Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34. 2013



Nyheder i uge 34, 2013









Sag om vildledende markedsføring
Hotel- og restaurantforeningen Horesta holder et vågent øje med branchen. Nu har foreningen henvendt sig til Forbrugerombudsmanden, fordi flere etablissementer og især eventbureauer annoncerer for julefrokostarrangementer til priser eksklusiv moms.
Den slags er både vildledende, konkurrenceforvridende og i strid med markedsføringsloven, mener man hos Horesta.
Det er jo rigtigt, at det ofte er firmaer, der booker den slags arrangementer. Men i annoncerne står der intet om, at arrangementerne kun er for firmaer - af nogle af annoncerne fremgår det endog klart, at også privatpersoner kan benytte sig af tilbuddet til trods for, at udbudsprisen er oplyst uden moms.
Den går ikke. Ifølge markedsføringsloven skal man ved annoncer om salg af varer - i dette tilfælde et arrangement - rettet mod private forbrugere tydeligt oplyse den samlede pris inklusive gebyrer, omkostninger, afgifter - og moms.
Forbrugerombudsmanden vil nu kigge nærmere på sagen.

Hvad med vinpriserne?
Horestas klage får os til at tænke på et andet problem, når det gælder pris-oplysninger i restaurantbranchen.
I de fleste restauranterne er der gerne et menukort udenfor, så potentielle gæster kan se alle lækkerierne - og ikke mindst, hvad de skal betale for de enkelte retter.
Men hvad med vinkortet? Der er meget langt mellem de restauranter, der giver folk en mulighed for at se priserne på vinene, før de går ind og får et bord. Man har således ikke en chance for at finde frem til den samlede pris, man vil komme til at betale for mad og vin.

Så kommer chokket
Når man så har sat sig til rette i restauranten og har bestilt et par retter efter smag og pengepung, så kommer chokket i form af et vinkort, hvor billigste vin koster fx 425 kr.
- Nej tak, jeg tror, vi holder os til vand i dag, vil svaret til tjeneren måske lyde. Og det er synd. God mad bør ledsages af et godt glas vin.
Jamen, vil nogle måske hævde, et vinkort er jo ofte en tyk sag med flere hundrede vine. Det ville være alt for omfattende at hænge et sådan kort op ude foran restauranten. Men hvis det er tilfældet, kunne man måske nøjes med at vise et udvalg af vine, der giver en prismæssig spændvidde.
Hvad synes VinAvisens læsere? Send meget gerne jeres input og kommentarer til info@vinavisen.dk.


23 nye helsebringende molekyler i rødvin
Gang på gang finder forskere verden over frem til nye helsebringende egenskaber ved vin - og især ved rødvin, hvilket skyldes mængden af resveratrol. Dette stof findes i de blå druers skind og dermed også i rødvinen.
Nu har et hold canadiske kemikere fra University of British Columbia minutiøst dissekeret et glas rødvin. De vidste, at de ville finde såkaldte stilbenoid-molekyler - helsebringende molekyler, der er i familie med resveratrol. Men det kom bag på forskerne, at de fandt hele 41 forskellige stilbenoider, hvoraf de 23 af dem aldrig førhen er blevet fundet i vin.
Fundet af de nye molekyler kan ifølge forskerne meget vel betyde, at rødvin har endnu flere helsebringende egenskaber end hidtil antaget.
Hver enkelt af de nye molekyler skal nu underkastes nøjere analyser.
Resultaterne fra den ny forskning er blevet offentliggjort i Rapid Communications in Mass Spectrometry.








Et smukt og fredfyldt landskab i Marlborough, New Zealand. Foto: Wine Marlborough.

