Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49. 2013



Nyheder i uge 49, 2013

Følg os på Facebook






Virus får vinstokkene til at rødme
En ny virus hærger vinmarkerne i USA. Grapevine Red Blotch associated Virus (GRBaV) er virussens navn, og den viser sig i august i form af røde og lyserøde plamager på vinstokkenes endnu grønne løv. Virussen går ikke kun ud over bladene - druernes modning trækker ud eller stopper helt, og deres sukkerindhold nedsættes betydeligt, hvilket selvsagt er et problem for vinproducenterne.
Det er forskere fra University of California's vininstitut i Davis, der har identificeret sygdommen, som har bredt sig til store dele af USA. GRBaV er fundet i blandt andet Napa og Sonoma i Californien samt i Oregon, Washington, British Columbia, Virginia, Pennsylvania og New York.
Indtil videre er det kun vinstokke med rødvinsdruer som fx Cabernet Sauvignon, Merlot og Zinfandel, der er blevet angrebet. Om virussen vil forkorte vinstokkenes liv, ved man endnu ikke.

Genplant vinmarken
Det er selvfølgelig vigtigt at kortlægge, hvordan spredningen af virussen foregår. Foreløbig er forskerne kommet frem til, at det sker ved podning af vinplanter. Men de har også mistanke om, at cikaden Erythroneura ziczac Walsh, også kaldet Virginia Creeper Leafhopper (VCLH), er årsag til spredningen i planteskoler for nye vinplanter.
Et middel til bekæmpelse af GRBaV er ikke inden for rækkevidde. Det eneste vinproducenterne kan gøre, er at rive de angrebne vinstokke op med rode. Forskerne fra Davis anbefaler ligefrem, at man genplanter sin vinmark med nye vinplanter, hvis mere end en fjerdedel er angrebet af den frygtede virus.



Skål i dåsevin
Vi går en fremtid i møde med en langt større spændvidde inden for vin-emballage. Den traditionelle vinflaske vil ikke forsvinde, men der vil i højere grad blive lagt vægt på alternative løsninger - blandt andet i forsøget på at fange nye forbrugeres interesse for vin. Dette fremgik af en ny rapport fra ProWein, som vi bragte uddrag af i sidste uge.
Et af de vinhuse der er helt i front, når det gælder om at appellere til de nye unge vinforbrugere, er Union Wine Company i Oregon. Vinhuset har netop lanceret to dåsevine af mærket Underwood - en Pinot Noir og en Pinot Gris, der kommer på det amerikanske marked i 2014 til en pris af 5 dollars (cirka 28 kr.).

Sparer 40% på udgifterne
Bag på dåserne står der: "Vi mener, det vigtigste er, hvad der kommer i glasset, og ikke hvilken type glas der bruges." Derfor har vinhuset også lanceret et "vinglas" - eller rettere et vandglas med Union Wine Companys logo.
Målet er ifølge vinhuset at gøre vin lige så uhøjtidelig som øl - ligesom der i disse år gøres forsøg verden over på at gøre øl lige så fint som vin.
Ud over at forsøge at tiltrække en ung forbrugerskare sparer vinhuset også 40% på sine emballage-udgifter. Så billigt er det at anvende dåser i stedet for glasflasker.
Union Wine Company er ikke først på banen med dåsevin - sidste år lancerede Accolade Wines en serie mousserende vine, The Sparkling Collection, på dåser.


Bordeaux er et vinmærke
I uge 47 fortalte vi om en ny undersøgelse fra Ehrenberg-Bass Institute for Marketing Science ved University of South Australia.
Forskeren bag undersøgelsen, Justin Cohen, havde spurgt 913 kinesere i alderen 18 til 50 år om deres forhold til vin.
Som nævnt fremgik det, at den vigtigste årsag til, at kineserne drikker vin, er helbredet.
Men undersøgelsen byder på flere interessante oplysninger. Deltagerne blev blandt andet spurgt om, hvilke vinmærker, de umiddelbart kunne huske. De fleste nævnte de to kinesiske mærker Grape Wall og Changyu. Dernæst kom Penfolds, Lafite og Jacob’s Creek - og så Bordeaux. Ifølge Cohen er der mange kinesere, der tror, at Bordeaux er et vinmærke og ikke et distrikt.
Nedenfor bringer vi flere resultater fra undersøgelsen.

