Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01. 2014



Nyheder i uge 1, 2014

Følg os på Facebook




Afgifter skyld i dyk i vinsalget
For nylig bragte Market Watch en artikel, hvori den danske vinskribent Elsebeth Lohfert tager pulsen på det danske vinmarked.
Repræsentanter fra nogle af Danmarks førende supermarkedskæder og vinimportfirmaer udtaler sig i artiklen, og alle understreger de den negative påvirkning fra den økonomiske krise og de høje afgifter på vin.
Fritz Paustian, der er direktør for og medejer af Danmarks fjerdestørste vinfirma, Taster Wine, oplevede et fald i vinsalget på 16% i 2012. Og ifølge ham skyldes nedgangen ikke mindst de øgede afgifter på vin, som blev indført af den nye socialdemokratiske regering samme år.

Højere afgifter på vin, lavere på øl
Med forhøjelserne nåede afgifterne op på 40% pr. flaske vin. Samtidig blev stigningen i grænsehandelen med vin fra Tyskland beregnet til cirka 25%.
– Afgifterne blev øget, men samtidig fik vi lavere afgifter på øl, siger Fritz Paustian. - Det sørgede fagforeningerne og den danske bryggeri-lobby for.
– Markedet er hårdere end nogensinde, fortsætter han, – og i dag konkurrerer man ikke kun med sine danske kolleger, men også med hollandske og tyske firmaer.

Bag-in-box og tilbud
Af artiklen fremgår det, at der hos de danske toldmyndigheder er registreret 1720 vinimportører, hvoraf de tre største, Coop, SuperGros og Dansk Supermarked, tegner sig for omkring 83% af det totale vinsalg på dansk jord.
Salget i sidstnævnte supermarkedskæde udgør 23% af det samlede vinsalg – dvs. salget i de tre kæder: Føtex (85 butikker), Bilka (16 varehuse) og Netto (446 butikker).
Dansk Supermarkeds indkøbsdirektør, Henrik Dahlgaard, kan godt mærke en forskel i forbrugernes indkøbsvaner før og efter den økonomiske krise. Før gik de typisk efter de dyrere kvalitetsvine, men efter krisen – og afgiftsforhøjelserne – er blikket rettet mod vine på tilbud og bag-in-box, som i dag udgør en fjerdedel af Dansk Supermarkeds vinsalg.
Også fra andre adspurgte vinimportører i artiklen lyder det, at det er blevet sværere at sælge de dyrere kvalitetsvine. Når forbrugerne vælger vine i den dyre ende, går de nu typisk efter det sikre, hvilket vil sige kendte franske eller italienske vine.

En positiv ting
I sin artikel peger Elsebeth Lohfert på en positiv ting, nemlig at Danmark har rekord i antallet af vinimportører pr. indbygger.
Det betyder, at vi har et meget alsidigt vinmarked, hvor vi kan få vine fra alverdens hjørner i vinens verden. Lige fra de mest kostbare og sjældne kultvine til almindelige, billige og vellavede vine.
Man kan læse hele den interessante artikel ved at klikke her.
172,6 millioner liter
Ifølge VSOD og Danmarks Statistik importerede vi i 2012 172,6 millioner liter vin, hvoraf de 60% kom fra Italien, Frankrig, Spanien og Chile.
To tredjedele af importen var rødvin, hvor de italienske rødvine var de mest populære.
En tredjedel af hvidvinen kom fra Chile.
71,8 millioner liter, dvs. 41,6% af vinen blev inporteret som bulkvin til aftapning her i landet.