Endnu et jordskælv i Marlborough
I uge 32 fortalte vi, at New Zealands førende vindistrikt, Marlborough, var blevet rystet af et kraftigt jordskælv, der havde forvoldt skader hos flere vinhuse. Næppe var de sidste glasskår efter de knuste vinflasker fejet op, før et nyt jordskælv med en styrke på 6,6 på Richterskalaen i sidste uge ramte Marlborough. Og igen gik det hårdt ud over vinhusene.
Tanke med 300.000 og 250.000 liter vin hos henholdsvis Saint Clair Family Estate og Riverlands Winery revnede og forvandlede vinhusenes gulve til vinsøer.
Det anerkendte vinhus Cloudy Bay skulle efter sigende også have lidt skade under jordskælvet, og hos flere andre vinhuse er skaderne endnu ikke gjort op.


Politianmeldt af Systembolaget
I Sverige har det statsejede Systembolaget som bekendt monopol på at sælge vin og spiritus. Men internethandel med vin fra andre udbydere blev tilladt for nogle år siden.
En af disse net-handlere, Winefinder.se, indgik for nylig et samarbejde med supermarkedskæden City Gross. Kæden, der har butikker i 34 svenske byer, tilbyder sine kunder at levere en række forskellige kasser med alt, hvad der er brug for til fem middage til henholdsvis to eller fire personer. Og samarbejdet går ud på, at Winefinder leverer kasser med vin, der står til de forskellige "madkasser" - hvilket der oplyses på supermarkedets hjemmeside. En smart idé - og det går efter sigende strygende med salget.
Men kun få timer efter, at City Gross og Winefinder havde offentliggjort samarbejdet, blev supermarkedskæden ifølge www.wownews.se politianmeldt af Systembolaget.

Monopolet graver sin egen grav
Politianmeldelsen går på, at samarbejdet svarer til, at City Gross nu også sælger alkohol - hvilket er i strid med monopol-politikken.
Fra Winefinder lyder det, at Systembolaget forsøger at udnytte sit monopol til at knuse lovlig konkurrence, og at politianmeldelsen kan ende med, at Systembolaget graver sin egen grav.
Nu er det op til den svenske kammeradvokat, Christofer Ramkvist, at beslutte, om man skal gå videre med sagen. Hvis det sker, og hvis Systembolaget ikke skulle få medhold, kan sagen danne præcedens for andre svenske supermarkeder, der ligeledes kan indgå samarbejder med net-vinhandlere.
Indtil videre fortsætter City Gross og Winefinder i hvert fald deres succesfulde samarbejde.



En endnu mere perfekt bog
For ni år siden skrev Jyllands-Postens vinskribent, Niels Lillelund, om Rhône-dalens vine, og her i VinAvisen kaldte vi den for "en perfekt bog". Perfekt, fordi Lillelund var gået til værks med både talent, flid og smagsløg.
Nu har han gjort det igen – skrevet en Rhône-bog, der faktisk er endnu mere perfekt (Vinene fra Rhône, 432 sider, Lindhardt og Ringhof, 349,95 kr. – udkommer 26. august).
Bogen er en fuldstændig nyrevideret udgave af den første bog. Den er i et mindre format – mere praktisk, når man tager den med rejse. Den rummer mere end dobbelt så meget tekst. Og den er nytænkt på flere måder. Den er ganske enkelt mere perfekt.

Bør oversættes til flere sprog
I de ni år, der er gået, har Niels Lillelund samlet yderligere informationer. Han har smagt endnu flere vine, besøgt området talrige gange og interviewet mange af Rhône-dalens nøglepersoner.
Det store, spændende stof lægger han frem på en gennemtænkt og overskuelig måde. Dertil har forlaget ofret en masse farvebilleder med mening i – ikke bare vinbøgernes sædvanlige pyntebilleder – og der er detaljerede kort, som gør det let at følge med. Også layout og tryk er i top.
Og så kan Lillelund skrive. Han har overblik og engagement, og han fortæller, så det er en fornøjelse at fordybe sig i læsningen.
Gennemgangen af druer, områder, marker, vinbønder og négocianter suppleres med lister over steder, hvor man kan spise og overnatte, en ordliste og en litteraturliste – samt adresser på producenter i Rhône og importører i Danmark.
Den bog bør oversættes til flere sprog.








En Harlekin-mariehøne. Foto: Wikipedia / Andreas Trepte, www.photo-natur-de.

