Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12. 2014



Nyheder i uge 12, 2014

Følg os på Facebook







Bordeaux er som tv-serien Dallas
En ny bog, Vino Business, har sat sindene i kog hos flere slotsejere i Bordeaux.
Forfatteren er den franske journalist Isabelle Saporta, og i bogen langer hun kraftigt ud efter det berømte vindistrikt og ikke mindst ejerne af de mest berømte vinslotte.
Hun sammenligner blandt andet vinverdenen i Bordeaux, hvor store familier i fornemme slotte dominerer billedet, med den amerikanske tv-serie Dallas, og hun beskriver livet bag slotsmurene som "onde, middelalderlige mikro-samfund". Hun hævder ligeledes, at slotsejerne benytter sig af mafia-lignende metoder. Bestikkelse af vinskribenter er ifølge Saporta ikke noget særsyn, og hun kommer med et direkte eksempel - dog uden at nævne navne - på, hvordan en vinskribent er blevet bestukket med 5000 euro (cirka 37.000 kr.) for at give en vin en god anmeldelse.
Især er hun ude med riven, når det gælder appellationen Saint Émilion og dens klassifikation fra 2012, der erstattede den gamle fra 2006.
Hun beskylder blandt andet Saint Émilions større vinslotte for at "fikse" de kriterier, der ligger til grund for klassificeringen for at bevare en magtfuld position. Her henviser hun først og fremmest til den store vinsmagning, hvor et dommerpanel finder frem til hvilke vine, der skal have den fineste klassifikation, Premier Grand Cru Classé A, og hvilke der må nøjes med en lidt mindre fin en af slagsen.
Man kan læse mere om den nye klassifikation i uge 38, 2012.

Lægger sag an mod forfatteren
Kun ni dage efter at Isabelle Saportas bog var landet hos de franske boghandlere, lagde Hubert de Boüard, der ejer Château Angélus i Saint Émilion, sag an mod forfatteren og bogens forlag, Albin Michel, for ærekrænkelse.
I bogen citeres Boüard mere end 60 gange, og han anklages for at have manipuleret med klassifikationen til egen fordel.
Château Angélus blev forfremmet til Premier Grand Cru Classé A under klassificeringen i 2012.
Boüard hævder, at bogen er fuld af falske informationer, og han understreger, at man ikke på nogen måde kan påvirke klassificeringen, der overvåges nøje af uafhængige kontrollanter.
Enkelte vinslotte, der ikke opnåede den klassificering, de havde regnet med, stillede faktisk også spørgsmålstegn ved, om smagningen var foregået korrekt.
Hos vinrådet i Saint Émilion kalder man bogen "overdreven og hul".
Det forlyder i øvrigt, at Saporta overvejer at lave en dokumentarfilm med basis i sin bog …




Philip James (t.v.) og Kevin Boyer i filmen, hvor de fortæller om deres epokegørende nye maskine, som kan forvandle vand til vin. Maskinen er den karaffel-lignende dims imellem dem. På filmen står den og blinker og ser meget interessant ud.



Stor nyhed: Vand bliver til vin
Kevin Boyer og Philip James, der ejer vinfirmaet Customvine i Californien, lancerede for nylig en maskine, der ved blot et enkelt tryk på en knap kan forvandle vand til vin.
Miracle Machine, som de har døbt deres maskine, fungerer efter sigende lidt ligesom en sodavandsmaskine til hjemmebrug.
Alt, hvad man skal gøre, er at komme vand og noget billigt druekoncentrat i maskinen, downloade en app fra Miracle Machines hjemmeside og her vælge hvilken vin, man vil lave. Herefter vil maskinen klare sagen i sit særlige gæringskammer, der styres af en række elektriske sensorer, transducere og pumper. Tre dage senere vil man kunne hælde sin egen vin i glasset.
Prisen for en maskine vil komme til at ligge på 500 dollars (cirka 2676 kr.).
Boyer og James har smagt deres hjemmelavede vin op mod vine fra vinhandelen til omkring 30 dollars (cirka 160 kr.), og disse vine kan hjemmebrygget godt konkurrere med i kvalitet.
Via app’en kan man vælge, om vinen i stil skal være som fx en Cabernet Sauvignon fra Napa eller en rød Bourgogne.
For at kunne sætte en egentlig produktion på 2000 maskiner i gang er de to opfindere nødt til at rejse 1 million dollars (cirka 5,4 millioner kr.), hvilket de har forsøgt at gøre via den amerikanske crowdfunding-portal Kickstarter.