Striden om anden
Vinserien Duck Commander og vinene fra vinhuset Duckhorn Vineyards i Napa Valley har meget lidt til fælles ud over ordet "duck" (and) på etiketten.
Vinene fra Duckhorn koster 100 dollars (cirka 545 kr.) flasken. Det er vine, hvor der er kælet for detaljerne, og hvor man ifølge vinhuset selv gør en stor dyd ud af at forstå mulighederne i de enkelte vinmarkers terroir og mikroklimaer. Vinhuset blev grundlagt af ægteparret Dan og Margaret Duckhorn i 1976.
Vinserien Duck Commander er derimod en nyhed på det amerikanske marked, lanceret for få uger siden af Willie og Korie Robertson, der medvirker i den populære amerikanske reality-serie "Duck Dynasty". Vinene, der fremstilles af Trinchero Family Estates i Napa, er let drikkelige vine til 10 dollars (cirka 55 kr.) flasken.
Nu har Duckhorn ifølge nyhedssiden TMZ.com lagt sag an mod folkene bag Duck Commander for overtrædelse af varemærkeloven og vildledning af forbrugerne.

Et vildt party
Hos Duckhorn mener man, at de amerikanske forbrugere køber de billige "duck-vine" på bekostning af deres kostbare flasker - også selv om etiketterne må siges at være meget forskellige.
Et andet problem er, at når man på internettet søger på ordene "duck" og "wine" er det kun Duck Commanders vine, der toner frem på skærmen.
Prikken over i’et er det larmende lancerings-party for vinene, som reality-stjernerne holdt lige i nærheden af Duckhorns vinmarker.
Willie og Korie Robertson mener ikke, at man kan have monopol på navnet "duck".







    Nytårets bedste bobler
    Nu skal det nye år skåles ind med masser af bobler i glassene. I 2013 har VinAvisen smagt et hav af champagner og andre mousserende vine fra alverdens lande - også fra Danmark. Vi bringer nedenfor en oversigt over de boblevine - champagner, cavaer, spumanter, crémanter osv. - som vi har givet fem stjerner, og vi har listet vinene fra de billigste til de dyreste. Der er flest tørre vine, men også nogle enkelte halv- og helsøde.

    100-125 kr.
    Antica Osteria di Via Brandolini, Prosecco Brut, Conegliano-Valdobbiadene, Italien, 100 kr., Vinova ***** Den er ikke så tosset, denne prosecco. Den har fine bobler i glasset, en god duft i næsen og en frisk, fin aromatisk smag i munden. Der er sødme, men også god syre med noter af grape.
    Chevalier, Tastevinage, Crémant de Bourgogne, Frankrig, 109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager ***** Denne glimrende crémant på druerne Chardonnay og Pinot Noir dufter af champagne og smager af champagne - af en rigtig god champagne. For nu at tage det berømte Champagne-navn forfængeligt. Vinen er ganske enkelt pengene værd. Den er udvalgt af vinbroderskabet i Bourgogne, Les Chevalliers du Tastevin, der har tildelt vinen sin berømte etiket.
    La Maison du Crémant, Crémant de Bourgogne, Frankrig, 119 kr., Irma ***** Fortræffelig crémant - som en god champagne, og den er jo også lavet på samme måde som champagne. Vinen har fine, stadige bobler og en lækker, vinøs smag med noter af brød/gær.
    Extramarium, Mont Marcal, Cava, Reserva, Brut, Spanien, 119,75 kr., Skjold Burne ***** Sikke en dejlig cava. Den har en let mousse og en elegant, tør smag med aromatisk frugt. Nyd den afkølet som apéritif eller til en ekstra god salat.
    Jean-Louis Denois, Brut, Méthode Traditionelle, Frankrig, 125 kr., Bichel Vin ***** Fransk, men ikke en champagne. Men den kunne have været det - den smager i hvert fald lige så godt som en god champagne og er lavet på de samme druer, Chardonnay og Pinot Noir - og så koster den mindre end det halve. Der er fine bobler i glasset og en duft og smag med noter af citron, æble og gær.