Nyttedyr blev til skadedyr
For år tilbage indførte man i en række lande den såkaldte Harlekin-mariehøne, Harmonia axyrides, fra Asien for at bruge den som nyttedyr i landbruget. Disse mariehøns er nemlig ret effektive, når det gælder bekæmpelsen af bladlus og andre skadelige insekter.
Men Harlekin-mariehønsene har bredt sig med uventet stor hastighed og er nu blevet et alvorligt problem - ikke mindst for vinproducenterne.
Billerne elsker de modne druer, og de følger med, når høsten bringes i hus. Det værste er, at de udskiller nogle ildelugtende stoffer, hvis de blev forskrækkede. Hvis en vinbonde finder en mariehøne på sorteringsbåndet, bliver den derfor forsigtigt fjernet med en ske – så den ikke bliver forskrækket.

Forgifter deres artsfæller
Men det er svært at skille de efterhånden rigtig mange mariehøns fra druerne, og hvert år får et stigende antal vinproducenter verden over ødelagt en masse vin på grund af de ildelugtende stoffer.
At bestanden af asiatiske mariehøns er vokset med så eksplosiv kraft skyldes ikke mindst, at de er i stand til nærmest at udslette de lokale mariehøns, efterhånden som de vinder terræn.
Nu har et hold britiske forskere fra universitetet i Bath fundet frem til, at Harlekin-mariehønsene simpelt hen forgifter deres mere fredelige artsfæller. I deres blod har de nogle parasitsvampe, som også trives i deres æg og larver. Når de lokale mariehøns spiser æggene eller larverne, dør de.


WSET på dansk jord
I sidste uge fortalte vi om den store succes, som Wine & Spirit Education Trust har med sine vinuddannelser.
WSET’s skole ligger i London, men der er også 300 programudbydere verden over.
Frederik Kreutzer har mailet til os, at man faktisk også kan tage WSET’s uddannelser i Danmark. Udbyderen er Solera Wine & Spirit Institute, og uddannelserne er ikke kun for folk, der allerede er i vinbranchen, men for enhver, der interesserer sig for vin og har lyst til at dygtiggøre sig. Kreutzer er en af de i alt fire danske undervisere.
Man kan læse mere om uddannelsen, de forskellige niveauer, priser osv. ved at klikke her.
På hjemmesiden finder man også en lang liste over alle de danskere, der indtil nu har taget en WSET-uddannelse.




En lille bid af Heppenheims smukke vinlandskab. Foto: Deutsches Weininstitut.

Vandring blandt historiske druer
I uge 31 fortalte vi om Wine Mosaic, en organisation bestående af internationale vinspecialister, der kæmper for at redde gamle lokale og sjældne druer.
I den forbindelse gør Jens Madsen os opmærksom på en enestående vandring, hvor man netop kommer forbi rigtig mange historiske druesorter - og får noget at vide om dem.
Det drejer sig om oplevelsesstien "Wein und Stein" i Heppenheim i landkredsen Bergstrassen i Tyskland. På den 6,9 km lange tur kommer man forbi i alt 70 stationer med skilte med information om blandt andet druerne, vindyrkning i gamle dage, romernes anlægning af vinmarker, påvirkningen af klimaforandringerne og hvordan nye druer opstår. Det er en rejse gennem 2000 års vinkulturhistorie i det tyske område.

Et "højdepunkt i vinkulturen"
Ved fjorten hovedstationer på oplevelsesstien er der opstillet skulpturer i sten (det er her det med "Stein" kommer ind). Skulpturerne har alle en eller anden forbindelse til vinens verden.
Da romerne kom til Bergstrasse - eller som de kaldte det bjergrige område, Strata Montana - var det i Heppenheim, de plantede de første vinstokke.
Heppenheim er også det største vinområde i Bergstrasse, så området var et oplagt valg, da man i 2007 skulle anlægge oplevelsesstien.
Stien er blevet til via et samarbejde mellem Unesco og Bergstrasses vinproducenterne, og den er med på Deutsches Weininstituts liste over de "højdepunkter i vinkulturen".
Stien har sin egen hjemmeside, hvor man kan læse mere om oplevelserne.






