Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16. 2014



Nyheder i uge 16, 2014

Følg os på Facebook








Ægteparret Dupuch, der ejer Château Sainte-Marie i Bordeaux. Billedet er fra en af filmene i CIVBs kampagne "Portraits de Vignerons".

Vin og smil er en farlig cocktail
I 2005 lancerede Bordeauxs vinråd CIVB (Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux) en kampagne med titlen "Portraits de Vignerons" (portrætter af vinproducenter). På plakater og små videofilm har man siden da kunnet se de smilende producenter med et glas vin i hånden, og i filmene har de hver især fortalt historien om deres vinslot.
Men den kampagne faldt ikke i god jord hos Frankrigs antialkohol-forening ANPAA (Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie). Foreningen er ude med riven, så snart vin eller anden alkohol bliver sat i forbindelse med noget attraktivt. Og den læner sig hver gang op ad Frankrigs absurd strenge og forældede alkohollov, Loi Évin.
Det lykkedes blandt andet ANPAA at få Le Parisien idømt en bøde, fordi avisen i en artikel havde omtalt champagne i rosende vendinger. Den slags er nemlig i modstrid med den franske alkohollov.

Et rent cirkus
Ikke så snart havde CIVB i sin tid lanceret kampagnen, før ANPAA lagde sag an for at få den stoppet, og den sag har så verseret lige siden.
Den første dom i sagen faldt i 2006, og den var til CIVBs fordel. ANPAA ankede til appelretten i Paris - der fire år senere stadfæstede den første dom. Men så let gav antialkohol-foreningen ikke op - den ankede igen, og i 2012 vandt foreningen omsider, da dommeren gav den medhold i, at kampagnen var i modstrid med Loi Évin.
Nu var det så CIVBs tur til at anke - og for nylig faldt sagen så igen ud til vinrådets fordel.
ANPAA overvejer nu, om den vil anke endnu en gang. Gad vide, hvor mange gange man kan anke en sag ved de franske retsinstanser …
Hos CIVB er man selvfølgelig tilfreds med den seneste doms udfald - og fortsætter ligesom hidtil ufortrødent kampagnen. Samtlige videofilm med portrætter af vinproducenterne kan ses ved at klikke her.


Rusland investerer i Krims vinindustri
Som nævnt i en serie postkort i uge 13 er der blevet fremstillet vin på Krim-halvøen siden 300-tallet f.Kr. Og alt tyder på, at Krims vinproducenter går nye tider i møde efter indlemmelsen i Rusland.
Den russiske regering har nemlig tænkt sig at investere omkring 30 milliarder rubler (cirka 4,6 mia. kr.) i udviklingen af den krimske vinindustri i de kommende år.
Pengene skal blandt andet gå til at udvide Krims nuværende 31.000 hektar vinmarker med yderligere 19.100 ha marker - hvilket igen skal sikre, at druehøsten på Krim øges med gigantiske 53% inden år 2017.
En af aktørerne i disse storstilede planer er Ruslands premierminister Dmitry Medvedev, som ifølge Decanter har rost den høje kvalitet af vinene fra Krim.




Ejeren af Château Maris, Robert Eden, med en af de store hamp-blokke, der blev brugt som byggemateriale. Fra filmen på YouTube.



Vinhus af hamp
Mens debatten om hamp til medicinsk brug raser herhjemme, er Robert Eden, der ejer vinhuset Château Maris i Sydfrankrig, i hvert fald ikke i tvivl om, hvad den forkætrede hashplante kan bruges til. Den er nemlig et glimrende byggemateriale - hvilket Eden ved, da han har opført verdens sikkert eneste vineri og fadkælder af hamp og læsket kalk.
Château Maris fremstiller biodynamiske vine, og Eden ønskede derfor, at hans nye vinhus skulle opføres af et økologisk materiale. Valget faldt på hamp, og det har han ikke fortrudt. Det er et materiale, der effektivt regulerer fugtigheden inde i bygningen, ligesom det sikrer en stabil temperatur året rundt i fadkælderen. Det er således ikke nødvendigt med hverken varme- eller kølesystemer. Desuden er hamp-væggene yderst miljøvenlige, da de absorberer CO2 i op til 25 år. Det lidt specielle byggemateriale lugter heller ikke og indeholder heller ikke allergifremkaldende stoffer.
I en lille film på YouTube viser Eden rundt i sit unikke vinhus.






Chaptalisering af årgang 2013
Det dårlige vejr i Bordeaux sidste år med kun få solskinstimer og masser af regn betød, at det kneb med at få druernes sukkerindhold op på et acceptabelt niveau. Mange vinslotte måtte også høste druerne, før de var ordentligt modne, på grund af en udbredt risiko for råd.
Og da det er sukkeret, som gærcellerne omdanner til alkohol, har det ligeledes knebet med at få den rette mængde alkohol i vinene.
Derfor har flere af vinslottene i Bordeaux benyttet sig af chaptalisering - tilsætning af sukker til druemosten - hvilket kun gøres i yderst sjældne tilfælde.
Ifølge Decanter var det fx første gang siden 1994, at man hos Château Palmer har foretaget chaptalisering. Via tilsætning af sukker lykkedes det slottet at øge alkoholindholdet i 2013-årgangen fra 12,3% alkohol til 13%.
Chaptalisering kan dog ikke bruges uhæmmet - ifølge reglerne må man i Bordeaux maksimalt øge alkoholindholdet med 1,5% via denne metode. Andre steder i Frankrig - og i de øvrige EU-lande - gælder der andre regler.
Det drejer sig dog heller ikke bare om at øge procenterne, men derimod at sørge for, at balancen i vinen er i orden.

