Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50. 2013



Nyheder i uge 50, 2013

Følg os på Facebook








I Abruzzo anvender man flere steder det traditionelle pergola-system. Et net af ståltråd strækker sig mellem pergolaens træbuer, og på dette net fastgøres vinrankerne. Vinstokkene er opbundet så højt, at man kan gå under løvet og druerne. Men netop dette opbindingssystem gjorde, at storm og sne havde lettere ved at ødelægge vinstokkene.

Storm rev vinstokke op med rode
Det er ikke kun Danmark, der har været hårdt ramt af stormvejr i den forløbne uge. I den italienske vinregion Abruzzo har 2000 hektar vinstokke måttet lade livet på grund af et alt ødelæggende uvejr.
Først blev regionen udsat for ualmindelig kraftige regnbyger. Dernæst kom snemasserne væltende og rev vinstokkenes grene ned fra det pergola-system, som man traditionen tro bruger mange steder i Abruzzo. Og som om det ikke var nok, efterfulgtes sneen af et stormvejr med vindstød på 160 km i timen. Stormen rev vinstokkene op med rode eller knækkede dem ved jorden.
En af regionens mest berømte vinproducenter, Valentini, har ifølge Decanter mistet op mod halvdelen af sine vinstokke. At nogle af dem var uerstattelige, gamle stokke, gør kun tabet værre.


Rødvin giver stærkere sæd
En ny undersøgelse, udført af forskere ved Nofer Institute of Occupational Medicine i Lodz i Polen, stiller skarpt på mænds sædproduktion i forbindelse med deres livsstil.
Undersøgelsen omfattede 344 mænd, der blev bedt om nøje at redegøre for deres levemåde, spise- og alkoholvaner.
Det viste sig ifølge Wine Spectator, at de mænd, der drak rødvin i moderate mængder op til tre gange om ugen, producerede en langt stærkere sæd end de øvrige forsøgspersoner.
"Halsene" på de enkelte sædceller var kraftigere, hvilket gjorde dem til bedre svømmere og dermed øgede chancen for befrugtning.
Et mådeholdent forbrug af kaffe samt et relativt afslappet liv havde også en gavnlig effekt på sæden. Den fulde rapport fra undersøgelsen kan købes hos Systems Biology in Reproductive Medicine.


Til_37/09




Pommard ansøger om grand cru
Bourgogne-appellationen Pommard, der ligger i Côte de Beaune, ønsker at rykke tre af appellationens vinområder op fra premier cru til det finere grand cru. Det drejer sig om Pommard Rugiens, Pommard Epenots og Clos des Epeneaux. Som det er nu, er der slet ingen grand cru-vinmarker i Pommard.
Det er op til INAO, det statslige institut, som har ansvaret for appellations-system, at beslutte, om et sådant avancement kan lade sig gøre, og foreløbig har vinproducentforeningen i Pommard indsendt en 150 sider tyk rapport til den lokale INAO-afdeling i Dijon.
Rapporten, som det har taget to år at udføre, begrunder, hvorfor de tre vinområder bør oprykkes til grand cru.
Man lægger blandt andet vægt på de særlige og meget komplekse jordbundsforhold, som præger de tre områder.
Desuden kommer man med historisk dokumentation for, at områderne adskiller sig fra det øvrige Pommard.
Og så understreger man, at vinproducenterne i netop disse tre områder i flere år har kunnet sælge deres vine til højere priser end i de øvrige premier cru-områder - hvilket altså skulle skyldes en højere kvalitet.

En meget lang proces
Rapporten er dog kun startskuddet på en meget lang proces. Når den lokale INAO-afdeling har tygget sig igennem den, vil den sikkert kræve flere oplysninger om høstmetoder, jordbundsforhold med mere. Hvis alt går vel, bliver sagen overladt til den regionale afdeling af INAO, og så - hvis den også her får det blå stempel - sendes den videre til hovedkontoret i Paris.
INAOs hovedkontor vil uden tvivl sende en undersøgelsesdelegation til Pommard, som skal se nærmere på sagen - hvilket igen kan tage et par år. Først da tages der en endelig beslutning.
Hvis oprykningen lykkes for vinproducenterne i Pommard, vil appellationen således have 41 hektar grand cru og 85 ha premier cru.