Fransk vin er moderigtig
* 84% af de adspurgte kendte til kinesisk vin, mens hele 97% havde kendskab til fransk vin. Dernæst fulgte italiensk vin (83%) og australsk vin (77%)
* Når det gjaldt kendskabet til druer, lå Cabernet Sauvignon på førstepladsen med 83% efterfulgt af Chardonnay (55%), Sauvignon Blanc (53%) og Riesling (52%).
* 18% betalte gerne over 700 Yuan (cirka 630 kr.) for en flaske vin i en vinforretning. 37% ville typisk bruge mellem 250 og 700 Yuan (cirka 225 og 630 kr.), mens 49% højst ville spendere 250 Yuan (225 kr.).
* Til spørgsmålet om hvilke lande, der fremstiller "let drikkelig vin", scorede Frankrig flest point efterfulgt af Kina, Italien, Spanien og Californien.
* Igen toppede fransk vin, når det drejede sig om de mest moderigtige vine. Italien indtog andenpladsen, hvorefter kom Australien, Californien, New Zealand, Spanien, Chile - og til sidst Kina.






New Zealand satser på lav-kalorieholdige vine
Om nogle år vil vi se langt flere vine med et lavere alkohol- og kalorieindhold, og hovedparten af dem vil sandsynligvis være newzealandske.
Indimellem lancerer vinproducenter rundt om i verden lav-kalorieholdige vine med et ligeledes lavere alkoholindhold. Men på New Zealand har man nu søsat et større projekt, der målrettet skal gøre landet til det førende land inden for den slags "sunde" vine. Og vinene skal ikke bare have et lavere indhold af kalorier og alkohol, men også være af høj kvalitet.
Foreløbig har den newzealandske regering afsat 17 millioner NZD (cirka 76 mio. kr.) til forskning i bæredygtige vindyrknings- og vinfremstillingsteknikker, der er specielt egnede til fremstilling af disse vine.
The Primary Growth Partnership er navnet på projektet, som også omfatter vinindustriens forskellige foreninger. En af dem er vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers, og her fornemmer man, at der allerede er en stor efterspørgsel på såvel hjemmemarkedet som på det internationale marked efter vine med mindre alkohol og kalorier.
Sytten medinvestorer støtter projektet - heriblandt mange af New Zealands største vinproducenter. Det gælder blandt andet Constellation NZ, Pernod Ricard NZ, Forrest, Mount Riley Wines og Yealands Estate Wines.



En tegning, hvor de mange kasser Opus One er er inddelt efter årgang. Der var seks flasker i hver kasse, og dermed seks flasker årgang 1997, 84 flasker 1998, 18 flasker 1999, 54 flasker 2000, 60 flasker 2001, 192 flasker 2002, 120 flasker 2003, 42 flasker 2004 og 24 flasker 2005.

En overraskende stor samling vin
For nogle uger siden fik vinforretningen Sotheby’s Wine Retail i New York besøg af en lokal vinsamler. Han ville høre, om forretningen var interesseret i at købe hans samling af den californiske kult-rødvin Opus One.
Vinsamleren ønskede ikke at sælge vinene på auktion hos forretningens moderselskab, auktionshuset Sotheby’s, men derimod til at fast beløb.
Vinmanden i forretningen må have gjort store øjne, da han hørte, at samlingen bestod af 100 kasser med årgange af Opus One fra 1997 til 2005.
Man takkede ja hos Sotheby’s Wine Retail og satte de i alt 600 flasker til salg for en samlet pris af 165.000 dollars (cirka 900.000 kr.).

En kineser købte alle kasserne
Der blev sat en deadline for salget. Hvis ikke der meldte sig en køber, inden der var gået en uge, ville kasserne blive solgt separat, og flaskerne ville så have en gennemsnitspris på 275 dollars (cirka 1500 kr.).
Men der meldte sig faktisk flere interesserede købere, og det endte med, at de 100 kasser blev solgt samlet til en kineser for den fastsatte pris.
Ud over vinene har køberen fået en rejse for seks personer til Opus One Winery i Napa Valley med rundvisning og middag i vinhuset.
Så vidt vides, er det den største samling Opus One-flasker, der nogensinde er solgt samlet.


Fængsel for ikke at sprøjte
Vinproducenten Emmanuel Giboulot i Côte d’Or i Bourgogne dyrker sine vinmarker økologisk og biodynamisk.
I sidste uge blev han idømt en bøde på 30.000 euro (cirka 224.000 kr.) og seks måneders fængsel for ikke at ville sprøjte sine marker mod vincikaden Scaphoideus Titanus.
Insektet overfører den frygtede vinsygdom Flavescence Dorée, som først angriber vinløvet, så det får en gylden farve (deraf navnet dorée, der er fransk for "forgyldt"). Bladene falder af, hvorefter angrebet fortsætter for til sidst at slå hele vinstokken ihjel.
Så der er tale om en meget alvorlig vinmarkssygdom, som i de senere år er blevet stadig mere udbredt i Bourgogne og Bordeaux. I Côte d’Or har myndighederne derfor ved lov indført, at vinproducenterne med jævne mellemrum skal sprøjte vinmarkerne for at begrænse sygdommen. Og det er denne lov, Giboulot har forbrudt sig imod.
Ifølge Decanter vil vinproducenten ikke give sig. Han vil ikke begynde at sprøjte sine marker og dermed ødelægge flere årtiers arbejde med at lægge om til økologi og biodynamik.




