil skyde skyerne med kemi
Det er ikke første gang, Bourgognes vinproducenter er blevet hårdt ramt af uvejr, og ikke mindst haglene er altødelæggende for mange vinmarker.
Derfor vil de lokale myndigheder se på, om ikke man ad teknikkens vej kan løse problemet. Man kan nemlig skyde tøris eller sølviodid, der i sin kemiske struktur ligner iskrystaller, ind i skyerne, hvorved stormvejret svækkes og afgiver regn frem for hagl.
Man har tidligere anvendt teknikken i Bourgogne, men den er meget kostbar, og man har svært ved at måle, hvordan den slags legen med naturen på lang sigt påvirker vejret.
Myndighederne i Bourgogne har foreløbig bedt den franske regering om at betegne årets haglstorme som en national katastrofe - hvilket giver mulighed for at ansøge EU om økonomisk støtte.





Prošek forbydes af EU
Kroatien blev d. 1. juli i år EU’s 28. medlemsland, og de kroatiske vinproducenter glæder sig til, at optagelsen vil føre til større viden om deres land og vine - og ikke mindst til en større eksport til de andre medlemslande.
Men der er allerede skår i glæden. EU har nemlig forbudt alt salg af den kroatiske vin Prošek både i og uden for Kroatiens grænser. Årsagen er, at vinens navn ligger alt for tæt op ad Prosecco - den italienske Veneto-regions berømte let mousserende hvidvin. Og den slags går ikke ifølge EU-reglerne - det kan jo forvirre forbrugerne i medlemslandene.

Chokerede vinproducenter
Prosecco har allerede fået EU’s blå stempel som et beskyttet geografisk navn, og derfor må der findes et nyt navn til Prošek.
De kroatiske vinproducenter er chokerede over EU’s beslutning. Prošek er i århundreder blevet fremstillet i regionen Dalmatia ved Adriaterhavets østkyst, og her er den en vigtig del af kulturarven.
Desuden er Prošek en sød, gylden dessertvin, så risikoen for, at forbrugerne skulle tage fejl, må betegnes som meget lille, mener producenterne.
Og det med navneligheden - hvad så med Slovakiet og Slovenien?, spørger en af vinproducenterne drillende. Burde man så ikke bede et af disse lande om at tage navneforandring?
De kroatiske producenter bebrejder nu de kroatiske myndigheder, at de ikke gjorde mere for at beskytte Prošek-vinen, dengang forhandlingerne om optagelse i EU stod på.






Vinhus midt i London
Hvis man kommer til London i november, vil man have mulighed for at besøge et vinhus midt i storbyen. Navnet er London Cru, og det ligger i distriktet Earls Court.
Foreløbig vil man kun kunne få en guidet tur i vineriet, der har til huse i et nedlagt gin-destilleri. Men fra og med 2014, hvor de første cirka 17.000 flasker vil blive sat til salg, vil man også kunne få smagsprøver på vinene. Og på et senere tidspunkt vil det også blive muligt at tilmelde sig forskellige arrangementer, blandt andet et, hvor man kan få lov til at blande sin egen rødvin i Bordeaux-stil.
Vinhuset, hvis grundlægger er den præmierede vinhandel Robertson i London, har ikke egne vinmarker. Druerne kommer fra Bordeaux og Languedoc, og under den 36 timer lange tur opbevares de ved køleskabstemperatur, så de kan holde sig friske.

By-vinhuse er trendy
De første 22 tons håndhøstede druer vil blive sendt af sted efter dette års høst, som forventes at begynde i midten af august.
Forbilledet for det nye vinhus er lignende vinhuse midt i flere amerikanske storbyer - blandt andet i New York og San Francisco. Det er i de senere år blevet trendy at åbne sådanne by-vinhuse - ligesom man i flere år har haft mikrobryggerier i mange storbyer.
Når det fx gælder vinerierne i New York, så kommer druerne typisk fra Californien. Her tager fragten af druerne hele fem dage.
Det næste bliver måske et vineri midt i København eller Århus …




Constantia Uitsigs nuværende bygninger er opført i 1890'erne. De her viste fungerer som hotel.