En fin mousse med masser af bobler stiger til vejrs i et glas med champagne. Foto: CIVC.

Tag konkurrencen alvorligt
Champagneproducenterne må ikke sove i timen. De skal tage truslen fra verdens stigende glæde for Prosecco og andre mousserende vine alvorligt. Sådan lyder det fra champagnehuset Nicolas Feuillattes salgschef, Julie Campos, i et interview med Decanter.
Hvis man læner sig tilbage og undervurderer konkurrencen - og det er der ifølge Campos en tendens til - så risikerer champagne-producenterne at miste en hel generation af unge vindrikkere.
Compos sammenligner det, der er ved at ske, med den måde, fransk vin omkring år 2000 blev løbet over ende af vinene fra den nye verdens vinlande. Oversøiske vine fra især Australien og Californien gjorde et stort indhug i de markedsandele, fransk vin havde på det internationale vinmarked.

Glem ikke det europæiske marked
Ifølge Campos bør champagnehusene gøre en samlet indsats for at informere unge forbrugere om, hvad champagne er, hvor den kommer fra, og hvordan vinen adskiller sig fra anden mousserende vin.
Salgschefen opfordrer desuden champagneproducenterne til ikke at glemme det vigtigste marked for boblevinene, nemlig Europa, i jagten på nye markeder. De europæiske lande aftager stadig hele 80% af al den champagne, der fremstilles hvert år.


Død mand med hang til vin
Fra 2009 til 2012 har nitten forskellige franske vinhandlere troligt leveret vin til Jean Claude Belpaume - uden nogensinde at se en rød øre.
Belpaume brugte gennem årene forskellige fornemme leverings- og fakturerings-adresser - blandt andet på den fine Boulevard Champs-Élysée i Paris. Når en vinhandler rykkede for pengene, fortalte han, at han var advokat, og at hans klient - der jo skyldte pengene - desværre var afgået ved døden. Nogle af vinhandlerne sendte straks et kondolencebrev.
I virkeligheden bor den 68-årige Belpaume i Sucy-en-Brie, hvor han hver måned modtager 715 euro (cirka 5300 kr.) i pension fra staten.
I alt fik han bestilt vin og champagne for et beløb, der svarer til omkring 373.000 kr. Men så gik den heller ikke længere. Belpaume blev afsløret og anholdt og er nu blevet idømt 18 måneders fodlænke-fængsel i sit hjem.
Under retssagen fremgik det, at det langt fra var første gang, han havde udgivet sig som advokat i forbindelse med en eller anden form for svindel. Første gang, det skete, var helt tilbage i 1969.






24 postkort fra Georgien
Vi har i uge 48 og uge 49 sendt de første ni postkort fra Ankers rundrejse i Georgien. Her kommer de næste fire.
.....


...........
Man skal træde forsigtigt i vinbonden Giorgi Injgias vinkælder i Velistsikhe, hvor der er nedgravet en hel del kvevri. Kun toppene af krukkerne stikker op over gulvet......

    10. postkort fra Georgien
    Vinen er gravet ned i jorden
    De store krukker, som vi omtalte i forrige uge, graves ned under kældergulvet, så vinen opbevares så køligt som muligt. Kun toppen stikker en lille smule op, og åbningen dækkes med en sten, der – når gæringen er forbi – kittes fast med ler og dækkes med et tykt lag sand.
    Teknikken er interessant, og i dag eksperimenterer vinproducenter i Italien, Østrig og Tyskland med den.
    De store krukker drejes ikke på en drejeskive. De modelleres op i hånden, og når de er færdige, dækkes indersiden med et lag bivoks for at lukke porerne, mens ydersiden får en gang læsket kalk. Kalken værner mod bakterier i jorden.
    Georgiernes kvevri-teknik er ved at blive sat på Unesco's liste over kulturarven.

................


...........
På denne uges STORE billede nedenfor ses Giorgi i gang med at hente vin op fra en kvevri. Sådan har man gjort i årtusinder i Georgien..