.


24 postkort fra Georgien
VinAvisens Anker har rejst rundt i Georgien for at få et indtryk af georgisk vin, og i sidste uge begyndte vi at sende de første fire af hans i alt 24 postkort fra turen. Her kommer de næste fem.
................................


...........
I flere georgiske kirker er der en ikon med Sankt Nino med det vinøse kors i hånden. Vi så hendes grav i Bodbe-klosteret ved byen Sighnaghi, hvor vi boede i vindistriktet Kakheti...

    5. postkort fra Georgien
    Med et kors af vinstokke
    En gammel, georgisk legende fortæller, at Vorherre under Jordens skabelse tog sig en mellemmad. Han blev imidlertid så optaget af det guddommelige måltid, at han snublede over Kaukasus' høje tinder og tabte al maden og vinen ud over Georgien. Derfor spiser og drikker man så godt i det fjerne land.
    En anden legende fortæller, at en tyrkisk helgeninde, Sankt Nino, bragte kristendommen til Georgien engang i 300-tallet. Hun var i familie med Sankt Georg – ham der slog dragen ihjel og gav sit navn til Georgien.
    Sankt Nino så ifølge legenden jomfru Maria, der sagde til hende, at hun skulle rejse til Georgien med et kors lavet af to vinstokke. Og det gjorde hun så som den gode helgen, hun var.
    Hun bragte ikke vinen til Georgien, men hun gav den en religiøs sjæl.

................


...........
En stor vinmark breder sig bag det gamle kloster Alaverdi. Klosteret er fra 500-tallet og genopbygget i 1100-tallet..

    6. postkort fra Georgien
    Munke med egen vinmark
    Ligesom i Europas andre lande fik klostrene stor betydning for vindyrkningen. Præster og munke skulle have vin til deres gudstjenester.
    Vi besøgte flere meget gamle klostre. Ved dem alle gror der vinplanter, og munkene sælger naturligvis deres vin til de mange turister.
    Til oplevelsen af georgisk vin hører helt naturligt besøg i nogle af disse klostre. Så kan man samtidig studere den gamle byzantinske arkitektur, der går tilbage til 5-600-tallet.
    Enkelte af bygningerne har dog været bygget op flere gange efter at være blevet ødelagt af de fremmede folkeslag, som har oversvømmet landet – persere, osmannere, russere osv.
    Især under sovjettiden gik det hårdt ud over nogle af disse fine, gamle bygninger.

...........


...........
Den georgisk-ortodokse kirke er meget synlig i landet. Vi syntes, at vi så flere præster med deres sorte kalotter, end vi så politibetjente........

    7. postkort fra Georgien
    Kirken spiller en stor rolle
    I dag spiller den georgisk-ortodokse kirke en ganske stor rolle i det georgiske samfund. Den er et vigtigt led i den nationale identitet, og den optræder på den politiske scene – som den russisk-ortodokse kirke gør det i Moskva.
    Den georgiske patriark, Ilia d.2., har således tidligere i år haft et møde med Putin og gjort en vellykket indsats for at få eksporten af vin til Rusland i gang igen efter balladen med Syd Ossetien og Abkhazeti.
    Det er heller ikke så længe side, at patriarken udsendte et hyrdebrev, hvori han opfordrede menighederne til at hæge om landets gamle druesorter. Vinen er skam en vigtig del af den nationale identitet.

............



....


...........
Vi har kørt ad lange, hullede veje forbi hundredvis af små huse og bondegårde, og overalt kravlede der vinranker fulde af modne druer. De bliver brugt til familiernes private fremstilling af vin.......

    8. postkort fra Georgien
    Mange små vinbønder
    Strukturen i den georgiske vinproduktion kan være et problem for væksten i eksporten.
    Næsten enhver bonde dyrker druer og fremstiller vin til eget brug og til familie og venner. Disse mange bondefamilier repræsenterer omtrent halvdelen af landets arbejdsstyrke og er samtidig den fattigste halvdel. En tredjedel af befolkningen overlever på mindre end 10-12 kr. om dagen.
    Det drejer sig typisk om små bondegårde med i snit 1,2 hektar jord – 93% af dem er mindre end 2 hektar. Her dyrkes mellem 92 og 95% af alle landets druer. De fleste af dem er spisedruer; kun 8% bruges til vin.
    En stor del af denne vin fremstilles efter en metode, der går tilbage til oldtiden.

