Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05. 2014



Nyheder i uge 5, 2014

Følg os på Facebook








Det er sneen fra bjergkæden Sierra Nevada, der forsyner de californiske vinproducenter med vand. Foto: Wikipedia / TheDailyNathan.

Californien i undtagelsestilstand
Som nævnt i uge 3 lider Californien under den værste tørke i de sidste 30 år, og situationen har nu fået guvernør Jerry Brown til at erklære staten i undtagelsestilstand.
2013 var det tørreste år nogensinde, og heller ikke i januar i år er der faldet noget regn i Californien. For første gang i mands minde kan man ifølge Winespectator flere steder se bunden af brøndene og reservoirerne med grundvand.
Netop vintermånederne har stor betydning for vandforsyningerne i Californien. Den megen sne, der normalt ophober sig i Sierra Nevada bjergkæden i disse måneder, smelter i forårets varme og forsyner Californiens 25 millioner indbyggere, de mange tusinde vinmarker og den i alt 248 milliarder kr. store landbrugssektor med livgivende vand.

80% mindre sne
En undersøgelse viser, at den mængde sne, der ligger i Sierra Nevada, er 80% mindre end gennemsnittet for januar måned. Det er dårligt nyt for vinproducenterne, der samtidig har fået at vide, at de vandrationer, som hvert år tildeles vinhusene, vil blive reduceret i 2014.
Samtidig med den udbredte tørke i Californien er temperaturerne usædvanligt høje for årstiden - hvilket kan give vinproducenterne yderligere et problem. Varmen kan vække de endnu vintersovende vinstokke og resultere i en tidlig knopskydning. Hvis så frosten sætter ind - hvilket den ofte gør på denne årstid - kan det få katastrofale følger for årets druehøst.
Normalt oversprøjter vinhusene vinstokkene med vand, så der lægger sig en beskyttende hinde af is rundt om dem. Men med den ringe vandmængde er der simpelt hen ikke vand nok til den slags.


Vinproducent bagbundet og bortført
En vinproducent i Languedoc, John-Francois Cathala, blev for nylig overfaldet af maskerede mænd, der bagbandt og kneblede ham for derefter at køre ham væk i bagagerummet i deres bil.
Årsagen var den simple, at Cathala netop var ved at sælge en del af sine vinmarker til en schweizer, der ville nedlægge markerne for i stedet at dyrke frilandstomater.
Mændene, der overfaldt Cathala, påstod, at de var medlemmer af den militante gruppe CRAV (Comité d’Action Agricoles), og før de løslod ham, truede de ham i et forsøg på at få forpurret den forestående handel.
CRAV er kendt for sine voldelige protestaktioner i Sydfrankrig, hvor gruppen kæmper for de franske vinbønders vilkår og for, at franske vinmarker skal forblive på franske hænder.
Det var selvsamme organisation, der havde underskrevet det brev, som vi fortalte om i uge 3. Brevet, der blev sendt til den franske avis Midi Libre, mere end antydede, at det var CRAV, der stod bag en helikopterulykke, som kostede tre mænd og en 12-årig dreng livet.
To af mændene var henholdsvis sælgeren af Château de la Rivière i Bordeaux, James Grégoire, og køberen af slottet, den kinesiske forretningsmand Lam Kok.




University of Cambridge blev grundlagt i 1209 og byder på mange fine gamle bygninger - blandt andet King’s Colleges berømte kapel, som her ses fra floden Cam. Foto: Wikipedia / Andrew Dunn.

Universitet med gigantisk vinforbrug
Universiteter er lærdommens højborge, men på University of Cambridge bliver den åndelige føde ledsaget af en imponerende stor mængde vin.
I alt har universitetet ifølge nyligt offentliggjorte tal brugt 7,9 mio. pund (cirka 72 mio. kr.) på vin i de sidste tre år.
Sidste år lød tallet på 3 millioner pund (cirka 27 mio. kr.), hvilket er et gennemsnit på 75.000 kr. om dagen. I Storbritannien betaler man for at studere, og beløbet svarer til den årlige studieafgift fra 300 studerende.