Et stykke historie til salg
Sydafrikanske Constantia er det ældste vindistrikt på den sydlige halvkugle og et trækplaster for turister fra hele verden.
Det var her, den hollandske guvernør Simon van der Stel i 1685 grundlagde vingården Constantia og plantede 100.000 vinstokke.
I 1716 blev vingården delt op i den oprindelige vingård, som herefter blev kaldt for Groot Constantia (Store Constantia), og i Klein Constantia (Lille Constantia). Men der var endnu et stykke af den store ejendom, som i dag er kendt som vingården Constantia Uitsig, der fremstiller prisbelønnede rød- og hvidvine.
Nu er dette stykke historie sat til salg for 175 millioner ZAR (cirka 100,8 mio. kr.). Ud over selve vingården omfatter salget 33 hektar vinmarker, tre restauranter og et luksushotel med 16 værelser.
Constantia Uitsig var i øvrigt blandt de første vingårde i Sydafrika, der gik over til skruelåg på vinflaskerne.







7 postkort fra Brøndby
I sidste uge bragte vi de tre første postkort fra VinAvisens seneste rejse – der denne gang gik til Brøndby for at besøge Taster Wines kæmpemæssige vinhus. Her kommer de sidste fire.
.....................


...........
Kontrollanten Christina Jensen fotograferet gennem glaskassen, der fuldstændig omslutter tappemaskinen.
...........

    4. postkort fra Brøndby:
    Høj grad af sikkerhed
    Da vi ankom til vinhuset i Brøndby, kunne vi ikke bare gå lige ind. Taster Wine er IFS-certificeret (International Food Standard) på "higher level" og skal overholde en lang række strenge regler i forbindelse med person- og fødevaresikkerhed.
    Certificeringen betyder, at firmaet opfylder krav, som en række supermarkedskæder stiller til deres leverandører. Og som vi forbrugere helt naturligt også må stille.
    Så vi måtte pænt skrive under på, at vi havde vasket hænder efter toiletbesøg, næsepudsning, nys, host, rygning og beskidt arbejde (journalistik?).
    Under vores rundgang snakkede vi med Christina Jensen, hvis arbejde det er at holde et øje med sikkerheden. Hun går rundt med sit clipboard og kontrollerer, at alle regler bliver overholdt, og at selv den mindste dråbe spildt vin øjeblikkelig bliver tørret op.
    Efter den seneste kontrol opnåede Taster Wine en score på 98,65%. Det betragtes som yderst tilfredsstillende.

...........


...........
Vores vært, Mari-Louise Paustian, i et hjørne af det store tanklager med plads til 3 millioner liter vin.
...........

    5. postkort fra Brøndby:
    Tanke med 3 millioner liter vin
    Taster Wine er et stort vinfirma, men vi havde ikke ventet, at det var så stort. Det er megastort.
    I løbet af et år modtager tapperiet cirka 500 containere med vin, hver på 24.000 liter, og er i stand til at pumpe 150.000 liter ind om dagen. Det sker naturligvis i et fuldstændig lukket system – og først efter at den modtagne vin er blevet kontrolleret i det veludstyrede laboratorium: Er den uden kemiske eller andre fejl? Og svarer vinen til de prøver, man i sin tid godkendte ved bestillingen hos den udenlandske vinproducent?
    I lageret modtages vinen i 250 store og små tanke på mellem 1000 og 50.000 liter. De på billedet her er blot nogle få af dem – og kun nogle af de små.
    Den samlede kapacitet er 3 millioner liter, og lageret bliver "vendt" fire gange om året.

...........


...........
Flaskernes trafik på transportbåndene overvåges nøje: Er flaskerne fyldt korrekt op, sidder kapslerne og etiketterne præcist osv.?
...........

