Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11. 2014



Nyheder i uge 11, 2014

Følg os på Facebook






Store skader i Ontario
I uge 9 fortalte vi om den isnende kulde i det østlige USA, som har gjort store skader på New Yorks vinmarker.
Også Canada er ramt af kulden, og her er det gået hårdt ud over vinmarkerne i provinsen Ontario.
Provinsen har tre appellationer, Niagara Peninsula, Prince Edward County og Lake Erie North Shore - der igen er inddelt i en række under-appellationer.
Værst ser det ud i Lake Erie North Shore. Her har nogle af vinproducenter kun mellem 2 og 5% af knopperne tilbage på vinstokkene og må dermed vinke farvel til næsten en hel årgang vin.
I Niagara Peninsula har producenterne i gennemsnit mistet 34% af Pinot Noir-knopperne og 66% af knopperne på Syrah-vinstokkene, mens det ikke er gået nær så hårdt ud over Prince Edward County.

Hjælp fra foreninger og forskere
En del af skaderne kan rettes op ved hjælp af den rette beskæring af vinstokkene, men tabene for Ontarios vinproducenter vil være betydelige. Ud over at vinstokkene har mistet en stor del af knopperne, kan kulden også have forårsaget frostskader på vinstokkenes stammer - hvilket ligeledes kan reducere udbyttet af den kommende druehøst.
Situationen er alvorlig for såvel de amerikanske som de canadiske vinproducenter, og lokale vinproducentforeninger og universiteter har travlt med at udbrede materiale på internettet, der fortæller om skaderne - og om, hvordan man måske kan udbedre nogle af dem.
Vores trofaste læser, vinavler og amatør-planteforsker Jens Madsen fortæller os, at man foruden at lægge sådant materiale ud på nettet også samler prøver ind af sidste års skud (dem, der vil bære dette års druer), som man så prøve-dyrker for at teste, hvor mange knopper, der er i live - på samme måde, som man sætter fx Forsytia-grene i vand og lader dem springe ud.




Vin med tilsat abrikos-smag er en af 26 aromatiserede vine hos firmaet V et Fruits.

Fransk glæde for smagstilsat vin
Ædle flasker Bordeaux- og Bourgogne-vin må i stigende grad dele hyldepladsen i de franske supermarkeder med aromatiserede vine - altså vine tilsat smag af alt fra abrikoser og figner til meloner, violer og roser. Der findes endog en vin, Rouge Sucette, med coca-cola smag, hvor 75% af indholdet er vin og resten er vand, sukker og cola-aroma.
Nu skulle man måske tro, at disse vine var importeret fra USA, men det er faktisk ofte franske vinproducenter, der ud over almindelig vin også fremstiller aromatiserede vine. Og den slags sælger bestemt også godt. Ifølge det franske branchemagasin Rayon Boissons steg salget i Frankrig af vine med smagstilsætning med gigantiske 45,2% i 2013 sammenlignet med året før.
Det er især unge mennesker, der nyder disse vine - sidste år foretrak 33% af franskmændene mellem 18 og 34 år således aromatiserede vine som apéritif.
Det er da også billige vine med et lavt alkoholindhold på mellem 8 og 10%.
En af de helt store udbydere af smagstilsatte vine er firmaet V et Fruits, der har et sortiment på hele 26 forskellige udgaver.


Tyveri hos dansk vinimportør
Natten mellem d. 4. og 5. marts er tyve brudt ind hos Philipson Wine i Kokkedal og har stjålet vin for en mindre formue.
I alt drejer det sig om 200 til 300 flasker - det nøjagtige tal er i skrivende stund endnu ikke opgjort - og om vine til et samlet beløb på omkring 500.000 kr. Derudover er der smadret adskillige flasker under indbruddet - heriblandt en 18 liters Galatrona fra Tenuta di Petrolo.
Tyvene er frem for alt gået efter flasker af den italienske kultvin Sassicaia Tenuta San Guido i almindelige 75 cl’s flasker samt i magnum og i de sjældne Imperialflasker (6 liter eller 8 normale flasker). Det er vine, der koster op til 18.000 kr. flasken.
Hvis man har nogle informationer i forbindelse med tyvekosterne eller ser noget mistænksomt på internetauktioner eller lignende, vil man hos Philipson Wine være meget glad for en henvendelse på tlf.: 70 22 68 88 mandag til fredag fra kl. 9 til 18 eller lørdag kl. 10 til 15.