Opkaldt efter Jean-Antoine Chaptal
At der overhovedet er noget, der hedder chaptalisering, skyldes franskmanden Jean-Antoine Chaptal, der opfandt metoden - og lagde navn til den. Han var indenrigsminister under Napoléon og huskes først og fremmest, fordi han indførte metersystemet på fransk jord.
Men han var også kemiker og videnskabsmand, hvilket kom til udtryk i hans glødende interesse for at gøre noget ved det skrantende ry, fransk vin dengang havde.
Han skrev både en bog og en afhandling om, hvordan vinproducenterne burde bære sig ad for at øge kvaliteten af deres vine. Og en af metoderne var altså den, som vi i dag kalder for chaptalisering.




I gamle dage drak kineserne vin af små porcelænskopper.

197 mio. kr. for en vinkop
Den 50-årige kineser Liu Yiquin var oprindelig taxa-chauffør, men han har arbejdet sig op inden for finansverdenen, og i dag har han en personlig formue svarende til 8,6 milliarder kr., hvilket gør ham til en af Kinas rigeste borgere. Han er også en glødende kunstsamler, og han har råd til at købe nogle af denne verdens kostbareste kunstskatte.
For nylig betalte han således 281.240.000 HKD (cirka 197 millioner kr.) for en lille kop af porcelæn på en auktion hos Sotheby’s i Hong Kong. Det er det højeste beløb, der nogensinde er betalt for et stykke kinesisk porcelæn. Men der var også tale om en ganske særlig kop - en vinkop, som auktionshuset betegnede som "kinesisk kunsts hellige gral".

Vin nydt af "kyllinge-kopper"
Disse vinkopper kaldes også for "kyllinge-kopper" på grund af motivet, der viser en hane, en høne og en hanekylling. De første kopper blev fremstillet til Ming-kejseren Cheng Huas hof mellem 1456 og 1487. Der er lavet utallige lignende vinkopper under efterfølgende kejsere, men af disse oprindelige gamle kopper regner man med, at der kun er sytten tilbage, hvoraf de fleste befinder sig på museer rundt om i verden. Derfor det høje hammerslag for den lille vinkop, der ikke måler mere end cirka 8 cm i diameter.






Tema-smagning:
Rødvine fra Châteauneuf du Pape
Hver uge bringer vi nederst i VinAvisen listen over de mange vine, som vores smagepanel har smagt i ugens løb. Det bliver vi ved med. Men som noget nyt vil vi med jævne mellemrum erstatte de almindelige vinanmeldelser med en større tema-smagning.
I uge 6 og uge 10 bragte vi de to første smagninger af henholdsvis vine fra Ribera del Duero og Barbaresco. I denne uge gælder det rødvine fra Châteauneuf du Pape - fyldige og krydrede vine, som blandt andet vil være sagen til et lige så krydret påskelam. Stjerner og smagekommentarer finder man længere nede på siden. Nogle af vinene har fået fem stjerner, andre fire eller tre, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet.
Her kommer en introduktion til området i form af en lille serie på seks postkort.




......
Tæt ved Châteauneuf du Pape ligger tre andre berømte appellationer i det sydlige Rhône: Gigondas og Vacqueras, der er kendt for deres gode rødvine, samt Beaumes de Venise, der er berømt for sin søde vin.

1. postkort fra Châteauneuf du Pape:
Syd-Rhônes mest berømte distrikt
Rhônedalen er et slaraffenland for livsnydere. Der er gourmetrestauranter på stribe og store vine med rødder langt tilbage i historien.
Gennem hele dalen løber den i alt 812 kilometer lange Rhône-flod, der har sit udspring i Valais i Schweiz og ender i Camargue ved Middelhavet.
Nordpå vokser vinstokkene på terrasser, der er udhugget i de nærmest lodrette klippevægge langs floden. I det sydlige Rhône breder landskabet sig ud som en flad slette med bjergene som bagtæppe.
Rhône er frem for alt rødvinsland, men mens vinene fra den nordlige del af området er fornemme og stringente, er vinene fra syd-Rhône store, magtfulde og fulde af moden frugt - smagsindtryk man netop finder i rødvinene fra Châteauneuf du Pape, syd-Rhônes berømteste distrikt.



......
I dag er Châteauneuf-borgen en ruin, men engang var den pavernes sommerresidens og rammen om store fester.