En fantastisk nyhed
I en lille film på Vimeo fortæller Boyer og James begejstret om deres opfindelse og demonstrerer, hvordan den virker. Og som de siger, så er der jo ikke længere grund til, at vinproducenter verden over gør sig alt det besvær med at lave vin, når man bare kan forvandle vand til vin.
En fantastisk nyhed, som aviser, tv-stationer og internetmedier om vin verden over har lappet i sig. En enkelt dansk avis har også bragt historien om den epokegørende opfindelse - der jo næsten er for god til at være sand …
Og sand er den da heller ikke. Hvis man i dag går ind på Miracle Machines hjemmeside og klikker på en lille videofilm, bliver man klar over sagens rette sammenhæng.
Der er tale om et fupnummer - dog med et godt formål for øje. Kevin Boyer og Philip James har nemlig brugt lanceringen af Miracle Machine til at henlede opmærksomheden på den velgørende organisationen Wine to Water, som de samarbejder med.
Organisationen hjælper mennesker i ulande med at få rent drikkevand, og ved at købe en særlig velgørenhedsvin hos Customvine støtter man det gode arbejde. På den måde bliver vin til vand - og ikke omvendt.
De to californieres mål er vist lykkedes meget godt med alt det efterfølgende skriveri, hvor alle medierne har måttet dementere nyheden - og samtidig fortælle om det oprindelige, velgørende formål med fupnummeret.

De må have moret sig
I alt nåede 7000 mennesker at klikke ind på Kickstarter og bede om mere information om mirakel-maskinen, før nummeret blev opdaget.
De to californiere ved godt, at de har sat deres gode ry og rygte på spil. Men, som de har udtalt til den amerikanske radiokanal NRP, der afslørede dem, ville de gøre det hele om igen i den gode sags tjeneste.
NRP syntes, historien var for utrolig og kontaktede en række forskere og vinproducenter for at høre, om det nu kunne have sin rigtighed, at man med så få remedier og en enkelt maskine kunne forvandle vand til vin.
Ét er sikkert - Boyer og James må have moret sig med at lave filmen, hvor de præsenterer og demonstrerer deres maskine.








Rosé champagne - som er lidt for mørk til at være agerhøjeøje-farvet. Foto: Wikipedia / FXR.

Rosé champagne på hyldebær
Ruinart, der har fremstillet champagne siden 1729, er det ældste af alle champagnehusene. Og nu kan huset også prale af at være først på banen med fremstillingen af rosé champagne.
Ifølge Ruinart har man fundet nogle gamle regnskabsbøger og dokumenter, hvoraf det fremgår, at der den 14. marts 1764 blev sendt en kurv med 120 flasker champagne af sted til Tyskland til hertugen af Mecklembourg-Strelitz. 60 af disse flasker indeholdt champagne betegnet som Oeil de Perdrix, hvilket betyder agerhøneøje på fransk - en betegnelse man den dag i dag bruger om farven på en ganske lys rosévin.
Hermed skulle det altså være bevist, at Ruinart var det første champagnehus, der fremstillede rosé champagne - lige indtil et andet hus i det berømte boble-distrikt finder nogle endnu ældre dokumenter …
Dengang, hvor disse 60 flasker Oeil de Perdrix champagne blev til, blev den lyserøde farve ifølge The Drinks Business opnået ved tilsætning af hyldebær.
I dag fremstiller Ruinart sin rosé champagne ved at blande hvidvin på Chardonnay og rødvin på Pinot Noir - en metode, som har været anvendt i Champagne siden midten af 1800-tallet.

Historien om agerhøneøje-vinen
Man kan jo godt undre sig over, at farven kaldes for agerhøneøje - hvis man kigger en agerhøne i øjnene, er disse ikke spor lyserøde, men flere kilder fortæller meget dramatisk, at farven opstår under fuglens dødskamp.
Udtrykket menes at være opstået i Champagne i middelalderen, før man fandt på at komme bobler i vinen. Vinbønderne havde svært ved at få Pinot Noir-druen til at give rødvine med krop som vinene fra konkurrenten, Bourgogne, så de begyndte derfor at fremstille hvidvine af de blå druer ved hurtigt at fjerne drueskindet med det røde farvestof.
Det lykkedes dem dog ikke helt. Der blev lidt rød farve tilbage, og denne blegrøde vin fandt en eller anden på at kalde for agerhøneøje.
Oeil de Perdrix blev en særlig stil, og denne stil tog ikke mindst vinbønderne i den schweiziske kanton Neuchâtel til sig. Her er vinen i dag en yndet specialitet.
En anden benævnelse for en ganske lys rosévin er vin gris – grå vin. Og får man en vin Gris de Gris – grå af grå – er der tale om en vin lavet af let farvede druesorter, der kaldes gris. Det kan fx være Grenache Gris.