    6. postkort fra Brøndby:
    18.000 liter vin i timen
    Taster Wine opkøber vin fra flere hundrede leverandører over hele kloden, og den store mængde vin, der tages ind som bulk (containere, tankvogne osv.), skal tappes på flasker.
    Det sker i en kæmpestor tappehal med seks produktionslinjer – tre tappekolonner med en kapacitet på henholdsvis 3000, 6000 og 9000 liter i timen, to kolonner, hver til 1600 bokse i timen, samt en kolonne til store bokse à 10-20 liter til restauranter.
    Vi har gennem årene set mange tappekolonner, men disse her er meget avancerede – lige fra maskinerne, der vasker og fylder flaskerne, til dem, der sætter kapsler og etiketter på.
    Det er vildt fascinerende at se alle disse hjul og arme og pumper og sugekopper og transportbånd, som danser polka med de tusinder af flasker og bokse.

.....................


...........
Alle de mange flasker er stablet på euro-paller – undtagen de amerikanske flasker. De må med stort besvær stables om...........

    7. postkort fra Brøndby:
    Plads til 6 millioner flasker
    Vores besøg hos Taster Wine sluttede i en af de store lagerhaller med euro-paller i stabler i alle retninger. Her er der plads til 6 millioner flasker fra alle mulige hjørner af verden – vine til supermarkeder og vinbutikker, billigere og dyre vine, store brands og sjældne vine. Danmarks største sortiment af vin, hedvin og spiritus. I alt har firmaet over 2000 varenumre.
    Lageret med spiritus var indrettet med et særligt sprinklersystem. I disse mængder er spiritus jo brandfarlige sager. Sprinklerne sidder ikke i loftet men er anbragt nede over de enkelte hylder. Det forlangte brandvæsenet.
    Men hvis sprinklerne virkelig gik i gang, ville de hurtigt tømme Brøndbys vandværk for vand, så derfor er der under den store gårdsplads anlagt en underjordisk sø. Den får en gang imellem besøg af en frømand, der tjekker, om alt er i orden.

.....



.



Druer truet af udryddelse
Selv om nogle af os kan opremse rigtig mange druer, så findes der stadigvæk et hav af sjældne og mindre kendte druer, hvis navne vi aldrig ser på vinetiketterne.
Engang bredte nogle af disse druer sig over store arealer i Europa, og de blev brugt til at fremstille lige så store mængder vin.
Men mange af druerne forsvandt eller blev i hvert fald kraftigt reduceret under vinlusen Phylloxeras hærgen af de europæiske vinmarker i slutningen af 1800-tallet.
Den helt store tilbagegang for disse lokale druer skete dog i de sidste årtier af 1900-tallet, hvor de blev erstattet af internationale druer, som Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay osv. Den slags kendte druer er jo langt lettere at markedsføre over for forbrugerne.
Nu er der en alvorlig risiko for, at flere hundreder af disse gamle lokale druer helt vil forsvinde.

En genetisk redskabskasse
Men er det egentlig ikke ligegyldigt med alle disse mindre kendte druer? Er det vigtigste ikke bare, at vi kan få noget god vin på bordet af de trods alt rigtig mange forskellige druer, man anvender i dag?
Nej, mener Wine Mosaic, en organisation bestående af internationale vinspecialister, der kæmper for at redde sjældne og mindre kendte druer i Middelhavslandene.
Wine Mosaic kæmper også for at udbrede kendskabet til druerne, blandt andet ved at få vinproducenterne til igen at bruge dem i vinproduktionen.
I spidsen for organisationen står den store portugisiske vinproducent Sogrape, og målet for Wine Mosaic er ikke kun at få flere og anderledes vinflasker på hylderne.
De sjældne og ukendte druesorter er et rigt kildemateriale for forskere af vinens historie. Desuden kan disse druer få stor betydning som en slags genetisk redskabskasse, når man skal udvikle druesorter, der kan klare de klimatiske forandringer.
Forbrugernes smag ændrer sig jo også konstant, og måske vil netop nogle af disse gamle lokale druer kunne leve op til en fremtidig vintrend.