    125-200 kr.
    Cuvé Prestige, René Mure, Crémant d'Alsace, Frankrig, 159,75 kr., Skjold Burne ***** En elegant boblevin med god duft og en dejlig smag, tør og med noter af gær og citrus. Det er ikke en af den slags boblevine, der vælter én med en overvældende mousse. Tværtimod er der en fin balance mellem vin og bobler.
    Pommus, Cold Hand Winery, Danmark, 2011, 160 kr., pris ved 37,5 cl, Cold Hand Winery ***** En tør og liflig mousserende æblevin med vedvarende fine bobler og en dejlig frisk æblesmag fra de gode danske æbler. På bagetiketten står der, at denne æblevin er frugtvinhusets første bud på en egentlig madvin. Og ja, med sin friske syre egner den sig bestemt til lettere (luksus)retter.
    Cuvée Capucine, Chaudron, Champagne, Premier Cru, Brut, Frankrig, 194 kr., Irma ***** En meget lækker champagne med små, livlige bobler og en afrundet, blød smag. I smagen er der noter af brød/gær og citrus. Prisen er attraktiv for så god en boblevin.
    Cava Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2007, 199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine ***** En cava med en fin mousse og en dejlig duft af lyst brød og appelsinskal. Den har en fin fylde og en lang aromatisk eftersmag.
    Brocard Pierre, Champagne, Brut, Frankrig, 225 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., Kildorf Vin ***** En herlig champagne i den ikke alt for dyre ende. Den har en let vinøs duft med noter af citrusfrugter og en fin mousse, der videregiver en sprød smag med modne grønne druer og pærer. Seks styk af denne champagne - så er nytårsaften sikret.

    200-250 kr.
    Francesco I, Uberti, Franciacorta, Brut, Italien, 229 kr., Jysk Vin ***** Hellere en god spumante end en dårlig champagne, lød det fra panelet. Og her er virkelig en spumante i top. Fine bobler, blød druesmag, noter af mange ting men ikke påtrængende - brød, citrus, lille sødme ...
    Francesco I, Uberti, Franciacorta, Rosé, Brut, Italien, 229 kr., Jysk Vin ***** Vinen er en elegant, ganske lys rosé med en stadig strøm af fine bobler. Den har en blød og lækker druesmag i fin balance med en lille, diskret sødme.
    Carte Blanche, Camille Savès, Champagne Premier Cru, Frankrig, 229,95 kr., Erik Sørensen Vin ***** Der er masser af bobler i denne champagne, uden at den dog ligefrem eksploderer i munden. Den er faktisk en lækker champagne med noter af sommeræbler og med tilpas syre.
    Fortsættes nedenfor ...









250-300 kr.
Guiborat Fils, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, 267 kr., WineWeb.dk ***** Fortræffelig champagne - en blanc de blancs, hvid vin på "hvide" druer. Liflig duft med noter af gær og brød, Dejlig, bred smag med fine, stadige bobler og bred, frisk frugt.
Charles Mignon, Champagne Brut, Premier Cru, Frankrig, 269,75 kr., Skjold Burne ***** En ægte champagne og en rigtig god champagne. Faktisk ustyrligt lækker med sin duft af frugt og brød og sin harmoniske smag med blød syre.
Canar-Duchêne, Champagne, Demi-Sec, Frankrig, 299 kr., på tilbud indtil nytår: 189 kr., SuperBrugsen ***** En dejlig champagne. Demi-sec står der på etiketten. Egentlig skulle det betyde halvtør, men det bør snarere læses som halvsød. Vinen har da også en charmerende sødme, som mange vil kunne lide - især damer, lød det fra den nederste ende af smagebordet. Hm, det skriver vi altså ikke!