Hvem drikker vinen?
Det gamle universitet har i alt tredive kollegier, og det er King’s College, som har 402 studerende, der har førertrøjen på, når det gælder forbruget af vin. Her blev der spenderet 338.559 pund (cirka 3 mio. kr.) på vin sidste år.
Men det er ikke de studerende, der svømmer i vin. Efter at tallene blev offentliggjort, har flere studerende krævet at få at vide, hvor de mange gode flasker ender. De vil vide, hvor stor en andel af vinen, der går til de studerende, besøgende professorer og investorer - og hvor meget, der drikkes bag lukkede døre af kollegiernes professorer.
Universitetet forsvarer sig med, at der bliver afholdt mange konferencer med efterfølgende middage, og at der også bliver nydt en hel del vin ved diverse festlige begivenheder - fx ved immatrikuleringen af nye studerende.






Mulig svindler på spil
Alt tyder på, at en svindler er på spil i den danske vinbranche. Fra Taster Wine, der står for vinkæden Skjold Burne, har vi modtaget følgende advarsel:
- Mindst tre Skjold Burne-forhandlere i Storkøbenhavn er blevet kontaktet af en kunde (en mand), som ønsker at bestille 60 flasker mousserende vin, 60 flasker hvidvin og 60 flasker rødvin – alle 180 flasker i den lidt dyrere end af prisskalaen.
Da det haster, vil kunden sende et bud efter flaskerne og betale regningen straks derefter.
Taster Wine opfordrer til, at vinforretninger, der bliver kontaktet med en lignende bestilling, ikke tilbyder at udlevere flaskerne, før betalingen er modtaget.
Vinfirmaet understreger, at det jo ikke kender til omfanget af denne formodede svindel, men mener, at det er på sin plads med en advarsel, hvis nu der skulle være tale om et større svindelnummer, som også omfatter andre vinforretninger.
VinAvisen hører gerne fra importører og forretninger, der har fået lignende bestillinger. Skiv venligst til info@vinavisen.dk.




Skyerne hænger lavt i appellationen Dry Creek i Sonoma. Foto: Sonoma County Vintners.

Verdens første bæredygtige vinregion
I Sonoma County i Californien har vinproducentforeningen Sonoma County Winegrowers sat sig et meget stort mål: at Sonoma skal være verdens første 100% bæredygtige vinregion, inden der er gået fem år.
I Californien gør man i forvejen meget for at udbrede bæredygtighed, hvilket omfatter hensynet til miljøet, til planternes og arbejdernes trivsel, til forbruget af ressourcer som energi, vand, kemikalier osv.
Californien har således sin egen alliance for bæredygtig vinfremstilling, California Sustainable Winegrowing Alliance, der blev grundlagt i 2002. Den omfatter mere end 65% af statens vinproduktion, svarende til næsten to milliarder årlige flasker.
Og netop Sonoma County har længe været i front, når det gælder bæredygtighed - og er dermed allerede godt på vej til at nå sit mål.
I de kommende år vil man udbrede bæredygtighed via særlige programmer, som foreningens 1800 medlemmer kan følge.
Der skal også arbejdes på, at samtlige producenter kan få det blå stempel som bæredygtige virksomheder af California Sustainable Winegrowing Alliance.



Fransk stemning i København
På den store vinsmagning Franske Vindage, der afholdes d. 28. februar og 1. marts, kan man smage sig gennem hele Frankrig. Rammen om arrangementet er JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København, og ud over cirka 300 hvide, røde og søde, berømte og mindre kendte vine vil der være et hav af franske delikatesser.
Hvis man smager en vin, og kan lide den, er der mulighed for at købe et par flasker eller en kasse med hjem med det samme.
De to dage byder også på en såkaldt masterclass om Châteauneuf-du-Pape, hvor masteren er vinskribenten Niels Lillelund. Endvidere er der en introduktion til vinregionen Alsace ved ønolog Anne Juel Christensen.
Man kan læse mere om Franske Vindage og købe billetter ved at klikke her.