    11. postkort fra Georgien
    Vinen skænkes i en flad skål
    Vi skulle smage Giorgi Injgias hvidvin, og den hentede han op fra en kvevri med en kande – der var så meget vin i krukken, at han kunne nå ned til overfladen.
    Flere andre steder har vi set, at man henter vinen op med den tørrede, træagtige skal af en kalebas, også kaldet et flaskegræskar. Den flaskeformede frugtskal er bundet til en lang stok.
    Med vinen i kanden skænkede Giorgi Injgias derefter vin i en flad skål, som han rakte os.

................



.......


...........
Figuren er lavet af aluminium. Den blev udført at den georgiske billedhugger Elguja Amashukeli.......

    12. postkort fra Georgien
    Landets moder med skål i hånd
    Georgierne har i årtusinder drukket deres vin af de flade lerskåle, og det gør de den dag i dag. Vi så skålene i brug mange steder, også på restauranter.
    På en høj, der hæver sig over landets hovedstad, Tbilisi, står en 20 meter høj statue af en kvinde med en sådan skål i den ene hånd.
    Det er Kartlis Deda, Georgiens Moder – eller skrevet med landets gamle skrift, der for os er helt ulæselig: ქართლის დედა.
    Statuen blev rejst i 1958, da man fejrede Tbilisis 1500 års fødselsdag, og den symboliserer Georgiens nationale karakter:
    Sværdet i den ene hånd advarer landets fjender. Og drikkeskålen rækkes frem som en hilsen til fredelige gæster.

................


...........
De hvide kvevri-vine, vi smagte, havde en gylden, iltet farve – som et overskåret æble, der har fået luft og er blevet brunt........

    13. postkort fra Georgien
    Kvevri-vinen er en specialitet
    Og hvordan smagte så vinene fra de nedgravede kvevri?
    De havde en god, krydret duft og en let cremet smag. Men nogle af dem havde også en iltet, lidt uren smag.
    I vinhuset
    Pheasant’s Tears i byen Sighnaghi smagte vi dog en serie fortræffelige kvevri-vine. Vinhuset ejes af en amerikaner, som uden tvivl gør en indsats for, at vinene skal falde i de besøgende turisters smag.
    Kvevri-vinen er en specialitet med en historie, der kan være med til at gøre Georgien berømt som vinland. Det ville være synd og skam, hvis den forsvandt. Men skal landet have gang i eksporten, skal man satse på, hvad verdensmarkedet har brug for. Og det er nogle helt andre vine. Mere om det i næste uge.




Kvevri på kulturarv-liste
I sidste uge omtalte vi for første gang kvevri-krukkerne i vores postkortserie fra Georgien. Og ovenfor kan man læse mere om dem.
Disse krukker, der allerede for 8000 år siden blev anvendt til gæring og modning af vinen, blev i sidste uge optaget på Unescos liste over immateriel kulturarv - altså kulturarv, som overvejende er forbundet med folketraditioner og -ritualer.
Hos kulturministeriet i Georgien håber man, at optagelsen vil øge interessen for georgisk vin på det internationale marked.
På kulturarvlisten kommer kvevrierne i selskab med blandt andet italiensk violinfremstilling, kinesisk dukke-skyggeteater og mongolsk kalligrafi.








God idé at bruge et maleri af Toulouse-Lautrec på etiketten til en flaske Beaujolais Nouveau. Netop i 1800-tallet var den lette vin fra Beaujolais populær i Montmartres bistroer og varieteer.

Bornholm Nouveau
Når vi skriver om årets Beaujolais Nouveau, handler det gerne om København og om smagningen på Gråbrødre Torv. Men den unge vin fra Beaujolais bliver skam også fejret andre steder i landet – og med manér.
Det fremgår af en rapport, som vi har modtaget fra en af vores læsere, Gitte G. Nielsen.
På Bornholm er det en af de store begivenheder, hvor over 350 vinglade bornholmere mødes på Hotel Fredensborg til smagningen.
I år skete det fredag d. 22. november, og der blev serveret en forrygende buffet fra hav, skov og strand på hotellets restaurant "Di 5 Stâuerna" – selvfølgelig med specialiteter fra øen selv. Den gode restaurant har i øvrigt øens bedste og bredeste vinkort.
Årets Beaujolais Nouveau var fra Henry Fessy, som har produceret denne vin siden 1888. I dag ejes vinhuset af Louis Latour, men det drives stadig af brødrene Fessy og en datter i familien. Vinen importeres af Chris Wine Denmark.
Gitte G. Nielsen noterer, at det var en let drikkelig vin med god syre, der lover godt for 2013-årgangen.