300-400 kr.
Cava Brut de Brut Gran Reserva, Brut Nature, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2004, 349,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine ***** En cava, der dufter som en hel buket sommerblomster. Den har en fin mousse og en åben, tør og fyldig smag med et lille bittert bid, der gør den velegnet til mad. Og det er netop til mad, spanierne nyder cava.
Don's Red Halvtør, Skærsøgaard Vin, Regent, Danmark, 2009, 395 kr., Skærsøgaard Vin ***** Denne fortræffelige mousserende vin, der er fremstillet på druen Regent, har en dyb rød farve og en dejlig koncentreret duft af kirsebær og solbær. Et brus af meget fine små bobler fylder munden og afgiver en vidunderlig frugtrig smag, intens og med en let sødme. Eftersmagen slutter med et lille bittert bid, der gør vinen velegnet til mad. Prøv den fx som aperitif til små canapéer med paté eller til en let cremet og ikke for sød dessert. Vinen kan også fås hos H.J. Hansen Vin.
Don's Pink Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2011, 395 kr., Skærsøgaard Vin ***** Sikke en vidunderlig champ... nåh nej, mousserende vin. Den dufter sart af modne rønnebær og lyst brød, har en indbydende laksefarve og et væld af fine små bobler. De brister i munden og videregiver en elegant tør smag med noter af aromatiske citrusfrugter. Vinen har vundet en sølvmedalje ved konkurrencen Danish Internatioanl Food Contest 2012. Godt gået Danmark - og Skærsøgaard. Vinen kan også købes hos Danske Vingaarde’s Vinbutik i København.
Dons Red Brut, Skærsøgaard Vin, Léon Millot, Danmark, 2010, 395 kr., Skærsøgaard Vin ***** Sikke en fremragende mousserende vin. Den har en dybrød farve og en liflig duft af hyld og kirsebær. Smagen er som en hel kurvfuld sommerbær forsynet med et hav af fine bobler. Vinen er tør uden at knase, elegant og fin og alligevel fyldig - og med en dejlig lang eftersmag. Denne vin, samt andre af Skærsøgaards mousserende vine, lover godt for Danmark som producent af bobler i top.
Brocard Pierre, Champagne, Blanc de Blancs, Extra Brut, Frankrig, 2004, 399 kr., Kildorf Vin ***** En årgangs-champagne, ni år gammel. En Blanc de Blancs - lavet udelukkende på "hvide" druer, nemlig Chardonnay. Ikke helt almindelig. Og hvordan er den så? Den lugter af alder og bestemt ikke dårligt. Og smagen ... den er simpelt hen superlækker, moden, meget kompleks og med fin mousse i munden.
Berocard Pierre, Pinot Noir, Champagne, Extra Brut, Frankrig, 2004, 399 kr., Kildorf Vin ***** Ni år gammel årgangs-champagne med livlig mousse, en dejlig duft af drue og brød og en moden, afrundet smag. Den er en Blanc de Noirs, dvs. en hvid vin på sorte (blå) druer. Her holder de grønne Chardonnay-druer sig væk. Vinen har derfor en lidt mørkere, mere gullig farve end andre champagner.

Over 400 kr.
Veuve Clicquot, Rosé, Brut, Moët Hennessy, Champagne, Frankrig, 425 kr., Moët Hennessy ***** En fin laksefarve og et væld af fine små bobler er det første indtryk af denne champagne. Den dufter af modne hindbær og har en frisk og elegant frugtsmag med noter af citrus. En fin syre gør den velegnet til mad - gerne en forret med lys fisk og lime. Nyd et glas som apéritif - og tag resten med ind til den romantiske Valentins-middag.
Moët Grand Vintage, Moët & Chandon, Champagne, Frankrig, 2004, 469 kr., Moët Hennessy ***** En elegant og liflig champagne med fine noter af frisk citrussaft og lys brødkrumme i duften og med en dejlig frisk frugtsmag, der føres frem af en livlig mousse.
Cuvée Comte de Marne, Charles Mignon, Brut, Champagne Grand Cru, Frankrig , 499,75 kr., på tilbud året ud: 249,75 kr., Skjold Burne ***** En sky af næsten mikroskopiske bobler stiger op igennem glasset med denne fornemme og meget charmerende Grand Cru champagne. Den har en liflig duft og en herlig, blød og lækker smag med noter af mandarin og honning.
Cava Particular Brut Nature, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2003, 699,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine ***** Denne cava bærer sin alder med ynde. Den har en fin duft af karamel, en blød mousse og en tør og fyldig smag med moden frugt og tilpas syre.
Cava Particular Brut Nature, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2002, 799,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine ***** En elegant cava, der kommer på højde med fornemme champagner. Duften er fin med noter af brød, mens smagen breder sig ud i munden med masser af fine undertoner.
Cava Turó d'en Mota, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2001, 999,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine ***** 1000 kr. for en cava er ikke hverdagskost. Men det er denne vin heller ikke. Den har en fin og blød mousse, en frugtrig duft og en stor fyldig og vidunderlig lang smag. En ganske særlig oplevelse.