Klassifikation på Unescos liste
Der er rift blandt de franske vindistrikter for at komme med på Unescos verdensarvsliste.
Hvert år foreslår det franske kultur- og miljødepartement to franske emner til listen, og i flere år har både Bourgogne og Champagne kæmpet om at blive valgt som Frankrigs kandidater.
Champagne har slået på sine unikke, kilometerlange gange under jorden med de mange millioner champagneflasker. Og Bourgogne har fremhævet sit lige så unikke patchwork-tæppe af vinmarker og sine mere end 1000 climats, små marker eller jordstykker med deres helt eget terroir.

Begge måtte sidste år se sig slået af de 25.000 år gamle hulemalerier i Chauvet og vulkanerne i Auvergne. De to attraktioner skal således repræsentere Frankrig, når World Heritage Committee mødes i 2014 for endeligt at vælge de nye "medlemmer" på listen.
Nu har også Bordeaux meldt sig på banen med sin Bordeaux Grands Cru Classés 1855 klassifikation som en mulig kandidat.

En perlerække af vinslotte
Selve Bordeaux by er for flere år siden kommet med på Unescos verdensarvsliste. Nu gælder det så den berømte klassifikation, der i dag omfatter 61 vinslotte i Médoc, 26 slotte i Sauternes og et enkelt i Graves og er inddelt i fem kvalitets-grupper eller "grands crus" (store voksesteder).
At man i Bordeaux mener, at klassifikationen er værdig til optagelse på Unescos liste, skyldes ikke kun vinenes kvalitet. Det er i lige så høj grad den perlerække af gamle fornemme gamle vinslotte, som klassifikationen omfatter.
Hvis det ikke lykkes for Bordeaux at komme på listen i 2015, vil man forsøge igen året efter - ligesom Bourgogne og Champagne.
I alt tæller Unesco’s liste 1119 seværdigheder, der omfatter alt fra Roskilde domkirke til Robben Island i Sydafrika.




Når sablen har slået halsen over på champagneflasken, skal de ædle dråber fordeles ligeligt i glassene. Og det hele skal ske hurtigst muligt.

DM i champagnesabling
Nu er chancen der for at blive danmarksmester i sabling af champagne. Man skal bare melde sig som deltager i DM for champagnesabling, der afholdes ved Limfjordsmuseet i Løgstør d. 25. august. Og man behøver ikke at være erfaren i at sable champagne - men skal dog have prøvet det et par gange før. Der dystes på tid - også når champagnen afslutningsvis skal skænkes i glassene.
Samme dag og sted afholdes også DM i østersåbning, hvor der ligeledes konkurreres om, hvem der kan åbne flest østers på kortest mulig tid. Det er selvfølgelig oplagt at forbinde de to danmarksmesterskaber med hinanden, da champagne er den perfekte ledsager til de delikate bløddyr.
Vinderen af DM i champagnesabling får et gavekort på 3000 kr. og sablen med hjem, mens den, der vinder konkurrencen i østersåbning ud over en præmie også skal repræsentere Danmark ved VM i Irland.
I løbet af dagen kan man også høre det danske kokkelandshold fortælle om deres arbejde, ligesom man kan deltage i den middag, der afholdes efter kåringen af de to vindere.
Danmarksmesterskaberne i champagnesabling og østersåbning er en utrolig festlig begivenhed, der har været et trækplaster i de fem år, de har været afholdt, så man kan godt regne med et større publikum, når man svinger sablen.
Man kan læse mere om mesterskaberne, deltagelse, priser, krav og tilmelding ved at klikke her.