2. postkort fra Châteauneuf du Pape:
Pavens nye sommerresidens
Châteauneuf du Pape betyder "pavens nye slot" og henviser til et berømt slot - eller snarere en borg - der blev opført i 1248 nord for Avignon.
I 1308 måtte pavestolen af politiske årsager flytte fra Rom til Avignon, og pave Johannes d. 22 udvidede borgen til 15.000 kvadratmeter. Både han og de efterfølgende paver brugte den som sommerresidens, indtil pavestolen igen blev flyttet tilbage til Rom i 1417.
I dag er "pavens nye slot", der har givet navn til distriktet, en ruin. Men på Johannes d. 22.’s tid var borgen rammen om festligheder i lange baner. Det fortælles, at der til en bryllupsfest, som paven holdt i borgen, blev serveret mad tilberedt af blandt andet 8 okser, 55 får, 690 høns, 270 kaniner og 3000 æg. Dertil blev der serveret mere end 4000 brød og hele 11 vognlæs vin.



......
Høsten er i fuld gang i vinmarkerne rundt om den gamle Châteauneuf-borg, hvor vinstokkene typisk for distriktet dyrkes som små buske.

3. postkort fra Châteauneuf du Pape:
Grenache er hoveddruen i distriktet
Rundt om borgen ligger der vinmarker, hvilket der har gjort, lige siden paverne anlagde de første marker. Hvor man i det nordlige Rhône klarer sig med en enkelt rødvinsdrue, Syrah, er der 13 godkendte druer i syd-Rhône og dermed i Châteauneuf du Pape.
Dog er det sjældent, at alle 13 druer indgår i én og samme vin. Hoveddruen er Grenache, der giver frugt, blødhed og alkohol. Vigtige druer er også Syrah og Cinsault, der giver karakter og rygrad, garvesyre og holdbarhed samt Mourvèdre, der giver farve og elegance.
I Châteauneuf du Pape dyrkes vinstokkene typisk som små buske - altså uden opbinding. Netop Grenache trives bedst på denne måde. Vinstokkene er plantet med jævne mellemrum men ikke på snorlige rækker, som man ellers ser det i mange andre franske vinmarker.




.



......
Laget af store runde sten i Châteauneuf du Papes vinmarker kan være helt op til en meter tykt.

4. postkort fra Châteauneuf du Pape:
Stenene virker som varmedunke
I dag er der 3200 hektar under vin i Chateauneuf du Pape. De ejes af omkring 300 vinproducenter, der tilsammen fremstiller tæt på 13 millioner flasker vin.
Mange af vinmarkerne er dækket af et lag af runde sten, der er på størrelse med bagekartofler. I de bedste parceller går laget af sten helt ned i en meters dybde. Det besværliggør selvsagt vinmarksarbejdet, men disse runde, hvide sten har faktisk stor betydning for druerne. Om dagen reflekterer de solens stråler, så druerne også får lys nedefra, og om natten virker de som varmedunke, der afgiver al den varme, de har suget til sig i dagens løb. Det bevirker, at druerne bliver fuldmodne og får tykt skind, og vinen bliver fuld af farve, garvesyre og alkohol.



......
En af de charmerende snoede gader i byen Châteauneuf du Pape. Ud over vinforretninger og hyggelige pladser, byder byen også på masser af gode små restauranter.

5. postkort fra Châteauneuf du Pape:
En hyggelig by med krogede gader
Fra pave-slottet er der en formidabel udsigt ud over Rhônedalen, og når man har nydt den, kan man gå ned i byen Châteauneuf du Pape, der ligger for fødderne af slottet. Det er en charmerende middelalderby med smalle, krogede og undertiden stejle gader, der munder ud i små pladser med fontæner.
I de smukke gamle og velrestaurerede huse er der et hav af butikker - hvoraf rigtig mange sælger vin.
På Place de la Fontaine i midten af byen er man omgivet af vinproducenternes vinsmagnings-kældre, hvor man kan få et bredt indtryk af, hvad Châteauneuf-vinene har at byde på.
Som ugens STORE billede nederst i denne VinAvis viser vi endnu et billede fra byen.



......
Indgangen til vinmuseet markeres at det pavelige våbenskjold.

6. postkort fra Châteauneuf du Pape:
Det pavelige våbenskjold på flaskerne
Uanset hvilken vinproducent, der har fremstillet vinen - og hvilke druer, der indgår i den - så har flaskerne, der bruges i Châteauneuf du Pape, visse fællestræk. De er fremstillet af tykt glas og er dermed ret tunge, og yderligere er de fleste flasker med vin, der er aftappet hos domænerne, præget med det pavelige våbenskjold med den tredobbelte pavekrone og Sankt Peters korslagte nøgler.
Her ses våbenskjoldet over indgangen til et lille vinmuseum i udkanten af byen. I museet kan man blandt andet se vinmarksredskaber fra 1600-tallet og en fin samling af gamle proptrækkere.