Salgs-succes for sherry
Gennem de sidste tre år har den ene sherry-bar efter den anden set dagens lys i Londons gadebillede. Og noget tyder på, at det har sparket til den generelle interesse for sherry blandt storbyens indbyggere.
Hos det førende storcenter Marks and Spencer er der i december måned solgt en tredjedel mere sherry end i samme måned sidste år. Når det gælder den super søde PX, er salget steget med gigantiske 180%.
Det er især de unge forbrugere, der har taget sherryen til sig, og Hos Marks and Spencer er man ikke i tvivl om, at Londons sherry- og tapasbarer har en stor del af æren for det øgede salg.
Mens den ældre generation typisk nyder den halvsøde Cream sherry, går de unge briter efter tørre sherryer som fx Fino og Manzanilla, som de nyder sommeren lang. Når det bliver vinter, er det PX, der kommer i glassene og gerne som et alternativ til portvin efter maden.




Foto: WSET.

Mange kinesere på WSET
I 2012 tog 48.434 vinglade mennesker en eksamen hos Wine & Spirit Education Trust (WSET) i London eller hos en af de næsten 300 godkendte programudbydere verden over. Det er 12% mere end i 2011 og en hidtidig rekord.
De gode tal skyldes blandt andet et øget antal kinesiske studerende. Sidste år tog 5256 kinesere en eksamen, hvilket var en stigning på 55% i forhold til 2011, og i dag er Kina faktisk det land, der næst efter Storbritannien har flest WSET-studerende. Den store tilgang af kinesiske studerende afspejler den stigende tørst efter vinviden i Kinas befolkning.

Kurser på kinesisk
WSET har da også nu 42 undervisningscentre i det asiatiske land.
Vinkurserne er på tre niveauer, som hvert afsluttes med en eksamen, og i flere år er undervisningen foregået på engelsk i Kina.
I 2009 lancerede man en kinesisk udgave af niveau et, året efter fulgte niveau to på kinesisk, og nu vil kineserne fra og med det nye år også kunne tage det svære niveau tre på deres eget sprog.
I første omgang vil kurset løbe som et pilotprojekt, indtil man er sikker på, at studiematerialet og undervisningen lever op til WSETs kvalitetskrav.







Prisstigning på portvin
Man kan godt regne med en pæn prisstigning på den nye årgang portvin. Og det er ikke, fordi portvinshusene er blevet griske. I år blev der høstet 70,3 millioner liter druer til portvin, og selv om det lyder af meget, så er det ikke nok til at leve op til efterspørgslen på den dejlige vin. Problemet med udbud og efterspørgsel har stået på i de sidste fem år, og det er en af årsagerne til den kommende prisstigning.
En anden årsag er en øget pris på den spiritus, som portvinshusene bruger til at fortificere portvinen med. Ved at tilsætte spiritus stopper man gæringen, hvorved man bevarer en del af sukkeret i druemosten - hvilket igen giver portvinen dens sødme. Samtidig sørger spiritussen for, at vinen når op på de 20% i alkoholindhold.

Den dyre spiritus
I alt bruges der hvert år omkring 16 mio. liter spiritus i portvinsindustrien. I 2008 fjernede EU støtten til destillering af overskudsvin, og dette er blot en af årsagerne til, at prisen er steget.
I 2012 måtte portvinshusene tilsammen betale 20,8 mio. euro (cirka 155 mio. kr.) mere for spiritussen end i 2011, og i år blev der yderligere lagt 14 mio. euro (cirka 104 mio. kr.) oven i hatten.
Nu kaster portvinshusene så bolden videre til forbrugerne. Det bør dog nævnes, at det er første gang i ti år, at prisen på portvin stiger.