................


...........
Mange steder kan man se de store krukker, der ikke mere er i brug. Her ligger et par af dem uden for det moderne vinhus Khareba i Vachnadzeani. Endnu nogle krukker ses på denne uges STORE billede nedenfor.

    9. postkort fra Georgien
    De store krukkers land
    Georgiernes traditionelle vinteknik går ud på at gære og modne vinen i kvevri, dvs. kæmpestore lerkrukker, der kan rumme mellem 800 og 3500 liter vin.
    Den ældste kvevri, man har fundet, er 8000 år gammel og stammer dermed fra dengang, man begyndte at lave vin i Georgien.
    At lave vin i de store lerkrukker er en tradition, som de georgiske vinproducenter er stolte af, og stadig flere unge vinmagere har taget teknikken op inden for de senere år.
    Kvevri-teknikken med de store krukker er en økologisk metode, der måske vil kunne interessere et stort publikum og være med til at gøre georgisk vin kendt.
    Man er i gang med undersøgelser, der vil kunne vise, at netop disse vine er særligt sunde og ikke giver hovedpine.









Der er knald på farverne i Guy de Rougemonts etiket for Château Mouton Rothschild 2011.

Kældermørke og vinstokke i sollys
Hvert år siden 1945 har Bordeaux-slottet Château Mouton Rothschild ladet en berømt kunstner dekorere etiketten til slottets vin. Kunstnere som Miró, Braque, Chagall, Picasso, Warhol og danskeren Per Kirkeby har haft æren. Kun med 2003-årgangen fraveg baronesse Philippine Mouton Rothschild traditionen og satte i stedet sin tipoldefar på etiketten. I 2003 var det nemlig 150 år siden, Nathaniel de Rothschild (1812-70) købte ejendommen, der siden har været i familiens eje.
På den nye årgang 2011 er det den franske maler og billedhugger Guy de Rougemont, der har fået lov til at boltre sig. Og det har han gjort med klare farver, der stråler som en ren glasmosaik.
Ifølge kunstneren skal de gule, grønne og orange farver lede tankerne hen på vinstokke i solskin, og de blå, røde og mørklilla farver på vinkælderens mørke.
Samtlige af de originale tegninger, der ligger til grund for de mange kunstetiketter gennem årene, er i dag udstillet i et nyt og meget fint museum i forbindelse med slottets vineri. Museet er åbent for publikum, men man kan også få et indtryk af det - og læse om de enkelte etiketter - ved at klikke her.

Alverdens bobler i stor konkurrence
Der fremstilles mange skønne mousserende vine, og i den forgangne uge mødtes 594 af dem i den store internationale konkurrence Effervescents du Monde i Dijon.
Champagne, crémant, prosecco, cava, spumante, hvide, rosé og røde, tørre og søde bobler dystede mod hinanden. Boblerne kom fra 28 forskellige lande - hvilket er rekord i denne konkurrence, der i år blev afholdt for ellevte gang.
Der var selvfølgelig flaskerne fra alle de vinlande, der er berømte for fremstilling af boblevine - hvilket vil sige Frankrig, Spanien og Italien. Derudover var der vine fra blandt andet New Zealand, Australien, Storbritannien, Tyrkiet, Brasilien og flere andre lande, som ikke er nær så kendte for mousserende vin. Tre nye deltagerlande var også med, nemlig Peru, Kroatien og Ukraine.
I alt blev 198 af vinene tildelt medaljer af det 100 mand stærke internationale dommerpanel. 46 fik guld, mens 152 fik sølv.
Der er også udført en topti-liste over de ti bedste vine - den ses i boksen til højre, og vi hører gerne, hvis nogle af boblevinene sælges på dansk jord. Hvis man vil se samtlige resultater fra årets konkurrence, kan man klikke her.