Forskning i røg og druer
Den australske stat Victoria hærges ofte af omfattende ildebrande - senest i februar i år. Det hænder, at en vinmark eller to brænder ned til grunden, men den helt store trussel er den kraftige røg, er breder sig ud over enorme områder og afgiver mere eller mindre røgsmag til druerne - en ubehagelig smag, der videregives til den færdige vin.
Gennem de sidste seks år har røg-aroma kostet vinproducenter og drueavlere mere end 300 millioner AUD (cirka 1,6 milliarder kr.). Enten har de slet ikke kunnet fremstille vin af druerne, eller også har de måttet sælge vinen til en meget lav pris som en slags "anden sortering".
Da vinindustrien er en betydelig industri for Victoria, har myndighederne etableret et center, der skal forske i røgskadede druer og på længere sigt måske finde frem til, hvordan man kan begrænse skaderne. Centre for Expertise in Smoke Taint Research (CESTR) hedder centret, og forskningen er i fuld gang.
Under en nylig brand, der kom tæt på en vinmark, indsamlede forskerne via sensorer data om mængden af røg, der pulsede ud over vinstokkene. Disse data anvendes nu til at genskabe en lignende brand under kontrollerede forhold, hvor forskerne kan styre mængden og intensiteten af den røg, branden afgiver over mod forsøgsvinmarken.
De druer, der under forsøget har været udsat for mere eller mindre røg, vil blive høstet og forvandlet til mindre mængder vin i centrets eget vineri. Herigennem kan forskerne kortlægge nøjagtigt, hvor stor effekten på vinen er, alt efter hvor længe druerne har været udsat for røg, og hvor intens røgen har været.








En vinmark i Brunello di Montalcino. Foto: Wikipedia / Giovanni.

Debat i Brunello di Montalcino
I den italienske appellation Brunello di Montalcino debatteres ivrigt, om man skal inddele området i en række under-zoner. Diskussionen har faktisk verseret i flere år, men er i den senere tid optrappet. Og en større gruppe af områdets vinproducenter overvejer nu at komme med et konkret forslag til konsortiet i Montalcino om en inddeling af Brunello di Montalcino i tyve mindre zoner.
Det er ikke de dyrkede druer, der gør forskellen - på Brunello di Montalcinos i alt 2100 hektar vinmarker må man kun dyrke rødvinsdruen Sangiovese.
Argumentet for en inddeling er derimod det hav af meget forskellige mikro-terroirer, som findes inden for appellationens grænser - og som får tilhængerne af en inddeling til at sammenligne området med Bourgognes kludetæppe af forskelligartede Grand Cru-marker.
I Brunello di Montalcino er der således talrige forskellige jordtyper, ligesom vinstokkene dyrkes i flere højder og dermed under forskellige klimatiske betingelser. Og det medfører alt sammen en bred palet af Brunello-vine af forskelligartet karakter og kvalitet.
Målet er blandt andet, at de rigtig gode Brunello’er så kan få lov til at markedsføre sig under egne zoner.

Til gavn for turisterne
Endnu et argument fra tilhængernes side er, at det vil være en hjælp for forbrugerne til at finde rundt i junglen af vine fra Brunello di Montalcino. Ligeledes vil man kunne fremstille kort, hvor zonerne er markeret til glæde for områdets mange vinturister.
Som det er i dag, er det ofte svært for turisterne at finde rundt i appellationen. Det gør det ikke bedre, at myndighederne i Siena-provinsen, hvor Montalcino ligger, har været nødt til at fjerne de mange vinhus-skilte i vejkrydsene. Der skete alt for mange færdselsulykker, når turisterne sagtnede farten - eller endog bremsede pludseligt - for at læse skiltene.
Det har frem for alt været til stor irritation for områdets mange små vingårde, hvor stalddørssalg er en vigtig indtægtskilde.