Apparat, der kan modne vinen
Vi har tidligere fortalt om særlige vinglas, skænkepropper og andre dimser, der efter sigende skulle kunne modne en vin i løbet af et øjeblik.
Nu indtager et nyt apparat, Wine Wizard, snart markedet. Og det skulle ifølge Decanter ligeledes kunne modne vinen og gøre den mere rund og blød i løbet ganske kort tid.
Apparatet anvender elektromagnetisme og akustiske bølger til at øge vinens Ph-værdi og reducere syren.
Afhængig af, hvor moden man ønsker, vinen skal være, tager forvandlingsprocessen mellem et kvarter og en time, og processen foretages, før flasken åbnes.
Det amerikanske firma Ferris Holding, der har udviklet apparatet, har udført en større blindsmagning af vine, skænket før og efter, de blev udsat for Wine Wizard. 97% af de vindrikkende forbrugere, der testede vinene, ytrede, at Wine Wizard virkelig havde forbedret smagen i de smagte rødvine. Når det gjaldt hvidvin, lød tallet på 85%.
Apparatet skulle også have en stor effekt på spiritus - blandt andet på vodka og whisky.
Det er det amerikanske firma CleanPath, der skal stå for salget af apparatet, som forventes på markedet i slutningen af 2013. Og mon dog ikke, det også kommer til Danmark en dag.




.


Stigende salg af Rioja
Der er ingen grund til at klage over salgstallene hos vinproducenterne i Spaniens berømte Rioja-distrikt.
I alt blev der solgt 139,5 millioner liter Rioja-vin i det første halve år af 2013. Det er en stigning på 4,4% i forhold til samme periode i 2012.
Eksporten tegnede sig for de 47,7 mio. liter vin, hvilket var en stigning på 7,7%.
Største aftagerland var Storbritannien med 14,8 mio. liter. Dernæst kom Tyskland med 8,6 mio. liter efterfulgt af USA med 5 mio. liter - hvilket var en stigning på hele 20%.
Intet slår dog spaniernes forbrug af egen vin. I årets første halvdel blev der solgt 91,8 mio. liter Rioja-vin i Spanien - 2,75% mere end i samme periode sidste år.
I såvel Spanien som i eksportlandene er det frem for alt de almindelige ikke-årgangs vine samt de unge vine fra Rioja, der sælger. Her udgjorde salget 64,4 mio. liter, mens tallene for årgangs-vinene lød på 52,4 mio. liter.



Første icewine på Pinotage
Pinotage, der regnes for Sydafrikas blå nationaldrue, blev frembragt i 1924 af Abraham Izak Perold som en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault.
Perold var den første professor i vitikultur ved universitetet i Stellenbosch, og hans krydsning resulterede i fire stiklinger, som han plantede i sin have. Da han tre år senere forlod sin embedsbolig, groede haven til. Universitetets havefolk ryddede det hele, og hvis ikke en ung lektor tilfældigvis var kommet forbi på cykel, var vinstokkene ikke blevet reddet.
Pinotage bruges mest til rødvin, men også til hvidvin, rosé, mousserende vin, sød vin og hedvin. Nu har også verdens første icewine på denne alsidige drue set dagens lys.

Høstet ved 11 minusgrader
Den nye Pinotage-icewine er ikke fremstillet i Sydafrika, men i Canada, der har tradition for at lave den søde delikatesse.
Det er vinhuset Stoneboat Vineyards i British Columbia, der står bag nyskabelsen, og som det gælder for al traditionel icewein, var druerne frosne, da de blev høstet. Høsten foregik en tidlig januar morgen ved minus 11 grader.
Den søde nyhed sælges foreløbig kun hos vinhuset, hvor en halv flaske koster 75 CAD (cirka 400 kr.) - hvis nu nogle af vores læsere skulle lægge vejen forbi.


Stor høst i Champagne
Som vi fortalte i uge 32, blev også Champagne ramt af de nylige voldsomme uvejr i Frankrig. Hele 3000 hektar vinmarker blev berørt af haglbyger og oversvømmelser.
Men vi skal alligevel ikke frygte for mangel på nye ædle bobler - ifølge det franske landbrugsministerium bliver druehøsten i Champagne meget stor i år. Man regner med, at den når op på omkring 3,1 millioner hektoliter druer. Gennemsnittet for høstårgangene fra 2008 til 2012 har ligget på 2,7 mio. hektoliter.
Det er en særlig god vækstsæson samt kun få skadedyrsangreb i vinmarker, der er årsag til de gunstige tal.