En liste over de stjålne vine
Vi bringer her en liste over de vine, der blev stjålet under indbruddet hos Philipson Wine:
75 cl’s flasker:
* Sassicaia Tenuta San Guido i årgangene 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009 og 2010.
* Guidalberto Tenuta San Guido 2011.
* Châteauneuf-du-Pape Réservé Dom. de la Vieille Julienne 2009.
* Montrachet Grand Cru Henri Boillot 2009.
* Montrachet Grand Cru Henri Boillot 2011.
* Meursault 1. Cru Les Charmes Henri Boillot 2008.
Magnumflasker:
* Sassicaia Tenuta San Guido i årgangene 2001, 2002, 2007, 2009 og 2010.
Imperialflasker:
* Sassicaia Tenuta San Guido i årgangene 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.








De fire kvinder, der klarede konkurrencen bedst. Førstepladsen gik til Celia Perez fra V. Sattui Winery.

Konkurrence med ligeberettigelse
At beskære vinstokke er et vigtigt og specialiseret arbejde, der har stor betydning for den kommende druehøst. Og måden man udfører beskæringen på er afhængig af blandt andet druesort og klima.
I californiske Napa Valley dyster vingårdsarbejderne hvert år om, hvem der er hurtigst - og dygtigst - til at udføre beskæringsarbejdet. For nylig blev trettende udgave af denne særlige konkurrence afholdt i vinmarken hos vinhuset Gamble Ranch i Yountville.
Hidtil har kun mænd kunnet deltage i konkurrencen - til trods for, at et stigende antal kvinder i Napa også har travlt med saksene i vinmarkerne.
Men i år var kvinderne for første gang også inviteret til at deltage i dysten - dog i deres egen sideløbende konkurrence.

Mændene var hurtigst
Hver deltager hos såvel mændene som i kvindelejren skulle beskære seks Chardonnay-vinstokke. Og det var ikke kun et spørgsmål om at være hurtigst med saksen, også kvaliteten af arbejdet - snitfladernes udseende, antallet af tilbageblevne knopper osv. - blev bedømt.
Generelt scorede kvinderne flere point, når det gjaldt teknik og kvalitet, mens mændene scorede på hastighed.
I hver lejr blev der kåret fire vindene, der alle - alt efter placering - fik større eller mindre pengegaver samt nye beskæringsredskaber, gavekort m.m.


Omkring 400 Bordeaux-slotte til salg
Hvis man gerne vil sælge sit vinslot i Bordeaux, skal man ikke regne med, at det bliver helt let. Det fremgår af et interview i det franske online-magasin Mon-Viti med Geoffroy Braichotte fra Quatuor Vignobles - et ejendomsmæglerfirma i Bordeaux med vinslot-handeler som speciale.
I dag er mellem 300 og 400 af Bordeauxs i alt cirka 7000 vinslotte til salg, og ifølge Braichotte vil antallet stige betydeligt i de kommende ti år, hvor en hel generation af vinproducenter når pensionsalderen. Mange af dem har nemlig ikke nogle arvinger - eller også er de nødt til at sælge på grund af de meget høje franske arveafgifter.
Og det vil blive stadig sværere at få solgt sit slot - ikke mindst, hvis det ligger i en mindre kendt appellation.
Prisen pr. hektar for et vinslot med tilhørende marker i Bordeaux ligger fra 10.000 euro (cirka 74.600 kr.) til hele 3 millioner euro (cirka 22,4 mio. kr.) afhængig af vinmarkernes stand, terroiret og den appellation slottet ligger i. Højeste priser fås for de klassificerede vinslotte i Médoc-appellationerne Margaux, Pauillac, Saint-Julien og Saint-Estèphe.
I Castillon derimod kan man købe et slot for mellem 15.000 og 20.000 euro (cirka 112.000 til 149.000 kr.) pr. ha - i 2004 lå hektar-prisen på 60.000 euro (cirka 448.000 kr.). Alligevel går det trægt med med salget.