Alt for kompliceret
Men så er der den anden lejr, der peger på de problemer, der er forbundet med en inddeling i zoner. For hvor skulle man stoppe? Selv tyve under-zoner er ikke nok til at foretage en grundig inddeling. Der vil stadig i hver zone være endnu mindre områder, der skiller sig ud ved et anderledes terroir. Enkelte vinproducenter vil endda med rette kunne hævde, at de har et stykke vinmark, der burde være en selvstændig zone.
Og hvad så med de Brunello-producenter, der fremstiller deres rødvin på druer fra flere forskellige områder i appellationen - netop for at opnå en balance i vinene?
Med andre ord: Det ville blive alt for kompliceret og uoverskueligt at foretage en sådan inddeling, mener altså modstanderne.


Kemi skal ordne haglbygerne
I de senere år har Bourgogne været hårdt ramt af usædvanligt kraftige haglbyger. 2013 var ingen undtagelse - her gik det især ud over Côte de Beaunes vinmarker. Bladene blev revet af vinstokkene, mens hagl bombarderede de nye drueklaser.
Skaderne i vinmarkerne var nærmest uoverskuelige, og nogle vinproducenter mistede op mod 90% af deres kommende høst.
Der blev derfor etableret en ny forening, ARELFA (Association régionale d’étude et de lutte contre les fléaux atmosphériques), hvis formål var at undersøge mulighederne for ad kemisk vej at bekæmpe haglbygerne.
Nu er ARELFA nået frem til, at den bedste løsning vil være generatorer, der placeres i vinmarkerne, og som herfra sender små partikler af sølviodid - der i kemisk struktur ligner iskrystaller - op mod skyerne. Her vil partiklerne stoppe dannelsen af hagl, så uvejret svækkes og afgiver mere regn end hagl.

Beskyttelse af 9000 ha vinmarker
Forsøg har vist, at den kraft, et hagluvejr rammer med via denne generator-metode, kan reduceres med op mod 50%.
En endnu mere effektiv metode er anti-hagl raketter, der skyder tøris eller sølviodid direkte ind i skyerne. Men raketterne er alt for kostbare, lyder vurderingen fra ARELFA.
Foreningen har planer om at installere 34 generatorer i vinmarkerne med 10 kilometers mellemrum i Côte de Beaune, Haut-Côte de Beaune, Côte Chalonnaise og Couchois inden maj i år.
Eneste problem er finansieringen af projektet, som vil komme til at koste omkring 100.000 euro (cirka 746.000 kr.). Man håber at kunne få blandt andet forsikringsfirmaerne i Bourgogne til at give en skærv. Hvis det ikke lykkes, må de lokale vinproducentforeninger sørge for, at deres medlemmer kommer til at betale 10 euro (cirka 75 kr.) pr. hektar, de ejer, lyder det fra ARELFA.
I alt vil de 34 generatorer beskytte 9000 ha vinmarker mod de altødelæggende haglbyger.








Etiketterne med Rodney Grahams digte er placeret på kunstnerisk vis på vinflaskerne. Foran kæmpeflaskerne står en af Ornallaias almindelige 75 cl's flasker.

Vin og poesi i skøn forening
Bordeaux-slottet Mouton Rothschild er kendt for sine kunstner-etiketter, hvor en ny kunstner siden 1945 har fået lov til at sætte sit præg på den nyeste årgang af slottets vin.
På samme måde har den førende toskanske vingård Tenuta dell’Ornellaia hvert år i de sidste seks år ladet en ny anerkendt kunstner stå for etiketten til en særlig udgave, Vendemmia d’Artista, af vingårdens fornemme rødvin.
I år gælder det årgang 2011, og æren er tilfaldet den canadiske kunstner Rodney Graham, der har skullet skabe et kunstværk, som passer til vinens navn "L’Infinito" (uendelighed).
Graham, der forbinder noget poetisk med uendelighed, valgte selv at skrive nogle humoristiske digte og overføre dem til etiketterne. Han er da også lidt af en multikunstner, der gør det både inden for maleri, skulptur, fotografi, film, videokunst, musik og poesi. Og som han har sagt, så handler nogle af digtene om vin, mens andre er skrevet under indflydelse af vin.