Til_37/09





Vuffe med vin
Gravhunde er gode vagthunde, som nu denne lille sjove fyr, der vogter over sin herres vin. Den er lavet af håndmalet polyresin, og må være gaven til enhver, der holder af gravhunde - selv om det selvfølgelig er lidt barsk, at hunden er skåret over på midten... Flaskeholderen kan købes hos Amazon.com, hvor den koster 35 dollars (cirka 195 kr.) plus forsendelse.

...



839 forsøg bag ny likør
Man skulle måske tro, at denne verdens spiritusfirmaer og destillerier har let ved at kreere nye stærke sager, men faktisk ligger der ofte flere års eksperimenter bag kreationerne. Det gælder fx det nyeste skud på stammen fra Diageo.
Den globale spirituskoncern ejer likørmærket Baileys, der ud over den klassiske udgave også omfatter varianter med smag af karamel, biscotti, kaffe og hasselnødder.
Nu har Diageo lanceret Baileys Chocolat Luxe, og den er resultatet af tre års udvikling med 839 mislykkede forsøg og smagning af 200 forskellige belgiske chokoladetyper.
Hver flaske af den nye likør indeholder - ud over whisky, mælk og nogle andre ingredienser - også 30 g chokolade.
I første omgang kommer Chocolat Luxe kun på de britiske forretningshylder - men man kan jo håbe for danske chokolade-nydere, at den også indtager Danmark en dag.
.....

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Strandgaarden Wine & Spirits har fået agenturet vinene fra vinhusene Fantinel og La Roncaia i Friuli.
    * Vinbørsen er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    ....



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........,

,

    Tai Regel Pundik (f. 1977) satte mere pris på coca-cola end på vin, da han gik i gymnasiet. Men et fritidsjob i 1994, hvor han gik til hånde i vinforretningen Italiensk Vinhus på Østerbro, vendte op og ned på det hele.
    Her tog ejeren, Carlo Merolli, den unge mand under sine vinger og gav ham en spirende interesse for vin.
    Efter et kibbutzophold i Israel vendte Tai Regel Pundik tilbage til jobbet hos Carlo Merolli, der nu havde solgt sin første forretning og åbnet en ny, Terra Verde i Virum.
    De næste tre år blev travle for Tai Regel Pundik, der ud over ovennævnte job også arbejdede i Vingalleriet i København – og studerede til cand.polit på Københavns Universitet.
    I sidste ende blev det dog vinen, der vandt, og han sagde derfor farvel til studierne og har siden da arbejdet på fuld tid hos Terra Verde. Her er han Carlo Merollis højre hånd og venstre ben, og han tager sig af alt lige fra at sælge og pakke vinen til at holde smagninger og foredrag om italiensk vin.
    Trods travlheden i vinforretningen er det lykkedes ham sideløbende at tage en HD på Copenhagen Business School.
    Ifølge Tai Regel Pundik har det nok hele tiden ligget i kortene, at han skulle have noget med vin at gøre – det hebraiske ord pundak, som hans efternavn er afledt af, betyder nemlig vinhandel.
    Privat er han gift med Gitte, og sammen har de pigerne Yasmin og Filucca på henholdsvis 8 og 5 år. Fritiden går med hjemlig hygge i boligen på Frederiksberg, vin samt futsal i lange baner.
    Adresse: Kongsvænget 38, 2830 Virum, tlf.: 45 85 19 78, e-mail: taivino@mac.com, info@carlomerolli.dk, www.carlomerolli.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    236 Vinbønderne i Luberon i det franske Provence udstiller deres rosévine i den gamle borg i Ménerbes (foto © Jette Faurschou).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 21 vine. Af disse vine var der 15, som fik mere end to stjerner og hele 11, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 70 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de seks, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Le Nonce, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En fint krydret hvidvin på druerne Grenache Blanc, Viognier og Roussanne. Den har en lille fedme, en fyldig druesmag og noter af blomster og citrus. Udpræget til mad, mindre egnet til terrassevin.