En broget kundeskare
Der bliver selvfølgelig solgt en hel del vinslotte i Bordeaux hvert år, og køberne er typisk lokale vinproducenter, der ønsker at udvide, og producenter fra andre franske vinområder. Og så er det som bekendt et stigende antal asiatere og frem for alt kinesere, der gerne tager de store kreditkort frem for at få de mest eftertragtede vinslotte.
Dog har der været en nedgang i efterspørgslen på vinslotte fra kinesisk side i de første måneder af i år - ligesom nogle potentielle kunder er sprunget fra.
En af årsagerne skulle ifølge Braichotte være den frygtelige helikopter-ulykke i december sidste år, som vi fortalte om i uge 3. Her omkom såvel den gamle som den nye ejer af Château de la Rivière i Bordeaux, James Grégoire og kinesiske Lam Kok. Og da overtro er udbredt i Kina, kan den ulykkelige hændelse meget vel have medført en ringere interesse blandt kineserne for at erhverve sig et vinslot i det franske vindistrikt.




Den fine krystalkaraffel fra Titanic og den forsølvede cocktailshaker, der har tilhørt Al Capone.

Karaffel fra Titanic under hammeren
Stanley Seeger var amerikansk født, men boede i England til sin død i 2011. Han var en af vor tids store samlere - af alt mellem himmel og jord - og nu er hans samling blevet solgt hos Sotheby’s i London for en sum svarende til cirka 67 millioner kr. - den samlede højeste vurdering lå på cirka 41 mio. kr.
Men der kom også hele 1000 genstande under hammeren i løbet af de to dage, auktionen varede. De stammede fra 50 forskellige lande og fra et spænd på 250 millioner år - alderspræsidenten var en samling af dinosaur-æg.
Blandt de mange genstande var også et par med relation til vin- og spiritusverdenen, nemlig en krystalkaraffel til Bordeauxvin og en cocktailshaker. Førstnævnte stammede fra Titanic, der som bekendt sank på sin jomfrurejse i 1912. Den fornemme karaffel var vurderet til 3000 pund (cirka 27.200 kr.), men gik for 40.000 pund (cirka 363.276 kr.) til en af de i alt 2000 fremmødte bydere på auktionens første dag.

Al Capones cocktailshaker
Cocktailshakeren derimod har tilhørt gangsteren over alle, Al Capone. Den havde en højeste vurdering på 1500 pund (cirka 13.600 kr.), men det holdt langt fra stik, da den kom under hammeren. Der var rift om at blive dens nye ejer, og hammerslaget kom derfor til at lyde på hele 50.000 pund (cirka 453.000 kr.).
Al Capone fik shakeren i julegave i 1932 af nogle af sine samarbejdspartnere, hvilket fremgår af de indgraverede ord "To a Regular Guy from the Boys 1932". Han sad faktisk i fængsel det år, men havde dog visse privilegier i forhold til andre fanger, så han har sikkert fået lov til at shake sig en cocktail eller to.
I hvert fald er shakeren blevet brugt af sin sidste ejer, idet Stanley Seeger brugte de ting, han omgav sig med. Det fortælles, at han især miksede Bloody Marys i Al Capones shaker - ligesom han drak sin eftermiddagste af en tekande fra 1799, der havde tilhørt admiral Lord Nelson. Den kom også under hammeren på den celebre auktion.




.




Ernest Hemingway fra "Dinner Party Series".

Sjaskeri med rødvin
I uge 26 2012 fortalte vi om amerikanske Amelia Fais Harnas, der maler med rødvin. Og hun gør det efter en ganske særlig metode, som man nu kan se på en lille videofilm på hendes hjemmeside, der er lavet i samarbejde med PunchDrink.com..
Det hele starter med, at hun skænker to glas rødvin - et til sig selv og et til penslen - og det skal helst være rødvin fra Côtes du Rhône eller Cahors.
Dernæst tegner hun motivet med blyant, hvorefter hun sjasker og indimellem ligefrem hælder større mængder rødvin ud over papiret - alt imens hun også tager en slurk vin af sit eget glas. Med hurtige penselstrøg indarbejder hun "malingen" i motivets detaljer. Det er et ret fascinerende syn.
Det, man ser blive kreeret i filmen, er en ny serie billeder, som kunstneren kalder for "Dinner Party Series", fem portrætter af meget forskellige kendte mennesker. Udgangspunktet er de levende eller døde personer, hun selv ville invitere, hvis hun kun måtte invitere fem kendte gæster til middag.