Forskellige digte og etiketter
Af Vendemmia d’Artista Ornellaia 2011 L’Infinito er der i alt skabt 100 dobbeltmagnumflasker (3 liter eller fire normale flasker), 10 Imperial-flasker (6 liter eller 8 normale flasker) og en enkelt i flaske-størrelsen Salmanazar (9 liter eller 12 normale flasker).
Flaskerne er prydet med i alt elleve forskellige digte og etiketter.
Den 12. juni afholder Tenuta dell’Ornellaia traditionen tro en velgørenhedsauktion, hvor otte af flaskerne med Rodney Grahams etiketter kommer under hammeren.
Pengene går til foreninger, der støtter kunstlivet, og i de seks år, "kunst-vinene" er blevet kreeret, har auktionerne indbragt mere end en million euro (cirka 7,5 mio. kr.).


Prosecco overhaler champagne
Den italienske boblevin Prosecco fra regionen Veneto er Italiens mest solgte tørre spumante.
Det er vinen, man ifølge traditionen drikker i skyggen af kampanilen i Venedig, og vinen, som venetianerne kærligt omtaler som "engletis".
I 2013 overhalede Prosecco ifølge de nyeste tal fra OVSE (Osservatorio Vini Spumanti Effervescenti) champagne, når det gælder salget af bobler på det internationale vinmarked.
Hvor der i alt blev solgt 304 millioner flasker champagne, toppede Prosecco med hele 307 millioner. Og det var en stigning i værdi på 16% og i mængde med 11,5% i forhold til 2012.
Der er flere årsager til den italienske mousserende vins store succes i disse år. En af dem er den verdensomspændende økonomiske krise, der har fået mange forbrugere til at lægge den billigere Prosecco i indkøbskurven i stedet for de dyrere bobler.



Gammelt slot får ny bygning
Det hænder stadig oftere, at ejerne af gamle Bordeaux-slotte med tårne og spir vælger ultramoderne arkitekter og designere, når de skal have bygget en ny vinkælder eller et nyt smagerum.
Et af disse slotte er Château Les Carmes Haut-Brion i Pessac-Léognan, og - som nævnt i uge 8 sidste år - har slottet hyret designeren Philippe Starck og arkitekten Luc Arsène-Henry til at kreere en ny kælder til fade og flasker og et modtagelsescenter til gæster i én og samme bygning.

Et omvendt skib på 2000 m2
For nylig blev det kommende design afsløret, og bygningen må siges at blive iøjnefaldende.
Den minder lidt om en stor, omvendt båd, og den skal da også ligge midt i en sø. De i alt 2000 kvadratmeter vil blive inddelt i fire etager, hvoraf den nederste, der ligger under vandet, udgør vinkælderen. Her vil flaskerne kunne ligge ved en perfekt og konstant kølig temperatur.
Derudover kommer bygningen til at rumme modtagelsescenteret, rum til vinsmagninger og en panoramaterrasse med udsigt til vinmarkerne og det gamle slot fra 1500-tallets slutning. Hele molevitten forventes færdig i 2015.




.


En langvarig krig er slut
Anjou i Loire er kendt for sine søde hvidvine på Chenin Blanc-druen. Og de bedste af dem kommer fra Quarts de Chaume. I 2012 tilkendte den franske appellations-myndighed INAO Quarts de Chaume status som Grand Cru-appellation. Samtidig blev et andet område i Loire, Chaume Côteaux du Layon, forfremmet til Premier Cru.
Det var ikke første gang, det skete. To gange før - i 2005 og 2009 - havde man ligeledes godkendt appellationerne for de to vinområder, og begge gange blev kendelserne annulleret.
Årsagen i begge tilfælde var protester fra en førende vinproducent i Loire, Florent Baumard. Ifølge ham skyldtes den store interesse for at gøre Quarts de Chaume til Grand Cru-appellation frem for alt, at et større antal vinproducenter i området ønskede at sælge deres vinhuse. Betegnelsen Grand Cru lyder noget mere attraktivt for potentielle købere.
Desuden påstod han, at den var helt gal med reglerne for de nye appellationer. Og hver gang lykkedes det ham så via juridisk indgriben at få annulleret kendelserne.
Også kendelsen i 2012 opponerede han imod, og sagen har verseret lige siden.
Men nu er der omsider faldet en endelig dom ved den højeste franske retsinstans, Conseil d’Etat - og Baumard har ikke fået sin vilje denne gang. Quarts de Chaume Grand Cru er dermed blevet en realitet - og i øvrigt den første Grand Cru i Loire. Coteaux du Layon har ligeledes fået tilkendt sin 1. Cru status.