Vin på 1368 forskellige druer
Det er langt fra nemt at finde de mange ofte næsten udryddede druer. Wine Mosaic gennemtrevler især de lidt mere afsides beliggende vinområder, hvor vinbønderne måske slet ikke aner, at der gemmer sig nogle vinstokke med sjældne druer midt i deres vinmarker.
Det er således et møjsommeligt arbejde, organisationen er i gang med, men den har allerede fundet et par hundrede næsten udryddede druer.
I et samarbejde med den sicilianske vingård Planeta er Wine Mosaic netop i gang med at fremstille vin på nogle af disse druer - vin magen til den, der i oldtiden blev sendt til Julius Cæsar i Rom.
Præsidenten for organisationen, Jean-Luc Etievent ser meget gerne, at Wine Mosaic i 2015 kan afholde en stor smagning af vine lavet på 1368 forskellige druer og med 1368 indbudte gæster.


En ud af 70 bestod
I 1969 blev den første udgave af sommelier-eksamen Court of Master Sommeliers Certified Examination afholdt. Siden da har tusinder af personer verden over forsøgt at tage denne eksamen, der består af både blindsmagninger og spørgsmål. Kun 202 har indtil videre bestået.
For nylig meldte 70 håbefulde amerikanere sig til eksamenen i Court of Master Sommeliers afdeling i Dallas, Texas. Kun en kandidat bestod, hvilket aldrig er sket før. I 2005 bestod hele 26% af, mens kun tre ud af 84 bestod i 2010.
Der spekuleres nu fra flere sider på, om eksamenen i den amerikanske afdeling af Court of Master simpelt hen er blevet for skrap. Eller måske melder alt for mange uden den store vinviden sig til eksamenen. Tilmeldingen til eksamenen har i hvert fald været ekstremt stor, siden filmen "Somm" fik premiere i USA sidste år. I filmen følger man netop fire unge mænd, hvis største mål i livet her og nu er at bestå som Master Sommeliers.
Eksamensdirektøren i den amerikanske afdeling, Shayn Bjornholm, er dog yderst tilfreds med sværhedsgraden af de mange spørgsmål.






Heini Zachariassen, der har grundlagt Vivino.

2 mio. skanninger om måneden
I uge 29 fortalte vi om app’en "Vivino", der blev grundlagt af den danske forretningsmand Heini Zachariassen i 2009 og i dag er den mest downloadede vin-app til iPhone. Ideen er, at man fotograferer en vinetiket med telefonen, fx på en restaurant, og få sekunder efter får man så informationer om vinen og hvor mange stjerner, den har fået. Man kan også selv anmelde vine og på den måde huske sine favoritter.
I dag omfatter Vivinos database mere end en million fotograferede vinetiketter fra 60.000 vingårde verden over. Og hvor der for kun et år siden blev skannet omkring 80.000 vine om måneden, lyder tallet nu på cirka 2 millioner hver måned.
Hovedparten af pengene til Heini Zachariassen og investoren Janus Friis, der var med til at grundlægge Skype, kommer ind til via salg af app’en.

58 mio. kr. til Vivino
Men der skal flere penge til, hvis kendskabet til Vivino skal udbredes, og der skal blive skannet endnu flere etiketter.
Og de penge er nu kommet i kassen i form af en massiv investering på hele 58 millioner kr.
Det er Janus Friis’ firmaer, Seed Capital og Creandum, og en ny investor, Balderton Capital, der har investeret de mange penge.
Det er den første vin-app nogensinde, der har modtaget så stort et investerings-beløb, og der er allerede planer om, hvad pengene skal bruges til.
Medarbejderstaben på Vivinos kontor på Amager vil blandt andet blive udvidet fra 12 til 25 mand, ligesom app’en skal udbygges og markedsføres i endnu flere europæiske lande samt i Nord- og Sydamerika.