...




Adskillige flasker rom fra 1780 gemte sig i kælderen under Harewood House.

Kræs for rom-entusiaster
Den 12. december kommer tolv flasker rom fra 1780 under hammeren hos Christie’s i London. Det er de ældste flasker rom, der nogensinde er sat til salg på en auktion.
Flaskerne stammer fra godset Harewood House uden for Leeds i West Yorkshire. Godset er opført mellem 1759 og 1771 af baron Edwin Lascelles, og det er stadig i familien Lascelles eje.
Allerede før godset blev bygget, levede familien af sine besiddelser i Vestindien og af handelen med bomuld, tobak, sukker og rom. I 1780 havde den hovedparten af sine ejendomme på Barbados, og det er herfra, man mener, rommen i de gamle flasker stammer.
Af kælderfortegnelser kan man se, at kælderen under Harewood House indeholdt store mængder vin, rom og anden spiritus, der blev nydt ved de talrige og overdådige fester, som blev holdt på godset.

Under et lag af støv og spindelvæv
Omkring år 1900 var rom ikke længere på mode, og de resterende flasker blev placeret højt oppe på en hylde bagest i kælderen.
Her har de ligget siden, indtil et medlem af familien Lascelles ved et tilfælde fandt dem under en registrering af kælderbeholdningen i 2011.
Flaskerne var nærmest skjult under årtiers lag af støv og spindelvæv. Nu er de gravet frem og rengjort - og sat til salg hos Christie’s.
Der er seks flasker lys og seks flasker mørk rom. Den lyse rom skal have en aroma af honning, kanel og bagte æbler, mens den mørke skal dufte af krydret appelsinskal, cedertræ og karamel.
Hvis man ikke bliver den heldige ejer af en af de gamle romflasker, kan man på samme auktion byde på et parti på 157 sjældne madeira’er. En af dem er en "Terratez", JCA & Ca fra 1715, som menes at være verdens ældst daterede madeira.
Mens romflaskerne er vurderet til en samlet pris på 12.000 pund (cirka 108.000 kr.), kan den historiske madeiraflaske erhverves for 3000 pund (27.000 kr.).

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinport.dk, der er specialist i portugisiske vine, har i hele december måned forretning i Hovedgaden 12, 2970 Hørsholm.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Lars Lybæk (f. 1965) er vild med bobler, og de skal helst komme fra en flaske af den spanske mousserende cava.
    Han er uddannet el-ingeniør og arbejder stadig inden for denne branche. Men han har også siden 2009 haft sit eget vinimportfirma, Vild Med Cava, hvis sortiment sælges online.
    Ét er at have en drøm om egen vinforretning, noget andet at føre den ud i livet. Lars Lybæk kontaktede derfor Spaniens Ambassades Handelsafdeling, der - som han udtrykker det - blev hans fødselshjælper. Handelsafdelingen sørgede blandt andet for, at han fik kontakt til en række cava-producenter, der endnu ikke eksporterede deres vine til Danmark.
    Lars Lybæks interesse for cava fik yderligere et spark i den rigtige retning, da han deltog i den årlige cava-festival i Sant Sadurni d’Anoia i Penedès. Her fejres druehøsten med festivitas og smagsprøver i lange baner.
    I dag finder man 46 forskellige flasker fra i alt syv cava-producenter på hylderne hos Vild Med Cava. Samtlige cava-huse er små og med en produktion, hvor der bliver kælet for detaljerne. Nogle af vinene er unge og friske, mens andre har alder og modenhed og derfor egner sig fortræffeligt til mad.
    Lars Lybæk har også selv været med til at fremstille cava hos en af producenterne. Man bør jo kende det produkt, man sælger, til bunds, siger han.
    Sit store kendskab til cava har han med i bagagen, når han tager ud og holder smagninger og seminarer i vinklubber landet over.
    Adresse: Vild Med Cava, Abildhøjvej 7, 8260 Viby J., tlf.: 20 45 08 01, e-mail: info@vildmedcava.dk, www.vildmedcava.com.