Mange nye producenter slår sig ned
Hos den lokale afdeling af INAO i Loire er der begejstring over sejren. Laurent Baumards indgriben gennem årene har både her og hos mange af vinhusene i området vakt stor vrede. Vinproducenterne i Quarts de Chaume har ifølge afdelingen arbejdet hårdt i de sidste 20 år for at leve op til de krav, der kræves af en Grand Cru-appellation.
Man har heller ikke meget til overs for Baumards påstand om, at hovedårsagen til ønsket om Grand Cru-status skulle være, at et større antal vinproducenter har tænkt sig at sælge deres vinhuse. Det kan da godt være, nogle få stykker går med salgstanker, lyder det fra den lokale INAO-afdeling, men nye producenter slår sig også hele tiden ned i området.
Til gengæld skyder man med skarpt den anden vej, da man mener, at Baumards konstante protester udelukkende skyldes, at nogle af appellations-reglerne for Grand Cru Quarts de Chaume vil spænde ben for den måde, han ønsker at fremstille områdets søde vin på.

...






Mesterværk om hjemmelavede kryddersnapse
Man får virkelig lyst til at prøve at lave sine egne kryddersnapse, når man læser den nye bog "Kryddersnapse - og hvad dertil hører". Bogen er blevet til via et samarbejde mellem Niels Stærup, der har leveret de i alt 60 opskrifter på hjemmelavede snapse, og kokken Carsten Kyster, der byder på et opbud af lækre ledsagende retter.
Stærup er garvet udi fremstillingen af kryddersnapse - han lavede sin første snaps, da han var 14 år gammel og er stort set ikke stoppet siden. Så han ved, hvad han taler om, og hans begejstring er smittende.
De mange snapse-opskrifter er inddelt i tre afsnit afhængig af, hvor lang tid det tager, før snapsen er drikkeklar. De utålmodige kan fx kaste sig ud i at lave en russisk citronvodka i løbet af et døgn, mens de, der har lidt bedre tid, kan fremstille en tyttebærsnaps, hvilket tager to til tre måneder.
Og for dem, der intet hastværk har, er det måske sagen med en solbær og lakrids snaps, der lader vente på sig i op til ni måneder.

Lækker mad til snapsene
Genbrug er også oppe i tiden, når det gælder kryddersnapse, og her giver Stærup blandt andet en opskrift på en hyldeblomstsnaps lavet på kvaset fra fremstillingen af saften på de hvide skærmblomster. Dette kvas, der ud over blomsterne også indeholder citroner og sukker, kan sammen med vodka blive til en glimrende snaps efter at have trukket i 22 dage.
Samtlige opskrifter, som ikke kun omfatter tørre snapse, men også søde, er nok så praktisk inddelt i de fire sæsoner.
Det samme er de yderst delikate madopskrifter bagest i bogen, og for hver ret henvises der til de hjemmelavede snapse, den egner sig til.
Et eksempel er tomattærte med mozzarella, oregano og parmesanbund, hvortil det anbefales at nyde en snaps på enten egeknopper, ramsløg eller gran med vanilje og lakrids.
Blandt desserterne er en appelsincreme med brombær og sprøde kanelkiks, som vil stå fint til en snaps på enten gule rosiner, slåen eller appelsiner.
Bogen, der også er krydret med gode og inspirerende billeder, er udgivet af Lindhardt & Ringhof. Den kan købes online på forlagets hjemmeside for 249,95 kr.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Pierre Prieur et Fils i Sancerre i Loire.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Thomas Soon Petersen (f. 1970) har en HD i Afsætning med speciale i Retail fra Copenhagen Business School - samt 20 års erfaring inden for dagligvarebranchen i Danmark. I 1994 startede han som juniorkonsulent hos snack-fabrikanten KIMs og har efterfølgende været salgskonsulent, Sales Manager og Key Account Manager i firmaer som O. Kavli, Blumøller (i dag Unilever), Nestlé og KI Import.
    I dag er han ansat i Trans Nordic Selection (TNS), en nordisk vinleverandør, der blev grundlagt i Norge i 2004, og som samarbejder tæt med en række vinproducenter på at skræddersy vine til nordiske præferencer. TNS udvikler mærker/brands baseret på forbrugerindsigt.
    TNS har været den hurtigst voksende leverandør af vin til det norske marked i løbet af de sidste fem år og har nu også selskaber i Sverige og Danmark. Og det er hos firmaets danske selskab, man finder Thomas Soon Petersen. Her har han ansvaret for salg og marketing, der hovedsagligt er målrettet dagligvarehandelen. Derudover er han også involveret i indkøb og kontakt med vinproducenterne rundt om i verden.
    Fritiden bruges sammen med vennerne og familien, der omfatter hustruen Rikke og deres to piger, Clara og Anna, på henholdsvis 7 og 4 år.
    En del fitness bliver det også til, og så holder Thomas Soon Petersen af at rejse verden tynd. Et af hans absolut favoritrejsemål er Italien, hvor ferien med familien ofte går til. Her får han ud over dejligt vejr også mulighed for at nyde en af sine store lidenskaber, som er god vin og mad.
    Adresse: Trans Nordic Selection, tlf.: 61 37 17 33, tsp@transnordic.com, denmark@transnordic.com, www.transnordic.com.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    264 Den befæstede kirke holder skansen på sin bakketop i Hunawihr i Alsace (foto © Vins d'Alsace).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 140 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de 12, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Angiol d'Or, Ariola, Lambrusco Amabile IGP, Italien, lav alkohol (8%)
59 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En dejlig Lambrusco - saftig, let perlende, læskende. Store glas, store slurke, flere flasker ... Nu er det snart tid til fest i det fri. Amabile betyder sødlig, og det er denne perlevin da også.