Muskuløse vine med 17% alkohol
Vine fra både de oversøiske og de europæiske vinlande med et meget højt alkoholindhold er blevet stadig mere almindelige. Gennem de sidste tyve år er maksimumindholdet af alkohol i vinene krøbet fra 13% helt op mod de 17%. Ofte ligger styrken på 14,5% - især i rødvine, men undertiden også i hvidvine.
I nogle af disse vine er alkoholen fint integreret. I andre dominerer den over de øvrige smagsindtryk.
Et andet problem er, at det styrkemæssigt undertiden kan svare til at drikke portvin, og så kan et par glas rødvin til maden hurtigt blive for meget en hverdagsaften.
Årsagen til, at disse vine har vundet terræn, er blandt andet Robert Parkers hyldest af store vine uden "grønne noter", men med masser af moden frugtaroma. Store muskuløse frugtige vine opnår ofte de eftertragtede 100 point hos den amerikanske vinguru. Og flere andre vinskribenter er fulgt trop med glæden for disse vine.
For at opnå en sådan moden frugtaroma lader vinproducenterne deres druer hænge længere på vinstokkene - hvilket betyder, at druerne bliver ekstra modne, og sukkerindholdet stiger. Og når så gærcellerne under gæringen omdanner sukkeret til alkohol, er resultatet en vin med et højt alkoholindhold.
En anden årsag til de øgede alkoholprocenter i vinene er de klimatiske ændringer, der i nogle varme vinområder gør det svært at holde procenterne nede.
Nogle vinhuse tænker ikke nærmere over det med alkoholindholdet, mens andre i årevis har forsøgt at finde frem til metoder, der effektivt kan reducere alkoholen samtidig med, at det ikke ændrer vinens frugtaroma.

Ny gær reducerer alkoholen
Vinproducenterne kan fx blande vin med en lavere alkoholstyrke i den gærede vin - eller måske endda fortynde den færdige vin med vand, hvilket dog er forbudt i flere vinlande. De kan også stoppe gæringen, men så vil det sukker, der ikke er omdannet til alkohol, give sødme til vinen - hvilket ikke er sagen, hvis målet er en tør vin.
Derudover er der kostbare tekniske metoder, som mange vinhuse ikke har råd til at installere.
Der er også udviklet genmodificeret gær, som kan producere vine med et lavere alkoholindhold, men gm-produkter er som bekendt et kontroversielt emne.
Forskere verden over har også forsøgt at pille lidt ved Saccharomyces cerevisiae - den gær, som man i årtusinder har anvendt i vinfremstillingen, og som findes på druernes skind sammen med mange andre gær-typer. Men resultaterne har ikke vist sig fuldt ud tilfredsstillende.
Det bedste ville derfor være, hvis man kunne finde en naturlig gærtype, som allerede havde de ønskede egenskaber, når det gælder reduceringen af alkohol, og som samtidig ikke ændrer vinens smag i negativ retning. En sådan gær lader det nu til, at et hold australske forskere for første gang har fundet frem til.