Vega Sicilia trækker vine tilbage
Rødvinene fra det spanske vinhus Vega Sicilia er berømte verden over, og familien Álvarez, der har ejet vinhuset siden 1982, hæger om vinenes fornemme image.
Derfor har familien også besluttet at tilbagekalde 100.000 flasker af vinen Pintia 2009 fra handelen i såvel Spanien som udlandet, idet flaskerne indeholder alt for meget bundfald. De handlende har fået tilbud om at få flaskerne byttet med samme vin i årgang 2008 eller 2010 - når denne årgang snart frigives til salg.
Værre ser det ud, når det gælder Vega Sicilias nye årgang 2010 af vinen Alión. Også her er der alt for meget bundfald, hvorfor vinhuset slet ikke vil frigive årgangen til salg. Og her drejer det sig om hele 500.000 flasker vin.
Fejlen, der er sket under klaringen af vinene, kommer til at koste Vega Sicilia et beløb svarende til cirka 70 millioner kr. Men der er jo også tale om vine i den dyre ende af prisskalaen - Alión koster omkring 400 kr. flasken.
Flere udenlandske vinimportører beklager beslutningen, da der jo kun er tale om en kosmetisk fejl - vinene fejler jo intet, og man havde ventet sig meget af netop Alión årgang 2010.




En af de mere end 400 år gamle vinstokke i Rhodter Rosengarten.

Verdens ældste vinmark
I sidste uge skrev vi om vinstokke og alder - hvornår en vinstok betragtes som gammel i henholdsvis Europa og Californien. Og her viste vi et billede af en 129 år gammel vinstok fra en vinmark i Galicien, der er verdens ældste mark med hvidvinsdruen Godello.
Men der findes langt ældre vinmarker, som stadig producerer vin - om end i meget små mængder.
Svend Aage Hansen har sendt os sit bud på verdens ældste vinmark med druer, der stadig bruges til vinfremstilling. Han kender nemlig et vinhus, det familieejede Weingut Oberhofer i Pfalz, som ifølge flere kilder skulle have den ældste vinproducerende vinmark i verden.
Vi gravede et spadestik dybere ned i historien, og ifølge Deutsches Weininstitut (DWI) er vinstokkene i Rhodter Rosengarten, som vinmarken hedder, i Pfalz-kommunen Rhodt unter Rietburg, næsten 400 år gamle - og der fremstilles stadig vin af druerne. Ifølge en mundtlig overlevering har marken eksisteret siden Trediveårskrigen, som fandt sted fra 1618 til 1648.

En endnu ældre vinstok
Rhodter Rosengarten er på 600 kvadratmeter og har 300 vinstokke, hvoraf hovedparten bærer Gewürztraminer-druer og resten Silvaner. Hvert år kan familien Oberhofer fremstille mellem 150 og 400 liter Gewürztraminer af de få druer, marken leverer. Det svarer til sølle 1% af al den vin, Oberhofer fremstiller. Hver af de sparsomme flasker sælges for 140 euro i Tyskland. En glimrende lille film på tysk fortæller om vinmarken og viser høsten af druerne. Den kan ses ved at klikke her.
Vinmarken er måske nok verdens ældste endnu drue-leverende mark, men der er en enkelt vinstok, der slår vinstokkene på den tyske mark på målstregen. I hvert fald har den mere end 400 år gamle vinstok, der vokser i byen Maribor i Slovenien, fået en plads i Guinness Book of Records som den ældste overhovedet.
Som nævnt i uge 40 2012 bliver druerne hvert år høstet under stor festivitas og forvandlet til omkring 100 flasker vin.
I ugens Blå Bog nedenfor kan man i øvrigt læse mere om Svend Aage Hansen, der ejer Årø Vingård.








101 år gammelt postkort
I maj måned 1913 var tyskeren Richard Platz på vandretur i den danske natur langs Øresunds kyster. Her fik han den idé at lave en flaskepost med et postkort og bede finderen om at sende postkortet til hans familie hjemme i Berlin.
For nylig - efter 101 år til søs - fik en tysk fisker, Konrad Fischer, flasken i sit net ud for den tyske havneby Kiel. Han samlede den op mellem alle fiskene og skulle lige til at kaste den overbord igen, da en af hans medhjælpere sagde "stop, der ligger noget inde i flasken …"

Verdens ældste flaskepost
Flasken og dens indhold blev afleveret til myndighederne i Kiel, og efter en større eftersøgning lykkedes det at finde frem til Platzs barnebarn, Angela Erdmann, der bor i Berlin - ligesom han selv gjorde det.
Hun er i dag i 60’erne og har aldrig kendt sin bedstefar, der døde i 1946 kun 54 år gammel.
Hun fik lov til at se flasken og postkortet - dog kun for en kort bemærkning, da begge dele skulle udstilles på Internationales Maritimes Museum i Hamburg. Her kan man se klenodierne indtil d. 1. maj, hvorefter forskere vil forsøge at tyde ordlyden på kortet, som er meget utydeligt på grund af det lange ophold i vandet.
Flasken er en ølflaske, hvori navnet Kiel er præget - hvilket tyder på, at Platz har købt flasken, lige før han krydsede den danske grænse.
Der er tale om den ældste, fundne flaskepost nogensinde, idet den overgår den hidtidige rekord, en flaske fra 1914, som spenderede 98 år til søs, før den blev fundet.