Der værnes om den gule farve
Vinproducentforeningen i Champagne, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), gør en ihærdig indsats for at værne om sine medlemmers rettigheder. Betegnelsen Champagne, har fået EU’s stempel som en beskyttet geografisk betegnelse, hvilket betyder, at den ikke må anvendes på andre flasker end dem, der fremstilles i Champagne - eller i det hele taget på andre produkter. Misbruges betegnelsen, er foreningen straks ude med riven.
Men de enkelte champagnehuse har også travlt med at værne om deres vinmærker. Ifølge The Drinks Business har den berømte champagneproducent Veuve Clicquot for nylig venligst anmodet den lille italienske vingård Ciro Picariello om at ændre sin etiket på den mousserende vin Brut Contadino. Etikettens farve ligger alt for tæt op ad farven på den etiket, Veuve Clicquot anvender til sin berømte Yellow Label, mener man hos champagnehuset. Man frygter, at lighederne mellem etiketterne kan forvirre forbrugerne, så de lægger den forkerte flaske i indkøbskurven.

Boykot enken
I første omgang gik der rygter om, at Veuve Clicquot ville lægge sag an mod den italienske vingård, og før man nåede at feje avisanden af bordet, havde rygtet nået at rejse vrede røster blandt vinglade italienere. Det resulterede i et hashtag på Twitter, "#boicottalacedova" (boykot enken).
Det er en David mod Goliat-sag, lød det fra de oprørte italienere. Ciro Picariello er en lille familieejet vingård med en årlig produktion på 50.000 flasker - hvoraf den mousserende vin kun udgør sølle 3500 flasker.
Veuve Clicquot derimod fremstiller årligt 18 millioner flasker champagne og har en omsætning på det, der svarer til cirka 9 milliarder kr.
Men der er altså slet ikke tale om noget sagsanlæg - endnu i hvert fald.
Den særlige gule farve på Yellow Labels etiket har koden 137C i Pantone Matching System - et farvesystem til tryk - og champagnehuset har for længe siden varemærkeregistreret farven, der har været anvendt på etiketten i de sidste 130 år.
Her på VinAvisens redaktion synes vi, der er temmelig stor forskel på farverne, når man sammenligner de to etiketter, som er vist ovenfor …








Et glas boblende champagne. Foto: Wikipedia / bgvjpe.

Briterne er til bobler
I nogle lande hitter mousserende vin mere end i andre, og i dag er verdens største importør af boblevine Tyskland - der som bekendt også selv fremstiller en hel del af den mousserende vin Sekt.
Men ifølge tal fra Vinexpo vil Storbritannien i 2016 have overhalet Tyskland som det land, der importerer flest bobler, med et salg på 126 millioner flasker champagne, cava og prosecco. Dertil kommer briternes egne mousserende vine, hvoraf salget forventes at ligge på 5,7 millioner flasker - en stigning på hele 342% i forhold til 2007.
Til gengæld vil salget af almindelige rød- og hvidvine falde i Storbritannien med 4,7% til 1,4 milliarder flasker - hvilket dog ikke rykker ved, at landet i 2016 stadig vil være verdens største marked i værdi for importerede vine.
Det eneste land, der fortsat spås en fremgang, når det gælder eksporten af vin til briterne, er Spanien. Her steg antallet af eksporterede flasker med 21,8% i 2012 sammenlignet med 2011, og alt tyder på, at den gode fremgang fortsætter. Årsagen er ikke mindst de rigtig mange tapas-restauranter og andre spanske restauranter, der er åbnet i Storbritannien i de senere år.

1925 vine under hammeren
Den 8. marts afholder Sotheby’s i New York en unik auktion over hele 1925 vine, der kommer direkte fra bourgognehuset Domaine Drouhins vinkældre. Vinene stammer fra de sidste 50 år, og er udvalgt fra det vinbibliotek, som Robert Drouhin grundlagde i 1960’erne. År efter år lagde han flasker fra de nyeste årgange på hylderne i biblioteket, og det bliver både almindelige flasker og magnumflasker, der kommer under hammeren.
Blandt auktionens højdepunkter er nogle flasker af den fornemme rødvin Musigny i årgang 1961. Derudover er der også andre af domænets vine i årgangene 1971, 1978 og 1985.
Man forventer at salget af de mange fine bourgogner vil indbringe et beløb svarende til cirka 3,6 millioner kr.
Den nuværende præsident for Domaine Drouhin, Frederic Drouhin, håber, at vinene ikke vil blive købt med investering for øje, men for at blive drukket - det er det, der er meningen med vin.