    .......
    Vinen til fede fisk
    Sommeren er på sit højeste, og fiskehandlerne har travlt med at sælge makreller, laks og andre fede fisk til grillen.
    Den slags fisk har en mørkere farve og en kraftigere smag end de lyse og magre fisk, og det kræver sin vin - uanset om fisken skal grilles, dampes eller forvandles til mousse.
    Den kraftige og fyldige fiskesmag skal matches af en ligeledes kraftigt smagende hvidvin med en vis fedme, men også med en god mundrensende og forfriskende frugtsyre.
    En oversøisk hvidvin på Chardonnay - gerne med lidt fad - vil ofte være sagen. En fyldig tysk Riesling uden alt for megen syre eller en italiensk Pinot Grigio vil ligeledes være fine ledsagere.
    Bourgogne kan også byde på hvidvine med den fornødne fedme og fylde. Endnu et godt valg er oversøiske vine på Chenin Blanc.
    Man skal bestemt ikke gå uden om rødvin, bare fordi der er tale om fisk. Netop de mørke fisketyper - når de grilles eller steges - har det rigtig godt sammen med visse rødvine, som fx en let afkølet Beaujolais.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine og rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til fede fisk.
    Der er vine i et rimeligt prisleje til det store party og vine i den dyrere ende til luksus-laksen til to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    12 vine med 5 stjerner til fede fisk
    Arboleda, Chardonnay, Valle de Aconcagua, Chile, 2011, 150 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2013, uge 30
    Aurora, Chardonnay, Serra Gaucha, Brasilien, 2011, 99 kr., Excellent Wine, smagt i 2012, uge 38
    Cantoalba, La Roncière, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile, 2011, 89 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 3
    Château des Labourons, Fleurie, Frankrig, 20101, 100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager, smagt i 2013, uge 22
    Cottage Garden, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2011, 69 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 18
    Domaine Dupré, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, 125 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw, smagt i 2012, uge 31
    Henry Fessy, Louis Latour, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, 99 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2012, uge 9
    Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Scheurebe, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2011, 94 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 42
    Les Morizottes, Marie-Pierre Manciat, Chardonnay, Mâcon, Frankrig, 2011, 85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 1
    Les Vénérables, La Chablisienne, Chablis, Frankrig, 2008, Philipson Wine, smagt i 2011, uge 23
    Pear Tree White, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2012, 79,75 kr., på tilbud i juli: 69,75 kr.; ved 6 flasker 59,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2013, uge 28
    Pighin, Pinot Grigio, Friuli Grave, Italien, 2011, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2013, uge 9
    ....


...




En lille film om The Dalmore Paterson Collection viser blandt andet master blender Richard Paterson, der med hvide handsker holder på en af flaskerne.

Whisky-samling til 1 mio. kr.
Salget af luksus-spiritus forventes i år at stige med 12% på verdensplan. Og derfor er der en god chance for, at den seneste lancering fra det skotske whiskydestilleri, The Dalmore, vil blive solgt - trods prisen på 987.500 pund (cirka 8,6 millioner kr.).
Der er tale om en unik samling af 12 single malt whiskyer, The Dalmore Paterson Collection, der er opkaldt efter Richard Paterson, som har været destilleriets master blender i mere end 40 år.
Den ældste af disse whiskyer er fra 1926 og de yngste fra 1990’erne. Hver eneste flaske er opkaldt efter en person, som har inspireret Paterson i hans arbejde, og det er lige fra hans bedstefar til James Whyte og Charles Mackay, grundlæggerne af The Dalmores moderselskab, Whyte & Mackay.
Whiskyerne er tappet på håndlavede krystalflasker, og samlingen ledsages af en 200 sider læderindbunden bog, der fortæller om fremstillingen af hver enkelt whisky. Hele molevitten leveres i et stort trækabinet, som det har taget 700 timer at kreere.
The Dalmore Paterson Collection er skabt i samarbejde med Harrods, og det er da også i det fornemme stormagasin i London, at samlingen kan købes - hvis nu nogle af vores læsere skulle være interesserede.
En lille film på YouTube fortæller lidt mere om samarbejdet.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har optaget importen af vinene fra Evening Land Vineyards i Californien, Oregon og Bourgogne.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,