24 postkort fra Georgien
Så er vi nået frem til Ankers sidste postkort fra en rundrejse i Georgien. Hele serien er lagt ud på en særlig side, der kan åbnes ved at klikke her.
Hvis nogen gerne vil læse mere om georgisk vin – specielt om Georgiens muligheder for at erobre en del af verdensmarkedet for vin – så findes der yderlige læsestof på en anden side. Klik her!v
................


...........
En grønthandler i hovedstaden Tbilisi har en stor del af facaden dækket af churchkhela. De tørrer og kan holde i et år eller længere........

    21. postkort fra Georgien
    Pølser af vin og nødder
    Man ser dem over alt i Georgien – nogle lange pølser i tætte geledder. De hænger i boder langs landevejene, de hænger i butikker, på markeder …
    Men det er ikke pølser. Det er kort fortalt rækker af nødder på en snor, overtrukket med vinmost. Deres navn er churchkhela eller tjurkjkhela – det kan staves på flere måder.
    Man siger, at georgiske krigere i gamle dage tog dem med, når de skulle ud og kæmpe. Pølserne er nemlig meget nærende og indeholder kalorier nok til en dags forbrug.
    Det er ikke usædvanligt at se folk, der går rundt og gnaver af disse vin-nødde-pølser.

................


...........
I den gamle kongeby Mtskheta sælges der mange churchkhela'er til turisterne. De koster kun nogle få kroner. Det meste er meget billigt i Georgien........

    22. postkort fra Georgien
    En besværlig opskrift
    For at få vinmosten til at hænge fast på nødderne er mosten blandet med sukker og mel.
    Ifølge en opskrift skal man til to churchkhela'er bruge 1,5 dl most, 90 g sukker og 120 g mel samt 40 valnødder, der trækkes på to snore.
    Most og sukker koges ind under omrøring i tre timer (!!!), hvorefter melet røres i uden klumper. Kog videre. Denne blanding kaldes tatara.
    Og så dyppes nødderne i blandingen ganske langsomt – ligesom når man støber lys. Gør det otte-ti gange, og lad dem tørre tyve minutter mellem hver gang.
    Pyha … det er vist nemmere at tage til Georgien og købe nogle færdiglavede churchkhela'er!


...........


...........
Den særlige form for vingummi blev solgt uden for en kirke, hvor nogle kvinder havde oprettet deres boder. Vi nøjedes med at fotografere det ….

    23. postkort fra Georgien
    Georgisk vingummi
    På det forrige postkort ses til venstre nogle sammenfoldede, tynde skiver, og det samme materiale ses på dette billede.
    Det er inddampet vinmost, og det spises som slik. Man kunne kalde det for en meget gammel og traditionel form for vingummi.
    Dette er endnu et eksempel på den store rolle, som vinen spiller i georgiernes kultur. Georgierne nyder vin på mange måder; de nyder den fra skåle og glas, de synger sange til dens pris – og indtager den som vingummi og churchkhela'er.


......




....


...........
Dette er et udsnit af et meget stort maleri af Niko Pirosmani. Et større udsnit bringer vi længere nede som denne uges STORE billede........

    24. postkort fra Georgien
    Hvordan gøres de rene?
    Det sidste postkort i denne lange serie vil vi bruge til at besvare et spørgsmål, der sikkert har meldt sig undervejs: Hvordan gør man de nedgravede kvevri'er rene?
    Svaret giver vi her med endnu et billede af den naivistiske maler Niko Pirosmani – et maleri, som vi fotograferede i museet i Sighnaghi.
    Her ser man, hvordan en mand er kravlet ned i en stor krukke, og i hånden har en særlig dobbeltkost.
    Princippet er, at man bliver ved med at vaske, til vandet er rent og klart.