Mouton mod Mouton
I fire generationer har familien Mouton drevet deres lille vinhus i Givry i Côte Chalonnaise i Bourgogne. Men nu har familien fået problemer på halsen, idet Château Mouton Rothschild i Bordeaux har lagt sag an for varemærkekrænkelse med krav om en erstatning på 410.000 euro (cirka 3 millioner kr.) til Baron Philippe de Rothschild, der ejer det berømte vinslot.
Det drejer sig selvfølgelig om retten til navnet Mouton. Bordeaux-slottet ser helst, at Bourgogne-husets ejer, Laurent Mouton, holder op med at bruge navnet Mouton på etiketterne - eller i hvert fald tilføjer et "père et fils" (far og søn) eller en anden ordlyd til vinhusets navn, så Mouton ikke står alene. Det kan nemlig forvirre forbrugerne, så de tager fejl af flaskerne fra Bordeaux-slottet og Bourgogne-huset, lyder det altså fra Château Mouton Rothschild.
Laurent Mouton ser ingen grund til at ændre noget som helst ved vinhusets navn eller etiketterne. Som han har udtrykt det til Decanter, så er det hans familie, der hedder Mouton og ikke baronens, som jo hedder Rothschild.
Sagen lyder lidt tynd og bliver sikkert svær at vinde for Mouton Rothschild. For to år siden tabte vinslottet en lignende sag om varemærkekrænkelse, hvor det gjaldt vinmærket "Flying Mouton" fra det newzealandske vinhus Osawa Wines.





...




Annabel Meikle, der har en lang karriere inden for whiskyindustrien, blandt andet som whiskyambassadør for Glenmorangie

Kvinder er til whisky
Der er mange, der stadig forbinder whisky med mænd med hår på brystet.
Men faktisk tager stadig flere kvinder sig en god whisky foran kaminilden - især i Storbritannien, hvor antallet af whisky-glade kvinder er øget markant i de sidste ti år. I dag regner man med, at omkring en tredjedel af de britiske whiskydrikkere er kvinder.
Sideløbende med det stigende antal kvindelige whisky-nydere er der et ligeledes stigende antal kvinder på de ledende positioner inden for whiskyindustrien. Stadig flere kvinder gør det også til deres speciale at skrive om og anmelde whisky eller på anden vis hellige sig den gyldne spiritus.
Derfor har arrangørerne bag The Spirit of Speyside Whisky Festival, der afholdes hvert år i det skotske Speyside, besluttet, at årets udgave af festivalen skal omfatte en International Women in Whisky Day (IWOWD).

En dag i kvindernes tegn
Festivalen afholdes fra 1. til 5. maj, og 3. maj, hvor det er kvindernes dag, bydes der på en række masterclasses afholdt af kvindelige mesterblandere og whiskyskribenter.
Man kan fx deltage i en whisky- chokoladesmagning, eller opleve, hvordan whisky kan nydes med alle fem sanser. Også mesterblander Angela d’Orazio fra det svenske whiskydestilleri Mackmyra gæster Speyside, fortæller historien bag destilleriet og uddeler smagsprøver.
Man kan læse mere om The Spirit of Speyside Whisky Festival og købe billetter til nogle af de i alt 30 forskellige arrangementer ved at klikke her.



En lille skarp til påskebordet
Påsketid er snapsetid. Og det vi skænker i de små snapseglas, er et stykke ren nordisk kulturhistorie. I 1700- og 1800-tallene var hjemmebrænderiet i Norden på sit højeste. Det var som regel kvindernes job rundt om på gårdene at fremstille akvavitten. Når den var færdig, blev den hældt op i en stor skål, som blev sat midt på bordet, og så var det ellers op til gårdens mænd at søbe brændevinen op fra skålen med brændevinsskeer. Den ledsagende mad bestod typisk af brød med fedt.
Ud over at drikke snapsen tillagde man den også helbredende evner ved udvortes brug. Man mente således, at et par dråber snaps i øret kunne kurere døvhed, og ondt i halsen ordnede man ved at stryge halsen med den stærke væske.
I gamle dage smagte snapsen faktisk ikke særlig godt på grund af sit indhold af fuselolie. Og netop kommen var ideel til at overdøve den ubehagelige smag.
Selv om nutidens snapse er fuselfri, får kommensmagen stadig lov til at sætte sit præg på de traditionelle snapse. Det gælder blandt andet dem af mærket Brøndums, som ses på billedet. Begge har de en krydret smag, der ud over kommen byder på fine noter af lakrids. Brøndum Snaps Klar er den mildeste, mens den i den grønne flaske er sagen til påskens kryddersild. Snapsene fås i dagligvarehandelen for 110 kr. stykket.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Verup Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Rungsted Vin har fået forhandlingen af vinene fra Domaine de la Ganse fra Vacqueyras og EGO Bodegas i D.O. Jumilla i Spanien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,