En flaske med 27 liter vin
Man skal nok have inviteret et større selskab for at åbne en flaske indeholdende 27 liter vin (36 normalflasker).
Men det er netop denne flaskestørrelse, som det chilenske vinhus Lapostolle i Colchagua Valley vil anvende til en særudgave af sin topvin, Clos Apalta.
Vinen er en blandingsvin i Bordeaux-stil på druerne Merlot, Carmenère, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot.
Der vil kun blive fremstillet to styk af disse kæmpeflasker, og anledningen er rødvinens 20 års jubilæum.
Den ene af flaskerne vil blive solgt i Storbritannien og den anden i Kina senere i år, og prisen vil komme til at ligge på det, der svarer til cirka 90.000 kr.
Ud over vinen får køberen også ret til to overnatninger med ledsager hos Lapostolle Residence - en villa med fire luksussuiter, som ligger lige ved siden af vinhuset.







< Vin-safari er en ny type rejser for folk med hang til vin og vilde dyr.


Vin og vilde dyr
Den sydafrikanske vinhandler Wine Cellar og de præmierede dyrefotografer Daryl og Sharna Balfour, der blandt andet har lavet reportager for National Geographic, har slået sig sammen om at tilbyde fornemme vin-safarier i Masai Mara - Kenyas førende vildtreservat.
Hvert år krydser to millioner gnuer og zebraer Serengetis sletter og ender i Masai Mara. Og disse dyr tiltrækker store mængder leoparder, løver og geparder, så der bliver masser af dyr at se på og fotografere.
Den første vin-safari foregår fra d. 17. til 23. august i år, og efter dagens vilde dyreoplevelser byder aftenerne på vinsmagninger. Med løvebrøl som baggrundsmusik vil en repræsentant fra Wine Cellar guide gæsterne gennem nogle af verdens mest berømte vinområder, fortælle om førende producenter og skænke kostbare vine i glassene.
Den slags luksusoplevelser koster selvfølgelig en pæn sjat penge - nemlig det, der svarer til cirka 53.000 kr. pr. person alt inklusiv.
Man kan læse mere om turen - og booke plads - ved at klikke her.




Lænestolen Pausa di Luce er en flot flyder med en elegant holder til et vinglas.

Vin med eget design
Luce er navnet på en af Toscanas absolutte top-rødvine. Den første årgang var 1995, og den var et resultat af et samarbejde mellem to store vinproducenter, italienske Vittorio Frescobaldi og amerikanske Robert Mondavi.
I dag er det Lamberto Frescobaldi, der ejer mærket og fremstiller vinen. Og han fik i 2009 den idé, at få designet en række forskellige genstande og fødevarer, der alle knytter sig til kultvinen. Casa di Luce (Luces hjem) kalder han projektet, der indtil videre omfatter osten Forma di Luche - der bør ledsage vinen - en karaffel, som vinen kan dekanteres over i, en lampe, der er perfekt, når man vil betragte vinens farve i glasset, og nu også en lænestol, som man bør sidde i og nyde et glas af rødvinen.

Luksuriøs lænestol
Stolen så oprindelig dagens lys i 1919, designet af det italienske firma Poltrona Frau. Firmaet har nu i samarbejde med Lamberto Frescobaldi givet stolen nyt liv og et nyt navn, Pausa di Luce, til ære for vinen. Den dybrøde farve er også ny og skal henlede tankerne på rødvin.
Og så er stolen forsynet med en holder til vinglasset, fremstillet af det samme egetræ, som bruges til de fade, Luce modner i.
Af en pressemeddelelse fremgår det, at der til Pausa di Luce er brugt 9 kvadratmeter læder, 17 meter sejlgarn, 90 meter sytråd, 12 knapper, 32 fjedre, 320 lædersøm og 22 arbejdstimer.
På samme måde er der til hver flaske af rødvinen gået 8 kvadratmeter jord, to vinstokke med Sangiovese og to med Merlot, 500 arbejdstimer i vinmarken og yderligere 500 i vinkælderen, 100 vinanalyser, 150 prøvesmagninger og mere end 30 måneders modning på fad.
Ligesom med specialudgaver af visse vine er lænestolen kun fremstillet i et begrænset antal, som kan købes i Poltrona Fraus butikker. Den kan desværre ikke fås herhjemme - men det kan rødvinen Luce, der forhandles af H.J. Hansen Vin og kan fås i Vinspecialist-forretningerne.