    Vil du vide mere om georgisk vin?
    VinAvisens Anker har skrevet en længere historie om georgisk vin – især om dens muligheder for at komme til at spille en rolle på verdensmarkedet. Denne artikel kan læses ved at klikke her.



    Vil du se en film om georgisk vin?
    Den franske Master of Wine Isabelle Legeron har haft sit eget tv-program om vin med navnet "That crazy French woman". Hendes udsendelse om georgisk vin ligger på YouTube, og den er ikke mindst et engageret forsvar for de georgiske vin-traditioner, kvevri-metoden og de gamle, lokale druetyper. Filmen varer 43 minutter.

    Få et overblik
    Et overblik over georgisk vin kan man få på hjemmesiden for Georgian Wine Association.


En desperat mand
Sagen mod vin-svindleren Rudy Kurniawan kører i disse uger i en retssal i New York. Som vi fortalte i sidste uge, var det først anklagerens tur til at procedere og fremføre vidner. Blandt vidnerne var blandt andet en FBI-agent, som var med under razziaen af Kurniawans hjem i Los Angelos tidligere i år. Af hans forklaring fremgik det, at hjemmet var en ren svindel-fabrik med stabler af falske etiketter og stempler med navne på berømte vinhuse.
Nu har så forsvareren ifølge The Drinks Business været på banen, og mens anklageren kaldte Kurniawan for grådig, skildrede hans forsvarer ham som en mand, der handlede desperat på grund af en meget stor gæld. Det var udelukkende for at kunne afvikle gælden, at han begyndte at svindle og sælge de forfalskede vine i dyre domme på diverse auktioner.

Måske 40 års fængsel
Ifølge forsvareren er der kun tale om svindel, når målet er at vildlede folk for at få penge i egen kasse. Og det var jo sådan set ikke tilfældet med den stakkels Kurniawan, der udelukkende brugte pengene til at afdrage på sin gæld.
Men den gik ikke - forsvareren og hans klient fik ikke medhold.
Efter kun to timers votering - og det er meget lidt - fandt nævningene Kurniawan skyldig i svindel til en værdi på over 1 million dollars (cirka 5,4 mio. kr.).
Der skal nu tages stilling til strafudmålingen, men da sagen er en af de største vin-svindelsager nogensinde, forventes det, at Kurniawan får en fængselsdom på mindst 20 år - og måske endda på 40 år.




Bordet med de i alt 100 gæster ser ud, som om det fortsætter uendeligt. Foto: Peter Work.

Det ser godt ud …
Billedet til venstre kan sikkert få de fleste til at drømme sig langt væk sådan en lidt grå vinterdag.
Det er taget d. 8. november i år på klippeøen Catalina ud for Californiens kyst, og rundt om bordet sidder i alt 100 gæster. De deltager i en slags vinmager-middag, arrangeret af organisationen Outstanding in The Field, som afholder omkring 70 af disse arrangementer om året.
Som det fremgår af firmaets hjemmeside, bænkes gæsterne altid ved et imponerende langt bord placeret et eller andet sted i naturen.
Under middagen fortælles der både om de friske lokale råvarer, der er brugt til maden, og om de ledsagende vine. Og vinene på dette bord var leveret af Ampelos Cellars i Californien, der ejes af danske Peter Work. Det er også ham, der har sendt os billedet.
- Deltagerne i disse populære arrangementer kommer fra hele USA og Canada, og de rejser gerne langt for at være med, fortæller Peter Work.
- Vi har opbygget et rigtig godt partnerskab med organisationen, der går ind for mange af de samme principper som os - heriblandt økologi, biodynamik, bæredygtighed og fair trade.




.




Det smukke 1600-tals Château de la Riviere.