    Svend Aage Hansen (f. 1945) er uddannet maler og ernærede sig som malermester i sin fødeby Sønderborg, indtil han fik job som konsulent hos Centralforeningen af Malermestre i Danmark i 1974.
    Senere blev han direktør for foreningen, men sagde farvel til jobbet i forbindelse med, at malerfaget blev forenet under en enkelt organisation, Danske Malermestre.
    Dernæst gik turen til endnu et direktør-job, denne gang for IT-virksomheden BYG Data - der senere skiftede navn til Byggeriets IT og senest Bygteq IT.
    I 2004 tog Svend Aage Hansen hul på sit liv som vinbonde, da han plantede de første vinplanter på sin gård på Årø med det formål at skabe turisme på øen. Målet var at få en lille høst i hus fra disse planter første gang i efteråret 2007 og senere sælge vinene på vingården. Han lagde ud med cirka 800 planter - i dag har han omkring 1 hektar med vinstokke.
    Svend Aage Hansens vine har vundet flere medaljer gennem årene - den første fik han for en rødvin på Rondo-druen fra den allerførste årgang, han fremstillede. Og i 2011 blev en hvidvin lavet på Solaris kåret som årets bedste hvidvin ved den årlige konkurrence Dansk Vinshow.
    Hvert år besøger 10.000 mennesker Årø Vingård. Heraf deltager cirka 2500 i de vinsmagninger, gården arrangerer. Så det er lidt af en udfordring for Svend Aage Hansen at producere vin nok til de mange gæster. Sidste år fik vingården også royalt besøg, da regentparret lagde vejen forbi.
    Ud over arbejdet som vinbonde er Svend Aage Hansen med i bestyrelsen for brancheorganisationen for danske erhvervsvinavlere, Danske Vingaarde. Han begyndte som kasserer, og da foreningen blev grundlagt i 2011 - i 2014, blev han valgt til formand.
    Adresse: Årø Vingård, Årø 250, 6100 Haderslev, tlf.: 74 58 47 76 / 40 10 94 95, fax: 74 58 47 56, e-mail: sah@aaro-vin.dk, www.aaro-vin.dk.







    Ugens vinøse billede
    For en gangs skyld et billede i sort-hvidt. Det er taget på Neder Kjærsholm Hovedgaard, og det er Dan Dürr, som har sendt det til os.
    Tove og Thorbjørn Risgaards store gård har siden 2009 produceret vin og har i dag små 6000 vinstokke, eget vineri og vinkælder.
    Ifølge ægteparrets hjemmeside har det hidtil været et projekt med mange udfordringer og megen modgang med alt fra tyveknægte til dårligt vejr. De har måttet sande, at vinproduktion er en tidskrævende proces, som kræver stor viden og tålmod og ikke mindst en stor portion held, hvad vejret angår.


    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    268 I byen Châteauneuf du Pape gør de mange vinhuse opmærksomme på sig selv (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisens store smagning af rødvine fra Châteauneuf du Pape.
    56 vine fra det berømte distrikt i Rhône har VinAvisens smagepanel smagt sig igennem. Det er dermed den største smagning nogensinde i avisens historie. Af de mange vine var der 41, som fik mere end to stjerner og hele 34, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 193 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de fjorten, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Vinene fra Châteauneuf du Pape


Terres de Galets, Gabriel Meffre, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
139 kr., Irma
Vellavet rødvin med et bredt smagsbillede - og en rimelig pris. Den har en lang, blød smag, der bliver længe i munden. En vin, som mange vil kunne lide.


Clos Saint Patrice, Gabriel Mefre, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker on line, www.coop.dk, SuperBrugsen
En meget lækker Châteauneuf med stor frugtfylde, en buket af krydderurter, bløde tanniner og en lang eftersmag. Den har alkoholiske muskler, men virker ikke sprittet.


Bois de Pied Redal, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
149 kr., Irma
En rødvin med en aromatisk duft med strejf af anis og eukalyptus. Smagen er stor og bred, tilpas krydret og med en fin syre. Nyd den fx til påskens lammesteg med nye, spæde krydderurter.


Tradition, La Célestière, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
152 kr., Vinhus Lander
En indtagende duft af svesker møder næsen, når man lugter til denne rødvin. Smagen lever op til forventningerne med masser af moden frugt og noter af anis. Man fornemmer slet ikke det høje alkoholindhold.


Le Nonce, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
156 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Denne dejlige rødvin dufter og smager af modne brombær og har en lang og blød eftersmag. Et lille bittert bid gør den yderst velegnet til mad - og gerne en krydret ret.


Cellier des Princes Reserve, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
169 kr., på tilbud ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin adskiller sig fra hovedparten af smagningens Châteauneuf-vine. Trods de 15% alkohol er den mild og frugtrig og kunne godt minde lidt om en god Bourgogne. Men det skal ikke ligge den til last - det er nemlig en rigtig dejlig vin.


Mont Plaisir, Domaine Juilien Masquin, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
195 kr., HøjelseVinkælder
Man laver også hvidvin i Châteauneuf du Pape. Nogle af de tretten tilladte druer er grønne. Men produktionen er meget lille. Dette illustreres tydeligt af, at kun én af de mange vine, vi har med i denne smagning, er en hvidvin, nemlig denne her. Vinen er lavet på druerne Grenache Blanc og Bourboulenc, og det er en både elegant og lækker vin. Den har en aromatisk duft og en frisk, blød smag med noter af fersken, abrikos og citrus.