Vinglade koreanere
Det er en kendt sag, at kinesernes glæde for vin er steget eksplosivt i de senere år. Men denne verdens vinhuse og -eksportører holder også et vågent øje med det koreanske marked.
I Korea er der nemlig en stærkt stigende interesse for vin, og det er ifølge nye tal fra Vinexpo ikke mindst spansk og amerikansk vin, der hitter. Sidste år steg importen af spansk vin til det asiatiske land med 18,4% og af amerikansk vin med 16,8% sammenlignet med året før.
Men de koreanske forbrugere er også glade for vin fra mange andre lande, og man forventer, at den totale vineksport til Korea i 2017 vil ligge på 48 millioner flasker. Det er 16,7% mere end i 2013.




.


Skød hul i maleriet
En mousserende vin bør aldrig åbnes med et bang, hvor proppen - og en del af vinen - springer ud af flasken. Den bør åbnes med et "suk", idet proppen forsigtigt lirkes op af flaskehalsen.
Faktisk kan det også går grueligt galt, når man lader proppen springe. Det gjorde det for nylig for Roberto Cassago, der er ansat i byrådet i Milano.
Byrådet har til huse i 1500-tals paladset Palazzo Isimbardi, hvis vægge er prydet med en kunstskat af fine gamle malerier.
Ved en festlig anledning blev Cassago bedt om at åbne en flaske af den italienske mousserende vin spumante. Proppen røg gennem lokalet - og lige gennem lærredet på et maleri fra 1700-tallet. Men den kunne jo lige så godt have ramt en af gæsterne i hovedet ...
Nu skal konservatorer udbedre hullet i maleriet - et arbejde der vil beløbe sig til omkring 1000 euro (cirka 7460 kr.), som Cassago har tilbudt at betale.
Den uheldige embedsmand er med ét blevet et kendt ansigt, da adskillige italienske aviser har omtalt sagen med billeder af både ham, maleriet og hullet.
Cassago skal snart pensioneres, og så skal der igen være selskabelighed i de fine paladsrammer, og som han har udtalt til flere aviser, vil han lade andre om at åbne boblevinene …


Bedemandsforretning med egen vinbar
Bedemandsforretningen Hodges Funeral Home i Florida har en sal, hvor de efterladte kan afholde begravelsesceremonien. Nu har forretningen i forlængelse af salen indrettet en større vinbar med borde af vinfade, gode lænestole og flere hundrede flasker vin på hylderne.
Meningen er, at de sørgende under ceremonien kan tage sig et glas vin, skåle for den afdøde og tale om minder i mindre dystre omgivelser end hidtil.
Noget lignende er så vidt vides aldrig set før i USA, men den daglige leder af bedemandsforretningen, Seth Minson, tror på, at ideen vil brede sig til hans mange kolleger rundt om i landet.
Selv om begravelser er nok så sørgelige, så er de jo også sociale begivenheder, hvor man fejrer det liv, man havde sammen med den afdøde, lyder det fra Minson.
NBC viser en lille film om tiltaget på sin hjemmeside.






...



3,5 mio. kr. for en flaske whisky
4,9 millioner HKD (cirka cirka 3,5 mio. kr.) blev der for nylig givet på en auktion hos Sotheby’s i Hong Kong for en whisky fra det skotske destilleri Macallan. Men det var nu også en ganske særlig flaske indeholdende hele 6 liter Single Malt og fremstillet af det fornemme franske glasfirma Lalique. Der er kun skabt fire af disse whiskyer, hvis fulde navn er The Macallan "M" Decanter. Og kun denne ene er blevet frigivet til salg.
Hammerslaget, der lå et godt stykke over vurderingen, er en ny auktionsrekord, når det gælder Single Malt whisky.