En mindre effektiv gær
Forskerne, der er fra The Australian Wine Research Institute (AWRI) ved universitetet i Adelaide, isolerede først 50 forskellige naturlige gærstammer indhentet fra drueskind samt prøver fra gærende vine og fødevarer.
De mange gærstammers evne til at omdanne sukkeret i druemost til vin blev dernæst nøje undersøgt. Nogle gærtyper er mere effektive end andre, når det gælder produceringen af alkohol.
Den gær, der fremstillede mindst alkohol ud af sukkeret, var Metschnikowia pulcherrima - eller AWRI 1149, som forskerne har døbt den. Det viste sig, at denne gær, der er isoleret fra druer, fik alkoholindholdet i en Chardonnay-vin til at falde med 0,9% og i en Shiraz med 1,6% sammenlignet med kontrol-vine fremstillet traditionelt med S. cerevisiae. Dog var man nødt til at tilsætte S. cerevisiae til sidst under forsøget, da AWRI 1149 døde, før arbejdet med at omdanne gærcellerne var tilendebragt.
Foreløbige kemiske analyser viser, at brugen af AWRI 1149 ikke går ud over vinens smag - måske endda tværtimod.
Forskerne lod otte forsøgspersoner smage på vinene - både dem, der var gæret med den nye vildtgær og dem fra kontrolgruppen. To af personerne mente ikke, der var nogen forskel, mens seks af dem ytrede, at vinene, hvortil der var brugt AWRI 1149, smagte bedre.
Næste skridt bliver at afprøve gæren i et rigtigt vinhus. Allerede nu har ti australske vinhuse vist deres interesse for gæren, så det skulle nok ikke blive så svært for forskerne at få en fod indenfor.
Man kan læse en udførlig rapport om forskernes resultat ved at klikke her.







< Bag in Cook Book byder på vin samt en opskrift på en ledsagende ret. Hanen på boksen gemmer sig bag den runde hvide mærket nederst på "bogen".


Bag-in-kogebog
Der findes bag-in-box vine, og der findes kogebøger. Men hvorfor ikke forene de to firkantede sager.
Det har det svenske vinfirma Vinovum gjort med Bag in Cook Book, hvoraf første udgave nu fås hos Systembolaget.
Vinen i boksen, der er udformet som en kogebog, er en Zinfandel fra det italienske Puglia, og når man åbner omslaget på "bogen", er der en opskrift på samt billede af en ret, der står til vinen.
Til den italienske vin er det ejeren af kroen Långbro Värdshus, Fredrik Eriksson, der er kommmet med en af sine opskrifter.
Flere Bag in Cook Books vil følge i kølvandet, og de vil ligeledes være med ledsagende opskrifter fra dygtige svenske mesterkokke. Faktisk en rigtig god idé.



Elegant "heste-karaffel"
Som vi fortalte i sidste uge er 2014 hestens år i Kina - hvilket uden tvivl vil øge salget af vine, der har en hest på etiketten eller et navn, hvori ordet hest indgår, som fx Château Cheval Blanc (den hvide hest).
Det berømte østrigske glasfirma Riedel vil også gerne ride med på heste-bølgen og har derfor netop lanceret karaflen "Horse".
Når en flaske vin med 75 cl er hældt i karaflen, ser det ud, som om den sorte integrerede glashest drikker af vinen.
Den direkte inspiration til hesten kommer fra Østrigs berømte kejserlige Lipizzaner-heste, der er sorte, når de fødes, men er blevet hvide allerede som to-årige.
Karaflen kommer også her til landet, hvor den fra og med 1. juli kan købes hos H.J. Hansen Vin for 2000 kr.


En aktie, tre vinslotte
Francois Pinault, som ejer 1. cru slottet Château Latour i Pauillac, har med et snuptag fået kontrol over yderligere tre vinslotte i Bordeaux.
Han har nemlig købt en stor aktiepost i firmaet Baronne Guichard, og er dermed blevet hovedaktionær i dette firma, der ejer Château Siaurac i Lalande-de-Pomerol, Vray Croix de Gay i Pomerol og La Prieuré i Saint Émilion - samt deres til sammen 56 hektar vinmarker.
Købssummen er ikke offentliggjort, men Francois Pinault, der også ejer vinhuse i Rhône og Napa Valley, har råd til det.
Han er med på magasinet Forbes liste over verdens rigeste mennesker, og på listen fra 2014 er han og hans families formue opgjort til det, der svarer til cirka 84 milliarder kr.