Domaine Bois de Boursan, Jean et Jean-Paul Versino, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
195 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., Flassan vin Ribe
Denne fem år gamle rødvin fylder godt i munden med sin bløde, afrundede og friske frugt. Det er faktisk en meget elegant vin - ikke bamset, men kultiveret og klassisk - næsten mere Bourgogne end Rhône.


Léonce Amouroux, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
195 kr., H.J.Hansen Vin
En herlig rødvin med en aromatisk duft af modne sommerbær og en smag med stor frugtfylde. Eftersmagen er blød og rund. Den er alle pengene værd.


Domaine Benedetti, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
199 kr., Irma
En selvsikker rødvin på økologisk dyrkede druer - den har bare det hele: Inviterende duft, dejlig, fyldig frugt, bløde tanniner, krydderi og en lille sødme.


Château de Vaudieu, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne flotte vin er drikkemoden - hvis den først bliver plasket over i en karaffel. Så åbner den sig med sin friske og dejlige frugt og sine spændende noter af hindbær, jordbær, chokolade, tobak, lakrids og kanel. Vinen er ikke certificeret økologisk, men ikke desto mindre lavet efter økologiske principper, og den kendte vinmager Philippe Cambie har været "inde over".


Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
209 kr., Jysk Vin
Flot rødvin med fyldig frugt, peber, tobak, chokolade og lakrids samt vanille fra den diskrete fadlagring. Den er drikkemoden i dag.


Alchimie, Domaine des 3 Cellier, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
215 kr., Rungsted Vinhandel
Der er kælet for denne dejlige rødvin. Den har en fløjlsblød smag med ren frugt og noter af kirsebær og peber. Vinen er lavet på fem af Châteauneufs tretten druer: Grenache, Mourvèdre, Syrah, Clairette Rose og Vaccarèse.


La Paillousse, Pierre Amadieu, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
219,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Muskuløs rødvin, der kan blive ganske flot og lækker, hvis den får lov at ligge endnu tre-fire år. Den kan dog også godt drikkes nu, hvis den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Télégramme, Domaine du Vieux Télégaphe, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
225 kr., Theis Vine
Denne rødvin er andenvinen fra Domaine du Vieux Télégraphe, dvs. at druerne til den er hentet fra yngre vinstokke. Der er dog ikke spor "anden" over den. Det er en første klasses vin med bred frugtfylde, varme, blødhed, modne tanniner, fine kryddertoner, blommer, læder ... Vinen er lavet på druerne Grenache (80%), Syrah, Mourvèdre og Cinsault.


Domaine la Roquète, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
249 kr., Theis Vine
Fuldt udviklet og meget lækker rødvin med et bredt smagsbillede. Den er lavet på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre.


Domaine de Beaurenard, Paul Coulon et Fils, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
249 kr., Domaine Brandis
Fra den første duft er man klar over, at dette er en supervin. Og det er den - lige til eftersmagen klinger ud. Vinen har en aromatisk smag med mange facetter. 15 procent alkohol, men ingen spritkant. Vinen er fremstillet af biodynamisk dyrkede druer (Demeter).


Château La Nerthe, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En lækker rødvin med duft af chokolade og krydderurter. Smagen er stor, flot, fyrig og krydret med en tilpas syre og et strejf af sort peber i eftersmagen.


Domaine du Grand Tinel, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
260 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager
En herlig rødvin med duft af modne, mørke kirsebær og mandelmasse. Smagen er blød og fyldig med fine krydrede noter, og man fornemmer slet ikke det høje alkoholindhold. En vin, der fortjener en luksus-bøf eller en sammenkogt ret fx med kalv.


Château Saint Jean, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
269 kr., Wine.dk
En lækker sag. En rødvin i fin balance, kompleks og med blød, blød frugt. En vin, man nyder at drikke - og give fem stjerner.


Alexis Establet, Domaine du Grand Tinel, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2006, høj alkohol (15%)
275 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager
Moden og afrundet, otte år gammel rødvin, der er lige til at plukke. Blød frugt, fint krydderi, 15 procent, men ingen spritkant. Vinen er lavet 90% på Grenache-druer fra 85 år gamle vinstokke. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Clos des Brusquières, Courtil Thibaut, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
275 kr., pris ved 12 flasker: 245 kr., Peter B. Vin
Superlækker rødvin med fyldig, kompleks smag og bløde tanniner. I smagen noter af mørke bær, granskov og lidt mynte. Kan drikkes nu, men gem den gerne endnu fire-fem år.


La Croze, La Célestière, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
277,50 kr., Vinhus Lander
En stor, flot og krydret rødvin med et hav af facetter i duft og smag - blandt andet kirsebær, rosmarin og fennikel. Lad vinen lufte i en karaffel et par timer inden servering.


La Bernardine, M. Chapoutier, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
279 kr., på tilbud til 219, Kjær & Sommerfeldt
Liflig rødvin med en fin duft og en blød, lækker og harmonisk smag. Vinen er lavet næsten udelukkende på druen Grenache, der har tilført den saft og kraft. Den har ikke lagret på egetræ.