Cattier, Brut, Champagne, Premier Cru, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
279,95 kr., pris ved 6 flasker: 249,95, Vinmonopolet
Dejlig champagne på 75% Pinot Noir og 25% Chardonnay - altså ret meget Pinot. Det giver smagen fylde og krydderi. Fin til apéritif, men også som ledsager til mad.

Hvidvin


The mad fish, Chardonnay, Mendocino, Chardonnay, 2012, lav alkohol (12,5%)
54,83 kr., pris ved 6 flasker, Skagenfood
Fortræffelig hvidvin, der fylder munden med sine mange facetter og sit fine krydderi - og med det sure og det søde i flot ballance. Prisen er lidt af et kup. Flasken har skruelåg.


Heinrich Spindler, Riesling, Pfalz, Feinherb, Tyskland, 2012, lav alkohol (11,5%)
85 kr., pris for 1 liter, Den lille Vinkælder i Fredericia
En hvidvin, der dufter af sommer og terrasse. En frisk vin med en lille perle i den gode druesmag. Flasken har skruelåg.

Rosévin


L'Instant Rosé, Domaine de Fondrèche, Ventoux, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rosévin på druerne Cinsault, Syrah og Grenache er ikke særlig roséfarvet. Den er så lys, at den næsten er hvid. Faktisk en meget elegant farve. Vinen har en dejlig duft og en fint krydret smag efter at have ligget seks måneder på bundfaldet - sur lie, som de siger dernede.

Rødvin


Viña Temprana, Bodegas Aragonesas, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
42,95 kr., Smile Marketing Group
En fin lille rødvin, der faktisk er rigtig god til den lave pris. Den femte stjerne fik den for prisen. Flasken har skruelåg.


Nomad, Aurelia Visinescu, Feteasca Neagra, Dealurile Munteniei, Rumænien, 2012, lav alkohol (13%)
49 kr., pris ved 6 flasker: 41,67 kr., Vintjenesten
Et rigtig godt glas - en rødvin med pæn frugtfylde og en lille sødme. En udmærket frikadelleskubber. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker.


Feudi di San Gregorio, Primitivo, Manduria, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., Philipson Wine
En meget aromatisk rødvin med noter af modne bær og krydderurter og et tilpas bid af tanniner. Den lave pris udløste den femte stjerne.


Madeleine Béjart, Domaine du Parc St Charles, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
69 kr., Svendborg Vinimport
Denne rødvin klarer sine 15% flot. Der er ingen spritkant, men en lille sødme fra alkoholen. Vinen har en intens, "fed" frugt og masser af krydderi. Den er udpræget til en kraftig ret. Men man skal altså kunne lide vin med alkoholiske muskler.


Varvaglione, Zinfandel, Primitivo del Salento, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
69,95 kr., Amka
Her er fylde og masser af friske bær - hyldebær, brombær og blåbær. En lækker rødvin, der også har en fin syre, der gør den velegnet til mad - fx til en lammekølle.


Anniversario, Govone, Piemonte, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
74 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Blød og afrundet rødvin med god frugt, fin sødme og noter af blandt andet chokolade. Til 45 kr. er den nærmest en foræring ...