Cognac på førstepladsen
I både 2012 og 2013 eksporterede franskmændene mere cognac end vin og anden spiritus. I alt blev der sidste år sendt 161,4 millioner flasker cognac til en værdi af 2,39 milliarder euro (cirka 17,8 mia. kr.) ud over Frankrigs grænser, og det er rekord, når det gælder eksporten af den franske nationalspiritus. Det fremgår af de nyeste tal fra cognac-producenternes forening, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC).
Der var ganske vist et fald i eksporten til de asiatiske lande sidste år, men det blev mere end rigeligt opvejet af en øget eksport af cognac til USA og Østeuropa.
Hos BNIC begynder man nu at frygte, at man ikke kan leve op til fremtidens efterspørgsel på cognac. Druehøsten i Cognac-distriktet lå i 2013 på 659.000 hektoliter i ren alkohol, hvilket var 200.000 hl mindre end forventet.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Compagniet har foretaget ændringer i ejerforholdene. Flemming Deichmann har solgt sin ejerandel til kompagnonen Helge M.L. Sidor, der hermed er blevet eneejer af vinfirmaet.
    * Peter B. Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Jacob Dahl Andersen (f. 1972) blev i 1991 udlært som kok fra Hotel du Nord i Løgstør. Siden da har han arbejdet på en lang række af landets bedste restauranter – blandt andet Michelin-restauranterne Søllerød Kro og Kommandanten, men han har også betrådt køkkengulvene på Skagen Fiskerestaurant samt på Belle Terrasse og Nimb i Tivoli.
    Derudover har han høstet masser af erfaring fra udlandet – fra såvel London og Frankrig som Curaçao i Caribien og Sydney i Australien.
    I fem år var Jacob Dahl Andersen ansat som kok og vært på Hvidøre (Novo Nordisk) nord for København og drev i den periode sideløbende sit eget vinfirma med stor fokus på rådgivning omkring sammensætning af mad og vin. I 2010 flyttede han tilbage til Skagen, hvor han efter en tid som Food & Beverage Manager på legendariske Brøndums Hotel nu er ansat som huskok og vinekspert hos Skagenfood.dk. Her har han genoplivet en af sine gamle succeser, abonnement-vine - denne gang i form af små mini-abonnementer med kun to flasker vin, der leveres til døren en gang om måneden.
    Jacob Dahl Andersen bor i Skagen med sin kæreste og sønnen Sigurd på to år. Ud over familie og arbejde bliver der ikke meget tid tilovers til fritidssysler. Men når muligheden byder sig, bruges den gerne på venner, koncerter, rejser og selvfølgelig masser af mad og vin.
    Adresse: Skagenfood.dk, Hyttefadsvej 8, 9970 Strandby, tlf.: 20 40 02 64, e-mail: jacobdahl@skagenfood.dk, www.skagenfood.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    257 Mange af vinmarkerne i Bourgogne har ofte en "alpehue" af skov på toppen (foto © CIVB, Bourgogne).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 108 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Le Val Doré, Pierre Lavigne, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 5): 69,00 kr., SuperBrugsen
Denne dejlige hvidvin har en fin, blomstrende duft og en frisk, aromatisk og elegant smag. Tilbudsprisen er attraktiv.


Tramin, Cantina Tramin, Pinot Grigio, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 28. februar, Erik Sørensen Vin
Glimrende hvidvin med en krydret duft og smag. Til lettere retter går man sjældent galt i byen med hvidvine på "den grå" Pinot-drue. Denne vin kommer fra de højtliggende marker op imod Brenner-passet.


Ribbowood, Framingham Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2012, lav alkohol (13%)
109,95 kr., Strandgaarden
En dejlig hvidvin med en inviterende duft af den gode drue Sauvignon Blanc og en smag, der på samme tid er frisk og blød. I smagen fornemmede vi noter af mango, ananas og citrus. Flasken har skruelåg.


Eidosela, Bodegas Eidosela, Albariño, Rias Baixas, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Smile Marketing Group
En hvidvin med sin helt egen personlighed. En fint krydret duft og en harmonisk, lækker druesmag med mineralske noter, tilpas syre og lang eftersmag. En frisk og lækker vin.


Damana, Bodegas Tábula, Verdejo, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
75 kr., Valuewine
En ret let og forfriskende hvidvin, tør og uden det helt store vingefang.

Rødvin


Inarno, Petrolo, Sangiovese, Toscna IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god rødvin med en kraftig, krydret duft og en saftig smag med markante Sangiovese-noter. Kvaliteten er i overensstemmelse med den rimelige pris, der udløste den femte stjerne.


Montenero, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., Multi Wine
Denne rødvin smager godt. Den har en god duft og en blød og harmonisk smag med fin krydring. En meget anvendelig vin til mange retter.