    .......
    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Kan vi ikke lide alkohol?
    Hans P. Poulsen skriver til os: – Når jeg studerer VinAvisens anmeldelser af vine, fornemmer jeg, at I ikke kan lide rødvine med kraftig alkohol. Er I blevet alkohol-forskrækkede?
    Nej da, det er vi ikke. Men det er rigtigt, at vi af og til noterer det, hvis en vin ligefrem smager af sprit. Det er jo et faktum, at vine – især rødvine – er blevet kraftigere i de senere år. Hvor de tidligere holdt 12½ til 13½ procent, ligger mange i dag på 14 eller 14½ procent, og nogle er helt oppe på 15 eller 16.
    Det interessante er, at nogle af de kraftige vine kan virke sprittede, mens andre ikke gør det. Nogle vine er meget krasbørstige, andre er flotte og en stor nydelse – selv om de har op til 15 procent alkohol. Det gælder fx gode Amaroner.
    Temperaturen spiller i øvrigt en rolle. Køles de kraftige vine ned, smager de bedre. Derfor bedømmer vi generelt alle rødvine ved cirka 16 grader, Pinot endnu køligere.
..............




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    VinAvisen.dk.....................
    252 ...Den georgiske vinbonde Giorgi Injgia skænker vin fra en af sine store, nedgravede lerkrukker (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Château Mukhrani, Rkatsiteli, Georgien, 2010, lav alkohol (12%)
66 kr., Georgisk Vin
Spændende hvidvin på den gamle, georgiske drue Rkatsiteli. Vinen har en fin, let krydret duft og en frisk smag med noter af gule blommer og citrus. I eftersmagen et lille bid, der er godt til mad - til lettere retter eller en frokost.


La Pierrelée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Det er fjerde gang, vi smager denne herlige hvidvin. Her er den nye årgang, og den lever helt op til vores forventninger. Den har en liflig duft og en lækker, cremet og frisk druesmag med mineralske noter og blød syre. En meget anvendelig hvidvin til lette retter, en frokost eller et glas i utide.

Rosévin


Alexander Laible, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
96 kr., Vinbutikken.dk
Let, frisk og dejlig, let cremet rosévin med en smag af jordbær og hindbær. Dertil fine kryddertoner og en lille sødme. En vin, man nyder med største fornøjelse. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Viña Zoral, Tempranillo, Navarra, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En lækker rødvin med en god frugtduft med et strejf af svampe og en fyldig og kraftig, krydret smag. Vinen kræver et ligeledes kraftigt modspil - fx i form af en sammenkogt ret med vildtkød.


Blend 22 dei due Normanne, Angelo Rocca & Figli, Sicilien IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
79 kr., Rema 1000
Denne charmerende rødvin er lavet af den kendte danske vinmager Peter Vinding Diers, der har brugt druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. I vinens bløde frugtsmag er der noter af solbær, blommer og svesker. En fornøjelse til en rimelig pris, kvaliteten taget i betragtning.


Gran Pasas, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
89,95 kr., pris året ud: 59 kr., Kvickly
Vil man gerne have en rødvin med saftig frugt og en vis sødme, så er denne vin sagen. I smagen er der noter af figner og solbær. Sødmen er fint afbalanceret med saften. Druen Monastrell hedder Mourvèdre på fransk. Vinen fås også i SuperBrugsen.


Famiglia Bianchi, Valentin Bianchi, Cabernet Sauvignon, San Rafael, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
100 kr., på tilbud indtil jul: 80 kr. ved 6 flasker, H.J.Hansen Vin
En kraftig rødvin, der varmer. En rigtig julevin med fyldig frugt og gode tanniner, der kan klare julemaden.


Chevallon, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 107 kr., Propperiet
En flot rødvin med frugtfylde og kompleksitet - lige ved at være en god Châteauneuf. Den har muskler og må gerne skænkes til en lidt kraftig ret.


Medalla Real, Gran Reserva, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
119,95 kr., på tilbud: 109,95 kr., Nemlig.com
Cabernet Sauvignon for fuld udblæsning. En af Chiles bedste rødvine. Glimrende til mad.