Doble R, Bodega San Manés, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Dejlig rødvin i fin balance med frugt, tørhed, sødme, krydderier, syre ... Dertil en god eftersmag. Et godt glas til prisen.


Elio Filippino, Nebbiolo, Piemonte, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
85 kr., SB-Vinimport
En elegant rødvin med masser af facetter i duft og smag. Her er modne brombær, blå blommer, hyben og aromatisk te. Nyd den fx til en god kalveragout.


Piu Uve, Unico Plus, Giordano, Tarantino IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,50 kr., Irma
Denne rødvin er godt lavet. En rigtig syditaliener med fyldig frugt og sødme og syre i fin balance. I smagen noter af kirsebær og lakrids.


Leone Castris, Salice Salentino, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
90 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
God rødvin på druerne Negroamaro og Malvasia Nera - en vin med fylde, bred saft, krydderi og sødme, som mange vil kunne lide.


Il Torcolo, Fabiano, Bardolino Classico, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
99,75 kr., på tilbud fra 24. marts til 11. maj: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En dejlig let og imødekommende rødvin med god saft og fine krydderier. Den har også et strejf af sødme, som mange vil kunne lide. Nyd den let afkølet til en ekstra god kyllingeret.


Phantom, Boogle, Californien, USA, 2010, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Vellavet rødvin med en dejlig duft og en bred, kompleks smag med mørke bær og lang eftersmag. Oplagt til et ordentligt stykke kød.


Humberto Canale, Pinot Noir, Rio Negro, Patagonien, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
119 kr., på tilbud indtil 22. marts: 99 kr., Vinoble
Rødvin med en meget flot og ren Pinot-duft og -smag. Ret lys i farven, men alligevel med fylde og karakter.


Punto Final, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, høj alkohol (15%)
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
En lækker rødvin med duft af chokolade og en bred, varm smag med noter af moden frugt. Man mærker ikke det høje alkoholindhold, men det er bestemt en kraftig og intens vin, der fortjener at få modspil af en krydret kødret.


Valtravieso, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
Blød og lækker rødvin med frugt, krydderi, syre og sødme i smuk harmoni. Vinen er lavet på druen Tempranillo med et lille tilskud af Cabernet og Merlot.


Zarús, Viña Solorca, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Lækker og ædel rødvin med blød frugt og dejlige fadnoter med vanille og mørk chokolade. Meget lang eftersmag. Glimrende madvin.


Le 7 camicie, Laura Franzinelli Socini Guelfi, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2008, høj alkohol (15%)
215 kr., SB-Vinimport
Flot rødvin med en bred smag med noter af kirsebær og krydderier. Den har 15% alkohol, men virker ikke sprittet. Måske ville vi nok gemme den endnu et par år. Det ville åbne den lidt mere. Udpræget til lidt kraftige retter.


Il Maccione, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
245 kr., Quist Wine
En superrødvin, syv år gammel og med moden lækkerhed. Den har en vis tørhed, der er fin til mad, og et lille bid i eftersmagen, der vil gå fint til en elegant kødret.


Atalliva, Bodega Benegas, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
110 kr., på tilbud i denne uge (uge 12): 80 kr., Malbeck
Frugtbombe med en dybrød farve, en god duft og en meget fyldig, pebret smag, der dog er ret enstrenget. Det er den brede motorvej uden sideveje.


Abbotts & Delaunay, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 116 kr., Propperiet
Flot duft og en blød og frugtagtig smag med sødme. Helt billig er denne rødvin ikke.


Château Bouteilley, Domaines Jean Guillot, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
45 kr., på tilbud i marts: 40 kr., Fakta
Måske lidt enkel, men til prisen en ganske pæn, lille Bordeaux-rødvin. En frikadelleskubber.


The General, Boer & Brit, Wellington, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne rødvin er lavet på druerne Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec, altså lidt i retning af en Bordeaux-vin. Den har et lidt smalt, men kraftigt smagsbillede med en lille spritkant. Flasken har skruelåg.


Volpetto, Chianti, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
75 kr., Lago Import
En ret enkel hverdags-rødvin, der meget hurtigt slutter i munden med en ret markant syre.


Pietramara, Aldegheri, Passito Veneto IGT, Italien, 2008, høj alkohol (15,5%)
199 kr., pris ved 12 flasker: 179 kr., Distinto
Voldsom rødvin, ganske flot, men man skal kunne leve med de 15,5% alkohol. I den tørre eftersmag er der en lille spritkant. En vin udpræget til kraftige retter.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.