Dansk sølvmedalje-vinder
En af de vine, der vandt sølv i den prestigefyldte konkurrence, er dansk. Det drejer sig om DON’s Cuvée Brut 2012 fra Skærsøgaard. Og det er faktisk sjette gang, denne vin har fået sølv ved Effervescents du Monde.
Skærsøgaards vine har gennem de sidste tolv år været rene medaljeslugere. I alt har de indbragt vingården, der ligger i Dons ved Kolding, hele 105 medaljer, hvoraf de 19 er af guld.
Medaljerne er blevet tildelt ved konkurrencer i en række lande, der ud over Danmark tæller Frankrig, Tyskland, England, Østrig, Ukraine, Slovakiet og Kina.
Listen over de 10 bedste vine
* Cava Gran Codorniu Gran Reserva Xarel.lo Brut, Codorniu, Spanien 2007.
* Champagne Charles de Cazanove - Vieille France Brut, Frankrig.
* Lunetta Rosé, Cavit, Italien.
* Berlucchi Cuvée Impériale Franciacorta Docg Max Rosé, Guido Berlucchi & C., Italien.
* Clairette de Die Jaillance Muscat, Clairette, Cave de Die Jaillance, Frankrig.
* Boschendal Grande Cuvée Brut 2007, DGB (PTY) LTD, Sydafrika.
* Cava La Granja 360 Brut, Axial Globalizacion de Vinos, Spanien.
* Crémant de Loire Lacheteau Brut - Lot 351/12, Lacheteau, Loire, Frankrig.
* Champagne Cuvée Blanc de Noir 1er Cru, Champagne Bruno Perseval, Frankrig.
* Brut Zanotto Processo Charmat, Vinicola Campestre, Brasilien.
* Cipes Rosé, Okanagan Valley BC, VQA, Summerhill Pyramid Winery, Canada.
* Champagne Esprit Brut, Champagne Baron Fuente, Frankrig.
* Champagne Philippe Fourrier Réserve Brut, Fourrier Delmotte, Frankrig.
* VMQ Grandin Grande Réserve Blanc de Noirs Rosé Brut, FGV Boisset, Frankrig.


Til_37/09







Meget festligt design
I verdens vrimmel af vinflasker gælder det om at give flasken blikfang, hvis man vil fange de travle forbrugeres interesse.
Og det må man sige, at det argentinske vinhus Viñas de Narvaez gør med sin nye kunst-vinserie.
Designeren, Sebastian Vazquez, har ladet sig inspirere af malerkunsten - blandt andet den fra de franske impressionisters hånd - til de papir-dragter, som vinflaskerne har fået på.
Serien omfatter fem vine, der også kan fås i en lige så kunstnerisk og impressionistisk æske. Så vidt vi ved, kan vinene ikke købes herhjemme - i modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.




Luftskibet Hindenburg brændte af uforklarlige årsager på en rejse i 1937. Foto: Wikipedia / Gus Pasquerella.

Øl fra brændt luftskib
Vi skriver normalt ikke om øl i VinAvisen, men det er jo ikke hver dag, man hører om en flaske øl til 6000 pund (cirka 53.600 kr.). Det er den vurdering, auktionshuset Wallis and Wallis i East Sussex, England, har tildelt en ganske særlig ølflaske, der skal under hammeren.
Flasken stammer fra det tyske luftskib Hindenburg, der i 1937 gik op i flammer i New Jersey i USA. Det skete, da luftskibet forsøgte at lande, og årsagen debatteres den dag i dag. Efter kun 37 sekunder var det 245 meter lange luftskib brændt, og 35 af de 36 ombordværende passagerer omkom.

Gemte en enkelt flaske
En brandmand, Leroy Smith, der blev kaldt til stedet, fandt en karton med seks flasker øl fra bryggeriet Löwenbräu. De havde på mirakuløs vis overlevet ulykken - dog med let forbrændte etiketter. Brandmanden tog flaskerne med hjem og delte de fem af øllerne med nogle gode venner. Den sidste flaske gemte han, og den endte så omsider hos britiske David Kirch, der i årevis har samlet på minder fra diverse luftskibe.
Det er hans samling, der blev solgt hos Wallis and Wallis, og foruden ølflasken blev der budt på en rest af det tyske flag, gamle breve, medaljer og et hav af luftskibs-modeller.






2. cru-vin vinder over 1. cru’er
For nylig arrangerede Chris Hatcher, der er vinmager hos Australiens førende vinhus, Wolf Blass, en blindsmagning i London af blandings-rødvine, hvor hovedruen var Cabernet Sauvignon. Han ville se, hvor godt Wolf Blass’s egen rødvin, Black Label, klarede sig over for nogle af verdens mest berømte rødvine - heriblandt vinene fra de fem 1. cru-slotte i Bordeaux, toskanske Sassicaia og californiske Opus One.
Alle vinene var årgang 2009, og det var op til et større dommerpanel af kendte vinskribenter og Masters of Wine at smage og tildele de i alt 30 vine point.
Da pointene var talt sammen, var det overraskende nok 2. cru-slottet Château Ducru-Beaucaillou i Saint-Julien, der i gennemsnit scorede flest point - og dermed vandt over samtlige 1. cru-slottene.