Salg endte med tragisk ulykke
For to uger siden blev det smukke vinslot Château de la Riviere i Bordeaux-appellationen Fronsac solgt. Sælgeren var James Gregoire, og køberen den kinesiske forretningsmand og milliardær Lam Kok.
Salget af 1600-tals slottet indbragte Gregoire den formidable sum af 30 millioner euro (cirka 224 mio. kr.) - den hidtil højeste pris, der er givet ved salg af et Bordeaux-slot.
Kok havde planer om at forvandle slottet til et luksushotel. Hvad Gregoire havde tænkt sig at bruge de mange penge til, melder historien ikke noget om.
Men de to mænd vil højst sandsynligt aldrig få ført deres drømme ud i livet. Underskrivningen af kontrakten blev få timer efter fejret med en helikopter-tur over slottet og dets vinmarker. Piloten var efter alt at dømme Gregoire, der ejede helikopteren og var en dreven pilot. Med ombord var også Kok og hans 12-årige søn samt en kinesisk tolk. Få minutter før helikopteren igen skulle lande, styrtede den af endnu ukendte årsager i Dodogne-floden.

Frygter alle er omkommet
Foreløbig har dykkere kun fundet rester af helikopteren i floden, men man frygter, at alle fire ombordværende er omkommet.
Koks hustru skulle også have været med på flyturen, men ombestemte sig i sidste øjeblik og vendte tilbage til slottet.
Mens dykkerne gennemsøger floden, afholdes der i disse dage en buddhistisk indvielses-ceremoni på Château de la Riviere. 26 buddhistmunke fra det kinesiske kloster Fo Guang Shan velsigner slottets rum - en ceremoni, der efter sigende skulle være ganske almindelig ifølge kinesisk tradition.



Champagneglas med stil
Man skal nok ikke være alt for mange nytårsaften, hvis man skal drikke champagne af de håndlavede "Imperial" champagneglas.
Disse elegante glas, der er kreeret af det østrigske firma Diamonds In Glass, har 8,1 karat diamanter indlagt i stilken, der også er belagt med 180 gram guld. Et glas koster den nette sum af 65.000 euro (cirka 485.000 kr.) og kan købes via firmaets hjemmeside - hvis nu nogle af vores læsere skulle være i spenderehjørnet …

...
[



Erik Mora vred armene i akavede stillinger i forsøget på at blande drinksene så hurtigt som muligt. Fra en film på YouTube.

26 drinks i minuttet
En bartender fra New York fremstillede i 2011 1003 drinks i løbet af en enkelt time, hvilket indbragte ham en plads i Guiness World Record. Den plads har han nu måttet overdrage til bartender Erik Mora, der ejer Spearmint Rhino Gentleman’s Club i Las Vegas. Han har nemlig for nylig og under overvågning af en repræsentant fra Guiness fremstillet 1559 drinks på en time. Det svarer til 26 drinks i minuttet.
Kravet var, at der mindst skulle være tre forskellige ingredienser i drinken, hvoraf en af dem skulle være alkohol.
Mora måtte gerne - ligesom den tidligere rekordindehaver - have hjælpere til at skubbe glassene frem foran sig, tørre bordet af osv.
En lille film på YouTube viser seancen.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Det Lille Vinhus er flyttet til Palægade 8, 1261 københavn K og har ligeledes åbnet vinbar på samme adresse.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



    Ugens vinøse billede
    John Larsen har været til en meget speciel vinsmagning i "Den gode smags akademi" – Accademia Del Buon Gusto i byen Greve in Chianti. Den er naturligvis venskabsby med vores egen Greve syd for København.
    Stedet drives af Stefano Salvadori, der ses på billedet her, og under smagningen blev der naturligvis smagt Chianti, mest Classico. Men der blev også præsenteret nogle specialiteter fra den ikke-flydende afdeling.
    Under den næsten to timer lange "seance" underholdt Stefano Salvadori (på engelsk) med munter vinsnak og anekdoter.
    Af en lille film på YouTube får man et indtryk af, at en smagning hos Stefano Salvadori er en munter oplevelse.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    255 Den georgiske naivist-maler Niko Pirosmanis skildring af en traditionel vinhøst (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 21 vine. Af disse vine var der 14, som fik mere end to stjerner og hele 11, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 67 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Gustave Lorentz, Brut, Cremant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12%)
150 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Propperiet
En rigtig god crémant med fine, stadige bobler og en frisk druesmag med noter af citrus. Fin til et glas i festligt lag men også fin som ledsager til mad.