Stor succes for Franske Vindage
I sidste uge blev den største smagning af franske vine på dansk jord traditionen tro afholdt i Politikens Hus i hjertet af København. Og der var tale om et rekordstort antal udstillere og besøgende. 1500 gæster flokkedes om de i alt 33 stande i de to dage, arrangementet varede - hvilket var lige på grænsen af, hvad den store hal kunne rumme.
Ud over standene med de mange danske vinimportører var også vinregionerne Alsace og Châteauneuf-du-Pape til stede med to store stande.
En af vinimportørerne, Torben Elhauge fra Champagnesjælen, har sendt os lidt indtryk fra seancen:
- Fredag aften var der mindst 450 besøgende, og folk stod som sild i en tønde. Vi havde ni af vores champagner med, og såvel spørgelysten som smagelysten var stor hos alle.
- Gæsterne fik også smagt Ratafia (en blanding af sød ugæret druemost på blå eller grønne druer samt druesprit, red). - Forundringen var stor hos de fleste, ingen havde før smagt noget lignende.
Det er Sopexa, det franske landbrugs afsætningsråd, der står bag den store smagning, og man har allerede datoerne klar for næste udgave. Den vil blive afholdt samme steds i København d. 27. og 28. februar 2015. Så sæt bare kryds i kalenderen allerede nu.





Angivelse af kalorieindhold
I uge 9 bragte vi et indslag om den britiske supermarkedskæde Sainsbury’s, der vil begynde at anmærke kalorieindholdet på flaskerne med egne mærkevine. Forud for beslutningen havde Sainsbury spurgt kunderne i sine 1106 forretninger om, hvad de mente. Og her svarede 66%, at de gik ind for at få en sådan oplysning på flaskerne.
I den anledning bragte vi en lille rundspørge for at se, hvad VinAvisens læsere mente om den sag. Om de også gerne så, at indholdet af kalorier var opgivet på vinflaskerne.
1431 læsere tog sig tid til at sætte en prik i spørgeskemaet. Som det ses af resultatet ovenfor, er der kun en lille overvægt på 2% af læserne, der ikke synes om ideen.
En af dem, der gerne så, at kalorieindholdet var angivet på flasken, er Eva Knudsen:
- Når man godt vil passe lidt på sin vægt, er det vigtigt at vide, nøjagtigt hvor mange kalorier der er i de forskellige fødevarer, så man ikke overskrider det samlede daglige kalorieforbrug. Da jeg godt kan lide et glas vin til maden, ville det bestemt være et gode, hvis jeg også her kendte kalorieindholdet.

Moderat vinforbrug og motion
Niels Søndergaard er ikke enig:
- Man ved jo godt, at der er kalorier i vin - ligesom i så meget andet. Men når livremmen strammer, skærer jeg gerne ned på fedt og sukker - og beholder vinen som det oplivende punkt på dagsordenen. Så jeg ville ikke kunne bruge oplysningen til noget som helst.
- I øvrigt mindes jeg, at I for nogle år siden skrev om en undersøgelse, der viste, at folk, der drikker et par glas vin daglig, dyrker mere motion. Og så kan det vel gå lige op med de par kalorier, vinen indeholder.
Den undersøgelse, som Niels Søndergaard tænker på, er muligvis den, vi fortalte om i uge 21 2010.
Her havde franske forskere inddelt 150.000 mænd og kvinder i grupper alt efter deres alkoholforbrug og efterfølgende kortlagt deres helbredstilstand.
Det viste sig blandt andet, at de grupper, der havde et lavt eller moderat alkoholforbrug (op til en halv flaske vin om dagen), motionerede mere og havde en lavere body mass index (BMI).

...




I den ene ende af den store Victoria Park i London åbner der snart et destilleri, som gerne byder på en drink ved baren. Foto: Wikipedia / Magnus Manske.

Besøg et nyt destilleri i London
Måske er Londons engang så frodige gin-industri ved at få en genopblomstring.
I 1500-tallet havde London et hav af destillerier, der producerede spiritussen, men til sidst var der kun et enkelt af de gamle traditionelle destillerier tilbage, nemlig Beefeater Gin, der blev grundlagt i 1863.
I løbet af de sidste ti år er det dog igen begyndt at syde og boble i London. En række mikrodestillerier er poppet op i hovedstaden, og nu åbner det første af slagsen i East London i slutningen af april.
Hos East London Liquor Company vil der foruden gin også blive fremstillet whisky og vodka - hvilket gør destilleriet til det første i den britiske hovedstad, der fremstiller andet end gin.
Destilleriet bliver indrettet i en gammel lim-fabrik i Victoria Park, og det vil ud over to store kobberkedler også rumme en cocktailbar, hvor man kan nyde husets spiritusser, som de er eller i diverse drinks.
Der vil ligeledes blive afholdt smagninger og forskellige andre arrangementer i destilleriet.
Denne imødekommenhed over for gæster ses også i nyeste initiativ fra Beefeater Gin - et fantastisk besøgscenter med tilhørende gin-museum, som netop er ved at blive opført i forbindelse med destilleriet.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Skagenfood er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260