Domaine du Grand Tinel, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
279 kr., pris ved 6 flasker: 260 kr., Holte Vinlager
En flot og fyrig rødvin med kraft og intensitet - og procenter, der dog er fint integrerede og derfor ikke på nogen måde dominerer. I eftersmagen er der en behagelig sødme med noter af rosiner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering, og nyd den fx til en godt krydret lammekølle.


Urbi, Clos St. Pierre, Carole & Pierre Perveyrie, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
300 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin
Supervin, blød og utroligt lækker. Den er kompleks og i fin balance med sin dejlige frugt, der bliver længe i munden.


Domaine de Marcoux, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15,5%)
300 kr., Domaine Brandis
Flot og lækker rødvin på økologiske druer. Smagen breder sig harmonisk i munden med blød og fyldig frugt og noter af kirsebær, lakrids og egetræ.


Cuvée Anonyme, Xavier Vignon, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
320 kr., Supervin
En fuldendt Châteauneuf - en stor og bred rødvin med dejlig frugt og noter af mørke bær og bløde tanniner. Fem år gammel er den drikkemoden, men den kan også godt ligge fem-seks år endnu.


Xavier, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2007, høj alkohol (15%)
329 kr., pris ved 6 flasker: 220 kr., Supervin
Den kendte vinmager Philippe Cambie har været "inde over" denne fortræffelige rødvin. Der er mange facetter i vinen - choklolade, kaffe og vanille. Vinen er drikkemoden.


Domaine du Pegay, Cuvée Réservée, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
348 kr., Rungsted Vinhandel
Superlækker rødvin - en klassisk Châteauneuf med et bredt smagsbillede med noter af mint og citrus. Den har alt det, man kan forvente af en Châteauneuf.


Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15,5%)
349,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig rødvin med en elegant og krystalren smag. I smagen bløde, modne tanniner og chokolade. Lad gerne vinen ligge i nogle år - eller plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er fremstillet på biodynamisk dyrkede druer (Demeter).


Les Safres, Le Clos du Caillou, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
350 kr., H.J.Hansen Vin
Dette er vin! Hold op, hvor er den god. Den er lavet på økodruer og udviser et bredt smagsbillede, blød frugt og noter af blommer, brombær, chokolade og krydderurter. Dertil diskrete fadtoner.


Les Hauts-Lieux, Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf du Pape, Franrkig, 2010, høj alkohol (15,5%)
499,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Herlig rødvin med en flot duft og en hel kurv fuld at modne og lækre frugter. Man føler næsten, at vinen ikke kun fylder munden, men hele kroppen. Trods de 15,5 procent er der ingen spritkant. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Eller endnu bedre: Gem den fire-fem år. Vinen er fremstillet på biodynamisk dyrkede druer (Demeter).


Le Prince du Logis Réserve Vielles Cignes, Pierre De Laville, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Holte Vinlager
En udmærket saftig og let krydret rødvin. Der er rigtig meget lakrids i duften og især i smagen, og det overdøver lidt de øvrige smagsnuancer i vinen.


Mont Plaisir, Domaine Julien Masquin, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2009, høj alkohol (15%)
185 kr., HøjelseVinkælder
En ganske flot rødvin med kraft og saft, moden frugt og strejf af svesker. Men den megen alkohol efterlader også et lidt portvins-agtigt indtryk.


Cuvée du Vatican, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
198 kr., pris ved 3 flasker: 166,67 kr., Bisgaard Vin
Kraftfuld rødvin, af kvalitet lidt som en god Côtes du Rhône. I slutningen et lille, bittert bid.


Simon Alexandre Prestige, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
224 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Der er svesker over duften af denne rødvin. Smagen byder på en god blanding af frugt og krydderier. En kraftig og på mange måder en rigtig god vin - men alkoholen bider lidt til slut. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.


Esprit de Vallée, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
159 kr., SB-Vinimport
Denne rødvin kan vist bedst beskrives som en pæn Rhône-vin med god Grenache-smag, tilpas syre og en lille sødme. Som en Châteauneuf er den ikke helt billig. Prisen kostede en stjerne.


Domaine Chante Cigale, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
290 kr., Kolding Vinhandel / Vestergaard Wines
Trods de 15 procent alkohol virker denne rødvin som en lidt tynd sag. Frugten forsvinder hurtigt i en udtyndet eftersmag.


Château Sixtine, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15,5%)
298 kr., pris ved 2 flasker:250 kr., Bisgaard Vin
En lidt robust og enstrenget rødvin på druerne Grenache, Mourvèdre og Syrah. Der er frugt, der er et bittert bid, der er tanniner og markant alkohol. Siden 1958 hed vingården Cuvée du Vatican - uden at have noget som helst med Vatikanet at gøre. I 2012 skiftede den navn til Château Sixtine. Vingården har dog stadig en Cuvée du Vatican, der er med i denne smagning.


Domaine de la Janasse, Earl Aimé Sabon, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15,5%)
299 kr., Jysk Vin
Denne rødvin begynder med en blød, let krydret frugtsmag, der dog hurtigt afløses af en vis tørhed og smag af de mange procenter.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.