    Mette Clausen (f. 1965) drog til Paris i januar 1988 efter endt uddannelse som tre-sproglig erhvervskorrespondent i dansk, fransk og engelsk på Odense Universitet. Hun havde forinden tilbragt et sabbatår i Paris lige efter studentereksamen. Hun fandt hurtigt arbejde som flersproget sekretær på et advokatkontor i det 16. arrondissement med rød løber og dør om dør med Eiffeltårnet. Et halvt år efter sagde hun ja tak til et jobtilbud som direktionssekretær hos forlaget Fogtdal.
    Efter fire skønne år i Paris besluttede hun at holde en pause i karrieren og flytte til Sydfrankrig på landet og i bjergene med sin mand Gilles, der arbejder indenfor sport og turisme. De har i dag to voksne døtre, Solveig og Selma.
    I 1998 flyttede hele familien til Middelhavsbyen Montpellier, da Mettes nye projekt var at komme tilbage på arbejdsmarkedet. I maj samme år bankede hun således på døren hos foreningen af økologiske vinproducenter i Languedoc-Roussillon (Sudvinbio – tidligere AIVB-LR), der hovedsagligt er kendt for verdensmessen for økologisk vin, Millésime Bio. Her blev hun foreningens første fastansatte medarbejder med promotion som hovedopgave, selv om hun dog også står for adskillige andre sideløbende opgaver hos Sudvinbio. Efterhånden er der kommet fem andre faste medarbejdere til samt et helt hold ekstra ansatte før og under messen.
    Fra Mette Clausen startede med at deltage i organiseringen af Millésime Bio, er antallet af udstillere steget fra 78 i januar 1999 til næsten 700 økologiske vinproducenter fra 10-12 forskellige lande i januar 2013.
    I sin fritid nyder Mette bl.a. at dyrke sport, rejse, deltage i Montpelliers rige kulturliv samt mødes med danske veninder, der også bor i området. I det private er Mettes mand en fantastisk kok til stor fornøjelse for resten af den madglade gourmetfamilie. Og så med et godt glas vin fra en vingård henne om hjørnet...
    Adresse: Sudvinbio, Arcades Jacques Coeur, Bâtiment C, 75, avenue de Boirargues, 34970 Lattes, Frankrig, tlf.: 00 33 4 99 06 04 39, fax: 00 33 4 67 06 53 96, e-mail: mette.clausen@sudvinbio.com, www.millesime-bio.com.


Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    233 Vinkælderens loft i restaurant La Ciau del Tornavento i Treiso i Piemonte er dekoreret med flasker, der stadig er fyldt med vin. (foto © Trine Schou).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 97 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Arabarte, Viura, Rioja, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
49 kr., DK Wine
En fortræffelig hvidvin til en yderst rimelig pris. Den har en god druesmag med et lille bid, der gør vinen god til mad.


La Chablisienne, Sauvignon Blanc, Saint Bris, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Blid og lækker hvidvin fra det lille distrikt Saint Bris, der ligger kun få kilometer fra Chablis i Bourgogne. Her bruger man druen Sauvignon Blanc og ikke som ellers i Bourgogne Chardonnay. Vinen fra det gode kooperativ i Chablis har god frugt og tilpas syre. Glimrende til fisk og skaldyr, lettere retter eller en frokost.


Beau Vignac, Les Costières de Pomérols, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
En rigtig lækker hvidvin med en liflig duft og en frisk, bred og aromatisk smag. Om årgangen 2010 skrev vi i sin tid: "Let og frisk hvidvin med en lille, honningagtig sødme og tilpas syre. En glimrende terrassevin og fin til lettere retter". Det står vi ved også om den nye årgang. Flasken har skruelåg.


Silvia, Chardonnay, North Coast, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager
Lækker hvidvin med aromatisk smag, fint krydderi og blid syre. En "fed" vin med noter af smør og tropiske frugter.


Oberemmeler Hütte, von Hövel, Riesling, Mosel, Saar, Spätlese Feinherb, Tyskland, 2007, lav alkohol (10,5%)
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Elegant og lækker hvidvin, læskende, med dejlig druesmag, blød syre og fint krydderi. Dertil en charmerende sødme.


Weintalried, Herbert Zillinger, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
140 kr., 10 10 Vin
Kærlighed ved første slurk. Hvor er den bare dejlig. En fin duft og en blød og frisk smag med noter af kvæde. Nyd den til lettere retter eller som terrassevin. Flasken har naturligvis skruelåg - det er jo en østriger.