...............................
    .....................
    263 To græske mønter med billeder af vinens gud, Dionysos, 400-tallet f.Kr.
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Piazzo, Chardonnay, Piemonte, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., Wine Group
En frisk, mild og venlig hvidvin med Chardonnay-druens karakteristiske noter af mirabeller og en fin syre, som gør den velegnet til mad. Nyd den fx til frisk stenbiderrogn eller citrusmarineret laks.


Storm Crossing, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (12,5%)
74,50 kr., Irma
En dejlig hvidvin i fin balance og med friske noter af grape og eksotiske frugter. Glimrende til mange lettere retter. Flasken har skruelåg.


Contrà dei Mistri, Soace Classico, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget dejlig hvidvin med en frisk og mild smag med fine noter af citrusfrugter. Nyd den afkølet til en god, let salat.


Castell de Raimat, Raimat, Albariño, Cosgers del Segre, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Frisk, harmonisk og meget lækker hvidvin med tilpas fylde, tilpas alkohol, tilpas sødme og tilpas syre. Plus en lang eftersmag. Flasken har et elegant skruelåg.


Los Vascos, Domaine Barons de Rothschild (Lafite), Chardonnay, Colchagua Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud indtil 23. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne
Colchagua Valley er bedst kendt for sine rødvine, men hos Los Vascos fremstiller man også denne lækre hvidvin. Den har en dejlig duft af mirabeller og en fyldig og let krydret frugtsmag. Et rigtig godt glas vin til tilbudsprisen. Nyd den fx til røget laks.


Humberto Canale, Sauvignon Blanc, Patagonia, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%)
119 kr., på tilbud indtil 22. marts: 99 kr., Vinoble
Det er sjældent med en argentinsk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen - men det er bestemt en god idé, når vinen smager så godt som denne. Duften er typisk for druen med noter af eksotiske frugter. Smagen er elegant, tør, frugtrig og med en rank frugtsyre, der fx gør vinen til en perfekt ledsager til årstidens friske stenbiderrogn.


Signature, Muré, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
119,75 kr., på tilbud indtil 23. marts: 99,75 kr., Skjold Burne
Krydrede honning-toner fylder munden med denne dejlige hvidvin. Den har en ren druesmag, og sødmen afbalanceres fint af syren. Flasken har skruelåg.


Stellenhoek, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Multi Wine
Denne udmærkede hvidvin er lavet på Sauvignon Blanc og Chardonnay. I duften er der noter af eksotisk frugt, mens smagen er fyldig, frugtrig og blød. En god hverdagsvin uden det store vingefang. Men prisen er jo også i den lave ende.


Gugu, Socini Guelfi, Toscana IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
55 kr., SB-Vinimport
En let og lidt enkelt hvidvin med en fint røget smag - en smule i retning af duften, som når man hælder vand på et bål.

Rødvin


Magnífico, Bodegas Ignacio Marín, Garnacha, Cariñena, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
45 kr., D.K. VinImport
Til 45 kr. er denne rødvin rigtig god - blid og venlig, blommer og bær. Glimrende hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


The Bully, Zinfandel, Lodi, Californien, 2011, middel alkohol (13,5%)
59,83 kr., pris ved 6 flasker, Skagenfood
Zinfandel-rødvine kan af og til være ret krasbørstige. Det er denne vin ikke. Det er en usædvanlig dejlig rødvin med en blød, saftig frugt med noter af blommer, svesker og tørret frugt. Dertil bløde tanniner. Et rigtig godt glas til en menneskevenlig pris. Flasken har skruelåg.