En kostbar flaske vin
Andenpladsen blev delt mellem fire vine, der alle fik et point mindre end Ducru-Beaucaillou. Det var vinene fra Château Latour, Château Léoville-Las Cases, Château Mouton-Rothschild, Ridge Monte Bello og Wolf Blass.
Opus One måtte nøjes med en 22. plads, og den sydafrikanske kultvin Paul Sauer fra vingården Kanonkop indtog 27. pladsen.
En lignende smagning med de samme vine i samme årgang blev afholdt tidligere i år i Montreal i Canada. Også her blev førstepladsen tildelt Ducru-Beaucaillou.
Vindervinen kan herhjemme fås hos Philipson Wine, hvor en flaske koster 3800 kr.




Foreningen Primum Familiae Vini har selvfølgelig sit eget logo - og hjemmeside..

Fornem forening får nyt overhoved
Dominic Symington er diretør hos verdens største portvinsfirma, Symington Family Estates. Det familieejede firma ejer blandt andet portvinshusene Graham’s, Cockburn’s og Dow’s samt madeira-firmaet Madeira Wine Company.
Nu har Dominic Symington fået endnu et hverv, nemlig som direktør i Primum Familiae Vini (PFV) - foreningen for fornemme familieejede vinhuse. I foreningen, der blev grundlagt i 1993, støtter medlemmerne hinanden med gode råd - blandt andet, når det gælder generationsskift, kampen mod forfalskede vine og ny teknik inden for vinfremstilling. Og i år delte medlemmerne også for første gang en stand på Prowein - hvilket de også vil gøre ved næste års udgave af den store internationale vinbranche-messe i Düsseldorf.
Foreningen må højst have tolv medlemmer - i dag er der kun elleve, men ifølge Decanter bliver et tolvte medlem måske optaget i en ikke så fjern fremtid.
Det kræver dog, at samtlige af de nuværende medlemmer godkender det nye familieejede vinhus.

Hvis ens vinhus bliver solgt til anden side, er man nødt til at forlade det gode selskab. Dominic Symington overtager den ærefulde post efter Julien de Beaumarchais de Rothschild.





...




Man skal lede lidt på billederne i den nye Campari-kalender for at finde Campari-flasken.

Campari-pige i rødt
Der er mange måder at gøre opmærksom på et vin- eller spiritusmærke. Man kan blandt andet gøre det i form af en kalender, og det har italienske Gruppo Campari, der ejer mærket Campari, valgt at gøre i de sidste 15 år.
Ligesom med James Bond-filmene, så har en ny kendt kvinde hvert år prydet kalenderen - og gerne i en rød kjole, der matcher den kendte røde krydderlikør. Kalenderen trykkes kun i 9999 eksemplarer, og der er ingen tvivl om, at den er blevet et samleobjekt.
I 2014 er æren tilfaldet den amerikanske skuespillerinde Uma Thurman. Kalenderens tolv billeder viser hende i alle mulige setups og altid iført en rød kjole. På Gruppo Camparis hjemmeside kan man se alle tolv billeder for hvert år - også af de andre kvinder, der har ageret Campari-piger gennem årene.
Det er værd at bemærke, hvordan Campari-flasken var i front i begyndelsen for så gennem en årrække at blive stadig mindre synlig. I nogle af billederne i den nye kalender må man ligefrem lede lidt efter den …
Campari har i øvrigt rødder helt tilbage til 1860, hvor krydderlikøren blev udviklet af italieneren Gaspare Campari. Opskriften på likøren, der selvfølgelig er en velbevaret hemmelighed, har ikke ændret sig siden dengang.