Hvidvin


Domaine Felix, Felix & Fils, Sauvignon Blanc, Vin de Pays de l'Yonne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
69 kr., på tilbud: 55,20 kr., Franske Vinhus
En let og lidt enkel hvidvin med en frisk og læskende druesmag.

Rødvin


Domaine Lamy, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
59,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Til prisen ved 6 flasker er denne forholdsvis billige rødvin et glimrende bud. Her får man mere, end man fortjener! Vinen har en saftig Cabernet-smag i god balance, og flasken har tilmed skruelåg.


Alliance, Château Malavieille, Côteaux du Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 72 kr., Vin-T-Vin
Lakrids men også moden frugt præger duften og smagen af denne fortræffelige rødvin. Vinslottet er certificeret af foreningen Demeter, hvilket betyder, at dyrkningen af vinmarkerne er 100% biodynamisk.


Domaine André Brunel, Grenache, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., på tilbud i januar: 69 kr., Vinoble
Glimrende rødvin, saftig, blød, med fint krydderi, en let røget note, måske tobak. Tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Mother's Milk, First Drop Wines, Shiraz, Barossa, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Trods navnet på etiketten er der intet moderligt eller mælkeagtigt over denne rødvin. Det er en rigtig australsk bulderbasse med koncentreret frugt i næsen, en krydret smag med et strejf af chokolade og en god portion alkohol - som dog ikke på nogen måde bider. Flasken har skruelåg.


Marqués de Cáceres, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2009, lav alkohol (13%)
109,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Blød og meget lækker rødvin med bred frugt, fint krydderi og fine fadtoner. En fornøjelse.


Ceres, Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine
Glimrende rødvin med en liflig duft og en blød smag med fine fadtoner. De laver gode rødvine i Ribera del Duero - ved Duero-flodens bred (ribera udtales rivera).


Domaine de Villemajou, Gérard Bertrand, Corbières Boutenac, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
135 kr., H.J.Hansen Vin
En meget lækker rødvin. Den har fyldig, afrundet frugt med noter af milde krydderier, læder og tørrede frugter. Fremstillingen er underlagt reglerne fra organisationen Terra Vitis, der sikrer kvalitet og bæredygtighed.


Ochoa, Navarra, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
149 kr., på tilbud i januar: 119 kr., Vinoble
En stor og meget lækker rødvin på druerne Tempranillo, Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har en kompleks smag med mange facetter - kirsebær, mørke bær, krydderi og ret markante fadtoner. Vinen er seks år gammel og perfekt modnet.


Montezovo, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (15%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En kraftig, fint krydret Amarone. Den har en god duft og en intens, frugtagtig smag. 15%, men ingen spritkant. Den bærer med smil sin byrde ...


"TB", Tommaso Bussola, Valpolicella Classico Superiore, Italien, 2008, høj alkohol (15,5%)
300 kr., pris ved 6 flasker: 270 kr., YouAndWine
En fem år gammel rødvin, der er blød, rund, lækker og drikkemoden. Vinen, der er lavet på druekvas fra Amarone, har en kompleks frugtsmag med diskrete fadtoner. 15,5 procent er meget, men vinen har ingen spritkant.


Viña Zorzal, Carciano, Navarra, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En lidt robust, men udmærket rødvin med fyldig frugt og frisk syre.


Torre León, Reserva, Valdepeñas, Spanien, 2006, lav alkohol (13%)
65 kr., pris ved 3 flasker: 41,67 kr., Smile Marketing Group
Let og venlig rødvin, syv år gammel og stadig til at drikke, omend den i sin høje alder ikke har så meget at fortælle. Den fjerde stjerne får den for prisen ved 3 flasker.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.