Esprit Barville, Brotte, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
79,75 kr., på tilbud i marts: 69,75 kr., pris ved 6 flasker: 59,75 kr., Skjold Burne
En klassisk Rhône-rødvin med fyldig, krydret frugt - blommer, kirsebær, lakrids ... Prisen ved seks flasker er meget attraktiv


Pago de Cirsus, Single Vineyard, Navarra, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
79,75 kr., På tilbud indtil 23. marts: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin på druerne Tempranillo, Merlot og Syrah er helt i top - harmonisk, blød, fuld af god frugt og krydrede noter og med fint integrerede tanniner. Et rigtig godt glas til prisen - og et kup til tilbudsprisen.


Terra di Prengano, Villa Vignamaggio, Chianti, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En herlig rødvin, der dufter af hyldebær og har en meget intens frugtsmag med noter af modne frugter. En vin mange vil kunne lide.


Yume, Caldora, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Yume, som denne rødvin hedder, betyder "drøm" på japansk. Og det er bestemt en drøm af en vin. I duften er der chokolade og modne mørke kirsebær. Smagen er bare lækker med masser af koncentreret frugt, fine krydderier og en lang og silkeblød eftersmag. 100 kr. er faktisk meget rimeligt for en vin af denne kvalitet.


Negraro, Fabiano, Corvina, Veronese IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
109,75 kr., på tilbud indtil 23. marts: 79,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er ... ord er for fattige. Vinen kommer en i møde med sin gode duft og fyldige frugt, sit krydderi, sin sødme og syre.


Domaine Beaumalric, Ventoux, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
Dejlig Rhône-rødvin, tør, med blød frugt, der holder sig godt hele vejen fra slurk til eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Det åbner den fint og fjerner en lille stilket note. Den femte stjerne gælder først, når vinen er plasket. Vinen er lavet på 80% Grenache, 15% Syrah og 5% Carignan.


Memora, Domaine Julien Masquin, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
165 kr., HøjelseVinkælder
Superlækker rødvin med blød, fyldig frugt og alt i fin balance. Trods de 15% alkohol ingen spritkant. En vin, der lægger op et godt stykke kød.


Cuvée Sommelongue, Domaine André Brunel, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
195 kr., på tilbud indtil 22. marts: 125 kr., Vinoble
Krydrede noter og fyldig frugt forenes på bedste vis i denne vellavede og harmoniske rødvin. Den er blød og rund uden skarpe kanter men alligevel med rygrad og karakter. Tilbudsprisen er meget rimelig. Nyd den fx til en ekstra god oksebøf.


Leuta, Vinicola Lagarini, Toscana IGT, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
215 kr., Quist Wine
En meget dejlig rødvin på druerne Merlot (60%) Cabernet Franc (30%) og Syrah (10%). Vinen har en blød, lækker frugt med mange facetter og fint integrerede fadtoner. Eneste problem: Prisen. Skal vi nøjes med et give denne ellers fortræffelige vin fire stjerner på grund af den muskuløse pris? Vel, hvis man som spillemanden på tagryggen er en rig mand, diddeliddeliddelum og diddeliddeliddelej ...


Luna Argentia, Maremma IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., ViniPortugal
Denne rødvin på druerne Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon og den lokale drue Ciliegiolo er lidt enkel, men venlig og udmærket som hverdagsvin.


Windy Gap, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, USA, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 11): 59 kr., Kvickly
En lidt robust rødvin, udpræget til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.


Macchia, Lizzano, Primitivo, Manduria, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
109 kr., pris ved 12 flasker: 109 kr., Distinto
Peber, nelliker og andet krydderi. En frugt, der maskeres lidt af krydderiet. Udpræget til mad. Ikke helt billig.


Andrea, Terre del Moro, Verona IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
110 kr., Lago Import
En robust rødvin med en kraftig, lidt enkel druesmag. Ret meget frugtsaft-agtig. Helt billig er den ikke.


Weingut Roth, Dornfelder, Franken, Tyskland, 2011, lav alkohol (13%)
119 kr., Den lille Vinkælder i Fredericia
En ret enkel, tysk rødvin, der ret hurtigt tørrer ud i munden. Helt billig er den ikke. Vinen er tappet på den flade, dråbeformede Bocksbeutel-flaske med skruelåg.


Strawberry Fields, Graceland, Stellenbosch, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
179 kr., på tilbud til 159 kr., Jysk Vin
Kraftig, sød rødvin uden særlig kompleksitet. Etikettens grafik svarer meget godt til vinen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.