Capitoso, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
75 kr., på tilbud til 59,95 kr., Jysk Vin
Billigt ... til tilbudsprisen. For denne rødvin er virkelig dejlig til denne pris. Den har en blød og venlig smag. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Ochoa, Navarra, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
79 kr., på tilbud i januar: 59 kr., Vinoble
Et lykkelligt ægteskab mellem druerne Garnacha og Tempranillo. Denne rødvin har en flot, krydret duft og en ret kraftig smag med bløde tanniner. Glimrende til lidt kraftige (kød)retter.


Montpeyroux, Le Mas de Bertrand, Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 76 kr., Vin-T-Vin
En biodynamisk rødvin og en meget dejlig rødvin, der lækker sig fint i munden med harmoni og kompleksitet. Elegant og fortræffelig til mad, fx til vildt.


Nau, Mora & Memo, Cannonau, Sardinien, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En herlig rødvin på den sardiske drue Cannonau. Vinen har en blød og fyldig frugt med fint krydderi. Et godt bekendtskab i en lille, buttet flaske.


Tarapacá, Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
89,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Solbær, blåbær, jordsmag ... en klassisk Cabernet-rødvin til en god pris ved 6 flasker. Glimrende madvin til mange (kød)retter.


Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., på tilbud i næste (uge 6): 50 kr., SuperBrugsen
En yderst vellavet rødvin til en meget attraktiv tilbudspris. Dejlig frugt, bløde tanniner, fin harmoni, kompleks. Vinen er lavet efter den traditionelle Bordeaux-skrift på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec.


Árido, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (13,5%)
110 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Propperiet
Malbec er en særlig drue. Den har sin egen karakter og smag, og kan man lide smagen, så er denne rødvin lige sagen. Vinen har en fyldig krop og markante tanniner, og den vil være god til lidt kraftige kødretter.


Château de Ricaud, Côtes de Bordeaux Cadillac, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
125 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne fortræffelige rødvin har en god, ren og tør Bordeaux-smag. En elegant vin.


Terra Barossa, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2011, middel alkohol (14%)
129,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Flot rødvin på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Smagen er fyldig og blød med fint røgede noter. Vinen er lidt til søde side. Flasken har skruelåg.


Rodney Strong, Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
149,75 kr., pris ved 6 flasker: 99,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin har en dybrød farve, en dejlig duft af solbær og en lækker, frugtagtig smag. Den giver et flot og meget klart billede af druen Cabernet.


Papale, Varvaglione, Primitivo, Manduria, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
149,95 kr., Amka
Flot rødvin med en dybrød, tæt farve og en blød, frugtagtig smag med chokolade og charmerende sødme. Den smager ganske enkelt godt.


Contessa Carola, Sangiovese Rubicone IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Premier Cru
Saftig, blød rødvin med en fin sødme. Det er en vin, der er nem at drikke, og som mange vil være glade for.


Closa del Camino, Bodegas San Martin, Vino Tinto, Spanien, lav alkohol (13%)
60 kr., pris ved 12 flasker: 40 kr., Vinova
En enkel og lidt robust rødvin, der til prisen 40 kr. er okay. Men heller ikke mere. En billig medisterpølse-skubber. Flasken har skruelåg.


Porta 6, Vidigal Wines, Vinho Regional Lisboa, Portugal, 2012, lav alkohol (13%)
125 kr., pris for boks med 3 liter, ViniPortugal
Med en normal flaskepris på 31,25 kr. skal man ikke forvente nogen stor vin. Nogle gange bliver man overrasket med boksvine. Det gør man ikke med denne rødvin.

Andet


Don's Cider Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2012, lav alkohol (9,5%)
145 kr., Skærsøgaard Vin
En helt igennem elegant vin - øh, cider. Denne mousserende vin er nemlig fremstillet på æbler, og den har da også en fin og sprød æbleduft og -smag. Den er mild og let - også når det gælder alkoholen. Den er også hver en krone værd. Nyd den afkølet som apéritif.


Metusalem Clásico, Dominikanske Republik, høj alkohol (40%)
249,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 199,75 kr., Skjold Burne
En god mørk rom med en typisk duft af sukkerør og karamel med et strejf af vanille. Duften afspejler sig i smagen, der dog også har et lille skarpt bid. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.