Chara, Alexander Laible, Chardonnay, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (13%)
159 kr., Vinbutikken.dk
Meget elegant hvidvin med en ren frugtsmag, der fylder munden med fin sødme, blød syre og mange facetter. Interessant med en Chardonnay fra Tyskland. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Terre Lontane Rosato, Librandi, Val di Neto, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
95 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En rigtig dejlig rosé - eller rosato, som italienerne siger. Den har modne ribs i duften og en frugtrig og fyldig smag med god struktur og rødvinskarakter, men også med en behagelig lille sødme til slut. Nyd den fx til en let krydret kyllingeret.

Rødvin


Quadrifolia, Vallado, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er ikke mange svinkeærinder i denne rødvin. Den er lidt robust og lige ud ad landevejen, men en udmærket hverdags-vin. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Epicuro, Aglianico, Beneventano, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Flot rødvin med en blød og lækker druesmag med noter af kirsebær og peber. En meget dejlig vin til en yderst attraktiv tilbudspris. Den er lavet på druen Aglianico, der er lokal i regionerne Basilicata og Campania syd for Rom. Den blev ført til Syditalien i oldtiden, da denne del af landet var græsk. Druens navn er da også afledt af Vitis Hellenica, der på latin betyder Græsk Vin.


Grand Châtaignier, Domaine de la Baume, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 34): 55 kr., Kvickly
Her er det faktisk normal-prisen, der er den rigtige pris. Til 55 kr. er vinen attraktiv. Det er en dejlig, fyldig vin, saftig og med en charmerende sødme, en god frugtsyre og et lille bid.


Cuvée Philippine, Domaine les Grands Bois, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
74 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
Denne rødvin er rigtig god. Den har fyldig frugt, peber og krudt. Dertil tanniner, der tager fat og gør vinen særdeles god til mad, gerne lidt fed mad.


Ranieri, Montefalco, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
87 kr., Fiasco-Vine
Fyldig og flot rødvin på druen Sangiovese, assisteret af den saftige Merlot. En superlækker vin, harmonisk og fløjsblød . Nyd den til "hele det italienske køkken".


Traiano, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil 15. september: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Vellavet Ripasso, ret tør, med god, ren frugtsmag, noter af kirsebær og bløde tanniner. Udpræget madvin.


Wingspan, Pinot Noir, Nelson, New Zealand, 2011, middel alkohol (13,5%)
249 kr., pris ved 6 flasker: 224 kr., Propperiet
Dejlig Pinot-duft. Dejlig Pinot-smag. En helt igennem dejlig rødvin med alle Pinot Noir-druens dyder. En ren druesmag, fint krydderi, tilpas syre ... Og skruelåg.


Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En udmærket rødvin med markant lakrids i både duft og smag. Men også med frugt og krydderier og en god syre til mad samt tilpas med tanniner.


Trinitas, Domaine de Saumarez, Gres de Montpellier, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
119 kr., Jysk Vin
Lækker og harmonkisk rødvin med blød frugt, der breder sig i munden. Dertil fint krydderi og tilpas syre. Men også en lille spritkant. Udpræget madvin.


Coble Creek, Castoro Cellars, Zinfandel, Paso Robles, Californien, 2010, høj alkohol (15,4%)
184 kr., pris ved 12 flasker: 174 kr., Solarex
Sådan er en god Zinfandel-rødvin. En ganske flot vin med bred frugt, bløde tanniner og - trods de 15,4 procet - uden spritkant. Prisen gør dog lidt ondt ...


Anima, Aurelia Visinescu, Dealu Mare, Rumænien, høj alkohol (14,8%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 108,33 kr., Vintjenesten
Denne rødvin er ret usædvanlig. Den er nemlig blandet af de tre årgange 2008, 2009 og 2011. Der er meget alkohol i den, og de mange procenter smager igennem. Smagepanelet var ikke umiddelbart begejstret. Heller ikke for prisen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.