    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    *The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine des Tilleuls i Gevrey Chambertin, Bourgogne.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Thomas Ilkjær (f. 1971) er vinskribent på Politiken og freelanceskribent på vinmagasiner i Danmark, Sverige og Norge. Han er også initiativtager til og daglig leder af Vinakademiets sommerlieruddannelse.
    I studietiden fik han foræret Roald Als’s kogebog "Kvinderne ud af køkkenet", hvori Barolo-vinen har en fremtrædende placering. Kort efter var skaden sket: Vinbacillen havde inficeret ham! Den italienske vin blev udgangspunktet for de kommende års intensive studie af litteratur og flasker, og det endte med, at han i 1997 vandt "Gran Maestro del Vino Italiano", udskrevet af importørforeningen VinItalia. Dette satte gang i skribentvirksomheden, som begyndte på Vinbladet. Senere blev han redaktør og medforfatter på den meget roste "Politikens bog om Italiensk Vin", som udkom første gang i november 2003 i både Danmark og Norge (anmeldt i uge 47 2003). I 2010 udkom bogen "Amarone – og vinene fra Valpolicella", der er oversat til svensk og norsk.
    I fjorten år studerede, underviste og forskede Thomas Ilkjær på Institut for Idræt på Københavns Universitet sideløbende med vinaktiviteterne, men siden 2005 har vinen været en fuldtidsbeskæftigelse. Han skriver blandt andet for Vinbladet og Gastro samt magasiner i Sverige og Norge, og i 2007 tog han initiativ til skabelsen af Vinakademiet, hvor han siden har været daglig leder og hovedunderviser på sommelieruddannelsen. Når der er tid, bliver det også til afholdelse af vinsmagninger og foredrag samt naturligvis en del research- og ferieture, som primært går til favoritlandet Italien og gerne med hustruen Lena og de to sønner som rejseselskab.
    Kontakt: Tlf.: 29 46 74 47, e-mail: tilkjaer@gmail.com, www.vinakademiet.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    251 Ved det georgiske kloster Ikalto ligger disse gamle lerkrukker, kvevri, beregnet til vin (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 124 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


La Maison du Crémant, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12%)
119 kr., Irma
Fortræffelig crémant - som en god champagne, og den er jo også lavet på samme måde som champagne. Vinen har fine, stadige bobler og en lækker, vinøs smag med noter af brød/gær.


Extramarium, Mont Marcal, Cava, Reserva, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)
119,75 kr., på tilbud året ud: 89,75 kr., Skjold Burne
Sikke en dejlig cava. Den har en let mousse og en elegant, tør smag med aromatisk frugt. Nyd den afkølet som apéritif eller til en ekstra god salat.

Hvidvin


San Vincenzo, Anselmi, Veneto IGP, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
89,95 kr., Theis Vine
Denne hvidvin har en fint krydret duft og en frisk og klingende klar smag af modne druer med fint krydderi. Flasken har et elegant skruelåg.


Glárima, Somotano, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
109 kr., pris ved 2 flasker: 60 kr., Smile Marketing Group
Fyldig og fint krydret hvidvin, let cremet og med god frugt og tilpas syre. Dertil en lille honningsødme.

Rosévin


Château Croix des Pins, Ventoux, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinmand
Frisk og fint krydret rosé på druerne Grenache og Cinsault. Farven er, hvad franskmændene kalder oeil de perdrix, agerhøneøje, dvs. ganske lys. Og smagen er frugtagtig og let cremet med god syre og en lille sødme. Skænk den til lettere retter eller en frokost. Eller gem den til sommer og brug den som terrassevin.

Rødvin


Estampa, Colchagua, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., Jysk Vin
Denne rødvin er lavet på druerne Syrah og Cabernet Sauvignon, og den har både førstnævnte drues aromatiske krydring og Cabernet'ens frugt og saft. Et perfekt ægteskab til en meget rimelig pris. Og til prisen ved seks flasker er denne vin simpelt hen et kup. Flasken har skruelåg.


Falconieri, Falesco, Umbrien, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 3 flasker, Vinkassen.com
Lækker rødvin med en let røget duft og en harmonisk smag med fin, lille sødme. I smagen er der kirsebær og ret markante tanniner. Prøv den fx til vildt.


Fantini, Farnese, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
74,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 49): 59 kr., SuperBrugsen
Denne rødvin er fremstillet på økologisk dyrkede druer, og det er en virkelig god vin. En dejlig vin med en blød, afrundet smag - og sympatiske 12,5% alkohold.


GB, Château Mondion, Bordeaux, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
En rødvin i perfekt balance. Den dufter af mørk chokolade og har en fyldig smag med god frugt, fine krydderier, en anelse lakrids og et tilpas bid af eg. Nyd den til en god oksesteg.


Poggio Capponi, Chianti, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
En charmerende, let rødvin i god balance. Den har blød og saftig frugt og noter af tobak og chokolade.


Vallado, Quinta do Vallado, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig rødvin på en hel palet af portvins-dalens druer, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tourega Franca, Tourega Nacional og Sousão. Vinen er kompleks og med en god struktur, der gør den god til mad. Også fin til julens stegemad.


Jägle, Merlot, Baden, Tyskland, 2011, middel alkohol (13,5%)
90 kr., Vinbutikken.dk
En venlig og elegant rødvin med en meget ren frugtsmag. En vin, der er meget anvendelig til mange retter. Interessant, at man også bruger druen Merlot i Tyskland. Det kølige klima klæder druen.