Contea de Castigilone, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
125 kr., Theis Vine
Flot og rank rødvin med en krydret duft med noter af tobak. Smagen er tør, med ren frugt (kirsebær) og bløde tanniner. Fire år gammel og drikkemoden.


Château Mauicoil, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
125 kr., Vinoble
Let, blød og lækker Rhône-rødvin med en god, frugtagtig, fint krydret smag, der holder sig længe i munden. En meget anvendelig rødvin.


Ned & Henry's, Hewitson, Barossa Valley, Australien, 2011, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker på tilbud året ud, Erik Sørensen Vin
Superlækker, australsk rødvin på druerne Shiraz og Mourvèdre. Den breder sig i munden med sin bløde frugt og elegante fadtoner og fremtræder som en af de rigtig gode Rhône-vine. Den australske vinmager Dean Hewitson har da også arbejdet flere år hos Guigal i Rhône. Flasken har skruelåg.


Torre del Falasco, Amarone della Valpolicella, Italien, 2008, høj alkohol (15,5%)
219 kr., Irma
Dette er en rigtig Amarone. En flot rødvin med bred, blød frugt og mange facetter. Ja, den har 15,5% alkohol - det er meget - men til mad vil procenterne ikke genere.


Bisù, Bonfante & Chiarle, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
229 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw
Let og elegant rødvin med god, ren frugt og bløde tanniner. Den er fem år gammel og drikkemoden.


Château Belgrave, Vignobles Dourthe, Haut-Médoc, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
249 kr., pris ved 12 flasker, 1855 Cru
Château Belgrave er 5. cru i Médoc og et slot, hvorfra der kommer rigtig gode vine. Her er årgangen 2010 med dejlig, afrundet frugt og bløde tanniner. I smagen er der kaffe samt vanille fra den diskrete fadlagring. Drikkemoden nu - og i de kommende tre-fire år.


Liveli, Orion, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
74 kr., VinDanmark Lagersalg
Kraftig rødvin med god frugt og en syre, der tager lidt hurtigt over og præger eftersmagen. Udmærket til kraftigere kødretter.


Viñademoya, Bodega Luz, Mencía, Bierzo, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Smile Marketing Group
Kraftig rødvin på druer fra 100 år gamle vinstokke af druesorten Mencía. Sorten dyrkes især i de spanske appellationer Bierzo, Valdeorras, Ribeira Sacra og Liébana. Med sit lille, tørre bid i eftersmagen er det en udpræget madvin.


Familia Mayol, Cursor, Malbec, Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentina, 2011, høj alkohol (14,8%)
110 kr., på tilbud: 85 kr., Malbeck
Blød, men også kraftig rødvin med god frugt (kirsebær), gode krydderier (peber), god syre. 14,8% alkohol og måske en lille spritkant. Men vinen er glimrende til kraftige kødretter.


The Buchu Trail, Tulbagh, Sydafrika, middel alkohol (14%)
79 kr., Syd Afrika Vinimport
Der er krydrede muskler i denne rødvin - plus et besk bid, der hurtigt tager over fra frugten. Udpræget en madvin til kraftige kødretter.


Cuvée Genest, Domaine de la Guicharde, Côtes du Rhône Villages, Massif d'Uchaux, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
84 kr., Jysk Vin
Kraftig rødvin på økodruer, der begynder med fyldig frugt i munden, men ender lidt tørt og sprittet. Her er 15 procent efter vores mening for meget.

Sød vin


Quinta do Pégo, Rozès, Vintage Portvin, Portvin, 2011, høj alkohol (20%)
395 kr., Amka
Rent barnemord. Men denne årgangs-portvin bliver god, når den har ligget i mindst syv-otte år endnu.

Andet


O.P. Anderson Klar, Altia, Sverige, høj alkohol (40%)
139,95 kr., Altia Denmark
I sidste uge smagte vi akvavitten O.P. Anderson Original - og gav den fem stjerner. Dens bror, Klar, er bestemt også fem stjerner værd. Den er krydret med kommen, anis og fennikel og alle tre ingredienser træder i karakter i den fyldige, bløde og liflige smag. Nyd den ikke alt for kold til fx sildebordets glæder.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.