Luis Cañas, Viura, Rioja, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
79 kr., på tilbud indtil 17. august: 69 kr., Vinoble
En udmærket tør hvidvin med fine krydrede noter og en lang eftersmag. Nyd den til en god kyllingeret.

Rosévin


Nomad, Aurelia Viginescu, Syrah, Dealu Mare, Rumænien, 2012, middel alkohol (13,5%)
49 kr., pris ved 6 flasker: 41,67, Vintjenesten
Et rigtig godt glas rosé - god, ren frugt, fint krydderi, ingen rosé-marmelade. En vin til mad og til et sommerligt glas under en parasol.


Viña Pilar, Bodegas Felix Callejo, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
89 kr., Vinkrogen
En flot rosévin med en inviterende duft og en smag med god struktur, bred frugt, fint krydderi, tilpas syre og lang eftersmag. Glimrende både til mad og som terrassevin.


Kaena, Grenache, Santa Ynez Valley, Californien, 2012, lav alkohol (13%)
129 kr., California Wine
En rosé til 129 kr., men pengene værd. Den har en vidunderlig smag med noter af kirsebær, vanille og citrus. Her drikker man vin - ikke syltetøj, som det er tilfældet med nogle roséer. Flasken har skruelåg.


Clos Estrada, Vins Grau, Merlot, Catalonia, Spanien, lav alkohol (12%)
40 kr., Herning Vin Center
En meget let og enkel rosévin, der minder lidt om en sommerlig frugtsaft. Læskende.

Rødvin


Weingut Familie Auer, Pinot Noir, Termenregion, Østrig, 2010, lav alkohol (13%)
65 kr., Fur Vinimport
God Pinot-duft, god Pinot-smag. En lækker rødvin med et klart og karateristisk billede af den gode Pinot Noir-drue. I smagen er der et lille, charmerende pift af sødme, men også god syre og et lille bid. Prisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.


Arione, Barbera, Asti, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., på tilbud i august: 69,75 kr., pris ved 6 flasker: 59,75 kr., Skjold Burne
Flot rødvin med bred frugt og god syre. Glimrende og meget alsidig vin til mad. En vin med kultiverede procenter.


Shadow's Run, Fox Creek, McLaren Vale, Australien, 2010, middel alkohol (14%)
80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En herlig rødvin, der dufter som en hel kurvfuld af hyldebær, kirsebær og solbær. Smagen er fyldig, frisk og frugtrig og slutter med en anelse anis. Flasken har skruelåg.


Vecchio Sogno, Tenuta Giustini, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
89 kr., på tilbud til 74,95 kr., Jysk Vin
Rødvin i god balance med frugt, krydderi, syre ... oplagt til grillmad og røgede retter.


Tittle Deed, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud i uge 31 (denne uge): 59,50 kr. ved 2 flasker., Kvickly
En helt igennem vidunderlig rødvin. Der er moden frugt og tobak i duften, mens smagen er fyldig og frugtrig og med tilpas syre. Et kup til tilbudsprisen.


Sinfo Tinto Roble, Bodegas Sinforiano, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 2 flasker: 64,50 kr., Smile Marketing Group
En vidunderlig rødvin med en varm krydret duft og en koncentreret frugtsmag med tilpas tanniner. Et kup til prisen ved to flasker.


Castoro Cellars, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien, 2006, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 109 kr., Solarex
Der er mindelser om Bordeaux i denne vellavede rødvin. Den er tør - herligt tør - men også med frugt, der går klart igennem. Dertil tanniner, der gør vinen til en udpræget madvin. Fx til højreb med krølfedt.


Poliziano, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
179 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
Moden, afrundet og fantastisk rødvin, der fylder munden med fryd. Den har en flot struktur, fin tørhed, kompleks - typisk Montepulciano. Den testede flaske havde en hel del vinsten, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet.


Veronesi, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
260 kr., Fiasco-Vine
En stor og meget flot rødvin - en klassisk Barolo, der åbner sig i glasset med sin komplekse og harmoniske smag af kirsebær og bløde tanniner. Lad den først stå lidt i en karaffel; så åbner den sig og bliver helt vidunderlig.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.