Wollridge, Zinfandel, Lodi, Californien, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., Lago Import
Vellavet og meget dejlig rødvin med en bred smag, der fylder munden. Der er blød frugt, eukalyptus, laurbær, lavendler ... smagepanelet var på vild jagt efter noter. Nogle af dem skal nok være rigtige!


Barbadillo, Spanien, middel alkohol (13,5%)
120,50 kr., pris for 3 liter i boks, Rema 1000
En nydelig rødvin, lidt enkel, men som hverdags-vin rigtig god. Og prisen er jo yderst attraktiv, kun cirka 30 kr. pr. normal-flaske. Prisen udvirkede den femte stjerne.


Domaine de l'Aigle, Gérard Bertrand, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
135 kr., H.J.Hansen Vin
Let og lækker rødvin, blød og med god Pinot-karakter. I smagen er der noter af skovjordbær og hindbær og delikate krydderier. Og så har den kun 13% alkohol - en lise i disse bamsetider.


Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2011, lav alkohol (13%)
139,75 kr., på tilbud året ud: 119,75 kr., Skjold Burne
En relativ let rødvin, saftig og med en frisk frugtsmag og med al Pinot Noir-druens elegance. Den kunne minde lidt om en god Bourgogne - hvilket jo ikke er så mærkeligt, da den er fremstillet på Bourgognes store rødvinsdrue. Flasken har skruelåg.


La Poderina, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
219,95 kr., på tilbud ved 6 flasker året ud, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin har en fint røget duft og en fløjlsblød og kompleks smag med bred frugt og diskrete fadtoner. En stor nydelse.


Basket Press, Bellingham, Syrah, Costal Region, Sydafrika, 2006, middel alkohol (14%)
229,75 kr., på tilbud året ud: 189,75 kr., Skjold Burne
Superlækker og elegant rødvin med tæt, ren frugt og dejlige, let røgede fadtoner i fin balance med frugten. Der er kirsebær, blommer og skovbær, chokolade og kaffe.


Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (15%)
125 kr., Amka
En god rødvin, der måske ikke smager som så mange andre meget kraftige Amaroner - og heller ikke koster så meget. I eftersmagen en masse peber. En udpræget madvin til kraftige kødretter.


Pronto, Puglia IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Skovgaard Vine
Denne rødvin på druerne Negroamaro og Primitivo har en smag lidt i retning af hvidtøl og dertil en markant sødme.


Ique, Enrique Foster, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
90 kr., på tilbud i denne uge: 50 kr., Malbeck
Ret robust rødvin med en frugt, der hurtigt erstattes af et lille bid. Tilbudsprisen må siges at være den rigtige. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Francois Voyer, Pineau des Charentes, Frankrig, høj alkohol (17,5%)
149 kr., Vinoble
Pineau des Charentes er en klassisk, fransk dessertvin fra Cognac-distriktet. Den er lavet af sød, ugæret druemost tilsat cognac. Her er den i en fremragende udgave med en forførende, sød smag med noter af figner. Og eftersmagen bliver i munden i meget lang til. Fin til desserter og skarpe oste.


Niepoort, Ruby Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
109,75 kr., på tilbud året ud: 89,75 kr., Skjold Burne
Ruby er det laveste trin på portvinens kvalitetsskala, og til 90 kr. kan man bære over med i meget. Bedømt på sine egne premisser er dette en okay portvin, der fx kan bruges til gløg. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen.

Andet


O.P. Anderson Original, Altia, Sverige, høj alkohol (40%)
139,95 kr., Kvickly
O.P. står for Olof Peter, og det var hans søn, Carl August, der lancerede denne akvavit i 1891 - og opkaldte den efter sin far. Det er hermed Sveriges ældste akvavit - og den er rigtig god. Den dufter lifligt af kommen og anis og har en varm krydret smag, der holder længe i munden og varmer i maven. Akvavitten er modnet på eg i otte måneder, hvilket har givet den en rund og blød smag med et strejf af vanille. Det er en perfekt akvavit til julebordets glæder - ikke mindst til sild, røget laks og paté. O.P. Anderson forhandles også hos Bilka, Spar og SuperBest


Berneroy, Calvados XO, Frankrig, høj alkohol (40%)
379,75 kr., Skjold Burne
Stærke sager og lækre sager. En fornem spiritus på normanniske æbler. Den har en fyldig, blød smag, der holder sig længe i munden. Skænk den i et rummeligt glas, og varm den op i hånden.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.